Telenet laat kijker opnames bekijken met diverse settopboxen

Telenet gaat aan zijn Digicoder- en Digibox-settopboxen de mogelijkheid toevoegen om opnames te delen met andere Digicoder-apparaten in een huishouden. Daarnaast krijgen de settopboxen een energiebesparende modus.

Volgens kabelaar Telenet is het met de 'opnames delen'-functie mogelijk om opgenomen programma's die op de harde schijf van een Digicoder zijn opgeslagen, te bekijken op een Digibox of andere Digicoder. Kijkers kunnen ook opnames pauzeren of doorspoelen, en het wordt mogelijk om op afstand opnames in te plannen op de pvr. De 'opnames delen'-functie moet wel worden aangezet voordat deze beschikbaar is.

Een andere feature die de Vlaamse kabelaar zal integreren, is een energiebesparende modus. Volgens Telenet zou een Digicoder- of Digibox-settopbox met een ingeschakelde 'slimme energiestand' na een uur overschakelen op stand-by, waarbij niet meer dan 1W wordt verstookt. Telenet zal de nieuwe functies tot en met eind december via zijn kabelnetwerk uitrollen via een firmware-update.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-11-2011 • 16:46

47 Linkedin

Submitter: Yoki1985

Reacties (47)

Wijzig sortering
Mooi gebaar dat een kabelprovider niet alleen de eigen hardware toestaat om te gebruiken. Als de kabelaars in Nederland daar ook in zullen volgen.. Hopelijk dochter UPC?

[Reactie gewijzigd door roestje op 17 november 2011 16:49]

Fout,

Het blijft eigen hardware, het laat gewoon delen tussen meerdere eigen setupboxen van telenet toe.
Het enige voordeel is dat je de beperkte schijfcapaciteit kan uitbreiden door een nieuwe digicorder te huren voor 8 euro per maand, want je kan het ding ook al niet kopen. Bedankt Telenet! :(
Ik ben mijn schotel aan het afstellen op Astra 2D. Als dat een beetje goed werkt neem een andere LNB en kijk ik via TV Vlaanderen via de satelliet. Dan kan je tenminste pas je hardware kiezen.

edit: misschien moet in de titel "met diverse" vervangen worden "op meerdere".

[Reactie gewijzigd door bbc op 17 november 2011 17:00]

2D is toch helemaal geen probleeem? Staat hier al jaren op men schotel. FloppyDTV kaartje in de PC, DVBViewer erop en je bent vertrokken :)
Ik heb me dan behoorlijk vergist.. dankjewel voor het verbeteren!
Jammer genoeg laat Telenet dit NIET toe op andere hardware. Enkel eigen hardware dus (Digibox of Digicorder).
precies:

Volgens kabelaar Telenet is het met de 'opnames delen'-functie mogelijk om opgenomen programma's die op de harde schijf van een Digicoder zijn opgeslagen, te bekijken op een Digibox of andere Digicoder

Snap alleen niet dat ze de opnames "gewoon" centraal opslaan zodat de eindgebruikers van Telenet dit standaard op beide digicoder's te bekijken is.. Net als bij KPN met hun nPVR (network Personal Video Recording) Dit laat een klant een opname plannen en opnemen welke dan op beide encoders te bekijken is.

[Reactie gewijzigd door NLRev0lution op 17 november 2011 16:57]

Met centraal opslaan bedoel je waarschijnlijk "opslaan op de servers van de provider". Denk dat het wel een serieuse belasting van hun netwerk zou worden als alle opnames centraal zou worden bewaard. Om nog over de opslagruimte te zwijgen
en grappigste: overal staat er digicoder, werkelijk is dit digicoRder :p mss effe verbeteren, dimitri?
Er staat niet dat je zelf toestellen mag toevoegen naar wens.
Telenet biedt u de mogelijkheid om binnen 1 huis meerdere de opnames van meerdere toestellen te bekijken (als je ze gedeeld hebt).
Lijkt me een feature-in-een-glas-water. Hoeveel gezinnen zouden meerdere digiboxen/-corders hebben?

Wat wél interessant is, en impact heeft op alle Telenetters: standby verbruik naar 1W. Vroeger was dat 32 of 35W. Dat is toch wel een échte verbetering.
Veel gezinnen hebben meerdere digiboxen/-corders, bij voorbeeld al diegenen (zoals ik) die 5 jaar geleden de SD (niet-HD) digibox gekocht hebben en nu een HD digicorder huren. Mijn oude SD digibox staat in de slaapkamer wat te rotten (en 18W te verstoken).

Wel opmerken dat je enkel content kan streamen van een HD digicorder naar een andere HD digibox of -corder. Niet de SD! Het aantal mensen die meerdere HD units heeft, is waarschijnlijk wel laag maar zal met deze zet (en de aankomende feestdagen) wel toenemen.

Het verbruik terugdringen naar 1W zal waarschijnlijk enkel gelden voor de nieuwe generatie HD digicorders met drie tuners (50 euro upgrade vanaf de vorige versie en bijtekenen voor 1 jaar, zelfs als je vorig model HD digicorder dood gaat [alle programma's kwijt, geen compensaties] krijg je enkel een refurbished oud model ter vervanging).

Bijkomende noot: een van de meest domme problemen met een oude SD box en een bijkomende HD box is dat je ze allebei moet ingeplugd laten, zo niet worden de bijkomende paketten gedesactiveerd op de SD box.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door C-sharp op 17 november 2011 17:18]

Gelukkig is dit bij Belgacom reeds mogelijk. Tv beneden met decoder + Tv boven met decoder, dan zie je wel gewoon elkaars opnamen, kan je die bekijken en soms tot ergernis ook verwijderen ;)
Verbruik is misschien wel beter maar dan kan de digicorder niet gebruikt worden voor het delen van de opnames. Je moet dan eerst naar het toestel in standby gaan om het aan te zetten om dan terug naar het tweede toestel te gaan om de opname te bekijken.
Dat had je gedacht. Telenet gebruikt een smartcard in hun decoders die perfect compatibel gemaakt zou kunnen worden met andere hardware, smartcard en digibox/digicorder zijn onderling echter gelinkt waardoor het gebruik van andere hardware doelbewust wordt geblokkeerd. Vanuit het oogpunt van Telenet ook niet slecht gezien, ze verdienen namelijk dik aan de digicorders die je verplicht bent bij hen te huren.

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 17 november 2011 17:14]

Nieuwe digicorders hebben geen smartcard meer hoor. Althans, de mijne niet. Vorige generatie van m'n ouders nog wel.

Toen die naar z'n mallemoer ging kregen ze gewoon terug een oude met smartcard. Upgraden naar het nieuwe toestel zou €50 extra moeten opbrengen.

En inderdaad, alle opnames kwijt. Enkel de tuner was defect, die begon na 20 minuten blokjes te tonen, daarna liep 'ie vast.
Telenet ondersteunt niet de DVB-C standard, maar maken gebruik van een eigen versleuteling. Dit maakt alle niet-telenet hardware onbruikbaar.
Heb al jaren gevraagd aan Telenet om de mogelijkheid te hebben om eigen hardware in mijn HTPC te steken; of, indien niet anders kan, Telenet HW met een PCI stekkertje...

Niet dus, en dus vertik ik het om hun digitaal aanbod aan te nemen. TV-Vlaanderen lijkt mij het enige alternatief
Als je dat graag wilt: KPN Interactieve TV kan het sinds de zomer, en het is standaard voor alle nieuwe klanten :)
Telenet had die standby/'slimme energiestand' toch al eerder aangekondigd?
Daarbij is dat enkel mogelijk bij de nieuwste modellen van de digicorder en gaan ze die update dus niet pushen naar de oudere digicorders...

Linkje naar Telenet site waarop staat dat het enkel lukt met "HD Digibox DB-AD210" en "HD Digicorder DC-AD2100".
En om te zien welk model je hebt en hoeveel die verbruikt: nog een linkje.
Klopt volledig, mooie reden natuurlijk om de consumenten weer €50 te laten betalen om te upgraden naar de laatste decoder. Iets wat eigenlijk geen geld zou mogen kosten, aangezien dat één van de argumenten was om de huurprijs voor de digicorder in te voeren.

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 17 november 2011 17:25]

Bovendien vallen er een functies uit bij het activeren van deze 1W standby: o.a. opnemen in standby is niet meer mogelijk als deze stroombesparende functie aanstaat.

glenner in 'nieuws: Telenet laat kijker opnames bekijken met diverse settopboxen'

[Reactie gewijzigd door Tronic op 17 november 2011 20:42]

Manifest onwaar! Waar haal jij dat uit? Ik heb zo'n nieuwe HD DIgibox (sinds vorige woensdag) en het enige dat je merkt, is dat je 't klokje kwijt bent. Programma's worden wel degelijk opgenomen, en inderdaad uit slaapstand komen duurt enige seconden. Maar dat vind ik niet echt erg...
Eerste wat mijn ouders tegen me zeiden toen ik hun kapotte voor zo'n nieuw ding ruilde en ik de 1W stand had geactiveerd: "hij heeft blablabla niet opgenomen" en ik had in de vlucht gelezen in die melding dat er een en ander werd uitgeschakeld. Vandaar dat ik er vanuit ging dat het hierdoor kwam: Telenet durft van die stoten uithalen.

Het zal dus eerder aan de competenties van mijn ouders gelegen hebben (of een of ander probleem bij Telenet zelf) en gaat die 1W stand dit weekend dus ook weer gewoon aan.
Raar dat ze er nog geen geld voor vragen wat ongeveer de standaard is bij Telenet. Het bedrijf is immens creatief in het aanboren en vinden van nieuwe manieren om hun klanten uit te melken en dat dan te versluizen naar Liberty Global in de VS. Met al hun technische belachelijkheden kun je toch niet zeggen dat ze het ook deels herinvesteren in hun infrastructuur.

Uiteindelijk vind ik het belachelijk dat het eigenlijk zolang heeft moeten duren voor een "energie"stand. Geloof dat er toestellen op de markt zijn waar de HDD nooit (je leest dat goed nooit) downspined.

Het probleem is al jaren gekend ook in politieke middens, maar omdat Telenet nu toevallig veel cumul verzorgd voor de heren Vlaamse politici steken die mensen - die anders wel de mond vol hebben van rationeel energieverbruik - hun kop in het zand.

Ik ben Telenet abbonee omdat het niet anders kan hier in dit gehucht, maar blijf het echt een walgelijk bedrijf vinden die enkel maar zijn leeft bij monde van een stel politici die ook met hun pollen in de vetpotten zitten.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 17 november 2011 17:58]

En hier kan je vinden wat je moet doen als je een oude decoder hebt (zoals ik), samengevat:
 • Heb je hem gekocht: spijtig, je bent gesjareld: Je mag een nieuwe kopen.
 • Huur je hem: ook gesjareld, je mag opnieuw €50 activatiekosten betalen, wil je en nieuwe.
Ik (die mijn box huur) denk dat ik zal wachten tot ik zeker weet dat de oude uitverkocht zijn, dan eens zien hoe hij reageert op 400V. Bij mijn dichtste verdeler staan ze toch in rij aan te schuiven met die kl*tedingen, werkt hij nie meer: AUB meneer, een nieuwe. Dat soort brol verkopen ze...
De oude zijn al enkele weken uitverkocht...
Heb het zelf aan de hand gehad 2 maanden geleden.
Digicorder dood (oh, wat jammer), helpcenter gebeld, "breng maar binnen meneer", en zonder vragen het nieuwste model meegekregen ("nee meneer, er worden geen oude toestellen meer meegegeven"), en gratis!
Het was een af en aan geloop in het Telenet center.
Met 400V gaat enkel de externe voeding eraan; een telefoonboek op de digicorder leggen werkt naar 't schijnt goed (mijn digicorder is doodgegaan tijdens de zomer. Het leuke meisje van de helpdesk wist te melden dat dat 's zomers wel heel vaak gebeurde. Het was toen meerdere weken 16 of 18°C buiten, beniewd waar dat call-center gelegen is?)
Leuk een film van 1.30 min na een uur pats-boem digicorder op stand-by ..... :+
Dat is inderdaad interessant om over na te denken.. misschien zullen ze een pop-up laten zien die ze een minuut geeft om te laten weten dat ze er nog zijn.
Ga je naar het toilet tijdens de reclame die elke film onderbreekt, schakelt ie plots uit :). Geinige feature.

Ik veronderstel dat ie pas in een geavanceerdere "slaapstand" gaat, na 1u standby. Nu blijft de standby heel de tijd "op" staan. Als ik me niet vergis was de "oude" standby 32 of 35W.
Een laptop heeft hetzelfde: je kan instellen dat na een tijd standby, de laptop in slaapstand (hibernate) gaat en op die manier nog minder energie verbruikt.
Als ik het niet fout heb bezie je het fout. Als de digicorder een zender uitzend zal hij niet in stand-by gaan volgens mij. Maar wanneer je zogezegd op power off drukt heb je momenteel nog de weergave van uur en kan je via het internet nog programma's selecteren om op te nemen. Ik denk dat in die modus de stand-by modus zal ingang schieten.
Kijkers kunnen ook opnames pauzeren of doorspoelen, en het wordt mogelijk om op afstand opnames in te plannen op de pvr.
Dit is nu toch ook al mogelijk? Via www.tv.be heb je een soort tv-gids waarop je eerst kan inloggen met je telenet-account, en daarna programma's kan opnemen door ze op te site te kiezen.
Ik verwacht dat dit gaat over de mogelijkheid een opname in te stellen via de ander digibox, dit is op dit moment niet mogelijk.

Ik vraag me al drie jaar lang af waarom deze functies er niet vanaf het begin in zaten. Als ik het zelfs kan verzinnen...
Via yelo.be kan je je digicorders programmeren. Of via de app yelo op iPad of iPhone.
Volgens mij begrijp je dit berich verkeerd. Ik begrijp namelijk dat als je meerder digiboxen/corders huurt je een programma dat opgenomen is op digicorder A kan opvragen vanaf digicorder B. Maar deze blijven nog steeds de toestellen van telenet zelf.
Zeer leuke feature, aangezien ik zelf meerdere digiboxen heb. Alleen jammer dat het alleen werkt met HD digiboxen en niet meer met de oudere modellen.

En die nieuwe energiestand is alleen beschikbaar op de nieuwste boxen waarvoor je eerst 50 euro activatie moet betalen. Ik heb zo'n box, en het werk wel goed moet ik zeggen. Alleen het opstarten vanuit standby duurt wel enkele seconden voor je beeld hebt. Daarna duurt het nog enkele seconden voor je in het programma menu kan.

Indien men deze feature zou activeren op de oude boxen dan mag je eerst enkele minuten wachten voor de box actief is.
Geweldig, je kunt nu opnames delen met andere apparaten: Een functie die de Betamax recorder al had voordat de bedenker van dit wanproduct zelfstandig kon plassen.

Het wordt nog maar eens een keer duidelijk hoe veel rechten de consument al heeft ingeleverd zonder er bij stil te staan.
Deze geavanceerde stand-by optie is er nu al, maar hij wordt alleen ondersteund door de meest recente generatie digicorders.
Deze schakelt (logischerwijze) enkel in wanneer je digicorder al in gewone standby zit.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 17 november 2011 17:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee