Belgacom gaat OnLive-abonnementen aanbieden

Belgacom heeft de deuren geopend van de OnLive-cloud-gamingdienst. Voor 10 euro per maand zijn circa 200 games beschikbaar, maar het dataverkeer van de streams wordt wel opgeteld bij de datalimiet van enkele vdsl-abonnementen.

De Belgische telecomaanbieder sloot in mei 2010 al een overeenkomst met OnLive. In ruil voor een aandeel van 2,6 procent in de aanbieder van de online gamingdienst kreeg Belgacom het exclusieve recht voor het aanbieden van OnLive aan zijn klantenbestand. Inmiddels heeft Belgacom aangekondigd dat OnLive per direct beschikbaar is voor zijn klanten. Met een zogenaamd PlayPack-abonnement van 10 euro per maand krijgen gamers toegang tot circa tweehonderd games van meer dan zestig uitgevers. Ter kennismaking kunnen Belgacom-klanten tot en met 30 september de dienst een maand gratis uitproberen. Ook kan elk spel op OnLive dertig minuten kosteloos uitgeprobeerd worden.

OnLive, dat tot voor kort alleen beschikbaar was in de VS en het Verenigd Koninkrijk, is bij Belgacom voorlopig alleen te benaderen via een Windows-pc of een Mac. Op termijn moeten ook clientapplicaties op tablets, mobieltjes en smart-tv's beschikbaar komen. Verder zal een deel van de gamingcontent in het Nederlands en Frans beschikbaar moeten komen.

Belgacom laat de via OnLive verbruikte data meetellen voor de datalimieten. Na het bereiken van de limiet kunnen er geen games meer gespeeld worden. De verbinding wordt dan geknepen naar 128Kbps, terwijl Onlive 2Mbps vereist. Bij het goedkoopste Internet Overal Start-abonnement bedraagt de datalimiet 50GB per maand, terwijl Internet Overal Comfort 150GB biedt. Alleen het Internet Overal Maxi-abonnement, dat 44,94 euro per maand kost, zit onbeperkt dataverkeer.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-07-2012 • 15:25

59 Linkedin

Lees meer

Belgacom verhoogt uploadsnelheden Nieuws van 27 september 2012
OnLive gaat samenwerken met Google TV Nieuws van 12 januari 2012
Onlive test game-streaming via wifi Nieuws van 21 september 2010

Reacties (59)

59
57
46
3
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 120539
30 juli 2012 15:28
Vreemd dat dit bij de datalimiet wordt opgeteld; Nieuwe betaalde functionaliteit toevoegen die de overige beschikbare capaciteit voor het (al betaalde) verkeer beperkt.
Zo onlogisch of vreemd is dit niet.

Andere internetdiensten (zoals op Xbox Live, Playstation Network op gaming-vlak) zijn ook niet inclusief de verbruikte bandbreedte. Dus als telecomproviders - zoals Belgacom - met een concurrerende dienst wensen te komen, willen ze een vergelijkbare (lees concurrerende) prijs aanbieden. Indien bandbreedte inclusief zou zijn, zal de prijs hoogstwaarschijnlijk opgedreven moeten worden. Hetgeen op zijn beurt de drempel om deze dienst te proberen en/of aan te schaffen verhoogt.

Het is wel vanzelfsprekend dat je best een internetabonnement hebt met een heel hoog of onbeperkt limiet. Nu klinkt het volgens dit artikel wel vreemd dat dit alleen geldt voor het duurste abonnement van Belgacom. Natuurlijk is er een kleine nuance. Het aantal mensen dat alleen een internetabonnement (single-play) afneemt is klein. De trend van triple (en zelfs quadruple) play-abonnementen is al jaren aan de gang om klantenretentie te verhogen. Het gemak van je vaste telefoon, gsm, televisie of internet bij eenzelfde aanbieder te hebben met de daarbijkomende (financiële) voordelen is overtuigend voor de meeste consumenten.
Een van die voordelen bij Belgacom is onbeperkt internet bij het (populairste) Comfort abonnement in plaats van een limiet van 150GB. Zie bronnen onderaan.

Reken daarbij dat de meeste consumenten geïnteresseerd in een dienst zoals OnLive waarschijnlijk al internet 'junkies' zijn die dan ook geen basisabonnement hebben afgenomen bij Belgacom.
Kortom, het aantal geïnteresseerde OnLive klanten bij Belgacom zal hoogstwaarschijnlijk nooit last hebben van deze 'beperking'. Alleen klanten met het goedkoopste 'Start' abonnement zullen van deze 'beperking' last ondervinden. Dus is er ook geen nood een abonnemente inclusief bandbreedteverbruik aan te bieden.

Het past ook in de strategie van vele telecomproviders om via content-diensten extra klanten aan te trekken voor hun telecomdiensten (telefoon, internet,...).

Eigenlijk mist het Tweakers artikel nogal wat nuances en geeft het een verkeerd beeld van de situatie. Niettemin, de meeste geïnteresseerde gebruikers van OnLive zullen wel op de hoogte zijn van de voordelen qua limiet bij triple (en quadruple) play-pakketten bij Belgacom.


Bronnen:
Abonnement Internet + Gsm
Abonnement Internet + Telefonie
Abonnement Internet + TV + GSM
Abonnement Internet + TV + GSM + Telefonie
Vreemde logica, de diensten die je noemt zijn niet van Belgacom zelf.

De OnLive aanbieding wel. Betekend ook waarschijnlijk dat de servers daarvoor bij Belgacom zelf staan om een lage latency te geven.

Normaal telt usenet verkeer van je eigen ISP ook niet mee omdat dit vrijwel kosteloos is voor een ISP.

Daarnaast, data limieten? In een beschaafd land bestaan die al lang niet meer voor vast internet.
Ik denk en verwacht niet dat belgacom deze servers zelf gaat hosten. Denk eerder een centraal punt in Europa waaruit zo goed als heel (west-)europa van deze dienst voorzien wordt.

Ook worden overal datalimieten toegepast. Maar soms worden ze gewoon anders hernoemd. Ofterwel is het een FUP of wordt na zoveel gebruik je verbinding verlaagd tot zoveel Mbps. Dit is niet in enkel in de (zoals jij het noemt) minder beschaafde landen.
België behoort tot de betere landen van het aanbieden van breedband internet.

Dit is om de simpele reden als iedereen te samen zou downloaden ze deze snelheden lang niet kunnen garanderen. Daarom is het ook ergens logisch dat ze deze bandbreedte bij hun verbruik laten optellen.

Zelfs zoals aangegeven in de post bij het Overal Maxi-abonnement zal er wel een FUP gehanteerd worden waardoor de OnLive icm met andere diensten enigsinds 'beperkt' worden.
Belgacom doet al een hele tijd niet meer aan FUP, ik denk zelfs dat de enige provider in België die dat nog toepast Telenet is. Het zinnetje "Onbeperkt volume: enkel voor persoonlijk gebruik conform de algemene voorwaarden van Belgacom." slaat niet op het volume maar op het feit dat je u Belgacom lijn niet voor malafide zaken mag gebruiken zoals DDOS aanvallen of andere niet koosjere zaken die er niet thuis horen :).
Onderschat ook het serverpark van Belgacom niet, ik denk dat er wel degelijk Onlive servers bij hen zullen gehost worden (niet allemaal natuurlijk) :).
De reden waarom het meetelt in de limiet is waarschijnlijk omdat het anders oneerlijke concurrentie zou zijn, Xbox Live en PSN etc... telt ook mee in je limiet en ze zouden dan maar al te graag die situatie aanklagen. Het is namelijk geen dienst die ze zelf uitbaten, maar een contract met een ander bedrijf.
Dat het bandbreedte verbruikt vind ik persoonlijk logisch en heb ik geen probleem mee, maar dat het van de datalimiet afsnoept WEL. Zeker als je het vergelijkt met hoe ze digitale TV afhandelen. Door de On Demand mogelijkheden bieden ze eigenlijk ook gewoon zelfs een videostream aan die geen impact heeft op de bandbreedte of downloadlimiet. Voor Belgacom is het gewoon een extra videostream die ze van de OnLive servers plukken ipv hun eigen servers. Aangezien ze een deel van OnLive bezitten lijkt het mij logisch dat ze een enorm goede connectie met de OnLive servers hebben. Als ze hun infrastructuur niet goed genoeg krijgen voor een enorm stabiele, voorspelbare stroom data vanuit een bron die ze zelf controleren dan is het toch triestig gesteld.

Veel mensen gebruiken inderdaad paketten waar dan onbeperkt internet bij komt, maar niet iedereen. Studenten hebben vaak geen TV en gebruiken hun GSM ipv een vaste telefoon. Een gameconsole zonder TV is natuurlijk ook niet echt handig en de meesten hebben een budget laptop. Een goedkoop internetabo met OnLive is in dat geval een heel aantrekkelijke optie.

En zelfs in het geval van "geen datalimiet". Bij Belgacom en Telenet is dat 1 grote illusie. Ze hebben allebei FUP. De HD stream van OnLive gebruikt ongeveer 5Mbit/s. Doe dat slechts 2 uurtjes per dag en je hebt al snel 150GB. Iemand in huis die veel op Youtube zit? Het telt allemaal vlot op want al deze activiteit is tijdens de piekuren. Ik weet dat Telenet begint te klagen vanaf ongeveer 150-200GB als je enkel in de piekuren verbruikt en 500GB voor alleen daluren. Heb persoonlijk geen ervaring met Belgacom de laatste jaren, maar veel zal het niet schelen. Op zich misschien nog net genoeg voor gewone gezinnen, maar veel plezier als je 3 internetverslaafde tieners in huis hebt.

De kers op de taart blijft natuurlijk dat er andere kleinere providers WEL 100% onbeperkt internet kunnen aanbieden aan dezelfde snelheid voor een lagere prijs terwijl ze gewoon op het Belgacom netwerk zitten en dus capaciteit van Belgacom moeten inkopen.
Onzinnige vergelijking. PSN of Xbox Live streamt geen volledig game naar jouw box toe.
het is bij Belgacom mogelijk om elk abonnement een upgrade aan te schaffen naar unlimited, dus een enorm probleem is dat niet, wie niet toekomt met zijn limiet kan dat dus eenvoudig verhelpen :)

Jammer dat ik al even geen Belgacom internet meer heb, ik wou het wel eens proberen. Misschien brengen ze het ook nog naar Scarlet binnen afzienbare tijd, of ik ga het bij een kameraad eens gaan testen. Ze spraken hier al lang over, het heeft wel nog erg lang geduurd voor het effectief zover was.
Je hebt heus geen Belgacom nodig om het eens te proberen. Iedereen kan het proberen, het is maar van de moment dat je wilt betalen dat het niet zal lukken voorlopig.
Een snelle google levert op dat onlive ongeveer 2-3 GB per uur verstookt.
http://www.mcvuk.com/news...b-of-data-per-hour/085785

Je kunt dus ongeveer 17 uur per maand gamen met het goedkoopste abbonement. En dat is als dat het enigste is wat je doet met je verbinding
Een snelle google levert op dat onlive ongeveer 2-3 GB per uur verstookt.
Een van de andere URL's in dat artikel spreekt juist over xx GB per uur bij bepaalde resoluties. Ik ken OnLive niet maar kan me voorstellen dat als jij lagere resoluties streamt, dat het verbruik dus ook lager is.

Neemt niet weg dat je vaak & snel aan je limiet gaat komen, zeker als bepaalde games eerst xxx MB willen bufferen alvorens te starten.
Voor zover ik weet wordt er niet gebufferd. Zal ook niet zo handig zijn in bijvoorbeeld first person shooters:
Je beweegt je muis: 5 seconden later zie je het resultaat.In de tussentijd ben je al 2 maal doodgegaan. :)

Voor zover ik begrijp worden je muis en toetsenbord gegevens naar de server gestuurd, die rendert (zoals normaal) het spel. Het beeld en geluid wordt vervolgens gecomprimeerd weer terug gestuurd. De client kan daarom een (relatief) simpel apparaat zijn. Die hoeft enkel de audio/video stream te kunnen decoderen.
Plus je bent ook nog eens geen eigenaar van je games, dus als de dienst eruit is kun je je games ook wel vergeten.
Niks crack eroverheen, gewoon helemaal niks meer bij de consument laten, kunnen ze ook niks meer piraten.
aangezien je de games ook niet koopt is dat niet zo'n probleem lijkt mij.
Je kan games WEL kopen op OnLive. Er zijn bundels waarop je kan subscriben voor X€/maand, maar als je de laatste nieuwe games wilt spelen ga je mogen betalen. De prijzen liggen amper lager dan in de winkel en zijn vaak zelfs duurder. Je kan games ook huren, maar lang niet alle games laten dat toe. De meeste recente AAA games kan je dus enkel kopen aan quasi retail prijzen.
Dan houden ze niet veel over nee! Rare zet van Belgacom, je zou er vanuit gaan dat ze dat van te voren toch ook wel weten. Verhoog dan gewoon de prijs per maand van het OnLive abbo en dan kunnen mensen onbeperkt gamen. Aan de andere kant is € 10,- niet veel, dus zullen er veel mensen zijn die het graag proberen.
Veel onwetenden zullen snel aan de datalimiet zitten.
Anoniem: 398412
@TheNephilim30 juli 2012 16:15
Beter €10 en dit hoor. Ik heb unlimited bij Belgacom dus voor mij maakt het niet uit hoeveel ik verstook. Als mensen veel willen gamen veranderen ze gewoon van abonnement naar unlimited hé.
Mijn unlimited laat me maar 500GB per maand verstoken :s
Dan "koop" je toch gratis volume packs van 20gb, je kan er onbeperkt nemen. Ooit zo eens 100 packs op 10 minuten gekocht met een macro scriptje.
toch belachelijk dat dat blijkbaar nodig is -_-

maargoed OT: dat is een mooi systeem een abbonnements vorm ala netflix maar met games. daar wacht ik al tijden op. en dat ik niet lid moet zijn en de game moet kopen want dan wordt ik gewoon dubbel een poot uitgedraaid.

klinkt goed.!
Moet je naar je e-services gaan op de belgacom pagina, daar zie je bij opties om extra data gratis te bestellen. Je moet gewoon een keer klikken voor 20GB extra en dit kan je oneindig doen.

Verder wel een leuk initiatief van belgacom, ik ga het zeker en vast wel eens uitproberen om te kijken of het niet te veel 'lagt'.
Bij belgacom moet je dan gratis volumepacks activeren. Bij telenet moet je dan surfen of gamen op minder drukke momenten.
Het feit is dat veel mensen niet weten wat een nieuwe & betaalde dienst verbruikt en dus "ergens" na een week gamen ineens worden geconfronteerd met hun limiet. Ik kan op de site van Belgacom ook niet vinden dat ze hiervoor waarschuwen dus om te roepen "neem unlimited" is natuurlijk niet de manier om het probleem aan te pakken.
Anoniem: 398412
@MAX340030 juli 2012 17:06
Het staat anders toch duidelijk aangegeven hoor
Hebt u Belgacom Internet Overal Maxi? Dan kunt u onbeperkt surfen en gamen!
Kunt u niet onbeperkt surfen met uw abonnement? Volg uw gebruik in de e-Services of kies voor Belgacom Internet Overal Maxi of een Pack met Internet Overal Comfort. Klik hiervoor in de e-Services in "Mijn producten" op "Abonnement wijzigen" bij "Mijn Internet".
leuk, dan zal onlive ook beter beschikbaar komen in Nederland scheelt ook voor onlive in vertalingskosten als belgacom dat doet. ik vind alleen wel dat belagacom de klanten wel wat meer gb's er bij mag geven omdat ze een aanvullend abonnement nemen
leuk, dan zal onlive ook beter beschikbaar komen in Nederland
Ik heb gister o.a. F3AR even zitten uitproberen via onlive. Dat werkte tot mijn verbazing gewoon vanaf een Ziggo verbinding. Ik heb geen abonnement of iets dergelijks afgesloten, gewoon games die je gratis mag proberen voor 30 minuten. Je moet wel een account aanmaken.

Geen idee hoe het verder werkt overigens. Ik had wel het idee dat games in een lage resolutie getoond worden, en ik kon niet vinden hoe dit hoger te zetten.
De spellen worden altijd op een vaste resolutie gerenderd (1280*720 meende ik), en wordt daarna, afhankelijk van je bandbreedte, omlaag geschroefd. Bij een snelle verbinding krijg je gewoon 1280*720 door, bij een trage verbinding een wat lagere resolutie.
De spellen worden altijd op een vaste resolutie gerenderd (1280*720 meende ik), [...] bij een trage verbinding een wat lagere resolutie.
Lagere resolutie of lagere details op 720p?
lagere resolutie, het is een videostream.
Klopt, de games die je speelt zijn speciaal gepatched voor OnLive. Bepaalde dingen staan uit zodat je het spel via OnLive gespeeld kan worden.

Hierdoor kun je ook niet de graphic settings aanpassen, alleen wat features als ondertiteling, controls e.t.c. kun je instellen.
Het lijkt me sterk dat gebruikers perse het playpack abbonement moeten nemen. Daar krijg je dan wel 200 games voor, maar als je goed kijkt zie je dat het eigenlijk alleen maar indie titels en oude megadrive roms zijn.
https://www.onlive.com/playpack#&tab=playpack_all_games

Je kunt ook zonder die €10 per maand te betalen gewoon games los 'kopen'.
Er zitten veel indie titles en megadrive games bij, akkoord.
Maar snel even browsen leert me dat er ook Borderlands ,Batman Arkham Asylum , Bioshock , Bloodrayne , ... bij zitten. Misschien niet de nieuwere games maar toch enkele leuke titels
Onlive klinkt wel leuk voor mijn zwakke laptop kan ik erop eens weer mee gamen
vraag me af wanneer ziggo dit ook gaat ondersteunen

vraag me ook af hoe 4G met Onlive gaat werken...

grootste vraag blijft toch wel hoe hoog het ping is
ik kan geen fps spelen met een ping van 150ms+ dit moet wel rond de 100 of lager blijven

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 30 juli 2012 15:40]

Je gaat met een hoge ping last krijgen van inputlag. Simpel gezegd: Met een ping van 100ms duurt het 100ms voordat er, nadat jij op een knop op je toetsenbord hebt gedrukt, iets op je scherm gebeurd. Dat is bijna onspeelbaar.

Met glasvezel is <6ms prima mogelijk, dan is Onlive een erg leuke dienst.
...

Met glasvezel is <6ms prima mogelijk, dan is Onlive een erg leuke dienst.
Het is relatief makkelijk te bewijzen dat 6ms ook onwaarschijnlijk is. Glas is snel maar als tussen jouw computer en de centrale server iets van 19 hops zitten, haal je zelfs met 10Gbit glas dus echt geen 6ms maar eerder 20ms of zelfs hoger.
Het orginele plan van OnLive ging er dan ook van uit dat ze servers bij je ISP konden neerzetten.

Dan valt het aantal hops ook erg mee.

Ooit via xs4all op hun servers gequaked, RAZEND snel.
noem een ip en ik hop 'r even voor je heen ;)
ben iig wel HEEL erg benieuwd...
195.238.5.128 = relay.skynet.be = voor secure mail op het Belgacom netwerk. Kijk maar of je ping of trace het houdt maar net even reverse getest (vanuit een groot datacenter in Dallas en dus niet vanaf mijn NL IP) en ik kom op 16 hops met soms dramatische tussenpozen.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 30 juli 2012 16:51]

skynet nog wel XD
Hoedanook het is altijd meer dan 6ms,
dat is de tijd om van je PC naar d server te komen,
dan moet de input daar verwerkt worden, het beeld gerenderd, gecaptured, gecomprimeerd en verzonden worden, en dan haalt je pc het binnen en geeft het weer.

als ze het onder de 430-40ms houden is dat al erg netjes, (en prima aangezien veel monitoren niet boven de 60hz uitkomen en de meeste games ook een inputlag hebben van zo'n 20-25ms
heb het zojuist even gespeeld en input lag is vrijwel niet te merken...
ik weet niet waar de server staat maar kan je vertellen dat dit echt wel mogelijk is

nu alleen hopen dat input lag laag blijft via wifi hotspot van ziggo en 4G en dan zullen we echt profiteren

en die data bundels van kpn etc mogen wat mij betreft ook omhoog dan 10GB per maand ofzo dan kun je prima een uur of 5 via je mobieltje gamen
@Wolfos
Het aantal oude games weegt niet echt op tegen de grote/recente games die ze ook aanbieden. Daarbij; de oude games kosten amper wat maar leveren in, een aantal gevallen, meer & langer spelplezier dan sommige moderne releases.

Het is maar net wat iemand blieft :)


/edit: even verkeerd geklikt met reageren.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 30 juli 2012 16:29]

Nou ja, oude games kunnen misschien wel leuk zijn, maar als je AAA games verwacht dan voel je je wel opgelicht met dit pakket.
Je kijkt toch eerst naar de dienst voor je tekent? En je mag het eerst een maand gratis uitproberen.
Je dan nog opgelicht voelen, dan verdien je niets beter...
Ik vind het vreemd dat je moet betalen om OnLive te gebruiken. Ik zou verwachten dat ze de dienst bekostigen met het verkopen/verhuren van de games via de dienst. Wat krijg je eigenlijk voor die 10 euro/maand? Toegang tot OnLive waar ik opnieuw mijn portefeuille moet bovenhalen om iets te spelen. Voelt een beetje aan als toegangsgeld betalen in een pretpark en dan nog eens moeten betalen om op de attracties te mogen.

Iedereen maakt zijn eigen businessplan, maar was ik OnLive geweest, dan had ik de dienst toch gratis gemaakt en gezorgd dat het geld voor de dienst werd opgehaald via de verkoop/verhuur van games. Stel je voor dat je voor Steam hoeft te betalen vooraleer je daar games mag kopen of demos kan spelen: het Internet zou te klein zijn voor alle flamers. :)

[Reactie gewijzigd door DarthDavy op 31 juli 2012 11:54]

voor die 10€ per maand heb je een hoop games "gratis", de recentere moet je wel betalen blijkbaar.
kga vanavond eens testen en iets laten weten daarna
Gaikai is echt veel beter dan Onlive, werkt perfect in je browser. http://www.gaikai.com/games/
Ik wist trouwens niet dat je tegenwoordig ook in NL gewoon een free account aan kon maken... Ik dacht net waarom niet gewoon proberen en het werkte, ik kon zelfs een trail van Civ 5 spelen...
Al zag het er in mijn ogen niet mooi uit... erg onscherp, nu kan dat komen omdat ik over wifi probeerde...

Iemand een idee of je ook al betaalde accounts in NL aan kan maken?
Iemand enig idee hoe het zit met OnLive op de Ouya console?
Want ik vind het uber fijn dat de Ouya OnLive gaat ondersteunen, maar ik ben niet van plan om speciaal over te stappen naar Belgacom hiervoor!
Email van Belgacom email Server dienst wordt ook bij de datalemiet afgetrokken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee