Belgacom zet FON-netwerk automatisch aan bij vdsl2-klanten

De Belgische telecomprovider Belgacom gaat bij de uitrol van het FON-netwerk kiezen voor een opt-outmodel. Klanten die over vdsl2 beschikken zullen automatisch hun netwerk draadloos beschikbaar stellen voor FON-gebruikers.

Voor de uitrol wordt gefaseerd een firmware-update gestuurd naar de router, waarmee deze geschikt wordt voor de netwerkdienst, die gebruikers hun verbinding met anderen laat delen. Belgacom hoopt er met de keuze voor opt-out voor te zorgen dat het aantal wifi-netwerken via FON bij de lancering groot is. Ook maakte de telco bekend dat de data die via FON wordt verstookt geen invloed heeft op de datalimieten. De eigenaar van de internetverbinding verbruikt dus geen extra data door het activeren van FON.

Daarnaast heeft de telco een aantal beperkingen voor FON-gebruikers opgesteld. De bandbreedte die zij kunnen verkrijgen is gelimiteerd, en het deel van de verbinding van de eigenaar van de internetverbinding krijgt voorrang. Hierdoor zullen klanten bijvoorbeeld geen hinder ondervinden bij het televisie kijken, als zij een FON-netwerk aan hebben staan.

Belgacom maakte eerder al bekend ondersteuning te zullen bieden voor FON. Er was kortstondig een inschrijvingsmogelijkheid aanwezig, wat duidde op een opt-inmodel. Het lijkt er daardoor op dat de provider van gedachten is veranderd, en nu automatisch een FON-netwerk wil installeren, waarbij wel de mogelijkheid is om dit weer uit te zetten. De telco gaf aan dat hier vantevoren nog informatie over beschikbaar komt.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

10-11-2011 • 13:38

95

Submitter: Cafe Del Mar

Reacties (95)

95
95
68
8
0
11
Wijzig sortering
Mijn eerste reactie was: meeteen uitzetten, maar als het verder geen tot weinig performance scheelt ....

Dus iedereen met een Belgacom FON kan gratis bij iedere andere FON in de wereld aansluiten. Of is dit een Bill en geen Linus ... en Belgacom verdient er aan?

http://nl.wikipedia.org/wiki/FON#Gebruikers

Mooi initiatief dus. Mogen ze in Nederland ook eens gaan bedenken.

[Reactie gewijzigd door mjl op 26 juli 2024 10:27]

Het al een zelfde setup zijn als met telefonie....

Bij een telefonie en internet abonnement krijg je je standaard bandbreedte en wordt er via een aparte channel (met een QOS met voorhang op jouw standaard internet verkeer) een kanaal beschikbaar gesteld voor het maken van een telefoon verbinding. Deze bandbreedte is gegarandeerd en wordt als een aparte verbinding op de UBR gezien.

Voor een FON netwerk doen ze overduidelijk het zelfde in de modem configuratie wordt een apart (niet gegarandeerd) kanaal aan gemaakt dat een lagere QOS prioriteit heeft dan je reguliere internet verkeer. Deze data kan dan op de zelfde manier als je telefonie verbinding en je TV kanaal buiten de telling van je datalimiet gehouden worden. Omdat het een gescheiden kanaal is is het toekennen van een QOS erg simpel.

Voor een klant maakt het wel of niet aan hebben staan van een FON mogelijkheid dus uiteindelijk totaal niets uit. Want als ik met een ander apparaat verbinding maak krijgt dit andere apparaat een eigen IP en is er dus geen enkel probleem met mensen die bijvoorbeeld stoute dingen doen via de FON verbinding die toevallig via jouw modem loopt.

Om eerlijk te zijn denk ik dat die een van de weinige dingen is waar ik Belgacom een goede kant op zie gaan. Het is een elegante oplossing en het maakt het leven voor heel erg veel mensen die jij niet kent net een stukje beter zonder dat het je ook maar iets kost. Ik kan dat alleen maar toejuichen...
Ik hoop dat andere ISP's het voorbeeld gaan volgen, het enige waar ik nog niet helemaal zeker van ben maar dat zal de praktijk moeten uitwijzen, is of de handover van de ene modem naar de andere modem ook goed verloopt.
Als ik bijvoorbeeld nu 4 wifi netwerken kan zien waar ik verbinding mee kan maken dan wil het nog wel eens gebeuren dat het netwerk waar ik nu verbinding mee gemaakt heb de verbinding om welke reden dan ook verliest. Om dan over te stappen op de volgende connectie is iets wat eigenlijk altijd merkbaar en vervelend is. Ik heb geen idee of FON netwerken hier een oplossing voor hebben. Als dat wel zo is dan kon dat nog wel eens de toekomst van mobiel internet gaan worden...
Telenet is dit ook van plan, maar niet met FON, zij zetten hun eigen netwerk op. Hun klanten kunnen dus enkel in België (kdenk zelfs enkel Vlaanderen, geen idee hoe groot Telenet hun gebied is). Op dat vlak is het systeem van Belgacom wel beter in mijn ogen.
Telenet is alleen actief in Vlaanderen, niet in Brussel of Wallonië.

Telenet heeft hier een beetje de boot gemist:
- Belgacom is eerst: de uitrol is bezig en de praktijktesten zijn al lang afgerond
- FON is internationaal gebruikt en bekend.
FOUT? Telenet is wel degelijk in Wallonië en Brussel vertegenwoordigd, zijnde wel in véél mindere mate.
Klanten in die regio's kunnen geen digitale tv krijgen van Telenet maar wel telefonie en internet (gaat via ADSL)
in Wallonië is hun partner VOO
Anoniem: 154887 @Dragj10 november 2011 15:03
Telenet en VOO hebben niets met elkaar te maken
telenet en voo hebben samen geboden op de vierde gsm licentie. Zeggen dat ze niks met elkaar te maken hebben is dan ook niet correct.

edit: en ze werken wel degelijk samen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 26 juli 2024 10:27]

Wellicht wel vervelend als je net dicht bij een druk bezocht punt zit waar al die FONvrienden dan van je verbinding willen gebruik maken.
Dan kan je er zelfs geld mee verdienen door dagpassen te verkopen.
Bovendien is het FON netwerk capped in snelheid (kan je zelf instellen) en redelijk dichtgetimmerd dus je kan geen torrents bijv. gebruiken.
Het FON netwerk is puur voor even je mail of een website checken.
Belgacom krijgt er zelf niet meteen inkomsten van, maar ze kunnen hun klanten wel een heel uitgebreid netwerk van wifi-hotspots aanbieden.
Waarom zou je die FON-SSID trouwens uitzetten? In elektriciteitsverbruik zal het ~0 zijn, want er zit maar 1 broadcast antenne in de modem.
Waarom uitzetten?

Omdat ik me afvraag hoe dit wettelijk zit... Ben jij als eigenaar van de DSL lijn verantwoordelijk voor wat er via die verbinding gebeurt, of ligt de verantwoordelijkheid bij FON/Belgacom?

Dat technisch de zaken in orde zullen zijn geloof ik wel - dat is meestal het eenvoudigst. Maar hoe het zit met bewijslast bij misbruik (hacken, KP, media-sharing) van de verbinding...
technisch huur je de VDSL2-lijn en ga je akkoord met het feit dat Belgacom controle heeft over alle VDSL2-toestellen op zijn VDSL2 Netwerk. En ja dit is wettelijk want het BIPT heeft deze regelgeving goedgekeurd en laat enkel die vervelende tomson-routers (of hoe noemt de producent) toe zodat Belgacom firmware-updates (en andere maintenance) kan uitvoeren.
Dus eigelijk heb je enkel keuze of je wel je electriciteit hieraan wilt besteden of niet (wat dus minimaal verschil is).
Wat er gebeurt als iemand anders via jou FON-punt illegale dingen doet is niet echt duidelijk maar ik dacht dat je een login hiervoor moest hebben of kunt eisen of zoiets...

Weer een rede meer om niet voor belgacom zelf te kiezen...
Het merk is Sagem, al maakt Thomson ook dichtgetimmerde modems voor isp's. Voor illegale activiteiten: ik denk dat het voor bgc niet al te moeilijk kan zijn om na te gaan of de data afkomstig is van de abonnee of de FON gebruiker. Ze kunnen de FON ssid bijvoorbeeld aansluiten op een fon-pppoe sessie. Die sessie heeft dan ook een eigen ip.
Je bent niet verantwoordelijk voor wat er op je verbinding gebeurd. Gebruikers die verbinden met de FON SSID hebben een ander publiek IP-adres.
ach... je betaalt toch straks een vergoeding voor media-sharing :+ . het wifi-netwerk hacken hoeft niet meer (want staat toch open) en met een goede connection-log op MAC-adres valt ook wel duidelijk te maken dat die gigabytes aan KP niet van één van jouw machines vandaan komt...


edit: realiseer me opeens dat ik nog wel eens een MAC adres heb gekloond om op een wifi-netwerk te komen... dat KP/terrorisme-documentatie kan nog wel eens probleem worden ja...

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 26 juli 2024 10:27]

FON wordt in de UK al jaren door BT (BT Openzone) gebruikt. Nog nooit iets negatiefs in het nieuws gehoord van gebruikers die klagen over misbruik van hun router. Ook nog nooit een rechtzaak gezien tegen iemand die in de verdediging claimt dat zijn wifi misbruikt is.. Ik denk dat het zon vaart niet zal lopen met die klachten en rechtzaken.
FON houdt zelf een log bij wie er verbinding maakt, dus daar zou je bij terecht moeten kunnen als men je aanklaagd. Wel kan het zijn dat de bewaartermijn misschien niet lang genoeg is als je die log pas opvraagt als de strafrecht-procedure al een paar jaar aansleept.

Een eigen log bijhouden kan dus nuttig zijn, zeker als men besluit om de verjaringstermijn af te schaffen op KP, auteursrechteninbreuk (incl. downloaden, zelfs van eigen werk), hacken van hardware (jailbreak v.d. iPhone), sleutels publiceren (PS3), kritiek op de eigen of de Amerikaanse overheid, enzovoorts.
Tjah... het is in ieder geval gewoon effe wachten op de eerste hack die je dan toelaat het toestel anders in te stellen. Kan je op zijn minst een grotere koek van de bandwidth krijgen :)
De FON-gebruiker moet inloggen (vermoed ik), dus men zal wel kunnen zien wie wat wanneer gedaan heeft
Uit verschillende testen (op userbase) is toch al gebleken dat het inderdaad geen echte invloed heeft op je verbinding. Op je upload kan wel aangezien die bij de FON hotspots niet limited is, de download is limited op 3Mbps, iets wat de meeste gebruikers wel kunnen missen op een verbinding van 25 a 30Mbps.

Zelf ben ik Scarlet gebruiker maar ik draai de firmware van Belgacom op de router, ik vraag me dus af of ik deze update ook zal krijgen (er gebruik van maken niet, daar ik geen Belgacom login heb)

Jammer genoeg heeft het ook beperkingen, als zoonlief met zijn smartphone op een FON zit kan je zelf nergens meer inloggen. Slechts 1 sessie, wat nogal hinderlijk is als je met meerdere mensen gebruik maakt van die verbinding (gezin)

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 26 juli 2024 10:27]

Is het niet de bedoeling om FON buitenshuis te gebruiken? In je huis gebruik je toch gewoon je wifi? Als blijkt dat maar 1 connectie beschikbaar is dan zet je toch even hotspot aan op je smartphone.
Dat weet ik wel, maar als 2 personen buitenshuis op FON willen is dat onmogelijk. Mijn vader is op de baan voor zijn werk, stel hij staat even stil en gaat snel even online met zijn smartphone/laptop/tablet. Hij ziet een FON en wil er op. Ik zit intussen bij mijn vriendin en zit op de FON van hun buurman (ze hebben daar iets tegen wireless dus da staat daar uit), dan zal mijn vader er niet op kunnen.
Dat je thuis niet op je fon gaat is inderdaad logisch :P
Mooi initiatief dus. Mogen ze in Nederland ook eens gaan bedenken.
Kijk een hier. Bestaat ook hier al jaren, alleen is de dekking nog niet zo goed. Zo'n actie als van Belgacom kan daar in een klap verandering in aanbrengen. Hulde.
Inderdaad, maar vooral de actie als die van Belgacom mag hier wel eens plaatsvinden. Alle ADSL en kabel providers een FON hotspot laten leveren... hebben de GSM providers meteen niks meer om aan datalimieten te verkopen ;)

[Reactie gewijzigd door mjl op 26 juli 2024 10:27]

gaan ze nog weinig verdienen aan databundels, als mijn bundel op is surf ik op mijn eigen fon netwerk...
ideaal als je datalimiet hebt je downloads via fon netwerk te laten lopen dus :) ik zeg doen
Niet dus :).
Als Belgacomklant zou je een login krijgen met user-name@fonbelgacom.be ofzoiets. Met die FON naam moet je inloggen op de Belgacom FON-hotspots en ik dacht ook gelezen te hebben dat de data die je op de Belgacom-FON van een ander verstookt, van uw limiet af ging.
Sowieso krijg je "maar" maximaal 3Mbits synchroon. Er zijn bepaalde abonnementen die 4,5Mbps up leveren, maar op die FON kan je ook maar max 3Mbps up realiseren.

De instelling is een QOS met vlans.
1: Telefoon
2: Digitale TV
3: Internet
4: FON Internet
En die 4de prioriteit is beperkt op 3/3.
Maar als FON gebruiker kan je toch overal gratis internetten ?
Dus van welke datalimiet moet het dan af gaan ?

Of is het een nep fon oplossing en mogen alleen andere belgacom klanten inloggen ?
Als je reeds een bestaande Fon gebruiker bent (dus niet inlogt met je e-services account) kunnen ze inderdaad geen data aftrekken.
gewoon een extra fon apparaat kopen en ook op je router aansluiten, dat geeft je een tweede fon account en dan gaat de data niet van je limiet af ;)
Dat is natuurlijk onzin. Waarschijnlijk log je in op een tunnel wanneer je op die FON inlogt. Zo wordt bijgehouden wie waar inlogt en hoeveel diegene verbruikt.

Ik zou dit uitschakelen wanneer ik daar klant zou zijn. Je krijgt er zelf namelijk geen voordeel van. De provider verkrijgt op een spotgoedkope manier een draadloos netwerk maar geeft de klanten er niets voor terug. Ook al is het maar wat extra dataverkeer of een iets goedkoper abonnement.
Wat jij zegt is onzin. Als je een account hebt op fon.com (doordat je een eigen Fon hebt) kunnen ze moeilijk data aftrekken van een limiet, je zou namelijk even goed een gebruiker kunnen zijn van een andere ISP.

Je krijgt er als klant overigens wel voordeel van, je kan namelijk gratis op alle andere Fonspots inloggen met je e-services account (ook internationaal).
Je dataverbruik wordt verrekend met de datalimiet op je eigen aansluiting dus veel voordeel ga je daar niet van hebben.
Dit is toch gewoon een risico!
Is er een beveiliging aanwezig om te voorkomen dat onbekenden illegale zaken uitvoeren op je internetverbinding?
Is je interne netwerk op zo'n router wel voldoende afgeschermd, voor het zelfde geld zitten ze documenten van je laptop af te halen.

't is volgens mij wachten op de eerste rechtszaak waarbij een eigenaar van de aansluiting zelf moet bewijzen dat niet hij illegale activiteiten heeft uitgevoerd op het ip-adres.

Hoeveel mensen kunnen trouwens via FON op jouw router aanloggen voordat hij overbelast is?
De FON hotspot heeft een afzonderlijk extern ip-adres. Ze komen dus niet bij u terecht maar bij uw FON en dan moeten ze dus bij FON in de logs kijken welke gebruiker dat deed (daar iedereen moet inloggen op FON is dat eenvoudig te vinden). Doordat het op een afzonderlijke PPPoE sessie draait hebben ze ook geen toegang tot uw intern netwerk.
Belachelijke actie.
Ookal heeft het geen invloed op je eigen verbinding, ik vind dat een ISP nooit voor jou mag besluiten dat FON aan staat.
Hoeveel mensen zullen zich realiseren wat het betekent, en denken 'ach laat maar, ik heb er toch geen last van'.

Nee, geen goeie actie dit.
tsja, waarom zou je het niet willen, het levert je voordelen op: namelijk, overal waar een FON netwerk is gratis kunnen internetten, wat nog meer bevorderd wordt als er veel mensen zijn met een FON netwerk, het kost jou geen geld, het is een 2e netwerk, dus ze kunnen ook niet bij jou komen, en je hebt zelf voorrang op dataverkeer.

het enige is wel dat ik dan wel zou willen weten hoe het juridisch zit, dus als iemand illegale acties uitvoert op jouw fon netwerk, of jij dan de boze brief van de politie/andere organisatie krijgt of dat het ook via een apart extern ip adres geregeld wordt. want als ze het zelfde ip adres hebben als je eigen netwerk zou ik er nog niet echt blij van worden
http://corp.fon.com/be/this-is-fon/safe-and-secure/

Alvorens je dus gebruik kan maken van het FON netwerk dien je jezelf te registreren.
Als je dan nog besluit illegale dingen te doen lijkt het me redelijk simpel uit te vogelen..
Kan je dan geen frauduleuze FON-router opzetten die FON-aanmelding nabootst en hiermee gebruikerslogins oogst om illegale dingen mee te doen? Vertrouw je onbekende hotspots hier genoeg voor?
Kan je dan geen frauduleuze FON-router opzetten die FON-aanmelding nabootst en hiermee gebruikerslogins oogst om illegale dingen mee te doen?
Waarschijnlijk wel.
Vertrouw je onbekende hotspots hier genoeg voor?
Nee, tenzij de handshake / authenticatie twee kanten op gaat, maar dat zal vast niet (is bij GSM bijvoorbeeld ook niet, daar kun je in principe ook een rogue mast opzetten, al is die hardware wat duurder).

Waarom heeft nog niemand iets gezegd over dat die FON-verbindingen buiten je datalimiet blijft? Als FON dat kan, dan heeft de infrastructuur kennelijk de mogelijkheid om een oogje dicht te knijpen. Dan is de vraag alleen nog, hoe regel je dat ie je eigen verkeer ook niet telt...? O-)
Ik denk dat je dan je eigen limiet kunt omzeilen door met je FON account op jouw FON SSID te connecten. Of je dan - bijvoorbeeld) ook usenet-access hebt kan ik je niet vertellen....
Je kan je eigen datalimiet omzeilen door een eigen FON achter de Belgacom Box te hangen, een account te registeren op fon.com en dan verbinding te maken met de FONspot in je Belgacom Box. Als je met je e-Services account op je eigen Fonspot surft gaat het volume dat je verbruikt alsnog van je account af.
Ik ben het met je eens.
Het kan gewoon niet dat een ISP dit automatisch doorvoert. Al goed dat Telenet dit niet doet.
Je moet zelf kunnen beslissen of je dit aan wilt zetten of niet, maar veel mensen weten niet wat het is en hoe het werkt...
Ik denk dat telenet dit toch zal doen zonder jouw goedkeuring.
Heb namelijk gehoord dat de DOCSIS 3 modems die ze gebruiken twee wifis aankan.
En aangezien zij dit allemaal zelf beheren...
Al goed dat Telenet dit niet doet.
Ik denk dat je wel eens bedrogen zou kunnen uitkomen ;)

De nieuwe all-in-one modems die ze iedereen opdringen en die je enkel kan beheren via 'Mijn Telenet' zijn uitstekend geschikt voor deze toepassing. En ze zijn van plan het binnenkort te activeren (nu Belgacom het doet kunnen ze natuurlijk moeilijk achterblijven).
Dit werkt wel 2 kanten op, als je er opt in van zou maken, weten mensen ook niet wat het is, en zetten ze het dus massaal niet aan. Dit is juist goed om de grote groep die het allemaal niets uit maakt op deze mannier bij de groep te krijgen die het aan hebben staan. Op die mannier is de fon wifi dekking veel beter. Als je het echt niet wilt, zet je het uit. Als de provider er maar voor zorgt dat je :
1 er zelf geen last van hebt wat betreft snelheid enz.
2 er zelf geen gevolgen van kan krijgen (voor het geval iemand je FON gebruikt voor kwade zaken)

Het lijkt er op dat er beide gevallen rekening mee wordt gehouden (FON verkeer buiten bundel en lagere prioriteit + op appart IP adres met FON login.

ik kan dit innitiatief dan ook alleen maar toe juichen. er zijn alleen maar voordelen (je kunt onderweg gratis op andere FON punten). Ik zie geen nadelen (mischien iets meer stroom verbruik van de router? maar dat zal ook minimaal zijn)
Je zou zelfs nog op je eigen FON punt kunnen inloggen als FON gebruiker om zo nog wat extra te kunnen zonder dat het bijdraagt aan je data limiet ;)
Is het zo erg dan? De situatie waarbij mensen het prima vinden en het daarom niet uitzetten?
Voor het hele idee achter FON is dit heel positief nieuws, op deze manier heb je een veel grotere kans dat je een access-point tegenkomt.
99% zal er ook nooit last van ondervinden, dus wat is het probleem?
En wat betekent het dan helemaal wel? Volgens mij niet meer en niet minder dan een tweede netwerk over het modem en de koperdraadjes die jij huurt. Misschien dat je stroomrekening ietsjes hoger is, maar ik denk dat dat ook wel los loopt.
Wel een goede actie, het FON initiatief is erg goed en heeft juist dit soort acties nodig om echt groot en succesvol te worden.
Een gebruiker heeft er geen last van, eerder alleen voordelen.
Anoniem: 301339 @benji8310 november 2011 14:01
Hoeveel mensen zullen zich realiseren wat het betekent, en denken 'ach laat maar, ik heb er toch geen last van'.
Maar dat IS toch ook zo? De mensen die dat denken hebben gelijk! In de zin daarvoor zeg je het zelf. Denk dat je toch eens wat andere argumenten moet bedenken.
boeie, als je het uit kan zetten als je het echt niet wil
Iemand een idee hoe ze dit technisch doen ?
ja hoor, geen probleem,

je neemt een slimme router (bijv openwrt), op die router zitten 2 (of 3?) radio's (wifi zenders).

1 van die radio's maakt een eigen 'fon wifi netwerk, en koppelt deze middels vlan tagging aan je wan+1 poort. vervolgens gebreuk je QOS (quality of services) om voorang te verlenen aan de gebruiker z'n data.

in de wijkkast, krijg je nu 2 typen data van de gebruiker 1 met gewone data, een met vlan data, zo kun je direct prima onderscheid maken tussen data die wel en data die niet van het limiet moet worden afgetrokken...


een veel interessantere vraag echter is, als je nu een fon app in je huis hebt, heb je daar als eindgebruiker ook een datalimiet op, anders kun je namelijk onder je fon ID in eens ongbeperkt data tappen voor je usenet client
De bbox2 heeft maar één radio. Er wordt om de zoveel tijd een pakketje in de lucht gegooid met je eigen (private) SSID en de (open) FON_BELGACOM SSID. Er wordt een tweede PPPoE sessie opgestart om de fonspot van zijn eigen publiek IP-adres te voorzien.

Als je gebruik maakt van je e-services account om in te loggen op andere Fonspots, wordt het dataverbruik gewoon van je bestaande account afgetrokken. Als je echter een account hebt op fon.com (met een eigen Fonera, zoals een Fon Simpl) kunnen ze echter moeilijk dataverbruik aftrekken van je account ;)
En daarom is de snelheid via de FON inlog ook beperkt ;)

Daarnaast heeft de telco een aantal beperkingen voor FON-gebruikers opgesteld. De bandbreedte die zij kunnen verkrijgen is gelimiteerd
De datalimiet is dezelfde als die van je internet abonnement, daar dit steeds vaker unlimited is (of tegen ongeveer 7 euro per maand als optie op elk abonnement) is dat dus ook niet echt een probleem :) een gebruiker op uw fon verbruikt dus de data van zijn thuisabonnement.
Knappe jongen als dat hun lukt aangezien de router uit staat (gebruik alleen het modem gedeelte) van de Bbox2 en mijn eigen router de verbinding opzet. ;)

Bovendien is het zeer de vraag of iemand bereik heeft bij mij aangezien ons huis tamelijk ver van de straat staat.

[Reactie gewijzigd door Johan tb op 26 juli 2024 10:27]

Dus je krijgt dan gratis van Belgacom toegang tot het FON netwerk, zonder dat je zelf iets moet doen.
Let wel: als je uw wifi uitzet, denk ik dat de optie "FON" komt te vervallen. Hoe één en ander in de praktijk zal werken, zal de toekomst moeten uitwijzen:
- wat als ik FON activeer bij Belgacom en nadien mijn wifi uitzet
- wat als ik FON activeer bij Belgacom en mijn modem elke dag enkele uren afkoppel van het net
- ...
Als uw wifi uitstaat is ook FON niet actief en kan je ook niet inloggen op andere FONs.
Afkoppelen is geen probleem, maar in die periode heb je geen toegang tot een andere FON (tenzij je een eigen account hebt buiten de Belgacom account uiteraard)
ALs ik me goed herinner zit er een (vrij lange) tijd tussen het uitschakelen van je eigen router, en het uitschakelen van je account van de toegang op andere locaties door fon.
Dit is alleen al ideaal om de mobiele providers eens goed te laten merken dat ze niet meer oppermachtig zijn, en aan alle kanten ingehaald worden. Als er maar genoeg mensen meedoen met FON, dan heb je die mobiele providers helemaal niet meer nodig. Ik ben voorstander
ik denk niet dat dit de reden kan zijn. Belgacom is namelijk eigenaar van Proximus, en dat is wel degelijk een mobiele provider.
Ik vraag me af hoe ze misbruik willen voorkomen, denk aan hacks via dat IP of spam?
Fon gebruikers hebben een ander publiek IP-adres dan jij.
ik zie niet in waarom hier zoveel negativiteit rond hangt..
"een ISP mag dit niet opdwingen aan zijn klanten"

we spreken hier over een volledig gescheiden netwerk, het heeft niéts met jouw persoonlijke lijn te maken. daarenboven woont 90% hier in een boerendorp waar niemand ooit van jou FON netwerk gebruik zal gaan maken :/ en al woon je in centrum antwerpen dan nog zal jou lijn altijd voorang krijgen.. én als je het zaakje dan toch niet vertrouwd dan kan je het gewoon uitzetten.. en laten we eerlijk zijn, als je niet weet wat het is, heb je geen reden om het uit te zetten want dan ben je de gemiddelde youtube - mail - digitale TV gebruiker en zul je de "verloren" bandbreedte nooit opmerken.

en daarenboven heeft belgacom een plan waarbij alle grijze zones die nu nog in ADSL vallen of lagere snelheden van VDSL bieden te gaan boosten zodat meer en meer mensen een 20 en 30 Mbit profiel gaan krijgen...


Ik ben groot voorstander, zo zat ik 2 weken geleden op de boot van dover naar calais te wachten en kom me daar met mijn @belgacomfon accountje op het internet zetten want in engeland zijn BT en Fon ook al gaan samenwerken.

Nu nog de online muziek dienst zien activeren en BGC heeft met zijn internet producten (want telenten digitale TV is wel beter) een stap voor op de concurenten!

die comentaar van "en kinderporno op mijn netwerk dan?" is ook rap van de baan want enkel FON-users kunnen op je netwerk, dus eerst voorbij het FON-portaal met je login en dan pas surfen, ze zullen je rap bij je kl*ten hebben ;)

(en zij die hoopten dat andere ISP's dit gaan volgen komen van een kale reis thuis, belgacom zal uiteraard een exclusiviteits contract met FON tekenen)
Over het deel van de FON-uitrol ben ik het eens. 99,9% van de mensen weet niet wat het is en zal er nooit last van hebben. Lig je er toch wakker van, kan je het uitzetten.

De uitrol van VDSL is een heel ander verhaal. Ooit, lang geleden, werd er gezegd dat die uitrol volledig zou zijn voor 2012 (eind 2011 dus). Ik woon niet al te gek ver van het centrum, er staat een kast niet al te ver van mijn aansluiting, maar ik hang nog aan ADSL2+. Enkele straten verder zijn er mensen met ADSL.
Het zou de verkoop van Digitale TV en hun powerabonnementen een boost geven, als ze de uitrol van VDSL zouden versnellen.
Anno 2011 zit ik met een 8Mbps lijn (9Mbps profiel ofzoiets). Als ik overschakel naar de gele concurrentie krijg ik (op papier) 20-30-50Mbps...
Die uitrol word niet alleen beslist door belgacom maar ook door de gemeenten.
Voorbeeldje: voor VDSL 2 moest BGC in het centrum van Zaventem de straat opengooien, wat door de gemeente 4 jaar geleden geweigerd werd.
Nu gaat de gemeente echter volgend jaar die straat zelf heraanleggen en mogen tegelijkertijd BGC, Electrabel, de gasmaatschappij en de kabelmaatschappij dan pas nieuwe kabels leggen.
Anoniem: 140398 10 november 2011 14:09
Mooi toch, en dan gelijk iedereen met een fon accespoint toegang geven tot het fon netwerk als onderdeel van je abo. Lijkt me wel irritant als je op een druk punt woont en je hebt continu jeugd voor je deur staan die op jouw accespoint zitten te fonnen.
Ach, een beetje tweaker opent de router en trekt de 2 of 3 wireless antennetjes los, probleem opgelost.
Aangezien die router niet van jou is, maar gehuurd kan je wel eens problemen krijgen :) Je kan FON natuurlijk ook gewoon uitzetten.
Probleem inderdaad opgelost, al is heb je wel het vervelende effect dat je dan ook je eigen draadloze netwerk om zeep hebt geholpen ;)

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 26 juli 2024 10:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.