Ze willen slechts aan de uitrolverplichting voldoen en LTE starten voor een kleine groep klanten, zodat zij kunnen testen in de praktijk. Het is nog veel te vroeg om te gaan concurreren met 3G.
Voor Tele2 is het pas echt interessant om te gaan concurreren zodra zij nieuwe beter dekkende frequenties hebben en hun dekking op het LTE zo groot is dat zij de overeenkomst met concurenten op het GSM/3G netwerk kunnen opzeggen. Nu bepaalt de provider waar Tele2 zijn mobiele minuten en MB's inkoopt nog wat de minimum prijs voor Tele2 klanten moet zijn. (Tele2 zal ingekochte minuten nooit onder de inkoopprijs weggeven).
In het buitenland moeten bestaande klanten een bedrag per maand bijleggen om LTE te kunnen gebruiken. In Nederland krijg je dat nooit voor elkaar bij consumenten. Daarom worden nu de dataprijzen voor 3G flink verhoogd, zodat wij straks als "aanbieding" voor dezelfde prijzen LTE dekking erbij kunnen gaan gebruiken. Het zou op de juiste frequenties dan in ieder geval het 3G netwerk flink kunnen ontlasten.
Ik snap niet goed dat de bestaande providers zeggen dat het tot ca. 2014 bij deze uitrol blijft en zij niet al meteen iets ruimer gaan uitrollen op de 2600 band. Probleem met 3G is nu vaak de capaciteit. De 3G frequentiebanden zitten aardig aan hun top volgens mij. Op de 2600 band zitten de providers geen enkel bestaand netwerk in de weg.
De Nederlandse providers zien op dit moment volgens mij nog geen enkele rol weggelegd voor LTE en wachten tot ze weten hoeveel frequentieruimte zij op de 800, 900 en 1800 band erbij kunnen kopen op de veiling. Is dat wel zo slim?
Ik kan mij voorstellen dat het om capaciteitsredenen/bandbreedte redenen daarom sowieso in gebieden met flink datagebruik interessant wordt om toch al sneller de 2600 band uit te rollen. Laten we zeggen op industrieterreinen, op Schiphol en in de grote steden. Steden als Groningen, Maastricht, Den Bosch, Nijmegen, Zwolle en Enschede zitten bij geen enkele provider nu al in het dekkingsgebied. Dat terwijl zij ook deze steden volgens mij ook al aardig risicoloos kunnen uitrollen. Hier zal in de toekomst namelijk toch die 2600 band nodig zijn als aanvulling op de andere frequenties om voldoende MHz aan bandbreedte te kunnen bieden en zo de straks te verkrijgen 800/900 of 1800 band te ontlasten. En op Schiphol pak je dan ook nog eens LTE roamers uit het buitenland. Voor gebruik van LTE op de 900 en 1800 band moet straks namelijk de nu al zo nodige capaciteit op de GSM 900 en 1800 band deels worden afgebroken. Voor de 2600 band hoeft er niets te worden afgebroken.
De nu beschikbare LTE modems ondersteunen naast de 2600 band ook de LTE 800,900 of LTE 1800 band. Er zijn nog geen modems die alle banden ondersteunen. Is dat de crux dat ze niet de gok willen nemen veel modems uit te zetten met een frequentie die straks alleen door de concurrent wordt ondersteund? Welke modems levert Tele2 straks uit? Aan het model kan je zien op welke banden ze straks gaan bieden. Leuke info voor de concurrent! Ik kan wel snappen dat Ziggo bijvoorbeeld stelt dat je zelf maar ergens hardware vandaan moet halen.
Een topic wat minder van belang is voor de huidige netwerken:
de LTE modems die nu op de markt zijn ondersteunen naast LTE ook 3G en HSDPA+ op de hoogste snelheden. Het kan best handig zijn om binnen een half jaar de zakelijke en consumenten gebruikers die nu een grote bundel op maximale snelheid hebben alvast te voorzien van LTE modems zodat juist zij de beste en snelste verbindingen hebben en houden en ze daarnaast als datagrootverbruiker ook nog eens de 3G netwerken ontlasten.
[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 25 juli 2024 17:33]