Tele2 kondigt lte-dienst voor consumenten aan

In navolging van Ziggo en KPN heeft ook Tele2 een lte-dienst aangekondigd. In tegenstelling tot de andere twee aanbieders richt Tele2 zich met de 4g-dienst op consumenten, in delen van Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Lelystad en Tilburg.

Tele2 logoTele2 start aankomende dinsdag met zijn lte-aanbod voor laptops en tablets. Klanten kunnen vanaf die dag een postcodecheck op de website van Tele2 doen om te kijken of ze in een gebied zitten waar de 4g-dienst wordt aangeboden. Voorlopig zal dat alleen in delen van Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Lelystad en Tilburg het geval zijn. In totaal zou het oppervlak met dekking zo'n 100 vierkante kilometer beslaan.

Consumenten kunnen voor 75 euro een dongle aanschaffen en betalen maandelijks 30 euro voor het 4g-abonnement. Het lte-netwerk van Tele2 biedt downloadsnelheden tot 40Mbps en uploadsnelheden tot 3Mbps. Er geldt een datalimiet van 3GB. Tele2 noemt zijn aanbod een service pilot nadat de aanbieder eerder tests hield met de draadloze-netwerktechnologie. Tele2 begon hiermee in de zomer van 2010, in Diemen.

Volgende week zullen ook T-Mobile en Vodafone met hun lte-aanbod komen. De aanbieders zijn op basis van de vergunningsvoorwaarden verplicht om voor 11 mei een 4g-dienst met dekking voor een gebied ter grootte van Amsterdam aan te kondigen. Vermoedelijk blijft een grootschalige uitrol bij alle providers uit: die wachten waarschijnlijk op de frequentieveiling van komend najaar, als onder meer de 800MHz-, 900MHz- en 1800MHz-frequenties onder de hamer komen. Nu mogen ze alleen nog van de beperkt inzetbare 2,6GHz-band gebruikmaken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-05-2012 • 11:01

45

Reacties (45)

45
45
26
5
0
7
Wijzig sortering
Ze willen slechts aan de uitrolverplichting voldoen en LTE starten voor een kleine groep klanten, zodat zij kunnen testen in de praktijk. Het is nog veel te vroeg om te gaan concurreren met 3G.

Voor Tele2 is het pas echt interessant om te gaan concurreren zodra zij nieuwe beter dekkende frequenties hebben en hun dekking op het LTE zo groot is dat zij de overeenkomst met concurenten op het GSM/3G netwerk kunnen opzeggen. Nu bepaalt de provider waar Tele2 zijn mobiele minuten en MB's inkoopt nog wat de minimum prijs voor Tele2 klanten moet zijn. (Tele2 zal ingekochte minuten nooit onder de inkoopprijs weggeven).

In het buitenland moeten bestaande klanten een bedrag per maand bijleggen om LTE te kunnen gebruiken. In Nederland krijg je dat nooit voor elkaar bij consumenten. Daarom worden nu de dataprijzen voor 3G flink verhoogd, zodat wij straks als "aanbieding" voor dezelfde prijzen LTE dekking erbij kunnen gaan gebruiken. Het zou op de juiste frequenties dan in ieder geval het 3G netwerk flink kunnen ontlasten.

Ik snap niet goed dat de bestaande providers zeggen dat het tot ca. 2014 bij deze uitrol blijft en zij niet al meteen iets ruimer gaan uitrollen op de 2600 band. Probleem met 3G is nu vaak de capaciteit. De 3G frequentiebanden zitten aardig aan hun top volgens mij. Op de 2600 band zitten de providers geen enkel bestaand netwerk in de weg.

De Nederlandse providers zien op dit moment volgens mij nog geen enkele rol weggelegd voor LTE en wachten tot ze weten hoeveel frequentieruimte zij op de 800, 900 en 1800 band erbij kunnen kopen op de veiling. Is dat wel zo slim?
Ik kan mij voorstellen dat het om capaciteitsredenen/bandbreedte redenen daarom sowieso in gebieden met flink datagebruik interessant wordt om toch al sneller de 2600 band uit te rollen. Laten we zeggen op industrieterreinen, op Schiphol en in de grote steden. Steden als Groningen, Maastricht, Den Bosch, Nijmegen, Zwolle en Enschede zitten bij geen enkele provider nu al in het dekkingsgebied. Dat terwijl zij ook deze steden volgens mij ook al aardig risicoloos kunnen uitrollen. Hier zal in de toekomst namelijk toch die 2600 band nodig zijn als aanvulling op de andere frequenties om voldoende MHz aan bandbreedte te kunnen bieden en zo de straks te verkrijgen 800/900 of 1800 band te ontlasten. En op Schiphol pak je dan ook nog eens LTE roamers uit het buitenland. Voor gebruik van LTE op de 900 en 1800 band moet straks namelijk de nu al zo nodige capaciteit op de GSM 900 en 1800 band deels worden afgebroken. Voor de 2600 band hoeft er niets te worden afgebroken.

De nu beschikbare LTE modems ondersteunen naast de 2600 band ook de LTE 800,900 of LTE 1800 band. Er zijn nog geen modems die alle banden ondersteunen. Is dat de crux dat ze niet de gok willen nemen veel modems uit te zetten met een frequentie die straks alleen door de concurrent wordt ondersteund? Welke modems levert Tele2 straks uit? Aan het model kan je zien op welke banden ze straks gaan bieden. Leuke info voor de concurrent! Ik kan wel snappen dat Ziggo bijvoorbeeld stelt dat je zelf maar ergens hardware vandaan moet halen.

Een topic wat minder van belang is voor de huidige netwerken:

de LTE modems die nu op de markt zijn ondersteunen naast LTE ook 3G en HSDPA+ op de hoogste snelheden. Het kan best handig zijn om binnen een half jaar de zakelijke en consumenten gebruikers die nu een grote bundel op maximale snelheid hebben alvast te voorzien van LTE modems zodat juist zij de beste en snelste verbindingen hebben en houden en ze daarnaast als datagrootverbruiker ook nog eens de 3G netwerken ontlasten.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 25 juli 2024 17:33]

Ben benieuwd hoe deze abonnementen eruit gaan komen te zien. Je bent namelijk binnen notime doordat je databundel heen...

Prepaid kaartjes voor 4g zou heel intressant zijn als backupline
Datalimiet is vermeld in het officieel persbericht.
Het abonnement voor laptops en tablets heeft een maandelijkse datalimiet van 3 Gigabyte.
Het is dus zeker (nog) geen volwaardige vervanger van je vaste lijn. Wat te verwachten was. Het zou mij ook verwonderen - op korte termijn - dat een draadloze technologie een betere optie zou zijn dan een vaste verbinding.
Fijn op 10 uur 14 minuten als je de theoretische snelheid haalt, heb je de datalimiet al gehaald. Niet bepaald handig lijkt me dan, een gemiste kans lijkt me...
Dat is niet echt realistisch natuurlijk.
Een mobiele internetverbinding dient (nog) niet om zware bestanden te downloaden, continu films te streamen,...

Het grote voordeel (voor de eindgebruiker) van LTE tov 3G als mobiele verbinding is de lagere latency.

Iets realistischer is te stellen hoeveel webpagina's je zou kunnen bekijken. Volgens onderzoeken is de gemiddelde paginagrootte omgerekend 663 kilobytes. Dus met 3GB zou je dus 4744 webpagina's kunnen bezoeken of 158 webpagina's per dag, gemiddeld.

Als je geen video of muziek streamt is dit voldoende. Het is wel een grote als inderdaad, maar het hangt er ook van af op welke doelgroep Tele2 mikt en dat zullen niet de download-junkies zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 25 juli 2024 17:33]

Yeaaaahhhh...... maar als je alleen kleinere bestanden bekijkt maakt 7 , 10 , 20 of 40mbit ook weinig meer uit he?

Dan heb ik liever dat ze het geld investeren in het kwalitatief beter maken van het 3G netwerk, onderweg naar huis valt op 3 punten verbinding weg. De max snelheid haal ik, in amsterdam, nauwelijks meestal max 100kb/sec , heel wisselend meestal dropt ie als je onderweg bent (moving vehicle, wederom in amsterdam) iets in de trant van 10 -> 50 -> 5 -> 2-> 40 -> 80 -> 20 -> 2 -> 3 -> 40kb/sec. Overigens als ik in de bus op het centraal amsterdam zit te wachten tot ie weg gaat een kwartier heb ik >geen< verbinding.

Eerst met t-mobile , nu tele2 (zelfde netwerk overigens) verschillende telefoons. Max abbonement.

Dus nee, liever een >goed< 3G netwerk als nu weer een halfbakken 4G netwerk voor max prijzen

[Reactie gewijzigd door rvl1980 op 25 juli 2024 17:33]

Anoniem: 434945 @Panama5 mei 2012 12:26
Je gebruikt niet constant de max snelheid, behalve als mensen gaan downloaden via die verbinding maar die moeten ze er gewoon gelijk weer afflikkeren.
Anoniem: 299529 5 mei 2012 11:36
Op de lte wiki staat dat lte als 3.9G aanschouwd wordt, de laatste in richting van 4G. In het artikel wordt echter de link gelegd dat lte 4G IS. Nu ben ik even verward. Iemand? :)

http://nl.wikipedia.org/wiki/3GPP_Long_Term_Evolution
Dat heeft te maken met de technische definitie zoals die ITU-R in 2008 is vastgelegd, waaraan LTE en Wimax schijnbaar niet geheel aan voldoen. Dus aangezien ze in hun huidige vorm niet volledig voldoen aan die vereisten is het nog niet geheel 4G, maar indien er nog latere verbeteringen mogelijk zijn binnen deze technologie, dan kunnen ze wel als 4G aangemerkt worden.

http://en.wikipedia.org/wiki/4G#Technical_definition

Door alle mobiele providers worden LTE en Wimax dus echter wel gewoon als 4G geadverteerd, omdat het nog steeds een grote sprong is qua theoretische snelheid die mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door MisterMaze op 25 juli 2024 17:33]

Anoniem: 434593 5 mei 2012 22:12
Tele2 heeft toch helemaal geen eigen Mobiel netwerk?
Dus het zal gebruik moeten maken van 1 van de andere Netwerk Operators, ik dacht T-Mobile
Leuke dat LTE. Zelf ga ik er waarschijnlijk geen gebruik van maken. Ik hoop dat de opkomst van LTE de prijzen van 3g gaat drukken, dan heb ik er wel wat aan :)
Anoniem: 434945 @HollovVpo1nt5 mei 2012 12:28
Alsof ze het 3G netwerk gaan upgraden, hoe hypocriet. Alsof ze naast prijsafspraken geen afspraken maken over t zo lang mogelijk rekken van het 4g netwerk. De enige reden dat ze er nu mee komen is dat ze een boete krijgen als ze het niet doen.
Ik dacht dus echt dat we met de invoering van 4G eindelijk af zouden komen van die verdraaide limieten.

Ik begrijp dat dit een "test-run" is en ook dat het nog geen landelijke dekking zal hebben, maar als mobiele provider zou ik het voor dat soort bedragen (€30) óf onbeperkt aanbieden óf de limieten op minimaal tientallen GBs of misschien zelfs 100GB gooien.

Persoonlijk zou ik dat bedrag voor die miezerige limieten nóóit betalen.
Ik denk niet dat we af gaan komen van de limieten nadat we 4G dekking hebben over de hele land. Ik denk dat de limieten gaan blijven bestaan, maar dat doe hoeveelheid MB wel gaat stijgen.
Ik hoop wel dat met de invoer van 4G er vrijheid komt voor het gebruik maken van je telefoon als een hotspot.
40mbit en limiet van 3gigabyte... laat maar zitten...

40/8 is 5mbyte per sec.

3072 / 5 is 614.4 seconden ( een goeie 10 min. om over je limiet te knallen...)
Ja, want je gaat gelijk NZB's en torrents downloaden met je smartphone.
Nee maar wel 720p youtube loeren op je tablet?
En jij denkt dat 720p youtube een datarate van 40mbit heeft? Een twee minuten 720p youtube filmpje zal eerder in de buurt komen van 40MB wat dus een datarate van 2,7Mb/sec is.

Verder is er bijna overal WiFi waar je op kan gaan. Dit soort abonnementen zijn niet bedoeld om primair te gebruiken maar secundair voor naast je vaste (WiFi?) internet.

[Reactie gewijzigd door esak op 25 juli 2024 17:33]

Nee... dus is het ook een beetje absurd (en ik ken ook niet meteen veel andere toepassingen op een tablet of smartphone die 40 mbit nodig hebben, maar geen volume) om zoveel geld uit te geven voor LTE... ben je veel goedkoper af met 3G.

Typisch staaltje van mijn e-penis is toch langer als de jouwe :)
Er zijn wel degelijk nuttige use-cases voor deze hoeveelheden data, maar die zijn met name op laptops.

Wel een beetje naar en raar dat er gelijk zo'n datalimiet op zit; LTE zou een stuk schaalbaarder moeten zijn dan UMTS. Ook de uploadlimiet is vreemd; bij 3G haal je gewoon 5 Mbps upload via HSUPA in vrijwel heel Nederland bij iedere provider (mits je abo het ondersteunt).

Je kunt je afvragen waarom je abonnee zou willen worden van een slecht dekkend netwerk met datalimiet en beperkte snelheid: KPN biedt 2.5 GB datalimiet voor €27,50 per maand, maar dan met 21 Mbps down en 5.8 Mbps up en zeer goede dekking... Vodafone en T-Mobile iets soortgelijks.
Anoniem: 434945 @r25045 mei 2012 12:22
Omdat anders mensen gaan klagen dat hun 3G ABO zo duur is..
Dit lijkt in de toekomst een goede concurrent voor vast en mobiel internet samen te worden. Mobieltje met LTE aanschaffen en je vaste internet de deur uitdoen en je bent voor 30 euro altijd en overal online.

Alleen de dekking? Ik kan me zo voorstellen dat ze dit netwerk alleen maar uitrollen vanwege wettelijke verplichtingen.
Providers riskeren hoge boetes als ze op 11 mei geen abonnementen met 4g-mogelijkheid hebben aangekondigd.
Volgens mij levert het huidige aanbod met apart vast en mobiel (met datalimiet) internet veel meer geld op.

En betreffende de datalimiet. In ieder geval heeft Ziggo (op dit moment) gewoon een FUP net zoals de providers voor vast internet.
Ik hoop dat ze dit juist in dunbevolkte gebieden gaan uitrollen. ADSL snelheden zijn daar laag en glasvezel aanleggen te duur. Als 4g beschikbaar komt op lagere frequenties is dat waarschijnlijk de meest interessante manier om de plattelandsgebieden van internet te voorzien. Met de data limiet zou ik kunnen leven.
Ik denk dat voor veel mensen 3 GB echt wel voldoende is. Zolang je niet regelmatig TPB bezoekt, is gemiddeld dataverbruik lager voor smartphone en tablets. LINK.
Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je de auto update van je besturingssysteem uit moet zetten. Als bijvoorbeeld Windows met een service-pack aan komt zetten van een half GB gaat het heel hard
3GB limiet met 4G snelheid slaat natuurlijk nergens op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.