Vodafone belooft minder storingen en betere dekking

Vodafone belooft de komende jaren het netwerk te vernieuwen, waardoor op termijn minder storingen moeten optreden en de dekking wordt verbeterd. Vanaf 2015 moet het Vodafone-netwerk, net als het vaste netwerk van KPN, een 'all ip'-netwerk zijn

De vernieuwingen moeten leiden tot betere dekking en sneller internet, onder meer doordat de 'all-ip'-strategie omschakeling naar een 4g-netwerk gemakkelijker moet maken. Een deel van het mobiele netwerk van Vodafone is nu al ip-gebaseerd. Voor zijn strategie lijkt Vodafone te moeten overschakelen op 4g; 3g is niet op ip gebaseerd, terwijl 4g-technologie lte dat wel is. All-ip betekent dat alle diensten, zowel telefonie als data, via het ip-protocol worden afgehandeld. Vodafone zei al eerder dat op termijn belminuten gaan verdwijnen.

Vodafone belooft dat storingen minder snel optreden, door de vermindering van het aantal belangrijke centrales. Nu zijn er twaalf knooppunten in het netwerk, waaronder die in Rotterdam waar in april brand uitbrak. Door de brand in die centrale trad een grote storing op, waardoor een deel van de klanten bijna een week niet kon bellen, sms'en of mobiel internetten. Op termijn moeten er slechts enkele zwaar beveiligde datacentra overblijven, die daardoor makkelijker kunnen dienen als elkaars backup. De nieuwe centrales moeten redundant zijn, doordat functies niet alleen door andere hardware maar ook op andere plekken dan de centrale uitgevoerd kunnen worden. De centrales krijgen een veel hogere capaciteit.

De dekking moet verbeteren door het aanpassen van de hardware in antenne-installaties. In bijna 4500 installaties worden de antennes, basisstation en bekabeling vervangen. De nieuwe hardware kan dankzij Single-ran-technologie op een locatie zowel 2g, 3g als 4g kunnen ondersteunen.

De werkzaamheden aan het netwerk duren vanaf nu in ieder geval tot 2015, schat Vodafone in. De provider noemt het project Fast Forward. Na de grote storing in april is de provider er veel aan gelegen om zowel het netwerk te verbeteren als het vertrouwen van consumenten te herwinnen; een groot aantal storingen kan ertoe leiden dat er minder klanten voor een Vodafone-abonnement kiezen. De provider laat zich nog altijd niet uit over wanneer het 4g in Nederland op grote schaal wil uitrollen; KPN zal dit jaar nog beginnen met een groot lte-netwerk in Nederland.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-07-2012 • 10:56

48

Lees meer

Vodafone: netwerk is weer stabiel
Vodafone: netwerk is weer stabiel Nieuws van 10 april 2012

Reacties (48)

48
48
19
1
0
26
Wijzig sortering
We moeten ervoor oppassen dat we een data-probleem met dikkere lijnen gaan oplossen. Ik zie steeds meer websites die jou java-scriptjes laten downloaden die elke muisbeweging registreren en alles uploaden, of gewoon elke minuten pingen naar de webserver, of een gigantische berg tracking scripts en gifjes afvuren. Die ongein zorgt ervoor dat jij een sneller apparaat en meer bandbreedte wilt hebben.

Afijn, we zouden moeten beginnen met apps beoordelen op bandbreedte en CPU-efficientie.
Dat kun je oplossen met een adblocker en/of Ghostery.
Pff, ik vind het belangrijker dat ze een beetje innoveren (invoeren IPv6 bijvoorbeeld) dan dat ze een uurtje per jaar extra beschikbaar zijn.
99% kans dat het lte-netwerk IPv6 wordt ;)
Tja wat heb je er aan als Vodafone klant, IPv6 of niet.... Zolang de relatief lage databundels bestaan kan iemand z'n mobile verbinding nooit echt inzetten voor "leuke" diensten waarbij IPv6 nuttig kan zijn.

Ik hoop dus echt dat de mobile providers met hun LTE/4G netwerk een concurrent kunnen worden voor de vaste internetverbindingen zoals xDSL en/of de lage kabel/glas vezel abonnementen. Op dat moment krijgen de mensen die alleen over xDSL kunnen beschikken direct een concurrent van formaat er bij.

Een volledig netwerk op IP niveau voor een mobile provider is dus mooi, mits er ook een aantal voordelen voor de klant bij zit. Ik heb echter zoals zovaak het idee dat deze omschakeling wel weer door de klanten dient te worden betaald met als resulaat dat de abonnementen weer duurder gaan worden.
sorry maar leg mij dan eens uit waar ip6 nuttig voor is volgens jouw...
het enige waar ip6 nuttig voor is is het toewijzen van ip een eigen ip aan elk van de +/- 9mrd telefoontjes die er op de wereld zijn over niet al te lange tijd ...

ik ben dan ook van mening dat het misschien wel eens goedkoper zou kunnen worden, ze hoeven dan alleen nog maar het ip te routeren en niet meer ip EN telefoon nummer...
een laat 2 routes berekenen altijd meer resources kosten dan 1.... je zou dus kunnen suggereren dat ze voortaan met de helft aan server caps af kunnen...
ik ben dan ook van mening dat het misschien wel eens goedkoper zou kunnen worden, ze hoeven dan alleen nog maar het ip te routeren en niet meer ip EN telefoon nummer...
Oh, dus het telefoonnummer verdwijnt? Nee dus. Ze moeten en telefoonnummer en IP routeren. Alleen gaan de gesprekken/communicatie volledig over IP.
Tuurlijk. Alles wat Vodafone doet wordt betaald door de klanten. Dat lijkt me logisch.

Maargoed, als 4G inderdaad meer capaciteit heeft dan 3G dan lijkt het me logisch dat je straks meer data voor minder geld krijgt. Niet gelijk zo pessimistisch doen :P
Alsof alle "leuke" diensten veel bandbreedte gebruiken.

Het internet bestaat voor meer dan alleen films downloaden. Sterker nog, extreem populaire mobiele toepassingen als messaging en social networks gebruiken helemaal niet zo veel data. Als IPv6 het internet weer geschikt maakt voor waar het oorspronkelijk voor bedoeld was, direct verkeer tussen hosts zonder allerlei centrale servers, dan is dat winst en opent het de deur voor allerlei nieuwe diensten.
En wat heb je als Vodafone klant aan IPv6? Helemaal niks. Doe mij dan maar dat uurtje extra.
Dus alleen als je als klant er direct iets van merkt mag de technologie achter de schermen verbeterd worden? Nee, van mij mogen ze snel IPv6 uitrollen. Neemt niet weg dat een uur per jaar minder storing altijd prima is :)
Behalve dan internet die blijft werken. De klant beseft het misschien niet, maar er gaat een moment komen dat steeds meer sites alleen via IPv6 bereikbaar zijn.
Behalve dan internet die blijft werken. De klant beseft het misschien niet, maar er gaat een moment komen dat steeds meer sites alleen via IPv6 bereikbaar zijn.
De 2^32 belangrijkste websites zullen bereikblaar blijven via IPv4
En wat heb je als Vodafone klant aan IPv6? Helemaal niks.
Binnen niet lange tijd zullen er sites online komen die alleen maar via IPv6 bereikbaar zijn. Dus je hebt heel veel aan IPv6. Iets wat iedere smartphone in de stack al ondersteund als het om WiFi gaat.

Daarnaast is het een verplicht onderdeel van LTE.
all ip ik weet eigenlijk niet eens of dat wel kan zomaar, moet er dan geen aanpassing komen aan huidige telefoons om een data only modem te krijgen, en er een voip client ingebouwd moet worden...

begrijp me niet verkeerd ik zou maar wat graag een data netwerk zien waar je toevallig ook voip overheen kan krijgen als je een addon neemt...

ik zou het iig wel zien zitten, een x bedrag aan vaste kosten (lijnhuur)- en 10 euro per gb aftikken, data hoeft van mij dan echt niet meer flatfree te zijn dat zijn belminuten nu ook nie...

wel weet ik dat het voor mij - en heel veel anderen aanzienlijk interessanter is, door bijv efficienter met comunicatie om te gaan, om zo de netwerk belasting EN de kosten te drukken..

ik zou iig met 1 a 2 gb makkelijk uitkomen, zelfs bij 10 euro vast recht en 15 euro per gb zou het voor mij nog meer dan uitkomen... met een bitrate van zo'n 192kbps (96 up / down) kom je uit op zo'n 80~100MB per uur. of wel >600 minuten bellen per gb... en dat kan nog oplopen tot zo'n 1200minuten als je je niet stoort aan een wat minder mooi geluid..
all ip ik weet eigenlijk niet eens of dat wel kan zomaar, moet er dan geen aanpassing komen aan huidige telefoons om een data only modem te krijgen, en er een voip client ingebouwd moet worden...
Nee. De communicatie tussen je telefoon en het netwerk blijft gewoon werken met GSM, UMTS of straks LTE. Pas als je signaal op het netwerk is wordt het getransporteerd over IP. Zie ook dit stukje van het artikel:
Huawei gaat de hardware leveren, die dankzij Single-ran-technologie op een locatie zowel 2g, 3g als 4g kunnen ondersteunen.
Die Huawai-spullen gaan er straks voor zorgen dat alle telefoons met één netwerk (IP) kunnen praten, waar er nu nog twee verschillende netwerken (GSM en UMTS) zijn.

[Reactie gewijzigd door hellfire_ultd op 22 juli 2024 19:13]

Wat moet een vodafone klant die niet kan bellen, smsen of internetten op zijn mobiel in 's hemelsnaam met IPv6 ?

Als ze jou verzoek tot IPv6 inwilligen i.p.v. de bereikbaarheid met enkele procenten verhogen (dat is maar dan dat uurtje per jaar aangezien de afgelopen jaren al meerdere uren verloren zijn gegaan met storingen).

Enne;
Goed of fout ?
Als het vodafone netwerk offline is - zoals al vaker over 2 jaar het geval is geweest (en dat meerdere uren per keer) dan werkt je IPv6 wel c.q. heb jij iets aan je IPv6 ?

No offence, maar het grootste gros aan gebruikers heeft geen Vodafone qua ISP. Daarnaast, alle sites zijn nog niet over IPv6 en gaan niet over op IPv6, IPv4 en IPv6 zullen een tijd naast elkaar blijven werken. Ik kan mij ook niet voorstellen dat er een site is - die zeer belangrijk is - die alleen IPv6 ondersteund of zal ondersteunen zolang IPv4 aangeboden blijft worden. En zolang het grootste deel aan ISP's (zoals UPC, Ziggo en KPN) niet over zijn, zullen de wat kleinere en zelfs telco's niet overstappen (XS4ALL niet meegerekend).
All-ip? Hey wacht eens..... Schermen de providers nu niiet steeds met het feit dat ze Data en Voice binnen het netwerk als twee diensten zien? Zodoende ze dit ook op twee manieren naar de klanten berekenen.

Eigenlijk geeft Vodafone dus al aan dat een deel van het netwerk al op TCP/IP protocol werkt. Dus dat wat ze motiveren om relatief hoge kosten van de data abonnementen in rekening te brengen eigenlijk behoorlijk uit de lucht is gegrepen.

Mijn grote vraag is, gaat een all-ip netwerk voor de klanten ook een kosten besparing opleveren?
Ik denk het niet. Er wordt zoveel druk gelegd vanuit Europa om lagere tarieven te berekenen voor pan-Europese diensten dat ik niet verwacht dat de komende tijd de kosten voor Nederlandse mobiele telefonie naar beneden gaat.

Rendementen verdampen razendsnel en dit is een mooie manier om op lange termijn kosten te besparen en klanten te behouden. Maar ik verwacht geen doorberekening aan de klant. Providers doen er alles aan om niet in een prijzenoorlog te geraken en houden abonnementsvormen niet transparant zodat (prijs)concurrentie lastiger wordt.

Op zich goed nieuws dat ze dit gaan doen, maar hoorden we niet tijdens de grote storing in Rotterdam dat de overige systemen het eigenlijk (sneller) hadden moeten overnemen? Dat gebeurde alleen niet en er moest heel veel manueel gebridged worden. Grote vraag is of dat bij dit nieuwe systeem niet ook alsnog moet gebeuren als er een datacentrum in de fik vliegt.
Vast niet, want die kosten van het verbouwen van het netwerk en verbeteren van de stabiliteit moeten natuurlijk ergens vandaan komen... :)
Als je het artikel mag geloven gaat het een verandering opleveren. Of dat besparing is moet nog bezien worden.
Vodafone zei al eerder dat op termijn belminuten gaan verdwijnen.
All-ip? Hey wacht eens..... Schermen de providers nu niiet steeds met het feit dat ze Data en Voice binnen het netwerk als twee diensten zien?
Een dienst is geen netwerk en visa versa. Data is een dienst, zoals je zelf al aangeeft. Over wat voor soort netwerk die dienst wordt geleverd is niet heel relevant. Is jouw dataverkeer duurder als het over GSM loopt dan over UMTS? Tegenwoordig niet meer. :)

Het probleem met data vs. voice is dat een gesprek een vaste bandbreedte inneemt en data niet. Daarom is de tarifering anders.
All-ip? Hey wacht eens..... Schermen de providers nu niiet steeds met het feit dat ze Data en Voice binnen het netwerk als twee diensten zien? Zodoende ze dit ook op twee manieren naar de klanten berekenen.
Data is enorm makkelijk om te doen. Voor voice is veel meer nodig. Daarom scheiden ze die 2 qua rekening, ongeacht of het nu wel of niet allemaal over IP gaat. (aan de achterkant moet er nog altijd een interconnect plaatsvinden immers, en die kost veel meer bij telefonie)
Data is enorm makkelijk om te doen. Voor voice is veel meer nodig. Daarom scheiden ze die 2 qua rekening, ongeacht of het nu wel of niet allemaal over IP gaat. (aan de achterkant moet er nog altijd een interconnect plaatsvinden immers, en die kost veel meer bij telefonie)
En met skype is je complete argument weerlegt.
Daarom zullen de kosten voor data met All-IP straks net zo duur zijn als Voice + Data bij elkaar. Betaal je voor voor voice € 30,00 per maand en data € 9,95 een totaal sommetje van € 39,95 dan betaal je straks voor All-IP met dezelfde capaciteit van je internet (waarschijnlijk) gewoon nog € 39,95 en zal het gesprek uiteindelijk als nog duurder uit gaan vallen dan nu het geval is.
Anoniem: 86020 27 juli 2012 11:20
Dat mag tijd worden. Ik heb in mijn woonplaats geen 3G, alleen GPRS. Vodafone zou e.e.a. uitzoeken, maar ik heb nooit meer iets gehoord. Overgestapt naar Simyo en nu wel goed bereik.
Nou maar hopen dat het ze deze keer lukt, vodafone heeft vaak storingen gehad. Toch maar bij vodafone gebleven maar was er niet bepaald trots op dat ik elk jaar vaak geen bereik had samen met veel uitval.

Toch wel beetje belachelijk gezien andere providers niet constant compensaties hoeven te bedenken voor gedupeerde klanten.

Ik hoop maar dat ze het deze keer menen en niet opnieuw falen.
Anoniem: 20901 27 juli 2012 11:29
Vodafone belooft dat storingen minder snel optreden, door de vermindering van het aantal belangrijke centrales.
Dus minder vaak storingen, die dan wel meer mensen ineens treffen.
Netto winst: 0.
Voor zijn strategie lijkt Vodafone te moeten overschakelen op 4g; 3g is niet op ip gebaseerd, terwijl 4g-technologie lte dat wel is.
Volgens mij is 4G wel 100% all-IP, maar bij 2G en 3G is alleen de verbinding tot en met het basisstation all-IP; het laatste stukje gaat gewoon via 2G en 3G-protocollen uiteraard.

Ben wel heel benieuwd hoe dat straks vorm gaat krijgen; dan heb je antennes die zowel 2G, 3G als 4G aankunnen. Wordt er niet overzichtelijker op :P
Vreemde beslissing. Het GSM protocol zit geniaal in elkaar en gaat enorm goed om met de extreem lage bandbreedte en onbetrouwbare verbinding. Het gaat zelfs zo ver dat als je een tijdje niks zegt er geen transmissie plaats vindt, en er vervolgens in de telefooncentrale een kunstmatige ruis generator (comfort noise) aanspringt om te zorgen dat de andere kant van de lijn niet denkt dat je weg bent gevallen.

Een 'olifant' als VOIP over een instabiele datalijn, ik denk niet dat dat ooit goed gaat komen.
Ja, GSM is het probleem niet, het zijn de data-lijnen die de boel opblazen.

Waarom je VOIP een olifant noemt snap ik niet. Skype en zo mag je wel met een olifant vergelijken maar een VOIP als teamspeak is uiterst efficient.
Comfort noise is geen onderdeel van het GSM-protocol maar client-side verwerking van data (de noise wordt in de centrale toegevoegd en als audio naar de ontvanger gestuurd).

Voice die als VOIP wordt verstuurd met QoS is gewoon even efficiënt als een dedicated voice iets. Wellicht een paar promille meer overhead, maar dat weegt niet op tegen data, wat een veel groter deel van de capaciteit van een netwerk eist. Op een 3G-netwerk even facebook updaten (wat een paar seconden duurt) kan evenveel data kosten als een voicecall van enkele minuten.

QoS is wel enorm belangrijk bij voice over 4G, maar ik verwacht eigenlijk dat dat perfect wordt geregeld in het basisstation, de interlinks en in de handsets. Enige wat hoeft te gebeuren is absolute prioriteit geven aan voice, op alle tussenpunten (alle punten moeten QoS volledig ondersteunen).
Een 'olifant' als VOIP over een instabiele datalijn, ik denk niet dat dat ooit goed gaat komen.
Er zijn nu betere codecs die in voip gebruikt kunnen worden die minder data gebruiken dan standaard voice voor een hogere kwaliteit.
Hardstikke leuk en handig allemaal. Maar ondertussen heb ik in Groningen al sinds maandag geen internetverbinding door een 'storing', waar ik verder helemaal geen informatie over krijg.

Ik vraag me ook af of er door de werkzaamheden niet meer uitvallen komen. Uiteindelijk is de redundantie op verschillende locaties natuurlijk zeer zeker wenselijk.

[Reactie gewijzigd door Thyrif op 22 juli 2024 19:13]

Hier in regio Nijmegen ligt as I speak het netwerkverkeer er qua internet ook weer uit. Soms doet-ie het heel even (merk ik aan de what'sapp-berichten die in pakketjes binnen komen), en dan blijft alles weer stil.

Nog 2 weken, dan ben ik van ze verlost.
ook een goed plan voor t-mobile :+
ook een goed plan voor t-mobile :+
ondanks de niet altijd even denderende dekking (heb ik weinig last van heb ik gemerkt) is dit iets wat iedere telco zal moeten doen, omdat LTE er aan komt. En LTE doet verplicht IPv6.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.