T-Mobile belooft 'moderniseringen' aan 3g-netwerk

Net als Vodafone en KPN wil T-Mobile zijn 3g-netwerk verder moderniseren. Op welke manier dat gaat gebeuren, bijvoorbeeld via dual carrier-hsdpa+, zoals Vodafone en KPN doen, moet nog blijken. Details over de moderniseringen wil T-Mobile pas later kwijt.

T-MobileIn de afgelopen week kondigde zowel KPN als Vodafone aan te beginnen met de uitrol van dual carrier-hsdpa+, een techniek om 3g-verbindingen te versnellen tot een theoretisch maximum van 42Mbit/s. Desgevraagd wil woordvoerder Michael Vos van T-Mobile niet aangeven of zijn bedrijf hetzelfde van plan is. Wel belooft Vos dat de provider zijn 3g-netwerk verder zal 'moderniseren'. "Zo willen we klanten zowel qua capaciteit als qua dekking nog beter mobiel internet bieden", aldus de woordvoerder.

Op dit moment beschikt T-Mobile over hsdpa+, een snellere versie van hsdpa, dat op zijn beurt leunt op de techniek umts. Dual carrier-hsda+ gaat nog een stap verder, en werkt met nieuwe antennes en software die het onderhouden van twee gelijktijdige verbindingen met een telefoon mogelijk maken. Telefoons moeten wel geschikt zijn voor de techniek om er direct van te kunnen profiteren, maar veel moderne telefoons, waaronder de iPhone 5 en de LG Nexus, zijn dat.

De verbeteringen aan het 3g-netwerk komen op het moment dat T-Mobile de uitrol van zijn 4g-netwerk voorbereidt; het bedrijf belooft na de zomer 4g aan te bieden. Medio volgend jaar wil T-Mobile een landelijk dekkend netwerk hebben. Dat het bedrijf desondanks zijn 3g-netwerk wil moderniseren, komt waarschijnlijk doordat ook bestaande toestellen daarvan kunnen profiteren. Er zijn op dit moment nog maar weinig 4g-telefoons voor de Nederlandse markt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-02-2013 • 15:25

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Anoniem: 387206
12 februari 2013 15:33
Ik hoop dat ze vooral het bereik buiten stedelijke gebieden verbeteren, want als je in trein zit tussen bijvoorbeeld Leiden en Den Haag is het bereik/snelheid soms dramatisch slecht. In sommige gebieden in Groningen is er soms helemaal geen bereik.
Op de stations en andere drukke gebieden heb je vol bereik, en een up/download snelheid van 0 bits per uur. Daar mogen ze zeker wel wat aan doen.
+1, ik reis het hele land door en heb over het algemeent overal wel 3G. Alleen is het op sommige plekken (met name de randstad) gewoon dramatisch langzaam, er gebeurd gewoon niks.
Dat heb ik ook met VF.

Met de trein tussen Amsterdam en Alkmaar, specifiek tussen Zaandam en Uitgeest, is er goed bereik maar amper tot geen verbinding mogelijk.

Maar aan de andere kant, er zitten rap 1500 mensen in de trein die met 140km/h beweegt. Je vraagt ook wel wat van zo'n netwerk. Toen slechts 1 op de 10 personen een smartphone met internet had, zeg begin 2009, was het vele malen beter. Maar de afgelopen 3 jaar is het aantal smartphones met internet enorm toegenomen.
Niet op sommige nog op vrij veel plekken.
Maar dat had al lang op orde moeten zijn en nu lees ik pas dat het pas verbeterd wordt als er 4G komt. Dat is denk ik niet waar je als betalende klant blij van wordt.

Ze moeten niet wachten ze moeten het gewoon meteen in orde maken, iets wat ze al een tijd lang terug hadden beloofd.
Ga maar naar Zwolle toe.. (ja dat is tegenwoordig ook een drukke gebied)

Ik moet letterlijk naar buiten lopen soms om maar te kunnen bellen of smsen.. Dan was het nog dat ik echt moest weglopen om fatsoenlijke verbinding te kunnen krijgen voor het bellen. Niks dan alleen maar ellende heb ik gehad met T-Mobile..
Ik woon in midden Amsterdam en heb soms geeneens bereik. Zelfs helemaal niets, geen 3G of wat voor verbinding dan ook. Gewoon 0 streepjes.
Nou niet alleen in die gebieden zijn problemen.
Op het station in Leiden is nauwelijks bereik met T-Mobile.
Ik woon zelf in de randstand, maar thuis heb ik op veel plekken ook geen bereik. Erg vervelend.
Toevallig deze week overgestapt.
Ik denk, nee, verwacht dat dit voor elke provider geldt. Ik ben 10 jaar abonnee geweest bij Vodafone (en daarvoor dus zelfs nog Libertel) en ben afgelopen zomer overgestapt naar T-Mobile. Met T-mobile heb ik zeker niet het snelste 3G netwerk, maar daar waar ik woon en werk (Arnhem-Zuid resp. Nijmegen) wel gemiddeld genomen een beter bereik. Ik kan me ook niet anders voorstellen dat anderen soortgelijke ervaringen hebben met de 'grote drie' providers.
Er zijn nog steeds gebieden die jaren lang geen verbetering in 3g signaal hebben.
Het enige wat er mogelijk zou zijn is contract inleveren ... andere provider die daar ook geen dekking heeft.

2G forcen werkt beter, nog steeds slecht, maar dat is geen 3g natuurlijk.
En daar werkt vrijwel iedere provider zonder echt moeilijk te doen aan mee ;) Ik ken meerdere mensen die vanwege hun werkgebied moesten overstappen omdat ze met T-mobile slecht tot geen bereik hadden in het bewuste gebied... zoals bijvoorbeeld rondom Apeldoorn waar er wat betreft het bereik van T-mobile echt een aantal blinde plekken zijn. Uiteraard heb je een contract en vaak een toestel waaromtrent nog wel wat geregeld moet worden wat betreft de kosten, maar ze zijn simpelweg wettelijk verplicht het contract te ontbinden bij dergelijke klachten.... en iedere provider heeft heel goed in kaart wat de probleemgebieden zijn, daar mag je rustig vanuit gaan. Sterker nog t-mobile heeft ergens op de site een kaart met de probleemgebieden staan... die heb ik wel eens gezien.
Het probleem is dat echt iedere provider in die woonplaats een slecht bereik heeft. Veel verloren connecties en trage verbindingen. Niks veranderd in jaren dus een keuze heb je niet. Alleen gradaties in erg= +/- :X
Contract inleveren en dan vragen ze je mobiel zeker ook nog terug ...
Ik denk als je een dienst ergens wilt verlenen dan moet men ook voor zorgen de dienst beschikbaar is. Anders moeten ze het daar niet gaan aanbieden.
Het hele mobiele internet in Nederland is gewoon beroerd slecht van kwaliteit. Ben afgelopen jaar 10 dagen in Zweden geweest, daar koop je voor 8 euro een prepaid kaartje voor een week unlimited mobiel internet en daarmee heb je gewoon het gevoel dat je een ADSL verbinding hebt en zo'n beetje op elke plek die je kunt bedenken, niks continu hickups en signaal verlies maar gewoon fatsoenlijk werkend internet en ook nog eens zonder data limiet.

Hier in Nederland laten we mobiele providers lekker dikke bedragen vragen voor beperkte abonnementen met halfbakken werkende techniek, tenminste onze politiek vind het prima dat die bedrijven dat doen. Zoals ze dat met alles vinden als er maar munten uit gehaald worden...
Als ze die datalimieten er weer af gooien, en terug onbeperkt maken zoals het vroeger was.... dáár heb ik wat aan. Een hogere theoretische snelheid heb ik niks aan als ik een cap van 64 kbps heb.
Dan gaan ze de abo's wel flink verhogen want als iedereen weel gaat internetten zoals vroeger (en zoals ik deed: 24h/day GSM/Notebook/iPad aan de 3,5G) dan kunnen ze blijven uitbreiden en investeren in hun netwerk....
Fijn om te zien dat ze zich niet alleen focussen op 4G, maar ook op bestaande klanten met een 3G abonnement (zoals ik)
Ja dat is zeker fijn. Ik heb een kpn abo met tot nu toe alleen h+, wat ik alleen niet snap met providers is dat ze plots ineens allemaal die technieken klaar hebben.

waarom heeft bijv kpn dit niet veel eerder gedaan? Maar ineens allemaal tegelijk.
alles onder 1 hoedje?
Heeft te maken met de afgelopen frequentie veilingen en het wegvallen van eisen aan specifieke frequenties.
Nu wordt het bijvoorbeeld mogelijk om 3G in te zetten op de 800/900 MHz band, waar dat voorheen 2100MHz was.....
Hoe lager de frquentie, hoe beter de dekking!

Bovenstaande is wat kort door de bocht, maar daar komt het wel op neer!
Ik denk van niet. Die dual carrier techniek doen Vodafone en KPN gewoon in de 2100 MHz band die ze al hadden, met de 3G techniek.
Wel is het zo dat de operators hun netwerk de laatste tijd aan het updaten zijn, waarbij zowel het achterliggende netwerk als de basisstations worden gemoderniseerd. Dat maakt bv. voor KPN ook EDGE via GSM mogelijk. Dat kon de oudere hardware niet aan.

Het punt dat men alle technieken in alle banden mag gerbuiken zie je eerder terug in de 1800 MHz band: daar mag ook LTE. Dat gaat T-mobile zeker doen, de anderen zullen wel volgen. Ik las net vandaag dat de nieuwe Sony trouwens zowel 800 als 1800 en 2600 ondersteunt: perfect!
Beetje late reactie, maar ik had een netwerkprobleem bij T-Mobile, en ook meteen gevraagd waarom ze geen EDGE hadden. Ik hoorde dat ze momenteel in testfase zijn en later besluiten of dit landelijk wordt doorgevoerd. Ben benieuwd.
Ik blijf het toch altijd een beetje vreemd vinden...
KPN kondigt iets aan, Vodafone volgt een paar dagen later en dan TMobile ook (of een willekeurige andere provider-volgorde).

MAAR... gelukkig zijn er geen (prijs)afspraken geconstateerd door de NMa 8)7
Te laat! Ben net naar vodafone overgestapt en betaal maar 180 euro per jaar met een datalimiet van 4GB...

Hoogste datalimiet verkrijgbaar bij t-mobile is maar 2GB en daar moest ik dan maar even de eerste 2 maanden 55 euro voor neerleggen en de rest van het jaar 72.50 euro per maand (zaten wel een stuk meer minuten bij maarja als je daar niks mee wilt doen heeft dat ook geen extra waarde). Totaal over een jaar 835 euro...

Even omrekenen naar prijs per MB:
Vodafone: 266MB per euro
T-Mobile: 28.75MB per euro

Oftewel ruim 9x zo duur bij t-mobile!

6 jaar maak ik al gebruik van t-mobile en ben zeer tevreden klant geweest...

Eerste paar jaar:
10 euro per maand, echt onbeperkt internet
Daarna een jaar (of 2):
Internet is ineens geen los pakket meer waardoor je veel te veel minuten erbij moet nemen dan je nodig hebt. Internet is ook niet meer onbeperkt maar je gaat over op 64kbits (onbruikbaar voor internet, werkt nog wel oke voor mail/whatsapp)
Laatste jaar (en de rede dat ik weg ben):
Internet lijkt nog duurder te zijn geworden, het datalimiet is nu keihard en als je daarna nog op de onbruikbare 64kbits wilt dan moet je ook nog is 5 euro p/m extra lappen zelfs als je dat niet eens gebruikt omdat je een keer wel onder je datalimiet zit...

Daarbij is er al 5 jaar lang niks aan de snelheid verbeterd, altijd 3.6Mbit of 7.2Mbit mogelijkheden gehad!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 februari 2013 15:52]

Eigenlijk wel ook je eigen schuld, dan had je je abo niet telkens moeten vernieuwen. Ik heb nog steeds onbeperkt internet met Flex.
Maar dan zit je ook op een veel lagere snelheid. Ik had dat zelf ook, maar zat dus met max 3,6mbits. Dan kun je wel een 4g telefoon hebben, maar voelt het nog steeds aan als net-geen-inbelverbinding.
Daar heb je gelijk in, het is 1 Mb/s. Maar zoals ik hieronder al aangaf wordt die snelheid ook gewoon gehaald, terwijl een collega met Vodafone die een 7,2 abo heeft nauwelijks sneller is als de mijne.

Verder kan ik gewoon youtube kijken in HD maar ook zaken als Airvideo streaming in hoge kwaliteit bekijken (stuk hoger als de default 3g stand). Dus je kan je terdege afvragen waar je nu echt die (vooral theoretische) snelheid nodig hebt.
Het klopt inderdaad dat je maximaal 2gb als limiet hebt, maar je kunt deze nog wel gedurende de maand uitbreiden. Het is echter te verwachten dat die limieten ook wel weer zullen bijtrekken, sinds de nieuwe tarieven van kpn.

Overigens is niet alleen het limiet interessant om te bekijken maar ook de snelheid. Bij Smart Plus zit je met max 3.6mbits. Bij iSmart zijn de lagere bundels 3.6mbits en de hogere bundels 14.4 (daartussen zit nog 7.2). Heb je dus een 4g toestel, dan is het eigenlijk beter om een hogere bundel te nemen omdat het daarmee dus ook sneller is.

De huidige abonnementen zijn echter nog steeds gericht op bellen/smssen. Waardoor je als zware internetgebruiker met mager bel/sms gebruik niet echt goed bedient wordt. Zal nog wel een vorm komen met meer internet en minder bellen denk ik zo. Zeker met de uitrol van 4g lijkt me dat wel logisch.
T-mobile = prutsers! Amsterdam Centraal & Utrecht Centraal geen bereik, geen data, waardeloos! Ben sinds een tijdje over naar KPN, ondanks dat mijn abbo bij T-mobile nog niet was afgelope, een verademing! Kan eindelijk over snel internetten, en met prima signaal bellen. Voor mij nooit geen T-mobile meer!
Werking T-Mobile is sterk afhankelijk van je locatie inderdaad.
Hier in de Betuwe i.i.g. geen enkel probleem met gesprekken voeren of data zenden/ontvangen.

Verder geven ze geen details maar het is dan ook 'desgevraagd' waaruit ik opmaak dat de vraag bij Tweakers vandaan komt en het dus geen uitgestuurd persbericht o.i.d. van T-Mobile is.
In Twente ken ik het ook niet anders probleemloos en altijd werkend. Het is ook opvallend dat veel mensen klagen over de netwerken op stations. Waarschijnlijk is dat een probleem dat alle telco's hebben, een station is natuurlijk een typische verzamelplaats voor de smartphone zombies, die op het station allemaal moeten wachten en de tijd met internetten proberen te doden. Het kan wel eens zijn dat daar de netwerken gewoon vol zitten.
Het valt me wel op dat mijn prive toestel op T-mobile meer problemen met capaciteit heeft dan mijn zakelijke toestel op een ander netwerk. Juist op stations is het plaatsen van een microcell relatief vlot te doen. Bovendien is het probleem niet bepaald uit de lucht komen vallen.
laat die providers eerst weer eens "normale" prijzen hanteren voor abo's.
Gaat vanzelf weer een keer gebeuren... onlangs was daar nog een bericht over. KPN was een van de eerste die dacht met prijsverhogingen extra geld binnen te harken, maar nu blijken toch vele abonnees hun verbruik terug te draaien (wat zeer wss vanwege de hoge kosten is). Voorheen lette ik ook niet zo op de tellers, maar nu hou ik het allemaal veel strakker in de gaten omdat het enorm kan oplopen zodra je even over de limiet heen gaat.

nieuws: KPN-klanten besteden steeds minder aan mobiel abonnement

Oftewel... het begint er een beetje op te lijken dat providers zichzelf in de vingers hebben gesneden. Naast de (belachelijk) hoge kosten voor data, zijn uiteraard de veel hogere kosten voor een nieuw toestel ook een hele grote factor... kortingen daarop bestaan vrijwel niet meer. Oftwel, ze pakken extra geld van alle kanten, schrijven met een vork levert uiteindelijk altijd slechte resultaten op want klanten vertrouwen je op een gegeven moment niet meer.
Het klopt zeker niet zo dat de meeste moderne telefoons hspa+ , hdspa+ ondersteunen.
Ik kan met mijn Galaxy Ace alleen maar 'kale' versie hsdpa ontvangen.
Mijn ouders met hun 3 maanden oude Nokia Lumia ook.
Voor mij maken die moderniseringen dus waarschijnlijk niet veel uit, aangezien ik die snelheid toch niet hebben kan. En omdat die toestellen en abo's allemaal belachelijk duur zijn, zal ik in de nabije toekomst geen nieuw toestel kopen.

Waar ik wel blij mee zou zijn is dat ik minimaal 4 Mb/s zou kunnen krijgen i.p.v. 0,3(via hsdpa)...

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 12 februari 2013 19:55]

Ik zou het op prijs stellen als de dekking bij o.a. T mobile en Vodafone eens wat beter werd. Ik heb in een gemiddelde busrit/treinrit naar Utrecht wel 200x een (G)tje en zo nu en dan een kort stukje H+. Erg vermoeiend als je een filmpje probeert te laden of zelfs maar een whatsapp wil versturen. Versnelling heb ik tot nu toe weinig aan met deze dekking..
Je moet je wel realiseren dat het ook wel een beetje ambitieus is om in een rijdend voertuig (snelheid + kooi) een filmpje te willen streamen. Daar is het allemaal eigenlijk nooit voor bedoeld geweest. Het gebruik van mobiele telefoons en de verwachtingen van de gebruikers zijn sneller veranderd dan de netwerktechnieken en investeringen konden bijhouden. En door eerdere prijsdumping verwacht de klant nu dat het allemaal voor een 10tje per maand onbeperkt werkt. Het is een lastige tijd voor de telco's.
Dat is misschien een beetje ambitieus, maar die telco's maken heus nog wel vette winst, hoor. De kostprijs (waarschijnlijk afhankelijk van hoe je rekent) van een GB aan mobiele data schijnt niet ver van de $ 1 te liggen, dat las ik ergens.
Het kan misschien nooit de bedoeling zijn geweest. Maar dit doet niets af aan het feit dat de providers er wel degelijk mee adverteren en laten overkomen dat zij een krachtig hoog dekkend netwerk bezitten dat goed is voor browsen, filmpjes.. Overal onderweg.. je kent de reclames wel.

Bovendien betaal ik al een fors bedrag wat echt niet alleen de afbetaling van de telefoon is en die 150 belminuten. Zoals het er nu uit ziet wordt mijn volgende abonnement hoe laag ook, nog steeds duurder. Ik ben dus van mening dat ik wel degelijk recht heb op een betere dekking.
Het is nieuw voor mij dat T-Mobile überhaupt een 3G netwerk heeft. Ik heb het 2 jaar gebruikt en heb maar bar weinig dat 3G icoontje op m'n telefoon gezien.
Wees ma blij dat je geen 3g icoontje hebt, de h+ betekent een veel betere verbinding(3.5), met 3g kan je eigenlijk niks
Niet elke telefoon toont dat onderscheid. Mijn iPhone geeft op zowel 3G als 3.5G gewoon 3G aan, snelheden varieren wel, maar ik heb de 14mbits al eens voorbij zien komen hoor.
Hier toch nog wel regelmatig 3g (helaas maar amper binnen, al is dat nog wel verbeterd). 3g+ zie ik zelden en H heb ik alleen in de binnenstad gezien.

Helaas kun je er niet altijd vanuit gaan dat je snel internet hebt, waardoor je bv in de auto nog wel even kunt wachten totdat de verkeerskaart getoond wordt met de files erop.
Als ik echter wel een normale verbinding heb, is ie ook prima stabiel en snel. Thuis heb ik bij mn bureau bv gewoon 3g en gaat het updaten van applicaties bv ook snel (mn wifi is bv ook niet alles).

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 12 februari 2013 18:01]

Wij hebben in onze dorp gewoon h+ met tmobile
ik zie hier in Hellevoetsluis regelmatig 3G staan, maar daar ben ik niet zo blij mee.
om de een of andere reden werkt Internet via 3G hier niet, en moet ik dus wachten tot mijn telefoon een HSDPA verbinding te pakken heeft voordat mijn pagina's beginnen te laden.
Ze kunnen de moord stikken, heb na consistent slecht bereik de hele boel opgezegd. Op zowat alle treinstations had ik geen ontvangst, gesprekken vielen ook weg. Ook Wifi in de trein (3G bonding met T-mobile verbindingen) biedt geen soelaas, grappig genoeg heeft de trein ook geen ontvangst op deze 'dead spots'.

Het kost niks, maar dan heb je ook niks.
Geen foute simkaart of problemen met telefoonantenne dan? Heb zelf ook een foute simkaart gehad, maar na vervangen nergens last meer van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee