KPN schroeft snelheid 3g op met dual carrier-hsdpa+

Na Vodafone voert ook concurrent KPN dual carrier-hsdpa+ in. Dat maakt snellere internetverbindingen via 3g mogelijk. Welke snelheid klanten met geschikte telefoons kunnen verwachten, is onduidelijk; de theoretische maximumsnelheid is 42Mbit/s.

KPNVakblad Telecompaper wist maandagmiddag te melden dat KPN bezig is met de uitrol van dual carrier-hsdpa+. Een woordvoerder van KPN bevestigt de berichtgeving, maar kan niet in details treden. Duidelijk is enkel dat de techniek halverwege dit jaar landelijk uitgerold moet zijn. De techniek, die niet moet worden verward met 4g, zou in de afgelopen maanden al zijn getest in Amsterdam en Den Haag. Of klanten de techniek nu al kunnen gebruiken, is echter nog niet duidelijk.

Hsdpa+ is een snellere versie van hsdpa, dat op zijn beurt leunt op de techniek umts. Dual carrier-hsdpa+ gaat nog een stap verder. De techniek werkt met antennes die het onderhouden van twee gelijktijdige verbindingen met een telefoon mogelijk maken en biedt een theoretische maximumsnelheid van 42Mbit/s. Welke snelheid KPN-klanten in de praktijk kunnen verwachten, moet nog blijken. Telefoons moeten wel geschikt zijn voor de techniek om er direct van te kunnen profiteren, maar veel moderne telefoons, waaronder de iPhone 5 en de Nexus 4, zijn dat.

Afgelopen donderdag maakte Vodafone bekend dual carrier op zijn netwerk te activeren. Klanten van die telecomprovider moeten in de grote steden en 'grote delen buiten de Randstad' al van de snellere 3g-verbindingen kunnen profiteren. Net als KPN wil Vodafone de techniek landelijk uitrollen, maar wanneer dat proces is voltooid, durft de provider niet te voorspellen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

11-02-2013 • 16:25

67

Submitter: babybox

Reacties (67)

67
65
40
2
1
4
Wijzig sortering
Anoniem: 430054 11 februari 2013 18:58
Wat is het verschil met deze snelheid en die van 4G? Merkbaar of niet
?
Het verschil tussen huidige snelheden van LTE en deze DC-HSDPA variant van HSPA+ is niet zo groot in theorie. Maar vaak wel in de praktijk.

Om dat verschil te zien moet je beseffen hoe HSPA+ werkt. Standaard gebruikt het 5MHz, terwijl LTE typisch in blokjes van 10MHz uitgerold wordt. Hoeft niet, maar veel implementaties doen het zo. LTE heeft dan al meteen een voordeel dat het tweemaal zo veel bandbreedte kan gebruiken.

Verder gebruiken huidige LTE varianten 2x2 MIMO wat wil zeggen dat ze meerdere antennes gebruiken op zowel de telefoon als toren om te communiceren. Het is logisch dat LTE dus HSPA+ om te oren slaat.

Echter het wordt een ander verhaal als we diezelfde technieken ook toepassen op HSPA+. DC-HSDPA verdubbelt het aantal MHz-en, zodat het ook 10MHz kan gebruiken. (En de HSPA+ standaard kent ook MIMO. Zouden we dat toepassen is HSPA+ zelfs sneller - allemaal in theorie - dan de huidige LTE varianten.)

Hoe dan ook, terug naar dit onderwerp. De DC-HSDPA zoals hie rbesproken kan 42Mbps halen als maximale snelheid als alle sterren en andere hemellichamen goed genoeg staan, en er voldoende schapen geofferd zijn. (Doe je zowel dubbele carriers én MIMO kom je op 84Mbps uit, maar er zijn nog geen operators die beide tegelijk toepassen.)

De LTE zoals nu uitgerold kan onder dezelfde omstandigheden doorgaans 73Mps maximaal aan. Let wel, je ziet doorgaans hogere getallen, maar die nemen de protocol overhead niet mee, of nemen 4x4 MIMO(= nog meer parallele antennes) of 20MHz bandbreedte aan.

=> Concreet kan LTE nu dus vandaag maximaal 73Mbps en HSPA+ met deze uitbreiding 42Mbps.

Echter deze MHz'en zijn gedeeld. Dus alle telefoons tegelijk op een toren actief samen delen deze bandbreedte. Je haalt dat dus nooit. Verder is er interferentie tussen verschillende gebruikers en andere zaken. LTE is hier efficienter, waardoor het makkelijker in de buurt van haar maximum kan komen. (En LTE heeft lagere latency.)

Maar de zaak achter de toren moet het ook kunnen leveren. Die kan dat vaak niet, of knijpt zelfs express om zo kunstmatig verschillende abbonementen te kunnen aanbieden. Je kunt er zeker van zijn dat providers ervoor zorgen dat LTE abbonementen niet trager zijn dan gewone data bundels :)

In de praktijk zal LTE daarom altijd sneller zijn. Niet alleen in theorie dus, maar meestal ook in de praktijk. Speedtesten in de USA geven praktijksnelheden van gemiddeld van 7-8Mpps aan voor DC-HSDPA en 11Mbps van LTE. Beide echter zullen sneller zijn dan de huidige HSPA+.
Waarom zou KPN dit doen?
Ze zijn druk bezig met 4G en maken hier veel reclame voor, nu zijn er nog weining smartphones die echt op 4G kunnen, maar door nu weer een tussen optie aan te bieden bereik je juist het tegenover gestelde van je doel... mensen vinden de huidige smartphone wel voldoende snel en wachten wel met een 4G toestel en abo....
Als jij het niet doet, doen anderen het wel (lees Vodafone). Dus liever die klanten, die toch niet van plan waren een nieuwe smartphone te nemen voor jouw 4G, te behouden dan dat ze overstappen op Vodafone. Zoiets?
omdat je klanten dan ook bi het wegvallen van 4G nog een goede 3G verbinding hebben.
of dat je bij te veel vraag op deze manier aan extra klanten service kan leveren.

erg goede zet van KPN imho.
Ik snap er sowieso helemaal niks van. Eerst is het maximum bereikt, en vervolgens word het toch weer sneller. Zo kon ik via de kabel vroeger max 0,5 mbit halen en moest je glasvezel aanschaffen als je sneller wilde. Tegenwoordig pompen ze maarliefst 60 Mb door die koperdraadjes.
Tegenwoordig pompt men er 120Mbit doorheen. Neemt niet weg dat er in het beginsel gewoon de techniek er nog niet voor was.

Bovendien is het natuurlijk helemaal niet interessant om hier veel R&D-kosten voor te maken terwijl je over een jaar 4G hebt. Vandaar dat KPN hier nu pas mee komt, gewoon omdat 'de anderen' het ook doen.
En als ik het goed heb is dat nog lang niet de max voor kabel internet.
ik meen eens gehoord te hebben dat het 600-800 down aankan.
totnu toe kan er door coaxkabel 480mbit met 8 downstream kanalen gehaald worden, dit is dan ook al beschikbaar voor consumenten, meeste docsis3 modems kunnen 4 of meerdere downstream kanalen aan, is alleen de provider en of netwerk die het tegenhoud, denk ook dat het dan allemaal stukken durder word.
8 downstreams is de max van het Docsis 3 platform, elke downstream kan theoretische snelheid van 45 Mbit aan. Tijd om naar docsis 4 over te schakelen :9
Dat wordt mogelijk door de steeds beter en goedkoper wordende apparatuur die de "Digital Signal Processing" (DSP) op zich kan nemen. Best een zeer interessant onderwerp.

Vroeger was een signaal bijvoorbeeld +5 v voor een 1 bit en een -5 volt signaal voor een 0 bit."

Tegenwoordig wordt modulatie, carrier signals en andere technieken toegepast zodat er meerdere signalen tegelijk door hetzelfde draadje passen.

Hetzelfde geld voor draadloze signalen.
Waarschijnlijk omdat 99% van alle mobiele gebruikers momenteel nog een toestel hebben dat niet voor 4G geschikt is, en niet zomaar een nieuw toestel van > 500 eur aan gaan schaffen.
En het nut van dit alles? Dat je nog sneller door je datalimiet heen bent?
Dit hoor ik vaker, maar is dit niet gewoonweg bullshit? De data die je download om je dingen te doen is in hoeveelheid nog steeds hetzelfde. Dat je sneller omhoog gaat wil niet zeggen dat je opeens meer download.

Meer snelheid betekent niets anders dan minder wachten op je data.
Als je minder hoeft te wachten, ga je meestal ook meer gebruiken. Kwestie van oorzaak en gevolg.

Case in point: als je thuis internet hebt via analoog modem, ga je echt geen bluray film downloaden. Als je thuis echter 100mb of sneller internet hebt, boeit het je echt niks hoe groot die film is.
Plus als je het even niet doorhebt, als bijv. je Youtube nog op full hd staat of een game wat extra bestanden nodig heeft.
Dit hoor ik vaker, maar is dit niet gewoonweg bullshit? De data die je download om je dingen te doen is in hoeveelheid nog steeds hetzelfde. Dat je sneller omhoog gaat wil niet zeggen dat je opeens meer download.
en zo is het.

Maar de opmerking "sneller door je data heen" is "sappiger, dan kan men lekker bashen op de providers, net als "batterij dubbel zo snel leeg"

Men schijnt te vergeten dat men zelf de actie onderneemt om data te gebruiken.
In mijn oude abbo deed ik regelmatig youtube en online radio "omdat het kan"
Maar achteraf eens gerekend, mijn gebruik was vrijwel ALTIJD binnen de nieuwe datalimieten.

Zelfs nu, met een uitbreiding van 3GB extra elke maand, heb ik nog niet meer dan 'vroeger'.
Ik consumeer, en of dat op 1Mbit / 5 of 7.2 is, het blijft vrijwel gelijk, alleen merk ik minder bufferactie's op de hogere snelheden

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 14:35]

Ligt er aan hoe je het bekijkt. Je email gaat niet voor meer data zorgen nee. Maar een hogere downloadsnelheid betekent ook dat je nu zonder haperingen een hogere resolutie op youtube kunt kiezen, hoeft natuurlijk niet, maar je hebt die mooie 720p tablet of telefoon niet om naar een laag resolutie filmpje te kijken.
Zodra je sneller kunt downloaden, kun je ook dingen doen die eerst niet mogelijk waren.

Denk aan live audio streaming. Op je oude GPRS snelheid niet mogelijk. Echter EDGE en WCDMA maakte dat mogelijk.

Maar HSPA bracht weer 720p YouTube kijken. En heel veel mensen gebruiken echt meer data vanwege youTube en andere video streaming.

HSPA+ en DC-HSDPA levert weer 1080p streaming.

Reken er maar op dat men hierdoor nog meer data gaat gebruiken. :)
Gewoon link aggregation voor 3G dus? Eigenlijk zoals het vroeger al met ISDN gedaan werdt.
En net zoals dat bij VDSL met VDSL pair bonding gedaan wordt. Het is een techniek die eigenlijk bij alle verbindingen wel gebruikt kan worden volgens mij.
Inderdaad. EuroDocis 3.0 maakt ook gebruik van channel bonding.
Ik hoop dat ze dat bij T-Mobile ook gaan doen. De huidige 3G / HSDPA verbindingen zijn op z'n best "matig" te noemen, zelfs midden in de stad. Ik kan enkel hopen dat de meeste mensen straks op 4G overstappen zodat er weer bandbreedte vrijkomt op de HSDPA band. Mijn telefoon ondersteund namelijk geen 4G en ik ben eerlijk gezegd niet van plan om deze nu al om te gaan ruilen; ik heb de S3 net 4 maanden.

Mocht T-Mobile z'n zaakjes niet op orde krijgen, denk ik dat ik over ga stappen zodra mijn 1-jarige SIM-only abonnement is afgelopen.
Iser inmiddels ook wat duidelijkheid over welk type antenne / telefoon je nodig hebt voor dit type ontvangst? Er staat enkel in het artikel de woorden ''Geschikte telefoons''.
pricewatch / telefoons naar beneden screllen verbinding / meer opties hddpa+ aanvinken (als enige)... dan zie je dat er niet al te veel toestellen zijn die dit slikken, de meeste zijn ook nog eens OOK geschikt voor 4g... ik gok dat ze uiteindelijk willen dat men eerlijk verdeeld word over 3,5g en 4g zodat de kloof minder groot / lees merkbaar wordt als ze hun 4g netwerk niet helemaal op orde hebben...

en gezien de problemen die kpn heeft om geld bijeen te krijgen voor dit nieuwe netwerk... snap ik de keuze wel..

update: zo'n 30 toestellen waaronder toesten als de experia Z en V wat nokia wp modellen,

de goedkoopste lijk een optimus true hd lte... van ruwweg 260 euro... en de meest pikante, de Nexus4 van LG dit omdat deze de enige is die wel hsdpa+ maar geen LTE ondersteund...

hoe je het ook bekijkt als opzichzelfstaande vervanger voor lte kan het iig niet bestaan

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 14:35]

HSPA+ is niet hetzelfde als HSPA-DC...
Er zijn maar een handjevol toestellen die dit ondersteunen, waaronder iPhone 5, LG Nexus, en verder vrijwel alle telefoons die ook LTE ondersteunen. Niet-LTE-telefoons ondersteunen het over het algemeen niet.
HSPA+ is niet hetzelfde als HSPA-DC...

Klopt, en meer specifiek DC-HSDPA is een onderdeel van de HSPA+ standaard. Release 8 uit mijn hoofd.

Tweakers spreekt overigens van "dual carrier-hsdpa+" maar ik ben niet zo'n fan van die term, omdat HSDPA+ ook nog wel eens gebruikt wordt voor de MIMO variant van HSPA+.

Tov gewone HSPA+ - met hogere datarate en andere modulatie dan HSPA (HSDPA/HSUPA) - zijn namelijk nog twee verbeteringen mogelijk. Of dual-cell (dual-carrier) of MIMO. Beide geven een theoretische verdubbeling.

Typisch preekt men bij dual-cell (dual-carrier) van DC-HSDPA zonder plus. Voor MIMO is het een meer rommelig verhaal, maar in diverse literatuur gebruikt men HSDPA+ voor de MIMO variant. Ook al is dat niet officieel, het is wel het meest consistent om beide varianten uit elkaar te houden.
Dit omdat support voor een van beide nog niet support voor de ander betekent. Er zijn namelijk ook operators in de wereld die MIMO uitgerold hebben. Soms naast dual-cell (zoals onze oosterburen), maar soms ook exclusief (vooral Azie).

Koop je dus een telefoon is het dus goed om te beseffen wat wel/niet ondersteund wordt.

In Nederland begreep ik dat het enkel ging op dual-cell. Dat is overigens ook goedkoper voor de operator, omdat er geen extra antennes geplaatst hoeven worden. (Nadeel is dat de maximale toren doorvoer zelf niet toeneemt, anders dan bij MIMO.)

Niet-LTE-telefoons ondersteunen het over het algemeen niet.

Klopt, doch twee uit mijn hoofd:

Enkele non-LTE telfoons die DC-HSDPA ondersteunen;
- Europese Lumia 900 Windows Phone 7.5.1
- Europese en T Mobile USA variant HTC 8X Windows Phone 8

En diverse grijze Aziatische Android import ook. Niet echt relevant voor de gemiddelde koper erken ik, maar sommige Tweakers schijnen met dat soort telefoons rond te lopen :)
Klopt de HTC 8X ondersteund het inderdaad, maar die ondersteund (ook de EU versie) ook LTE, alleen niet de frequenties die in Nederland vrij gegeven zijn. Maar wel de frequenties in Duitsland bijvoorbeeld.

Heb dit toestel zelf en eind december was het bijna alleen maar 3G, maar sinds een aantal weken kom ik steeds meer snellere netwerken tegen (regio Amsterdam / Velsen). Erg fijn, want ik had gehoopt dat de bewuste 4G frequenties hier ook vrijgegeven zouden worden, maar dat is dus niet gebeurd.

Edit: Ik schrijf vrijgegeven, maar ik bedoel natuurlijk onder licentie, via veiling.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 22 juli 2024 14:35]

De Europese 8X ondersteunt geheel géén LTE. Ik heb er zelf eentje :)

Je kunt dat ook nagaan in de cellular settings en de maximale snelheid/technologie instellen. Je kunt daar de telefoon - mocht je dat willen - dwingen maximaal GSM/EDGE te gebruiken. De maximale snelheid is daar bij de Europese en T Mobile USA varianten '3G', en niet zoals bij de USA/AT&T of US/Verizon '4G/LTE'.

Dat is ook logisch want er is geen onbeperkte firmware ruimte en werkgeheugen in de modem. Typisch ruilt men LTE ruimte voor extra HSPA+ features zoals extra frequenties en/of DC-HSDPA.

Heb dit toestel zelf en eind december was het bijna alleen maar 3G, maar sinds een aantal weken kom ik steeds meer snellere netwerken tegen (regio Amsterdam / Velsen).

Over welke snellere dan 3G netwerken heb jij het? LTE? Dat kan jouw Europese HTC 8X niet aan ... :?

En mocht je een Amerikaanse hebben, dan heeft die niet de Nederlandse LTE frequenties.

Tenzij er nog een editie uitgekomen is, maar ik heb net nog even gezocht bij T Mobile NL, Vodafone, Bol, Amazon en HTC zelf maar er is niets te bekennen van een LTE-capable Europese editie?

Mocht ik me vergissen, laat ik me graag corrigeren, want dan wil ik er ook wel zo eentje :P
Xperia t ondersteunt toevallig ook H+, zie het ook regelmatig in me scherm staan(hi)
H+ stelt enkel HSPA+, nog geen DC-HSDPA.

DC-HSDPA is een optionele upgrade van 'gewone' HSPA+.
Ik vraag mij oprecht af wat het nut is van deze snelle mobiele verbindingen zolang de gemiddelde datalimiet zo rond de 1GB ligt. Met 42 Mbit/sec ben je daar binnen 3 seconden doorheen.
Grotere capaciteit (meer mensen tegelijk snel internet), minder lang wachten op je data?
Lijkt me dat dat de verbinding juist sneller overbelast raakt, als iedereen opeens met veel hogere snelheid via 3g kan downloaden.
Een goede zaak. Ik hoop dat dit netwerk sneller uitgerold gaat worden (en dat de mensen in het noordoosten van het land niet opnieuw een jaar moeten wachten).
Hoe gaat dit in z'n werk? Ik heb momenteel een abonnement die theoretisch 7,2 MB/s moet bieden, heb ik hier dan wat aan of niet?
Je hebt hier wat aan in de zin van dat er meer capaciteit op het netwerk komt (da's een voorwaarde voor dc-hspa), en dat het daardoor sneller wordt. Maar voor de rest zul je er niet heel veel van merken als je geen power-user bent en geen abo hebt dat het ondersteunt.
En wat is het effect op je batterijverbruik als je 2 gelijktijdige 3G verbindingen gebruikt om die snelheid te realiseren?
Dat is tijdens het zenden/ontvangen wat hoger. Normaalgesproken zend/ontvang je ook minder lang, maar bij een geknepen abonnement (bijv. max 7.2 down, 1 up) kan het betekenen dat je inderdaad wat meer accu kwijt bent zonder dat het heel veel sneller wordt...
Geldt dit alleen voor KPN, of ook Simyo?
Alleen kpn maar er is wel een kans dat simyo dit ook gaat doen. Aangezien ze gebruik maken van kpn netwerk
Ik heb al vaker HSDPA+ dekking met vodafone.

Zelfs in Groningen Centrum! Veel meer dan whatsappen zit er echter niet in
HSPA+, nog geen DC-HSDPA.

DC-HSDPA geeft weer een theoretische verdubbeling van 'gewone' HSPA+ omdat het met twee cellen tegelijk spreekt, ofwel twee carriers gebruikt.

Echter zoals je goed aangeeft, de praktijk zal weerbarstig zijn. Immers een maximale snelheid is nog geen gerealiseerde snelheid.

In verwacht dan ook dat KPN en Vodafone ook flink zullen investeren in de back-ends, want anders heeft het inderdaad weinig zin. Maar ivm LTE doen ze dat waarschijnlijk toch al.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.