Vodafone begint met uitrol dual carrier-hsdpa+

Telecomprovider Vodafone is begonnen met de uitrol van dual carrier-hsdpa+, wat mobiele internetverbindingen met een theoretische snelheid van maximaal 42Mbps mogelijk moet maken. Wanneer de uitrol voltooid moet zijn, is onbekend.

Vodafone-logoDe bedoeling is om dual carrier-hsdpa+ uiteindelijk landelijk dekkend te krijgen, zegt Vodafone-woordvoerder Jan van der Aa. Wanneer de uitrol voltooid moet zijn, kan hij evenwel nog niet aangeven. "Ik durf geen specifieke data te noemen", aldus de woordvoerder. Duidelijk is wel dat de techniek al beschikbaar is in de grote steden en 'grote delen buiten de randstad'. De uitrol komt twee jaar nadat de provider hsdpa activeerde op zijn netwerk.

Hsdpa+ is een snellere versie van hsdpa, dat op zijn beurt weer leunt op de techniek umts. Dual carrier-hsdpa+ gaat nog een stap verder. "Dual-carrier werkt met nieuwe antennes en software die het onderhouden van twee gelijktijdige verbindingen met een telefoon mogelijk maakt", legt Van der Aa uit. De snelheid biedt een theoretische maximumsnelheid van 42Mbps. Telefoons moeten wel geschikt zijn voor de techniek om er direct van te kunnen profiteren, maar veel moderne telefoons, waaronder de iPhone 5 en de Nexus 4, zijn dat. Bovendien, stelt Van der Aa, wordt het netwerk erdoor ontlast, waardoor telefoons zonder dual carrier-ondersteuning er indirect wel baat bij hebben.

Vodafone is de enige telecomprovider in Nederland met ondersteuning voor dual carrier-hsdpa+. De aankondiging komt een aantal dagen nadat KPN zijn 4g-netwerk activeerde. Wanneer Vodafone dat gaat doen, is onduidelijk; waarschijnlijk ergens deze zomer. Dat Vodafone er ondanks de komst van 4g voor heeft gekozen om nog een snellere variant van 3g uit te rollen, komt doordat die techniek beschikbaar is voor smartphones die nu al in gebruik zijn, terwijl nog maar weinig telefoons op de Nederlandse markt ondersteuning voor 4g hebben.

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-02-2013 • 15:24

81

Reacties (81)

81
81
31
4
0
3
Wijzig sortering
opgave Vodafone 3G 14,4 Mbps =Praktische snelheid: 1,2 - 3,0 Mbps

Ik blijf me verbazen waarom telecom-providers iets mogen verkopen met de
term 'supersnel', terwijl ze niet eens 30% durven te garanderen... Normaal
als je iets koopt en het werkt maar voor 30% zou je onmiddellijk de koop ontbinden.

En nu nog meer snelheidsjungle met dual carrier-hsdpa+
Helemaal mee eens. Toch ben ik wel benieuwd of ze door dit dual-carrier hsdpa+ truukje inderdaad eens aan de beloofde snelheid van de huidige 14,4 Mbps abbo's kunnen voldoen. 4G staat nog in de kinderschoenen in NL, ik kan nog wel even vooruit met 3G als die 14,4 Mbps daadwerkelijk gehaald wordt.
Ik heb zojuist met mijn iPhone 4S in Diemen op speedtest.nl ruim 28 Mbps gehaald met mijn 14,4 Mbps abbo :*)

Toegegeven: dit was een uitschieter. Maar meestal zit ik (vandaag) wel boven de beloofde 1.2-3 Mbps.
Dat houdt in dat een gemiddelde data bundel binnen 20 seconden erdoor heen is gejast!
Dit werkt al een tijdje op de Lumia 820. Sinds kort zie ik in het scherm af en toe HSDPA+ verschijnen bij Vodafone.
HSPA+ is niet per se dual carrier maar juist 64QAM-modulatie. Als je HSPA+ in je schermpje ziet staan dan is je snelheid met de zendmast 21 Mbps of sneller (de snelheidsbeperking van je abo wordt op IP-niveau geregeld, niet op radio-niveau). Als je daar nog eens dual-carrier aan toevoegt dan wordt het 42 Mbps.

De maximale theoretische snelheid die Vodafone met haar licentie kan halen op 2100 MHz is 168.8 Mbps, dan gebruiken ze 20 MHz (hun hele spectrum) op één zendmast met MIMO, DC en HSPA+ :P

De theoretische snelheid van HSPA is het dubbele, waarvoor je zowat de hele 2100 MHz-band nodig hebt, dus alle capaciteit van alle providers tegelijk :+

Meer lezen: http://en.wikipedia.org/w...pment_.28UE.29_categories
Laat maar komen dat Hsdpa+ aangezien mijn S3 niet geschikt is voor 4G! Zit voorlopig nog vast aan abonnenment en tegen de tijd dat deze aan vernieuwing toe is dan is 4G denk ik al redelijk ingeburgerd en zal ik ook wel een telefoon nemen die daarvoor geschikt is
Maar zoals ik al zei voorlopig niet dus elke vorm van snelheid verbetering is welkom!! ;)
HSDPA+ heeft bij Vodafone al bijna landelijke dekking.
Je SGS3 ondersteunt geen dual-carrier-hspa+. De versie mét LTE ondersteunt dat trouwens wel.
HSDPA+ heeft bij Vodafone al bijna landelijke dekking.

Ahum, HSPA (HSDPA/HSUPA) heeft bijna landelijke dekking.

HSPA+ enkel wat vlekjes op de kaart.

http://www.vodafone.nl/mo...en_dekking/dekkingskaart/

... en dan 14,4Mbps of hoger aanvinken.

En zelfs als je 7,2Mpbs gaat meetellen, komt men slechts tot ruwweg 50%

Natuurlijk kan het zijn dat hun apparatuur al HSPA+ ondersteund, maar ze het gewoon nog lekker uit lieten staan, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk :)
Maar wat ik begrijp gaan de snelheden dus ook omhoog van HSDPA+ dus hij heeft er met zijn SGS3 wel degelijk wat aan!

Zeker zolang ik dit lees op de site van vodafone (wel erg netjes dat ze vrij eerlijk zijn):
14.4 Mbps Maximale snelheid mobiel internet (download)
2-4 Mbps Praktische snelheid mobiel internet (download)
En dat terwijl ik bij t-mobile op HSDPA gewoon strak 7.2Mbit haal als ik 7.2 Mbit afneem :)

edit:
Samsung heeft wel een S3 met DC HSDPA+ zonder LTE trouwens:
SGH-T999 wordt helaas niet in NL verkocht en mist de 900Mhz freq. tegenover de i9300...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 18:25]

Vodafone is hier niet echt transparant over dus da's moeilijk na te gaan.

Op de plekken die Vodafone noemt in haar persbericht was al sprake van maximale HSPA+-snelheid. De enige manier om die te verhogen is door dual-carrier in te zetten. Maar op de meeste Android-telefoons heb je hier niks aan omdat die geen DC aankunnen. De meeste toestellen die dit wel kunnen (zoals de iPhone 5) hebben wel LTE-ondersteuning, dus ik blijf het een raar verhaal vinden.

Waarschijnlijk hebben ze dit nu aan kunnen zetten dankzij het extra stuk 2100-spectrum dat ze in de veiling hebben verworven. Daardoor kan het qua spectrum nu makkelijker uit (hoop dat iemand met meer kennis hier wat over kan vertellen hier?)
Hoewel de S3 inderdaad de HSDPA DC mist, heeft de Galaxy Note 2 daar geen last van. Wat weer een plus punt voor mijzelf is. Dus ja, ben best wel blij.

4G schijn ik te kunnen vergeten. Maar dat ligt er nog maar even aan welke freq Voda gaat gebruiken.
De Note 2 zonder LTE (N7100) heeft geen HSDPA DC support. Alleen de LTE gebaseerde toestellen hebben het. Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_Note_II
jouw SGS3 niet nee :Y)

Maak je geen zorgen, tegen dat dit en 4G een beetje gemeengoed zijn ben je alweer 2 telefoons verder.
Wij hebben hier al een tijdje hsdpa +?
Het gaat niet om HSPA+ (zonder D zoals ik straks zal uitleggen), maar een bepaalde variant van HSPA+, namelijk de dual-cell.

De HSPA+ release kent een aantal verbeteringen tov HSPA (HSDPA/HSUPA). Enerzijds een andere modulatie, maar ook de mogelijkheid verschillende fysieke kanalen tegelijk open te hebben (MIMO - genaamd HSDPA+) en de mogelijk om met twee cellen tegelijk te praten (dual-cell, ofwel DC-HSDPA). Plus uiteraard gewoon een hogere datarate.

Elk van deze heeft de mogelijkheid om de doorvoer van data flink te verbeteren, maar je kunt ze ook naast elkaar gebruiken. De HSPA+ die in Nederland uitgerold was, maakt (bij mijn weten) doorgaans 'enkel' gebruik van de nieuwe modulatietechniek, maar nog niet van de andere opties MIMO en dual-cell. (Vandaar mijn verbetering dat de D in HSDPA+ niet correct was want dat zou betekenen dat men MIMO gebruikt.)

In andere landen (T Mobile USA) maakte men bijvoorbeeld naast de nieuwe modulatietechniek, ook al langer gebruik van MIMO en in Duitsland had T Mobile zelfs zowel MIMO en dual-cell (doch bij mijn weten niet tegelijk).

Met spreekt hier van dual-carrier, hetgeen doorgaans verwijst naar dual-cell. Ik prefeer die laatste naam omdat het beter aangeeft wat er precies gebeurt. Je communiceert namelijk met twee cellen (cell towers) tegelijk. In feite dus hetzelfde als MIMO, alleen waar MIMO twee fysieke kanalen naar dezelfde toren maakt, maar dual-cell het naar twee verschillende.

Echter het artikel geeft niet aan of wat Vodafone gaat uitrollen echt dual-cell is, of gewoon MIMO (cq dual-carrier niet de gebruikelijke naam is). In beide gevallen echter krijg je dezelfde snelheidswinst.

Uiteraard kun je het ook combineren, zodat je naar elke toren twee fysieke verbindingen maakt en dit met twee torens tegelijk doet. Dat zou dan DC-HSDPA+ heten, maar het is mij niet bekend of er enige provider in de wereld is, die dit ondersteund. En met de komst van LTE denk ik niet dat dat ooit gaat komen. (Merk op dat LTE ook optioneel gebruikt maakt van dual-cell en MIMO.)

Gewone HSPA+ haalt maximaal 21Mbps.
HSPA+ MIMO (aka HSDPA+) of DC-HSDPA haalt maximaal 42Mpbs

In realiteit haal je dat uiteraard zelden, Enerzijds door atmosferische beperkingen, en anderzijds door afknijpen van operators.

[Reactie gewijzigd door Armin op 23 juli 2024 18:25]

Sorry, maar dit is allemaal niet erg accuraat.

Dual-carrier betekent enkel dat je 2 frequentiebanden (van 5 Mhz bij UMTS) tegelijk gebruikt voor een dataverbinding. Het heeft niks met het communiceren met meerdere base-stations te maken; dat doe je bij een WCDMA techniek als UMTS sowieso regelmatig, soft-handover noemen ze dat.

De terminologie ligt wat gecompliceerd, maar de in de standaard kan 1 Node-B (~ base-station) meerdere "cells" verzorgen. Waarbij een base-station dus uitdrukkelijk geen cell(tower) wordt genoemd, omdat dat erg verwarrend zou zijn :p Bij DC-HSDPA communiceert de UE (= User Equipment, je telefoon) met 2 cellen maar wel van slechts 1 Node-B, dat is zo vastgelegd. Je kunt wel met meerdere base-stations in soft-handover zijn, maar slechts 1 cell, op 1 Node-B is "serving". Soms wordt er nog onderscheid gemaakt of de frequenties van de 2 cellen naast elkaar moeten liggen of verder uit elkaar, omdat dat natuurlijk grote impact heeft op het RF frontend van je telefoon.

MIMO is dus ook niet vergelijkbaar met DC. Bij MIMO communiceer je gewoon met 1 cell, op 1 frequentie band, maar stuur je met slimme signaal processing en meerdere antennes, 2 fysieke kanalen tegelijk over die ene band.

HSDPA is de standaard voor de downlink, HSUPA voor de uplink, samen vaak HSPA genoemd. Het plusje erbij is marketing, niets meer. In de standaard bestaat dat plusje überhaupt niet en de D betekent al helemaal niet dat het om MIMO zou gaan.

MIMO voor UMTS is wel gespecificeerd, maar wordt nog niet toegepast. Er zijn niet eens modems die het ondersteunen. MIMO heeft veel meer haken en ogen en zal, al is het theoretisch mogelijk, in de praktijk lang niet de snelheidswinst bieden die dual-carrier wel biedt.

Modem providers, ook mijn werkgever, gaan ondertussen gewoon door met de ontwikkeling van ondersteuning voor steeds hogere UMTS categorieën. 168 Mbit staat al op menig roadmap, al gaat dat nog wel wat jaren duren.

We zijn voorlopig nog niet van UMTS af, al is het maar voor legacy redenen, maar met de snelheden die mogelijk worden is dat ook geen enkel probleem. LTE is een mooie standaard, maar vooral voor operators interessant vanwege de hogere spectral efficiency, i.e. hogere capaciteit. Op een 20 Mhz band ligt de theoretisch maximale snelheid eigenlijk helemaal niet zoveel hoger dan bij UMTS.

[Reactie gewijzigd door RickN op 23 juli 2024 18:25]

Goed beschreven en accuraat, fijn on te lezen.
Aanvulling/nuancering: Het voornaamste voordeel van LTE ligt in het gebruik van OFDMA, en vooral in LTE advanced (de door ontwikkeling die al min of meer rond is) zal het onderscheid met HSPA gIk zou bijna denken dat je bij Ericsson werkt, die benadrukken als enige vendor altijd dat LTE eigenlijk onnodig is, maar dat is echt een achterhaald standpunt gebleken in roter worden, zelfs bij gebruik van een 20 MHz kanaal bij elke technologie. , :-)
"Een 20 MHz-kanaal". Da's bijvoorbeeld het hele spectrum dat Vodafone op 2.1 GHz heeft :+

De signallingproblematiek en oplossingen daarvoor in LTE zijn ook wel belangrijk geloof ik; zoals de mogelijkheid van de client om te herkennen wanneer hij toch echt even geen retry moet doen, of moet retryen op een andere frequentie/kanaal/band (bijv. 2600 MHz retryen als 800 druk is, ook al is 2600 veel zwakker).
Bedankt voor de correctie betreft torens. Ik had daar inderdaad cell moeten schrijven.
Verder echter was mijn verhaal volgens mij correct. :?

Dual-carrier betekent enkel dat je 2 frequentiebanden (van 5 Mhz bij UMTS) tegelijk gebruikt voor een dataverbinding.

Wat ik probeer uit te leggen is dat dual-carrier een beetje een onduidelijk term is. Typisch spreekt men van dual carrier als men dual-cell bedoelt, en dan is het ook duidelijk wat er gebeurt. Je spreekt met twee cellen.

Ik maakt het onderscheid omdat het hebben van twee carriers namelijk ook met kan men een enkele cell. MIMO is in feit namelijk ook twee fysieke carriers voor een signaal. Maar dan inderdaad met één cell. In sommige gevallen echter wordt het heel slordig gebruikt, en spreekt men van dual-carrier ook als men MIMO bedoelt. Niet mijn voorkeur, maar wordt gedaan.

Volgens mij zijn we het daar gewoon over eens. Hoogstens wat verwarring over termen. Die termen worden dan ook enorm slordig gebruikt.

Alleen ...

...en de D betekent al helemaal niet dat het om MIMO zou gaan.

Dat zeg ik ook niet. Wél zeg ik dat er een verschil is tussen DC-HDSPA en HSDPA+.

Immers, hoe moet je HSPA+ MIMO en HSPA+ Dual-Cell onderscheiden? Beide geven een verdubbeling van de snelheid. Zoals gezegd worden beide termen slordig gebruikt en zijn ook niet exact vastgelegd, maar DC-HSDPA verwijst doorgaans naar dual-cell, waar HSDPA+ typisch verwijst naar de MIMO variant van HSPA+.

Maar volgens mij verschillen we daar ook niet echt over van mening.

We verschillen echter kennelijk wél over de stelling of MIMO al in gebruik is. Dat is het namelijk reeds in diverse landen en het is ook al lange tijd beschikbaar op diverse telefoontoestellen. Misschien niet bij jouw werkgever, maar wel bij de mijne :)

En neem mijn woord er niet voor, maar lees hier:

http://www.qualcomm.com/m...13/ins-and-outs-mimo-hspa

[Reactie gewijzigd door Armin op 23 juli 2024 18:25]

Er zijn toch maar vrij weinig toestellen die dit ondersteunen? De meeste toestellen die het ondersteunen, ondersteunen ook LTE...

Als het wordt uitgerold op 900 MHz (of hybride 900/2100 DC) dan kan ik het nog begrijpen, want dat werkt ook lekker binnenshuis, en dat is mijn grootste ergernis aan 3G; de binnendekking (bij alle providers).

Ben ook wel benieuwd wat ze nou willen met LTE, want ik vind het nu een beetje een rare boodschap die ze uitdragen, om juist in een oudere techniek te gaan investeren.
De internationale versie van de HTC One X ondersteunt bijvoorbeeld geen 4G LTE maar wel HDSPA+ (in amerika ook wel aangeduid als 4G). Voor mij is het dus fijn dat vodafone dit introduceert, omdat ik nog 1,5 jaar vast zit aan dit toestel. In amerika is deze '4G' techniek op veel plekken zelfs sneller dan '4G LTE'.
Welke versie is dat? Volgens GSMarena ondersteunt alleen de Amerikaanse AT&T-versie van de One X+ dit, de internationale juist niet:
http://www.gsmarena.com/htc_one_x+-4976.php

De Lumia 810 (niet 820!) is het enige toestel dat ik na een korte zoektocht heb kunnen vinden dat wél DC-HSPA en géén LTE doet trouwens.

-edit-
De nieuwe LG Nexus trouwens ook, staat nota bene in het artikel :P

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 23 juli 2024 18:25]

In ieder geval de Europese varianten van de Lumia 900 (WP7.5) en HTC 8X (WP8) ook.
Heb je een bron dat de 8X HSPA+ ondersteund? Ik kan het nergens via Google vinden...
HSPA+ is inmiddels al jaren op de markt, dus dat ondersteunt die zeker, Zo goed als elke 3G telefoon van elk merk ondersteunt dat.

Wat de vraag hier is, is of er DC-HSDPA ondersteunt wordt. Dat is een optionele feature van HSPA+, die niet elke telefoon ondersteunt.

Maar met alle respect, een hele simple Bing-actie ;) geeft tientalle hits. O.a. deze van de UK:

http://www.gomonews.com/n...ot-ultrafast-3g-says-3uk/

en

http://www.itproportal.co...-it-adds-1-million-users/

of onze Duitse buren:

http://www.netzwelt.de/ne...ggschiff-vorgestellt.html

Maar ik vermoed dat je dus op HSPA+ zocht en niet op DC-HSDPA. :)
Maar, hoe is de latency met deze techniek?
Vergelijkbaar als nu met HSPA+ ... Dus het eerste opstarten is traagjes en daarna is het vlot, totdat je langer dan pakweg 6 seconden idle bent...
AIii dat is jammer.

Volgens mij komt dat ook deels door de implementatie in de Nederlandse netwerken. De apparaten moeten schakelen tussen UMTS en HSPA. In België staan de netwerken hier standaard op (merk je ook als je de grens over gaat, verdwijnt 3G en blijft er constant H/H+ staan) en daar heb je minder last van de schakeling. Dat is voornamelijk zéér voordelig bij wat slechter bereik.

Ben benieuwd waarom dat niet in Nederland is.
Jammer dat de twee verbindingen niet minder latency ten gevolg hebben. Dan is het toch niet echt een toegevoegde waarde op 4G. Een 42Mbit abonnement zal waarschijnlijk erg duur worden, kan je net zo goed een nieuw abonnement met nieuwe phone nemen die 4G support... Tenminste, naar mijn mening dan hoor, ieder z'n ding natuurlijk.
Best slim van Vodafone om op deze manier de huidige 3G gebruikers nog even aan zich te binden.
Gezien bijna alle moderne telefoons van nu dit gewoon ondersteunen kan dit voor velen een reden zijn om 4G nog even uit de kinderschoenen te laten groeien en toch een wat hogere/stabielere 3G snelheid te verkrijgen.

Wat ik uit de tekst begrijp word dit dus automatisch geactiveerd en behoeft dit geen aparte abonnementen. Mat andere woorden iedereen die nu 3G van Vodafone afneemt heeft hier baat bij, klopt dat?
Waarschijnlijk wordt de maximale bandbreedte van het contract aangehouden. Met deze techniek kan het netwerk wel beter ontlast worden. En omdat het netwerk ermee ontlast wordt , kunnen meer telefoons tegelijk hogere snelheden behalen; handig in drukke omgevingen met capaciteitsproblemen.
Natuurlijk zeggen ze dat met hun 3G-abbonnement 4G-achtige snelheden te behalen zijn voor de 3g-abbonnees, maar zeggen er uiteraard er niet bij dat voor deze hogere snelheid vanzelfsprekend extra betaald moet worden.

- De technische man zegt dat zijn netwerk beter ontlast wordt,
- de verkoper zegt dat jij als consument hogere snelheden kunt halen (met duurdere abbonnementen),
- de aandeelhouder denkt: "meer rendement met oudere techniek/hardware/investering"
- de marketing-man zegt dat hij voorlopig nog kan concurreren met 4G van KPN (zoals in het artikel)
- de consument denkt: ik heb een stabielere verbinding wat betreft de snelheid, die aan mij verkocht werd; Je krijgt nooit meer dan waar je voor hebt betaald.
Ik denk dat ze toch beter dat geld in het 4G netwerk hadden kunnen steken. Er zullen straks veel meer toestellen worden uitgerust met 4G, ook de budgettoestellen. Voordat ze het 4G netwerk klaar zouden hebben zal de meerderheid van hun klanten al een toestel met 4G hebben.
Dit ben ik niet geheel met je eens, Vodafone kan dan wel moeite gaan doen om 4G versneld uit te rollen terwijl pakweg 3% van de smartphones die in Nederland verkocht zijn ondersteuning hebben voor 4G, en vaak zelfs nog maar in beperkte mate (band afhankelijk).

Aangezien 4G telefoons ook ondersteuning hebben voor 3G, en de snelheid van 42mbs aanzienlijk sneller is dan de startsnelheid van 4G (12mbs) komt vodafone 100% van de huidige smartphone gebruikers tegemoet.

Ik vind het alleen maar positief van Vodafone dat ze hun huidige klanten blijven ondersteunen.
Dat telefoons geen 4g ondersteunen is ook alleen maar zo omdat de carriers het niet ondersteunen hier. Bijna elke telefoon heeft een 4g variant in het buitenland.
Ik ben het hier grotendeels mee eens, omdat juist de grootverbruikers het eerst een 4G apparaat zullen hebben. Als je de frequentieband als argument gebruikt, zou je 4G eerst in de 1800 MHz band kunnen uitrollen, zeker op drukke punten. De 3G frequenties verlopen eind 2016, een investering daarin is dan wel een zeker risico.
ik heb liever dat ze in de buitengebieden de netwerkdekking eens gaan ondersteunen. ik zit godnondeju nog regelmatig op gprs netwerken te kutten!
Dan heb je nog mazzel, ik kom er hier in noord limburg vaak helemaal niet op, of men krijgt mijn voicemail als ze mij bellen.
Nederland is niet zo groot, laat ze idd eerst maar eens wat doen aan de buitengebieden.
Had Vodafone niet als enige EDGE weer enabled voor dat soort gevallen?
KPN zet EDGE ook weer aan, maar Vodafone heeft nog (lang) niet overal dit geactiveerd. Mijn eigen ervaring.
Had Vodafone niet als enige EDGE weer enabled voor dat soort gevallen?
Ja, maar helaas niet overal.
En dan neem je contact op met de betreffende afdelingen, krijg je ( tegen betaling) signaalplus aangeboden.

Mag je op een EIGEN netwerk, een device aansluiten, welke van JOUW netwerk gebruik maakt, en 3G aanbiedt.

Korting, nee meneer, U gebruikt ons 3G netwerk dan toch .... ?
Maar als ik in de mogelijkheid ben om dat ding aan te sluiten, kan ik net zo goed mijn EIGEN wifi gebruiken voor het netwerk.

Telefonie werkt even goed over 2G ....

Ik wil best Signaalplus opzetten, als men OF mij kortingen geeft op mijn mobiele data ( ik deel, dus jullie ook ), OF het 3G wat ik verbruik over dat device NIET aanrekenen.

Nu is het helaas dubbelop verdienen voor VF met zo'n ding

"Maar U helpt ook uw gasten / buren ..." als tegenargument
nog meer verdiensten over MIJN netwerkverbinding, terwijl SignaalPlus geen overdracht ondersteund tijdens een gesprek.
Ik denk niet dat mijn buren blij zijn, als hij al bellend wegloopt, en zijn gesprek ineens wegvalt
SignaalPlus doet volgens mij wel overdrachten naar 2G extern, dus als je wegloopt zou het wel goed moeten gaan. Als je naar binnen loopt en je ontvangst kwijtraakt helaas niet.
Ik snap de snelheids honger van het mobiele netwerk niet echt.. Dit heeft wat mij betreft alleen direct nut als het de dekking ook verbeterd. Zo heb heeft elke provider nog gaten waar 3g niet eens beschikbaar is hier in de randstad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.