Highpoint introduceert usb 3.0-insteekkaart met raidfunctie voor Mac

Highpoint heeft de RocketU 1144CM geïntroduceerd. De pci-express-insteekkaart heeft vier usb 3.0-aansluitingen en is geschikt voor Macs met minimaal OS X 10.6. Elke usb-aansluiting heeft een eigen usb-controller, waardoor de kaart maximaal 20Gbit/s kan doorvoeren.

Highpoint toonde op de CES al zijn RocketU-serie insteekkaarten. De toen aangekondigde kaarten waren echter niet geschikt voor Macs; de onlangs geïntroduceerde RocketU 1144CM is dat wel. Met deze nieuwe insteekkaart wil Highpoint het gebrek aan usb 3.0-ondersteuning in de huidge Mac Pro-serie oplossen. De kaart heeft een pci-express-x4 aansluiting en ondersteunt bovendien raid 0,1 en jbod.

De maximale snelheid per usb 3.0-poort is gespecificeerd op 5Gbit/s. Door iedere usb-poort een eigen controller te geven en deze vervolgens in een raid-configuratie te plaatsen kan een maximale theoretische doorvoersnelheid van 20Gbit/s behaald worden. De uiteindelijke snelheid wordt uiteraard gelimiteerd door overhead en het type harde schijf of ssd dat wordt aangesloten.

De vier poorten zijn backwards compatibel met usb 2.0 en 1.1. Voor 150 dollar kan de kaart per direct worden afgenomen.

Highpoint RocketU 1144 Highpoint RocketU 1144 Highpoint RocketU 1144

Door Jelle Stuip

Redacteur

11-02-2013 • 16:38

33 Linkedin

Reacties (33)

Wijzig sortering
Beetje vreemde keus als ik eerlijk ben

Je hebt 20GBit bandwidth als je het in raid zet maar je PCI-E kan het niet eens aan ?

PCI-E V2.x => is Max 500Mbit per lane.
PCI-E V3.0 => is Max 985Mbit per lane.

Uitgaande van een PCI-E v3 x16 slot kun je dus max 15.75 GB/s halen maar dat verslaat natuurlijk de reden om USB poort in raid te zetten immers wil je die raid over je PCI-E lane kunnen besturen.

Pas bij PCI-E V4 word het intressant waar de doorvoer snelheid op 1986MB/ps per lane ligt en je in theorie over een x16 slot 31.51GB/s kan halen.


Aangezien de kaart een PCI-E x4 is zal de max dus NOOIT volledig benut kunnen worden in raid

[Reactie gewijzigd door ShadowBumble op 11 februari 2013 17:09]

Dus jij zegt dat een PCI-E-slot langzamer is dan een 1 Gb LAN connectie qua doorvoer?
Ik heb het niet nagezocht, maar deze doorvoersnelheden die je aangeeft lijken me wat laag...
bron?

EDIT:

legacy PCIe 1.x - 250MB/s per lane (16x == 16 lanes)
current PCIe 2.0 - 500MB/s per lane (thus 16x PCIe 2.0 is 8GB/s)
upcoming PCIe 3.0 - 1 GB/s per lane

De kaart is max 20Gbit, geen 20GByte...

ik zie het probleem niet

[Reactie gewijzigd door myskylinedrive op 11 februari 2013 17:03]

Er staat per lane. Als een 16x PCI express verbinding hebt, dan is de maximale theoretisch snelheid dus bijna 16x zo hoog als van 1 Gbit LAN connectie.
bron -> http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express

Alstu

En nee dat zei ik niet je haalt de Per Lane en totale snelheid door elkaar.

[Reactie gewijzigd door ShadowBumble op 11 februari 2013 17:04]

Uit je bron

Per lane (each direction):
v1.x: 250 MB/s (2.5 GT/s)
v2.x: 500 MB/s (5 GT/s)
v3.0: 985 MB/s (8 GT/s)
v4.0: 1969 MB/s (16 GT/s)

Jij haalt bits en bytes door elkaar!

Deze kaar is v2.x X 4 is dus 20GT/s. Dat is dus precies genoeg voor de 4 USB poorten.
De Mac Pro's hebben PCI-E v2 x16 slots, die maximaal 2GB/s (Byte) doen.

Deze USB3 raid kaart doet max 20Gbit/s (bit) dus dat past aardig bij elkaar.

[Reactie gewijzigd door Jaaap op 11 februari 2013 17:14]

Dan moet je echt 4 SSDs in Raid gaan zetten wil je daar aankomen. De Vertex3 SSD (een van de snelste tot nu toe) doet 500MB per seconde = 4Gbit x 4 = 16Gbit.

In de Mac Pro kan je echter relatief makkelijk de PCI expres V2.x lanes assignen. Als je hem dus assigned op 16x (max) dan kom je niet verder dan 8Gbit = 1gigabyte/sec (http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_Pro#Expansion_cards).

Ik zie hier echter in de praktijk niet een probleem ontstaan. Als het echt noodzakelijk is om zulke grote hoeveelheden data te verplaatsen dan zijn daar nog zat andere oplossingen voor. In dit geval kijken we naar een oplossing waarbij USB2 niet toereikend is (48mb per seconde trekt zelfs een normale HDD vol) en krijg je dus een soort tussen oplossing. Dat dan de bottleneck verplaatst wordt naar een andere plek is niet meer dan logisch.

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 11 februari 2013 17:14]

Het is echter jammer dat de kaart maar een x4 connector heeft.... Heeft dus geen zin dat meer assignen. Maar die 16 Gbit is netto bandwidth.
Bruto heeft PCIe v2.x 5 Gbit/s bandwidth, is dus 20 Gbit....
Dus het is geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door iDEOwen op 11 februari 2013 17:20]

PCI-E V2.x => 5 Gbit RAW per lane! Dus 500 MegaByte / s
PCI-E V3.x => 7,87 Gbit RAW per lane, dus 985 MegaByte / s

[Reactie gewijzigd door iDEOwen op 11 februari 2013 17:15]

Misschien kan hij wel op volle snelheid kopieren tussen usb-poorten.
Maar daarmee versla je het hele idee achter de mogelijkheid om het een raid functie te geven. In raid 0 ( over 4 USB controllers ) haal je max 20GB/s maar Raid0 laat ook maar 1 disc zien, dus hoe moet je dan data op die raid krijgen ? Juist over je PCI-E interface heen
Pci e 2.0 x 4 = 8GB/s x 8 = 64 Gb/s
Dus heel wat meer dan 20Gb/s.
Kan iemand mij het nut uitleggen van de raid functie op een USB kaartje? Zijn er mensen die hun USB schijven altijd aangesloten houden?
jazeker, ik zelf niet maar ik ken wel een paar mensen, o.a. mijn moeder doet dat omdat er in de PC geen ruimte was voor meer schijven.
(die PC ben ik nu aan het ombouwen, maar voor een tijdje werkte ze met een USB schijf).

en op mijn tweede PC heb ik ook een tijdje met een USB schijf gewerkt door gebrek aan opties voor het installeren van een extra schijf.


ideaal is het niet, en RAID op USB lijkt mij ook erg raar, je kan dan beter extra schijven inbouwen, zeker voor RAID, maar het gebruik van USB schijven die altijd aangesloten zijn komt wel vrij vaak voor.
Ik heb thuis een FreeBSD server draaien, met 6 USB-schijven die in een raidz array zitten. Niet ideaal, maar het werkt wel. En vanwege ruimtegebrek kon ik niet anders.
Ik vroeg mij net herzelfde af.
Aan de prijs, maar daar krijg je totaal 20GB/s voor. Dat is soms wel anders geregeld.
Wat ik niet helemaal begrijp is waarom dit specifiek voor Mac wordt gepresenteerd. Ik heb zelf nog een asus bordje zonder USB 3 en dit kaartje zie ik als een erg interessante toevoeging.

Edit: Ah.. Ik lees wel dat je er geen normale USB randapparatuur op kan aansluiten helaas. Het is specifiek bedoeld om USB2/3 HDD's op aan te sluiten. Gemiste kans imho.

[Reactie gewijzigd door Devion op 11 februari 2013 16:51]

Wat ik niet helemaal begrijp is waarom dit specifiek voor Mac wordt gepresenteerd. Ik heb zelf nog een asus bordje zonder USB 3 en dit kaartje zie ik als een erg interessante toevoeging.
Mjah, pak daarvoor gewoon een USB3.0 kaartje voor van 3 tientjes. Daar hoef je helemaal niet zo'n dure kaart voor te pakken.
Geen gemiste kans, wat jij noemt is gewoon een ander product. Highpoint heeft ook wel normale USB3 controllers.

http://tweakers.net/categ...WM1DSUSooykxO9c3MU7IyqAUA
Ik denk dat dit; pricewatch: ICIDU USB 3.0 PCI Express Card voor jou een stuk interessanter is.

Voor de Mac Pro gebruikers is er na de laatste "echte" update in 2010 nog geen update aangekondigd mbt een revisie van de machine. En is zelfs sinds kort uit verkoop gehaald (nieuws: Apple stopt Europese verkoop Mac Pro wegens nieuwe EU-richtlijn. Voor professionele gebruikers is dat redelijk frustrerend en kunnen dus functies als USB3 en zelfs Thunderbolt (!) niet gebruiken. Ondanks dat het voor bijvoorbeeld videobewerking wel degelijk nuttig kan zijn. Vandaar dat het speciaal is dat deze kaart er voor de mac is.
doordat de drivers voor osx bijna nietbestaand zijn moest er een speciale kaart uitgebracht worden met speciale appeldrivers.
Je hebt genoeg usb3.0 pci-e kaartjes die ook Mac drivérs hebben, maar dit lijkt er meer op dat deze ook kan booten en dat je geen drivers nodig hebt.
Je hebt genoeg usb3.0 pci-e kaartjes die ook Mac drivérs hebben, maar dit lijkt er meer op dat deze ook kan booten en dat je geen drivers nodig hebt.
Ik weet dat Lacie een Mac USB3 kaart heeft, maar die beperkt zich tot enkel Lacie harddisks, (opgelegde) beperking van de driver. In USB 2 werkt het wel op elke schijf.
Heb jij praktijk ervaring met andere kaarten?
doordat de drivers voor osx bijna nietbestaand zijn moest er een speciale kaart uitgebracht worden met speciale appeldrivers.
Huh? Ik heb een USB3 PCI kaartje welke gewoon herkend werd zonder extra drivers in mijn Mac Pro. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik de laatste keer drivers heb moeten installeren in OS X, alles wordt gewoon meegeleverd.
ben benieuwd welke kaart dat is???

Had zelf per ongeluk de LaCie kaart gekocht om te ontdekken datie niet werkte ( behalve met de Lacie HDs)
Tweakers zou de OWC Mercury Accelsior SSD kaart voor de Mac Pro moeten testen. Snelste en goedkoopste SSD oplossing voor Mac Pro. Heb je meer aan dan deze USB oplossing.
Wat voor USB controller zou hier opzitten? Of zou de fabrikant een eigen chip hebben gemaakt en levert het de drivers mee?
Dit is geen RAID, dit is gewoon 4 USB-controllers met een stukje driver erachter die ze samenvoegt tot één. En dan alleen als je harddisks (of SSD's) erop aansluit. Andere dataverslinders hebben er niets aan.

Het punt is, het is driver-RAID, en dat is net zo goed (of slecht) als de soft-RAID dat in het OS ingebouwd zit.
waar haal jij die wijsheid vandaan? het is natuurlijk prima mogelijk om van meerdere usb storage devices een raid setup te maken in hardware. Het hangt er vanaf of de kaart zich aan het OS presenteert als USB controller, of als RAID controller.
Hoe de kaart zich aanmeldt, doet niet terzake. Al meldt de kaart zich als een MSD, wat kan mij dat schelen. Mijn punt is dat deze kaart geen RAID-chip heeft, en je em dus geen RAID-controller kunt noemen. ALLES wordt door de cpu afgehandeld. Dat is wel snel, maar niet als je ondertussen een video aan het bouwen bent ofzo. Of gewoon tijdens het gamen.
Zelf zoek ik achter een goeie betrouwbare kaart om in m'n e350 nog wat meer disks te stoppen - om software-raid te doen. Da's meer dan snel genoeg!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee