Belgische overheid veilt beste 4g-frequenties nog dit jaar

De Belgische overheid gaat nog dit jaar de 800MHz-frequenties veilen voor het gebruik van 4g. Dat zegt de verantwoordelijke minister. In België zijn al wel 4g-netwerken operationeel op de als minder goed geziene 1800MHz-band.

De lagere frequenties maken dat met een mast een groter gebied gedekt kan worden, terwijl het signaal op lagere frequenties ook beter doordringt in gebouwen. De hogere frequenties worden door providers gebruikt om op drukkere plekken zoals in steden meer capaciteit te bieden. De 800MHz-frequenties werden voorheen gebruikt voor analoge tv.

Minister Vande Lanotte heeft naar eigen zeggen de eerste stap gezet om de frequenties nog dit jaar te veilen, zegt hij tegen ZDNet. In Belgische steden zijn al wel 4g-netwerken actief op de 1800MHz-band, van onder meer Mobistar en Proximus. In Nederland zijn de 800MHz- en 1800MHz-frequenties eind vorig jaar tegelijkertijd geveild. Provider KPN begint in Nederland maandag als eerste een 4g-netwerk op grote schaal.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-02-2013 • 21:22

23

Reacties (23)

23
22
17
1
0
3
Wijzig sortering
@ Houtenklaas
Oké.. nu
LTE heeft als strak voordeel dat het een packet only netwerk is. Dus Voice wordt als data verstuurd zeg maar. Dat is een radicale breuk met alles hiervoor.
Alles wordt nu toch ook als data behandeld? Ik heb een vast telefoonlijn, maar die is een VOIP, dus technisch gezien is mijn telefoongesprek hiermee gewoon datapakketjes. Ik gebruik soms ook een VOIP-gesprek over mijn 3G/2G mobiele verbinding; de kwaliteit hiervan is in de meeste gevallen prima.
Dus wat Voice betreft, heb ik geen 4G nodig; mijn 3G voldoet nog prima! :)
LTE heeft een extreem lage latency en is daarmee een potentiële vervanger voor een vaste verbinding.
Thuis download ik veel meer en verbruiken wij als gezin veel meer data. Met een datalimiet van 250MB tot 5GB per maand is zelfde als Racewagen kopen en als regel stellen dat je daarmee 1km per dag mag rijden. Hoe sneller een verbinding hoe zwaarder het dataverbruik het in potentie heeft. Met datalimieten maakt je het gewoon kreupel. Om gelijk de hoofdprijs te betalen om geen laggy games op je laptop/tablet te kunnen spelen, lijkt mij niet een houdbare vorm.
Voor machine-to-machine toepassingen, evenementen en als backup voor vaste dataverbindingen is dit zakelijk een prachtige toepassing, 't zijn zeker niet alleen consumenten die dit willen!

Voorbeeld? Als je bij een supermarkt ineens niet meer elektronisch kan betalen en een voldoende snelle 4G verbinding zorgt ervoor dat je dat wel kan is dat fijn voor jou, maar zeker voor de filiaalhouder, zijn stresshormoon schiet door het plafond bij zo'n verstoring. Dan is een backup ineens HEEL fijn
Als Back-up-data-verbinding hebben kleine bedrijven vaak gewoon een analoge telefoonverbinding; veel betrouwbaarder en daar gaat de alarm ook overheen. Voor pinbetalingen gebruik(t)en winkels ook gewoon een inbelverbinding van 28kbps o.i.d.. Bij stroomuitval heb je net zo weinig aan een vast als een mobiele verbinding, aangezien je apparatuur gewoon niet meer werkt. Bij storingen aan de dataverbinding zou ik liever een andere provider als back-up gebruiken (bvb kabel of adsl als back-up voor glasvezel). Draadloos als primaire zakelijke dataverbinding brengt beveiligingsrisico's met zicht mee en is relatief ook nog veel te gevoelig voor storingen t.o.v. vaste dataverbinding.

Kortom.. ik ben nog niet overtuigd, met data-limieten als belangrijkste tegen-argument voor de particulier en daarbij ook storingsgevoeligheid/onbetrouwbaarheid als belangrijkste nadeel voor de zakelijke gebruiker.

4G zou idealiter als een echte ALL IN ONE pakket verkocht kunnen worden. Maar dan wel zonder data-limiet en voor een concurrerende prijs. ISP's zullen proberen om 4G te verkopen als iets nieuws, waarvoor extra betaald moet worden; de nieuwe/extra melkkoe zeg maar. Tegen 3G concurrenen is hetzelfde als kannibalisme van eigen 3G/2G diensten. 3G is er gekomen omdat 2g te langzaam was/is voor een redelijk internet-beleving en werd/wordt gewoon verkocht als mobiel internet. Waarschijnlijk kan 4G de zogenaamde "capaciteitsproblemen" bij de ISP's oplossen. Maar die datalimieten gaan ze echt niet meer loslaten op korte termijn; het is een dwangmiddel om meer geld uit de gebruiker te kunnen kloppen. Datalimiet is een goede middel om onnodige, excessieve gebruik van mobiele data voor onzinnige dingen in te dammen.

Full HD is wel de trend in mobiel-land. Toekomstig tafereel:
"Ja mevrouw, tegenwoordig is alles full HD he. Uw zult toch een 4G-abbonnenment nodig hebben om zonder haperingen video's te kunnen bekijken op uw smartphone. Zal ik alvast aftikken?"

edit: je zou haast denken dat de onverwachte snelle opkomst van 4K op televisies en hull HD op smartphones en tablets een complot zijn tussen de fabrikanten en ISP's :X ;)

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 23 juli 2024 07:23]

Ik hou het iets korter :)

Wat ik al eerder zei, LTE is niet de "voice" killer app. En al helemaal geen consumentengedoe.

Bij een backup wil je graag enige zekerheid dat die werkt als je primaire verbinding wegvalt. En dat betekent dat het over een andere infrastructuur moet. Primair een kabelaansluiting en als backup een ADSL iets? Prima! Als last mile mobiel? Prima!

Zakelijk zijn er simpelweg diensten die niet uit de lucht mogen vallen. Nooit. En daar zoek je de ultieme backup voor. En dat is in zo'n geval nooit een tweede koperlijntje maar iets wat je primaire verbinding zo goed mogelijk benaderd zodat je primaire processen in jouw bedrijf blijven draaien. Guess what, dat kan met LTE ... De éénmalige kosten zijn laag en de maandelijkse (als backup) ook.

Een analoge lijn als backup komt steeds minder voor, het “inbellen” is ook niet echt meer van deze planeet. Modembanken en inbelnummers worden ook stelselmatig uit dienst gehaald omdat er betere alternatieven zijn. Bedenk ook dat lang niet overal nog koper ligt of glas en dat bijvoorbeeld KPN geen leverplicht meer heeft voor koper als er meer dan 200 meter gegraven moet worden. Soms kan je domweg niet anders ...

En een All-in-One pakket op 4G? Vergeet het maar, daar is het (nu) nog niet voor bedoeld ... Eerst zakelijk uitmelken, dan Jan de consument :) Overigens zit de bottleneck bij 4G nog niet bij de ISP's, maar veel eerder in het netwerk, al tussen de 4G zendmast en de achterliggende infra. Waar "oude" palen nog domweg met koper verbonden waren, moet nu alles verglaast worden voor 4G. En dat is niet heel goedkoop ...

Tenslotte, de dienst die veel voor pinnen wordt gebruikt X.25 of X.32 (X.25 over D kanaal van ISDN) gaat ons verlaten na heel veel jaren trouwe dienst. Met de overgang naar een veiliger pin apparaat ergens vorig jaar hebben zeer veel retailers al de stap gemaakt naar Pinnen over IP (PoIP), een heel stel zelfs al naar Pinnen over Internet ... Boodschap: De bedrijfjes die dat uiterst betrouwbare netwerk nu nog gebruiken moeten ook wat anders gaan verzinnen, inclusief een backup. Nou ja, dan is de cirkel weer rond …

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 07:23]

Ik ben benieuwd of de prijzen ook zo omhoog knallen als in nederland..

[offtopic]
de 800mhz zat voorheen op zendertje voor bv microfoons in bv theaters (ook tv volgends het bericht ja).. ..die moeten nu omgebouwd worden voor 700 euro de stuk..
Zucht.Essentiële infrastructuur zoals je wegennet, het spoornet, het elektriciteitsnet en dus ook het 4g net moet je als overheid niet veilen. Die moet je zelf (in eigen beheer) bouwen en onderhouden. Zo schep je een gezonde markt waarop geconcurreerd kan worden. Want je wil echt niet dat er monopolies ontstaan, of dat die infrastructuur door verschillende partijen wordt gebouwd, dat zou een enorme verspilling van resources zijn.
Overheid, technologie en reguleren.
Dat is gelukkig nog nooit fout gegaan :+
Anoniem: 415197 @Lampiz2 februari 2013 14:51
En privatisering gaat altijd goed?

Als je kunt kiezen tussen twee kwaden, kies dan tenminste voor hetgeen dat je zelf nog een beetje onder controle hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 23 juli 2024 07:23]

Zitten die niet op de alom gebruikelijke 868 Mhz band? Net zoals de 'oudere' 433Mhz voor commerciële zendtoepassingen.
http://www.rijksoverheid....0-mhz-band-en-pmse-sector

Niet helemaal qua frequenties.
En het is wat martijnenco zegt, de microfoons zijn zo onbruikbaar. De betere setjes kun je inderaad ombouwen. Maar al het spul dat bij sportverenigingen of andere niet professionele gebruikers gebruikt wordt kun je op termijn weggooien, die setjes kunnen niet omgebouwd worden of voor die prijs koop je een nieuwe vergelijkbare set.
Bij gebrek aan concurrentie zullen de prijzen in .be voor de veiling wel mee gaan vallen. Echter Belgacom kennende zal er de hoofdprijs gevraagd gaan worden voor abonnementen. Wat dat betreft is de Telco situatie in .be nog vele malen zieker dan in .nl
Niet helemaal correct momenteel is mijn bestaand Generation Connect prepaid kaartje ook te gebruiken met LTE dit zonder meerprijs (20€ p/m voor 2gb).
En voor de duidelijkheid: je moet 20 euro "opladen" waarna je 1 maand gratis 2GB en 10000smsjes krijgt + die 20 euro kun je gebruiken als beltegoed of om MB's of smsjes te kopen na de eerste maand na je herlaadbeurt, of het OV mee te betalen.
Zolang de kosten voor mobiele data gekoppeld worden aan verbruikt, zal 4g nooit zo'n vaart maken.

Wanneer heeft iemand nou een snelle verbinding nodig? Voor video is de meest voor de hand liggende toepassing. Mensen willen echt niet de hoofdprijs betalen om een leuke video te kunnen streamen. (Live) -tv on-the-go lijkt mij ook niet Noodzakelijk.

Het gaat er dus om wat de gemiddelde consument er voor over heeft waarvoor. Hierin zie ik weinig meerwaarde van de 4g-snelheden. Daarom denk ik dat 4g in de huidige setting, met datalimieten, een flop worden.

Nieuwe/andere inzichten zie ik graag tegemoet :)
LTE heeft als strak voordeel dat het een packet only netwerk is. Dus Voice wordt als data verstuurd zeg maar. Dat is een radicale breuk met alles hiervoor. LTE heeft een extreem lage latency en is daarmee een potentiële vervanger voor een vaste verbinding.

Voor machine-to-machine toepassingen, evenementen en als backup voor vaste dataverbindingen is dit zakelijk een prachtige toepassing, 't zijn zeker niet alleen consumenten die dit willen!

Voorbeeld? Als je bij een supermarkt ineens niet meer elektronisch kan betalen en een voldoende snelle 4G verbinding zorgt ervoor dat je dat wel kan is dat fijn voor jou, maar zeker voor de filiaalhouder, zijn stresshormoon schiet door het plafond bij zo'n verstoring. Dan is een backup ineens HEEL fijn :)
De LTE voordelen die je noemt noemt zijn onzin.

Handover van 4G naar 3G en omgekeerd werkt voor voice niet goed, voice over LTE wordt nergens commercieel toegepast.

Voor M2M exploiteert KPN een op CDMA gebaseerd netwerk.

Bij pin storingen gaat het bijna altijd om grote groepen pinapparaten die niet werken, de fout ligt bijna nooit lokaal. Pin verkeer gebruikt ook heel weinig data, aan een gprs verbinding heb je al genoeg bandbreedte, LTE is overkill voor het betalingsverkeer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 23 juli 2024 07:23]

Wie heeft het over handovers? Bij een (semi) vaste opstelling komt dat helemaal niet voor. En ja, voor spraakgebruik is dat niet fijn, maar daar heb je dan ook geen 4G voor nodig, Toepassingen voor LTE zitten echt in het data domein, waar voice simpel meelift als data.

Pinverkeer gebruikt inderdaad weinig data. Maar in de winkel is er steeds meer realtime data te verstouwen. Kassa informatie, reclame meuk op een zuiltje, het lokale telefoonlijntje etc. etc. De tijd dat het enige dataverkeer "pinnen" was, is al lang, lang voorbij.

En wat noem je "lokaal", de winkel? De lokale wijkcentrale? De set DSLAM's daar? De G3/G4 paal in de buurt? De meeste storingen komen juist WEL lokaal voor. We kennen denk ik allemaal wel de heipaal die door een koper/glas kabel heengaat, stroomuitval etc. Daarnaast is al het pinverkeer volledig redundant opgehangen, niet alleen bij KPN, maar ook bij Vodafone etc. Dat is domweg een eis van de pintransactie clubs. De keren dat het pinverkeer er landelijk uit ligt kan je ruim op één hand tellen per jaar en dan mag je nog vingers missen ook. Lokale storingen komen ontstellend veel meer voor ...

Tja, al met al ... Kletsen over een mobiele telefoon is echt niet de enige toepassing en al helemaal niet de killer app voor LTE. Nogmaals, dat zit echt en alleen in het datadomein. En precies in het domein wat ik eerder aangaf.
De lagere frequenties maken dat met een mast een groter gebied gedekt kan worden, terwijl het signaal op lagere frequenties ook beter doordringt in gebouwen. De hogere frequenties worden door providers gebruikt om op drukkere plekken zoals in steden meer capaciteit te bieden. De 800MHz-frequenties werden voorheen gebruikt voor analoge tv.
Vele digitale zenders komen te vervallen in deze situatie met de nieuwe 4G netwerk

Huidig zit onderandere Discovery Channel op de 800mhz band (en zo nog meer, A 4 stuks)
Het wordt dan erg probleemmatisch omdat vele huishoudens geen zenders meer zullen ontvangen...


Dus wordt ook geen voetbal meer kijken voor sommige :P

[Reactie gewijzigd door Xanquezer op 23 juli 2024 07:23]

Is dat de band die de iPhone 5 kan gebruiken?
De Iphone 5 kan de 1800 band aan, niet de 800 band.
Wel, Apple brengt een nieuwe Iphone uit die wel gebruik kan maken van de 800 band en de mensen zullen bij release in de rij staan en doen alsof het de meeste geniale smartphone ooit is.
KPN zette al in haar 4G informatie dat Apple op korte termijn met een Iphone zou komen die het LTE/4G800 netwerk wel zou gaan ondersteunen. Ik reken eigenlijk op een introductie op relatief korte termijn van de Iphone 5S die wel die nieuwe Europese frequenties aan kan. KPN heeft de tekst inmiddels weggehaald van de site.

In Nederland komt T-Mobile met een 4G/LTE netwerk op de 1800 band, dus wie LTE wil op zijn huidige toestel van Apple (of HTC) die alleen de 1800 band van 4G kent, dan ben je vanaf de zomer voorlopig even op T-Mobile aangewezen.
Of geen enkele provider koopt de frequentie, of de verkoop brengt weinig op
Dat weet ik zo nog niet. Met de strenge stralingsnormen in Brussel kan 800Mhz een goede oplossing zijn. LTE op 1800Mhz uitrollen in Brussel is op dit moment vrijwel onmogelijk zonder een aanzienlijke hoeveelheid extra masten te plaatsen, met 800Mhz zou dit al een stuk beter gaan.

Ik hoop in ieder geval dat de veiling en uitrol van een netwerk op 800Mhz snel zal gaan. 2013 lijk het jaar te worden waar alle high-end telefoons LTE aan boord hebben en het zou jammer zijn moesten er geen geschikte netwerken zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.