Apple presenteert iPhone 5

Apple heeft op een eigen evenement in San Francisco de iPhone 5 aangekondigd. Zoals al maanden uit geruchten kon worden opgemaakt, is het de eerste iPhone met groter scherm. De iPhone 5 komt 28 september in Nederland uit.

De iPhone 5 heeft een scherm met hogere resolutie van 1136x640 pixels. De iPhone 4S en 4 hebben een resolutie van 960x640 pixels. Daarmee is het aantal pixels per inch gelijk gebleven op 326. Dankzij de extra pixels in de hoogte past een rij extra iconen op het startscherm. Oudere apps worden niet uitgerekt, maar gecentreerd weergegeven met zwarte balken boven en onder.

Het scherm heeft wat Apple 'integrated touch' noemt en iets dat tsic heet: de touch-sensoren vormen niet langer een aparte laag, maar zitten in de lcd zelf. Daardoor is er minder reflectie in zonlicht en kan het scherm ook 44 procent meer kleurverzadiging weergeven, claimt Apple.

De processor is Apples eigen A6-soc. Zowel de processor als gpu zijn twee keer zo snel, claimt Apple. De soc heeft twee Cortex A15-kernen aan boord en wordt waarschijnlijk gemaakt op 32nm. De claim over de gpu kan erop wijzen dat Apple net als bij de nieuwe iPad simpelweg enkele cores heeft bijgeplaatst bij de PowerVR SGX543-gpu uit de Apple A5.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Daarnaast is er zoals verwacht een nieuwe dock-connector, waardoor huidige laders niet werken. De nieuwe connector is fiks kleiner en heeft in plaats van 30 pinnen slechts acht pinnen. De dock heeft als naam Lightning gekregen. Een voordeel is volgens Apple dat hij symmetrisch is, waardoor het niet uitmaakt hoe de gebruiker een kabel in de poort steekt. Apple levert daarnaast nieuwe oordopjes mee, die een unibody constructie hebben en in-ear gedragen kunnen worden. Ze hebben als marketingnaam EarPod meegekregen.

De behuizing is dunner geworden: waar de iPhone 4 en 4S 9,3mm dik zijn, is de iPhone 5 7,6mm dik. Hij weegt met 112 gram bovendien een stuk minder dan huidige iPhones. De iPhone 5 ondersteunt net als de meest recente iPad lte. Volgens Apple werkt de iPhone wereldwijd op veel lte-netwerken. Eerder bleek al dat ook frequenties die in Nederland komend jaar voor lte gebruikt gaan worden, door de iPhone zouden gaan worden ondersteund. Dat blijkt het geval: onder meer de 800- en 1800MHz-band wordt ondersteund. Lte gaat niet ten koste van de accu, claimt Apple: de geclaimde accuduur onder lte zou hetzelfde zijn als onder 3g. Volgens Apple zou de accu langer mee moeten gaan dan die van de iPhone 4S.

De camera heeft nog altijd dezelfde maximale resolutie van acht megapixels, maar kan volgens Apple betere foto's maken in het donker en zou bovendien sneller zijn. Bovendien zou de lens minder snel moeten krassen door het gebruik van een harder materiaal. Net als recente HTC's kan de iPhone 5 foto's maken tijdens het schieten van 1080p-video.

Apple plaatst drie microfoons in de iPhone 5; die worden onder meer gebruikt om commando's voor Siri beter op te vangen, maar ook hd voice wordt ondersteund. Dat gebeurde bij vorige iPhones niet. In Nederland heeft onder meer KPN hd voice al geactiveerd. De technologie maakt dat er meer bandbreedte wordt gebruikt voor telefoneren, waardoor stemmen helderder klinken. Telefoons van vrijwel alle andere fabrikanten ondersteunen dit ook.

De volgende iPhone zal out-of-the-box draaien op iOS 6, dat Apple in juni presenteerde. Nieuw in iOS 6 is dat de YouTube-app is verdwenen en de Kaarten-app is voorzien van kaartenmateriaal van onder meer TomTom. Ook is er turn-by-turn navigatie standaard in iOS aanwezig. Ook is er integratie met Facebook. Daarnaast is de functionaliteit van spraakbesturing Siri uitgebreid, al werkt die nog altijd niet in het Nederlands.

De iPhone 5 gaat in de Verenigde Staten hetzelfde kosten als de iPhone 4S. Als in Nederland dezelfde lijn wordt gevolgd, kost de 16GB-versie rond 600 euro, de 32GB-versie rond 700 euro en moet voor de 64GB-variant rond 800 euro worden neergeteld.Europese sites van Apple vermelden een vanaf-prijs van 679 euro, 80 euro meer dan de iPhone 4S bij release. De iPhone 5 is vanaf 21 september in de eerste landen te koop, waaronder de Verenigde Staten. De smartphone komt 28 september in Nederland en België uit.

Er komen drie versies van de iPhone 5 uit volgens de specificaties: een met ondersteuning voor cdma en twee met gsm-ondersteuning. De ene gsm-versie is bedoeld voor de Verenigde Staten, de andere voor de rest van de wereld. Nfc zit niet in de nieuwe iPhone, bluetooth 4.0 en wifi op 2,4GHz en 5GHz is wel aanwezig.

Er gingen al maanden geruchten over de nieuwe iPhone. Afgelopen tijd doken naast diverse foto's ook video's op van het toestel. Apple bracht tot nu toe sinds 2007 elk jaar een iPhone uit. De iPhone 5 is de zesde iPhone.

Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 Apple iPhone 5 32GB Zwart Apple iPhone 5 Apple iPhone 5

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-09-2012 • 19:28

832 Linkedin

Lees meer

iPhone 5 Video van 12 september 2012
Apple komt met nieuwe iPod touch en Nano Nieuws van 12 september 2012

Reacties (832)

832
732
430
35
0
7
Wijzig sortering
Niet indrukwekkend. Dat heeft Nokia beter gedaan.
Ja, wat logische verbeteringen, maar niet bijzonder.

Dan denk ik aan:
Touchscherm wat ook met je nagels werkt.
Pureview camera
Rich recording
Hogere resolutie
Draadloos laden
Etc
Vergeet NFC niet, lijkt mij toch een groot gemis wat de concurrentie nu wel toe aan het voegen is.

Ik ben zelf ook niet onder de indruk. Nokia en Samsung hebben al wat beters laten zien en daarnaast vind ik dat iOS wel een nieuw likje verf mag gebruiken. De huidige kleuren en vormen beginnen nu wel oud te worden.

Dat et scherm nu een extra rij kan tonen lijkt me eigenlijk niet eens zo'n hele goede zet. Voor veel applicaties betekend dat dus een lelijke zwarte balk (want updaten zal ook niet iedereen snel kunnen doen) bij veel applicaties. En op usability heb je ook weer niet zo denderend veel verschil.

Ik denk dat de kans nu wel bestaat dat Android en WP8 hierdoor een kans krijgen om groter (of nog groter) te worden en uiteindelijk Apple voorbij zullen steken. In die platformen zit nog veel ontwikkeling en die durven ook nog eens wat zaken te vernieuwen omdat ze oud zijn (niet omdat ze slecht in elkaar zitten, maar omdat de klant gewoon wat nieuws wil).

Zowel op hardware als softwarevlak had ik toch wel wat meer vernieuwing verwacht, zeker gezien de bombarie waarmee het aangekondigd werd en de spreuk "the biggest thing to happen to the iPhone since the iPhone".

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 12 september 2012 20:12]

Jep, waarvoor heb je het al gebruikt of verwacht je het binnenkort te kunnen gebruiken?
Je wordt wel omlaag gemod maar het is wel zo, waar kan je nu feitelijk in Nederland gebruik maken van NFC? Nog (bijna?) helemaal nergens.

Heel leuk dat NFC maar je kan er helemaal niets mee, voor mij hoeft dat er niet op te zitten. Doe er maar in wanneer het daadwerkelijk van de grond af komt in Nederland.
NFC doet meer, je kunt macro's opnemen die je telefoon op een ander instelling profiel zet bij het scannen van een tag (heb in m'n Lexus in het telefoonbakje een tag gezet die de telefoon op Drive mode + bluetooth aan + start spotify uitvoert). Erg handig: want die tags maak je zelf. Sterker nog: je kunt er bestaande tags voor gebruiken zoals je OV chip, je paspoort, en soms zelfs je bieb pas.

NFC file transfer. Erg makkelijk. Pairing zonder dingen te moeten intikken, gewoon even but-bump, klaar. Bestandjes selecteren, bumpen tegen een andere GSIII, en blam, 300meg aan video in een paar seconden over gezet.
Tsja kip en ei probleem. Natuurlijk gaan ze nergens NFC technieken uitrollen zolang mensen nog geen NFC in hun devices hebben. De telefoonfabriekanten zijn aan zet om er voor te zorgen dat er een NFC install base komt, zodat bedrijven met NFC technieken kunnen experimenteren en verder uitrollen, waarna de technologie van de grond komt en het meer wijd verspreid zal worden.
Vergeet niet dat bijna iedereen minimaal 2 jaar met z'n telefoon moet doen. Hier op Tweakers ligt dat misschien wat anders, maar het grootste gros koopt dit toestel bij een 2-jarig abonnement. Daarnaast zijn er ook nog genoeg mensen die het toestel langer dan 2 jaar gebruiken. Wanneer het dan bv binnen een jaar van de grond komt een heleboel mensen het niet kunnen gebruiken.

Maar ja het zijn net politici, met een stalen gezicht kunnen ze bij de volgende launch een schitterend verhaal ophangen over NFC.
Apple kan zo'n standaard er zo doorheen pushen: dan gebeurt er ineens wel wat mee vermoed ik. Geen fanboy maar het werkt vaak wel zo (helaas is Apple best vaak de eerste die succesvol is met een nieuwe ontwikkeling)
Waar kun je 4g gebruiken? Dat is er nu ook nog niet, maar het is wel fijn dat het erop zit. Je moet verder kijken dan wat er nu beschikbaar is, maar wat er binnen de komende 2 jaar beschikbaar is, dan wel gebruikt gaat worden (de meeste abonnementen zijn nog steeds voor 2 jaar). NFC is dan wel nieuw, maar is wel aangekondigd bij een aantal bedrijven.
Echt, we hebben twee dagen op de regiobusinessdagen beurs gestaan met NFC businesscards met enkele OneX-sen en SGS3's.

Je kunt er zoveel leuks mee, maar wat een treurige gezichten bij de 4S bezitters. Maar ik vraag mij af of het aantal Androidtelefoons met NFC in 2013 niet het aantal iPhones gaat overtreffen... ;) Dan is het kip-ei wel opgelost.

Wij gaan in ieder geval los met NFC, dan maar zonder de Apple gebruikers.
Apple heeft best een grote gebruikersgroep schat ik... bij het weglaten van NFC zal deze technologie geen boost krijgen in de vorm van Apps op de iPhone.
Ik verwacht dat Rabobank, MasterCard en fabrikanten van betaalpaslezers nu minder interesse hebben om Apps en technologie voor de betalingen te maken en dat het in dat segment en snel ook in de (consumenten) telefoons gaat verdwijnen.
Wat kan er NU dan voor nuttigs met NFC? Hoop niet dat je dan de nutteloze Sony smart tags bedoeld? Heb het nu ook hoor op mn Xperia P, maar doe er na een voorzichtige poging niets meer mee.

Ik denk zelf dat WP8 met name Android dwars gaat zitten. Zeker als Samsung en HTC WP8 toestellen gaat uitbrengen. De vooruitgang van Android 2.3 naar 4.0 is ook niet zo spectaculair. De zet WP7.5 naar WP8 is wat dat bedreft groter en WP is echt anders iOS.
Vergeet het buitenland niet... zo hebben een hoop Australische betaalautomaten een NFC mogelijkheid. Gemiste kans daar!
wacht maar even die benchmarkjes af, het ding gaat rondjes rennen om de huidige toestellen.
Nokia heeft inderdaad mooie features in de nieuwe Lumia's. Anderzijds vind ik het een hele prestatie dat Apple het gewicht flink verlaagt, terwijl ik schrok van de gewichten van de nieuwe Lumia's (160 en 185 gram).
Maar nu doen ze/je alsof gewicht een probleem is.
Onder de 200gr word niet ervaren als zwaar maar als degelijk.

Ik heb liever een toestel dat degelijk voelt dan een toestel dat licht voelt.
Kijk, zelfs een tablet van 500gr is vast te houden voor langere periode met 1 hand. Een telefoon van 180gr is dan al helemaal geen probleem ;)
Anoniem: 288924
@Devian12 september 2012 23:55
M'n iPads mogen best wat lichter hoor. En 120 a 130 gram vindt ik de max voor een telefoon. Kwaliteit indruk komt door de gebruikte materialen en maar ten dele door het gewicht.
Dat is erg persoonlijk en kun je dus niet zo algemeen stellen. Ik vind 120 wel de max en vind hoe lichter hoe fijner, waarbij je natuurlijk echt wel gelijk hebt dat degelijkheid ook een factor is, maar ook die is persoonlijk. En die komt zeker ook, zoals haraldo zegt, door materiaalgebruik.

En het gaat zeker niet alleen om het in je hand houden, maar ook in je broekzak bijv. Hoe zou je het vinden om een telefoon van 500 gram in je broek- of jaszak mee te slepen?
Anoniem: 126717
@Devian12 september 2012 19:47
Oops, spotlight, ik wilde +2 geven. Oh well...

Maar ik ben het met je post eens. Alleen zou ik er "Totaal vernieuwende interface" aan toe willen voegen. WP7 is al een tijd uit natuurlijk, maar Ios is al zo sinds de Iphone 1, zondere echte veranderingen.
185 gram need I say more?!
Want een groter scherm, betere camera en andere behuizing mag niets wegen? Sorry hoor, maar iedereen zeurt over zware telefoons terwijl we nu echt allemaal grotere schermen willen met meer hardware erin. Als je dan gebruik wilt maken van stevige, mooie en betrouwbare materialen dan is dat wel wat zwaarder ja, maar goed. Ik heb liever geen plastic toestel. Ik vind al tijden dat een iPhone te licht en klein aanvoelt om lekker mee te werken. Vooral mijn forse handen willen gewoon een groter apparaat.
Maar dat is juist het punt. De iPhone 5 heeft een groter scherm dan de vorige en is lichter, dunner en door de niewe achterkant, waarschijnlijk ook steviger. Niks lichter door plastic.
Toch borduurt het voort op bestaande hardware en is het vooral wat kleiner (en dus ook lichter). De Nokia heeft er NFC en een speciale camera in zitten en ja dat weegt gewoon meer. Daarnaast is het scherm ook gewoon een stuk groter (dezelfde vergroting van iP4S naar iP5 heb je ook van iP5 naar L920).

Maar wat ik meer bedoel is dat men nu gewend is aan een bepaald gewicht, maar dat is niet meer in verhouding met wat je ervoor krijgt. Groter scherm, zwaardere batterij, andere camera en meer chips weegt bij elkaar nog gewoon veel. Ik zou er niet van staan te kijken als het materiaal ook wel wat meer weegt, maar het gewicht gaat volgens mij toch meer in de hardware zitten.
En heb je wel eens 185 in je hand gehouden?

Snachts bij je vriendin, dan zou hij de buurt komen van 185gram ;-), valt best mee toch?

Er is geen probleem met een toestel van 185gr, dat probleem word aangepraat.
Pureview is een software oplossing geworden en niet meer een hardware oplossing.
Onzin. Er zit mechanische floating optical stabilization :)
Wel aangevuld door software algoritmes die onder andere zorgen voor betere low light performance. Dat is niet hardware matig.
En daarom is de 920 ruim een cm dik (10,7mm) in plaats van 7,6 mm. De 4s camera was als goed en deze is qua licht gevoeligheid beter. De camera is dus ruim voldoende goed voor een telefoon. Maar als je de kwaliteit wil van een toestel als de 920 of de pure view, dan neem je toch een echte camera lijkt mij.
Mensen, mensen, mensen...

De helft van de pagina gelezen, en toen al afgehaakt. Pfft, wat dom.

iPhone fans en iPhone haters tegen elkaar die een beetje als valse meiden tegen elkaar tekeer gaan. Komop, het is toch allemaal één pot nat!

Is Apple nou zo vernieuwend, neen. Is Samsung nou zo venieuwend, neen.
De kunst blijft met zo min mogelijk kosten zoveel mogelijk te verdienen. Het kan die bedrijven toch geen ene reet interesseren of ze vernieuwend zijn of niet, zolang er maar volgers zijn en de verkoop goed is en/of blijft.

De grens bepalen is het moelijkste. Het moeilijkste is precies op tijd vernieuwend te zijn, anders krijgt een bedrijf op een moment een Nokia situatie. Was Nokia in het verleden zo vernieuwend? Er veranderde nauwelijk iets en toen werd daar nooit over geklaagd. Nokia is over de grens gegaan en heeft daardoor terrein verloren, dat kan Apple of ieder ander bedrijf gebeuren.
hear hear wat betreft de fans en de bashers. Tis net de kleuterschool hier. Echter
Was Nokia in het verleden zo vernieuwend? Er veranderde nauwelijk iets en toen werd daar nooit over geklaagd.
Nokia heeft heel veel verschillende toestellen gehad. Je had de klassieke 3310 modellen, maar ook een heleboel aparte modellen. Rond, vierkant, horizontaal, met uitklapbaar qwerty-toetsenbord, met uitschuifbaar keypad, waterdicht, speciaal voor muziek, speciaal voor games, verschillende OS'en. Het enige wat ze niet deden waren clamshells maken. Natuurlijk was niet alles een succes, maar ze hebben toch behoorlijk wat verscheidenheid getoond.

Ergens mis ik die tijd nog wel dat een telefoon er nog leuk uitzag. Nu hebben ze allemaal hetzelfde uiterlijk en moet er ineens meer CPU en cores inzitten, terwijl dat geen zak uitmaakt als je alleen maar internet en simpele spelletjes speelt. Niet iedereen gaat Crysis spelen op zijn telefoon.
Het gaat niet eens om de toestellen zelf. Alle argumenten die je leest zijn puur relatief aan de emotie van de gebruiker. D.w.z. iedereen die hier loopt de verkondigen dat een iPhone beter is doet dit puur en alleen om hun eigen aanschaf of te rechtvaardigen en hetzelfde geldt voor Android en Windows Phone fans.

Iedereen koopt waar hij/zij zich het beste bij voelt. Juist deze emotie zorgt ervoor dat kritiek op een gekozen telefoon als persoonlijk wordt ervaren, en dan krijg je met mensen die niet realizeren dat er geen 'beste' telefoon is loze discussies. :)
Liveblog met info en foto's hier: http://www.engadget.com/2012/09/12/apple-iphone-5-liveblog/

Wel echt mooi dat de accutijd is verbeterd en dat de telefoon dunner is geworden.

[Reactie gewijzigd door BombaAriba op 12 september 2012 19:38]

of http://live.theverge.com/apple-iphone-5-live-blog/

Voorlopig een behoorlijke letdown wat my betreft. Ja, natuurlijk, een betere processor, betere gpu, maar qua software nog niks indrukwekkends gezien.
Gewoon live meekijken bij RTL... Wel nice, jammer van het silverlight en dat in high-def er niet voldoende bandbreedte is blijkbaar...

http://www.rtl.nl/compone...iphone_5_en_nieuw_iOS.xml
Of mijn favoriet!
http://www.anandtech.com/...-apple-iphone-5-live-blog

Verder is de ARM Cortex A15 SoC het speciaalste van de avond, petje af Apple.
Inderdaad, Cortex A15 - als dat klopt - is erg knap. Anandtech had zelf al eerder geschreven over een eventuele Cortex A15 CPU en zij dachten dat de timing veeeeelste agressief was.

Daarnaast zeggen ze dat de GPU 2x zo snel is. Dit betekent: of quad-core GPU (zoals A5X), of een veel hoger geklokte GPU.
De a15 is niet geconfirmeerd, enkel een wilde gok van een blogger
Inderdaad wel knap hoe ze dat voor mekaar krijgen om dat 'in house' te ontwikkelen. Ik was in de veronderstelling dat de One S dat ook had maar de Krait blijkt alleen vergelijkbaar

[Reactie gewijzigd door Tomba op 13 september 2012 09:05]

gast, ze zijn net 15 minuten bezig :S
Ik zie nog geen draadloos opladen en ook geen optisch gestabiliseerde camera en ook geen touch screen dat je met een handschoen of nagel kan bedienen

Wel een proprietary nieuwe connector die weer geen microusb is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 12 september 2012 19:42]

En geen integraties met Facebook, Twitter, LinkedIn, Windows Live, Office. Geen Livetiles, geen Up to Date UI die persoonlijk is en geen Hubs. Maar de iSheep zullen het wel allemaal geweldig vinden!!!

Wat mij betreft is het nu tijd dat Apple een stap opzij zet en de echte innovativiteit de ruimte geeft.

iPhone 5: Overrated, overpriced, outdated, boring, old news en na 1x laten vallen is ie STUK! Jammer joh!

Go ahead, mod maar weg Apple fanboys!!!
Ik vind de iPhone 5 niet echt speciaal. Iets groter scherm en een snellere processor. Apple laat hier zien dat ze eigenlijk niet zo goed weten waar ze moeten verbeteren. Er zijn zeker kleine verbeteringen doorgevoerd maar niets dat die belachelijk hoge prijs rechtvaardigt. De concurrentie maakt vlottere toestellen voor minder geld. Het is een illusie om te denken dat de iPhone al perfect was.

Maar goed; misschien zorgt de iPhone 5 qua prestaties toch nog voor verrassingen. We zullen de benchmarks af moeten wachten om te kijken hoe dit toestel zich kan meten met o.a. de Galaxy S3 en de HTC One X / One X Plus. Dan pas kun je zien hoe de prijs / prestatieverhoudingen liggen.

Als de iPhone 5 nou echt spectaculair beter was geweest dan de 4S en een leuke prijs had gehad, had ik MISSCHIEN nog wel willen overwegen om toch een nieuwe iPhone te kopen. Echter vind ik € 699 voor een 16 GB versie veel te duur. Bovendien is dit geheugen niet uit te breiden.

Bij Apple betaal je € 100 extra als je een model wil dat 32 GB i.p.v. 16 GB wilt hebben... € 100 !!! voor 16 GB opslag .. Een 16GB micro-SD kaartje voor de Galaxy S3 kost € 9,10 (pricewatch). Kortom; Apple rekent dus RUIM 10x zo veel voor 16 GB extra geheugen... SCHANDALIG ! Nu mag het interne opslaggeheugen van de iPhone 5 wel vlotter zijn dan dat van een SDHC-kaartje, maar aangezien die opslag in de regel hoofdzakelijk voor foto's en muziek wordt gebruikt maakt de snelheid ervan weinig uit.

Applicaties zet je bij de Galaxy S3 gewoon in het interne geheugen, alle overige mediabestanden op een externe geheugenkaart. Zo is de Galaxy S3 ook beter geschikt voor het maken van veel HD-foto's. Kaartje vol ? Gewoon nieuw (of groter-) kaartje gebruiken. Dat gaat bij de iPhone 5 dus niet.

Ik heb dan toch gekozen voor de Samsung Galaxy S3. Ten eerste omdat deze betere specificaties heeft dan de iPhone 5 (quad-core, groter scherm met HD-resolutie, micro-SD slot voor extra opslag, ondersteuning voor .FLAC bestanden), ten tweede vanwege de prijs (met een prijskaartje van € 510 krijg je bij Samsung toch heel wat meer waar voor je geld-) en als laatste omdat ik dat getreiter van Apple omtrent die rechtszaken meer dan zat was.

Bovendien ben ik nu direct van iTunes af ... wat een draak van een programma zeg ... Er is geen enkele reden om iTunes en Quicktime aan elkaar te koppelen. Wat moet je in hemelsnaam met Quicktime ? Dat is net zo waardeloos als RealPlayer. Bovendien installeert de 64-bits versie van iTunes zich nog steeds \Program Files (x86) ...

Om mediabestanden vlekkeloos af te spelen pak je Media Player Classic - Home Cinema / VLC.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 12 september 2012 22:34]

De iPhone 5 is 2 keer zo snel als de 4s dus komt aardig in de buurt van de S3 spec's. Quad core of niet. En dat een 4,8 scherm "beter" is dan een 4 inch scherm? Dat is toch persoonlijk? Wat moet je nou met zo een skateboard in je broekzak. De reden waarom ik zelf een Xperia P met een 4 inch schem heb aangeschaft is de compactheid. En wat betreft het beheer van het interne geheugen. Zo eenvoudig werkt dat niet onder Android omdat het geheugen in partities is verdeeld. Een klein deel voor het OS en een deel dat als "interne" SD kaart wordt gezien. Nieuwe Apps worden automatisch in het kleine interne geheugen geladen. Dat is snel vol zodat je een foutmelding krijgt. Dan kun je dat weer over gaan hevelen.

Bovendien installeert de 64-bits versie van iTunes zich nog steeds \Program Files (x86) Tja... geweldig systeem dat Windows...
@haraldo :

Quote "De iPhone 5 is 2 keer zo snel als de 4s dus komt aardig in de buurt van de S3 spec's."

Reactie : Komt aardig in de buurt en kost bijna € 200,- meer... Het komt niet alleen op snelheid aan maar ook op de overige hardware. Daar heeft Samsung (en HTC) betere kaarten. Bovendien is de ondersteuning voor video- en audiocodes bij deze toestellen veel diverser dan bij Apple.

Quote : "En dat een 4,8 scherm "beter" is dan een 4 inch scherm? Dat is toch persoonlijk? Wat moet je nou met zo een skateboard in je broekzak. De reden waarom ik zelf een Xperia P met een 4 inch schem heb aangeschaft is de compactheid."

Reactie : Een telefoon moet voor mij langer mee gaan dan slechts 2 jaar. Je betaalt er tenslotte een hoop geld voor. Als ik een dergelijk bedrag neer tel voor een smartphone moet het een groot scherm met een hoge resolutie hebben. Als je steeds een telefoon koopt met specificaties die voldoende zijn voor dat moment zul je ook eerder tegen de beperkingen van de hardware aanlopen na verloop van tijd. Vandaar dat ik liever wat "extra" heb. Zeker als het betreffende toestel bijna € 200 minder kost dan een iPhone 5.

Quote : "En wat betreft het beheer van het interne geheugen. Zo eenvoudig werkt dat niet onder Android omdat het geheugen in partities is verdeeld. Een klein deel voor het OS en een deel dat als "interne" SD kaart wordt gezien. Nieuwe Apps worden automatisch in het kleine interne geheugen geladen. Dat is snel vol zodat je een foutmelding krijgt. Dan kun je dat weer over gaan hevelen."

Reactie : Dat mag dan wel zo zijn; bij de iPhone is dat precies zo. Zowel de S3 als de iPhone 5 zijn als 16GB variant te krijgen. Bij de S3 heb je tenminste nog de mogelijkheid om bestanden over te zetten op een SDHC. Dat mag dan wel wat omslachtig zijn; het is WEL mogelijk. Bij de iPhone 5 is dit gewoon niet mogelijk. Daar valt niks over te hevelen op een geheugenkaart. Daar zul je dus moeten gaan verwijderen.

Quote : "Bovendien installeert de 64-bits versie van iTunes zich nog steeds \Program Files (x86) Tja... geweldig systeem dat Windows..."

Reactie : Dat is onzin en heeft niks met Windows te maken. Apple is degene die iTunes programmeert. Zij zijn de enige die kunnen bepalen waar deze software geïnstalleerd moet worden. Apple heeft gewoon het foute installatie-pad opgenomen in de installatieroutine.

Bovendien; Windows 7 is een prima OS. Is echt niet slechter dan MacOS. Is uitgebreid getest op Tweakers.net : reviews: OS X vs. Windows 7: nek aan nek

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 12 september 2012 23:28]

Ja stel je voor zeg, ondersteuning houden voor verouderde technologie, wat een slecht systeem bah. |:(
Een SD-kaartje implementeren in een telefoon een het gebruiksvriendelijk houden is nog niet zo simpel. Zit je kaartje vol met foto's -> Swappen lijkt simpel, maar betekend ook at je een deel of alle muziek film en data van apps kwijt bent. Als gebruiker zou ik daar echt voor bedanken.

Verder is er wel degelijk een hele goede reden om Quicktime en iTunes te koppelen. Quicktime is eigenlijk de hele audio infrastructuur van Apple. En dus noodzakelijk om o.a. Apple Lossless bestanden af te spelen. Wat jij mee geïnstalleerd ziet worden en slechts een klein deel van Quicktime, namelijk de player. Maar de onderliggende structuur van quicktime is wel degelijk noodzakelijk voor iTunes.
@ir.bob :

Quote : "Een SD-kaartje implementeren in een telefoon een het gebruiksvriendelijk houden is nog niet zo simpel. Zit je kaartje vol met foto's -> Swappen lijkt simpel, maar betekend ook at je een deel of alle muziek film en data van apps kwijt bent. Als gebruiker zou ik daar echt voor bedanken."

Antwoord : Simpel of niet; ik wil wel de beschikking hebben over externe opslag. Mijn muziekcollectie bestaat grotendeels uit .FLAC bestanden, die toch al makkelijk 30 - 60 MB per stuk zijn. Het telefoongeheugen zit dan binnen de kortste keren vol. Daarbij zie je dat de prestaties van een smartphone vaak inzakken naarmate het interne geheugen vol raakt. Daarbij vind ik het schandalig dat Apple € 100 extra vraagt voor 16 GB extra opslag, terwijl een SDHC kaartje van 16 GB amper € 10 kost.

Quote : "Verder is er wel degelijk een hele goede reden om Quicktime en iTunes te koppelen. Quicktime is eigenlijk de hele audio infrastructuur van Apple. En dus noodzakelijk om o.a. Apple Lossless bestanden af te spelen. Wat jij mee geïnstalleerd ziet worden en slechts een klein deel van Quicktime, namelijk de player. Maar de onderliggende structuur van quicktime is wel degelijk noodzakelijk voor iTunes."

Antwoord : Apple had de benodigde bestanden gewoon in iTunes moeten integreren en de Quicktime Player apart moeten houden. Laat ik het dan anders zeggen; er is geen enkele reden om de Quicktime Player onlosmakelijk te koppelen aan iTunes. Ik hoef die ellendige player niet. Heb er nog nooit gebruik van gemaakt.

Apple heeft Quicktime met iTunes laten samensmelten. Dit gaat volgens hetzelfde principe als Internet Explorer in Windows. Je kunt het er wel uitslopen maar loopt het risico dat je dan met een halfgare installatie blijft zitten. En dat vind ik een kwalijke zaak.

Apple Lossless heeft naar mijn mening geen recht om te bestaan. Buiten Apple is er amper ondersteuning voor ALAC. Zoals eerder aangegeven maak ik gebruik van FLAC; een codec die toch breder ingezet wordt. Apple had deze lossless standaard gewoon aan moeten houden. Mensen zien nu al door de bomen het bos niet meer. Daarbij heb ik geen zin om 50 GB aan FLAC muziek via iTunes te moeten converteren naar ALAC zodat het op de iPhone afgespeeld kan worden.

Het ene lossless formaat in het andere ... Ik heb wel wat anders te doen zeg ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 13 september 2012 10:18]

Anoniem: 458955
@LCP12 september 2012 19:45
misschien moet je even kijken voordat je wat roept ? enige verdieping van te voren had ook gemogen, twitter was er al, facebook krijg je zo te horen. office wil ik niet.
Hij wilt graag een Windows Phone toestel, want alle features die hij noemt zijn Windows Phone features.

En de Facebook en Twitter zit er wel gewoon in
Want livetiles zijn nu het kenmerk van een up-to-date OS?

Verder min of meer mee eens.
Anoniem: 423265
@LCP12 september 2012 20:14
En geen integraties met Facebook, Twitter, LinkedIn, Windows Live, Office. [...] Maar de iSheep zullen het wel allemaal geweldig vinden!!!
Een smartphone zonder al die geïntegreerde ongein zou ik inderdaad geweldig vinden. Maar ik maak mij geen illusies meer.
de google nexus telefoon en tablet hebben dat :)
helemaal kaal :)
er zit wel Twitter integratie al in, en Facebook integratie komt, wat voor mij overigens redenen zijn om hem NIET te nemen.

ik wil die integratie niet, want ik gebruik het niet, waarom moet het in het OS in plaats van in een Applicatie?
wat heeft die integratie überhaupt als voordeel? als Apps gewoon in de achtergrond kunnen draaien kunnen die alles wat die integratie kan ook los wel aanbieden, en veel mensen willen die integratie niet eens.

dat van dat laten vallen is overigens onzin anders was mijn iPhone 4 al tien keer stuk geweest...

wat betreft dat Apple opzij moet stappen voor innovativiteit, bedoel je daar Windows Phone mee?
want tot nu toe heeft Windows Phone niet echt geweldig verkocht, er zitten wel nieuwe dingen in, maar dingen die mensen toch niet hoeven noem ik nou niet echt innovatief.

je eindige met 'mod maar weg Apple fanboys' maar je klinkt zelf nogal pro Windows Phone.
Wees blij dat het niet geïntegreerd is, geeft je een vrije keuze.
Wil je het wel, neem je een app.
Ik heb geen Facebook, Twitter of LinkedIn, heb daar totaal niets mee.
Ik zit niet te wachten op al het "nuttige" nieuws van mijn "vrienden"
Ik zie zulke toevoegingen dus als bloatware.
Zijn ook de eerste dingen die ik direct van mijn telefoon probeer te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Oxellaar op 12 september 2012 21:06]

Serieus........

700 voor een 32 GB phone..... 100 euro meer voor een 32 GB extra......

Hoe gek moet je nog zijn om zoveel geld voor een telefoon neer te leggen?!?? Kijk eens naar een One X, SGS 3. Toptoestellen voor ruim 200 euro minder.....

Waar is de innotiviteit Apple?? Wat een teleurstelling dit..... en voor zoveel geld.
En geen integraties met Facebook, Twitter, LinkedIn, Windows Live, Office. Geen Livetiles, geen Up to Date UI die persoonlijk is en geen Hubs. Maar de iSheep zullen het wel allemaal geweldig vinden!!!

Wat mij betreft is het nu tijd dat Apple een stap opzij zet en de echte innovativiteit de ruimte geeft.

iPhone 5: Overrated, overpriced, outdated, boring, old news en na 1x laten vallen is ie STUK! Jammer joh!

Go ahead, mod maar weg Apple fanboys!!!
Ik mod je niet weg omdat ik een Apple fanboy ben, ik mod je weg omdat je gewoon dom praat.
Ten 1, zit Twitter integratie er in sinds iOS5, 2, in iOS6 zoals je in dit bericht zelf al kunt lezen is Facebook integratie toegevoegd.

Office ? Voor zover ik weet kun je gewoon Office op iOS draaien, de leraren op mijn school doen dit allemaal met hun iPads...
Nee het heeft geen Live Tiles, en nee dat is ook niet persee nodig, dit samen met geen 'up to date' UI valt onder persoonlijke voorkeuren, ik vind iOS namelijk perfect qua UI, gewoon simpel strak het doet wat het doen moet.
Kom op. De Twitter en Facebook "integratie" is een lachertje vergeleken met Windows Phone.

De UI met de statische iconen is outdated. Statische iconen bestaan al zoo lang, dat het gewoon oud is. Je kunt de shiny icoontjes dan wel mooi vinden, het blijven statische, onpersoonlijke icoontjes. De iPhone blijft een platform voor apps ipv echt te richten op de gebruiker. Nee, dom praten doen jullie fanboys zelf ;)
Kom op. De Twitter en Facebook "integratie" is een lachertje vergeleken met Windows Phone.

De UI met de statische iconen is outdated.
Wat een onzin. Ik gebruik m'n iPhone om het gebruiksgemak, uniformiteit, integratie, accessoires en m.n. de apps.

Windows Phone:
Uniformiteit - fail
Integratie - fail
Accessoires - fail
Apps - fail

Ga jij fijn met je live tiles spelen, echt nuttig voor een telefoon OS :)
Windows Phone:
Uniformiteit - fail
Integratie - fail
Accessoires - fail
Apps - fail
Ahum...

iPhone:
Uniformiteit - fail
Integratie - fail
Accessoires - fail
Apps - fail

Windows Phone:
Uniformiteit - Uniform met Windows 8, XBOX Live, Office en MS web apps, alle apps een uniforme UI door Metro
Integratie - Facebook, Twitter, LinkedIn, Office, Live, XBOX, SkyDrive, Skype
Accessoires - Covers, USB accessoired, docks etc. etc.
Apps - Meer dan 100.000 kwaliteitsapp's en zelfde ontwikkelplatform tussen Windows 8 en Windows Phone 8.

Wie failt er hier...?
No offence, maar er zijn zo verschrikkelijk veel iPhone accessoires. Juist vanwege het feit dat veel iPhones gelijk zijn en een gelijke aansluiting hebben (nu is er een andere, maar daar zal wel weer een converter voor zijn) is het interessant voor accessoire-makers.

Als je voor Android een accessoire wil maken dan heb je tal van toestellen en zelfs een Galaxy SII is niet gelijk als je vergelijkt tussen continenten.

Apps zijn er meer dan 500.000, uniformiteit tussen Apple producten is prima. \

Wat betreft integratie heeft Windows zeker een pluspunt. Facebook en Twitter zijn aanwezig in iOS, maar daar houdt het wel mee op.

Hoe dan ook, het komt veelal op smaak aan. iOS werkt naar mijn mening vreselijk intuïtief, iets wat bij Android zeker minder is (ik gebruik beiden, geen specifieke fanboy).
Ehm, Dat is de reden waarom alle Windows Phone 8 hun micro USB (marktstandaard!) connector onder in het midden moeten hebben. Daar gaat de accesoire industrie zich dus ook op (kunnen) storten.

Nog los van wat ze nu al met JBL en Fatboy hebben gedaan met de combi NFC/Wireless charging.

Ecosysteem heb je (nog) deels gelijk maar op wat modespelletjes na kan ik alles met mijn huidige 7.5 Windows Phone incl. bankieren etc. en via Windows 8 zal het alleen maar versnellen.
Dat is het probleem juist, het is Apple, en de rest. One you go Apple, you can't go back. Vind het allemaal leuk en aardig, maar zonder meerdere Apple producten erger je jezelf een ongeluk als je bijvoorbeeld je iPhone aan een willekeurige pc hangt.
wacht liever even op w8 dan heb je in ieder geval NFC,ha ha ha ha een nieuw toestel zonder NFC ,hoe armoedig is dat....
Ahum...

iPhone:
Uniformiteit - fail
Integratie - fail
Accessoires - fail
Apps - fail

Windows Phone:
Uniformiteit - Uniform met Windows 8, XBOX Live, Office en MS web apps, alle apps een uniforme UI door Metro
Integratie - Facebook, Twitter, LinkedIn, Office, Live, XBOX, SkyDrive, Skype
Accessoires - Covers, USB accessoired, docks etc. etc.
Apps - Meer dan 100.000 kwaliteitsapp's en zelfde ontwikkelplatform tussen Windows 8 en Windows Phone 8.

Wie failt er hier...?
@LCP
Ongelofelijk wat een trol ben jij zeg..

Hoe kan je nou zeggen dat een iPhone faalt op de punten die je aanhaalt?
Als er een telefoon is die uitblinkt in Uniformiteit, integratie, accessoires en Apps dan is het de iPhone wel.

Je onderbouwt prima waarom je vind dat Windows phones goed zijn maar onderbouw nu eens waarom je de iPhone vind falen in plaats van dit zinloze getrol. Hier heeft toch niemand iets aan?

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 12 september 2012 22:33]

Hoe kan je nou zeggen dat een iPhone faalt op de punten die je aanhaalt?
Als er een telefoon is die uitblinkt in Uniformiteit, integratie, accessoires en Apps dan is het de iPhone wel.
Hoe kan je nou zeggen dat een iPhone uitblinkt in Uniformiteit, integratie, accessoires en Apps?

Uniformiteit: iOS, OSX, Apple TV, iTunes. Allemaal op zichzelf staande producten met verschillende apps, een verschillende UI en een verschillende besturing. Niets uniforms aan.
- Zoals gezegd is de unifomiteit met Windows Phone veel beter geregeld waarbij WP en Windows 8 een gesharede kernel code base hebben waardoor er voor beide platformen eenzelfde app gemaakt kan worden. De Metro Interface Modern UI is in alle Microsoft producten te vinden; Windows Phone, Windows 8, Office, WebApps etc. De User Interfaces van de apps zijn allemaal gebaseerd op de Modern UI, dus zeer consistent en uniform met alle producten.

Integratie: Facebook en Twitter. Punt. Een fotootje posten en een commentje plaatsen vanuit je apps mag gewoon geen integratie heten.
- Windows Phone heeft echte integratie met SkyDrive, Office, Facebook, Twitter, LinkedIn, Skype, Search en dat allemaal in de people en pictures hub en de Me tile. Dat gaat veel verder dan een fotootje posten. Nee, al je foto's van alle diensten bij elkaar in de Pictures Hub. Sharen naar [vul dienst in] beschikbaar in het hele OS en in de apps. Contactpersonen geïntegreerd, inchecken, tweets posten, comments posten, statusupdates, allemaal in de Me tile.

Accessoires: Ja, er zijn voor de iSpullen een boel accessoires maar dat noem ik niet uitblinken, eerder uitmelken gezien de prijzen die je ervoor neertelt. Nu heeft de iPhone 5 een nieuwe connector. Weer geen uniforme micro USB zoals door de EU is vereist. Nee, weer een Apple Eigen connector waardoor veel oude accessoires niet meer te gebruiken zijn zonder extra, dure converter.
- Microsoft houdt zich aan de standaarden. Op alle Windows Phones zal de micro USB aansluiting op exact dezelfde plaats zitten, waardoor elke telefoon dezelfde accessoires kan gebruiken. Op elke Windows tablet, laptop, Pc etc. zitten standaard USB, HDMI aansluitingen. Hoeveel uniformiteit wil je hebben?

Apps: De hoeveelheid apps voor de iPhone is groot. Klopt. Geef ik je gelijk in. Maar als we het hebben over uniformiteit falen de meeste apps hierin. Elke app heeft weer een eigen UI die niet consistent is met het OS. Van elke app moet je weer ergens anders zoeken voor de settings e.d.
- In Windows Phone, Windows 8, zijn de apps consistent en dus uniform met de UI van het OS doordat de Modern UI overall in toegepast is en je dus precies dezelfde gebruikservaring hebt ongeacht welke app je gebruikt.
Je onderbouwt prima waarom je vind dat Windows phones goed zijn maar onderbouw nu eens waarom je de iPhone vind falen in plaats van dit zinloze getrol. Hier heeft toch niemand iets aan?
Zo, genoeg onderbouwing voor je? Het was niet de bedoeling om te trollen, (my enthousiasm sometimes gets the best of me) Ik wilde aangeven dat Apple met de iPhone/iPad een product maakt die qua gebruikerservaring helemaal niet kan tippen aan de concurrentie. Hun principes zijn gedateerd en de vernieuwing is ver te zoeken. Ondanks dat blijven de producten massaal verkocht worden ondanks dat er veel betere alternatieven zijn. Maar Apple liefhebbers staren zich blind op de nieuwste Apple spullen zonder zich te realiseren dat er vele malen betere spullen te krijgen zijn voor veel minder geld... ;)

edit:
typo's

[Reactie gewijzigd door LCP op 13 september 2012 10:21]

Apple TV draait op IOS, hoe kan je nou zeggen dat dat niet uniform is 8)7
En in OSX heb je nu al telkens meer de look and feel van IOS..
Itunes interface is vergelijkbaar op alle devices..

qua accesoires, ja het is geen microUSB omdat de port veel meer moet kunnen doen en dat kan met USB nou eenmaal niet, logisch toch?
Anoniem: 442878
@LCP12 september 2012 21:16
Ivoordeel. Deze Iphone5 komt op 28 Sept in Nederland en Belgie uit. De rest, lees Nokia zal door deze release datum veel geld gaan verliezen. Wp8 is nog niet af!
Windows Phone:
Uniformiteit - Uniform met Windows 8, XBOX Live, Office en MS web apps, alle apps een uniforme UI door Metro
Modern UI Style

Integratie - Facebook, Twitter, LinkedIn, Office, Live, XBOX, SkyDrive, Skype
Accessoires - Covers, USB accessoired, docks etc. etc.
Noem ze maar op.
Apps - Meer dan 100.000 kwaliteitsapp's en zelfde ontwikkelplatform tussen Windows 8 en Windows Phone 8.

Wie failt er hier...?
Appstores:
Android 600.000
iOS 650.000
WP 100.000

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 12 september 2012 21:22]

Ik denk niet dat MS hierdoor geld gaat verliezen. Een telefoon van $500 is niet bepaald een impulsaankoop. En je krijgt ze niet meer bij abo's tegenwoordig.

Of je wilt een MS, of je wilt en iPhone. De ervaring is nogal verschillend. Daarnaast zijn mensen vrij honkvast.

En MS heeft op dit moment nagenoeg geen marktaandeel, dus tov. wat moeten ze verliezen? :P.

Maar Apple komt er hier sowieso niet in omdat ze de boel teveel dicht zetten. Google vrije android yay :Y)

@Hierboven. Alsof het aantal apps er wat toe doet als er 100.000++ zijn. Hoeveel dezelfde staan er in de iPhone store? Het gaat er om dat de kern apps er zijn.

[Reactie gewijzigd door kjast op 13 september 2012 04:20]

Allemaal nietszeggende argumenten, alsof iemand profijt heeft aan het feit dat Apple 50.000 meer apps heeft, om maar een greep te maken.
Wedden dat nu hele volksstammen hun 'oude' iPhone 4 of 4s te koop gaan zetten? :)
Ik zeker niet. Heb een iPhone 4 en ben er heel happy mee. Zit niet te wachten op allerlei toeters en bellen die ik niet nodig heb. Ik ben erg gehecht aan m'n iPhone maar daardoor niet per se een Apple-fan. Wat de iPhone 5 betreft: ik vind het ronduit tegenvallen. Wat is er nou eigenlijk echt revolutionair nieuw? Helemaal niks. Ja, de integratie met Facebook... maar dat is iOS en dat kan dus ook op m'n iPhone 4.
Qua features kan ik bijvoorbeeld Siri niet gebruiken. Maar... who cares? Het is sowieso nog niet in het Nederlands en al was het dat wel, wordt het nou echt veel gebruikt? In de auto is het handig, maar ik rijd geen auto.
Waarom dan een iPhone 5 kopen? Om de nieuwe processor? Dat m'n websites een seconde sneller laden? Omdat-ie iets dunner is? Ik vind de 4 dun zat. Vanwege het iets grotere scherm? Dat is nou ook niet echt om helemaal van te gaan juichen... Oja, we hebben natuurlijk wel een nieuwe connector. Die kan je er op twee manieren in steken.... Tsjonge zeg, dat is een voordeel.... (not). Kan ik ook weer een nieuw dock gaan halen. De laatste vernieuwing zit 'm dan in de EarPod. Daarvan kan ik alleen maar zeggen dat het eens tijd werd dat ze wat fatsoenlijks gingen meeleveren.

Al met al vind ik dat Apple het slecht doet de laatste tijd met de 4s en de 5. Ik mag hopen dat ze met de volgende iPhone de oude weg weer op gaan en pas ermee komen als er écht iets te melden is.
Nogmaals, ik vind de 4 echt geweldig, maar om nou weer 600 euro neer te leggen voor een iPhone 5 die mij nauwelijks iets nieuws brengt.... Nee, ga ik zeker niet doen.
Leuk voor je accessoires die nu niet meer werken. :Y)

Wel grappig om te zien dat nu Apple het niet gebuikt het niet nodig wordt gevonden (liv- tiles/live updates). Maar wat handig vinden jullie nu die facebook integratie en het nieuwe meldingen systeem. Meer live updates gaat ook komen voor iPhone, geloof me iOS versie 7 gaat dit krijgen. Ik vind het een hele handige functies, iets waarin Nokia de voorloper in was.

In het begin was de iPhone redelijk innovatief, omdat het simpel was. Nu zijn ze dik ingehaald van alle kanten. Dat het nog steeds simpel werkt, ontken ik niet. Ook deze versie vind ik niet heel vernieuwend. Een iets breder scherm (gejat van o.a Nokia) en hd-voice (al langer ondersteund door meerdere telefoonmakers).

Wat Apple heel goed ziet is dat ze nu veel vaste klanten hebben en goede naam IMHO. Hierdoor hoeven ze minder vernieuwend te zijn en kunnen ze andere vernieuwingen bijv. introduceren bij een nieuwe iOS of x.S versie, om weer nieuwe klanten te trekken. (markttechnisch heel slim)
Helemaal grappig om te zien dat iedereen lyrisch is over Siri..

Ik heb werkelijk waar nog nooit, maar dan ook echt nog nooit iemand zien praten tegen een telefoon (in de zin van spraakherkenning, niet met bellen :+)
+ daar komt nog eens bij dat ze het geld van onder je kussen vandaan jatten..

"16GB-versie rond 600 euro, de 32GB-versie rond 700 euro en moet voor de 64GB-variant rond 800 euro worden neergeteld."

Wat ik hier uit opmaak is dat we 200 euro extra kunnen betalen voor 48GB meer geheugen?... En laat me raden, iPhone 5 zal ongetwijfeld gèèn SD kaartjes accepteren?...

Hoezo geldklopperij?!?! Voor 25 euro heb je een class10 32GB microSD kaart GVD!
[...]

Wat een onzin. Ik gebruik m'n iPhone om het gebruiksgemak, uniformiteit, integratie, accessoires en m.n. de apps.

Windows Phone:
Uniformiteit - fail
Integratie - fail
Accessoires - fail
Apps - fail

Ga jij fijn met je live tiles spelen, echt nuttig voor een telefoon OS :)
Uniformiteit - Windows Phone komt niet van een communistisch bedrijf als je dat misschien denkt, het is vrolijk en speels h waarom moet een telefoon uniform zijn? Wil je dat alle gebruikers zich gedragen als een stel schapen zonder eigen mening of blijk van persoonlijkheid?

Integratie - Windows Phone 8 geen integratie? Ik raad je aan even een van de vele windows 8 / phone 8 gerelateerde presentaties te bekijken.

Accessoires - Alle Phone 8 toestellen hebben de micro usb aansluiting op de zelfde plaats om zo accessoires universeel te maken, die zijn er nog niet, dat komt omdat de telefoons er ook nog niet zijn, maargoed voor de dock van de iphone 5 is ook nog niets te krijgen.

Apps - Wacht een half jaar en voila, nu windows 8 en phone 8 de zelfde kernel en opzet gebruiken gaan apps voor beide platformen razend snel verschijnen.
Accessoires - Alle Phone 8 toestellen hebben de micro usb aansluiting op de zelfde plaats om zo accessoires universeel te maken,
Eehm.
Dat heeft de iPhone altijd al gehad, tenminste, een aansluiting op dezelfde plaats.
iPhone "2G" t/m de 4S.
Dat zijn 5 jaar aan accessoires.
(En dat was voordat de EU de aansluiting verplicht maakte. Anders kreeg je bij elke opvolgende Samsung weer een andere aansluiting.)


die zijn er nog niet, dat komt omdat de telefoons er ook nog niet zijn, maargoed voor de dock van de iphone 5 is ook nog niets te krijgen.
Dus een fabrikant die weer beter specs in een machine krijgt, en dat voor dezelfde prijs als het oude model , maar die wel binnen 14 dagen kan leveren is een slechtere fabrikant die over enkele maanden met een telefoon zou kunnen gaan komen?
Okay. De logica ontgaat me even.

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 12 september 2012 22:18]

Alhoewel ik best onder de indruk was bij de introductie van de iPhone 4 (vooral de pixeldichtheid was toen iets waar ze mee voorliepen), moet ik eerlijk zeggen dat ik lichtelijk teleurgesteld ben in deze 'nieuwe' iPhone 5. Van tevoren dacht ik van "Wordt dit de nieuwe Galaxy S3-killer?"... maar dat wordt 'em dus niet. ;(

ps.: Wanneer komen de eerste nano-simkaartjes in NL uit?

[Reactie gewijzigd door GS88 op 12 september 2012 23:05]

Ja want pixeldichtheid maakt nu nog zoveel uit??
Het is niets meer dan een getal geworden.
Je kan bij de iPhone 4 de pixels al niet meer onderscheiden van elkaar.

Maar goed als dat getal voor jou een dealbreaker is dan is de iPhone inderdaad niets voor jou. Koop maar een SIII ;)
Jammer dat je een hele rits nieuwe accessoires moet kopen (want nieuw formaat en connector), dus.. ook voor iphone: fail! ;)
volgens mij is er een adaptor...
Maar ja hoe lang hou je vast aan een connector? op een dag moet je toch inoveren lijkt me...
Bekijk de keynotes even, Er word gewoon een converter bij geleverd.
ja, maar met een converter(dat is f*cking lelijk sowieso al) kun je niet zomaar alles aansluiten + het is van 30 naar 8 dus heb je elektronica nodig om 30 signalen in 8 kabels te leiden, aangezien de converter van apple moet komen zal dat nog wel een paar tientjes bovenop.
Nieuwe connector is 30~40 dollar...
@mstam Nou dit klinkt al net zo voorbarig als zijn bericht over de iPhone 5, dus...
Een ieder zijn ding...
Anoniem: 288924
@LCP12 september 2012 22:50
Dat iets lang bestaat betekend misschien alleen dat het wel goed is? Stel je voor een scherm vol geanimeerde iconen. Alleen maar omdat het kan? En een OS moet een platform zijn voor Apps en dus zelf on opvallend in de achtergrond blijven.
Who cares man. Alsof die WP7/8 icoontjes zo bijzonder zijn.
Nou, ik gebruik mijn live tiles ze nu een jaar en ga nooit meer terug naar iPhone (4). Ik heb beide gebruikt en ben dus objectief. Het is sneller, intuitiever en veel rustiger om mee te werken...

Nogmaals, iPhone wint nog steeds dik op apps e.d. dus ik wil het niet afkraken, maar try before you shout.
Kritiek mag - maar zorg dan in ieder geval dat de feiten kloppen ...

.. en met beledigen zorg je zelf voor het weg modden.

(Nee ben geen Apple fan .. wel een iPhone 4S .. maar simpel weg omdat ik Android te veel inconsitenties vind hebben, en het niet goed met proxies om kan gaan. En Windows Phone is veelbelovend, maar heeft nog even tijd nodig om qua ecosysteem om gelijke hoogte te komen)
"en het niet goed met proxies om kan gaan"

grappig, voor mijn gevoel is het juist het tegenovergestelde met android. zo kan ik zelfs al alles over OpenVPN gooien zonder jailbreak oid.

(of begreep ik je verkeerd?)
Apple heeft weer een zo mooi mogelijk glimmend product gemaakt dat verder identiek is aan dat van de concurrent. Daarom heeft Apple het recht er weer een enorm prijskaartje aan te hangen
Er is een verschil tussen Apple fanboys en Apple haters. Probleem is dat ze elkaar nooit zullen aanvullen.

Neutraliteit is lastig.
Anoniem: 230001
@mstam12 september 2012 20:46
Voorlopig verkopen apparaten met iOS 6 net zo slecht als apparaten met WP8. Beide zijn namelijk nog niet uit.
Wel een proprietary nieuwe connector die weer geen microusb is.
Het is toch verplicht(vanaf 2010) in de EU om elke nieuwe telefoon uit te rusten met USB lader, of zit er aan de kabel dan weer een usb connector?
Normaal gezien zou r aan het uiteinde van de kabel een normale USB poort moeten zijn, om hem in de pc of oplader te kunnen plaatsen.
Apple omzeilt dit door de converter (in de EU dan kosteloos) bij te verzenden. Dus tja.
Ach ja, we zijn milieu vriendelijke zolang het vereist is. Meeste bedrijven zijn wel wat subtieler. Apple is nu over de top, Jobs had dit nooit toegestaan...
Maar ja dat gebeurd er met bedrijven als de kopstukken weg zijn, die denken dat het lekker makkelijk cashen is, dit maal geen Steve die het merk een tweede keer kan redden.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 13 september 2012 02:02]

"Draadloos laden" waarbij je de telefoon op de bedrade lader moet leggen. Laat me niet lachen.

Dat zou geen draadloos laden moeten heten maar connectorloos laden o.i.d.
Dat zou geen draadloos laden moeten heten maar connectorloos laden o.i.d.
Het is zeker wel draadloos laden, je legt je telefoon op een inductie plaatje, en hij laad je telefoon op, is imho toch zeker wel een manier van draadloos opladen van je telefoon!

Dat er aan dat plaatje een draadje zit heeft daar niks mee te maken, het is gewoon reuze handig, leg mijn Lumia 900 (die ik ge-mod heb er voor) gewoon op een plateau dat op mijn nachtkastje staat, en heb sindsdien totaal geen gepruts met kabeltjes meer.
Het is zeker makkelijker, de Palm Treo had ook al een peblestone systeem dat vergelijkbaar werkte.
Maar contactloos is wel een betere benaming dat ben ik wel met hem eens.

De nieuwe stekker van apple is wel handig dat je hem er op beide manieren in kan steken (ik vraag me af of het net zo'n magneet ding is als bij macbooks). Mijn HTC en de Samsung van mijn vrouw hebben de microUSB net andersom van elkaar dus zit je elke keer te klooien hoe die stekker er in moet.
en die connector die er niet is zit aan een.....
Je WiFi access point zit aan een...
Je elektrische tandenborstel zit aan een...

In de volksmond wordt dat gewoon draadloos genoemd.
Ik dacht dat microusb verplicht was gesteld door N. Kroes
He mooie is, dat Apple een van de initiators was voor een uniforme aansluiting. Nu zijn zij de enige die dat niet doen. Dat is dan wel weer jammer.
Dat zijn wel features waar je echt U tegen kan zeggen.

Die worden nu wel door startups en universiteiten onderzocht, maar reken maar eer dat zoiets voor de normale consument beschikbaar is...
Wel een proprietary nieuwe connector die weer geen microusb is
Voor Nokia was dat een van de vele oorzaken van hun ondergang. Ooit had iedereen een Nokia lader en kon je altijd wel ergens je telefoon opladen, totdat zij met een nieuwe connector kwamen.

Ik had gehoopt dat er microusb kwam, dan had ik de upgrade nog wel gedaan. Maar o.a. het ontbreken daarvan en het tegenvallen van de specs hebben mij bij deze doen besluiten om Apple af te gaan. Ik was een Apple fanboy, maar de iPhone 5 heeft mij genezen.
Grappig, dat had ik bij de 4S ;-)
Die connector valt mij ook op: ik dacht dat hier afspraken over waren, maar Apple houdt zich daar blijkbaar niet aan ?
"Wel een proprietary nieuwe connector die weer geen microusb is."
Hoe verhoudt dat zicht met Europese wetgeving? Ik dacht dat alle telefoons verplicht dezelfde stekker moesten gaan gebruiken?
Anoniem: 80466
@basb13 september 2012 08:19
Ze zullen in Europa wel een adaptar meeleveren voor microUSB. Dan kun je wel microUSB laders gebruiken.
Dat de meeste overige bestaande assesoires zoals docks in 1 keer waardeloos worden zal echter wel weer mensen dwingen veel van hun spullen opnieuw te kopen.
Bedankt. net antwoord gekregen op de 9pins aansluiting dankzij jouw link
http://www.blogcdn.com/ww...media/2012/09/img0209.jpg
Dus, de nieuwe overhype (dat vind ik van alles dat per direct door iedereen "het beste" genoemd en vervolgens 50 miljoen keer verkocht wordt, voor de mensen die nu pijnlijke tenen hebben) is gearriveerd.

Blijf het raar vinden dat Apple technisch zo weinig specificeerd, zie daar geen marketing achter ofzo. Geen kloksnelheden bij de CPU, geen aantal cores bij de GPU (waarvan ik het eerder 2× SGX544 zie worden dan de stroomslurper a la Ipad 3 met 4× SGX543, dat gaat niet in een telefoon) geen RAM (zal wel weer 1GB zijn).
Voor degenen die zeggen dat een dualcore A15 van alles gehakt maakt: nee. Een Snapdragon S4 is nagenoeg gelijk (En de quadcore (APQ8064) daarvan staat klaar, met een sterkere GPU) Samsung zei zelf al ook een Cortex A15 klaar te hebben, maar die niet in de S3 te hebben gezet omdat de quadcore A9 32nm ruwweg 20% beter presteerde dan een 32nm A15 met een gelijk stroomverbuik aan een 45nm Dualcore A9. Singlethreaded zal de A15 sneller zijn, maar multithreaded denk ik niet. Ook omdat deze A15 waarschijnlijk niet sneller draait dan 1 GHz, de Appel kennende.
Daarnaast betwijfel ik het of deze GPU het echt beter doet dan samsungs (best wel epische) 4-core Mali 400. Vast wel in GLBenchmark, maar dat is Apples favoriet. Ik moet het nog zien in games.

Daarnaast snap ik niet nu ze naar 16:9 zijn overgestapt, niet naar 720p zijn overgestapt ipv. weer een nieuwe reso bedenken. De app-makers moeten een keer updaten, doe het dan goed en gebruik de standaarden. Overigens wel een klap in het gezicht van Jobs en een compliment naar Android, blijkbaar is 16:9 met een groot scherm toch beter voor de gebruikservaring. Toch?

Ook in-cell Touch is iets weinig bijzonders, het gaat binnenkort waarschijnlijk massaal toegepast worden, overigens loopt SAMOLED hier al jaren voor. (en is nog steeds veel dunner dan In-cell touch LCD)

Ik moet het ook nog zien dat een camera van minder dan 7,6mm echt goede foto's maakt, zie het namelijk best veel slechter worden.

Overigens ook jammer dat ze niks aan de UI van iOS 6 veranderen, die is echt gedateerd vergeleken met Android en WP8, die beide erg snel werken door toepassing van Tiles en widgets. Ook zou het uiterlijk wel een algehele opfrisbeurt kunnen krijgen, het is best mogelijk om de Apple feel te combineren met wat opgepoetste plaatjes en iconen.
Dus, de nieuwe overhype (dat vind ik van alles dat per direct door iedereen "het beste" genoemd en vervolgens 50 miljoen keer verkocht wordt, voor de mensen die nu pijnlijke tenen hebben) is gearriveerd.
Wel grappig dat het al 5 jaar op rij het 'overhypede' toestel is, als het zijn naam niet waar maakt dan koopt men het toch geen 2e of 3e keer?
Daarnaast betwijfel ik het of deze GPU het echt beter doet dan samsungs (best wel epische) 4-core Mali 400. Vast wel in GLBenchmark, maar dat is Apples favoriet. Ik moet het nog zien in games.
Dat de GPU beter is of prima kan meekomen met wat er dit jaar uitkomt daar twijfel ik zelf niet aan, en qua applicaties, welk platform heeft nog maar de meeste games die daadwerkelijk gebruik maken van een sterke GPU?
Overigens ook jammer dat ze niks aan de UI van iOS 6 veranderen
En iOS, dat is om een reden zo simpel, het is app based. Je hebt ook geen file-structuur welke je ziet, 'geeks' missen dat, de rest van de wereld niet. Doordat het zo simpel is kan iemand het zo oppakken en er mee werken, van een 2 jaar oud kind tot een 90 jaar oude bes.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 12 september 2012 21:36]

Dat is de reactie van een tweaker : Waar zijn de specs. Maar het is ondertussen toch al duidelijk geworden dat alles afhangt van de optimalisatie op een platform.

Als je aan een niet technische mens vraagt spreekt hij niet over de snelheid van de iPhone, maar over AirTunes, Video player, iTunes, Muziekspeler, etc. Specs komen daar niet aan te pas.

Ik merk gewoon dat de meest simpele mensen een iPhone kunnen gebruiken, incl het opzetten van AirPlay of Airport Express. Het is die gemakkelijkheid dat de gewone consument zoekt.
De gemiddelde consument interesseert zich totaal niet voor tech specs en wil ook graag bij het oude blijven. Er is echt maar een hele kleine groep die elk jaar iets totaal nieuws wil.
zoveel beter is de accu ook weer niet

iPhone 4s
http://howmanyarethere.ne...Phone-4S-battery-life.jpg

iPhone 5
http://d35lb3dl296zwu.clo...age/8190/iPhone5_0283.jpg

[Reactie gewijzigd door SuperKneus op 12 september 2012 19:49]

Ze hebben het over efficiëntie wat de iphone is 2.5x zo snel gemiddeld en handelt alles vele malen beter. Het toestel heeft een groter scherm maar is toch dunner geworden en alsnog heb je heel iets betere batterijduur. Dat is niet verkeerd.
Anoniem: 469683
@Elazz12 september 2012 20:27
Het toestel heeft een groter scherm maar is toch dunner geworden
Groter scherm geeft meer volume dus kun je de dikte kleiner maken om zelfde volume te behouden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 469683 op 12 september 2012 20:28]

Je wordt toch gelimiteerd door de dikte van de componenten? Dus zomaar dunner maken gaat niet lukken. Maar had bij gelijkblijvende dikte een grotere accu wel handig gevonden. Misschien een 3th party die zoiets uit brengt?
Het volume van de 5 is ook kleiner dan de 4S...
Had m dan net zo dun gelaten en dan een grotere accu. Dit is alleen bragging rights maar jij en ik hebben meer aan een grotere accu en een navenante langere accuduur.
Uiteindelijk kan een mens alleen schelen hoe lang het duurt voor zijn batterij leeg is, en dit is niet veranderd.

Dus ze mogen nog een betere batterij hebben ontwikkeld, zolang ik er niet langer mee kan bellen, of mijn standby tijd niet veranderd is, is het dus niet veranderd.
Gegeven de betere CPU en scherm kan ik daar op zich wel inkomen...ik snap alleen niet waarom er geen exta mm dikte bij word gedaan voor een paar uurtjes meer?
Niet speciaal om weer een flamewar te starten, maar nu al 2 dingen echt op aan te merken.

"Now you can see Vince is driving, and he's racing me. How is that possible?" Paar maanden geleden door Sony gepost: http://www.youtube.com/watch?v=OuX4arD1LQI&feature=plcp

"The world's thinnest smartphone." 7,6mm
The Oppo Finder currently holds the silly title of being the thinnest smartphone in the world. Measuring in at a svelte 6.65mm, the Finder is 1.95mm and 2.75 thinner than the Galaxy S III and iPhone 4S, respectively.
Ach, dat van die dikte beweerde ze met hun Air ook. Totdat ineens bleek dat men reeds in de jaren 90 een dunnere hadden gemaakt. Zo spectaculair was het toen ineens ook niet meer.

En er zijn in het verleden al meermaals records en firsts geclaimed door apple in keynote speeches die achteraf niet correct bleken te zijn. Maar ja, op dat moment valt het wel op en tegen dat de pers het kan corigeren is het te laat.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 12 september 2012 19:50]

Het zotte is, dat doen ze nou met patenten ook. Helaas krijgen ze die nog toegewezen ook.
LTE dus, nou HTC en Samsung begin maar alvast met de patentenoorlog.
Apple Inc. (AAPL) may face a difficult task invalidating two HTC Corp. (2498) patents for data transmission in wireless devices, a U.S. trade judge said at a trial that could lead to import bans on the newest iPad and next version of the iPhone.
HTC: http://www.bloomberg.com/...ably-valid-judge-say.html

Samsung: http://www.koreatimes.co....h/2012/08/133_118544.html
Samsung confirmed that it will immediately sue Apple if the latter releases products using advanced long-term evolution (LTE) mobile technology. LTE has been emerging as the top standard in the global mobile industry.
Anoniem: 470574
@Minaaj12 september 2012 20:01
hopelijk valt Apple snel uit hun boom want nu is er wel herlezen duidelijk wie er wie besteelt.
Als het nu eens niet een FRAND patent is hebben ze misschien nog kans ook :')
Ziet er best mooi uit nog. Vraag me af hoe de iPhone 5's A6 zich verhoudt tot een Snapdragon S4 en Tegra 3 (en straks de Tegra 3+).

Ik zal het ding nooit kopen, ben een Android fan, maar het is een mooie upgrade, lijkt me een prima toestel. Qua hardware zijn iPhones altijd prima, maar naar mijn mening mag er wel wat gebeuren met de interface.Die is inmiddels jaren oud, nauwelijks veranderd. Er worden dan wel met zekere regelmaat nieuwe features toegevoed, maar widgets/live tiles zijn toch wel dingen die ik niet kan missen. Vind ook de beeldverhouding redelijk vreemd.

Er moet gezegd worden dat Apple niet meer voorloopt. Zelfs niet met de iPhone 5. Tweekernige processoren met een A15 core zijn al te vinden, en in het eerste kwartaal van 2013 komt er al een Tegra processor uit (Batman/Wayne) met 4 A15 cores. Daarnaast is de schermresolutie ook niet revolutionair, er is eigenlijk niks meer waarmee het ding de concurrentie kan vernietigen, zoals de iPhone 3G, 3GS en 4 nog wel konden... Sinds Steve Jobs er niet meer is zijn er weinig vernieuwingen IMO.
De processor is Apples eigen A6-soc. Zowel de processor als gpu zijn twee keer zo snel, claimt Apple. De soc heeft twee Cortex A15-kernen aan boord en wordt waarschijnlijk gemaakt op 32nm.

Dat men speculeert dat het over een A15 kern gaat kan ik nog aannemen, maar er wordt nergens tijdens de voorstelling gezegd dat het een A15 core is.

Er zijn ook een aantal richtingen die aanwijzen dat het over een A5 gaat op 32nm
De A5 wordt gemaakt op 40nm. Er wordt tijdens de voorstelling gezegd dat de chip 22% kleiner is. 40 -> 32 komt overeen met dit percentage.
De kans is groot dat deze ook een stuk hoger geklokt is (vb 1,5Ghz)

Voorts wordt er vooral gegoogelt met opstarttijden van applicaties, maar ik vermoed eerder dat dit kan wijzen op een groter geheugen (en betere task switching daardoor)
De iPhone 5, tijd om mijn mening te geven :)

Ik vind het design erg mooi en elegant, beter dan de iPhone 4 zelfs. Dat de batterij langer meegaat is mooi meegenomen en het feit dat die zo dun en licht is vind ik knap geproduceerd. De camera is ook dik in orde en de performance belooft erg goed te zijn. Qua scherm is het allicht ongeëvenaard qua kleurenreproductie, dus ook dat is erg mooi. Al om al een zeer solide update die beter is dan menig Android-fan je wil laten geloven..

Zijn er ook nadelen? Ja helaas wel..

Ik vind iOS6 nog steeds een tegenvaller. Ik denk dat Apple veel meer met het OS kan doen dan men momenteel doet. Apple werkt echter vanuit hun geschiedenis niet op dat niveau. Als ze eenmaal het wiel hebben uitgevonden, stappen ze er niet snel vanaf. Toch zijn er veel mogelijkheden als je het mij vraagt, die niet eens zo heel ingrijpend zijn:

Siri Api
Laat developers toegang krijgen tot Siri en er zullen zeer innovatieve apps ontstaan, zeker als ze geïntegreerd kunnen worden in de Siri interface waardoor Siri als ware modulair wordt. Denk bijvoorbeeld aan een XBMC app die geïntegreerd is of apps als Spotify:)

Widgets/tiles of wat dan ook
Widgets kunnen erg handig zijn. Apple heeft in zijn notificatiescherm de mogelijkheid nota bene ingebouwd! Waarom geven ze dit niet vrij aan developers? Die kunnen allicht creatieve widgets verzinnen die iets toevoegen aan hun eigen app. Of verzin een andere innovatieve manier om de boel interactiever te maken!

UI consistentie
iOS6 is een drama op het gebied van UI consistentie. De tabbar is in de apps verschillend, evenals de titlebar. De ene app is een soort kopie van iets dat in het echt bestaat, de ander is dat weer niet. Apple: make up your mind!

Futuristische features
Op dit gebied zijn al zoveel dingen mogelijk dat ik me afvraag waarom Apple terughoudend is. De homebutton combineren met een fingerprint-sensor bijvoorbeeld, handig als password-manager voor websites, je telefoon te unlocken en weet ik het allemaal. Of feedback bij touch, wat mogelijk is met de huidige technologie waardoor je zelfs knoppen kunt voelen of andere elementen kunt onderscheiden (vorig jaar nog een demo van gezien).

Tot slot de prijs. Ik vind 679 euro erg veel geld voor het 16GB model. In Nederland hopelijk iets lager, hoewel we 2% BTW verhoging krijgen, dus vraag het me af. Had dit eerlijk gezegd niet verwacht en vind het een dure investering. Via Vodafone F&F is er misschien nog wel wat te regelen, dus dat wacht ik even af. Maar ik ben benieuwd of Apple zoveel gaat verkopen als in voorgaande gevallen het geval was.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 13 september 2012 12:54]

1 2 3 ... 25

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee