Gerucht: Apple stopt niet langer bedrade oortjes in de doos bij volgende iPhones

Apple zou willen stoppen met het leveren van bedrade EarPods-oortjes bij iPhones, claimt analist Ming-Chi Kuo van TF Securities. Dat zou, in combinatie met kortingen, de verkopen van draadloze oortjes AirPods moeten opdrijven.

De EarPods met Lightning-aansluiting zitten sinds 2017 bij iPhones in de doos, daarvoor ging het om oortjes met dezelfde naam en een 3,5mm-aansluiting. Het is onbekend of Apple een combinatie van iPhones en AirPods met korting gaat aanbieden, maar wellicht is dat een van de kortingen waar Kuo het over heeft, zegt 9to5Mac.

Het zou voor het eerst zijn dat Apple de bedrade oortjes weglaat uit de doos bij iPhones. Andere fabrikanten hebben dat bij telefoons al vaker gedaan. Het Nederlandse Fairphone, dat zich onder meer richt op duurzaamheid, ging al een stap verder en levert geen lader mee met de Fairphone 3 om e-waste te verminderen.

EarPods

Zou je het missen als Apple geen EarPods meer in de doos stopt bij iPhones?

Ja, ik gebruik die altijd
31,3%
Ja, ik gebruik die als back-up
19,5%
Nee, ik heb er nooit wat aan gehad
16,8%
Nee, hoe minder e-waste, hoe beter
16,5%
Mwoah, vind het wel nuttig, maar zou het niet echt missen
15,9%

Aantal stemmen: 9.622. Deelname gesloten op 10-06-2020 17:30. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-05-2020 • 17:30

223 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (223)

223
206
115
10
0
57
Wijzig sortering
Grappig, met het massale teams gebruik tegenwoordig ivm thuiswerken komen mijn oude Apple oortjes met 3.5mm echt bijzonder goed van pas!

Die lightning variant kan sinds mijn overstap op AirPods mij gestolen worden.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 20 mei 2020 19:33]

Ik heb ze inderdaad laatst nog eens speciaal gekocht, waren niet zo gek duur dus waarom niet. Eigenlijk spijt dat ik er niet gelijk twee of drie had gehaald. Maar ik heb toch best vaak vanaf mijn laptop dat de kabel te kort is of dat ik er tegen aan maai tijdens het uitleggen van iets.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 21 mei 2020 10:45]

Meeste van de werklaptops hebben de mogelijkheid tot een bluetooth verbinding, dan is een draadloos headset in dat opzicht toch veel beter ?
Hoeveel Bluetooth apparaten kun je eigenlijk gelijktijdig aangesloten hebben op je laptop? Ik heb nu een Surface pen en een muis en boxjes die allemaal via BT verbonden zijn. Is hier een maximum aan?
Ligt eraan wat voor Bluetooth adapter je hebt, maar in theorie zou je tot 7 devices tegelijkertijd kunnen koppelen.
tof, dank je wel!
Ja ik had hier voor AirPods eerste generatie, die waren inmiddels al helemaal op en ik was het eigenlijk zat om dingen weg te gooien omdat de batterij niet economisch te vervangen was dus ik heb geen nieuwe meer gehaald.
Ja daar heb ik wel meer verhalen over gehoord, gelukkig heb ik ze daarom ook niet gehaald. Mijn wireless studio beats werkt prima, met de bijhorende noise-canceling kan ik ook nog eens fijn thuiswerken.
Grappig dat de waarde voor jou puur in de koptelefoon zit niet de combinatie met de telefoon.
Ik zit er beetje dubbel in mbt de poll. Bij mij liggen de oordopjes ongebruikt nieuw in het doosje. Ik gebruik sinds Corona wel een oud Nokia oordopje met mic en werkt prima👍
Maar om dan korting te geven op AirPods vind ik wel twijfelachtig. Dan gaat het toch om extra sales lijkt me. Beter zou zijn dat het een algemene Apple cheque zou zijn waarmee je desnoods EarPods met draad kunt kopen 😁

[Reactie gewijzigd door davince72 op 20 mei 2020 20:28]

Anoniem: 1350842
20 mei 2020 17:35
Ik begrijp dat Apple de drang heeft om zo snel mogelijk alle poorten kwijt te zijn, maar dit lijkt me wel een hele erge anti-consumer move. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de kortingen iets gaan voorstellen waarmee AirPods voor iedereen opeens een goede value zijn voor iedereen. Je dwingt je consument wel erg in een hoekje om nog iets extra aan te schaffen, terwijl je ondertussen een luxe verwijdert (wat bijzonder is voor een semi-luxe product/merk)

edit: zin over AirPods even anders verwoord

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1350842 op 20 mei 2020 17:37]

Ze hebben de floppy als eerste eruit gegooid.
Ze hebben de cd-romspeler als eerste eruit gegooid.
Ze hebben de mini Jack als eerste eruit gegooid.
Ik denk dan ze er geen iPhone minder van gaan verkopen.
Vergeet flash niet. Dit gedrocht is eindelijk verdwenen.
En vergeet ook 32-bit ondersteuning niet (in macOS).

Van alle techbedrijven komt juist Apple het beste weg met het uitfaseren van “oude” standaarden. Veel audio & beeldbewerkingsklanten die Apple gebruiken zijn toch al gewend om altijd de nieuwste standaarden te gebruiken, terwijl een bedrijf als Microsoft ook hun leger van Enterprise klanten moet “helpen” om een 10 jaar oud programma onder Server 2019 te laten draaien.
iOS ondersteund ook sinds iOS 11 of 12 geen 32 Bit meer.
En flash was bijzonder en mooi in 1998!
juist ja 1998. Dat is uhh 22 jaar geleden!!!
Ik denk dan ze er geen iPhone minder van gaan verkopen.
Naja, ik ben toch echt nog wel voor de 3,5mm jacks.

De keuze voor een iPhone viel dus ook meteen af terwijl ik er best wel eens aan getwijfeld heb. Dus dat is sowieso 1 minder ;)
Naja, ik ben toch echt nog wel voor de 3,5mm jacks.
Dat weten we, dat zei je al eerder:
offtopic:
Vergeef me, maar ik moest even wachten tot mijn foto's geïmporteerd waren en vroeg me af of het altijd dezelfde mensen zijn die hierover zieken. Disclaimer: als je net zoveel tijd over hebt als ik kun je ook uitzoeken waar ik te pas en te onpas over zeik :)
Volgens mij kan Chefd naar de politie aan aangifte te doen voor stalking ;). Al vind ik het niet zeiken als die gewoon netjes 1x per topic zijn mening geeft
. Al vind ik het niet zeiken als die gewoon netjes 1x per topic zijn mening geeft
Doen we:
 • Er moeten meer linkshandige muizen komen
 • De meeste apps kunnen prima vervangen worden door de een website
 • E-mail is veel en veel geschikter dan Twitter en Facebook en Whatsapp voor klantenservice
 • Een telefoon heeft zelden iets te zoeken in de slaapkamer
Daar gaat dit artikel weliswaar niet over, maar dat blijkt geen eis
Oke ik had er misschien even bij moeten zetten dat het ontopic moet zijn (al leek me dat wel duidelijk sinds dit normaal gesproken ook hoort). Maar je kan dan ook over de topic zelfs zeggen dat het weer een zoveelste verzonnen manier is van Apple om de 3,5mm-aansluiting te willen verwijderen en dus herhaling is en dus ook overbodig is.
Maar Apple wil de 3,5mm Jack helemaal niet verwijderen, dat is al jaren geleden gebeurd. Wat ze nu hooguit doen is bedrade oortjes met lightning stekker minder mainstream maken. Dat is twee stappen verwijderd van het onderwerp waar @Chefd zijn mening over geeft. Dat mag, iemand moet de roepende in de woestijn zijn, maar dat maakt het niet meer ontopic dan mijn kritiek op apps of telefoons in de slaapkamer.
Kudos voor de moeite die je er voor nam. Restecp!
Ik ken er genoeg die overgestapt zijn ja. Helaas doet Android nu hetzelfde, dus maakt het niks meer uit.

Hier ook twijfel gehad, maar toen de jack hadden weggehaald, was de keuze veel makkelijker.

Gelukkig houdt Apple wel vast aan hanteerbare telefoons en platte schermen. Zou voor mij toch wel een reden zijn om ober te stappen ondanks het gemis
Ik ben er blij om, ik wil juist een telefoon zonder die aansluiting. Dus voor mij valt elke telefoon af die er nog wel een heeft, wat soms ook jammer is.

Ik laad mijn telefoon trouwens uitsluitend draadloos op, van mij mag de hele USBC of Lightning poort er ook helemaal vanaf.

Een IR blaster daarintegen is dan weer wel een vereiste :-)
Nee waar het hier om draait is hoe anti-milieu Apple is. Die airpods zijn zowat het slechtste product denkbaar wat Apple ooit gemaakt heeft wat betreft milieuvervuiling. De batterijen van de Airpods zijn na ongeveer 2 jaar op en ze vervangen is niet mogelijk waardoor je gedwongen wordt nieuwe Airpods te kopen. Stel je eens voor als honderden miljoenen mensen dat gaan doen...


Bron: https://www.vice.com/nl/a...zijn-een-moderne-tragedie
https://www.apple.com/environment/our-approach/
https://www.apple.com/env...nsibility_Report_2019.pdf

Volgens mij en ook volgens Apples Milieu cijfers en rapporten zijn ze juist een van de schoonste bedrijven ter wereld.

En als je Apples cijfers niet gelooft
https://unfccc.int/climat...climate-neutral-now/apple

Ook t UNFCCC heeft er over geschreven dus we kunnen wel stellen dat het op waarheid berust.
Airpod bezitter voor 2.5 jaar hier. Ik gebruik ze intensief, iedere dag voor werk, chat tijdens gamen en muziek en batterijen zijn nog prima 👌🏼
Trotse AirPod bezitter vanaf zo’n beetje het begin. Ik ben echt een fan van de AirPods maar dat de accu na 2,5 jaar nog prima is klopt niet.
Met bellen heb ik vaak één AirPod in omdat je anders zelf veel te hard gaat praten als je twee AirPods in hebt. De accu-duur van de AirPod die het vaakst wordt gebruikt is significant minder dan de andere...even googlen en je zal het zelfde resultaat vinden.
Die bedrade dingen direct uit de verpakking weglaten en starten met een korting ofzo als je oude airpods komt inleveren.
Lever ze gewoon lekker in bij Apple als ze niet meer werken, Airpods recycled Apple al sinds de release, dit kost ze meer dan het oplevert maar ze doen het tenminste.
Is Apple niet bij uitstek het bedrijf die dit soort beslissingen gewoon durft te nemen? Dan worden ze natuurlijk ook erg geholpen door de merktrouwheid van hun gebruikers
Anoniem: 1350842
@Danos978620 mei 2020 17:42
Dat is zo, ik vind durft te nemen wel erg positief verwoord (aangezien ze durf zelf ook al marketing term gebruiken om te zeggen 'je slikt het maar wij bepalen wat jij doet'). Inderdaad zullen gebruikers ook dit accepteren, maar het is wel een bijzondere move. Ik weet dat veel Apple fans het er niet mee eens zijn, maar ik ben het wel eens met het sentiment dat Apple de afgelopen jaren is veranderd.

Ik ben nooit de grootste Apple fan geweest vanwege de uitstraling van het bedrijf, maar ze maken wel gewoon producten die objectief goed zijn. Daar kun je alleen maar blij mee zijn met zo'n speler in de markt. Ik heb alleen het gevoel dat ze nu die brand loyalty steeds meer gaan gebruiken om hun eigen idee te pushen, los van of dat idee goed is of niet. Dat is natuurlijk wat een bedrijf doet, maar dat zoveel niet technische mensen helemaal gek zijn van Apple zorgt wel dat er veel minder pushback is.
"de Apple fan" heeft een iphone, die heeft een doosje met die doppen, waarschijnlijk meerdere, waarschijnlijk meerdere nog in het plastic (kan ook voor mezelf spreken). Die fan boeit het bijzonder weinig, maar ik zie de tweakers review al met popcorn tegemoet - "minpunt: geen doppen huil".
Ik zie mezelf best wel als Apple adept, maar ik gebruik deze dingen nooit. Ik heb Bose QC 35’s als ik headphones nodig heb, die gaan denk ik langer mee dan oortjes die een fabrikant meelevert.
Apple doet wat hun klanten vragen kan je ook stellen. Wij willen eco vriendelijke producten zonder zoveel mogelijk afval of dat is toch het sentiment dat bij veel Apple gebruikers hangt. Het komt Apple goed uit want zo kunnen ze kosten drukken en Apple gebruikers een gerust geweten geven. Win-win move
Over dat kosten drukken: wat zou de kostprijs bij Apple zijn voor zo een bekabeld oordoppensetje: 5 euro max.? Dat is op een telefoon van zeg 1000 euro ook betrekkelijk te noemen. En ja, mijn kast ligt ook vol met deze dingen; ik gebruik ze nooit en ik denk dat Apple in de gaten heeft dat ik niet de enige ben...
Het gaat wat verder dan alleen de productiekosten van zo'n setje. Ook de doos kan nu een stuk kleiner, wat ook weer scheelt in die productiekosten en de transportkosten gaan omlaag terwijl winkeliers blij zijn dat er minder schapruimte wordt ingenomen.

En ik ben geen echte groene ridder, maar vind het wel onzin dat die dingen er nog bijzitten, ook bij mij liggen er meerdere nieuwe setjes in de la weg te rotten.
Ik heb ook nog 3 nieuwe setjes liggen. Ik snap ook totaal niet waarom iedereen zo verontwaardigt is. Ik haal ze niet eens meer uit de doos als ik een nieuwe telefoon heb. Opladers idem
Daar raak je denk ik de kern: of die oortjes overbodig zijn of niet hangt er voor een belangrijk deel van af hoe vaak je een nieuwe telefoon koopt.

Ik vermoed dat bij jou wat sneller nieuwe telefoons in huis komen, bij mij is eens in de drie jaar doorsnee. Ik hoef niet de beste en nieuwste telefoon of oortjes, maar na 3 jaar is het beste wel van die standaard oortjes af, dus voor mij is het nuttig.

Er zijn ook genoeg Tweakers die elk jaar een nieuwe kopen, voor hen zal het al snel als overbodig voelen. En inderdaad is Apple er in dat soort gevallen vaak als eerste bij om, bij voldoende early adopters, oude ‘normale’ bijzaken te laten vervallen.
Dat heb ik dus ook. Als ze airpods met korting aan gaan bieden is dat denk ik nog best slim. De bedrade variant zal wel voor een paar tientjes in de winkel gaan liggen voor mensen die ze toch willen hebben.
Als ze niet meer bij nieuwe toestellen zitten, voorzie ik wel wat marktplaatshandel van gesealde doosjes earpods.

(ik heb ze toevallig gisteren voor het eerst gebruikt, best prima eigenlijk)
Ik denk dat dit met name ook bedoeld is om de airpods verkopen te stimuleren. Ook al lopen die goed, de verwachting is dat ze dan 95 ipv net onder 90 miljoen verkopen.

Althans daar wordt Kuo op gequote door Amerikaanse sites.
Dat kan ik dan niet helemaal volgen: ik gebruik de meegeleverde al niet, dan ga je toch al helemaal geen geld uitgeven aan precies hetzelfde, als behalve dat ze dan draadloos zijn? Of zouden ze over-ear (Apple Beats?) willen gaan pushen?
Nee, maar wellicht veel andere mensen wel?

Zie de resulaten vd poll bij dit artikel? Op dit moment bijna 50% vd mensen die de earpods wél gebruiken.

Daar zal een gedeelte dus evt (al dan niet met korting) de airpods aanschaffen. iig daar schrijven engelse sites over.
Ja, dat is waar. Zie hier gedemonstreerd: de kunst van het weglaten!
5 euro? Denk eerder 50 cent max.... :Y)
5 euro? Denk eerder 50 cent max.... :Y)
Kale productie kosten is misschien 50 cent, maar alles er om geen geloof ik 5 euro nog wel. Bij electronica is doorgaans 10% van de waarde de daadwerkelijke waarde van het fysieke spul. De rest zit in ontwikkelingskosten, transport, etc.
Zal zeker nog geen 5 euro zijn dat zo'n EarPods kosten voor Apple. Maar zoals men al eerder opmerkt is het meer dan enkel de BOM van EarPods. Maar ik vind het bizar dat je schamper over €5 doet per toestel. Dat gaat uiteindelijk wel over miljoenen winst extra
Wat is daar bizar aan? 5 euro (als het dat dus al is) op 1000 euro is een half procent. Dat het voor Apple in de papieren loopt, is gewoon de wet van de grote getallen. Het is nu nieuws omdat het om Apple gaat, maar bijvoorbeeld Volkswagen besluit om nog maar 1 sleutel mee te leveren met je auto, dan is de winst minstens equivalent, maar hoor je er niemand over.
Eh ik ben ook hun klant en wil gewoon dopjes erbij. En het hele eco verhaal is niet de focus gezien de weerstand van Apple tegen de 1 lader voor alle telefoons wens van de EU.
Dat wil ik namelijk als klant, gewoon de lader van mijn werktelefoon kunnen gebruiken voor m'n iPhone.
Als Apple zo min mogelijk afval zou willen hebben, zouden ze reparaties wel anders uitvoeren. Een transistor vervangen ipv een compleet moederbord. Daarbij als een Apple user zoveel om het milieu gaf, zouden ze niet elk jaar een nieuwe willen kopen. Verder bestaan er geen eco-vriendelijke producten in dit segment, alleen maar minder eco belastend.
Hoewel je nu aan het trollen bent gaan er wel geruchten rond over iPhones zonder lightning poort en die enkel draadloos kunnen worden opgeladen
Anoniem: 1350842
@jpsch20 mei 2020 17:47
Ik zou er nooit een willen en er zeker niet zoveel geld voor over hebben, maar als je kijkt naar een Mac Pro dan zijn dat prima goede machines die ook nog tegen een redelijk normale prijs worden verkocht. Dus ja, objectief kun je best zeggen dat Apple appraten goed zijn. Dat ze te duur zijn? Helemaal mee eens, maar dat maakt ze niet slecht.
Laptops met defecte toetsenborden en oververhitting vanwege te weinig koelcapaciteit zou ik niet objectief goed willen noemen.
Anoniem: 1350842
@jpsch20 mei 2020 17:52
Ik zeg toch ook nergens dat 100% van alle producten perfect zijn? Want dat is bij geen enkel bedrijf zo, maar je kunt op basis van één product ook niet zeggen dat alles slecht is. Ze maken gewoon best goede producten, en ook wat mindere. Welkom bij ieder bedrijf ooit, waar je altijd goed en slecht kunt vinden, als je maar gericht zoekt.
Als je een bewezen erg slecht toetsenbord in TWEE opvolgende modellen stopt ben je gewoon je klanten aan het oplichten. Erg slechte kwaliteit. Vorm boven functie is echt Apple.
Heb je dat bewezen erg slechte toetsenbord zelf gebruikt? Dit bewezen erg slechte toetsenbord is nl. veel beter dan de toetsenborden in veel andere laptops, ook in dezelfde prijsklasse. Van toetsenborden van andere laptops worden geen defect rates gepubliceerd, terwijl alles van Apple uitvergroot wordt. Het nieuwe toetsenbord in de MacBook Pro is ongetwijfeld beter dan het oude, maar het oude was niet puur slecht. Het kan wel beter. Mijn Lenovo X1 en daarvoor de T450s hebben b.v. een fijner toetsenbord.
2 familieleden hadden er 1. Beide kapot binnen 1 jaar.

Als het lekker werkt is het wel goed dat je het ding 1 dag niet kunt gebruiken? EN dan binnen een jaar wellicht hetzelfde probleem weer hebt.

Die uitvergroting komt door de marketing. Zij vinden zichzelf de beste, en rekenen daar ook de prijzen naar. Dan vinden zij zich dus de hoge boom, en die vangen veel wind.

Lenovo hoor je eigenlijk weinig, terwijl ze toch erg veel worden verkocht. Dat is meer mond op mond reclame, en dat werkt alleen als je een goed produkt hebt.
Anoniem: 1350842
@Fijinees20 mei 2020 18:10
Nogmaals, ik zeg niet dat ze zonder fouten zijn. Maar dat neemt niet weg dat ze ook goede producten hebben. Noem maar eens een bedrijf wat alleen maar perfecte producten maakt, indirect noem je dus iedereen dom behalve als je constant van start ups koopt (en dan vind ik je persoonlijk weer niet zo slim)
Ze hebben dat toetsenbord overigens wel 2 keer aangepast. Dat was niet voldoende, maar om te zeggen dat ze oplichters zijn en dezelfde rotzooi erin zetten is wel wat kort door de bocht.
Dit is niet alleen bij Apple hoor, maar ook gewoon bij een Dell.. neem bijvoorbeeld de xps lijn.
Absoluut. Het zit goed in elkaar en de "It just works!" mentaliteit zie ik duidelijk in het het volledige apparaat.

Ik ben 2 maanden geleden overgestapt van een lange reeks aan High-end Sony telefoons, naar iPhone 11 Pro. Ik moet zeggen dat ik nog geen moment heb hoeven klagen over het toestel, omdat het (jawel) gewoon werkt! Dit in tegenstelling tot alle Sony telefoons die ik de afgelopen 8 jaar heb gehad. Ook in tegenstelling tot alle HTC-telefoons die ik daarvoor heb mogen ervaren. Ik hoor zelfs mijn vrouw constant klagen over ieder high-end Samsung-toestel dat ze tot nu toe heeft gehad, terwijl juist de zaken waarover ze klaagt, bij de iPhone vooralsnog prima snel en direct blijven werken.

Ik heb veel customisability ingeleverd bij de aanschaf van de iPhone 11 Pro. Maar ik kan je verzekeren dat het achteraf helemaal niet belangrijk blijkt te zijn om zoveel aan te kunnen passen. Vooral niet wanneer de initiële functionaliteit (telefonie, messaging en andere vormen van communicatie) het gewoon goed blijft doen wanneer ik die customisability niet heb. Dit was bij de eerdergenoemde toestellen namelijk helaas niet het geval. Geen vreemde haperingen of apps en homescreen die niet goed reageren door een telefoon die te heet wordt bij normaal gebruik. 8)7 Gewoon een goed uitgedacht en compleet (werkend) product!

Dit is ook het concept van Apple. Niet om een product te verkopen, maar een ervaring. Dat merk je al bij het openen van de verpakking.

Wat betreft de poll hierboven, ik mis eigenlijk de optie "Ik gebruik 'm als mijn 2e headset". Het is voor mij eigenlijk geen back-up, maar eerder een goed alternatief voor wanneer ik niet met mijn relatief grote WH-1000XM2 rond wil lopen.
Tja, het is maar net wat je voorkeur is. Goed uitgedacht misschien maar zeer beperkend. Het voelt een beetje als zo'n beklede kamer waar ze gestoorde mensen in opsluiten. Je kunt jezelf niet bezeren maar dat komt vooral omdat je ook zeer weinig kunt doen.

Eventjes een toetsenbord installeren met een cijferrij (wat echt een super basic feature is), ja dat kan wel maar je kunt hem bijna nooit gebruiken omdat Apple dat niet wil, het standaard toetsenbord komt gewoon elke keer weer terug wanneer je een wachtwoord of iets dergelijks moet invullen (en dan is de cijferrij juist nodig).

De iPhone die ik van mijn werk heb ligt gewoon stof te happen, doorgeschakeld naar mijn privé toestel. De lange accuduur komt zo wel van pas, aangezien het toestel niet of nauwelijks wordt gebruikt gaat hij wel een week op één lading!
Ik snap je punt met het toetsenbord. Ik moet zeggen dat ik het ook onwennig vond dat er geen numerieke rij meer boven zit. Het went echter wel. :)

Het grote voordeel voor mij is nu dat ik niet meer 5 minuten loop te plaren>herstarten>verder plaren omdat er iets niet werkt. Nu pak ik mijn telefoon, gebruik ik ‘m waar ik ‘m voor wil gebruiken en leg ik ‘m weer weg. Geen afleiding en lekker efficiënt.

Ik heb ‘m nu sinds maart. Ik heb ‘m in de tussentijd slechts 3x hoeven herstarten (waarbij er 2x OS updates de oorzaak waren). Vergeleken met mijn reeks aan Android toestellen is dat een genot! Daarbij vind ik het erg jammer dat mijn vorige toestellen zich niet hebben kunnen bewijzen in mijn toch wel intensieve gebruik. Ergeren aan instabiliteit van het OS, de schil over het OS, hitteproblemen, de lage kwaliteitseisen aan een APP, Etc. Dat is een kleine greep uit de issues die ik ervaarde.

Een dergelijk toestel moet mijn inziens mij helpen. Ik wil het toestel niet hoeven helpen zodat het mij daarna pas kan helpen.

Kortom: Ik krijg met minder functionaliteit veel meer gedaan. Een waar zakmes dat niet overcompleet is, maar exact genoeg functies bevat.

Begrijp me overigens niet verkeerd. Ik heb jaren lang geroepen dat ik niet over wil naar Apple. Daar ben ik nu dus vanaf gestapt. Uit mijn comfort zone. Gewoon om mezelf eens een eerlijk oordeel te kunnen geven aan Apple producten van deze tijd. Met de vorige toestellen hield ik het geen enkele keer langer dan 2 jaar vol. Met dit toestel verwacht ik dat ik het zo’n 4 jaar vol ga houden (wanneer ik ‘m niet laat vallen en zolang geen broekzakboeven mijn broekzak leeg roven).
Ik heb laatst een iphone+apple watch gebruikt voor een volle maand. Puur om eens te kijken wat ik "mis".

Nou ik kan je vertellen, was blij toen ik terug naar Android ecosysteem kon. "it just works" als argument vind ik ook zo onduidelijk, werkt android niet?. Ieder lekker zijn eigen keuze.
Ik hoef mijn Android toestel net zo vaak te herstarten als de iPhone, namelijk nooit. Geen idee wat jij allemaal aan het doen was maar ik denk niet dat het aan Android lag :)

Instabiliteit, hitte zijn ook geen probleem. Misschien had je een budget toestel en vergelijk je het nu met een iPhone die 2 keer zo duur is?
Vreemd dat, wanneer ik het over high-end modellen heb, je compleet daar overheen blijkt te lezen.

Wanneer ik een toestel tot z'n volledige potentieel probeer te benutten, en het toestel faalt daarbij, dan is het beloofde potentieel niet voldoende toereikend gebleken. Ieder toestel is pas na vervanging door een nieuw toestel, ge-root. Custom firmware heeft bij sommige toestellen een aantal problemen opgelost. Bij andere toestellen zorgde custom firmware voor wat meer stabiliteit, maar waren de problemen niet opgelost (voornamelijk bij Z5 Premium, waarbij overhitting een bekend issue is).

Ik mag verwachten van een vlaggenschip van Sony of HTC, welke in hun tijd daadwerkelijk de nieuwste high-end modellen betroffen, toch wel van een goede kwaliteit hardware voorzien zijn. Zie mijn lijst toestellen over de afgelopen 16 jaar:
 • iPhone 11 Pro (reeds duidelijk gemaakt hier en hier)
 • Sony XZ2 (UI issues, apps die afsluiten bij multi-tasking of wanneer GMaps alleen al draaide, en ja zelfs een complete hard reset heeft niet gewerkt, wat ook cache-issues op zou moeten lossen. Primaire microfoon stuk zonder logische opgave van reden: Hoe dan? 8)7 |:( )
 • Sony Z5 Premium (hitte issues zoals hierboven vernoemd)
 • Sony Z1 Compact (als vervanger, welke vrijwel identieke hardware bevatte, als enige zeer stabiel, maar na ongeveer 16 maanden een bolle accu)
 • Sony Z2 Premium (Binnen een maand gestolen door een zakkenroller op een festival)
 • HTC One X (onwijs instabiel)
 • HTC Desire (veel te weinig opslaggeheugen, waardoor ik er slechts een select aantal apps op kon zetten)
 • HTC Touch Pro2 (Windows Mobile, dus wanneer je daar bekend mee bent, weet je al voldoende)
 • HTC TyTN II (idem)
 • HTC Wizard (idem)

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 22 mei 2020 10:47]

Ik heb zelf geen ervaring met Sony toestellen, ik hoor er wel vaak genoeg problemen over uit mijn vriendenkring, vooral veel slechte accu's (of toestellen die "waterdicht" zijn en dan toch kapot gaan van water). Ik heb zelf altijd HTC, Samsung of Google toestellen gehad. De laatste keer dat ik mij ergerde aan een instabiel toestel is al heel erg lang geleden (met een hele oude Android versie). Zeker sinds Android 7 is het bij mij altijd soepel geweest. Ik denk dat het hitteprobleem meer met Sony te maken heeft dan met Android.

De meeste van die HTC toestellen heb ik zelf ook gehad en daar had ik totaal geen instabiliteit of oververhitting mee ervaren (afgezien van mijn HTC Touch HD maar dat was Windows Mobile). De HTC Desire (en daarna Desire C) vond ik super toestellen.
Het ligt toch echt aan jouw aankoopgedrag. Gezien de modellen die je hebt gekocht heb je niet veel onderzoek gedaan.

Als je dat niet wil doen dan is een Iphone inderdaad de beste keus.
|:( 8)7 Dat is nogal een opmerkelijke uitspraak en aanname. Goed onderbouwd vooral... :O
Ik ga ervan uit dat je het ironisch bedoelt.. :P

Met iets meer nuance en onderbouwing;

Ik bedoel dat er juist op het android platform in de loop der jaren een aantal hele mooie degelijke telefoons en een paar goede tablets zijn uitgekomen (goed zoeken dat wel) o.a.,

Nokias uit 2018 met Android One en gefreesde body, daarvoor zijn er goede smartphones van Motorola en 2 mooie Google Pixels uitgebracht, wat exotischer hadden Oppo en Xiaomi (in de begintijd) mooie modellen.

En zo zijn er nog wel een paar te vinden..
Goeie, als backup gebruiken, helemaal nooit aan gedacht. Mijn Airpods Pro gingen kapot. Apple ging onder garantie nieuwe sturen, maar door de drukte bij UPS duurde dat wat langer. Na 2 dagen had ik er genoeg van (ik gebruik ze niet alleen bij het sporten maar in deze tijd ook bij het (video)vergaderen) en heb ik een setje 'normale' Airpods erbij gekocht.

Een paar dagen later kwamen mijn replacements, dus nu heb ik Airpods Pro EN normale Airpods. Dat is fijn hoor, vooral bij bellen gaan ze toch wel snel leeg en dan is een extra setje handig. En bij het sporten heb ik liever de normale Airpods, want de Pro's gaan dan door het schokken los zetten. Maar voor die paar dagen had ik wellicht ook gewoon de bijgeleverde headset kunnen gebruiken...
Apple ziet een draadloze toekomst voor zich maar over de poort verwijderen gaat het nog niet toch?
Ik las net ergens een heel stuk over de kosten voor Apple en de gigantische berg afval.
Het zou chique zijn als Apple de iPhone voor minder verkoopt en klanten de keuze hebben om de oortjes er bij te bestellen. Net als een lightning naar usb-c kabel in plaats van usb-a.

Hoeveel mensen hebben niet al draadloze oortjes? Overigens is het wel zo dat je telefoon ‘pro’ noemen zonder fatsoenlijke audio poort is wel heel typisch.
Je dwingt je consument wel erg in een hoekje om nog iets extra aan te schaffen, terwijl je ondertussen een luxe verwijdert (wat bijzonder is voor een semi-luxe product/merk)
Je geeft klanten een keuze! Of oortjes die wel geld kosten maar die je toch niet gebruikt meeleveren, of oortjes optioneel maken.

Ik was bij de introductie van de iPhone 7 heel fel tegen het beleid van Apple om de 3,5mm audiopoort weg te laten, terwijl ik een jaar later (met een telefoon die die poort nog wel gewoon had) altijd met een BT koptelefoon muziek zat te luisteren.

Dit is wel vooruitgang: geef klanten keuze.
Ze dwingen helemaal niks. In principe zou je alsnog oordopjes kunnen gaan kopen van Apple, of je kan ook draadloze oordopjes halen van elk andere merk.
Nee ik bevestig daarmee helemaal niks. Apple wil dat alles zoveel mogelijk draadloos werkt. Bij de iPhone 7 hebben ze de headphone jack verlaten, en 4 generaties daarna zeggen ze, het is tijd om afscheid te nemen van oordopjes. Apple ziet ook de verkopen van hun Airpods, dat gaat zo goed dat ze veder willen gaan. Stel je voor over 20 jaar mensen nog met bedraade oordopjes.
Waarom zou dat erg zijn? Ik heb nog altijd veel liever bedrade oordopjes dan bluetooth om verschillende redenen Ik zie me daar niet snel in veranderen en ik vermoed dat ik niet de enige ben.
Als jij liever draadloos hebt is dat goed voor jou maar wat is het probleem als er mensen dat nog doen.
Heb je een Sonos?
Luister je via BT in je auto?

Ongecomprimeerde muziek luister ik bij voorkeur bedraad via mijn antieke analoge koptelefoon, voor gecomprimeerde muziek volstaat BT 4.2 of nieuwer in mijn ogen (oren). De kwaliteit is de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan!

Met andere woorden: draadloos is al lang geen vloekwoord meer voor muziekliefhebbers. Wel voor audiofielen die alleen maar zilveren kabels acceptabel vinden...
Ik ben zeker geen audiofiel. Ik heb geen sonos en speel geen muziek via bluetooth in de auto.
Het is me ook minder te doen om de kwaliteit , ik ga er vanuit dat die voldoende is. Het is me eerder te doen om het feit dat ik nog genoeg goede oordopjes heb, geen zin heb in nog iets dat ik moet opladen en waar ik vrij zeker van ben dat ik ze binnen een week kwijt ben.
Soms raak ik nu al bedrade oordopjes kwijt dus zo van die draadloze dopjes gaan zeker minder lang meegaan.
Oké, valide punten!

Wel een aflopende zaak, nog even en er zitten geen aansluitingen meer op een telefoon, alles gaat dan draadloos. Helaas...
Wie zegt dat je alsnog oortjes moet kopen. Ik heb al in ruim een jaar geen oortjes meer gebruikt. Ik zou dan ook niet ineens wel oortjes gaan kopen als ze niet meegeleverd worden. Vooral ook omdat ik nog oortjes heb van 7 jaar geleden die nog prima werken. De andere 3 paar oortjes die ik in de tussentijd bij nieuwe telefoons gekregen heb liggen hier nog in het plastic in een la te wachten tot ik er ooit één nodig heb.
Tsja. Aan de andere kant wil de EU weer minder e-waste. Dus in dat opzicht begrijp ik dan zulke dingen ook wel weer.

Opzich zijn ze wel handig. Ik gebruik ze nu omdat mn airpods defect zijn gegaan. Maar de afgelopen 2 jaar hebben ze ook in hetzelfde stukje verpakking gezeten als waar ze in geleverd kwamen. Met tig miljoen verkochte units scheelt het wel een hoop afval.
Alsof die paar oortjes en een lader het verschil gaan maken. De EU kan zich beter richten op langer gebruik van een telefoon, het is ergens van de zotte dat veel mensen binnen twee jaar van toestel wisselen terwijl die in principe nog goed werken. Vroegah kocht je een tv en ging het ding tien jaar mee, tegenwoordig koop je electronica die je werkend weg smijt door support problemen of omdat er weer een nieuw snufje is. Gewoon te zot.
‘paar’. Er gaan +- 50 miljoen iPhones per kwartaal over de toonbank.
Dit is al een serieuze berg oortjes na een jaar.
Dan zijn die oortjes niets vergeleken met die 50 miljoen telefoons die binnen korte tijd in een la of op de storthoop belanden. Er is nog veel meer dat we massaal verbruiken en weg smijten, kleren, verpakkingen van voedsel, blikjes, flesjes, batterijen (!) (hallo, oplaadbaar? Wie koopt al die duracells??), brandstof voor verplaatsing van de meest idiote dingen en ga zo maar door. Er wordt continu heel hard gefocust op een productgroep lulijzers maar er is zoveel meer verbruik en vervuiling dat eigenlijk nergens op slaat.

Die telefoons en oortjes sparen weer een hoop andere onzin uit. Vroeger kapten we bomen om om er papier van te maken, dit te bedrukken met oud nieuws (inkt) en rond te laten brengen door een puistige puber op een tweetakt herrieding voor dat hij naar school ging om een echt vak te leren. Na het al dan niet lezen van het oude nieuws verdween die berg dode boom in een vuilniswagen vol dode bomen die op diesel terug naar de papierfabriek rijdt om er gedeeltelijk nieuw oud nieuws van te maken. Dan vind ik een nieuwsapp toch al wat milieuvriendelijker. Om maar een van de vele simpele voorbeeldjes te noemen.
En regelmatig weer een iets ander formaat om de hoesjeshandel in leven te houden.

Overigens zie ik ook veel (goedkopere) telefoons die weggedaan worden ivm kapot scherm of waterschade. Misschien dat daar minimum eisen aan gesteld kunnen worden.
Anoniem: 1350842
@supersnathan9420 mei 2020 17:45
Maarja, daar staan andere beslissingen wel weer haaks op. De push naar alles draadloos is natuurlijk het verste van anti-e-waste wat je kunt zijn. Allemaal apparaten met batterijen die op een gegeven moment gewoon niet meer werken en geen van alle te vervangen zijn (in dingen als AirPods vind ik dat logisch, maar het is wel een feit). Batterijen zijn daarbij ook nog eens heel slecht voor het milieu, dus als dat echt het doel is dan moeten ze af van de geen poorten instelling.

De situatie zoals nu is prima daarvoor hoor, omdat je nog steeds de keuze hebt (al ben ik geen fan van telefoons zonder 3,5mm maar dat even er buiten), maar het is volgens mij al wel vaker rondgegaan dat Apple toe gaat naar geen poorten. Dat zal echt niet de volgende iPhone zijn, maar lang zal het niet meer duren denk ik.
Heb je een -1 gegeven tot je een bron gespecificeerd hebt, vind het een dusdanige claim dat dit toch echt een bron vereist.
Stond toen ergens als punt bij de universele aansluitingen. Kan het helaas niet terugvinden. Viel me toen op dat niemand er aandacht aan schonk. Kreeg een beetje het gloeilampverbodgevoel erbij.
Ja die gasten zijn kompleet de weg kwijt, maar dat is een ander verhaal.
Heb je daar een bron voor?
Ben wel heel benieuwd naar je bron daarover.
Lijkt me dat dat eerder te maken heeft met het feit dat je de accu's in die oordopjes niet makkelijk kunt vervangen en ze daarom na een jaar of 3-4 massaal weggegooid worden?
e-waste an sich is geen groot probleem, als het niet netjes verwerkt of gerecycled word, dan is het een probleem. Airpods kan je net als alle andere spulletjes van Apple gewoon weer inleveren, dan recycled Apple het voor je.
Het is en blijft extra energie verspilling. Spul kan prima werken met draadjes voor de gemiddelde consument.
Weer een slimme maar smerige spelletje van Apple. Het is de bedoeling dat mensen sneller airpods kopen die behoorlijk duur is. En na 2 jaar zijn die dingen op en ga je weer kopen die nog duurder zijn. En zo blijft Apple maar records verbreken van hun winsten.
Het is allemaal puur winstmaximalisatie. Poorten en accessoires weglaten bespaart ze een boel geld en als al die mensen dan ook nog eens airpods gaan kopen is de winst dubbel.

Straks de laadpoort nog weglaten en zelf een draadloze lader op de markt brengen en het is helemaal cashen natuurlijk.
Een bedrijf dat winst wil maken. Hoe bestaat t he. Gelukkig hebben we nog dat filantropische bedrijf uit Korea nog.
Uiteraard wil het bedrijf winst maken. Wat ik verbazingwekkend vind is dat Apple liefhebbers dit soort dingen toejuichen en er totaal niet kritisch naar kunnen of willen kijken. De deal wordt steeds slechter voor de consument maar toch kunnen ze niet wachten om Apple nog meer geld te geven, ik begrijp het gewoon niet.

Apple's marketingmachine doet goed z'n werk, dat zie je maar al te goed zelfs hier op Tweakers in het stemgedrag (alle comments die ook maar een beetje kritisch zijn worden -1 gestemd ook al is dat niet waar de stemknop voor bedoeld is).

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 20 mei 2020 22:07]

Of is het misschien gewoon dat veel Apple gebruikers niet zozeer liefhebbers van het bedrijf zijn, maar simpelweg de voorkeur hebben voor iOS/iPadOS/macOS/het ecosysteem eromheen, en dat die voorkeur dusdanig zwaar weegt dat ze de eventuele nadelen die dat met zich meebrengt voor lief nemen?

Of zijn mensen die graag met Windows werken ook Microsoft liefhebbers die alles maar slikken als zoete koek? En mensen die de voorkeur hebben aan Android, zijn dat allemaal Google fanboys? Nee toch?
Ik heb het over de mensen die keer op keer merkwaardige keuzes van Apple verdedigen en de mensen die iedereen die kritisch is over Apple -1 stemmen. Dat zijn niet mensen die gewoon Apple gebruiken en nadelen voor lief nemen volgens mij. Die mensen zuchten een keer wanneer Apple weer iets wegneemt en gaan door met hun leven.

Mensen die nadelen voor lief nemen doen dat volgens mij niet omdat ze het graag willen maar omdat ze gevangen zitten in het ecosysteem en daarom niet bereid zijn om te veranderen. De vergelijking met Android gaat in dezen ook niet op. Als een fabrikant van een Android toestel de 3,5mm jack weglaat koop je eentje van een andere fabrikant die hem nog wel heeft, die optie is er bij Apple gewoonweg niet. Apple bepaald wel even voor jou wat je wel en niet gebruikt. :) Google fanboys heb ik nog nooit gezien, wel Samsung fanboys bijvoorbeeld. IOS = Apple, Android = 10 verschillende fabrikanten, er is altijd wel een toestel die bij je past.
Dat Android =/= Google heb je een punt mee. Maar andersom zijn er ook zat mensen die alles wat ook maar neigt naar een positieve menig over Apple -1 stemmen. Doorgaans mensen die niet eens Apple apparatuur hebben.

Wat betreft het gevangen zitten in een ecosysteem, dat is in meer of mindere mate natuurlijk het geval met elk ecosysteem waarin je investeert. Dus dat werkt beide kanten op.
dat zie je maar al te goed zelfs hier op Tweakers in het stemgedrag (alle comments die ook maar een beetje kritisch zijn worden -1 gestemd ook al is dat niet waar de stemknop voor bedoeld is).
Hiervoor kreeg je van mij +3..valt idd op dat zelfs genuanceerde kritische comments bij Apple topics veel - 1 krijgen. Daar is de stemknop idd niet voor bedoeld.
Oh nee toch, een bedrijf dat geld verdient.
Je hoeft helemaal geen Airpods te kopen, je kan toch gewoon andere bluetooth koptelefoon of oordopjes kopen.
Beter nog geen iphone kopen als je niet mee wilt doen aan dit soort praktijken
Ik ben wel benieuwd hoeveel procent van de iphone gebruikers draadloze airpods heeft en hoeveel procent een ander draadloos device heeft als een koptelefoon of oordopjes.

Ik koop de iphone omdat ze gewoonweg goed zijn, fijn werken en betrouwbaar zijn qua updates. Qua airpods/ earphones zijn er ook andere betrouwbare spelers op de markt die net zo interessant of interessanter zijn (sony, bose, b&o etc). Die werken ook allemaal perfect op een iphone.
Wat ik hier mee wil zeggen is dat het voor Apple wss helemaal niet duidelijk is welke kant het hun klanten opduwd en of het uberhaupt de verkoop van apple producten bespoedigd of juist niet.
Cihan, moet jij eens opletten hoe snel andere fabrikanten zullen volgen. Meeste mensen gebruiken toch al een andere koptelefoon...
En wie weet: misschien stoppen ze wel een setje airpods in die doos:-) (al zie ik dat laatste zelf niet zo heel erg snel gebeuren 8)7 )
Snap ik wel, beide opties zouden wel fijn zijn. Maargoed.

Over dat Fairphone wist ik niet. Ook een super stom iets. Dus als iemand die een Apple gebruiker is, ineens over wil stappen op ‘Fairphone’, koop diegene iets waar je ‘nog’ niks aan hebt voordat je een lader koopt. (Omdat je allemaal lightning laders hebt). Plus dan koop je nog eens een lader die ‘unfair’ gemaakt is. Briljant.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 20 mei 2020 17:36]

Anoniem: 1350842
@slijkie20 mei 2020 17:46
Maarja, aan de andere kant zijn Apple gebruikers ook weer niet 100% van de markt voor Fairphone. Het zullen voornamelijk Android gebruikers zijn, en dan is het beter om daar niks voor mee te leveren en die Apple mensen maar iets te laten kopen. (denk ik dat hun logica is, ik vind geen lader meeleveren wel heel ver gaan persoonlijk)
Los van de prijs is een iPhone wel bovengemiddeld fair dacht ik, in de zin van grondstoffen en dergelijke.
Dat zal onderaan de streep een stuk minder afval opleveren dan bij ieder toestel iets mee te leveren wat de meeste al hebben liggen.
Je hoeft alleen een usb kabeltje te kopen dan. De lader heb je al van je vorige telefoon. Of dat nu android of iPhone is maakt niet uit.

Scheelt weer e-waste.
Scheelt echt wel !! Een iphone is vrij kieskeurig en laad echt niet altijd goed op met iedere USB lader.
Ik spreek uit ervaring. Zowel op de Iphone als Ipad.
Onzin iedereen heeft nog wel ergens een oude oplader liggen.Denk ook niet dat veel mensen van een iphone over stappen op een fairphone. Het is gewoon een feit dat er onnodig veel laders / oordopje gemaakt worden die niet gebruikt worden.Je weet het al voor dat je het product koopt.Dus als je het nodig hebt koop je het toch wel. Anders zoude ze net zo goed telefoons standaard met hoesje kunnen verkopen. Iedereen koopt die bijna standaard erbij.
Niet helemaal waar.
De laders veranderen ook, en mate name de wattage waarmee ze laden.
In jouw ogen kan je dus prima een Iphone 11 Pro laden met een 5W charger, veel plezier ermee !

Bovendien hebben die laders ook niet het eeuwige leven en wil ik graag de optimale lader voor dat specifieke product en niks anders.
Lightning laders? De kabels bedoel je denk ik? De laders van Apple zijn allemaal USB-A of USB-C.
Dus, bij een toestel van 800+ euro worden "relatief" goedkope dopjes vervangen door een kortingscode van wellicht enkele procenten om airpods á 200 euro aan te schaffen? Of je moet zelf opnieuw 30 euro neerleggen voor een paar earpods?
Of je koopt voor een paar euro een verloopje van Lightning naar 3,5mm, even aangenomen dat ze bij Lightning blijven natuurlijk.
Soort van splitter kopen dan anders als je tel bijna leeg is kun je dus niet opladen en luisteren tegelijk.
Dat is zo'n groot probleem gebleken, heeft een deuk geslagen in de verkopen van de iPhone 7.
Bestond er maar zoiets als draadloos opladen....
Beetje lastig onderweg.... Powerbank+draadloos is zeldzaam. Zeker voor onderweg.

Vind het zelf ook enorm irritant dat ik mijn bluetooth headset niet kan laden en luisteren tegelijk. En die is in een kwartiertje weer 50% vol. Telefoons is at vaak toch anders.
Draadloos opladen is leuk maar lang niet altijd handig. Het is langzaam vergeleken met een kabeltje en je kunt niet gemakkelijk je telefoon gebruiken en opladen tegelijk.

Als mijn telefoon alleen nog maar draadloos zou kunnen opladen mieter ik hem gelijk in de vuilnisbak.
Ik heb een verloopstekkertje gekocht inderdaad, het is alleen wat krom. En het heeft geen zin als men in de toekomst naar 100% poortloos wilt gaan en alles dus draadloos word.
Als ie krom is moet je ‘m omruilen.
Neen dat bedoel ik niet :') Het is krom dat we deze weg inslaan. De stekker werkt verder prima :+
Uiteindelijk koop je toch een telefoon en geen oordopje?
Ben ik niet helemaal met je eens. Bij Apple ging het altijd om de ervaring dat alles compleet is en dat het gewoon werkt out if the box zonder problemen zodra je een product van ze koopt. Naar mijn mening is dat gevoel nu aan het verdwijnen omdat het tegenwoordig lijkt alsof het alleen maar om geld draait.

Ruim 12 jaar geleden kocht je een Macbook en dat was destijds van hoge kwaliteit. Heb ruim 10 jaar zonder problemen met mijn Macbook pro gedaan (hier en daar een upgrade) totdat ik het zelf eens tijd vond om een nieuwe te kopen.. En heb nu alleen maar gezeur met rotte toetsen die het niet meer goed doen. Als programmeur is het best klote als je 2500 euro betaald voor een laptop waar de cmd toets het af en toe niet doet. Ja, er zijn reparatieprogramma's maar je krijgt dan precies dezelfde toetsenbord en voor terug. Het stelt het probleem alleen maar uit.

Hetzelfde voor de telefoons.. heb afgezworen om Android te gaan gebruiken (destijds een nare nasmaak van de Samsung Galaxy S5 gehad met hun skins, wellicht niet helemaal eerlijk) maar tegenwoordig neig ik steeds meer om een Android toestel te nemen gezien de bugs die in het OS zijn geslopen. Een enkele voorbeeld is bijvoorbeeld Youtube die random crashed terwijl je gewoon een filmpje zit te kijken. De kwaliteit van vroeger is ver te zoeken tegenwoordig bij Apple.. Hetzelfde met de Airpods Pro, soms krijg ik plotseling ruis door mn muziek heen..

Ben echt niet beroerd om ergens veel geld voor te betalen, maar er moet wel kwaliteit tegenover staan...
Stoppen met het leveren van de oordopjes is wat mij betreft ook een rare keuze aangezien een vrij grote doelgroep juist een telefoon gebruikt om muziek mee te luisteren.
Youtube crashed bij mij echt nooit.. iphone8
Je kocht voorheen een smartphone met oordopjes...

Effectief ga je dus meer betalen voor je smartphone.
Dat kun je nu nog niet zeggen, aangezien je de prijs van een iphone zonder dopjes nog niet weet. ;)
Wat een argumentatie. Je ziet toch ook niet iPhone + camerasoftware in de advertentie staan? Dat iets wel of niet in de advertentie staat bewijst helemaal niets.
Dat is wel heel erg onnozel. Standaard toebehoren hoeven niet in de naam van het product te staan.
Verwacht dat een groot deel ze gebruikt met de iPhone of op zijn minst nuttig zal vinden. Aan de andere kant verwacht ik dan weer niet dat er veel mensen zijn die de iPhone over zullen slaan omdat er geen oortjes bij zitten.

[Reactie gewijzigd door SquareOne op 20 mei 2020 17:35]

Ik denk dat veel mensen inmiddels al airpods hebben aangeschaft. Die kunnen ze gewoon blijven gebruiken bij de nieuwe telefoon.
Het past ook wel bij het idee van Apple. De 3.5 mm jack hebben ze weggelaten omdat draadloos te toekomst heeft. Een headphone met een andere aansluiting meeleveren is dan een halfslachtige stap. Inmiddels zijn de AirPods behoorlijk ingeburgerd en is het logisch dat de headphone met lightning aansluiting eens gaat verdwijnen.
Draadloos heeft de toekomst.
Waarom dan wel 3.5mm op alle macbooks, Imacs en zelfs de goedkopere Ipads in 2020 ???????
2 redenen:

1 Omdat je niet rondloopt met een Mac of Ipad maar maar wel met een Iphone,het is dan een extra meerwaarde om geen draden te hebben icm een Iphone.

2 Scheelt ruimte op de Iphone (meer ruimte andere elektronica) en dat is geen probleem op een veel grotere Mac of Ipad die je gebruikt terwijl je meestal thuis of op kantoor zit.

[Reactie gewijzigd door Martin11 op 20 mei 2020 18:30]

2 heb je zeker een punt, 1 slaat nergens op, als iemand geen draden wil dan kan dat gewoon, al zater er 10 3.5mm jack aansluitingen op dat ding ;)

Draadloos kan al 10+ jaar, daar zit de 3.5mm jack niet voor in de weg...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 mei 2020 18:39]

Draden zitten in de weg als je met je Iphone buitenshuis rondloopt ,als je thuis zit op de bank met je Ipad is het minder irritant.
Snap ik maar dat is geen reden om een mogelijkheid niet te bieden :Y)
Als een functie niet door de meerderheid gebruikt wordt moet hij er maar uitgesloopt worden, tenminste dat lijkt het denkbeeld te zijn van alle mensen die de 3,5mm jack weg willen hebben.

Persoonlijk snap ik het niet zo, er is genoeg ruimte in toestellen om een 3,5mm jack te faciliteren en ze zijn ook gewoon waterdicht te maken. Ik zie het als een handige backup feature en die is mij al een paar keer van pas gekomen toen ik hem hard nodig had.
Het feit dat mensen er nog steeds over discussieren na meer dan 3 jaar betekent gewoon dat de headphone jack verre van dood is !
Het is een beetje de Usb A poort op een computer, gewoon niet weg te denken en serieus onhandig als je die niet hebt zoals op een macbook en je moet lopen klooien met een adapter block van bijna 100 euro voor iets knaps.
Leg dan eens uit waarom er op de 2018 Ipad Pro (zelfs het 12.9 inch !!! model) geen 3.5mm jack zit en op de meer recente Ipads (non Pro) wel ...
We weten allemaal dat ruimte gebrek op dat ding onzin is, ruimte zat.

Overigens op iphones kan het ook want er zijn zat Android toestellen met veel meer gear erin en erop die zeker niet dikker zijn en vaak zelfs minder wegen.


Kortom, ruimte gebrek is flauwekul.
Het niet willen plaatsen is een keuze maar dat verklaart nog steeds niet waarom het altijd op macbooks heeft gezeten, immers draadloos is al jaren de toekomst en alle andere poorten zijn er ook vanaf, Zelfs de geliefde Magsafe en alleen 2 of 4 USB C poorten.
Omdat iPhone het grootste stuk in de taart is.
Verander die en de rest volgt vanzelf.
Hopelijk krijg je er dan een bon bij van €30 voor de oortjes :P
Reken er maar niet op.
Grappig dat Tweakers dit in verband brengt met duurzaamheid, terwijl AirPods wegwerpproducten zijn die veel meer schaarse materialen bevatten dan bedrade oordopjes. Leve de bedrade oordop!
Zou het nog iets te maken kunnen hebben met ongebruikt afval en gebruikt afval?
Gebruikt of niet, Airpods zijn veel minder duurzaam dan Earpods vanwege de beperkte levensduur van de accu's die erin zitten die ook niet vervangbaar zijn. Accu versleten betekent Airpods de prullenbak in.
Anoniem: 474132
20 mei 2020 18:49
Goed dat de bedrade dopjes niet meer verplicht mee worden verkocht met de iPhone. De meegeleverde bij mijn Xs zitten nog in de doos en zelfs nog in het plastic opruimdoosje; nog nooit gebruikt. Airpods sinds februari 2017 en sindsdien nooit meer de bedrade versie nodig gehad (inmiddels Airpods Pro).

Niet meeleveren is beter voor het milieu en wellicht kan de iPhone ook ietsjepietsje goedkoper aangeboden worden (= win/win).

Lijkt me wel dat Apple de bedrade dopjes nog optioneel blijft aanbieden (low budget), voor mensen die hechten aan bedrade dopjes (ze bestaan!).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 20 mei 2020 18:51]

wellicht kan de iPhone ook ietsjepietsje goedkoper aangeboden worden
Haha dit is het grappigste wat ik vandaag gelezen heb 😊

Voor de rest mee eens dat dit een prima move is en dat airpods een mooie oplossing zijn, helemaal als je ze met korting kunt kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee