TikTok heeft 3,5 miljoen gebruikers in Nederland en 2,2 miljoen in België

Video-app TikTok heeft in Nederland 3,5 miljoen gebruikers en 2,2 miljoen in België. Dat claimt Emerce op basis van cijfers van het bedrijf zelf. Gebruikers besteden gemiddeld een uur per dag in de app.

Het aantal maandelijkse impressies is 12,3 miljard, tegenover 8,7 miljard in België, schrijft Emerce die de cijfers onder ogen heeft gehad van de reclametak van TikTok. De meerderheid van de gebruikers is vrouwelijk: ongeveer 65 procent. Het aantal gebruikers is afgelopen maanden toegenomen; begin dit jaar waren er 2,5 miljoen gebruikers.

Daarmee is het lang niet de meestgebruikte app in Nederland. Apps als Facebook en WhatsApp hebben elk volgens schattingen van enige tijd geleden meer dan tien miljoen gebruikers in Nederland. Netflix en YouTube zitten qua aantal gebruikers ook nog hoger.

Het is voor het eerst dat er data over het gebruik van TikTok in de Benelux naar buiten komt. De app is in handen van het Chinese bedrijf ByteDance. De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek naar de app begonnen. Het onderzoek richt zich op de vraag of de app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht. Het feit dat veel jonge mensen van de app gebruikmaken, lijkt een voorname reden voor het instellen van het onderzoek.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-05-2020 • 18:02

68 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (68)

68
63
38
2
0
13
Wijzig sortering
Vreemd dat het zo populair hier is. De app heeft immers maar 1.2 sterren van de 5 O-)
dat komt door India. Zoals ik het begrijp zijn er een aantal Indiase tiktok influencers geweest die onder andere zuur aanvallen en vrouw onvriendelijk materiaal promoten. Tiktok deed hier vrijwel niks mee tot woede van de indiase bevolking.

Dus zijn deze massaal Tiktok aan het minnen op de playstore.
Dit is gelukkig goed uitgedraaid. Maar een platform waar de lokale overheid geen vat op heeft kan op deze manier erg gevaarlijk worden voor een samenleving. Van extreme pesterijen tot heksenjachten tot burgeroorlogen zijn helemaal niet uitgesloten (en in bepaalde werelddelen al gebeurd door dit soort platformen, ook).

De vrijheid van meningsuiting is bij ons begrenst aan de lijn vanaf wanneer je andere mensen schade aanbrengt met je "mening" (tussen qoutes, want bepaalde uitspraken die zogenaamd bepaalde mensen willen "beschermen" zijn dusdanig walgelijk dat ik het moeilijk een mening kan noemen). Wanneer bv. je "mening" is dat je zuur in vrouwen hun gezicht moet smijten en je verkondigt dat op dit soort sites dan is dat niet meer binnen de grenzen van onze vrije meningsuiting. Daar horen, vind ik, dan ook zware straffen op te staan, op dat soort uitspraken en pamfletten. Hier in de EU. Of het daar in India moet laat ik aan de Indiers over.

Maar heel wat overheden kunnen er weinig aan doen omdat "de bevolking" vee speelt dat zich massaal laat inpakken door hun verslaving aan dit soort platformen. M.a.w. zou er een blokkage komen, dan zorgt dat weer voor protesten en ontwenningsverschijnselen.

Ik ben er voorstander van dat dit soort platformen zo lokaal mogelijk uitgebaat worden. Met lokale politionele controle en moderatie. Ik wil me als Europeaan niet bezig houden met wat wel of niet toegelaten is in India. Ook al zou het hier gehost staan. Het idee dat de hoster (en haar locatie) bepaalt wat toegelaten in een bevolking van een ander land is gewoon onnozele onzin.

M.a.w. als bv. het Chinese TikTok onze lokale overheden niet alle (echt alle) mogelijkheden biedt om te modereren (ook wettelijk, verwijderen van materiaal, ogenblikkelijk, en zo verder) dan vind ik dat het maar gewoon verboden moet worden en dus gecensureerd (geblokkeerd op alle EU ISPs).
Je zou verwachten dat de Play Store geregionaliseerd is. Dat zijn de reviews inhoudelijk ook, en het aanbod van apps ook.

Maarja, het zal wel terecht zijn. Wel een "influencer" kan evengoed het omgekeerde doen, wat blijkbaar niet gebeurt. TikTok had ook gewoon z'n verantwoording kunnen nemen en de KINDEREN op hun platform beschermen tegen content die ongeschikt is.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 20 mei 2020 19:38]

TikTok gaat over lijken... die gaan niets uit zichzelf doen..
Dan zijn ze dus in overtreding, en zouden ze het risico moeten lopen om geblokeerd te worden. Als je je platform aanbiedt voor kinderen (en het dus niet 13+ of hoger maakt) dan heb je het maar te modereren. Dat moet Youtube ook, dus pietje en klaasje die platformpje X bedenken moeten dat ook.
Dacht dat er gekke dansfilmpjes op stonden. Maar zuuraanvallen?
Snap wel dat China zich niet met India wil bemoeien.
Joh, je meent het. Vandaar de O-)
Maar bedankt voor de toelichting voor de mensen die dat niet wisten. :)
Ow, ok, ik wist dat niet, maar ik zit ook niet op TikTok. Is het wat voor mensen die niets met zuuraanvallen hebben?
Tiktok deed hier vrijwel niks mee tot woede van de indiase bevolking.
Google doet er blijkbaar wél iets aan.
https://www.nu.nl/tech/60...nsies-uit-play-store.html
Niet helemaal wat je in gedachte had, zeker?
Nice: als jouw post klopt (kinderlijke ruzie, gaat niet over zuur) dan jokt Glenno
Ik ben benieuwd wat de gemiddelde leeftijd van de gebruiker is. De filmpjes die erop staan kunnen erg grappig zijn, maar het is net Vine. Er staat bijna geen informatie op, dus er is weinig herkijkwaarde en bovendien is heel veel ervan "modegevoelig" (d.w.z. over een jaar of meer is het niet meer interessant). We zullen zien of ze een zelfde "dood" sterven als Vine.
Ik ben benieuwd wat de gemiddelde leeftijd van de gebruiker is.

Vooral meisjes tussen 9 en 14 jaar gebruiken TikTok
TikTok is in Nederland vooral populair onder meisjes tussen 9 en 14 jaar. Er zijn zelfs 425.000 gebruikers tussen de 6 en 14 jaar. We omarmen het platform nog niet massaal onder alle leeftijdsgroepen. Uit de cijfers blijkt dat TikTok vooral tot een leeftijd van 12 jaar een belangrijke positie inneemt. Vanaf 13 jaar hebben andere platformen de overhand.

Dit zijn de cijfers van een half jaar geleden.
Anoniem: 162126
@NoahAmber20 mei 2020 19:32
Tot 12 jaar? Mijn oudste dochter is 10 en mag geen telefoon tot haar 12e. Wat is er mis met al die ouders? (ja haar vriendin heeft al wel tiktok op haar phone :? )
Ja je kunt beter iets dood zwijgen , dat werkt heel goed. Mijn dochter is nu 18 maar die had op haar tiende al een afgedankte IPhone, en was op een enkelig na misschien de enige. Nooit geen problemen, beter vroeg over praten dan alles verbieden.

Wij stellen bijna geen regels, hoeven nooit achter onze kinderen aan te jagen, bij een goede opvoeding is dat niet nodig, zo kan je in gesprek en blijft alles bespreekbaar.

Ze gaat volgend jaar rechten studeren en mijn zoon doet gymnasium. Zijn vriendjes hebben allemaal restricties, maar hij doet het voor zich zelf, niet voor mij. En ik zou ook niet aan een dood paard trekken.

Weet nog dat ik zelf jong was en naar een vriendje ging, oh nee zei ze moeder , hij moet huiswerk maken, maar ga maar even naar boven. Natuurlijk was hij niet met zn huiswerk bezig.

Ik vraag me altijd af "wat is er mis met die ouders" ????

Nou heel simpel, geef ze verantwoordelijkheid , en stuur bij, ipv verbieden.
Anoniem: 162126
@m_snel21 mei 2020 23:49
Ze gaat volgend jaar rechten studeren en mijn zoon doet gymnasium
Wat heeft dit er mee te maken? Probeer je daarmee aan te geven hoe succesvol je bent met je opvoeding? Opleidingsniveau heeft daar voor mij weinig mee te maken.

Dood zwijgen nee, praten ja, maar een serieus gesprek over de impact van social media en privacy met een tienjarige? Een tienjarige kan daar de implicaties niet van overzien. Fijn dat je er geen problemen mee hebt gehad, maar het is naief om te denken dat er niks mis is met tiktok.
>Wat heeft dit er mee te maken?

Dat het dus niet perse problemen hoeft te veroorzaken als kinderen op hun 10e een telefoon krijgen.
Anoniem: 162126
@NimRod133726 mei 2020 19:09
Want mensen die lager presteren hebben die wel gehad? De correlatie is er gewoon niet.
De gemeenschappelijke iPad of telefoon van mama/papa die ze gebruiken. Ik zie het ook bij ons op school, lager, dat het enorm populair is onder de meiden. Veel dansjes die ze nadoen die ze erop gezien hebben.
Je bent goed bezig! Ik heb tiktok voor een paar minuten gebruikt, zag onzin en allemaal halfnaakte personen waarvan ik niet denk dat er veel ouder dan 18 zijn (op de homepagina) . Meteen eraf geschoten die app. Waar zijn de ouders?
Dan is TikTok zeker het enige videosharingplatform dat géén gegevens over de gebruikers bijhoudt en géén reclames voor je bedenkt. Want om dat te kunnen doen, is er allerlei dataverzameling nodig, en dat is bij kinderen onder de 13 (dacht ik) wettelijk verboden.
Daar trekt TikTok zich weinig van aan. Vandaar dat het artikel ook aangeeft dat het wordt onderzocht
Dat het onderzocht wordt betekent uiteraard niet dat ze het doen, Anders zou er geen onderzoek nodig zijn toch?

Er kan uit het onderzoek wel komen dat ze fout bezig zijn. Trial by media grows every day
Dan zou de app al geblokkeerd moeten zijn. Want zo werkt Google.

Dus of Google durft niet (lijkt me sterk, Google betaalt niet eens z'n belastingen), of het valt allemaal wel mee (lijkt me ook sterk, want als er foute content op TikTok staat, dan is TikTok gewoon aansprakelijk), of het wordt touwtrekken over de ruggen van de gebruikers (yes, dat is em, mark my words).
En het is allemaal VVS.
Dat is ook niet de bedoeling om het opnieuw te bekijken. Op het schoolplein is deze app heel groot. En dat is het al jaren alleen onder een andere naam.
Musical.ly heette het eerder, en toen was het al populair jonge kinderen gebruikten het, ik kan mij echt niet voorstellen dat ByteDance privacy respecteerd
Ik snap het succes van TikTok t.o.v. van Vine niet zo. De vlam van dat laatste is ook aardig snel gedoofd.
Heel simpel vine was niet populair bij kinderen.
Toen Vine op de markt kwam waren er nog niet zoveel kinderen die een smartphone hadden.
Leuke app voor kinderen, en er zijn veel kinderen, dus ik begrijp wel dat het populair is.
Dat is wel hoe het werkt ja. 1 kind in de klas, met een grote bek (of het leukste meisje), heeft de app. En als je dan de app niet ook hebt, dan hoor je er niet bij.

En dan te bedenken dat die kinderen dus allemaal een telefoon hebben. Zulke dure spullen kreeg ik vroeger niet. Ook niet met inflatiecorrectie!

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 20 mei 2020 19:41]

Het is op zich niet anders dan met andere apps en content. Een beetje IT-er volgt Tweakers.net. Als je niet op z'n minst van het belangrijkste nieuws van deze site op de hoogte bent hoor je er toch niet helemaal bij. En zo geldt dat voor alle specifieke segmenten.
Ja dat is online. Dit is met je vrienden en vriendinnen, iets anders. Ik wordt nooit uitgelachen dat ik niet weet dat Apple vorige week X heeft aangekondigd, maar als kleine jongen genoeg omdat ik ergens niet bijhoorde.
Als volwassene wordt je niet uitgelachen als je ergens niet bijhoort, of iets niet weet dat anderen wel weten. Sterker nog, het is juist leuk voor diegene om jou dat nieuwtje te vertellen, mag ik hopen.

Kinderen zijn vaak echte arseholes tegen elkaar. Je wordt vierkant uitgelachen als je nog niet weet dat snapchatter X verhaaltje Y heeft geplaatst. Of whatever. Je wordt gepest als je fiets wit is ipv groen. Je wordt weggeduwd als je geen schoenen van merk X hebt. Dat is toch schurfterig kutgedrag? En zo krijg je dat kuddegedrag dus op school, want niemand wil buitengesloten worden, en de ouders maar betalen.
2,2 miljoen gebruikers in België?
Dat is 1/5de van de volledige Belgische bevolking?
Dat valt met een hele grote korrel zout te nemen.

Ik ken voldoende mensen die het gebruiken, maar dat komt niet eens in de buurt van 5%.
n=1. Tenzij jij de meer dan 4/5e van de bevolking kent kun je niet zeggen dat die cijfers niet juist zijn.
Sorry, maar ik vertrouw dat ganse Tiktok voor geen meter. In handen van Chinezen zijnde etc. En dan nog super populair bij kinderen... Angstwekkend.
Mijn kinderen hebben een strikt Tiktok verbod. Gelukkig interesseert het hen ook geen hol en houden ze zich ganse dagen bezig met YouTube, Netflix, Fortnite en Minecraft.
Voor degene die denken dat er zoveel kinderen in Nederland zijn...
Ik kom geregeld op middelbare scholen en het is inmiddels echt niet meer abnormaal om een 2e telefoon op zak te hebben. 8)7
Ach, je haalt de gezinnen met TikTok er zo tussenuit.. Sta je een minuutje te kletsen met een ouder in de buurt die één van de kids bij heeft.. Staat het kind naast een ouder van die rare moves te doen omdat ze verder niets te doen heeft....? A. TikTok of B. Fortnite :+
3.5miljoen gebruikers te veel, als er een tiktok link voorkomt binnen whatsapp groepschats van de verschillende vrienden groepen is het altijd een schaars geklede 'dame'. Dame tussen aanhalingstekens want volgens mij zijn de meesten nog niet van de scooter leeftijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee