Apple brengt nieuwe iPod touch uit

Apple heeft de eerste nieuwe iPod touch sinds 2015 aangekondigd. Het apparaat heeft dezelfde A10 Fusion-chip die destijds in de iPhone 7 zat. Verder heeft de iPod touch opslagruimte tot 256GB en biedt het apparaat ondersteuning voor Group Facetime en augmented reality.

De iPod touch wordt geïntroduceerd in de vorm van verschillende modellen, die zich van elkaar onderscheiden op basis van de hoeveelheid opslagruimte: 32GB, 128GB of 256GB. Het besturingssysteem en de meegeleverde apps nemen daar op voorhand zo'n 16GB van in beslag. Met een gewicht van 88 gram is de iPod touch beduidend lichter dan de gemiddelde smartphone.

Net als de voorgaande generatie heeft deze iPod een retina-display met een diagonaal van 4". Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting is aanwezig. Net als bij de iPhone 7 draait de nieuwe iPod touch ook op iOS 12.

De iPod touch is vanaf dinsdag via de webshop van Apple te koop. Fysieke winkels hebben het apparaat later deze week op voorraad. De prijzen variëren van 229 euro tot 339 euro en 449 euro, afhankelijk van de hoeveelheid opslagruimte. Het apparaat is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren en Earpods zijn inbegrepen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-05-2019 • 15:36

287 Linkedin

Reacties (287)

287
274
148
11
0
70
Wijzig sortering
Ik vraag me af wie precies de doelgroep voor deze release is.
Tegenwoordig heeft iedereen wel een telefoon die al deze functies ingebakken heeft. Wellicht handig apparaatje voor sommigen tijdens het sporten?

[Reactie gewijzigd door Paragon93 op 28 mei 2019 15:39]

Er is een aardige niche voor het gebruik van deze machines als barcode scanners. Er zijn ook speciale sleeves voor te vinden. Bijvoorbeeld musea (mijn werkgebied) gebruiken die. Daar is een iPhone overkill voor. En dan heb je nu een versie die weer mee kan met de laatste iOS versies.
Klopt ik heb een tijdje oudere modellen gebruikt als kassa.

Er was in de winkel één hoofdkassa. Alle ipod touches waren gekoppeld met deze kassa. Met de ipod kon je vervolgens o.a. producten scannen voor de voorraad te controleren (ipv naar het magazijn lopen), kassa bon te maken, te pinnen (op de achterkant van de sleeve zat een pin automaat), vracht in te boeken en een inventarisatie doen. Het was wel vreemd om niet meer naar de kassa te hoeven lopen om een verkoop af te sluiten (als de klant wilde pinnen). Pak het product, scan het, laat de klant pinnen, factuur gaat naar de mail. Uiteraard kon je de factuur printen maar dan moest je wel even naar de printer lopen.

Het idee was super, de software maakte het echter super traag waardoor het niet fijn werkte.
Bestaan er geen smart phones die veel goedkoper zijn, die dat ook kunnen?
Bestaan er geen smart phones die veel goedkoper zijn, die dat ook kunnen?
Dat ligt er aan hoe je dat bekijkt, in TCO is een iPhone zakelijk vaak goedkoper, puur omdat de meeste Android smartphone een veel te korte support cyclus hebben en amper inruil waarde hebben (als je dat al wil). Waardoor je steeds nieuwe moet kopen terwijl de oude moeten nog afgeschreven worden. Daarnaast wil je eigenlijk niet dat dergelijke devices kunnen bellen, maar alleen via wifi. En je zit natuurlijk gebonden aan de leverancier van de software, zeker voor niche producten is ontwikkelen voor iPhone veel fijner omdat er veel minder varianten van zijn, langere support cyclus, etc.

@GreNade Mijn iPhone 6 is 4 jaar en anderhalve maand oud, deze werkt nog prima. Nog niet zo lang geleden de defecte iPhone 6 van m'n moeder vervangen door een refurbished iPhone 6. M'n iPad Air is nu 5,5 jaar oud, gebruik deze dagelijks.

Natuurlijk zijn er niet heel veel individuen die zo denken, maar in het bedrijfsleven wordt zo heel wat vaker gedacht door mensen die de boel een beetje op orde hebben. Maar ook daar zie je regelmatig mensen met een te korte blik en alleen maar ogen voor de lagere bedragen. Die kopen dan vaak een PC die nu net geschikt is, maar zo een ding moet 5 jaar mee (ivm. financiële afschrijving), natuurlijk kan dat korter, maar dat is niet efficiënt omgaan met je resources.

En zeker zakelijk is een toestel vaal niet het enige, maar zeker ook de tijd waar verschillende mensen mee bezig zijn. Iemand besteld het, iemand levert het uit, registreert het in een CMDB, de gebruiker die het nieuwe toestel instelt en oude data overzet. Daarnaast zit je vaak ook met nieuwe accessoriers, hoesjes, opladers, docks, etc. Het tikt allemaal aan en het is vaak al veel goedkoper om een duurder toestel te kopen die langer meegaat, dan een goedkoop toestel dat minder lang meegaat. In het geval van de iPod Touch betaal je niet voor dingen die je niet gebruikt gedurende het leven van het device.

@Anoniem: 310408 Wat, als ze elk 1-2 jaar nieuwe moeten kopen voor support, hell yes! Na 5 jaar en zo goed als afgeschreven, zeer waarschijnlijk niet. Maar vergis je niet wat dergelijke dingen nog kunnen opleveren als je opeens grote ladingen heb er van (100en), dat valt natuurlijk in het niet bij de aanschaf van nieuwe devices. Maar dat wil je gewoon niet al na 1-2 jaar.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 28 mei 2019 20:54]

Anoniem: 310408
@Cergorach28 mei 2019 20:33
Inruilwaarde voor de devices die je gebruikt in je Point of Sales system? Laat ik duidelijk zien, er is werkelijke geen enkele ondernemer die dat als factor ziet. Nul, als in zero.
Die zijn er dus “werkelijk” wel kan ik je vertellen! Een aantal van onze klanten doet dit na 18 maanden alles vervangen voor nieuwe modellen. Die weten namelijk dat ze een leuk prijsje krijgen als ze hun 200 apparaten inleveren, wij leveren ze weer terug aan een refurbish partner...

Erg zeker zijn en zo dikgedrukt...
Over een tikfout leuteren in slecht Nederlands, wat jammer.
Ik heb zelf 6 jaar met een iPhone 5 gedaan, dus dat deel van het verhaal hoef je me niet uit te leggen, maar ik lees in een van de reacties @s0kkie dat een bedrijf ze gebruikt voor audio-rondleidingen… Dan lijkt het me toch behoorlijk overkill. Dan heb je toch genoeg aan een mp3-speler?
Nou nee. Audio tours zijn al heel lang niet meer 1 bandje zonder fastforward functie.

Je alternatief is een mp3 gebaseerde player met een cijfertoetsenbord zodat je een nummertje kan invoeren en dan de bijbehorende audio horen, en die kan veel minder dan de app-gebaseerde audiotours. Meestal is de app ook beschikbaar voor je telefoon en dus hoeft het museum de devices dan alleen nog maar te hebben voor groepen en individuen die dat niet kunnen en willen gebruiken. Bovendien zijn die audiotour apparaten al niet echt een euro voor een dozijn zoals gewone mp3 players.
Een telefoon is niet nutteloos als je geen nieuwe Android versies meer krijgt, en beveiligingsupdates zitten bij de meeste grote fabrikanten wel prima. Als je ziet wat een iPhone kost, moet die minstens twee keer zo lang ondersteund worden om goedkoper te zijn. En laten we eerlijk zijn, hoeveel ondernemers lopen nu nog rond met een iPhone van 5 jaar oud? En hoeveel baseren daadwerkelijk hun aankoop op het aflopen van de support?
Ik denk dat de IT afdeling zich daar heel erg mee bezig houd, met de aantal jaren support.
Wat kost het om de IT afdeling de devices te verwisselen voor nieuwe? Als ze dat kunnen uitstellen naar 1 x per 5 jaar i.p.v 2 x per 6 jaar dan doen ze dat. Ook de energie die ze er in moeten steken om de nieuwe devices gebruikers klaar moeten maken is vaak meer dan gedacht.
It afdeling houdt doorgaans rekening met afschrijving. Toestel afgeschreven =nieuwe uitzoeken, of gebruiken tot ie op is.
Elektronische apparatuur moet je tegenwoordig in vijf jaar afschrijven, dus....
Klopt niet wat je zegt. Telefoons worden in het bedrijfsleven maximaal in twee jaar afgeschreven omdat dat moet van de fiscus.
Je mag altijd langzamer afschrijven, alleen niet sneller. Je moet ze dus in minimaal twee jaar afschrijven.
Vast en zeker. Maar worden deze softwarematig up to date gehouden? Hoe je de app support daarvan? En kan je daarvan over een paar jaar nog een identieke vervanger krijgen?

Mogelijk wel. Maar heb je als bijvoorbeeld horecaondernemer echt zin om je zorgen te maken over deze issues? Zoveel bespaart het niet.
Als barcode scanner is een iPod Touch ook behoorlijk overkill - sterker nog, het is al overkill als je überhaupt zo'n gelijkaardig ding daarvoor gebruikt, laat staan alles wat van Apple komt en dus hoogprijzig is.

Bewerk: Toch een logische keuze.. die scanners zijn verrekte duur. Relatief simpele dingen die toch al duizenden euro's kosten... belachelijk.

[Reactie gewijzigd door Lapjespoes op 28 mei 2019 18:16]

Theoretisch heb je wel gelijk, de hardware kan veel meer dan nodig is. Maar wij hebben dan als software leverancier weer het gemak om voor iOS een app te kunnen ontwikkelen. Kan het gebruikt worden met een iPod Touch, elke recentere iPhone, en zelfs een iPad, als ze willen. En hoe specialistischer de hardware wordt, hoe duurder.
En zoals @EraYaN hieronder ook zegt, speciale handscanners zijn nog duurder. Die sleeves waar ik naar refereerde trouwens zijn ook niet goedkoop.
Een androidtoestelletje van een 'paar tientjes' tot 100 euro kan dat toch ook allemaal? Ik vind een Apple app dan toch nog redelijk specifiek. Je moet immers altijd een apple product nemen, bij een android device kun je kiezen uit legio merken met dito prijsranges.

Het is natuurlijk leuk voor je bedrijfsimago, maar het is dan meestal een hippe ICT-er die daar mee op de proppen komt, een prijsbewust bedrijf gaat niet met apple apparatuur lopen. Al is het maar vanwege de mogelijke risico's die het met zich meebrengt...

Risico's als dat ze je hele tent leegroven, ik moet de eerste roof nog in het nieuws zien komen waar ze bij een winkel/eetgelegenheid/bedrijf allemaal Alcatel of Wiko toestellen stelen. Dan sta je ook wel een beetje voor lul bij de dievengilde... #NoFanboyComment

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 28 mei 2019 17:00]

Je ziet natuurlijk hier en daar ook wel wat Android devices. Mijn plaatselijke Shabu Shabu heeft Nexus 7 tablet's

Er zijn natuurlijk redenen te gaan voor een merk als Apple.
De hoesjes / barcode lezers bestaan al.
de hardware is snel (De A10 is 2 jaar oud, maar nog steeds zeer snel)
het draait een recente versie van iOS met alle nieuwe Api's die mogelijk gebruikt kunnen worden
Ik snap dat je voor dergelijke toepassingen iets anders neerzet dan een ipad oid. Die nexussen zijn relatief goedkoop en behoorlijk stevig. Houden ook goed vast als je vieze handen hebt en zijn volgens mij ook bruikbaar met pennetje.

Helaas zijn ze vaak wel bijzonder traag bij dat soort shops.
Mijn plaatselijke Shabu Shabu heeft Nexus 7 tablet's
Verschil is dan weer wel dat die tablets voornamelijk aan de klanten worden gegeven, om hun bestellingen door te geven. Dan speelt natuurlijk mee dat je er a) tientallen nodig hebt, en b) ik klanten niet zou vertrouwen met peperduur Apple spul, zeker niet bij de tafels dicht bij de uitgang.
Bij museums krijg je soms een audio rondleiding vanaf een iPod Touch
Daar zit denk ik juist de kracht van apple...ik heb zelf niets met apple omdat ik het meer een soort sekte vind (als thuisgebruiker wil ik alle opties zelf kunnen gebruiken/instellen)...
Maar als zakelijke gebruiker wil ik juist dat het een gesloten systeem is, waar mijn klanten (lees medewerkers) zo min mogelijk aan kunnen verprutsen. Het ding moet het doen, moet makkelijk hanteerbaar zijn, moet goed beveiligbaar zijn en moet van een beetje kwaliteit zijn (niet gelijk stuk gaan bij minste of geringste).
Het apple ecosysteem is al dermate lang een beproefd systeem en de apple producten zijn gemaakt met een visie waardoor het juist niet mogelijk is om heel veel rare dingen voor elkaar te krijgen op zo'n toestel dat dat heel veel 'onderhoudswerkzaamheden' kost...daarnaast zijn ze van goede kwaliteit (over het algemeen) en zijn ze makkelijk beveiligbaar.
Dat alles maakt de meerkosten qua aanschaf wel verantwoord. Die wordt terugverdient.
dat, valt best mee. https://onlysim.nl/actuee...smartphone-onder-100-euro

heb zelf een redmi note 4 voor 150 en dat is zeer zeker geen natte krant
Voor iets dat een beetje barcodes moet scannen kun je voor 100 euro genoeg vinden. En hoe dan ook voor veel minder dan een Ipod vind je zeker wel wat nuttigs.
Je hebt duidelijk geen idee wat normale handheld scanners kosten. Die 229 euro is echt een koopje, ook al gaat het niet zo lekker als een volledige barcode scanner, die zijn vaak toch tegen de 1000 euro.
Eerste link: https://www.conrad.nl/o/barcodescanners-0417012 Ik zie toch diverse modellen van ruim onder de 100 euro; ook draadloos wel te verstaan.
Dat zijn allemaal losse scanners, daar moet nog een handheld device of computer bij, zoals je ook die ene ziet waar de iPhone notabene al op staat.

Je snapt natuurlijk dat dat niet de "handheld scanners" zijn die ik bedoel. Die hebben een OS, een CPU, RAM, connectiviteit etc.
Er zitten ook radiografische tussen met bijvoorbeeld een USB dongle. Dat je het signaal ergens zal moeten verwerken lijkt me evident; dat is bij gebruik van een iPod niet anders lijkt me... Een kassasysteem o.i.d.
De iPod (of eerder een hele set iPods of propere handhelds) kunnen gewoon HTTP of wat dan ook praten met een server ergens in de cloud. Deze doen hooguit OPOS of iets customs en dan niet eens over WiFi of 4G ofzo, en dat werkt toch echt een stuk minder lekker over grotere afstanden. Denk als applicatie tickets scannen bij een evenement.

Dus er is wel een zeer wezenlijk verschil, de iPod of een andere handheld, kan veel meer zelfstandig zijn werk doen. En dan heeft de iPod nog het voordeel dat men niet voor een matige custom embedded system OS implementatie software hoeft te schrijven. iOS heeft echt prachtige tools, vooral in vergelijking met wat Motorola/Symbol nu Zebra volgens mij, nog wel eens op die scanners had draaien. Als het al Linux was had je geluk, vooral als de toolchain ook nog eens nieuwer was dan GCC3 of <4.2.
Een iPod communiceert ook alleen over wifi. En heeft ook eerst een stuk software nodig om te communiceren met de cloud. Inderdaad kan daarmee de iPod dan rechtstreeks communiceren. Je kunt ook werken met een stel wifi connected handheld scanners met een basisstation dat de communicatie afhandelt. Dat basisstation kan iets simpels als een raspberry zijn. Veelal zal in de praktijk bijvoorbeeld een on premise kassasysteem of magazijn systeem de data afhandelen.
Natuurlijk kun je ook lokaal je shit afhandelen, het maakt verder natuurlijk niet uit waar die server precies staat. Maar het blijft een feit dat je een losse handheld scanner (veredeld toetsenbord of matige webcam) niet kunt vergelijken met de computers die veel duurdere scanners of de iPod + scanner sleeve zijn.
Die tweede optie heeft gewoon veel meer mogelijkheden en is veel beter inzetbaar, en het originele punt was dus dat die iPod plus sleeve goedkoper kan zijn dan een vergelijkbare professionele handheld scanner.
HTTP naar “de cloud”.

Ik mag hopen dat je een grapje of typfout maakt......
Nouja dan moet ik je toch teleurstellen, je moest eens weten hoeveel er nog allemaal vrij en kaal over de kabel gaat. Al is alles wat nieuw is nu wel netjes HTTPS of bijvoorbeeld IPSec tunnels. Maar sommige doen zelfs FTP of TFTP gewoon over het internet dusja...
Kom op, je gaat toch geen input-device (lees wel: vergelijkbaar met toetsenbord of muis) vergelijken met een apparaat dat zich bijna kan meten met een smartphone?
En waar is de rest van de software ? 😉

Oa Motorola heeft met de symbol reeks een aantal scanners die professioneel worden gebruikt en die kosten echt meer dan 1000 euro zonder bijbehorende service.
...wauw. Dan snap ik de keuze wel. Wat een afzetterij. Hoe kan zo'n relatief simpel stukje techniek zo ongelooflijk duur zijn? Dat kan niet anders dan kunstmatig omhoog gehouden prijzing zijn. Voor een ECG-monitor kan ik het me voorstellen. Voor een scanner.. nee. Dat is niet het resultaat van gezonde marktwerking.

Bewerk: Het leek me vrij evident wat "kunstmatig" in deze context betekent: namelijk niet het emergente gevolg van een gezonde marktwerking maar het tegenovergestelde er van. Dat het minder geproduceerd wordt rechtvaardigt de gigantische prijs ook niet.

[Reactie gewijzigd door Lapjespoes op 29 mei 2019 12:40]

Wordt in veel kleinere getallen gemaakt dan iets als een iPod. Een robot die een cameramodule zo uit de doos in een apparaat plaatst is bij grote getallen nu eenmaal veel goedkoper dan de spreekwoordelijke maagdendijen in Havana (of tegenwoordig: de fabriekswerker in EU-hogelonenland Polen) die met handenarbeid een super-rugged en goed onderhoudbaar PoS device in elkaar schroeft.

Definieer kunstmatig: er is weinig concurrentie op de markt, maar dat is dus niet kunstmatig zo.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 29 mei 2019 12:18]

naja koopje is het zeker niet je zegt het zelf een echte goeie scanner kost volgens jou 1000 euro dus je moet dan van een 229 device ook niet alles verwachten . ook is het zo dat wat je met die iPod kan scannen je ook met je eigen toestel kan dus het ding kopen voor de scanfunctie is ook niet echt een ding lijkt me
Een werkgever kan en mag niet van zn werknemers vragen dat ze hun privé-telefoon als kassa gebruiken. De concurrentie van de telefoon in je zak is dus bij Pos toepassingen niet van toepassing.
Ligt eraan...er zijn zat plekken waar je juist wel zo'n dure, rugged scanner wilt...
Een maat van mij is bv verantwoordelijk voor de devices binnen een productieomgeving en hij koopt simpelweg geen enkel apparaat wat kappt gaat als er een heftruck overheen rijdt...waarom niet? Omdat dat dus in de werkelijkheid van het gebruik zeker een keer gaat gebeuren (of ze vallen vanaf de hoogte van een heftruck cabine, etc)..
Wat ik wil zeggen is; ieder bedrijf heeft zijn eigen maatstaven en 1 product kan nooit in alle gevallen aan elke behoefte voorzien...
Scanners voor 2D-barcodes zijn duur en moeten vaak nog ergens op worden aangesloten. Ik kan mij voorstellen dat een iPod heel handig is hiervoor. Een telefoon hiervoor inzetten is inderdaad overkill. :)
naja als je je eigen toestel gebruikt is dat niet overkil . je hebt die toch al.
Dat is een niche wat ik zelf over het hoofd heb gezien.

Ik kom regelmatig in magazijnen ed,
en daar heb je specifieke handheld scanners die minimaal 1000 euro kosten.

Lijkt me een niche waar grote slagen kunnen gemaakt met lagere kosten indien de aansluitende software op de WMS kan worden ontwikkeld.
Als de iPhone zich gedraagt als de huidige handheld scanners hoeft er niets aangepast te worden. En hiervoor zijn allang cases en software beschikbaar omdat dit gebruik reeds jaren aan de gang is.
Naast de meerprijs van meer dan €200,
wil je in bepaalde gevallen juist geen gsm.

Het is bedrijfseigendom en met enkele opties minder wordt het een stuk minder interessant voor alternatief gebruik.
Sterker nog... als dit apparaat weet te presteren als een iphone 7 of 8 dan heb ik dit liever dan een nieuwe iphone. Bellen deed ik al niet en whatsapp ben ik zo onderhand ook wel klaar mee. Ben reeds tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk alleen maar mail kijk, wat surf en soms de radio functie gebruik.

Daarnaast heb ik altijd de ipad bij me (4g) mocht ik een keer niet in een bekende wifi zone verkeren.

Ik geloof dat ik deze gewoon maar eens ga aanschaffen en dan probeer geheel zonder 4g verbinding verder te gaan. Volgens mij gaat dat prima bevallen. :)
Volgens mij zag ik afgelopen weekend op het terras de bediening ook met een iPod rondlopen. Dus ik vermoed inderdaad voor dat soort doeleinden.
Apple gebruikt ze zelf ook in de Apple Store's met een speciale houder met Barcode lezer en Pin Automaat
Best toffe dingetjes IMO
Er is een aardige niche voor het gebruik van deze machines als barcode scanners. Er zijn ook speciale sleeves voor te vinden. Bijvoorbeeld musea (mijn werkgebied) gebruiken die. Daar is een iPhone overkill voor. En dan heb je nu een versie die weer mee kan met de laatste iOS versies.
Er zijn ook eenvoudigere consumenten toepassingen: gebruik als super fijne afstand bediening voor je home cinema. Afstandbediening voor mijn smart home als ik niet in huis ben (zonder pincode bruikbaar voor iedereen in huis inclusief bezoek). En met het juiste hoesje vinden ze het allemaal een super sexy remote control. Zonder door te hebben dat het een Ipod is.

Op vakantie wil ik graag al mijn muziek bij mij hebben. In de bush en in het vliegtuig. Voorheen kocht ik telkens de iphone met het grootste geheugen. Sinds ik de Ipod met het maximale geheugen heb, staat mijn muziek daarop. Dat geeft mij de kans een goedkopere Iphone met minder geheugen te kopen.

En in het vliegtuig kan ik de Ipod leeg spelen en na aankomst heb ik dan gewoon nog een volledig opgeladen Iphone op zak.

Hij werkt met gewone high end headsets, draadloze Apple Earpods of andere bluetooth headsets en met lightning headsets. Misschien is het placebo, maar de 3,5 mm aansluiting vind ik beter klinken dan een lightning aansluiting met verloopplug. De Ipod DAC kan wel eens beter van kwaliteit zijn dan de DAC in het Apple verloopkabeltje. De lightning naar 3,5 mm verloop kabeltjes van het Kruitvat vind ik ook weer anders klinken, ik heb het nog nooit blind getest. Dus voor wat het waard is.
Moet eens Android proberen daar gaat bij sommige toestellen een 1tb kaartje in, kun je al je muziek altijd bij je hebben
Kleine kinderen zijn ook een doelgroep.
Kleine kinderen geef ik geen iPod of iPhone, maar gewoon mijn oude telefoon. Simkaart eruit en prima. Natuurlijk ben ik niet representatief voor de gehele wereld, maar toch. Punt gemaakt denk ik.
Totdat ze een simkaart vinden of krijgen en gesprekken kunnen voeren met enge vreemden... Sommige kids zijn bijzonder inventief!
Daar hebben ze geen simkaart voor nodig. Denk aan huistelefoons, apps, etc. Nee, als dit de argumentatie is om kinderen geen oude iPhone maar een iPod touch te geven, dan vind ik m niet zo heel erg sterk.
Dat lijkt me het minst grote probleem.
Daar is een iPhone overkill voor.
Een iPod Touch ook.
Bij mijn bijbaantje in een grote vogel hotelketen hebben we tientallen iPods in gebruik voor inderdaad bestellingen / tafels / wijken. Werkt allemaal prima!
Bij mijn bijbaantje in een grote vogel hotelketen hebben we tientallen iPods in gebruik voor inderdaad bestellingen / tafels / wijken. Werkt allemaal prima!
Voor zulke functies kan een iPod nog geweldig van pas komen, lekker compact en het hoeft niet het bedrijf te verlaten.

Zou het niet interessant zijn om een soort case te maken voor de iPod, waarmee de iPod als een portable terminal kan functioneren?
Ik weet uit ervaring dat er veel kassasytemen gebouwd zijn om specifiek te werken met iPods en iPads, maar ik moet zeggen dat iPods toch vaak net te klein zijn en iPad Mini's eigenlijk toch wel het beste werken als handheld device om orders mee op te nemen.
Niet alleen dat, hoeveel mensen kopen nog digitale muziek als ze alles (de meeste mensen toch) kunnen vinden op Spotify. Dan is 229 wel duur als streamtoestel voor Spotify. Kan je net zo goed je eigen telefoon gebruiken. Je moet dit toestel dan toch nog verbinden via wifi waarschijnlijk met je eigen toestel.
Plekken zonder internet (ze bestaan nog op deze wereld). Dan is spotify echt niet zaligmakend.
Maar niet lang meer als we Elon of bezos mogen geloven!
Gewoon het e.e.a. downloaden van te voren... Gaat ook in Spotify.

[Reactie gewijzigd door ATS op 28 mei 2019 16:52]

Ik koop nog digitale muziek op verschillende downloadwinkels, waaronder iTunes. Het is misschien wat duurder dan een abonnement op een streamingdienst maar ik kan mijn muziek wel zonder moeite op al mijn apparaten zetten. Ook heb ik de muziek nog steeds advertentievrij beschikbaar als ik mijn abonnement/de dienst stop(t). Dat valt of staat nog steeds met goede back-ups natuurlijk maar dat is iets wat ik zelf in de hand heb.
Of je ript en edit de muziek van YouTube(haalt intro videos eruit b.v).
Spotifu, Deezer zijn mooie alternatieven, maar dan moet je wel een aangepaste versie hebben iv.m reclame onderbrekingen.

Gebruik zelf nu YouTube Vanced, geen reclame, blijft doorspelen als je je telefoon locked (nornale youtube app stopt de muziek, iets waar ik me al heel erg lang aan ergerde.

Gelukkig is dat nu ogelost,alternatief kan ik via Plex/Seedbox muziek spelen

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 29 mei 2019 06:32]

Ik denk dat dit volledig voor kinderen is als goedkoop iPhone alternatief.
goedkoop? Volgens mij kan je beter een 2e hands (of nieuw) iPhone 6(s) kopen dan. Of wat heeft dit als voordeel?
Aantal voordelen.
 • Er gaan geruchten dat de iPhone 6 geen iOS 13 krijgt.
 • Het is goedkoop voor een nieuwe iOS device.
 • Langere software updates
 • Het toetstel is nieuw
 • Etc

[Reactie gewijzigd door Alw4ysFresh op 28 mei 2019 15:57]

Hmm de 5S heeft nog iOS 12, dan zou de 6 geen 13 krijgen? Lijkt me sterk..
Wat ik begrepen heb uit de geruchten is dat iOS 13 alleen op toestellen komt met minimaal 2GB werkgeheugen. Bovendien is de A8 chip (iPhone 6, 6plus, iPad mini 4, vorige generatie iPod touch) niet noemenswaardig veel sneller dan de A7 uit de iPhone 5S. Dat dat de 5S nog iOS 12 heeft gekregen is uitzonderlijk, omdat Apple met iOS 12 voornamelijk focuste op performance en stabiliteit en daarom op alle toestellen met iOS 11 te installeren was. iOS 13 is daarentegen weer een feature-update die meer van de hardware zal vereisen.
Ben oprecht benieuwd. Ik had het idee dat ze steeds “de oudste generatie” afstoten, dus dit jaar de 5S, volgend jaar de 6, dan de 7... etc.
Vooral die Etc. is een groot voordeel inderdaad.
Dat je kind van 3 geen 112 kan bellen ? En ja dan kan met een simloze iphone, helaas :(...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 28 mei 2019 15:56]

Anoniem: 1166176
@tweazer28 mei 2019 16:25
In België gaat 112 bellen niet zonder een actieve simkaart.
Da's raar ? Ik meen mij te herinneren dat het een EU directive was: men diende altijd 112 te kunnen bellen, ook zonder beltegoed, ook als de eigen operator niet beschikbaar was dan via de concurrent en ook zonder aktief abonnement en/of sim kaart. Wie weet van de hoed + rand ?
Hij heeft gelijk, voor noodnummers in België is een SIM vereist, maar die SIM heeft geen actief abonnement , registratie of bel tegoed nodig.

Althans volgens de info direct van de Belgische overheid:
https://www.vlaanderen.be/noodoproepen
Dat is dan zeker recent veranderd, want de laatste keer dat ik in België was kon dat wel gewoon.
ik heb juist geprobeerd en het gaat hoor
Jaren geleden toen mijn dochter nog 5 was en een oude telefoon kreeg om foto's mee te maken was ik daar ook bang voor. Was een ZTE Blade waarvan er vele roms in omloop waren en waar het mij lukte om de interne mapping van de 'beltoets' te verwijderen.

Het gevolg was een telefoon waar effectief geen 112 mee gebeld kon worden. Maarja, dat vereiste wel wat avondjes gepuzzel. :P
Je hebt helemaal gelijk
De nieuwe ipodtouch bezit helemaal geen vinger afdruk scanner
Ik heb afgelopen jaar november 2018 nog een nieuwe iPhone 6S 64 Gbyte bij Mobico.nl in Amersfoort gekocht voor € 359

Deze nieuwe ipod touch is een slechte deal

Dit zijn de specs volgens de Apple website
https://www.apple.com/nl/ipod-touch/specs/

[Reactie gewijzigd door Henk ten Dolle op 28 mei 2019 15:56]

De iPhone 6S krijgt waarschijnlijk iOS 13 als laatste iOS update. Dus dat is nog maar 1 jaar support.
Klopt,

Maar met iOS 13, kan mijn 6S nog minimaal drie jaar mee.
Apps worden heel lang ondersteund ook op oudere devices
Nieuw ipv tweedehands, garantie, winkelvoorwaarden. Zoiets? Niet iedereen kijkt enkel naar de prijs.
Kinderen willen ook Whatsapp, en dat gaat -volgens mij- niet zonder aanmelding via sms en dus sim.
Kinderen moeten geen WhatsApp willen; kinderen moeten lekker buitenspelen en binnen gewoon met andere dingen vermaken.
Tijden veranderen, heb jij als kind altijd buiten gespeeld? Of zat jij ook begraven in je stripboeken, nintendo, furby of wat de rage van de tijd ook was?
Ja, ik speelde vaak buiten en binnen zat ik niet begraven in Nintendo, Furby e.d. want daar hadden mijn ouders geen geld voor. Af en toe op de computer, maar dat was het. Dus ik ben vooral 'ouderwets' opgegroeid en daar ben ik heel blij om. Zo ga ik mijn toekomstige kinderen ook opvoeden (als ze 12 zijn kunnen we het eens gaan hebben over een smartphone), maar ik zou willen dat meer mensen er zo over dachten. Kinderen achter een schermpje begraven is ongezond.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 28 mei 2019 17:26]

Je hebt duidelijk nog geen kinderen
Je hebt inderdaad zelf nog geen kinderen blijkbaar. Zie het maar eens tegen te houden zodra het wel zo is. Het is zo een dooddoener om te zeggen dat ze dan maar buiten moeten spelen "omdat men dat vroeger ook deed".
Tijden veranderen. Vroeger kreeg je op school alles op papier mee, tegenwoordig digitaal. Groep 7 of 8 basisschool lopen ze er al volop mee rond om muziek te luisteren, spelletjes te doen en onderling af te spreken met elkaar.
Zodra ze naar het VO gaan, dan gaat alles via dat ding.
Heel veel sterkte met jouw instelling! Wacht maar tot je zelf kinderen hebt... en kom dan nog es terug.
tja, wat mij betreft heb je gelijk. Maar de druk van andere kinderen en zelfs school is groot. Als jouw kinderen voor de zoveelste keer niet worden uitgenodigd door vriendjes of een verjaardagsfeestje ga je er wel anders over denken.
En ondanks dat, spelen ze alsnog buiten hier :D
Je snapt toch wel dat deze skils in de huidige maatschappij handig zijn om te funtioneren?

Ben het wel met je eens, er mag meer fysieke activiteit plaatsvinden, stimulatie van creativiteit etc.
Kan wel, installeren en met de hand de code in de ontvangen sms invullen. Je hebt dus nog wel een mobiel nodig om te activeren, maar daarna werkt het (mits je wifi hebt)
Helaas is de app überhaupt niet de downloaden vanaf een iPod Touch uit de App store. Dus dan kan dit ook niet.
Dit is hetzelfde voor de iPad.

[Reactie gewijzigd door markimarc op 28 mei 2019 15:57]

Dan moet je wel WhatsApp geïnstalleerd krijgen op je iPod. Apple staat WhatsApp niet toe voor iPods voor zover ik mij kan herinneren. (Dit was vroeger de reden dat ik mijn iPod jailbreakte). Ik weet niet of ze het beleid inmiddels hebben aangepast.

[Reactie gewijzigd door 99chiel99 op 28 mei 2019 15:53]

" Apple staat WhatsApp niet toe voor iPods"

WhatsApp staat WhatsApp niet toe op iPods
Dan zet je er Telegram op :)
Of iMessage, of Signal. Er zijn zat mensen die stilletjes aan van WhatsApp willen afstappen. Het koppig vasthouden aan een SIM verplichting kan een goede extra reden zijn.
Geen probleem. Men neme een sim, een weggooi telefoon en dit ding. Whatsapp erop, aanmelden, sms ontvangen op weggooi telefoon, code intikken op dit ding en whatsapp werkt. Weggooi telefoon kun je dan weggooien of verkopen aan een drugsdealer die em na vijf keer gebruiken weggooit :)
Je moet wel opletten hoelang die SIM blijft werken als je 'm verder niet gebruikt. Meestal moet je eens in het half jaar een sms versturen of telefoongesprek starten. Ik doe het met een Simyo-prepaid van 5 euro. Ieder half jaar krijg ik meldingen dat de kaart gedeactiveerd gaat worden als ik geen tegoed verbruik.
Je kan hier echter geen Whatsapp op installeren. Als je het op zoekt in de store staat het er gewoon niet tussen.

Jailbreaken is dan een optie, maar dat moet je ook maar willen ....
"Jailbreaken is dan een optie, maar dat moet je ook maar willen ...."

En het moet kunnen. Het lukt niet altijd om meteen na de release te jailbreaken, soms duurt het nog een poosje.
APK downloaden en op een Ipod zetten ...... :?

Ik ben je even kwijt hoor :)

Of heb je ooit zo op een Android tablet de APK van WA kunnen zetten? Want dat gebeurt wel vaker inderdaad.
nee, op een Ipad, niet op een Ipod.
ik snap niet waarom ik een -1 krijg voor iets wat wel kloppend is.

beetje jammer weer dit :?
iOS devices draaien geen APKs. Nooit niet. Daarom krijg je de -1, voor iets dat pertinent onjuist is.
dan haal je, wat ik heb vermeld uit context. ik heb het niet als APK op de ipad gezet, dat heb ik nooit vermeld. Wel dat ik met de APK whatsapp op een ipad heb gekregen met een omweg, en als ik mezelf dan probeer te verdedigen omdat ik weet dat dit ooit gelukt is krijg ik een -1
Je herinnert je het verkeerd.
APK installeren op een iPad?
Ik denk dat je een neppe iPad hebt gekocht met Android er op :+
Je weet dat dit technisch gezien niet mogelijk is?
Volgens mij kun je via een omweg wel een IPA bestand installeren (correct me if i'm wrong).
Een APK draait alleen op Android, een IPA alleen op iOS.
Een Android app zal nooit op iOS draaien en zo ook omgekeerd.
Een Windows programma draait ook niet op Linux. Je zou wel een emulator kunnen gebruiken (voor Linux bijvoorbeeld Wine), maar er bestaan op dit moment geen werkende Android emulators voor iOS.

Voor Android apps worden api's van Google gebruikt die niet in iOS ingebouwd zitten. ]Daarnaast worden veel Android apps in Kotlin geschreven, in plaats van de "normale" Java zoals in iOS.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 28 mei 2019 22:11]

Zeg nooit nooit.

Ten eerste is het niet gebruikelijk om een emulator te gebruiken om Windows programma's te draaien op Linux. WINE is gangbaar en staat voor "WINE Is Not (an) Emulator". Het is geen emulator, maar implementeert veel van de Windows APIs op Linux, waardoor Windows programma's kunnen werken op Linux.

Daarnaast heeft Windows tegenwoordig support voor Linux applicaties, die (ook weer zonder emulator) vaak prima kunnen draaien op Windows met gebruik van de WSL: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Subsystem_for_Linux
Slechts een voorbeeld van compatibiliteit van programma's tussen verschillende besutringssystemen.

Er zijn al eerdere initiatieven geweest om Android APKs te draaien op andere systemen die geen Android zijn (bijv. Chrome OS van Google zelf, maar ook BlackBerry heeft een poging gewaagd, en ik meen mijn te herinneren dat Microsoft dit ook geprobeerd heeft).

Verder compileert Kotlin gewoon naar Java bytecode, en kan je met Kotlin gecompileerde classes doorgaans prima draaien met een normale JVM. Dit verhaal gaat overigens sowieso niet op voor Android, om Android zelf een eigen "smaakje" van Java gebruikt en een reguliere JVM dus sowieso al moeite zal hebben met Android classes (ongeacht of het geschreven is in Java zelf of Kotlin).

Het heeft op dit moment niet veel nut voor Android om iOS apps te gaan ondersteunen of vice versa, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is of nooit gaat gebeuren. Mocht in de toekomst het marktaandeel van één van beiden nog eens flink kelderen, dan zou het best wel eens kunnen gebeuren dat die een compatibility layer bouwt om apps van de ander te ondersteunen.
Apk draaien op random andere systemen isn’t that hard. Maar APK draaien op iOS is gewoon pertinent onmogelijk. Dat us ook nooit gedemonstreerd als een jailbreak functie.

Wsch is hij in de war met IPA.
Daarnaast worden veel Android apps in Kotlin geschreven, in plaats van de "normale" Java zoals in iOS.
Software voor iOS wordt niet ontwikkeld in Java, maar in Objective C of Swift.
'goedkoop', voor een mp3 speler...
Goedkoop voor een smart device dat buiten bellen en mobiele data hetzelfde als een iPhone kan.
Het ding is beduidend goedkoper dan hun telefoons. Wellicht voor de mensen die met alle geweld een ios toestel willen maar het ding vooral thuis gebruiken. Of als afstandsbediening van je domotica/home entertainment met alle apps die er tegenwoordig voor zijn. Hoef je je telefoon niet door te geven op de bank aan andere mensen :) .
Dit ding voor je whatsapp (over wifi dan), videos, games etc.
En dan een cheapo dumb phone ernaast die makkelijk 3 weken met zn accu doet, om bereikbaar te zijn.
Heb je toch smartphone functies, zonder met de nadelen van een smartphone te zitten (moet daarentegen dan wel 2 apparaten zeulen, ipv 1). Kan handig zijn, maar lijkt mij ook niet bepaalde grote doelgroep (zeer zeker niet een waar Apple in geïnteresseerd zou zijn, denk ik).
Voor Whatsapp heb je een mobiel nummer nodig, zelfs via wifi.
Maar dat nummer hoeft niet op hetzelfde apparaat te staan. Je hebt het enkel nodig voor verificatie/activatie ;)
App is niet beschikbaar in de app store.
Maar nummer kan maar op 1 device actief zijn ;)
Om te activeren ja, zou je eventueel via andere telefoon kunnen doen en code kunnen over tikken. Maar ik geloof zelfs dat de App niet eens beschikbaar is op iPod/iPad ...

dus .. ok ... "ipod jailbreaken en whatsapp sideloaden", dan? :p

iMessage kan nog handig zijn, gebruikt mijn moeder veel op haar ipad om met haar iphone gebruikende kinderen te communiceren.

Waarschijnlijk wel de goedkoopste iMessage/FaceTime device?

Hoe dan ook, denk niet heel boeiend tegenwoordig.
iMessage? Elke keer als men daarover praat (hier of elders), dan hoor ik alleen maar "nee, wordt niet gebruikt in Europa, alleen in Amerika" :P
Het is al een tijdje terug maar ik had het vroeger draaien op een pc onder iets als bleustacks? En dan gebruikte het telefoon nummer van een simpel klaptelefoontje. Werkt via sms.
Bluestacks is eennandroid emulator, gebruik het zelf ook voor WA en andere messengers.

Bespaart batterij op de telefoon als je op je pc bent
Veel wel, maar kinderen vaak niet. Die doelgroep is er denk ik wel.. (maar ook weer niet zo groot, anders hadden ze geen 4 jaar gewacht).
Ik denk dat één van de doelgroepen bijvoorbeeld jonge kinderen kan zijn (nog te jong voor een mobiele telefoon). Ze kunnen dan in het najaar aan de slag met Apple Arcade.

Daarnaast verwacht ik ook dat developers de iPod inzetten bij hun programmeerwerk.
Ik weet dat mensen die van de radar willen blijven soms nog wel eens een iPod touch gebruiken i.c.m. signal. Omdat deze geen verbinding maakt met een netwerk mist jij dat zelf wilt ben je voor iedereen inclusief de overheid redelijk onzichtbaar.

Voor de rest kan ik mij enkel bedenken dat het hiermee (denk ik) het goedkoopste Apple device op de markt is. Het zou dus interessant kunnen zijn voor mensen die een specifieke iOS app moeten gebruiken, één apparaat willen hebben voor audio (bijv. in de auto) of tijdens het kamperen batterij willen besparen. Al me al geen grote doelgroep als ik het zo opsom.
Ik heb wel interesse alleen de prijs is me te gortig.

Zelf heb ik liever mijn telefoon niet bij als ik vb ga trainen, alleen bestaan er niet veel MP3 spelers doe praktisch alles kunnen. Dan zou je een oudere telefoon moeten aanschaffen alleen zijn dat weer vaak grotere toestellen.

Er is wel een markt, alleen wordt dat meer een niche met bijbehorende prijs.
ik ken aardig wat app-developers (zowel profi als voor de fun) die voor iOS willen ontwikkelen maar zelf een android phone hebben, dan is op virtualisatie na dit de goedkoopste optie om te kijken hoe je app zich in het echt gedraagt... dat zal echter niet de grootste doelgroep zijn voor dit toestel.
Let wel op dat dit het schermformaat is van de iPhone 4/5/SE, en dat alles vanaf de 6 upwards weer andere maten heeft.
Een iPod Touch is in principe niets anders dan een telefoon zonder modem. Het is in die zin dus eigenlijk een computer in zakformaat. Als je je dat realiseert dan wordt je doelgroep ook een stuk groter. Als voorbeeld, iPod Touch wordt regelmatig gebruikt in de horeca als device om bestellingen op te nemen. Ik heb ze ook regelmatig gezien als device om entree kaartjes bij events mee te kunnen scannen.
Ons bedrijf gebruikt ze voor audio tijdens de rondleidingen in een oud theater :)
Eigenlijk is het gewoon het 'goedkoopste' iOS platform, dus alles waarbij je iOS wil of moet gebruiken, maar geen iPhone functies voor nodig hebt zou hier uitstekend bij werken.
Ik heb ook wel in de horeca systemen gezien die werken via mobiele devices. Een iPod kan dan een (relatief) betaalbaar alternatief zijn. Bij een compleet systeem voor de horecamoet de horecagelegenheid een heel systeem afnemen waarvoor ook speciale units voor het bedienend personeel gemaakt moeten worden. Dan is een iPod in combinatie met een goede app een goed alternatief.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 28 mei 2019 16:30]

Ik vraag me af wie precies de doelgroep voor deze release is.

Denk niet dat het de doelgroep is, maar een iPod touch is een bijzonder veilig communicatieapparaat. Het heeft geen GSM, geen GPS maar je kan er wel veilig (encrypted) mee communiceren. Je bent niet te tracen en afluisteren gaat ook niet lukken.
Ja, ik hoor bij de doelgroep want gebruik al jaren een iPod touch naast mijn iPhone, wanneer ik thuis kom uit mijn werk leg ik vaak de telefoon weg en pak de iPod Touch.
De iPod gebruik ik om muziek, podcasts en gesproken boeken te beluisteren zonder afgeleid te worden door allerlei zaken die op de telefoon staan. Dat bevalt mij perfect en ondanks dat er ook andere oplossingen mogelijk zijn werkt dit voor mij persoonlijk zo goed dat ik elke vier tot vijf jaar een nieuwe iPod Touch koop.
Dat is dan ook precies hoe vaak ie ge-update wordt dus dat kont goed uit :)
Wat dacht je van (jonge) kinderen die hem waarschijnlijk alleen zullen gebruiken voor Youtube of Instagram, en die van hun ouders nog geen telefoon mogen? Ik ben het wel met je eens dat 229 te duur is.
Dan geef je ze toch een telefoon zonder simkaart? Nog goedkoper.
Om te sporten is het apparaat even groot als een telefoon en daar kun je nog iemand mee bellen als je je enkel verzwikt en niet meer thuis kunt komen.

Voor te sporten is een USB stick formaat MP3 speler een stuk beter, ik ken ook niemand die Youtube kijkt tijdens het hardlopen.
Of nog makkelijker: een headset met geïntegreerde MP3 speler.

Ik gebruik zelf echter wel een telefoon tijdens het sporten (krachttraining) omdat ik er mijn schema in heb staan en Spotify gebruik. Anders zou ik wel zoiets als deze Sony Walkman gebruiken.
Ik heb die gehad, vreselijk ding, zwaar, blijft totaal niet zitten in je oren. Zweet blijft erachter zitten echt zo'n slechte aankoop geweest.

Ik heb nu een Aftershokz Trekz Titanium, bone conduction dus die gaat niet je oren in wat veel minder irriteert. MP3's staan gewoon op m'n sporthorloge met bluetooth verbonden, ideaal met hardlopen.

Met krachttraining voldoet een telefoon ook wel ja zeker omdat je die ook naast het apparaat kunt leggen maar met lopen is dat ding nogal log en zwaar.
Hm, jammer dat hij zo tegenviel. Die van Aftershokz lijkt me alleen niet zo handig met mijn bril :/
Gaat prima hoor, ik draag er zelf vaak nog een zonnebril bij, totaal geen last van.
Sporthorloge met geintegreerde MP3 speler is nog het handigst, is mijn ervaring.
Ik luister muziek via YT in de gym.

Zeg niet niet 🤔😋
Ding is een stuk kleiner dan een telefoon. Dit is de maat van de iPhone 4/5/SE (aanmerkelijk kleiner dan smartphones van nu), maar dan veel dunner.
Heb je wel een punt. Ik kom niet verder dan kinderen (voor zover die nog geen smartphone hebben), bezitters van een Android telefoon die toch iPod functionaliteit willen (icm itunes store) en mensen die wel een iphone hebben maar daarnaast een dedicated muziekspeler (met jack uitgang) willen die niet stopt met afspelen als de telefoon overgaat.

[Reactie gewijzigd door page404 op 28 mei 2019 15:41]

Anoniem: 776095
@Paragon9328 mei 2019 16:12
leuk voor ios games spelen of zo. Verder weet ik het ook niet.
Ik gebruik hem uitsluitend voor muziek. Naast mijn iPhone en Android telefoon.
Sinds vandaag gebruik ik mijn telefoon.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 28 mei 2019 17:34]

Mensen zoals ik, geen privé smartphone, ook geen behoefte. Wel aan mobiele muziek, het liefst zonder franje als wifi/gps of andere meuk, stop dat geld liever in een DAC, die gebruik ik wel namelijk.
Kinderen? Ik gun mijn zoon (nu acht jaar oud) wel een iOS apparaat met leerzame apps en natuurlijk z’n eigen Apple music. Maar ik vind een telefoon niet echt nodig op zijn leeftijd. Om die reden heb ik hem een paar jaar geleden een iPod touch gegeven.

[Reactie gewijzigd door wustenveld op 30 mei 2019 09:29]

Ik denk dat we met de launch van iOS13 afscheid gaan nemen van enkele oudere Apple producten op het gebied van software-updates.

Vanaf nu is ieder Apple device beschikbaar in een variant vanaf de A10 processor (er zijn ook nog producten met oudere chipsets verkrijgbaar zoals de Apple TV HD die op een A8 chip draait & de HomePod; maar bij dit product verwacht ik dat niet de volledige kracht van de A8 processor benodigd is).

Producten met oudere chips dan de A10 zijn als volgt:
• iPhone 6S / 6S Plus (2015) en ouder
• iPhone SE (2016) en ouder
• iPad 5e generatie (2017) en ouder
• iPad Pro 1e generatie (2015) en ouder
• iPad Mini 4 (2015) en ouder
• Apple TV 4e generatie (2015) en ouder

Ik denk dat producten met de A8 chip nu het leven gaan laten (behalve de HomePod) en dat de A9 en A9X apparaten een update krijgen naar iOS13.

Dit zou neerkomen op het wegvallen van software-updates voor de volgende apparaten:
• iPhone 5S / 6 / 6 Plus
• iPod Touch (6e generatie)
• iPad Air / Air 2 (A8X) / Mini 2, 3 en 4

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 28 mei 2019 15:50]

Dan moet je toch even beter je huiswerk doen ;) iOS draait namelijk alleen op iPhone, iPad en iPod Touch. De andere apparaten hebben ieder hun eigen OS: macOS voor de Macs, tvOS voor de Apple TV, watchOS voor de Apple Watch en voor de HomePod eentje waarvan de naam niet bekend is. De basis van al die OS'en is in grote lijnen hetzelfde maar verder zijn ze totaal verschillend. Apple is wel druk bezig om dat nog meer te standaardiseren (APFS is daar een gevolg van) maar verschillen zullen er altijd blijven.

Je relaas over de A8 klopt dus niet omdat je hier nu devices noemt die van een ander OS gebruik maken dan iOS en derhalve dus ook hele andere feature sets, systeemeisen, etc. hebben.

Overigens bestaat er geen Apple TV HD en moet je die benaming ook niet gebruiken aangezien zowel de 2e, 3e als 4e generatie Apple TV HD content af kan spelen. Bij de 2e is dat beperkt tot 720p, de 3e en 4e doen 1080p.

Wat betreft je voorspelling: Apple doet wat het logisch vindt. We hebben nu al zo vaak gezien dat dit geen vast stramien van updates en EoL oplevert, dat het niet voor de hand ligt dat ze nu wel ineens dat soort logica gaan volgen. Het ligt geheel aan wat ze in iOS 13 gaan stoppen en in hoeverre oude hardware dat nog kan trekken. De update van de iPod Touch kan een voorbode zijn maar het kan ook domweg een keuze zijn omdat ze door de voorraad van oude hardware heen zijn.

[Reactie gewijzigd door ppl op 28 mei 2019 20:02]

Apple TV HD wordt nog actief verkocht en gezien het feit dat zelfs Apple TV 3 uit 2012 laatst nog een update heeft gekregen en dat Apple’s TV dienst binnenkort uitkomt, denk ik dat deze unit nog wel wat updates krijgt :)

Het oudste apparaat dat nu dus nog updates krijgt heeft een A5 (ATV3) of A7 (iPhone 5S). Ik denk dat ze A8 nog wel een jaartje ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door pBook op 28 mei 2019 15:55]

Dat is wel heel erg koffiedik kijken. De enige reden dat de SE wel weg zou gaan en de 6S niet was het scherm en nu hebben we juist weer een net geüpdate iPod met een 4" scherm. Als de 6S weg zou vallen zou dat erg vreemd zijn aangezien de 5S en de 6 nog niet eens afgevallen zijn. Drie generaties in één update, vrij uniek. Ook het gemiddelde van 5 jaar support zou dan niet meer gehaald worden voor een flagship telefoon, dat is al weer een tijdje geleden dat dat niet meer gelukt is (iPhone 4 uit mijn hoofd?).

De grote vraag is voor mij of de 5S en de 6 samen er uit gaan of dat alleen de 5S weg gaat. Allebei 1GB RAM devices en het verschil tussen de 5S en de 6 is qua CPU ook niet zo veel, de 6S / SE waren wel weer flink sneller dan de en hebben 2GB gekregen.
Ik denk dat je mbt iPad de plank misslaat. De iPad mini 4 zat tot dit jaar nog gewoon in de Apple collectie, dus die gaat zeker nog ondersteund worden. Aangezien de Air 2 ook een A8 variant heeft zal die ook nog ondersteund worden. Ze zullen beide nog ondersteund worden omdat ze 2GB geheugen hebben.
Daar geloof ik weinig van, Apple is juist bezig met iOS meer lichtgewicht te maken, waardoor iOS 12 een behoorlijk stuk minder stroperig aanvoelt dan 10 en 11. Het enige ‘probleem’ wat oudere toestellen hebben is dat de batterij rapper leeg gaat dan voorheen. Zeker wanneer de batterij nooit vervangen is, kan het wel eens vervelend zijn, maar alle huidige iOS 12 apparaten lopen véél beter dan ze ooit hebben gedaan op 10 en 11. Ik verwacht dan ook dat de A7 en A8 nog gewoon de iOS 13 upgrade krijgen en dat bepaalde features worden uitgeschakeld. Als er al apparaten afvallen, dan verwacht ik enkel de A7 apparaten. Het nadeel van A7 is dat deze een stuk minder zuinig is dan de A8, en zal daarom waarschijnlijk als eerst geslachtofferd worden vanwege batterij gebruik en simpelweg geforceerd end-of-life, niet omdat het apparaat het niet aan kan.

Wat de iPad Air 2 in je rijtje doet snap ik overigens helemaal niet, met de A8X en 2GB RAM gaat deze nog jarenlang ondersteund worden. A9X apparaten gaan ook echt niet zomaar geschrapt worden in de nabije toekomst.
Aan de ene kant: wat goed dat Apple een nieuwe iPod Touch uitbrengt. Ik denk dat daar best nog een markt/doelgroep voor is. Al was het maar vanwege het handzame schermformaat. En anders wel in het zakelijke segment, als handheld/PoS-apparaat.

Sterker nog, met de prijzen die voor hun telefoons zo de lucht in gaan, kan ik me best voorstellen dat voor sommigen een goedkope Android + iPod Touch een werkbare situatie is, waar je jezelf wel wat geld bespaart.

Aan de andere kant, wel een paar vraagtekens en kanttekeningen
- ondersteunt de iPod dan ook de Watch-app?
- Die 32 GB-variant is weer eens Tim Cook's Apple ten voeten uit en lijkt er puur voor de upgrade-pricing te zijn. Dat ding gaat een rot-ervaring zijn en dat zou Apple's eer te na moeten zijn.
- Jammer dat er geen gewone camera op zit.
- De A10 chip vind ik wat dubbel, maar verdedigbaar. Ik snap dat ze er geen A12 in knallen, maar aan de andere kant is de vraag wat de ondersteuning lange termijn is. In principe zou je die hooguit 2 jaar geven en dat zou wat mager zijn.
- Jammer dat er geen GPS op zit.
- Jammer dat er geen TouchID op zit.

Eigenlijk komen al mijn kanttekeningen hierop neer: Het lijkt dat Apple met een minimum aan werk de iPod Touch ververst heeft. Domweg het chipje vervangen. Zelfs geen TouchID toegevoegd. Ik had zelf veel liever een update van de iPhone SE gehad, dan van de iPod Touch.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 28 mei 2019 17:04]

"- Jammer dat er geen gewone camera op zit.
- De A10 chip vind ik wat dubbel, maar verdedigbaar. Ik snap dat ze er geen A12 in knallen, maar aan de andere kant is de vraag wat de ondersteuning lange termijn is. In principe zou je die hooguit 2 jaar geven en dat zou wat mager zijn.
- Jammer dat er geen GPS op zit.
- Jammer dat er geen TouchID op zit."

Je zegt eerst dat je het goed vind dat er een iPod Touch op de markt komt omdat je de prijzen van de telefoons aan de hoge kant vind, en vervolgens kom je met een belachelijke lijst met 'jammer dat". Het is een iPod Touch, geen smartphone.
Waarom moet er gps inzitten, het is een muziekspeler.
navigatie i.c.m. offline (google) maps.
ja maar het is een muziekspeler, waarom dan navigatiemogelijkheden?
Dan gebruik je toch gewoon je smartphone?

waarom de camera erop zit, vind ik zelf ook een rare keuze, ze hadden hem wat mij betreft kunnen weglaten en dan op deze manier kosten besparen.

ideale muziekspeler voor in de sportschool

[Reactie gewijzigd door jzoin2 op 2 juni 2019 20:32]

Buitenland? Slecht bereik? (Tom tom heeft ook geen internet, en gebruik je vaak ook met meerdere bestuurders van 1 auto)

[Reactie gewijzigd door monsieurpinot op 2 juni 2019 20:37]

Waarom zit er dan een camera op, als het enkel een "muziekspeler" is?
GPS zou wel handig kunnen zijn geweest bij sommige apps.. social media bijv.
Voor de rest is ie behoorlijk compleet... voor een "muziekspeler"
Van de andere kant is ie voor een "muziekspeler" weer belachelijk duur
Qua ondersteuning zou ik zeker niet wakker liggen, de iPhone 5S, welke een A7 heeft, krijgt nog steeds iOS updates. Dus de A10 zal wel langer meegaan dan 2 jaar.
Aangezien dit toestel ook gebruik kan maken van AR en Facetime wil zeggen dat het sowieso beschikt over een camera. Als je de specs gaat nakijken zie je dat er 2 camera's te beschikking zijn (src: https://www.apple.com/nl/ipod-touch/specs/).
GPS had inderdaad misschien nog handig geweest, maar hij kan je locatie wel +- bepalen adhv draadloze netwerken in de buurt. TouchID is inderdaad ook wel jammer, maar ze moeten ergens de lijn trekken tussen iPhone en iPod Touch.
TouchID is inderdaad ook wel jammer, maar ze moeten ergens de lijn trekken tussen iPhone en iPod Touch.
Maar laten de iPhones nu net helemaal over zijn naar Face ID dus het zou alsnog een duidelijk verschil zijn ;)
Aan de andere kant zijn de punten die hij noemt (en bovendien nog een LTE radio) ook al te vinden in een Android smartphone van ruim onder de 200 euro dus zo gek is dat ook weer niet. Zulke dure componenten zijn het niet.

Met name voor zakelijk AR gebruik had een simpele GPS niet misstaan. En TouchID is ook wel jammer. Als ik Apple was geweest had ik alleen de 128/256 modellen TouchID gegeven, om de verkoop daarvan wat meer te stimuleren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 mei 2019 17:12]

Nou, de jammer zit ‘em in de stagnatie van het produkt, terwijl met hele kleine moeite het door te ontwikkelen valt (zoals TouchID)

Als Apple dit jaar een iPhone zou uitbrengen die 100% identiek is aan de XS, op de chip na, dan is dat ook jammer.

“Het is een iPod Touch, geen smartphone.”
Behalve dat het hokjesdenken is, waarom zou je dat de iPod laten beperken? Met die instelling was de iPod nog steeds een apparaat met harde schijf en klik-wiel.

De iPad heeft gewoon een data-mogelijkheid, de Apple Watch LTE heeft GPS en kan zelfstandig bellen.

Mijn lijstje voor de Touch valt dan nog mee (en let op, het is ook vooral een opzetje om duidelijk te maken dat ik *echt* zit te wachten op een nieuwe SE)
Als ie AR ondersteunt zit er toch een camera op?
Helemaal correct. Dat is winst!
- Die 32 GB-variant is weer eens Tim Cook's Apple ten voeten uit en lijkt er puur voor de upgrade-pricing te zijn. Dat ding gaat een rot-ervaring zijn en dat zou Apple's eer te na moeten zijn.
Voor die zakelijke/PoS markt die je zelf noemt is 32GB geen enkel bezwaar.. Zal hooguit een app van een paar honderd MB op komen. Voor testen van iOS apps zal het ook prima gaan. Aan de andere kant heb je wel al een iPad 2018 voor 70 euro meer (zie hem regelmatig voor 299 in de aanbieding) en die heeft TouchID en een veel groter scherm, dus op zich zou ik het dan wel weten als testapparaat.

Ik vind het ook wel zonde dat ze hem niet naar 64 gezet hebben, dat zou een mooie instapper geweest zijn en had niet meer hoeven kosten gezien de huidige NAND prijzen. Maarja, upselling inderdaad...

Ik vind het trouwens ook wel jammer dat er geen nieuwe kleuren zijn gekomen. Een mooie gele zoals de iPhone XR had ik wel heel mooi gevonden :P Deze kleurtjes zijn een beetje afgezaagd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 mei 2019 17:16]

ondersteunt de iPod dan ook de Watch-app?
Nee, de Watch-app is wel zichtbaar in de App Store op de iPod maar er staat een melding bij: "This app requires specific features not available on this device." en de downloadknop is inactief.

Ik heb een iPod touch en een Apple Watch cellular, het was grappig geweest als die combinatie zou werken.

De iPod touch van de vorige generatie (6e) staat bekend om z'n slechte batterijduur. Het apparaatje is dan ook wel heel dun.

Ik gebruik de iPod als muziekspeler in de auto, permanent aangesloten aan de music interface. Hij heeft ook een internetverbinding via de hotspot van de auto zodat mijn library in sync blijft. Muziek staat gewoon wel op de iPod. In mijn auto klinkt dat (bekabeld) echt een stuk beter dan bluetoothstreaming van de iPhone.
Ben het niet echt met je eens re:32GB, althans vandaag. 32GB nu is stukken beter te doen dan 8 of 16 dat waren destijds. Nou is het wel zo dat dit model waarschijnlijk in 2022 nog voor die prijs verkocht wordt, en dan kan het anders zijn, maar voor nu... 32 GB moet je flink je best voor doen om vol te krijgen. Al die pos terminals gebruiken er maar zes van— 5 voor het OS en de rest voor de app(s).

De use cases van dit device zijn allemaal niet echt voor de camera, en dus loopt de schijf ook niet zo erg vol.
32GB is prima te doen tenzij je je hele muziekcollectie offline moét meenemen. 64GB is beter, méér is alleen nodig voor mensen die meerdere grote games installeren of inderdaad een berg films of muziek meenemen voor in het vliegtuig.
64GB is beter
En dat weet Apple ook, daarom is die optie niet beschikbaar... Dat geldt overigens ook voor de iPads; de meest aantrekkelijke geheugen optie is niet beschikbaar...
Overigens valt er 16GB af voor iOS en stock applicaties.

[Reactie gewijzigd door resma op 28 mei 2019 17:08]

Dat is ook wel weer dramatisch, system is 9GB groot bij mij en mijn telefoon zit niet tegen de limiet aan.
Dat is wat in het artikel staat...
Het besturingssysteem en de meegeleverde apps nemen daar op voorhand zo'n 16GB van in beslag.
Ik weet niet waar het artikel dat vandaan haalt. Er zijn tot voor kort nog 16GB devices verkocht zoals de iPhone 7 of de iPhone SE, daar zou je dan effectief niks mee kunnen doen.
Ik weet niet waar het artikel dat vandaan haalt.
Staat op de site van Apple zelf:

Available space is less and varies due to many factors. A standard configuration uses approximately 10GB to 12GB of space (including iOS and preinstalled apps) depending on the model and settings. Preinstalled apps use about 4GB, and you can delete these apps and restore them.

Dan is nog de vraag of je nu totaal 12GB of 12GB+4GB moet rekenen, maar goed; in beide gevallen hou je dan niet veel over. 4GB vrij te gebruiken opslagruimte is natuurlijk nog steeds niet.
En ja; dat weet Apple en dat wordt Apple ook al langer verweten; óók ten tijde van de iPhone 7 was dat een punt van kritiek. Daar was de standaardopslag eindelijk gegroeid naar 32GB; daarvoor moest je je 4K video's binnen de 16GB proberen te proppen.

En dat is wat @Keypunchie volgens mij bedoelt: Apple brengt bewust een instapmodel op de markt wat eigenlijk niemand die 2 tellen nadenkt echt wil; het standaard advies is dus om 1 stapje hoger aan te schaffen en dus gelijk 100 euro extra op de toonbank te leggen.
Preinstalled apps use about 4GB, and you can delete these apps and restore them.
Dus als ik Garageband en nog een paar kleinere apps deïnstalleer dan zit ik inderdaad aan de 9GB waar ik zelf aan zit. Apple en ik zitten dus op één lijn.
Apple brengt bewust een instapmodel op de markt wat eigenlijk niemand die 2 tellen nadenkt echt wil
Ik gebruik dagelijks een 32GB iPhone SE waar ik nog zat ruimte op over heb terwijl ik alles fotografeer wat los en vast zit en een aardige berg apps op geïnstalleerd heb. Voor mij zou het zeker niet zo veel uit maken. Zelfs een paar GB aan MP3's zou er makkelijk bij kunnen. Will je offline films bekijken of heel veel games installeren moet je inderdaad een stap hoger gaan. Maar om te zeggen dat 32GB veel te weinig is voor een normale gebruiker is echt klinkklare onzin.
Maar als je in het ecosysteem zit, dan synchroniseren ook je foto’s en video’s. Games, waar dit apparaat ook voor bedoelt lijkt, zijn al snel meerdere GB’s groot.

Wat @GekkePrutser terecht opmerkt is dat voor de Enterprise klanten die 32 GB voldoende (en bedoeld) zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 28 mei 2019 17:08]

en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting is aanwezig
Ik vind dit opvallender dan de hele aankondiging. Uiteraard is de iPod een op muziek gericht apparaat maar grappig vind ik het wel.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 28 mei 2019 15:40]

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ie ooit nog terug zou komen bij Apple... Ze waren de trendsetter voor het verwijderen van de jack...
Hij komt ook niet terug, hij is alleen niet weggehaald. Deze iPod touch is een specbump update, niet een redesign.
Pfoe een 32 GB versie (waarvan ~ 16 GB overblijft na aftrek OS en standaard apps) voor € 229.
Ik denk dat weinig mensen het geld er voor neerleggen.

Zeker gezien je voor € 110 meer 4x zoveel opslag (128 GB) hebt. Het zal wel weer een "verkooptruc" zijn. :/ |:(
Popcorn pricing heet dat. Gebeurt erg veel, prijs is iets psychologisch en verkopers/marketing mensen maken daar gebruik van.
Plus in de (online) winkel(s) staat vrijwel nooit wat je overhoudt, dus de meeste mensen denken dat 32 ook echt 32 is.
32 is ook 32, daar verkopen ze niets verkeerd mee.
Ik bedoel dat veel mensen denken dat ze met de 32 GB-versie ook 32 GB opslagruimte krijgen, terwijl ze in werkelijkheid maar 16 overhouden.
Dat is ook niet waar. 32 GiB is net geen 30 GiB. Daarvan is er ongeveer 5 in gebruik door het OS en standaard apps (het is geen Windows!). Op een 32GB device is er dus ~25 GiB. Op een 16GiB device daarentegen is er iets van 8-10GiB vrij en je hebt 4-5 vrij nodig om een software update te draaien.

32 GB is dus weliswaar minimalistisch, maar het kan wel. Juist voor devices waarvan het merendeel geen grote hoeveelheden foto’s en filmpjes maakt of zelfs apps installeert.

Al die point of sale terminals en audiotour devices etc zouden het zelfs met 16 nog afkunnen.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 29 mei 2019 13:05]

"Daarvan is er ongeveer 5 in gebruik door het OS en standaard apps. Op een 32GB device is er dus ~25 GiB."

Waarom staat in het artikel dan "Het besturingssysteem en de meegeleverde apps nemen daar op voorhand zo'n 16GB van in beslag."

Dan klopt het artikel dus niet volgens jou?
Inderdaad, het artikel klopt niet.
Oké, duidelijk! :) Maar nu snap je wel waar ik mijn eerdere reactie op baseerde ;)
De verkooptruc is Apple Arcade: streaming games, dan heb je niet zoveel opslag nodig.
16 GB voor het OS, dat maakt iOS dus groter dan macOS Mojave - opmerkelijk.
Is ook niet correct, gemiddeld neemt iOS ongeveer 5-8 GB van de opslag in.
Los van dat dat nog erg veel is staat in het artikel dat het 16GB is.
Dat is bij de 32GB versie al de helft van de ruimte (en updates zijn meestal groter dus dan blijft er in de toekomst nog minder over).
Doet me denken aan windows update die beetje bij beetje je schijf vol knalt. Ik reken standaard nu al 30-40% meer dan aangeraden grootte bij dit soort situaties.

Schijnbaar is 128 GB SSD nog niet genoeg 🤔😋

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 29 mei 2019 06:44]

En macOS is al niet veel beter - op mijn Macbook Air begon hij bij de laatste 10.14.5 update te zeuren dat hij 13 (!) GB vrije schijfruimte nodig had om de update te installeren.
ik zie hier heel veel reacties dat dit een niche product zou zijn. Een telefoon zonder modem waardoor het product dan geen functie meer heeft. Ik kan mij voorstellen dat het product niet iedereen zal aanspreken. Echter spreekt dit product mij wel aan en ben dus ook in bezit van een iPod touch om meerdere redenen. De touch is gewoon een iPhone maar erg beperkt met de functies(je kan niet bellen, zo ver is het duidelijk) hij is niet krachtig in vergelijking met de iPhone (dat is ook niet de bedoeling van het product) echter is de formaat wel handzamer dan de gemiddelde handheld (Alle mobiele apparaten).

Door het formaat en gewicht is de touch een geschikte Mp3 speler voor het sporten (krachttraining, rennen, boulden etc.)

Ik heb zelf een galaxy s3 mini als telefoon. Dat ding komt uit de oertijd en elke app die je download is er 1 teveel. Een iPod touch bied dan mogelijkheden om de andere apps te downloaden en te gebruiken.

“Maar je kan er dus niks mee, want je hebt geen data”

Dat is natuurlijk niet waar. Bijna Alle apps die je kan downloaden is gewoon offline te gebruiken.


Ik gebruik mijn iPod touch voornamelijk voor muziek. Insta en Snapchat staat er ook op (het social media gedeelte) maar gebruik het alleen als ik WiFi heb.

Muziek luister ik als ik onderweg ben naar mijn werk of als ik aan het sporten ben.

“Ja maar dat kan je ook op je mobiel”
Ja dat klopt. Ik heb hier paar redenen voor om dat niet te doen op mijn mobiel.

-je mobiele geheugen is snel vol(ben geen spotify gebruiker omdat ik me dood erger aan al die reclames)
-je verkort je batterij duur ermee
-Voor het sporten is de iPod veel makkelijker en lichter dan een mobiel
-tijdens het sporten ben ik dus ook niet online en bereikbaar aangezien ik mijn mobiel in mijn kluisje stop. Tijdens het sporten erger ik me dan ook dood aan al die mensen die op hun telefoon zitten te appen en zogenaamde stoere foto’s zitten te maken voor hun zogenaamde scharrels.
Tijdens het sporten wil ik dan ook niet gestoord worden omdat ik mijn focus probeer te houden op het trainen van heel mijn lichaam en niet mijn duimpjes.
Ik sport voor mijzelf en niet voor iemand anders.

Telefoon heb ik voor communicatieve doeleinde. Ik kan bellen en gebeld worden en zakelijke dingen zoals mailen. Niks meer niks minder.
Dus in het geval van b.v. de 449 euro kostende Ipod kun je bijna 45 maanden Spotify Premium gebruiken. Heb je ook geen last van reclame.

Vliegtuigmodus->
Spotify - offline/download modus (kun je bepaalde muziek op je telefoon zetten)

En voor niets gaat de zon op he..
ja dat klopt. Echter praten we dan over 256 GB aan geheugen. ik snap nooit waarom we zoveel geheugen nodig hebben. een 32 GB variant is groot genoeg voor ruim 100 nummers en paar apps en heel veel foto's. Van de 32 GB heb ik in totaal 18 GB gebruikt. (4 GB is alleen al voor het systeem)

En hoeveel apps die je op je telefoon staat gebruik je nou werkelijk?
-whatts app
-parkmobile
-mail
-flitsmeister
-bankieren

wat is het nut van zoveel GB? om op te scheppen dat je zoveel kan opslaan?
Films/series? Dan is wat meer opslag best fijn hoor.
Ik denk dat zoiets wel interessant zou zijn als Apple bij aanschaf gebruik van Apple Music erbij zou doen of iets in die strekking. Mijn vermoeden is dat dit niet heel veel aanvult op een Smartphone.
Dit is meer een smartphone met een handicap. Wie gaat er in godsnaam een iPod kopen van 229 euro, daavoor heb je een full featured smartphone waar je hetzelfde mee kunt en nog veel meer.
Mensen die perse iOS willen gebruiken, of juist perse geen Android willen.
Een iPod Touch waarmee je kan bellen is ruim twee keer zo duur, dus wat dat betreft is t wel voordelig :)
Per ongeluk de foto's van het oude model geupload?
Met fysieke koptelefoonaansluiting! Blijkbaar kan het bij zo’n apparaat opeens wel weer bij Apple.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee