App voegt iPod Classic-draaischijf toe aan iPhone-schermen

Een iOS-ontwikkelaar werkt aan een iPhone-app die de smartphone omtovert tot een heuse iPod Classic. De app voegt namelijk het iconische click wheel toe aan het scherm. De app bevat ook Cover Flow. Het is nog niet bekend of de app daadwerkelijk uitkomt.

Elvin Hu is een ontwerpstudent uit New York City. Hij werkt sinds oktober aan de app in SwiftUI. Eerder deze week deelde hij op Twitter een video waarin een vroege versie te zien is. De app tovert het scherm van een iPhone om tot een soort iPod, inclusief de iconische draaischijf. Hij meldt dat de click wheel haptische feedback ondersteunt en ook klikgeluiden produceert. Tony Fadell, de uitvinder van de iPod, noemt de app een 'mooie throwback'.

Hu's app bevat ook coverflow, een 3d-interface waarmee gebruikers door de coverart van muziekalbums kunnen bladeren. Deze interface staat boven de click wheel, maar is ook beschikbaar in landschapsmodus. Hiermee maakt de app de authentieke iPod-ervaring vrijwel compleet.

Hu vertelt aan The Verge dat hij van kinds af aan al fan was van Apple-producten. "Voordat mijn familie er één kon betalen, tekende ik al het ui-ontwerp van de iPhone op de deksels van Ferrero Rocher-verpakkingen."

Het is nog niet duidelijk of de app ook daadwerkelijk uitkomt. Dit is volledig afhankelijk van Apple, meldt Hu. Volgens hem heeft het bedrijf goede redenen om de app niet goed te keuren voor de App Store, aangezien de click wheel en de cover flow-ui beide gepatenteerd zijn. Hu hoopt het project in december af te hebben. Als de app niet in de App Store uitkomt, brengt hij het mogelijk als een opensourceproject uit.

De app in kwestie. Screenshot via Twitter

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-11-2019 • 12:54

52 Linkedin

Reacties (52)

52
50
23
2
0
20
Wijzig sortering
Als ik me goed herinner bestond iets gelijkaardigs al in de iPhone OS 1.0 tijden toen je enkel app's kon installeren door middel van een Jailbreak. Volgens mij was deze bij 2.0 nooit naar de AppStore gebracht omwille van een decline door Apple, ofwel dat de officiële API's destijds geen ondersteuning boden om de muziekbibliotheek uit te lezen.

Edit: ClassicPlayer: https://www.idownloadblog.com/2017/06/25/classicplayer/

[Reactie gewijzigd door bn326160 op 29 november 2019 13:46]

Ik denk dat je best wel kan bedenken of het uitkomt. Antwoord zal nee zijn. Apple zal de patenten/copyright op dit exacte wiel vast wel hebben
Medion had ook een soortgelijk wiel op haar 64GB mediaspeler. Dat draaide niet, maar was een drukgevoelige touchinterface. Ik heb nooit iSpullen gebruikt dus kan de werking niet vergelijken, maar het leek mij alsof Apple dus geen alleenrecht heeft op wielachtige knoppen.
Het wiel draaide alleen maar op de eerste generatie iPods volgens mij. Daarna werd het ook een touch-oppervlak.

Medion stond (staat?) wel bekend om te willen lijken op de dure dingen, dus het zou me niets verbazen als ze de patenten van Apple precies uit de weg zijn gegaan met een kleine verandering in werking of techniek.
Nee, maar wel op arbitraire beslissingen over wat ze weigeren in hun app store.
Als ze het patent hebben dan zal dat een hardware patent zijn op het fysieke clickwheel en de werking daarvan. Dat is nagemaakt via software, dat zou niet onder hetzelfde patent moeten vallen.
Naja ze klaagden Samsung ook aan vanwege ronde hoekjes, al was het ook hardware zoals je zegt.

Maar de laatste die ik een open *gun* factor houding zie hebben is Apple als het op deze dingen aankomt.

Zou wel lachen zijn als er alleen android app uitkwam :Y) :9
En de bullshitmeter ontploft weer |:(

Apple heeft Samsung niet aangeklaagd voor ronde hoekjes. Apple heeft Samsung aangeklaagd voor het kopiëren van het volledige design van de iPhone. Dat design patent beschrijft het gehele uiterlijk van de iPhone dus ook hoeveel graden de afgeronde hoek heeft, hoe ver het scherm verwijderd is van boven en onderkant, de hoogte van de homeknop etc. De Samsung PR dienst heeft daar een proces over afgeronde hoeken van gemaakt door enkel te spreken over de afgeronde hoeken maar dat klopt dus totaal niet.
Grappigste is dat Samsung een heel 132 pagina's tellend document had waar ze de iPhone helemaal tot in de puntjes ontleed hadden en waar ze dit kopieerde naar hun eigen smartphones.
Ze hebben toen werkelijk alles gekopieerd.

https://www.scribd.com/do...liate&source=hp_affiliate

[Reactie gewijzigd door RomeSDS op 29 november 2019 16:21]

Niet waar, iedere fabrikant reversed engineered telefoons van hun concurrenten. Dit is de normaalste zaak van de wereld en wordt al gedaan sinds de uitvinding van de gloeilamp. Samsung heeft misschien een paar zaken afgekeken. Maar andersom doet Apple dit net zo goed. Juist anno 2019 kijkt Apple meer van anderen af dan dat ze innoveren. Maar daar hoor je weer niemand over..
Überhaupt m’n linkje aangeklikt? 132 pagina’s met alles wat Samsung voor hun Android schil heeft gekopieerd van Apple toen de iPhone uitkwam.

Zijn gewoon feiten. En ik beweer helemaal nergens dat andere fabrikanten niet reverse engineren of producten van hun concurrenten uit elkaar halen.

[Reactie gewijzigd door RomeSDS op 29 november 2019 22:45]

Of misschien komt Apple zelf wel met een ontwerp en brengt het uit in een volgende update van iOS als feature/optie in de muziekspeler 8-)
En wat let Apple om het voor een klein bedrag over te kopen en als gimmick skin voor Apple Music/iTunes uit te brengen bijvoorbeeld? Desnoods zelfs als losse app.
Of ze schieten dit af op basis van hun patent en brengen het zelf uit.
Ach als open source releasen en het is niet meer tegen te houden.

Patenten zijn vooral een probleem als je geld met je app wil verdienen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 november 2019 13:20]

Open sourcen schiet je niet veel mee op, dan moet je het met omwegen op je iPhone zetten buiten de App Store om.
Natuurlijk, maar als Apple het niet wil komt het sowieso niet in de store, helemaal buiten het patentenverhaal om. En zo moeilijk is het ook niet om te sideloaden, je hebt tegenwoordig geen betaald developer account meer nodig.
En zo moeilijk is het ook niet om te sideloaden, je hebt tegenwoordig geen betaald developer account meer nodig.
Klopt, ik sideload ook open source spul, echter heb wel een betaald account, met een gratis account moet je elke 7 dagen vernieuwen, en dat wordt best vervelend. Met mijn betaalde account heb ik bijv. Provenance op mijn telefoon en Apple TV gezet. (Emulator games spelen met de PS4 controller op Apple TV, incl. N64)
Volgens de regels van de AppStore mag je geen Apple producten of applicaties namaken, dus patent of geen patent is totaal irrelevant verder.
Ik hoop het niet, Apple heeft het bij mij al helemaal verbruid door de IPOD classic niet te moderniseren met een SDcard en bluetooth maar helemaal uit het assortiment te halen. Ik koester mijn classic want er is niets te koop wat hieraan kan tippen.

we zullen het zien. ziet er vet uit in ieder geval en hopelijk ook voor Android straks..

-1 ??

[Reactie gewijzigd door pandit op 29 november 2019 14:05]

Huidige smartphones kunnen niet tippen aan de iPod? Kom nou...
Dat is een mening, die ik respecteer, waarschijnlijk heb je nooit een ipod gezien\gebruikt. ik doelde eigenlijk op een dedicated portable muziek speler. Omdat mijn classic niet het eeuwige leven heeft zoek ik al jaren naar een waardige opvolger. Maar ook op smartphones heb ik geen app gezien die gebruikersvriendelijkheid van de classic evenaart. verder hoeft de ipod een paar keer per maand aan de oplader en een smartfoon dagelijks. Ik gebruik beiden. maar voor muziek uitsluitend de classic.
Je bent hier op tweakers. Je iPod classic gaat nog een lang leven tegemoet, want de iPod is tegenwoordig nogal makkelijk te modden. Ikzelf draai mijn iPod classic op 256gb sd kaart opslag met een grotere nieuwe batterij. SD is kleiner dan HDD, dus kon grotere batterij passen. De iPod is door de sd opslag ook nog eens aanzienlijk sneller en doordat er geen HDD hoeft te draaien veel zuiniger. Ik laad mijn iPod 1 keer in de 3 maanden op. Daarnaast heb ik gewoon Bluetooth toegevoegd en werkt mijn iPod nu ook met mijn AirPods. Verder zijn echt alle onderdelen gewoon nog te krijgen. Soms origineel, vaak imitatie. In sommige gevallen is imitatie beter, in sommige gevallen wil je origineel. Maar goed, al met al is je iPod echt nog heel lang in leven te houden en te verbeteren. Enkel wanneer echt het logic board het begeeft is het een verloren zaak.
Logic board zal wel niet snel kapot gaan. Ik heb hier een werkende Power Macintosh uit 1995 staan. Ook kun je zo'n bord vaak ook zelf met een beetje solderen en reinigen weer werkend krijgen. De onderdelen van een ipod zijn wel een stuk kleiner dan die van een computer, dus het zal wel lastiger zijn, maar niet onmogelijk.
my point exactly. Vaak wanneer een defecte ipod verkocht word is het nooit het logic board. Tegenwoordig is vaak de batterij lam, HDD vastgelopen of in het geval van valschade het scherm of clickwheel gescheurd.
Is het geen tijd om deze Tweaker zijn mod te laten voorstellen in een apart artikel?
Top!
Ik ben even op youtube gaan kijken en een schatkist aan informatie is open gegaan. super bedankt voor de tip.
Zodra het open source wordt zal je het waarshcijnlijk snel op Android zien. Al dan niet in de playstore.
Conform artikel 5.2.5 van de App Store Review Guidelines zal dit inderdaad nooit op de App Store terecht komen.
5.2.5 Apple Products: Don’t create an app that appears confusingly similar to an existing Apple product, interface (e.g. Finder), app (such as the App Store, iTunes Store, or Messages) or advertising theme. Apps and extensions, including third-party keyboards and Sticker packs, may not include Apple emoji. iTunes music previews may not be used for their entertainment value (e.g. as the background music to a photo collage or the soundtrack to a game) or in any other unauthorized manner. If your app displays Activity rings, they should not visualize Move, Exercise, or Stand data in a way that resembles the Activity control. The Human Interface Guidelines have more information on how to use Activity rings.
Bron: https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/

Ik heb zelf ooit een app geweigerd gehad van de App Store omdat in het icoon en het splash screen de contour van een iMac te zien was. Dit was echter wel in 2010/2011.
Maar worden er nogsteeds actief iPods geproduceerd? Ik dacht dat ze al enkele jaren geen iPods meer uitbrachten. De Iphone heeft de functie van Ipod overgenomen.
Dat was ook iets wat door mijn hoofd ging dat ik dit postte. Maar mijn ervaring als app developer vertelt mij dat Apple dit naar alle waarschijnlijkheid "verdedigt" door te zeggen dat de iPod, of ze nog gemaakt worden of niet, een "bestaand product van Apple is" (" Don’t create an app that appears confusingly similar to an existing Apple product"). Dit is vaak het nare met deze guidelines, ze zijn érg open voor interpretatie.
Je haalt het zelf al aan, afbeelding van een iPod. Dus een afbeelding van een vergelijkbaar Apple product om er zelf op te verdienen.

Waarom zou je als fabrikant namaak spul van je eigen merk willen toestaan? Dat wil geen enkel bedrijf.
omdat je de bediening wilt simuleren van een ouder product? Tis gewoon een mediaplayer, geen kloon van een ipod :)
Zo kan je alles recht praten wat krom is, het feit dat hier een nieuwsbericht voor wordt gebruikt, is omdat dit één op één wordt vergeleken met de iPod, en dat is een feit. Dus het verwijst direct naar een bestaand product van Apple.
Ik sta er eigenlijk meer van te kijken dat het er nog niet was...

Ziet er wel echt leuk uit, zou dit zeker gebruiken als ik iPhone gebruiker was. Die iPod interface was echt fijn om mee te werken.
De Ipod classic interface IS nog steeds fijn om mee te werken. Toevallig zojuist mijn classic opgeladen, kan ie weer een paar weken mee. Ik vraag me af of dit net zo lekker werkt als een echte classic en of hij ook voor Android komt..
Ik neem aan van niet; helaas kun je het wiel niet voelen...
Ziet er eigenlijk best wel vet uit!
Leuke gimmick, maar moderne interfaces zijn toch echt veel handiger. Vooral het vinden van nummers in een grote library is echt veel makkelijker met een keyboard ipv zo'n draaiwiel.
Duidelijk nooit een iPod classic gebruikt. 160gb aan muziek kon je moeiteloos snel doorzoeken.
Ja hoor, ik heb een ipod classic 160gb voor in de auto. Losse nummers zoeken vind ik niet heel erg “moeiteloos”. Met dat draaiwiel om letters te kiezen doet het me qua snelheid een beetje denken aan zo’n telefoon met numeriek keypad waarbij je 3 keer moest drukken voor een C...

Ik speel er voornamelijk smart playlists of genres op shuffle mee af. In de auto wil ik sowieso niet de hele tijd nummers opzoeken, maar gewoon een automatische selectie die bij m’n mood past die door blijft spelen. Daarvoor is het een geweldig apparaat. Maar om nou te zeggen dat ik die interface op een iphone zou willen...
Zou het destijds niet erg hebben gevonden. Toen iOS 7 uitkwam waren er voor mij zoveel onnodige features toegevoegd waar ik niks mee had dat ik zelf enorm heb zitten klooien met jailbreak totdat ik niks meer van die features had en er eigenlijk niets meer overbleef dan een standaard ipod classic functie.

Tegenwoordig gebruik ik PowerAmp en die bevalt prima. Gewoon muziek afspelen, niks meer, niks minder.
Deze app zal niet werken met spotify neem ik aan?
Nu nog bellen met een draaischijf.
* 4play kijkt naar zijn ipod classic met 128GB SD kaart mod

moahhh ik laat het wel zo.
Hoe kan zijn iPhone 5G hebben vraag ik me ook wel af.. Die zijn toch nog niet uit.. ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee