De originele PlayStation is 25 jaar oud

De PlayStation is 25 jaar oud. De originele spelcomputer maakte op 3 december 1994 zijn debuut in Japan. Inmiddels zijn we tweeënhalve decennia, drie iteraties en honderden miljoenen verkochte consoles verder. Sony viert deze mijlpaal de komende week uitvoerig.

Het 25-jarige jubileum van Sony's eerste console wordt in eerste instantie gevierd op de website van Sony, waar de ceo van Sony Interactive Entertainment een blogpost publiceert. Deze week zal het bedrijf naar verwachting uitgebreid aandacht besteden aan deze mijlpaal. De spelcomputer kent namelijk een behoorlijk bewogen geschiedenis. De PlayStation is ontstaan na een mislukte samenwerking met Nintendo. Sony zou een cd-rom-accessoire voor de Super Famicom, de Japanse versie van de SNES, produceren. Het bedrijf kondigde een Super Famicom met ingebouwde cd-speler aan; cd's waren immers de toekomst, aangezien ze meer opslagcapaciteit bieden dan klassieke cartridges. Sony deed de aankondiging van deze SNES-CD tijdens CES in 1991.

De dag na deze aankondiging, meldde Nintendo echter dat de samenwerking afgebroken zou worden. In plaats daarvan ging de Japanse gameproducent in zee met het Nederlandse Philips, aangezien dat bedrijf gunstigere licentievoorwaarden bood. Volgens het oorspronkelijke contract kon Sony namelijk cd-rom-games verkopen zonder Nintendo als tussenpersoon, meldt een vriend van Hiroshi Yamauchi, voormalig president van Nintendo, via Wired.

PlayStation console

De originele PlayStation

Sony was hier allerminst gelukkig mee, maar besloot om desondanks de gamingmarkt te betreden. In eerste instantie overwoog het bedrijf een samenwerking met Sega, maar uiteindelijk besloot Sony om een geheel eigen console te ontwikkelen. In 1993 werd de gaming-bedrijfstak van Sony opgericht. Sony Computer Entertainment was daarmee een feit. Iets meer dan een jaar later werd de PlayStation uitgebracht op de Japanse markt, een paar weken na de release van de Sega Saturn, die ook gebruikmaakte van cd's.

Na de release gingen er op de eerste dag ruim 100.000 apparaten over de toonbank. Dat was niet geheel verrassend. Mede doordat de spelcomputer gebruikmaakte van cd-rom's, werd de console goed ontvangen door ontwikkelaars. Op cd's konden ontwikkelaars destijds immers meer data kwijt dan op cartridges, waardoor ontwikkelaars voor het eerst prachtige 3d-graphics en cgi-cutscenes in hun games konden verwerken. Dergelijke functies waren op de SNES niet mogelijk. De Sega Saturn was op zijn beurt minder populair, mede door een rommelige release in de VS.

Pas twee jaar later, in 1996, kwam Nintendo met een antwoord, in de vorm van de Nintendo 64. Deze console was iets krachtiger dan Sony's console, maar gebruikte nog steeds cartridges met minder opslagcapaciteit. Enkele grote games als Final Fantasy VII verschenen dan ook alsnog exclusief op de PlayStation. De PlayStation eindigde als de meest verkochte console van de vijfde generatie van gameconsoles, met ruim 100 miljoen verkochte spelcomputers.

De PlayStation 2

Sony introduceerde in 2000 een opvolger, die geheel toepasselijk de PlayStation 2 heette. De console kwam anderhalf jaar na de Sega Dreamcast uit, maar verscheen nog voor de originele Xbox en Nintendo Gamecube op de markt. De console maakte gebruik van dvd's met nóg meer opslagruimte, en was bovendien relatief goed geprijsd. Destijds waren dvd-spelers nog erg aan de dure kant, waardoor veel huishoudens een PlayStation aanschaften; gebruikers kregen immers een dvd-speler en een gameconsole in één voor relatief weinig geld. De PlayStation 2 is tot op heden de meest succesvolle console aller tijden, met ruim 150 miljoen verkochte exemplaren rond 2015, schrijft The Guardian.

De PlayStation 3 werd officieel aangekondigd tijdens E3 2005. De console had een vernieuwde, draadloze controller in de vorm van een boomerang. Een werkend prototype was niet aanwezig bij de onthulling. Pas een jaar later zou Sony de PlayStation 3 volledig uit de doeken doen tijdens een legendarisch slechte presentatie tijdens E3 2006. Datzelfde jaar kwam de PS3 uit in Japan en de VS. Het apparaat kende een vrij moeilijke start.

De originele PlayStation 3

De spelcomputer kwam een jaar na de Xbox 360 uit, waardoor het direct begon met een achterstand. Bovendien was de console bij release erg duur met een adviesprijs van 499 euro en maakte het apparaat gebruik van een zeer complexe Cell-processor-architectuur, waardoor studio's moeite hadden om games voor het platform te maken. Wel had de console een ingebouwde blu-ray-speler. Door de jaren heen zou de adoptie van de PS3 geleidelijk aan positiever worden. Vooral de release van een slim-model in 2009 met een lagere prijs werd goed ontvangen. Ook werden ontwikkelaars de processor-architectuur meester, waardoor late PS3-games er nog altijd vrij goed uitzien. De console werd in 2016 officieel van de markt gehaald, drie jaar na de release van een opvolger, schrijft Eteknix. Uiteindelijk zijn er 86,9 miljoen PS3-consoles over de toonbank gegaan.

De PlayStation 4 is de huidige console van Sony en deze werd in 2013 onthuld. De console was honderd euro goedkoper dan zijn concurrent, de Xbox One van Microsoft, en was bovendien iets krachtiger. Ditmaal maakt de PS4 gebruik van een vrij standaard x86-ontwerp, waardoor games ontwikkelen voor de PS4 relatief simpel is. Eind 2013 kwam de console uit op de westerse markt. Een Japanse release volgde begin 2014. De PS4 werd, mede door de lagere adviesprijs, positief ontvangen. Die prijs werd in 2015 nog eens met vijftig euro verlaagd. In 2016 kondigde Sony aan dat het werkte aan een krachtigere versie van de PS4 met de codenaam Neo. Dit werd later de PS4 Pro, die onder andere een krachtigere gpu bevat en 4k-resoluties ondersteunt, al dan niet met checkerboard-rendering.

In mei 2018 meldde Sony dat het levenscyclus van de PS4 zijn laatste fase heeft bereikt, en dat het bedrijf zich richt op het uitbrengen van een opvolger, schrijft Polygon. Wel zei Sony toentertijd dat een opvolger nog enkele jaren op zich zou laten wachten. Inmiddels weten we meer. De PlayStation 5 komt eind 2020 uit, en zal onder andere custom hardware van AMD bevatten. Ook krijgt de console ondersteuning voor nieuwe technologie, waaronder raytracing. Vermoedelijk zal de consolefabrikant zijn volgende spelcomputer begin volgend jaar aankondigen.

Het huidige console-platform van Sony; de PlayStation 4

Door Daan van Monsjou

Redacteur

03-12-2019 • 13:53

115 Linkedin

Reacties (115)

115
115
42
0
0
64
Wijzig sortering
Afbeelding van de eerste PlayStation is een PSone, niet de eerste PlayStation. :)
Inderdaad een foutje; ik had al een correcte foto klaarstaan, maar kon 't helaas pas na publicatie aanpassen. Is inmiddels al gefikst :)

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 3 december 2019 14:00]

De console maakte gebruik van dvd's met nóg meer opslagruimte, en was bovendien scherp geprijsd.
Nou nee: nieuws: Europese release PS2 uitgesteld, prijs verhoogd

Kijk ook in de comments, want dat mega bedrag stond mij ook nog bij van een intertoys boekje: 1299,- gulden!!!

Edit: En nog een leuk weetje!

In an interview with Teiyu Goto, designer of the original PlayStation controller, he explained what the symbols mean: The circle and cross represent "yes" and "no," respectively (which explains their common use as "confirm" and "cancel" in games; this layout is reversed in Western games); the triangle symbolizes a point of view and the square is equated to a sheet of paper there to be used to access menus.

bron: https://web.archive.org/w...news/playstation-1-design

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 3 december 2019 14:17]

Ik kon me herinneren dat een vriend van mij een ps2 nieuw gekocht heeft voor fl 1000,00 gulden.
En dat was best een hoog bedrag toendertijd.Na de release datum was hij te koop voor fl650,00 gulden.
En de jaren daarna is de prijs flink gezakt.
Ik heb er 900 voor betaald bij de Dixons destijds, week of 2 na release. Mijn eerste dure aankoop :9
Toen ik een paar weken zonder Xbox360 kwam te zitten vanwege de RROD heb ik bij freerecordshop een PS2 gehaald voor €90.

Tegenwoordig zakken de prijzen van consoles niet meer zo extreem.
Ehh.. je ging van een X360 naar een PS2, natuurlijk kostte die PS2 geen drol meer, de PS2 was al lang uit.
Zelfde dat je nu een X360 of PS3 ipv een X1 of PS4 zou kopen, die kosten ook niets meer (je heb tal een PS3 voor twee of drie tientjes..
Ik heb er ~1200 gulden voor betaald inclusief GT3, een controller en memory stick bij een heuse gamewinkel vlakbij Plein 44 in Nijmegen (was echt een gamer walhalla winkel, maar geen idee hoe die meer heet, was een paar jaar later failliet). Hele zomervakantie keihard voor gewerkt. Net als @Xfade, mijn eerste dure aankoop en de derde console die ik zelf had.

Maar ook vele duizenden uren in gestopt, GTA3 klokte ik met 3500 dagen weg en ik heb nog veel meer uur in GT3 zitten. Uiteindelijk de prijs meer dan waard geweest. :9
Inderdaad, in het gameblad Power Unlimited stond een advertentie van Nedgame
Maart 2001= 1149 gulden
December 2001= 689 gulden
In Japan is het in der daad gemeengoed dat een cirkel 'ja/correct' betekent en een x 'nee/fout'.

Grappig om te leren dat het niet gewoon willekeurige symbolen zijn!.. alhoewel, als je er bij stil staat, is het natuurlijk logisch dat ze daar wel over nagedacht zouden hebben. :P
[Mierenneukmodus]De PS1 controller had in eerste instantie geen analoge sticks, die zijn pas bij een latere revisie toegevoegd.[/Mierenneukmodus]
Het was even zoeken naar een foto zonder auteursrechten (dus 100% public domain), maar ook dit is inmiddels gerectificeerd :)

cc: @Vaal
Ah, logisch dat je een public domain foto moet hebben. :) Niet over nagedacht, maar goed dat het is gerectificeerd!
Als je het dan helemaal correct wil doen, de versie met Dualshock controllers was later dan het origineel. Die had namelijk geen analog sticks. :)
Idd en kan me herinneren dat de ps2 niet scherp geprijst was maar richting 1000 gulden, wat veel was toen der tijd
1149 gulden, verre van scherp was dat. Het argument van geen dvd speler te hoeven aanschaffen ging ook maar deels op, zo moest je voor een vergelijkbare ervaring ook nog een afstandsbediening aanschaffen. Al met al een zeer prijzige console bij introductie.
Maar het was wel een goede investering voor de lange termijn, ik heb meer dan 10 jaar lol gehad van mijn PS2 voor gaming doeleinden en nog langer voor DVD doeleinden. Niet stuk te krijgen ook, hij doet het nu nog steeds zonder onderhoud.
Ik durf zelfs te stellen dat 1000 gulden nú nog heel veel is voor een console. :) Ik zal er in elk geval wel 2x over nadenken om meer dan 500 euro voor een console uit te geven. Aan de andere kant. Ik ken mensen die jaren daarvoor al een NeoGeo hadden en gewoon 500 gulden voor een spel moesten betalen.

@MedionAkoya / @xoniq let op de woordjes 'meer dan'. :-)

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 4 december 2019 06:13]

Die 1000 gulden in 2000/2001 is tegenwoordig 601 euro en dat komt door de inflatie. :o
http://www.iisg.nl/hpw/calculate2-nl.php

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 3 december 2019 23:43]

Gulden en euro is natuurlijk niet 1:1, koers was F2,20371 voor 1 euro en dat maakt de console vandaag €453,78, wat amper scheelt met de introductie van de PS4.
Ik begon ook al te twijfelen, "dat ding was toch rechthoekig :? :? "
Je kan hem ook op zijn zijkant zetten dan bleeft ie ook staan althand de ps2!
Met die reden is het logo op de PS2 en de PS3 ook te draaien, zodat deze altijd "goed" staat tov de positie van de console zelf :)
Was eigenlijk de bedoeling, want dit was beter voor de discs :) Het schijfje wiebelde minder.
Om dan even door te gaan, de ps3 het origineel een chromen rand en glanzende "piano" lak, het oude 80gb model. Had ook 4 usb poorten. Die "all black" kwam ook pas later :P
Zat inderdaad ook al te kijken. Mijn launch(ish) 60GB PS3 (met PS2 BC en cardreader :9~ ) heeft toch echt een chromen strip aan de voorzijde ipv de zwarte strip bovendien zijn de letters op het originele model ook van chrome.

offtopic:
Klopt op hout. Hij is nog niet gestorven aan YLOD en de originele controller (zonder "last-gen" rumble) doet het ook nog :o

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 december 2019 14:20]

Let wel, de EU PS3 60GB heeft geen volledige hardware BC, maar alleen de GPU - niet de Emotion Engine zelf, deze wordt volledig geëmuleerd. De eerste NTSC PS3's hadden wel beide chips :)
Fair point. Het blijft in ieder geval altijd beter dan niets zoals bij de latere PS3 40GB/80GB(2e versie)/160GB, slim en superslim modellen :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 december 2019 14:32]

Dat sowieso, en vrij zeldzaam om nu nog een *werkende* te vinden. Heb er zelf ook nog één maar die staat maar voor de sier, de YLODs vliegen je anders om de oren :+
Wat is de oorzaak dat deze snel kapot gaan/gingen? Is het niet zo dat als hij nu vandaag de dag nog werkt dat hij niet zo snel kapot zal gaan? Of is het puur branduren?
Net als bij de Xbox 360 had de CPU/GPU last van slechte soldeerverbindingen. Bij veelvuldige grote schommelingen in temperatuur (dus afkoelen, opwarmen etc. etc.) had dit op een gegeven moment tot gevolg dat het geen goed contact meer maakte --> RROD (360) of YLOD (PS3).

De eerste generaties hadden hier het meeste last van (de zogeheten phats), dat geldt voor zowel de 360 alsmede de PS3.
Dus met een beetje soldeer skills is dit te fixen?
Nee, alleen met een reball van de chip hetgeen vrij specialistisch werk is. Het in de oven laten bakken van het moederbord werkt ook, maar dat is altijd tijdelijk.
een electrische verbrander werkt ook, met geduld.

2x gedaan met dezelfde machine,
ook maar een tijdelijke oplossing dus

@Yourizorr

[Reactie gewijzigd door mj.oke op 4 december 2019 08:42]

Ik denk dat ik wat dat betreft geluk heb gehad de vorige generatie. Destijds genoeg horror verhalen mee gekregen maar in de praktijk is het hele YLOD en RROD verhaal langs mij heen gegaan. Zelfs mijn originele 360 (met de 20GB HDD, wat moet je ooit met zoveel ruimte op een console :o ) doet het nog.

Mijn enige gen 7 console die stuk is gegaan is mijn witte PS3 phat vanuit Azië. Maar ook daarbij is enkel de HDMI connector defect, via de analoge AV connector werkt hij nog prima.
Ik heb nog steeds een werkende met de card reader en PS2 BC. Deze draait hier af en toe nog op de zaak met een PlaySeat en GT6. Gelukkig nog geen problemen mee gehad _/-\o_
Klopt die glanzende met chroom heb ik nog steeds.
Inderdaad, ze staan nog wel bovenelkaar in wikipedia.....https://ibb.co/Sn6sfbm

[Reactie gewijzigd door Patrick_Wolf op 3 december 2019 13:58]

Wat was die Playstation 2 toch gaaf toen ze met van die blauwe schijfjes kwamen.
Maar de prijs was ook aan de hoge kant. Erg veel plezier van gehad.
Later nog een tooltje gekocht zodat je de Disc Drive kon openen zonder dat de machine dat doorhad.
Om vervolgens kopies te kunnen draaien.
De blauwe schijfjes zijn CD's. De zilveren schijfjes DVD's. Klein detail :)
Voor mij als tiener voelde dat heel erg speciaal. Maar misschien was ik toen nog gevoeliger voor mooie glimmende dingen :D
De Magic Slide tool, die heb ik ook nog gehad! Goede tijden.
Ik vond die blauwe cd's ook wel geinig, ze maakten echter wel meer lawaai dan de "gewone"grijze dvd discs. Daar stapten ze dus snel van af, ook vanwege de geringe schijfruimte neem ik aan. Met name de launch games waren blauw, zoals Tekken Tag Tournament en Ridge Racer V.
Denk dat Nintendo zich achteraf toch wel goed achter de oren heeft gekrabd hoe sony zich zo snel kon herpakken en zelfs Nintendo overtreffen !
Wat een duidelijk verschil is tussen de PS en de Nintendo games is dat PS imo realistischere games uitbrengt en dat Nintendo vaak van die kinderlijke spellen maakt. Spellen die vaak niet echt meer omarmd worden door volwassenen waarbij de PS nog door alle leeftijds categorieën meer gewaardeerd worden (ik wil hierbij niet meteen beweren dat de Nintendo niet door volwassenen gespeeld worden hoor).

Verder wordt de PS4 hier door mijn zoons als een malle gebruikt. Ze lijken wel niet kapot te krijgen. De Xbox360 gingen om de haverklap kapot (iets met gpu problemen de hele tijd), maar ondanks dat de PS4 soms zo'n herrie maakt dat ie wel op kan stijgen werken ze nog perfect.

Het fijne aan consoles vind ik toch wel de stabiele specs voor (ook) de nieuwe games. Bij de pc moet je nog wel eens upgraden qua cpu/gpu, maar een console is tot en met nieuwe games nog steeds up to date.
De doelgroep is totaal anders. Ikzelf ben opgegroeid met Nintendo, met zowel consoles als handhelds. De kracht van Nintendo is dat het voor iedereen leuk is. Eén ding weet ik dan ook zeker: wanneer ik kinderen heb en ze willen gamen dan krijgen ze een Nintendo console/handheld/hybride.

Je weet dat de games gegarandeerd leuk zijn, de hardware over het algemeen robust is (op joycon drift na), de games geen rare bugs bevatten en tot de nok toe vol zitten met content.

Zoals net al aangegeven zijn Nintendo games voor iedereen leuk en ik betrap mijzelf er nu ook op. Heb sinds jaren een PS4, maar nadat vorig jaar met kerst een Switch in huis kwam heb ik die een hele lange tijd niet meer aangeraakt. Dat kostte zo'n 100+ uur omdat Zelda BotW uitgespeeld moest worden en ook de nodige uren Super Smash gemaakt moest worden. Pas daarna ging de PS4 weer aan :)
Tjah ik heb dan weer helemaal niets met Nintendo, dus nee de games zijn zeker niet "leuk voor iedereen" en dat is ook zeer zeker geen "garantie".

Mijn neefjes baalden altijd als een stekker dat hun een Nintendo hadden en wij een PS1/2 in die tijd.
Vonden de PS gewoon veel leuker, en dat gold eigenlijk ook voor mij en mijn broertje en dat is nu nog zo.

Mijn broertje heeft een PS4 Pro Switch en PC en de Switch wordt eigenlijk bij far het het minste gebruikt.
Je schrijft nu echt te veel volgens jouw eigen beeld alsof het een feit is ;)
Het fijne aan consoles vind ik toch wel de stabiele specs voor (ook) de nieuwe games. Bij de pc moet je nog wel eens upgraden qua cpu/gpu, maar een console is tot en met nieuwe games nog steeds up to date.
Niet om de masterrace uit te hangen hoor maar je kan prima 5+ jaar met een PC doen, alleen zul je vaak de graphics omlaag moeten schroeven (dus in dat opzicht moet je inderdaad wel tweaken). Dit is ook wat developers doen wanneer ze een game ontwikkelen voor consoles, je zit nou eenmaal vast aan de specifieke hardware dus zijn de graphics instellingen ook pre-set.
Een keer de PS4 ontstoffen en wat nieuwe koelpasta aanbrengen scheelt echt een hele hoop. Misschien heb je ook een nieuwe fan nodig, die wil nog wel eens vastlopen, waardoor de lagers sterven.

Nintendo is trouwens ook prima geschikt voor volwassenen. Een potje Mario kart kan ook door volwassenen opgepakt worden. Als ik eens in de 3 maanden m'n Wii opstart kan ik meteen beginnen. Bij een PS4 wil je toch graag een subscription hebben als ik het goed begrepen heb.
Ik denk dat ze een enorme tech-voorsprong hadden vanwege hun geschiedenis. Een stuk consumentenelektronica snel en goed ontwikkelen konden ze als geen ander. In feite was de PS1 een veredelde CD-speler met componenten die eigenlijk te mooi waren voor een produkt in die prijsklasse. Dat hadden ze er waarschijnlijk wel voorover aangezien het een beetje een terugpak-actie was.

Ik heb mijn oude PS1 nog steeds en behalve kapotte kabels en controllers nog nooit een probleem met de unit zelf gehad. Zelfs de meest gare cd's doen het gewoon...

[Reactie gewijzigd door blorf op 3 december 2019 14:28]

Ah, de good old PlayStation. Prachtig. Destijds mezelf verlekkert in de winkel aan het apparaat. Toen eindelijk m'n SNES verkocht en aangevuld met wat spaargeld het grijze wonder kunnen kopen. Koester nog steeds warme gevoelens voor het ding en de periode waar deze voor stond :)

Niet voor niets dat ik inmiddels bijna of inmiddels zelfs over de 100 PS consoles heb, van PS1 tot en met PS4/Vita.

Alleen de PS Mini viel wat tegen maar daar kun je zelf dan nog mee aan de slag :+
100 Playstations? Waarom, wat doe je er mee, en meer van dat soort vragen komen in me op... :o
Stapelen, met name ;). Verder verschillende versies/edities/doelen etc. en in de loop der tijd ietwat uit de hand gelopen.
Heerlijk was dat, toen ik met sinterklaas in '97 mijn Playstation kreeg, tezamen met Final Fantasy VII. Uren speelplezier en erna nooit meer zo'n fijne game ervaring gehad. De Playstation zorgde voor een enorme 'leap' toentertijd in graphics en mogelijkheden. Ik kijk er dan ook zeer naar uit, 22 jaar na dato, op de release van de eerste episode van Final Fantasy VII: Remake. Wel moet ik nog even de console kopen, speciaal voor deze game.
hoeveel mensen zijn er verstandelijk gebrandmerkt met het opstartlogo en melodietje?
denk dat sommigen er nog een geur en smaak van krijgen na 25 jaar
25 reboots om die disc maar aan de praat te krijgen

[Reactie gewijzigd door Stealthy op 3 december 2019 14:01]

Ik vind het PS1 opstartgeluid nog steeds de beste intro op een console, zeker die overgang naar de "chimes" en het Piracy scherm :)
lol inderdaad
denk dat velen hem ook als 'spannend' zouden omschrijven zeker in combinatie met of hij doorstart of niet
Haha ja die is geweldig die heb ik nu ook op mijn ps4, er is een classic 25 jarig bestaan thema ofzo in de store :D
Waar dan? Zie alleen een 20 jarig thema?
20 jaar zou ook kunnen dacht dat het 25 jaar was

https://www.google.nl/url...Vaw3n0r8cNIbxr5_z9ytb0Tq4

Deze heeft het ps1 opstart geluid ook.
De PS2 had ook wel een cool intro met die blokkige torens, hoe meer savegames, hoe meer torens.
Die 25 reboots waren alleen nodig bij gebrande spelletjes, originele schijfjes speelde die gewoon direct altijd af :)
klopt :P foei je hebt ons door
Mooi was die tijd. Gefeliciteerd Playstation!
Schokkend gewoon hoe oud ik ben. Playstation is voor mij al nieuwerwets, ben van de periode Atari 2600 t/m Sega 16 bit en SNES. En dat nieuwerwetste is op zijn beurt dus ook al stokoud.
Yep, same here, mijn eerste console was een philips Odysee 2001..
Ik weet nog dat ik bijna ruzie kreeg met mn ouders toen ik bijna 400 gulden uit wilde geven aan een spelcomputer, de PSX. Ik heb er verschrikkelijk veel plezier aan beleefd, vooral Metal Gear Solid, Tekken 3, Tony Hawk's Pro Skater 2 en Final Fantasy VII en VIII. Daarnaast ook pareltjes als Legacy of Kain: Soul Reaver, Crash Team Racing en MediEvil 1 en 2 veel gespeeld.

Laatst nog via Retropie THPS2 gespeeld, werkt nog steeds prima :)
Ik weet niet of het in Nederland ook zo is, maar hier moesten we altijd uit de sinterklaas reclame boekjes prentjes knippen van wat we wouden. Ik kan me nog altijd herinneren hoe teleurgesteld ik was dat ik een Playstation had gekregen ipv de tekendoos die op de andere kant van het prentje stond die ik zo graag wou :p

Toffe herinnering :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee