Verzegeld exemplaar Super Mario Bros. brengt recordbedrag van 660.000 dollar op

Een verzegeld exemplaar van Super Mario Bros. voor de NES is onder de hamer gegaan voor 660.000 dollar, omgerekend 561.000 euro. Het bedrag is een record voor videogames. De game zit niet alleen nog in zijn plastic behuizing, maar daar binnenin is het doosje zelf ook in goede staat.

Volgens IGN worden met dit bedrag alle oudere records verpulverd. Zo werd begin vorig jaar 360.000 dollar neergeteld voor de 'Nintendo Play Station', een hybride console uit de tijd dat die twee partijen samenwerkten. Het record voor een videogame stond op 156.000 dollar; dat werd vorig jaar neergeteld voor een verzegeld exemplaar van Super Mario Bros. 3.

Het doosje van de game komt uit de vierde druk die Nintendo deed. Hoe ouder de druk, hoe meer geld de game uiteindelijk oplevert op een veiling. Kenmerkend voor deze druk is dat de Game Pak NES-GP-code nog afwezig was, maar dat het trademark-symbool al wel aanwezig was. Nintendo geeft zelf geen informatie over deze verschillende lichtingen van de game, waardoor men aan de hand van dit soort details het zelf moet uitzoeken.

Chris Kohler van gamebehoudstudio Digital Eclipse stelt tegenover IGN dat er waarschijnlijk zoveel betaald is voor de game omdat de mensen die de game als kind speelden, inmiddels 40 tot 50 jaar oud zijn en het geld hebben liggen om hieraan uit te geven. Ook is de verwachting dat de game alleen maar meer waard gaat worden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-04-2021 • 10:29

134 Linkedin

Reacties (134)

Wijzig sortering
Het spel is WATA-rated, wat betekent dat die plastic box niet origineel is, maar dat de inhoud door WATA gekeurd is. WATA werpt zichzelf op als een soort autoriteit voor het keuren van videogames: mensen sturen een oud spel dat nog in goede conditie is naar WATA, die beoordelen het en geven het een cijfer, en daarna krijg je je spel terug in zo'n plastic box die niet meer geopend kan worden. Dan zijn je games plots zoveel meer waard. Ebay staat tegenwoordig vol met WATA-games: een oude cartrdige voor de Atari 7800 bijvoorbeeld waar je vroeger 20€ voor betaalde, wordt met zo'n WATA-box plots voor honderden euro's of dollars verkocht. Voorbeeldje.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 3 april 2021 11:31]

Zelfde als met MTG kaarten of baseball cards en PSA ratings. Deze is blijkbaar een 9.6 "mint" en daar zijn er bijzonder weinig van, dus duur.
een oude cartrdige voor de Atari 7800 bijvoorbeeld waar je vroeger 20€ voor betaalde, wordt met zo'n WATA-box plots voor honderden euro's of dollars verkocht.
Maar dat is niet puur omdat het WATA graded op zich is, dat is dan omdat het een geverifieerd mint exemplaar is. Die zou sowieso duur zijn. Dus niet elke cardridge van 20 euro wordt zo veel waard, slechts de top van de top.

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 3 april 2021 11:40]

Maar dat is niet puur omdat het WATA graded op zich is, dat is dan omdat het een geverifieerd mint exemplaar is. Die zou sowieso duur zijn. Dus niet elke cardridge van 20 euro wordt zo veel waard, slechts de top van de top.
Centipede voor de Atari 7800 is niet bepaald een zeldzaam spel te noemen, en vooral voor deze console zijn er talloze onverkochte of weinig gebruikte exemplaren die allemaal nog in goede staat verkeren, Je zit bij WATA al gauw aan een score van 9+ als het doosje er nog goed genoeg uitziet. WATA krijgt dan ook veel kritiek te verduren omdat ze prijzen kunstmatig de hoogte injagen en ze schade toebrengen aan de hobby van videogame-verzamelaars.
Je kan ze nog steeds voor weinig krijgen, eerste resultaat als je op ebay zoekt naar "Centipede Atari 7800":
https://www.benl.ebay.be/...-ONLY-TESTED/333943444788
20GBP

Dat iemand €700 vraagt voor een spel op ebay betekend nog niet dat iemand het er voor krijgt! Het is niet uniek aan WATA sealed products dat sommige handelaren extreem onrealistische prijzen vragen voor producten, ze hebben echter maar 1 gek nodig om het te kopen...

Er zit een groot verschil in type verzamelaars. Zo heb je verzamelaars die een zo mooi/duur mogelijk exemplaar volledig beschermd achter glas willen zetten en zo heb je verzamelaars die een orginele cardridges in een orginele game console willen douwen om zo op een hele ouwe CRT TV de games uit hun jeugd te spelen.

Het is wat de gek ervoor geeft en sommige gekken hebben heel veel geld... ;-)
Ja correct. Ik vind het overigens wel frappant dat een eerder geveild object (zelfde spel) “slechts” een zesde opbracht van dit object bij een 9.4 score. Waarschijnlijk puur en alleen omdat deze dus geen code, geen NES TM en geen rev-A labeling heeft.

Overigens was deze ook nog eens een A+ en niet zoals die centipede die jij aanhaalt een A++.

Sommige dingen gaan echt helemaal nergens meer over.
Het zou mij niet eens verbasen als dit (weer) doorgestoken kaart is. WATA ten opzichte van VGA lijken echt oplichters. Alles gaat samen met hun zuster bedrijf heritage auction. Alles waar hun doos omheen zit is opeens 20x zoveel waard. En ze zijn zo pro dat ze zelfs het verschil niet zien tussen echte en repro cartridges.
https://retrogamingdev.co...nes-repro-hot-slots-cart/
Ook een aantal “grote verkopen” bleken later door eigen investeerders gedaan te zijn.
Ruikt in mijn optie in ieder geval niet zuivel. (Ook menig grote youtubers hebben hun mening er ook over gedeeld)
Er gaan regelmatig geluiden op dat WATA het met investeerders op een akkoordje gooien zodat tijdens een veiling extra veel voor één of meerdere spellen geboden wordt. Daarmee wordt het nieuws gehaald en wordt het WATA-concept gepromoot. Het lijkt een poging om het grading-concept die bij comics bekend is nu ook bij games groot te maken.
Het leukste zal waarschijnlijk zijn, dat als mensen dan die US $700,00 er voor over hebben, het na een maand of 4 het gewoon weer op ebay plaatsen in de hoop dat er iemand 800 er voor wilt geven.
Ten tijdje van corona wilt iedereen zoveel mogelijk geld, want als ze éénmaal hun belastingsfactuur zullen zien...

Tenzij je echt van die die-hard gamers of collectors hebben die echt alles verzamelen omdat het uniek is.

Ik ben eerder voor het laatste aangezien good old games, ze vandaag niet meer maken, tenzij her uit gewerkt.
WATA heeft een mooi verdienmodel dan.
Chris Kohler van gamebehoudstudio Digital Eclipse stelt tegenover IGN dat er waarschijnlijk zoveel betaald is voor de game omdat de mensen die de game als kind speelden, inmiddels 40 tot 50 jaar oud zijn en het geld hebben liggen om hieraan uit te geven. Ook is de verwachting dat de game alleen maar meer waard gaat worden.
Ga er hoogstwaarschijnlijk maar na uit dat dit niets met nostalgie te maken heeft maar gewoon alles te maken heeft met geld. Dat hele WATA ratings heeft de markt op zijn kop gezet voor hoofdzakelijk sealed games. De mensen die dit soort geld neerlegd voor een spel kan je waarschijnlijk op 2 handen tellen en zijn bekend in deze “collecters” wereld.

Het grote probleem is dat ze zelf dit soort prijzen in stand houden omdat ze er al met heel veel geld in vast zitten. Als jij miljoenen hebt geinvesteerd blijf je er waarschijnlijk ook geld impompen , alleen maar om het relevant te houden. Nu zie je dit ook weer terug dat een Mario verkocht voor $660.000 bedrag wereldnieuws is.

En zo houd je je investering weer relevant voor de buitenwereld en heb je gratis reclame.
Je hebt het niet helemaal begrepen, als je dit soort hoeveelheid geld kan leggen heb je te maken met mensen die héél veel geld hebben. Probleem aan veel geld hebben is dat je gigantisch veel belastingen moet betalen, bijvoorbeeld op je winsten van je vermogen in investeringen en dankzij een heel complexe fiscale wetgeving zijn er nogal veel legale achterdeurtjes.

Een van die achterdeurtjes is handelen in kunst games. Eerst leg je een verzameling aan met een clubje, dan begin je kunst games van elkaar te kopen waarbij je de prijzen laat stijgen. Doordat iedereen in het clubje de prijs omhoog duwt maar aan elkaar koopt en verkoopt gaat het geld gewoon rond zonder dat iemand verliest. Uiteindelijk heeft iedereen items vast die rated, gekeurd en op veilingen gepasseerd zijn waarbij de waarde miljoenen euro's waard zijn.

En dan? Simpel, nu doneer je een kunst stuk aan een museum, word je publiekelijk bedankt voor je donatie & dien je bij de belastingen een paar miljoen in als schenking aan een goed doel. Gelukkig moet je geen belastingen betalen op meerwaarde op kunst games, het enige wat je kwijt bent is wat je origineel betaald hebt voor de prijzen begonnen te stijgen.

Er zijn ook andere opties, nu kan je naar de bank lopen, gigantische leningen aangaan en als onderpand geef je de bank een kunst stuk game. Er is maar 1 iets wat niet mag gebeuren, dat iemand buiten het clubje met hetzelfde item afkomt dus het moet zeldzaam zijn, one of a kind. Gezien deze truc met moderne kunst nogal risicovol is en antieke kunst breed verzameld word door mensen met geld en je dus niet goed de prijs kan zetten waar hij goed uitkomt doe je het gewoon met nieuwe items, niemand die games verzameld als echte hobby gaat $660 000 betalen voor Mario maar er is wel een brede verzamelmarkt. Koop de zeldzaamste stukken op met je clubje en je kan eraan beginnen.

Volledig legaal trouwens.
Ook is de verwachting dat de game alleen maar meer waard gaat worden.
Ik vraag me echt af hoe dit zich op de lange termijn gaat ontwikkelen. Als ik kijk naar generatie Z, dan hebben ze vaak geen idee van wat een NES is of wat ze daarmee moeten (en dat is ook logisch als je opgegroeid bent met touchscreens en moderne consoles). Zodra de laatste generatie die opgroeide met de NES er niet meer is zou het zomaar kunnen dat de vraag naar dit soort spul enorm keldert.
Kijk eens naar schilderijen waar honderden miljoenen voor betaald worden. Schilderijen die de meeste mensen nergens zouden willen ophangen in hun woning als ze het al zouden kunnen kopen, schilderijen die je zelden tot nooit te zien krijgt want licht beschadigd het pigment van de verf dus worden ze bewaard in een donkere kluis. En toch, men betaald er honderden miljoenen voor, meestal met het doel om jaren later met winst te herverkopen.

Dat zal hier niet anders zijn in de toekomst. Je koopt dit vandaag, niet omdat je het in je oude NES wil steken maar gewoon omdat je verwacht dat het een goede investering is naar de toekomst, dat je het binnen 20 jaar voor nog meer kunt verkopen.
Dat zal hier niet anders zijn in de toekomst.
Kijk eens naar postzegels, die zijn dramatisch in waarde gedaald. Telefoonkaarten waren ook eens duur, ik meen tot 10 000 D-Mark voor de eerste series. Tegenwoordig is het weer vuilnis. Beide zijn objecten waar "de jeugd" niets meer mee heeft.
Klopt de laatste alinea is ook spoton behalve de laatste regels dus dat het alleen maar meer waard zal worden.
Chris Kohler van gamebehoudstudio Digital Eclipse stelt tegenover IGN dat er waarschijnlijk zoveel betaald is voor de game omdat de mensen die de game als kind speelden, inmiddels 40 tot 50 jaar oud zijn en het geld hebben liggen om hieraan uit te geven.
Zolang er mensen leven die ermee zijn opgegroeid, kan het vanwege de sentimentele waarde veel geld opleveren. Maar die mensen moeten ook nog eens rijk zijn. Dus ergens houd dat op, de smartphone generatie gaat daar geen geld aan uitgeven.
Schilderijen zijn weer een ander verhaal, das gewoon handig om een grote som aan geld te verplaatsen, witwassen en dat soort dingen
Hetzelfde met flippo's. Ik heb mijn verzameling helaas veel te laat verkocht. :+
Dan vergelijk je kunstvoorwerpen met zeldzame commerciële objecten. Wat je ook van die kunst vindt, het is niet te vergelijken. De geschiedenis laat juist zien dat de waarde van zeldzame commerciële objecten juist heel vergankelijk is. Zodra de generatie uitsterft die met een NES heeft gespeeld, daalt de waarde naar bijna nul.
Misschien moeten we dit vergelijken met autos, oldtimers. Veel mensen kopen deze auto’s omdat ze het als kind wouden hebben. Wat als die generatie nu allemaal overleden zijn, zullen de waardes van de huidige oldtimers ook dalen?
Dat is niet te vergelijken met auto’s. Aan auto’s hangt veel meer emotie dan aan elektronica. Maar veel oldtimers worden relatief gezien minder waard. Een auto uit de jaren 60 was on de jaren 90 veel meer waard dan een auto uit de jaren 90 in de 2020’s.
Het is verschuivende nostalgie. De tieners uit de tijd van de NES zijn nu de mensen die uit nostalgie flink in de buidel kunnen tasten om dit bedrag te betalen. Een millennial heeft er helemaal niets mee, maar kan wel gek zijn op oldtimers uit de jaren 50.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 3 april 2021 13:18]

Een kantelstuk vroeger waren er niet zoveel auto,s in de jaren 50 waren maar weinig mensen die 1 konden betalen.

Toen de Nes uitkwam was die prima betaalbaar voor de doorsnee, er is nog een heleboel in omloop.

Daarom kan je het niet echt vergelijken electronica haalt pas een status als er weinig meer zijn, ik verwacht de 1e IBM computer ook nog wel fors stijgen in waarde, de clones daarintegen verwacht ik nooit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 3 april 2021 16:31]

De eerste IBM-computer was een enorme mijlpaal. Dit spelletje niet. het is enkel nostalgie.
Niet alleen IBM PCs zijn de laatste jaren gestegen in waarde, maar ook gewone 286/386/486 clones.

Vooral bekende merken zoals Gateways, Compaq en HP doen het goed.
De 286/386/486 clones valt reuze mee, dan moet je kijken bij specifieke modellen zoals met overdrive processor bijvoorbeeld.
10-5 jaar geleden haalden clones nog geen 25 euro op op marktplaats, nu zie ik mensen al snel 100 euro bieden voor iets merkloos en niets bijzonders.

Uitbreidingskaarten zoals soundblasters en voodoos waren al gewild en zijn nu nog duurder.

Kocht denk ik 4 jaar geleden 2 Voodoo 3 3000 voor 20 euro per stuk. Gaat je nu niet lukken!

[Reactie gewijzigd door t4600c op 3 april 2021 17:07]

Dat zijn vrij vaak mensen met clone accounts om de prijs op te drijven, bieden op eigen producten, 3dfx oftewel voodoo is dan wel bijzonder inderdaad, de rest is niet zo bijzonder zoals een soundblaster, de ISA varianten zijn dan wel meer waard.

Marktplaats is sowieso geen goede bron, mensen denken dat hun product over de top is maar dat is het echter niet, vaak komen ze het ook niet kwijt ik heb een aantal gevolgt en x weken later weer exact dezelfde foto met product erop, oftewel het waren nep biedingen anders was men het wel kwijtgeraakt(en dat meerdere keren in 1 jaar), vaker mensen op betrapt, een 486 bijvoorbeeld is max 50 euro waard hoger moet het wel heel bijzonder zijn, ik zie ze ook wel van 200 euro, doe je onderzoek dan is het niet in de haak.

Ik begrijp wel wat je bedoelt, zelf koop ik af en toe wat en je kan het gerust nog wel tegen een eerlijke prijs vinden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 3 april 2021 17:45]

Onlangs nog een doos isa spul weg gegooid... maar als je ziet wat men durft te vragen op marktplaats met het label vintage er op, dan had ik al mijn vorige pc’s toch moeten bewaren ipv naar de stort brengen 😅
ISA doet het nog wel aardig en inderdaad bij computers valt het onder vintage, op gegeven moment krijgt het een bepaalde waarde na 25/30 jaar en dat blijft dan ook wel, het is wel een kleine markt gezien niet veel mensen electronica wat kan schelen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 april 2021 11:08]

Mijn vader heeft er nog een paar thuis staan. Zoals de Tandon PAC 286 met verwisselbare 30Mb harddisks. Wie brengt een bod uit?
Enkel iconische modellen, welke iets betekend hebben in een film/autosport/verbonden met der grote de tijden.

Kijk bijvoorbeeld naar vuurwapens zodra deze gelinked worden naar een historisch belang kosten deze tonnen en zullen dit ook blijven kosten.

Stel je vind een catridge met de handteking van Fusajiro Yamauchi oprichter van Nintendo dan heb je iets van onschatbare waarde "museumstuk" verder is het wat de gek ervoor geeft.
Afhankelijk, hele oude auto’s zijn dan ook kunstobjecten (handgemaakt) net als schilderijen en bvb de eerste Apple computers die handmatig gesoldeerd werden.

Eenmaal het op grote schaal kan geproduceerd worden kan het ook opnieuw geproduceerd worden en is er dus weinig waarde.

Er zijn bepaalde modellen die altijd veel waard blijven (vb. 1950-60 Ford Thunderbird) omdat ze uniek blijven of in films en kunst blijven bestaan. Maar een Ford Focus van de jaren 90 gaat nooit meer waard zijn dan het schroot, zelfs al is het het laatste exemplaar.

Heel kort door de bocht: mensen vinden waarde in grootse dingen waar andere mensen veel handen- en denk- en kunstwerk aan gedaan hebben en die uiteindelijk uniek en groots blijven. Er zijn ook mensen die willen de geschiedenis bewaren en bepaalde punten zijn momenteel heel waardig, maar als tijd zich uitrekt, worden die punten minder belangrijk want er zijn er teveel om te bewaren. Dus wordt er selectie gedaan.

Ik denk dat uiteindelijk de broncode van oa. NES chips en de Super Mario games veel waard gaan blijven omdat ze nieuw en uniek waren in hun tijd. Zo ook onder andere Pong. Een paar cartridges gaan ook blijven geld opbrengen.
Dan vergelijk je kunstvoorwerpen met zeldzame commerciële objecten. Wat je ook van die kunst vindt, het is niet te vergelijken.
Wat nu klassiekers zijn, was een paar honderd jaar geleden ook gewoon productie werk voor een schilder. Wat nu 'kunst' is, is ook gewoon gehypd productie werk en een zeldzaam commercieel object. Het stempeltje 'kunst' is ook iets wat wordt gebruikt om voor een product meer geld te kunnen vragen dan dat het eigenlijk 'waard' is.

En dat komt van iemand die daadwerkelijk kunstgeschiedenis/tekenen/schilderen in zijn eindexamen had en ook naar musea ging om die kunst te bekijken.

Zie het als bv. de zonnebril van Elvis Presley die voor heel wat meer over de toonbank gaat dan diezelfde zonnebril die door John Smit is gedragen. Mensen geven bepaalde zaken meer waarden gebaseerd op perceptie. Mensen leggen nu nog steeds veel meer geld neer met iets van een een bekend merkt, terwijl iemand anders exact hetzelfde product verkoopt voor veel minder zonder labeltje. En als iemand anders datzelfde labeltje er op plakt, dan is het opeens namaak...

Als iemand nu een onbekend schilderij van Karel Appel zou vinden zou dat een hoop geld waard zijn, als opeens blijkt dat het niet door Karel Appel is gemaakt maar door Jaap Jansen uit Tilburg is dat opeens heel wat minder waard. Hetzelfde schilderij, alleen wie het heeft gemaakt is anders.
Sinds het electronische tijdperk is gestart is al vele malen gebleken dat het met elektronica niet zo werkt, behalve bij hele grote mijlpalen.
Je voorbeeld met Elvis is precies wat ik bedoel. Dat hangt aan personen, helden, idolen. Een stukje elektronica haalt die status gewoon niet. Dat is enkel nostalgie voor een bepaalde generatie.
We hebben het hier over Mario, wat je ook als held kan bestempelen. Net als de eerste Action Comics waarin Superman als held werd getoond, die ging 7 jaar geleden voor $3,2 miljoen over de toonbank. Dat is een comic uit 1938, toen was die comic al 76 jaar oud, waarbij de generatie die ermee was opgegroeid toe al 80+ was. En een van de eigenaren was Nicolas Cage die pas 26 jaar later geboren werd.

Nu zijn er ook kids die opgroeien met Mario Kart versie X op een Switch, iOS of Android. Als die straks 30-50 zijn en geld hebben zouden ze ook wel eens collectibles willen kopen van hun 'held' van voor hun geboorte...

En sommige kinderen spelen nu nog met moderne versies van bv. een Tonka Truck, het zou me niets verbazen dat die over 30-40 jaar prima een jaren 70-80 Tonka Truck aanschaffen als zij een goede herinnering hebben er aan. Interesse in oude producten kan dus prima als verlenging van hun eigen jeugd.
Het kan, maar zoals gezegd ligt het voor elektronica tot nu toe anders. We gaat het zien.
Bepaalde zaken (electronica) blijven gewoon populair zoals de NES met mario en op de PC wereld zie je dat ook, bepaalde zaken houden aardig goede waarde en gaat nog wel stijgen.

Voor electronica is nog niet oud genoeg en nog veel te veel van in omloop daarom blijft de waarde op moment nog beperkt.

(Ik zou het er overgens ook niet voor over hebben iets duurs kopen uit nostalgie ondanks ik het geld wel heb, maar mij doet een zeer zeldzaam schilderij bijvoorbeeld ook niks en beschouw het als een doek met een plaatje erop en niet meer dan dat).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 3 april 2021 16:23]

Dat komt omdat de generaties van de NES en PC nu de generaties zijn die midden in het leven staan of hun schaapjes op het droge hebben. Dan ontstaat nostalgie. Oudere generaties en ook de jongere generaties zal het volledig worst wezen. Dat ligt heel anders dan met bijv. oude auto's.
Ik denk dat dit artikel tot nu toe het tegendeel bewijst van jouw uitgangspunt. The future will tell!
Dit is juist precies in lijn met wat ik zeg. Voor deze generatie is het bijzonder en veel geld waard. Of ik gelijk heb zal pas blijken als we twee generaties verder zijn. Ik beweer namelijk dat er dan geen interesse meer voor is.
Voor Apple 1 computers worden toch behoorlijke verzamelaarsbedragen betaald. Dat zijn geen bedragen meer die je uit nostalgie betaalt.
Maar dat is toch echt iets anders dan een verpakt spelletje.
Ik denk niet dat een Rubens productie werk was, blijkbaar ken je niets van kunst:).
Hij heeft er zo een 1400+ gemaakt in zijn carrière, over een periode van 48 jaar en dat is niet eens werken die het nooit hebben overleefd (tijdens zijn leertijd bv.), dat is nog geen schilderij per twee weken. Daarnaast had hij ook nog eens een productie werkplaats waar zijn werk nog eens 'gekopieerd' werd omdat het zo populair was onder de adel.

Blijkbaar weet jij niets van geschiedenis... ;-)

Wat een hoop mensen vergeten is dat ze toen nog geen printers hadden of foto's en zelfs de drukpers was niet geschikt voor meer dan vrij primitieve lineart. Dus als je een 'pasfoto' wilde hebben van jezelf of een geliefde/familielid, dan moest iemand die tekenen en indien in kleur, schilderen.

Bv. de 'Nachtwacht' (die eigenlijk heet "De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren") is gewoon een besteld stuk door het schuttersgilde in een project waarvan Rembrand slechts 1 van de 7 schilders voor dat project. Het equivalent aan een groepsfoto op school of werk...

Schilder zijn was gewoon een ambacht, net als timmerman en bakker. Getalenteerde schilders werkten vaak voor zeer rijke koopmannen, adel of de kerk (patronage). Dat werkt tegenwoordig net effe anders...
Ik zal jou gelijk geven , je kent er wel iets van en meer dan mij lol
Ruben maakte heel veel schilderijen in opdracht van de adel en koningshuizen. Als dat geen productie is.... Je zou kunnen zeggen dat hij een Anton Corbijn of Annie Leibowitz van zijn tijd was.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 3 april 2021 21:00]

Naar 0 is wellicht overdreven, maar het zal gaan schuiven. Ik heb zelf nog een enorme collectie SNES-games. Ik zie voornamelijk veel bootlegs ontstaan, koop de goedkoopste game met de grootste hoeveelheid ROM-geheugen op, en flash er dan een zeldzame game op. Vroeger was dat vrij duur om te doen, en nu stelt dat niks meer voor.

Je ziet nu ook dat naast platen het cassettebandje weer wat populairder aan het worden is. Straks krijg je dat mensen nostalgisch CD's kopen in plaats van platen, of VHS-banden weer gaan sparen.

[Reactie gewijzigd door MsG op 3 april 2021 13:06]

Succes met flashen van originele romchips...ik weet niet beter dan dat die read-only zijn dus daar krijg je geen andere game op...laat staan de originele art ;-)
Als je er een eprom op soldeert verliest het zijn waarde...of je wil moedwillig de boel oplichten..
Deze doelgroep willen orgineel, is het gehacked verliest het fors zijn waarde.
Maar LP,s zijn ook wel populair en blijven dat ook wel, CD,s en VHS banden verwacht ik nooit.
Moah ik denk niet dat cassettebandjes en CD,s zo populair gaan worden als LP,s.
LP,s zijn groot en je ziet het met blote oog draaien en je kan er makkelijker aan sleutelen als het kapot is dat heeft toch wel een beetje nostalgie.

Zoals bij cd,s heb je te maken met CD rot ook de orginele gaan uiteindelijk kapot, LP,s hebben een zeer lange levensduur.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 april 2021 11:13]

Dit is echt super speculatief en 100% jouw mening. Niemand heeft een glazen bol en kan in de toekomst kijken, wie had in 2008 gedacht dat Bitcoins nu meer dan €50.000,- waard zijn? Schaarste en exclusiviteit kan rare dingen doen in een markt... De verwachting van vintage games en consoles is juist het omgekeerde van wat jij zegt, namelijk dat de waarde de komende decennia alleen maar gaat stijgen door digitalisering van de gaming branche en dat dit de laatste generatie “analoog” is. Maar zoals ik al zei, alles is speculatief want wat de toekomst brengt kan niemand voorspellen. Ik ben het dan ook niet eens met meerdere meningen hier dat generatie z niets heeft met deze oude techniek / games / consoles, en dat als de generatie die hier mee opgegroeid is niet meer bestaat, dit uitsterft en verdwijnt. Ik weet niet hoe vaak je op Twitch zit en of je generatie z gamers in je omgeving hebt maar ik ken een zeer groot aantal die NES/SNES/Megadrive games geweldig vinden.

Edit: typo’s

[Reactie gewijzigd door Dancebeat op 3 april 2021 15:54]

Bitcoins zijn geen collectibles. Het is inderdaad speculatief, maar de afgelopen 100 jaar hebben al laten zien dat een virtueel product dat verpakt zit in een stuk elektronica vooral waarde heeft als nostalgie voor de generatie die ermee heeft gewerkt en gespeeld. Dit spelletje is interessant voor iemand tussen de 45 en 65 jaar. Jongeren zullen er nooit waarde aan hechten en ouderen ook niet. Dat ligt heel anders bij bijv. tastbare voorwerpen uit het verleden. Daar kunnen jongeren generaties ook interesse voor krijgen. We zullen zien.
In digitale muziek wereld is het toch anders als je beetje bekent bent met Roland drumcomputers dan worden tr-808 of tr-909 voor veel geld tweedehands de deur uit gegaan!
Op deze site staat genoeg oud studio gear die laten zien wat markt waarde ongeveer is op dit moment is :
https://reverb.com/price-...-roland-tr-909-1984-white
Dat is nostalgie. Veertigers en vijftigers grijpen altijd terug op spullen uit hun jeugd. Daarna verdwijnt het weer. Daarom zie je nu revival van die drumcomputers en analoge synthesizers. Over 20 jaar liggen ze bij de kringloop.
Denk dat dit ook geld voor de kaartenverzamelaars van nu... de pokemon/magic kaarten zijn niet aan te slepen.. ben benieuwd of deze over 20 jaar ook allemaal bij de kringloop verschijnen...
De meeste pokemon/magic kaarten komen ook bij de kringloop terecht. De waarde van verzamelspeelkaarten wordt bepaald door:
1. De zeldzaamheid
2. De staat (bespeeld/gebruikt/kwaliteit van de print)
3. De bruikbaarheid in een deck

En dan is punt 3 nogal vergankelijk: als een bepaald kaart niet meer in tournaments gebruikt mag worden, neemt de waarde direct af.
Oneens, de laatste paar jaren zijn bijvoorbeeld analoge synthesizers enorm populair geworden. 10-20 jaar terug kon je bijna nergens iets analoogs vinden, nu komt er elke maand wel een groot merk uit met een nieuwe analoge polyphonic synth.

Niet uit nostalgie, maar omdat mensen de geluidskarakteristieken kunnen warderen en de vele verschillende ontwerpen en types. Mensen werden jaren lang dood gegooid met steeds dezelfde digitale workstations en dat werd saai.

Het aparte is dat de cirkel langzaam weer rond gaat komen, want er zijn ook een paar nieuwe FM sampler synths uitgekomen. De tussenstap tussen analoog en digitaal.
Over 20 jaar liggen ze bij de kringloop.
Onzin. Ze worden nog steeds gebruikt om muziek mee te maken. Er zijn bunion zat bands met 20ers die allemaal oude gitaren en microfoons gebruiken. Dat blijft gewild.
Die apparatuur is nooit weggeweest uit de muziekscene. Daar gaat het niet om. Mijn bewering ging over apparatuur die na een aantal jaren, nadat ze nagenoeg verdwenen waren.
Daarnaast zijn die microfoons en gitaren ook nog niet heel oud. Of iets zijn waarde behoudt als verzamelobject blijkt pas na een veel langere tijd.
Dat ligt heel sterk aan wat het is bepaalde zaken blijven wel in trek, ik zie jongeren ook wel met oude hardware bezig maar dan met name LP,s terwijl ze daar helemaal niet mee opgegroeit zijn, zaken als CD,s etc zal nooit zo populair worden.

Bij computers is dat er nog niet zo lang dat begon pas eind jaren 80 begin jaren 90 een beetje op te komen, de 8086 was de eerste home computer daarom zijn ze nog niet zo duur maar dat komt nog wel.

Ga je richting Pentium 4 en nieuwere computers verwacht ik weinig van, daarvan zijn er veel teveel van gemaakt en zijn vrijwel niet te repareren, bij oldtimes exact hetzelfde.
De nieuwere type auto,s zullen ook nooit echt duur worden of het moet iets exotisch zijn, omdat er veel teveel elektronica in zit wat niet te repareren valt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 april 2021 11:22]

Denk dat dat voor heel veel spul zal gelden inderdaad, maar Super Mario Bros 1 is wel écht een stukje geschiedenis, dat zal nooit veranderen.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 3 april 2021 13:28]

Als game is het ook echt wel een meesterwerk. Iedereen die dit speelt herkent de perfectie die een videogame kan hebben. Een spel als Top Gun gaat waarschijnlijk de komende 50 jaar niet over een tientje heen, ondanks dat het aantal bestaande exemplaren kleiner wordt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 3 april 2021 12:53]

Maar gen z kent Mario nog wel, grote Mario fans zullen dit nog steeds graag willen.
Met de versie met Duckhunt er bij heb je dat niet vanwegede frustratie dat je daar een 50Hz TV voor moet hebben. :+
Denk het ook ja, zou best kunnen. Lijkt me dat het nu veelal mensen uit de 60s to 80s zijn, jaar of 40-60 ofzo, opgegroeid met dit spul en nostalgische waarde, plus het hebben van veel geld na een succesvolle IT carriere. (oh zie nu dat dat ook in het artikel staat haha)
Zal wel meevallen denk ik. Het is niet omdat persoon A de tijd van X niet meer heeft meegemaakt dat persoon A geen interesse in X meer kan tonen. Praktijkvoorbeeld is mezelf die ondanks geboren in 1991 toch nog interesse heeft getoond in Gopher in 2014 ondanks de verlaagde interesse sinds 1993. Eerder had ik er zelfs nooit van gehoord!
Dat is al gebeurd met de ouderwetse klokken. Vroeger waren ze op gegeven moment heel veel waard. Nu geeft men er bijna niks om.
Ik denk dat dat wel meevalt, ik vind dat je generatie Z wel generaliseert richting dom... Op een bepaalde leeftijd als iets in het interesse gebied ligt komt dat vanzelf wel een keer voorbij. Kijk naar al die oude troep spullen bij kunst en kitsch.... Genoeg mensen die daar interesse of geld voor over hebben ongeacht dat het voor hun tijd was.

edit: typó!

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 3 april 2021 12:32]

Nergens heb ik gezegd dat gen Z 'dom' is, dat zijn jouw woorden. Ik constateer dat ze vaak niet bekend zijn met oude hard- en software (floppy's, DOS, stokoude consoles, etc.). Dat lijkt me heel begrijpelijk aangezien ze er niet mee opgegroeid zijn.

Ik denk ook dat er altijd aandacht blijft voor retro tech, onder elke generatie. Ik vraag me wel af of het op lange termijn records zal blijven breken. De tijd zal het leren.
hebben ze vaak geen idee van wat een NES is
Totaal onwetend zijn van hun omgeving of wat er was in het verleden voor hun generatie... ja dat kan je noemen als dom zijn tegenover veel wetend. Als je dan zegt dat ze 'vaak' 'geen idee' hebben, ja dan vind ik dat je ze onderschat en als dom afschilderd ;).

Anyways... Als je kijkt op de youtube channel REACT, waar tieners reageren op apparaten van voor hun generatie, ja dan snap ik je verhaal... Maar dat is op een bepaalde leeftijd niet meer de realiteit. En REACT behaald natuurlijk veel kijkers als zo'n tiener niet weet wat het is, niet als ze al wel weten wat het is...

edit: typô

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 3 april 2021 12:33]

Ik zie geen idee niet het zelfde als dom.

Omdat het voor 90%(voorbeeld nummer) niet in hun interesse gebied ligt zullen ze geen idee hebben. Dat wil niet zeggen dat ze dom zijn. Zij hebben weer meer interesse in andere dingen waar andere generaties geen idee van hebben.
Snap ik, maar als iemand generaliseert. zoals @Mobilae doet met 'vaak' 'geen idee', dan vind ik dat je een groep te laag inschat, qua waarde naar beneden haalt, ofwel als dom afschildert.

I stand my ground ;)
Dus oudjes zijn ook dom omdat ze vaak geen idee hebben wat Social Media is. En wat je er mee kan?

Net zoals je nu even een groot deel van de mensen dom noemt omdat ze geen idee hebben wat bitcoins zijn hoe het werkt etc.

Of dat een hoop mensen de waarde van kunst niet kunnen inschatten. Waarom? Omdat het hun interesse niet heeft?
Jonge jonge laat het los. Jij jouw mening, ik de mijne :O
Kennis hebben is niet hetzelfde als slim, waar kennis niet hebben niet direct dom is. Een mening hebben mag, maar een mening over een subjectief onderwerp, is vragen om discussie.
Als ik iemand onderschat, omdat ik denk dat ze geen kennis hebben van. Dan wordt ook wel als tegenreactie gezegd: "ik ben niet dom hoor".

Discussie is er zeker...
En dat is dan weer een reactie die eigenlijk niet klopt.

Knowledge is knowing that a tomato is a fruit. Wisdom is not putting it in a fruitsalad.

;)
IDD, Veel oude dingen beginnen terug te komen as Leukigheidjes/Retro toys.

Niet te vergeten, dat veel oude games als digital download op nieuwere consoles komen
+1Anoniem: 669783
3 april 2021 10:37
Elke Tweaker wilt diep van binnen deze openmaken, even blazen en in een NES schuiven.
Als je hem zo graag zou willen spelen zou ik hem gewoon middels een emulator spelen en deze netjes in de doos laten.

Bizar veel geld voor een stukje plastic. Al zou ik het hebben liggen zou ik het nog niet hieraan uitgeven. Maar smaken verschillen gelukkig.

[Reactie gewijzigd door Bulligan op 3 april 2021 10:54]

Je kan niet eens zomaar nagaan of er wel een (werkende) cartridge in de doos zit. Je begint je bijna af te vragen of je zoiets niet zou kunnen namaken, gewoon al maar voor het geld dat je er mee kunt verdienen.
Met Pokemon kaarten wordt dat al veel gedaan, nu de prijzen ervan zo stijgen. Neppe 1st edition stempels, base booster packs die stiekem weer dichtgeplakt zijn en gevuld met common kaarten, etc.
Ik neem aan dat ie keurig gecontroleerd en gewaardeerd is, met certificaat. Soort van PSA. Alvorens je er zo’n bedrag aan uitgeeft.
Het is een verzamel object, net zoals een vel papier waarop iemand met een paar kwasten iets op heeft geschilderd (schilderij) of gedrukt is (comics). Het gaat dus niet om de waarde van de gebruikte materialen, maar om het hele object.

Uiteindelijk maakt het niet uit wat het is een hoe het gemaakt is, als mensen het graag willen hebben, heeft het waarde. Vraag, aanbod :)
Niet perce, de orginele cartridge is zo extreem duur niet, alleen in deze hele specifieke staat zoals in de artikel.

Anders zijn er ook andere opties, emulatie is 1 maar wie Switch heeft met Switch Online heeft ook toegang tot dit spel.
Das nu net het vreemde hieraan. Het moment je die openmaakt daalt de waarde enorm. Denk dus niet dat er veel Tweakers zijn die dat zouden willen doen. Ik allesinds niet.
Juist wel, want dat het zoveel waard is geeft een enorme kick haha.
Hehe mee eens. Vele begrijpen je grap denk ik niet zo :+
Blazen is sowieso niet goed vanwege het vocht wat erbij komt kijken ;).
De 72-pins connector is overigens vaker het probleem, de contacten gaan steeds wijder staan waardoor de cartridges minder of geen contact meer maken. :)
Iedere als ik iemand zie blazen krijg ik de rillingen, in feite spug je vocht in dat ding.

Ik pak dan liever paar wattenstaafjes, eventueel met 99% alcohol erbij.
Dat blazen is helemaal niet nodig. Zit nu nog geen stof in ;).
Dat doe ik wel met mijn koningsdag aankoop 😂
Chris Kohler van gamebehoudstudio Digital Eclipse stelt tegenover IGN dat er waarschijnlijk zoveel betaald is voor de game omdat de mensen die de game als kind speelden, inmiddels 40 tot 50 jaar oud zijn en het geld hebben liggen om hieraan uit te geven
Wat is dit nou weer voor vage redenatie? Het is eerder andersom. Een of andere rijke verzamelaar die denkt hee dit moet ik hebben.

Alsof een random 40+-er 6 ton op de bank heeft staan en denkt “goh, daar kan ik wel mario smash bros van kopen”
Het zou beide kunnen, maar de jongeren van toen zijn nu volwassen en die hebben over het algemeen ook meer geld dan jongeren. Zelfde zie je met lego, al die oude space en castle setjes uit de jaren 80 staan voor hoge prijzen op oa marktplaats. Want die kunnen een dure hobby betalen.
Maar wat dachten we er van dat misschien het feit dat het setje an sich gewoon oud is en netjes behandeld is (nog in de doos zit geseald) gewoon betekent dat het meer waard is?

Iets wat de tand des tijds perfect doorstaan heeft in originele verpakking is toch heel vet? Als ik het geld had, zou ik dat misschien ook gedaan hebben. Een OG Lego set van starwars zou ik heel vet vinden.

Maar of ik dat kan betalen of niet heeft niks met mijn leeftijd te maken. Het is niet zo dat ik magisch ineens 6 ton heb als ik 40 wordt... toch?
Individueel zegt die leeftijd inderdaad niet veel, maar over het algemeen hebben de meeste mensen meer vermogen naarmate ze ouder worden.

Snap de redenatie verder ook niet helemaal, ik zou bij god niet weten waarom je zoveel geld uitgeeft aan iets wat je niet van plan bent te gebruiken. Kunst kun je tenminste nog aan de muur hangen, maar gebruiksvoorwerpen kopen om ze niet te gebruiken kan ik niet bij.

Plus al eerder in de comments door iemand aangegeven, de vraag is wat de waarde op lange termijn zal zijn. Jeugdsentiment zou hier best een grote rol in de prijs kunnen spelen.
Precies dat. Ik koop aardig wat beeldjes en andere collectibles. Heus laat ik die in de doos zitten... Ik pak het uit, geef het een mooi plaatsje en geniet er van. Games kopen om niet te spelen is beetje raar. Dit is gewoon voor de heb en om later voor meer te kunnen verkopen
De game zelf wordt gewoon het "beeldje". Items zoals deze gaan natuurlijk niet gewoon de la in.
Je verzamelt geen dingen waar je niks mee hebt over het algemeen. Hoe ouder hoe meer vermogen je hebt over het algemeen. Dus een vrij logische redenatie van IGN inderdaad.

Dat jij de vage redenatie maakt dat IGN denkt dat iedereen opeens tonnen over heeft na z'n 40e staat daar los van ;) Maar die paar die dat wél hebben zijn de potentiele kopers voor dit soort objecten.
Hoe ouder hoe meer vermogen je hebt over het algemeen. Dus een vrij logische redenatie van IGN inderdaad.
Ja dat wel natuurlijk, maar die selecte groep zou dan ook nog eens exact dit spel gespeeld moeten hebben. Kan natuurlijk hoor, maar hoeft natuurlijk totaal niet zo te zijn. De redenatie is een beetje vaag.
1 persoon uit die groep is al genoeg natuurlijk. De redenatie is geenszins vaag. Ik denk eigenlijk dat het richting de 100% van een bepaalde leeftijdsgroep (in de westerse wereld) gaat die 'exact dit spel' weleens heeft gespeeld. Er is/was bijna geen Nes eigenaar die niet ook dit spel heeft denk ik.

Maar goed, als die 94 in je nick je geboortejaar is, dan val jij niet in deze groep. Ik wel iig, en dit spel is gewoon legendarisch, ook onder niet-gamers.
1 persoon uit die groep is al genoeg natuurlijk. De redenatie is geenszins vaag. Ik denk eigenlijk dat het richting de 100% van een bepaalde leeftijdsgroep (in de westerse wereld) gaat die 'exact dit spel' weleens heeft gespeeld. Er is/was bijna geen Nes eigenaar die niet ook dit spel heeft denk ik.
Statistisch gezien is die kans echt heel erg klein.

Het is een opeenstapeling van kansen die an sich al kleine zijn en door dit hoge bedrag helemaal beperkt worden tot een kleine groep. Chris Kohler doet echter net alsof het een groep is van 2 miljoen mensen door het heel algemeen te stellen.

Vermogende ouderen plus jeugdsentiment is gegarandeerd kassa, maar dat valt natuurlijk heel erg mee. Ook onder hobby verzamelaars is dit natuurlijk een enorme berg geld, waardoor dit alleen is weggelegd voor een handjevol mensen. Als het er wereldwijd eens tien zijn dan denk ik dat het veel is.
Wélke kans is heel klein?
Nou gewoon al dat het 100% is van een bepaalde leeftijdsgroep is. Kan gewoon niet.
Je weet zelf eigenlijk ook niet meer wat je nu helemaal bedoelde he?
Jawel hoor. Wat je zegt klopt gewoon niet.

Met een verkocht aantal units van 72 miljoen NES consoles en totaal 40 miljoen super mario bros is het nogal bizar om te stellen dat een bepaalde groep mensen die veel groter is dan dat allemaal dat spel gespeeld hebben. Sowieso is er een gat van 32 miljoen wat het spel nooit gekocht heeft dus dus die vlieger gaat al niet op.

Statistisch gezien heb je dus gewoon geen gelijk met dat statement.

Verder is dit totaal offtopic gegaan dus vind ik het voor nu verder best.
collectebles zijn eerder een investering tegenwoordig, net zoals er voor kunst of auto's belachelijk veel wordt neergelegd op veilingen.
Is dat deze game die ook in Pawn Stars is geweest?

https://youtu.be/9KS9kRUCEVA
Is dat deze game die ook in Pawn Stars is geweest?

https://youtu.be/9KS9kRUCEVA
Nee, zie je eigen link, waar o.a. een score van 9.4 is te zien (hier 9.6) en een seal rating van A++ (hier A+).
Verder heeft de versie in Pawn Stars een "glossy seal", wat hem ouder - en dus waardevoller - zou maken (2e druk ipv 4e).
Wel leuk gevonden. _/-\o_
Inderdaad een opmerkelijk hoog bedrag.

Ik hoop dat ik ook zoveel geld "heb liggen" op die leeftijd. :+

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 3 april 2021 10:33]

Wat de gek ervoor geeft he. Net zoals die lui die bepaalde barbie poppen uit de jaren x ongeopend in doos kopen voor belachelijke bedragen. Als ze daar blij van worden...
Bij dit soort bedragen is er ook de mogelijkheid dat het gebruikt wordt voor belastingontwijking. Duurdere kunstwerken worden daar ook vaak voor (mis/ge)bruikt.
Dit soort dingen brengen bij mij gelijk verhalen naar boven van een Zweedse vriend. Zijn vader was groot Beatles fan en kocht van elke LP 2 stuks, eentje om te beluisteren en eentje om te bewaren. Dit is ook zoiets, je moet maar de visie hebben.
Alles is waard wat een gek ervoor wilt geven zeg ik altijd. Zelfs moest ik euromilions winnen, dan zou ik het nog gek vinden. Nu het is wel een stukje geschiedenis, ik heb super mario zot gespeeld op mijn nes in mijn jongere jaren ... maar dan een paar jaar gelden die nes mini gekocht ... en 2x opgezet en daar zal het bij blijven. We zijn wat anders gewend tegenwoordig dusja. Als investering kan ik he5 misschien nog wel begrijpen, maar dit hoort eigenlijk in een museum thuis en niet in een privé collectie

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee