Geseald exemplaar van Super Mario Bros. levert 114.000 dollar op bij veiling

Een geseald exemplaar van Super Mario Bros. uit 1987 heeft bij een veiling 114.000 dollar opgeleverd. Dat maakt het de duurst geveilde game ooit. Het vorige record stond op 100.150 dollar voor dezelfde game, maar dat exemplaar was in minder goede staat.

Het exemplaar dat voor het recordbedrag is geveild bij Heritage Auctions, kreeg een Wata-rating van 9.4. Wata Games is een organisatie die beoordeelt in welke staat een oude game verkeert. Het geveilde exemplaar van Super Mario Bros. zit nog in de seal en is een zogenaamde black box-variant met een hangtab. Dergelijke exemplaren zijn zeldzaam en geliefd bij verzamelaars.

Valarie McLeckie, die namens Heritage Auctions betrokken was bij de verkoop, zegt tegen Ars Technica dat het gaat om een exemplaar uit 1987. De game kwam al in 1985 voor het eerst uit. Er zijn dus nog oudere versies, maar de allereerste exemplaren waren niet voorzien van shrink wrap.

Het veilinghuis geeft niet prijs waar de game precies vandaan komt, maar McLeckie beschrijft de herkomst als een vondst op een zolderkamer. Het exemplaar komt niet uit een verzameling, maar is wellicht gekocht in 1987, weggelegd en daarna vergeten.

Een vergelijkbaar geseald exemplaar van Super Mario Bros. in minder goede staat, met een Wata-rating van 8.0, werd eerder verkocht voor 40.200 dollar. Een exemplaar met eveneens een rating van 9.4 werd vorig jaar verkocht voor 100.150 dollar. Dat ging om een variant met sticker als verzegeling in plaats van folie.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-07-2020 • 10:20

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Hij wilde er in Pawn Stars nog $1.000.000 voor en zakte niet in prijs.

Slimme kerel, beetje reclame maken op Pawn Stars om interesse te genereren in de echte wereld. Hij kon er natuurlijk nooit een miljoen voor krijgen, maar sprak via het programma wel heel veel meer mensen aan, dan hij ooit via de veiling zou doen.
Dat is niet die van het artikel, de video betreft deze:

"Een exemplaar met eveneens een rating van 9.4 werd vorig jaar verkocht voor 100.150 dollar. Dat ging om een variant met sticker als verzegeling in plaats van folie."
Dan ben ik verkeerd geïnformeerd, excuses :D
Sorry maar die complete video van pawn stars mario was nep en een reclame voor Wata. Er staan al meerdere video's online die het uitleggen, Wata is tevens 1/3de eigenaar van dat exemplaar.
Wata heeft ook een apparte vorm van graden, een VGA 85/100 is een betere kwaliteit dan een WATA 9/10.
Dat komt omdat VGA gebruikt een aangepaste rating lijst van speeldgoed en WATA gebruikt een aangepaste lijst van comic books.
weet niet hoe goed tweakers youtube links op prijs stelt maar zoek maar de uitleg op van "Vito" en "Pat the NES punk"
Oh, dat verbaast me echt HELEMAAL niets. Zo'n beetje al die "reality" shows zijn staged.
Dat is natuurlijk ongetwijfeld waar.. maar ik betwijfel of het soort persoon dat meer dan een ton voor zoiets neer zou leggen pawn stars zou kijken en/of niet uberhaupt al dagelijks veilingen van dit soort spellen bijhoud.

Weet iemand wie het gekocht heeft? Is het een échte retro games verzamelaar of is het een rijke filantropist die dacht 'oh da's grappig, die zet ik op m'n boekenplank'? :P
De truc is dat de kopers zelf geen pawn stars etc hoeven te kijken.
Alleen iemand die weet dat zij erin geinteresseerd zijn die kan het al kijken en dan tegen hun zeggen dat er nog een exemplaar ergens rondzwerft.
Hij wilde er in Pawn Stars nog $1.000.000 voor en zakte niet in prijs.
Beetje off-topic, maar dat had iemand ook recent gedaan met zijn Pokemon Charizard collectie. Naar Pawn Stars brengen omdat die wist dat ze laag gingen bieden, maar omdat dit op TV kwam is hij heel bekend mee geworden. Pawn Stars bood $300.000, zijn vraagprijs was $500.000

Uiteindelijk heeft die een kleine $1.4 miljoen voor gekregen op Ebay :Y)

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 13 juli 2020 11:54]

Wat een stunt als blijkt dat er een ander spel in zit maar niemand die erachter komt want niemand durft het open te maken :+
Doosje zelf is ook geseald met plastic volgens mij
Voor dat geld kun je ook best iets opnieuw laten sealen... Volgens mij kan het zelfs uit als je een nieuwe zegel laat maken...

Ik vind het echt te bizar voor woorden, dit soort bedragen voor iets waar je alleen naar kan kijken, want zodra je 'm open maakt is de waarde verdampt.
Schrodinger's cat :+

Zou er bij een Wata-rating ook gekeken wordt naar de echtheid van het product? Zo ja, zou dat dan op best-effort zijn zonder garanties?
Het is een cartridge toch? Zouden ze geen x-ray maken van het ding? Om te kijken of er echt wat in zit en of het PCB overeen komt met een echte mario game en in orde lijkt?
Schrodinger's cat :+
Schrodinger's Mario
maar dan zou de cartridge zelfs NOG MEER waard zijn.....
Fabrieksfoutje in 1987, oepsie 8)7
Wat als het spel binnenin niet blijkt te werken? Dat zou toch wel erg zijn.
Zou Sega megadrive 16-bit originele eerste editie sonic spel nog wat opleveren uit 1991?
https://www.pricecharting.com/
dit is de site om prijzen na te kijken wat het ongeveer waard is. hou er wel rekening mee dat deze er van uit gaat dat alleen "near mint" is dus alles er nog goed uit ziet. elke beschading gaat er weer iets van de prijs af
dat is wel een leuke site maar ze bepalen waarde op basis van wat via de site zelf wordt verkocht en Amazon en Ebay. Dat geeft een goede richtlijn maar soms slaat het alle kanten op... door insane sell ergens. Let daar dus een beetje op.
Gesealed vast wel.
Iedereen gooide vroeger de kartonnen hoesjes weg. Hierdoor echt een zeldzaamheid geworden.
Of het zoveel geld waard is... tja, wat een gek er voor geeft zeg maar :P
Nou nee hoor, ik heb alle originele doosjes en plasticjes nog van al m'n consoles / games van vroeger. (Alleen niet gesealed, dus zal wel niet zoveel waard zijn :+ )
Anoniem: 562971
@scorpie13 juli 2020 12:45
Klopt en tegenwoordig vraagt men altijd of de doos erbij zit, zegt iets over hoe er verder met het product is omgesprongen.
Het zal je verbazen. Goed, geen tonnen (of duizenden Euro's) maar neem als (klein) voorbeeld de PAL versie van Ducktales 2 voor de NES. Die is meer waard dan destijds nieuw (CiB). Tweede deel van The Flintstones (Surprise at Dinorsaur Peak meen ik), idem. Spellen die aan het einde van de levensduur van de NES verschenen (1993, toen de SNES al even uit was) en daardoor een lage printrun hebben + weinig verkopen. Om dan nog iets mét doosje en boekje te vinden...succes. En als je het vindt, betaal je er goed voor :)
Dat is nu weer een perfect voorbeeld dat de mens niet rationeel nadenkt over die dingen.
Dat sealen kun je ook wel faken.
Het is natuurlijk een godsvermogen om 114k neer te leggen voor Super Mario Bros, maar als een verzamelaar van retrogames is dit natuurlijk "the holy grail".
Dit exemplaar wordt met de jaren alsmaar duurder, dus misschien is het voor de koper toch een goede investering.
Ik ben bang dat degene die deze game gekocht heeft niet echt een verzamelaar is, maar inderdaad meer een speculant. Wat een geld zeg! :o
Het zou mij eigenlijk verbazen als het niet een 'cave collector' is. Er zijn toch heel veel games mensen met heel veel geld. Ik kom er nogal wat tegen met een game room waar 30+ flipperkasten in staan bijvoorbeeld, en een nieuwe flipperkast gaat tussen 6 en 12k
Precies dit.
Hopelijk kan ik mezelf ooit blij maken met een game room met flipper- en arcadekasten.
sorry maar nee, Wata is in de grading community een laggertje. Paar maanden terug nog hebben hun "experts" een nep cartridge gegrade. Het was een neppe repro.
Tevens is er een raar spelletje gaande tussen de Heritage Auctions en Wata dat spellen die je kan krijgen voor paar dollar en Heritage Auctions opeens zei "OH this is worth thousands of dollars" en na de verkoop kwamen kopers erachter dat het zo goed als niks waard was.
Tip als je wil investeren, doe het niet met Wata graded games en al helemaal niet via Heritage Auctions

Een game stijgt niet opeens in prijs x10/20/30 alleen maar omdat Wata er een plastic doosje om doet
Bedankt voor je reactie.
Ik ben het met je eens dat een "grading" niet direct de waarde verhoogt.
Zelf zie ik het als een investering, aangezien de game over 10 jaar misschien wel het dubbel waard zou kunnen zijn(dat kun je natuurlijk niet met zekerheid zeggen).
Lijkt me niet handig om je drugsgeld wit te wassen met een transactie die wereldwijd (tech)nieuws oplevert. Als het veilinghuis uberhaupt cash aanneemt..
Dit werd geopperd op Reddit. Ik weet er het fijne niet van, maar de theorie was dat dit soort dingen altijd in prijs zullen blijven stijgen en gekocht blijven worden door anonieme kopers, omdat het nou eenmaal makkelijk is om zo je geld wit te wassen.
Anonieme koper? Hoe denk je dat het veilinghuis dat geld krijgt? Met een kruiwagen kleingeld? Dat wordt gewoon overgemaakt, en bij deze bedragen dien je je echt eerst te identificeren voor je volledig kan bieden
Anoniem als in: de naam wordt niet bekendgemaakt aan de buitenwereld.
En dat is dan toch niet witwassen? Het veilinghuis zal gewoon bij hun belasting aangifte / audit aangeven waar dat geld vandaan komt.
Je denkt niet dat die naam nep kan zijn? Zelfs hier gebruiken ze rekeningen van naïeve tieners om mensen op Marktplaats op te lichten voor een paar tientjes, waarom denk je dan dat zo'n persoon die z'n geld wil witwassen onder z'n echte naam gaat zitten bieden?
Leuk, maar met een neppe naam wordt jouw bod van 100k+ niet geaccepteerd, net zomin als dat zal gebeuren met een rekening van een naieve tiener...

De bieder moet wel een zekere kredietwaardigheid hebben om 100k+ te bieden
Zie je het al voor je? Een persoon met een Guy Fawkes masker op tussen de andere bieders, die met een stemvervormer staat te bieden :+

Nee, dat gaat via een tussenpersoon die bekend staan als bieder via een anoniem. Volgens ij kan het ook telefonisch.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 13 juli 2020 22:11]

Als het gaat om witwassen met "kunst" (technisch gezien valt het daar een beetje onder) - heeft eigenlijk alles te maken met het feit dat het neerkomt op "wat de gek er voor geeft". Dat biedt natuurlijk potentie om op een "legitieme" manier geld te krijgen / verplaatsen. Mede omdat er geen waarde aan toegekend kan/hoeft te worden.

Je kan bijvoorbeeld met dit examplaar van mario door de douane heen komen onder het mom van "dit is niet eens 1$ waard". Je kan het kopen, en weer laten taxeren als "het is niets meer waard" en je betaald er geen belasting meer over (als je dat al moest..).

Je legt het in een freeport; https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_free_economic_zones - ten eerste geen administratie (al is dat volgens mij aan het veranderen of al veranderd) en je hoeft ook niets meer af te dragen.

Natuurlijk niet alle constructies te vergeten wat je zou kunnen toepassen. I.e. een item van ~50$ laten "taxeren" op 1mil $ en onder de tafel 1.5$m zwart geven, en jij hebt nu 1$m wit op je bankrekening. Etc. etc.

----
Disclaimer; ik schrijf het nu heel zwart/wit - versimpeld. In de werkelijkheid is het niet zooo makkelijk maar toch stiekem wel makkelijk ;)

[Reactie gewijzigd door Douweegbertje op 13 juli 2020 12:09]

Die zitten eerder in de Magic kaartjes, een bijna perfect Black Lotus (Alpha?) = $200.000
Neemt een stukje minder ruimte in beslag in de kluis... ;-)
Ik blijf het toch wel bizar (en vrij triest) vinden hoeveel waarde 'wij mensen' toekennen aan (verzamel)objecten. Misschien omdat ik een hypotheek nodig heb voor een soortgelijk bedrag voor mijn appartment, maar ik vind het vrij buitenproportioneel allemaal.

En het dan is het waarschijnlijk zelfs nog een goede investering waar degene uiteindelijk meer geld aan overhoudt. The perks of being rich. Geld maakt geld, dat blijkt maar weer.
Klopt, het is ook de meeste neppe schaarste. Nintendo of een enthousiasteling kunnen zo 100 van deze cartridges in China laten drukken. De tech is inmiddels zo achterhaald en uit elkaar getrokken dat massaproductie niet heel moeilijk is.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 13 juli 2020 14:18]

De waarde ligt niet in het papier en plastic maar in de combinatie van de staat en wanneer het gemaakt is. Dus nee, ze kunnen er niet zomaar even 100 bij drukken.

Neemt niet weg dat ik het achterlijk vind dat iemand hier zo veel geld voor over heeft overigens.
Right, maar dat is een waarde die eigenlijk niet bestaat en puur sentimenteel is. Als dit weer met dezelfde molds wordt gemaakt en hetzelfde materiaal, zul je het verschil niet kunnen zien, behalve in EAN/SKU.
Dat is toch met alle verzamelingen zo, eerste druk van boeken, oude munten, oude postzegels. Of wat dacht je van een handtekening (is ook maar wat inkt door iemand op papier gezet als je het rationeel bekijkt).
Precies, ik geloof zelf ook niet zo in waarde door kunstmatige schaarste. Veel mensen hier klaarblijkelijk wel, want ik wordt wel moeilijk hard bestookt met -1tjes :P
Dat jij er niet in geloofd (en ik ook niet echt), maar ik kan me wel voorstellen dat die cardridge van toen in nog originele verpakking, vele malen meer waard is dan een nieuw geproduceerde.

Als niemand er waarde in zag, dan hadden veel museums het ook erg moeilijk. Je kunt namelijk best een Rembrand, Picasso of Mondriaan inscannen en printen op enorm hoge resolutie en ophangen. Alleen dat is niets waard, maar het origineel tonnen tot enkele miljoenen. En dan nog verder, wat is een bitcoin (of misschien zelfs geld) nu waard? Is wat we er als mensen zelf aan hangen. Al iedereen morgen stopt met gebruiken van Facebook dan is dat bedrijf binnen een maand failliet (zou een enorm experiment zijn trouwens en heel wat teweeg brengen in de financiële wereld).
Een schilderij heeft in deze waarde, omdat het het origineel is. Zonder het origineel geen duplicaten. Een duplicaat van een duplicaat (etc) verliest detail. In diezelfde trant vind ik de broncode van Mario (ook die kun je namaken, en vast optimaler/kleiner/mooier met de huidige techniek) waarde hebben, maar de 10 miljoen cartridges waar deze op gedrukt is niet. Het is uiteindelijk maar een plastic draagmiddel van het daadwerkelijke product. Deze kopie van Mario is enkel waardevol omdat er een schil van 1mm plastic omheen zit. Dat blaadje plastic is dus 100k waard, niet eens het product zelf.

Bitcoins zijn een middel om mee te handelen/gokken. De waarde is nergens op gebaseerd en stijgt/dropt door willekeurige dingen die in de wereld gebeuren. De geplande waarde was volgens mij ooit dat digitale munten het geld zou moeten vervangen en de consument meer vrijheid en privacy verlenen. In dat aspect zit er waarde aan het concept bitcoin en andere e-coins; de overheid kan je niet goed volgen, er zit een mechanisme achter die de veiligheid moet waarborgen en je bent niet afhankelijk van een centrale bank die op de kop kan gaan of met je geld kan kloten. Helaas is dat concept ergens op de achterbank beland en zijn er nu tig e-coins die enkel dienst doen als middel om meer euro's/dollars te verdienen.
Al iedereen morgen stopt met gebruiken van Facebook dan is dat bedrijf binnen een maand failliet (zou een enorm experiment zijn trouwens en heel wat teweeg brengen in de financiële wereld).
Ik vraag me af hoe groot het aandeel is van de jij & iks die af en toe inloggen om beetje foto's te liken en hoeveel waarde ze uit data uit apps/sites farmen halen. Ik denk dat die laatste lucratiever is en dat het door ons gemaakte account compleet irrelevant is geworden als businessmodel. Die data hebben ze ook zonder dat je actief FB gebruikt.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 13 juli 2020 13:01]

Ik volg je algemene punt hoor, maar die vergelijking met schilderijen inscannen loopt mank. De verf op een schilderij heeft, doordat het uit veel verschillende lagen en materialen is opgebouwd, textuur en reliëf. Dat laat zich natuurlijk niet zomaar vertalen naar een printje. Niet voor niets kost het restaureren van een schilderij soms jaren vaak van experts die daarvoor een uitgebreide opleiding hebben gevolgd. Een schilderij is meer dan het plaatje.
Maarja een handtekening kun je zo namaken.
Wat zou in jou ogen een alternatief zijn voor geld wanneer meer individuen zijn geinteresseerd in een (verzamel)object?
Willekeur bijvoorbeeld. Met geld wordt het in plaats van enkel een status-object iets dat niet bereikbaar is voor iedereen, daarmee verliest het de essentie van wat het is: een massaproduct. Dit in tegenstelling als iets als een schilderij dat daadwerkelijk een origineel product kan zijn. Als willekeur bepaald wie de eigenaar is in plaats van de persoon met de diepste portemonnee, zal dat een eerlijk en objectiever alternatief zijn.

En zoals @ItsNotRudy hier ook aangeeft, het is niet de cardridge zelf die de waarde heeft, want de inhoud ervan is verre van uniek. Het is een duplicaat van de broncode die dus eigenlijk niet meer waard is dan alle andere kopiën.

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 13 juli 2020 17:17]

Dam, wat een geld. Ik vind het wel allemaal leuk om iets te verzamelen, maar het blijven toch games en die zijn bedoeld om te spelen :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee