Heritage Auctions en Wata Games aangeklaagd voor manipuleren retrogameprijzen

Game grading-bedrijf Wata en veilinghuis Heritage Auctions worden in een class action-rechtszaak ervan beschuldigd dat ze prijzen voor retrovideogames kunstmatig hebben verhoogd om hun eigen omzet te vergroten. Retrogames gaan soms voor miljoenen euro's weg.

Wata Games is een bedrijf dat tegen betaling inschat hoeveel een retrovideogame waard is voordat hij naar het veilinghuis gaat. Wata's tarief daarvoor is zo'n twee procent van de geschatte waarde, aldus VGC, dat de aanklacht heeft doorgespit en uitgebreid verslag doet. Het tarief van Heritage Auctions is 25 procent van de verkoopprijs, grotendeels afkomstig van de koper.

De aanklagers beweren dat Wata en Heritage de prijzen voor retrovideogames onrealistisch hoog hebben laten oplopen door hun eigen waardeschattingen, persberichten en interviews over verbroken opbrengstrecords en door medewerkers van de bedrijven zelf te laten bieden in de veilingen. Met die hoge prijzen stijgen de omzetten voor Wata en Heritage mee.

Een exemplaar van Super Mario Bros, dat in 2019 iets meer dan 100.000 dollar opleverde bij een veiling, zou bijvoorbeeld verkocht zijn aan een groep kopers waarin ook Heritage-medeoprichter Jim Halperin zat. Daarna kwam Heritage zelf met een persbericht waarin het het nieuwe wereldrecord bekendmaakte. In een interview met Ars Technica vertelde Wata-ceo Deniz Kahn vervolgens dat die 100.000 dollar nog een laag bedrag was en dat hij geloofde dat een retrovideogame in de toekomst voor een miljoen dollar verkocht zou worden.

Dat hoge bedrag is ook werkelijkheid geworden. In 2021 ging een verzegeld exemplaar van Super Mario 64 onder de hamer voor 1,56 miljoen dollar. In datzelfde jaar ging een ander exemplaar van Super Mario Bros. weg voor 2 miljoen dollar. De kopers zijn anoniem.

De aanklagers wijzen ook naar een rapport van YouTuber Karl Jobst. Die kwam in 2021, na de twee bovengenoemde veilingen, met een video, waarin hij Wata en Heritage beschuldigt van dezelfde praktijken als in deze aanklacht. Nadat deze video uitkwam, ging een ander exemplaar van Super Mario 64 weg voor 102.000 dollar, terwijl het dezelfde '9,6 A++'-score van Wata had gekregen. Voor de context melden de aanklagers ook dat voor Wata's oprichting in 2017 de recordopbrengst van een game rond de 30.000 dollar was. Heritage en Wata ontkenden tegenover VGC alle schuld na het online verschijnen van de video.

Verder zouden Wata-ceo Deniz Kahn en Heritage-oprichter Jim Halperin in een aflevering van Pawn Stars geveinsd hebben dat ze elkaar niet kenden, terwijl dat niet zo is. In de aflevering schat Kahn de waarde van een exemplaar van Super Mario Bros. op 300.000 dollar, terwijl deze kort daarvoor voor 100.000 dollar wegging. De aflevering in kwestie zou om onbekende reden offline gehaald zijn.

De torenhoge prijzen zouden een run op Wata's diensten hebben veroorzaakt, die het bedrijf moeilijk aankan. Het zou vertragingen oplopen en daar klanten ook niet van op de hoogte hebben gesteld, terwijl die klanten al wel betaald hebben voor Wata's diensten.

Hoeveel mensen zich bij de class action-zaak hebben gevoegd, is niet bekend, maar VGC schat dat het om meer dan 10.000 mensen kan gaan, 'gebaseerd op Wata's gemiddelde hoeveelheid inzendingen'.

Dit exemplaar van Super Mario 64 leverde 1,56 miljoen dollar op

Door Mark Hendrikman

Redacteur

14-05-2022 • 12:19

79 Linkedin

Reacties (79)

79
77
30
6
0
17
Wijzig sortering
Ik heb een tijdje geleden de 2 vids op YouTube van Karl Jobst hierover gekeken, ze zijn wat lang maar heel interessant!

https://youtu.be/rvLFEh7V18A

https://youtu.be/mKbuNwS-gaI

Zijn video's over Donkey Kong world records en het cheaten van Billy Mitchell bij King of Kong zijn ook zeer interessant!

[Reactie gewijzigd door Clukers op 14 mei 2022 20:52]

Ja, het was erg duidelijk dat het een hele vuile business is.

Billy Mitchel is... een geval apart.
Ik ken nog zo'n Toko; CataWiki. Die doen exact het zelfde. Veilingmeesters die geen zak verstand van zaken hebben die aangeven wat volgens hen de waarde zou zijn. maar die waarde is net zo subjectief. Ik heb ooit een akkefietje gehad met een Sealed Conker bad furday. Geen breather holes dus een re-seal. veilingmeester: Nee hoor, 100% authentiek. (ja, ze wilden graag de 9% van de koper en 17% van de verkoper afpakken bij een verkoopprijs van 400.) een re-seal is maximaal 120 - 150 euro waard. verschilt nogal. Toen hij tot 3 keer toe niet verkocht was stond hij plots voor 150 als geschat bedrag. 8)7
Catawiki blocked ook producten voor een veiling als zij op dat moment zoon product uit hun eigen collectie aanbieden. Ze gaan dan zelfs zo ver om het van marktplaats te laten verwijderen.
Ze houden gewoon de boel voor de gek. Ik koop daar niets meer. Zeker nu ze allemaal van de re-shelled gameboys aanbieden en van die consoles met repro dozen van Etsy af. Alles wat wel origineel is gaat sky-high. Gewoon weer marktplaats of Ebay gebruiken mensen! (al vind ik Ebay ook vaak vrij duur door de 10-20% commissie.)
Deze 2 bedrijven hebben samen het zo een beetje verpest voor alle game collectors. Het was ooit gewoon een ding waarvoor je lekker rommelmarkten etc afgaat. Nu denkt iedereen goud in handen te hebben en zijn de prijzen de pan uitgerezen.
zoals met alle veilingen: de waarde is wat de gek ervoor betaald. Tenzij er bewezen kan worden dat ze veilingen gepumpt hebben. Ik weet niet of het verboden is om zelf effectief een item te kopen als werknemer van een veilinghuis of schatter.
Nope. Wat hier gedaan is is wettelijk verboden. Het zijn onderlinge nep verkopen (iets wat bijvoorbeeld in de NFT wereld ook vaak wordt gedaan). Persoon A verkoopt aan vriend/Collega B iets van 100 euro waarde voor 100.000 euro. B verkoopt het terug aan A of aan vriend C voor 200.000. Daarna wordt aan de hand van de transactiegeschiedenis geclaimed dat het product zoveel waar is. Het is gewoon een scam.

Maar er is meer bewijs voor. Als iemand uit de TCG (tranding Cards) wereld kan ik je zeggen dat een gesealde NES game niets inhoud. De seal van de NES game is namelijk regulier ongestampt plastic. Het is heel gemakkelijk om een bestaande box met rotzooi te vullen wat ongeveer hetzelfde weegt en aanvult en vervolgens te sealen met een seal machine. Vervolgens de verkoop in te gooien. Het ergste is dat zo'n vervalsing ook nog eens heel lang kan blijven leven omdat collectors en investeerders ze niet doen openen.

Er zijn ook andere zaken. Zo moet worden onderzocht of het niet gemakkelijk is om de doos na te maken. Bij TCG kaarten zoals die van MTG is dat heel lastig door de gebruikte machines en het papier. Maar als blijkt dat de doosjes van de NES vrij goed zijn na te maken en we weten dat de seal gewoon te doen is (wat we al weten) dan is de waarde van een sealed Mario game mss een tientje of drie a vier max.
Hoezo is het verboden om een ding aan elkaar te verkopen om zo de prijs op te krikken? Daar draait juist zowat de hele financiele markt op. Aandelen etc is gewoon puur gebakken lucht verkopen.
Laat het niemand verrassen dat manipulatie van aandelenkoersen wel degelijk verboden is. Bedrijven worden ook beboet als aandeelhouders niet goed ingelicht worden over de gang van zaken.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 14 mei 2022 23:54]

Zeg dan niks als je niet weet waar je het over hebt...
jagen ze die dingen niet door een x-ray machine als ze zo duur zouden zijn om de authenticiteit vast te stellen :?
In de toekomst misschien; maar nu niet. En daarnaast: wellicht kun je dan alsnog niet vaststellen of iets authentiek is.
Je kan dat natuurlijk nog altijd vervalsen door een cartridge van een waardeloze game te gebruiken met een blanco ROM chip. Ziet er op een röntgen 'echt' uit, je valt pas door de mand als iemand de cartridge in zijn NES stopt.
Dat is wel heel kort door de bocht. Net als in de trading card wereld zijn er fakes. Maar ook net als daar kan je ze bijna altijd wel er uit filteren. Hoe beter de fake hoe meer kennis je er voor moet hebben, maar juist daar zijn die grading companies voor.

Is het waterdicht? Nee zeker niet. Zodra er veel waarde in een product zit wordt het interessant om het na te maken.

Er zijn meer factoren dan alleen het karton. Bijvoorbeeld print kwaliteit, glans, type seal. Enz.

We naderen wel een punt dat het steeds moeilijker wordt en de fakes steeds beter worden. Zeker voor verzamelaars komt er meer risico om er ingetuind te worden. Dit is bij veel verzamel hobbies zo. Munten, kunst, papier geld, trading cards, comics, games. Al die marketen hebben te maken met vervalsingen. Wellicht komen we ooit op een punt dat je de vervalsingen niet meer kan onderscheiden van echt. Bij al die markten is dat risico aanwezig.
Dat soort "trading games" zijn natuurlijk opzettelijke, kunstmatige schaarste. Dat is iets heel anders als deze retro-games, waar de schaarste historisch is.

En dat betekent dus ook dat de maatregelen die jij beschrijft dus niet met terugwerkende kracht werken. Die historische verpakkingen moesten goedkoop zijn;
Je hebt helemaal gelijk dat het pure oplichting is maar het vervelende is dus dat dus weer een ponzi-scheme is opgebouwd. Dankzij de enorme uitschieters - die worden betaald door dezelfde mensen die baat hebben bij hoge prijzen, worden de prijzen over de hele linie hoger (dus ook de minder dure items). En die minder dure items worden gekocht door de mensen die geen voordeel halen uit die handel.

Ook zijn voor de echt rijken bedragen van miljoenen, voor produkten die nauwelijks intrensieke waarde hebben, totaal niet meer relevant..
Het is niet wettelijk verboden om als medewerker mee te bieden mits je interesse oprecht is, maar voor de betrouwbaarheid van je bedrijf is het wel fijn om hier eerlijk en open over te zijn en menig bedrijf heeft in de regels staan dat dit niet is toegelaten.

Wat hier het geval was dat zij eerst producten opkochten, daarna de waarde kunstmatig verhoogden en het spel weer verkochten, dientengevolge ging de hele markt mee omhoog en gingen de inkomsten via commissie dus ook mee omhoog. Dit is een clubje mensen die wat bedrijven hebben opgericht met geen enkel ander doel dan de boel te flessen en Halperin zal wel de drijvende kracht zijn geweest en die is in de afgelopen tientallen jaren al meerdere keren veroordeeld waaronder ook meerdere keren voor fraude.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 14 mei 2022 13:38]

is dat ook niet wat vastgoedmakelaars, -ontwikkelaars en renovatiebedrijven doen? Die markt is misschien wat ruimer, maar komt op hetzelfde neer
Tenzij die fraude plegen doen die niet hetzelfde.
Nee die spelen soortgelijke andere spelletjes doorgaans ook de fiscus te flessen
Nah, dat was al voor dit hele gebeuren verpest. Zelfs in 2010 merkte ik op rommelmarkten dat er opkopers aan het begin alles wegkaapte om vervolgens zelf voor hoge bedragen alles te koop te zetten. Gelukkig maakte ze toen nog niet echt het verschil tussen een echt zeldzaam spel en rommel. Was het retro dan plakte ze er een hoog prijskaartje op. Waardoor je soms de echte zeldzame spellen nog relatief goedkoop kon kopen.

Maar dit ging al snel over naar platforms als marktplaats. Iedereen die een nes had ging er top prijzen voor vragen, ongeacht wat of in welke conditie. Retro webwinkels kwamen, en game winkels begonnen de retro games ook hoog tweedehands te verkopen.

Dit hele gedoe heeft de prijzen nog een stuk omhoog gestuwd, vooral de sealed games. Maar de tijd dat je voor een habbekrats een nes met stapel games kon kopen was al voorbij.
Moraal is gewoon te koop...
Wel genoemd in het stuk van VGC maar niet in de samenvatting is dat Wata 2% krijgt van de geschatte waarde van een gegradeerd spel, wat een belangrijke drijfveer is om gevalideerd te worden door daadwerkelijke veiling verkopen.
Wata Games is een bedrijf dat tegen betaling inschat hoeveel een retrovideogame waard is voordat hij naar het veilinghuis gaat. Wata's tarief daarvoor is zo'n twee procent van de geschatte waarde, aldus VGC, dat de aanklacht heeft doorgespit en uitgebreid verslag doet. Het tarief van Heritage Auctions is 25 procent van de verkoopprijs, grotendeels afkomstig van de koper.
Ik weet niet welke samenvatting je bedoeld, want in het artikel wordt dit in de tweede alinea genoemd.

[Reactie gewijzigd door Dorus op 14 mei 2022 18:31]

Ben ik de enige die het überhaupt raar vindt dat een taxatiebedrijf de fee berekent over hun eigen schatting? Je bent voor 2 verschillende exemplaren van Super Mario 64 toch niet significant langer bezig/meer onderzoek aan het doen? En die met een lagere waarde is denk ik juist degene met het langere onderzoek, want dan hebben ze bepaalde schade gevonden en moeten ze kijken wat voor impact dat heeft (verkleuring van een cartridge bijvoorbeeld). Wate kan heel makkelijk zeggen "ja kost miljoentje" (is een """fee""" van 20k) en als je het net voor 10k netto verkocht krijgt, dan sta je dus op -10k. Bij vastgoed kunnen makelaars ook een percentage krijgen, maar dan wel van de uiteindelijke verkoopprijs en dus hou je netto altijd wel wat over. Nou snap ik wel dat je als gametaxateur dan geen centjes krijgt tot het verkocht is. Reken maar gewoon een uurprijs dan. ;]
Juist. Dit systeem stimuleert oneerlijk gedrag en beloont niet naar inzet. (en zoals elders al werd opgemerkt - een soort gelijk systeem is in vastgoed aangwezig - al wordt geprobeerd de schijn op te wekken dat dit wordt tegengegaan).
Ja zo werkt die wereld nou eenmaal. Ik vraag mij af of je hier daadwerkelijk iets aan kan doen. Het is wat de gek er voor betaald natuurlijk. Nu kunnen ze wel roepen dat ze de prijs op hebben gedreven, maar er is niemand geweest die ze met een pistool op hun hoofd gedwongen heeft om het bedrag neer te leggen. Het bekende FOMO principe.

Dat je achteraf het idee hebt dat er iets of iemand de boel de prijs zit op te drijven is imo de fout van de koper, want je behoort gedegen onderzoek te doen alvorens je iets koopt. Vooral met dit soort items.
Je gaat er hierbij van uit dat een onpartijdige consument deze dure games koopt. Dit soort handel vindt plaats binnen de cirkels van Heritage en Wata puur om de prijs op te drijven. Uiteindelijk resulteert dit in een bubbel en de laatste koper is de sjaak (wat niet Wata zal zijn). De schuld 100% leggen bij de koper die erin trapt lijkt me hier niet eerlijk.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 14 mei 2022 13:01]

Zo werkt de hele auction gebeuren gewoon. Alsof sommige schilderijen echt miljoenen waard zijn, het is gewoon wat de gek er voor geeft.
Nee, zo werkt het hele auction gebeuren dus niet. In de kunstwereld zijn het werkelijk gekken die er zoveel voor geven en is er een grote groep die deze waarde deelt. In dit geval is het kunstmatig opgepompt onder een beperkte groep die probeert zichzelf neer te zetten als autoriteit.
Ik zeg niet dat de klant schuld heeft, maar wel een fout heeft gemaakt. We hebben het hier over een game wat meer dan een miljoen waard is. Dan dien je gewoon gedegen onderzoek te doen alvorens je je bod neerlegt. Want er is gewoon geen maatstaf hoe de prijs zich ontwikkelt. En natuurlijk worden prijzen opgedreven, maar dan moet je als koper kritisch zijn en zeggen dat je daar niet aan mee doet.

Het is gewoon een spelletje om een spelletje. En als je meedoet in het spelletje, ja, dan kan je verliezen.
Nee. Dit is keiharde markt manipulatie. Onderhands, onderling, met voorkennis. Heb je verder gelezen naar de achtergrond en beschuldigingen?
Welkom in de wereld kerel. Alles is markt manipulatie. Prijzen worden gedreven door vraag en aanbod met als bijkomend ingredient emoties. Zo zit het westerse geldsysteem in elkaar. Niets meer, niets minder.
Waarom zou men dit moeten accepteren? Apathie maakt de wereld niet beter :)
Waar zeg ik dat je dat moet accepteren? Het probleem is dat de koper zelf, zonder dwang, een bod neerlegt en aftikt. Draai het eens om naar de huizenmarkt. Precies hetzelfde verhaal. Je moet niks, maar toch zijn er mensen die meer bieden dan dat het huis is getaxeerd.

Het is allemaal emotie, maar wanneer ze de game in handen hebben komen ze er later achter dat de prijs wellicht is opgedreven. Ja dat klopt, maar de koper zelf heeft ook meegedaan in het opdrijven. Geheel vrijwillig.
Dit specifieke geval gaat het over wash trading, wat illegaal is:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wash_trade

De videos van Jobst hierover kan ik alleen maar aanraden, ze gaan vrij diep erop in waarom juist dit niet in de haak is. De vergelijking met de huizenmarkt gaat hier niet op, om (hoop ik) duidelijke redenen.

EDIT: Ter verduidelijking, die ultradure games zijn nooit buiten Wata/Heritage verkocht. Ze zijn altijd naar mensen gegaan die op de hoogte waren van dit hele spel. Het doel was om Wata bekend te maken en meer handel naar Wata en Heritage te drijven, en tegelijk ook hogere commissies te kunnen vragen voor die handel. Het zijn dus niet enkele rijke, "domme" kopers maar een hele markt van (kleine) kopers en verkopers die hierin zijn meegesleurd. Je kunt wel zeggen "dat hadden ze moeten weten", maar dat is toch nét iets te makkelijk.

Stel dat je een game had die je opeens, volgens "de markt", voor 500-1000 euro kon verkopen, nadat je ~50 euro voor een Wata gradatie hebt betaald, zou je dan - wees eerlijk - eerst dagen of weken bezig zijn geweest met diepgaand onderzoek naar álle bedrijven die hierbij betrokken zijn? Dát zijn namelijk de mensen die de dupe zijn geworden van dit hele verhaal. Vóór de videos van Jobst was dit niet informatie die je met een snelle zoekopdracht op Google na 2 minuten zou vinden.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 15 mei 2022 04:15]

Iemand kan meer betalen dan de taxatiewaarde, maar de taxatiewaarde moet wel kloppen.
Als de taxateur bijvoorbeeld zou samenspannen met een belanghebbende dan is dat niet in de haak.
Laten we het omdraaien - een investeringsmaatschappij "investeert" in een aantal taxatiebedrijven en draagt ze op om lager te taxeren zodat ze voordelig kunnen inkopen.
Vind jijzelf dat je als gedupeerde "dan maar beter op had moeten letten"?
Nou ja, dat is natuurlijk anders dan handelen met voorkennis. Daar zijn wetten tegen, al zijn die inderdaad niet waterdicht, maar ze zijn er. Kartelvorming, handelen op de beurs met voorkennis en pyramideconstructies zijn goede voorbeelden van situaties waarin je gelukkig niet hoeft te zeggen 'wees niet naïef, hou je hand op de knip, want zo werkt de wereld nou eenmaal'. Strafbaar, en als (of gelukkig steeds vaker wanneer) het uitkomt, ben je als dader gewoon de sjaak.
Tsja. En manipulatiefraude is illegaal, en als je daar als bedrijf bij gepakt wordt, dan word je vervolgd en veroordeeld. Zo zit het westerse rechtssysteem in elkaar. Niets meer, niets minder.
Je doet net alsof ik het bedrijf verdedig? Ik vind het prima dat ze worden opgepakt. Waar het mij om gaat is dat de koper ook niet geheel foutloos is. Je ziet een game waarvan jij denkt dat deze meer waard wordt in de toekomst. Dus je legt een bod neer die minder is dan wat jij verwacht terug te krijgen in de toekomst. Toch?

De koper zelf doet dus net zo hard mee met dit spelletje. Dat de koper achteraf ineens bedenkt van "hey, hier klopt iets niet"...mja, dat is dan toch zijn eigen schuld?

Of ben ik nou de enige die er zo logisch over nadenkt? No offense hoor.
Je verwart, vrij begrijpelijk ook, twee zaken. De koper is inderdaad verantwoordelijk voor het speculeren met zijn eigen geld. Maar het bedrijf staat niet terecht voor het te duur verkopen van een spelletje - het staat terecht voor het vervalsen van bewijs dat dat product veel waard is. En daarvan is de koper slachtoffer, niet medeplichtig.

De koper 'doet mee met het spelletje' van speculatie op retrogames. De koper doet niet mee met het spelletje van waardevervalsing. Voor de gevolgen van die waardevervalsing kun je de koper dan ook niet mede verantwoordelijk houden.
De kopers waren bekenden van het veilinghuis en de grader, het ging hier totaal niet over een onafhankelijke buitenstaander.
Wie moet je geloven als de belangrijkste "autoriteitsfiguren" over marktwaarde de boel manipuleren?
Ja dit is het resultaat van fomo, maar zij creëren de f in het verhaal, om zo te zorgen dat mensen het kopen.

Dit soort praktijken gebeuren natuurlijk overal, het hele op=op bijv is gemaakt om mensen het gevoel te geven dat ze er snel bij zijn. Lego.com die adverteert met "zeldzaam" terwijl het maanden later er nog steeds op staat, of bedrijven die iets exclusief noemen, terwijl het allemaal volop beschikbaar.

Constant methodes om te zorgen dat jij denkt dat je er snel bij moet zijn, en van mij mag dit ook afgeschaft worden. Als iets echt niet wordt aangevuld dan mogen ze natuurlijk vermelden dat dit de laatste hoeveelheid is, en ook graag hoeveel er nog zijn.

Maar toch gaat dit wel verder, zelf blijven bieden om zo de prijs omhoog te gooien, is onacceptabel. Vervolgens dit groot in het nieuws e.d. te zetten zodat dingen nog gekker worden, is niet acceptabel. Wat ik al zei, zij creëren de 'fear', dit is het werk van oplichters.
Nee, zo zou de wereld niet moeten werken.

In din geval was een werkend mechanisme al aanwezig:
Aanbieden voor een basisprijs en dan wordt vanzelf de prijs hoger indien het inderdaad een zeldzaam/gewild stuk is.
Dat is het concept van een veiling. De veiling heeft dan welliswaar een belang bij duur verkopen maar de 'markt' bepaalt de prijs.
En terecht! De prijzen waren door Wata vertienvoudigd. Op marktplaats gingen handelaren dit soort benamingen/grades ook al overnemen om games aan te prijzen. Het verziekt de hele markt helaas.

Het is sowieso al bijna niet meer mogelijk om games voor een goede prijs te krijgen, op tweedehands websites zitten alleen nog maar handelaren.
Ze snijden zichzelf in de vingers. Een beginnende verzamelaar trapt daar na 2 weken niet meer in. Heel marktplaats zit vol met retrogame-verkopers met absurde prijzen en iedereen weet dat dat mensen van winkels zijn die proberen de handel op te drijven. Die hebben allemaal niet door dat ze hun eigen naam vernielen.
Dit was te verwachten, die extreme prijzen was ook een beetje te mooi om waar te zijn.
Sowieso niet netjes en waarschijnlijk ook illegale praktijken, maar hé, het blijft uiteindelijk toch gewoon wat de gek er voor geeft.
Probleem was/is dat de gek/bieder onder 1 hoedje speelde met de veiling om vervolgens met veel bombarie berichten de wereld in te sturen die overigens klakkeloos werden overgenomen door de media inclusief Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 14 mei 2022 12:43]

Hetzelfde zie je in de crypto wereld, mensen met meerdere accounts die NFTs aan zichzelf verkopen om de waarde op te krikken. Of voetbal clubs die spelers verkopen.
In het geval van voetballers is er nog een redelijk aanwijsbare opbrengt: van tickets tot shirtjesverkoop en reclame-inkomsten. NFT en retro-games hebben alleen marktwaarde, en daarom zijn ze extreem gevoelig voor de grillen van de markt.
Meer:
Club A heeft speler A van 20 Miljoen.
Club B heeft speler B van 25 Miljoen

Club A koop speler B voor 45 miljoen opgedeeld in Speler A plus 5 miljoen. Club B is het eens met de waarde van speler A en apprecieert speler B op 45 miljoen.

Beide schrijven ze 45 en 40 miljoen op de balans. Waarde creatie van 20 miljoen uit het niets. :)
En? Spelers hebben een contract voor zeg 5 jaar. Dat betekent dat de afschrijving voor club A van 4 naar 9 miljoen per jaar gaat. De waarde op de einde-contractdatum is namelijk 0.

Wat een NFT over 5 jaar waard is? Vermoedelijk ook 0, maar het is een stuk minder zeker.
Je kan het ook gewoon niet kopen.
Als niemand nog die spellen voor zo'n hoge prijs koopt stoppen ze vanzelf er mee.
Hun verdienmodel is denk ik eerder dat meer mensen hun spelletjes bij hen laten taxeren. Lekker hype creëren, van alles taxeren en daar geld voor rekenen en er schijt aan hebben dat het uiteindelijk dat bedrag niet oplevert. Of heb ik het verkeerd?
Ongeveer. Alle grote verkopen zijn van (vriendjes van) vriendjes van de mensen bij Wata. Dit is om een soort marktwaarde te faken als in "deze game is eerder voor zoveel verkocht, dus het is zoveel waard".
Het belachelijke is dat sommige betrokken personen al eerder zijn veroordeeld voor ditzelfde truukje toepassen bij de handel in munten.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 14 mei 2022 12:59]

Ik vind het frappant hoe snel zo een jong iemand een bedrijf kan opzetten.Gebaseerd op niks.Gebakken lucht.
Probleem is dat ze ook een constructie hadden zodat het wel de hogere prijzen opleverde, waarde van dit soort objecten wordt grotendeels bepaald aan de hand van opbrengsten bij gerealiseerde verkopen, als zij die opbrengsten kunstmatig verhogen dan geef je verkoper en koper het idee dat zulke waardes werkelijkheid zijn, terwijl als de markt niet wordt gemanipuleerd de waarden veel lager liggen.
Het verdienmodel is om eerst massaal goedkope Nintendo- en Sega-games op te kopen en dan de wereld (en dan met name speculanten) te laten geloven dat verzamelaars steeds hogere bedragen willen betalen voor die games waarvan er ooit 35-40 jaar geleden miljoenen exemplaren werden verkocht.

De mannen achter Wata Games en Heritage Auction creerden (achter de schermen) gezamenlijk een kunstmatige hype waaraan ze veel geld hopen te verdienen: Wata Games verdient geld met het beoordelen van verpakkingen, Heritage Auction met het veilen van videogames en de mensen achter WG en HA hopen zo hun eigen verzamelingen voor veel hogere bedragen te verkopen dan ze eigenlijk waard zijn.

Het bedrog is dat WG en HA meerdere spectaculaire recordprijzen voor Super Mario Bros- en Zelda-games in scene hebben gezet om zo kunstmatig het prijsplafond voor die games te verhogen en van videogames verzamelen een speculatiemarkt te maken. Laat mensen met te veel geld geloven dat als ze vandaag een perfect exemplaar van Super Mario Bros voor $250.000 kopen ze die game over 2-3 jaar voor een veelvoud van die prijs kunnen verkopen.
Tja, sowieso zijn veilingen dubieus, aangezien het nooit de reële waarde vertegenwoordigd. Maar goed deze criminele praktijken zijn niet goed te praten. Aan de andere kant heb ik geen medelijden met deze 'slachtoffers' aangezien men gek genoeg is om zo belachelijk veel geld voor een oud spelletje uit te geven.
Voor zulke oude dingen wat is de reële waarde als dit niet de waarde is die men bereid is ervoor te betalen?

Als de bank mijn huis op 300.000,- taxeert maar ik heb 10 mensen in de rij staan die bereid zijn om 350.000,- te bieden wat is dan de waarde van mijn huis?
Is totaal afhankelijk van het vraag en aanbod. Ik zie regelmatig vintage spullen te koop staan, waarvan nog steeds een zeer ruim aanbod is, maar men door 1 of ander lulverhaal de hoofdprijs probeert te krijgen.
Je ontwijkt een antwoord ;)
Nee hoor, kwestie van goed lezen; vraag en aanbod...
Dus veilingen zijn geen vraag en aanbod?
Veilingen zijn wel vraag en aanbod, maar als de koper iemand is die onder één hoedje speelt met de verkoper, dan is de verkoopprijs niet meer representatief voor de actuele, échte waarde.
MazdaMan stelt dat veilingen nooit de reële waarde vertegenwoordigen. Ik zou daar graag een onderbouwing van zien, maar die wil hij niet geven.

Dat er bij misbruik een onwerkelijke waarde kan worden toegekend behoeft geen twijfel, maar zijn uitspraak is veel algemener.
Als je een realistische scenario wil schetsen dan biedend die mensen geen 350k maar 3M voor jouw woning. Als dat gebeurd dan krijg je 100% de OM, belastingdienst en waarschijnlijk handjevol andere handhaving diensten achter je aan voor o.a. witwaspraktijken.
Wat is daar realistisch aan?
In jouw voorbeeld is de bank dus een boef. Maar dankzij het systeem met hypotheken en kunstmatige schaarste is vastgoed handel allang niet meer eerlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee