Apple haalt iPod Classic uit assortiment

Apple heeft de iPod Classic met pensioen gestuurd: de muziekspeler met het bekende clickwheel is uit het assortiment van het concern uit Cupertino verdwenen. De eerste generatie van de iPod verscheen in 2001.

Zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven heeft Apple de verkoop van de iPod Classic beëindigd, tegelijk met de introductie van nieuwe iPhones en de Apple Watch. Op de site staan alleen nog maar de iPod Shuffle, Nano en Touch. Daarmee is de maximale opslaghoeveelheid van Apples muziekspelers gereduceerd tot 64GB; de iPod Classic had een 1,8"-harde schijf met opslagcapaciteit van 160GB aan boord.

Er zijn zes generaties geweest van het model van de iPod Classic; de Classic-aanduiding kreeg de speler in 2007. De eerste iPod verscheen in 2001 en het bekende ronde bedieningswiel was toen nog niet aanraakgevoelig, de lcd was monochroom en de harde schijf had een opslagcapaciteit van 5GB. Bij de derde generatie in 2003 kreeg de iPod zijn Touch Wheel en in 2004 verscheen het eerste model met kleurenscherm, toen nog onder de noemer iPod Photo.

De iPod zoals die is geëvolueerd tot de Classic stond aan de basis van het huidige succes van Apple. De laatste jaren zit de klad echter in de verkoop van de muziekspelers, die verdrongen worden door smartphones. De stop van de verkoop komt dan ook niet als een verrassing.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-09-2014 • 09:36

114 Linkedin

Submitter: Luuk58

Reacties (114)

114
110
88
9
1
5
Wijzig sortering
Wie had kunnen voorspellen in September 2007(toen 6th gen ipod van 160GB uitkwam) dat men in 2014 minder zou kunnen opslaan dan in 2007 op een mediaspeler van Apple.

De eerste 64GB iPod touch kwam in 2009 uit en sindsdien is er geen grotere versie uitgekomen. Hoeveel 64GB Apple kostte in 2009 is vandaag de dag een heel stuk minder maar veel goedkoper zijn ze niet geworden.
5 Jaar in IT land is een hele lange tijd, In die tijd zijn HDD's 3x zo groot geworden voor dezelfde prijs. In 2009 betaalde je voor een 256GB SSD 650 euro, nu betaal je daar een kleine honderd euro voor. 7 keer goedkoper, maar apple presteert het om die zelfde periode geen grotere capaciteit uit te brengen en de prijs tot drie maanden geleden(check Prijsontwikkeling) exact het zelfde te houden.

Jammer..
Anoniem: 390382
10 september 2014 11:33
Jammer, ik had stiekem gehoopt dat Apple gisterenavond iets zou zeggen over zijn strategie mbt muziek (media) distributie na de aankoop van Beats. Ik wacht al een tijdje op de verbetering het aanbod van ongecomprimeerde muziek bestanden (ook HiRes) En dat de iPhone 6 de concurrentie zal aangaan met bv het Pono project van Neil Young. Helaas niets daarover. Wellicht dat in de loop van het jaar iets meer duidelijk gaat worden in een aparte keynote.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 390382 op 10 september 2014 11:34]

Hoei, ik wil niet gaan trollen maar.... Beats en ungecomprimeerde muziek (als in hifi en zo) in 1 zin?
Het lijkt me dat de meeste audiophielen met een werkelijk enorm grote boog om beats heenlopen en dat het hippe segment dat "lekker volle bassen" wil met een zwaar gecomprimeerde mps niet slechter af is als met ongecomprimeerde bestanden....
De keynote was al lang genoeg met de nieuwe iPhones, apple pay en de apple watch. In oktober zullen waarschijnlijk de nieuwe ipad modellen aangekondigd worden en mag je ook alle nieuwe muziek-gerelateerde producten en diensten verwachten.
Kun je eigenlijk theoretisch nog meer battery-life uit de Ipod persen door de hdd te vervangen door een 1.8" ssd? of zitten de connectors vastgesoldeerd?

En heb je iets aan een iPod zonder iTunes te gebruiken? Kun je er mp3 opzetten via drag & drop?
Is gewoon mogelijk. Je kan zelfs voor weinig een kitje op ebay kopen om de hdd aansluiting te vervangen voor een CF slot. Zowel SSD als CF mod is redelijk wat over te vinden met een beetje googelen.

Voor drag & drop kan je eventueel rockbox proberen. Maar die is op de classic enorm vervelend goed aan de praat te krijgen en dan werkt het nog niet geweldig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 460511 op 10 september 2014 10:23]

Als je het ding toch al aan het openmaken bent kan je net zo goed een nieuwe batterij erin zetten:

De batterij voor (mijn) 160GB iPod Classic

handleiding
Je heb niks aan ipod zonder pc als je er muziek op wil zetten.
Mensen die een iPod kopen, hebben zeker ook een PC of Laptop. Mensen die geen PC of Laptop in hun huishouden hebben, hebben waarschijnlijk ook geen geld of geen behoefte voor een iPod.
Ik weet niet waarom je op mij reageerd, hij vraagt alleen of muziek erop kan zetten zonder itunes.
Ik zeg dus dat je niks aan een ipod heb zonder pc, dus of te wel je heb itunes nodig.
Echt zonde, heb ooit nog een 3de generatie gehad (10GB opslag dacht ik). Ik snap de beslissing ergens wel, steeds meer mensen nemen hun smartphone als muziekspeler, gps, fototoestel, etc en dat is dan iets wat ik niet snap.

Alle mogelijkheden van een smartphone ten spijt, er is er geen een die:

- zo veel opslag biedt als een ipod classic, gecombineerd met een goede accuduur
- zo bestand is tegen outdoor gebruik als mijn Garmin GPS
- zo veel mogelijkheden en beeldkwaliteit biedt als mijn Canon 7D

Veel smartphones zijn leuk en bieden wel veel mogelijkheden, maar tegelijk schieten ze overal net te kort. Nèt niet is steeds het gevoel.

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 10 september 2014 09:59]

Is idd een leuke.
Ten eerste wist ik niet meer dat die nu nog in het assortiment zat. Ik heb hem in mei 2008 gekocht (de 160GB versie) en doet het nog steeds.
- zo veel opslag biedt als een ipod classic, gecombineerd met een goede accuduur
- zo bestand is tegen outdoor gebruik als mijn Garmin GPS
- zo veel mogelijkheden en beeldkwaliteit biedt als mijn Canon 7D
1e: klopt
2e: ik weet niet welke ? Die zijn toch voor navigatie in de auto ? Of bedoel je die buiten GPS apparaten waar je eerst 10 minuten moet wachten op een fix ? Bij de Note 2 gaat dat doorgaans sneller, ook zonder A-GPS.
3e: Klopt helemaal, een smartphone is leuk voor goede foto's zonder zoom bij veel licht maar dat is ook alles.
Ik gebruik nu ook smartphone (Galaxy Note 2) voor muziek. Grote voordeel is dat je je muziek er zo op kunt pleuren dat kan met een iPod niet heb ik altijd een groot nadeel gevonden. Al gebruik ik geen iTunes maar alternatieven zoals Floola.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 10 september 2014 13:51]

Veel succes met je Note 2 in het midden van Zweeds Lapland bij een fikse regenbui;
niet waterdicht, geen kans om op te laden want bijna nergens stroom, en gsm ontvangst, laat staat data ontvangst heb je niet, hiermee ook nog geen rekening gehouden met de excessieve roaming kosten...

Mijn Garmin Oregon gaan 15-16 uur mee op 2 AA's, kan makkelijk tegen een stoot en kan onder water overleven. En dataontvangst heb ik niet nodig aangezien ik de topokaart volledig op mijn toestel staan heb....

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 10 september 2014 16:23]

Opslag kan je wegstrepen met Spotify.
Ik heb al betaald voor mijn muziekcollectie, dan ga ik niet ook nog eens betalen voor een streaming-dienst. Bovendien hoef ik ook zeker niet op elk apparaat een internetverbinding. iPod is wat mij betreft superieur aan wat voor apparaat dan ook + Spotify.

Mijn iPod gebruik ik ook vaak als we met vrienden naar een kampeerboerderij in een afgelegen oord gaan zonder WiFi of anderzins een internetverbinding. Daar kun je Spotify wel vergeten.
Telefoon = waardeloze mediafunctie en accu snel leeg. Gelukkig houdt mijn iPod Classic het vermoedelijk nog wel even vol.

Ik kan Spotify gebruiken met reclames maar dat is natuurlijk zeer storend, zeker gezien het feit dat ik al betaald heb voor een licentie op de muziek die ik afspeel.

Ja, er zijn alternatieve manieren om muziek te luisteren boven een iPod Classic maar geen van allen biedt mij het comfort wat de iPod Classic doet. Dus vind ik het zonde dat ze ermee stoppen.
Heeft er al iemand ergens iets gelezen wanneer er een nieuwe iPod Touch beschikbaar zou zijn? Ik zit nog met een bende eco-cheques waar ik geen weg mee weet, en dan kan ik evengoed een iPod Touch daarvan kopen. Maar het zou nogal stom zijn om nu nog een 5de generatie te kopen als de 6de generatie om de hoek staat...
Zou misschien de reden zijn dat ze stoppen met de classic, omdat nieuwe generatie iPods Touch's misschien ook 128GB gaat krijgen (zoals de iPhone 6)? Hierdoor is namelijk de noodzaak van de iPod classic met 160GB een kleiner geworden.

Toch jammer dat de iPod Classic gaat verdwijnen, het was de laatste muziekspeler voor de echte muziekliefhebbers (die een flinke library hebben aan muziek). Al ben ik benieuwd of een iPod classic met geheugen en nieuwere features een klein succes had kunnen worden. Kijkend naar de mods voor iPods classic naar 240gb : http://www.geek.com/apple...ur-ipod-to-240gbs-723902/
Gebruik er nu al eentje bijna 7 jaar met veel plezier :)
Nog steeds de enige echte keuze als je een muziekspeler zoekt met GROTE opslag ( > 100gb) en ondersteuning voor lossless audio.
Cowon X7.

+ Flac support
De Galaxy S5 kan een 128GB SD-kaart aan. De kosten zijn wel hoog, maar het is duidelijk dat het alternatief niet meer van Apple komt. Ik stream nu vanaf mijn Sony Z1 Compact (met 64GB sd-kaart) naar m'n oude stereo via zo'n Philips bluetooth ding, en dat werkt uitstekend. Ik vind alleen de interface van de MP3-apps niet in vergelijking staan met die van Apple.
Voor de volledigheid, ik heb een 128 GB kaartje in mijn Z1 Compact draaien.
Sony heeft enkele modellen (die misschien niet hdd based zijn) maar wel je iPod letterlijk schandaliseren (als dat een woord is) qua geluidskwaliteit en accuduur.

Cowon heeft er ook een paar, en Creative ook.
Het is geen woord, en het is sowieso dan figuurlijk bedoeld en niet letterlijk...

Je zoekt iets als "doen verbleken" "in de schaduw stellen" "ver achter zich laten" of eventueel "te kakken zetten". De uitdrukking "te schande maken" lijkt het meest op wat je schreef, maar wordt niet echt gebruikt in deze betekenis. De 4 alternatieven die ik gaf (er zijn er vast nog wel een paar) zijn wel ook allemaal figuurlijk, net als de meeste uitdrukkingen.

On topic: Ik snap dat Apple het model eruit gooit omdat het ondanks de vernieuwingen langzamerhand voor de meeste gebruikers achterhaald is. Toch was het een symbool voor de opkomst van Apple (lang niet de eerste MP3-speler, maar wel de eerste die groot doorbrak), laat het uit het assortiment nemen geen symbool zijn van de neergang van Apple.

Ik ben geen Apple-fan, maar hun aanwezigheid op de markt is goed voor de concurrentie. Het houdt bedrijven als Sony, Cowon, Samsung, MS scherp (zoals je merkt aan de betere kwaliteit van de apparaten die je noemt).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 10 september 2014 23:13]

Bedankt voor de les Nederlands haha :)

On-topic: Ja helemaal met je eens. Ze zouden het gewoon moeten blijven verkopen omdat het een legendarisch product is voor Apple. Het heeft dan letterlijk uit de rode cijfers gered.

Sony is zowat het enige merk dat echt nog serieus nieuwe, vernieuwende audiospelers maakt en ontwikkeld. Ze hebben onlangs de A10 serie geintroduceerd en hebben nog wat modellen met Android.

Er is zeker en vast nog een kleine markt voor.
Ik heb zowel de tweede generatie Ipod Classic als de Photo (3e of 4e) in mijn bezit gehad. De eerste heb ik nog in doos staan compleet met alles er bij. Leuk voor op de kast :)
Echter: sls ik de geluidskwaliteit vergelijk met mijn nu alweer 4 of jaar oude Cowon J3 besef ik mij hoe slecht deze was bij de Ipods.
De Ipod was echt een apparaat voor de massa die niet veel gaf om kwaliteit. Later werd dit voor mij wel belangrijker en ging ik over op Cowon. Behoefte aan veel opslag had ik ook niet (heb nu 64GB gecombineerd intern geheugen en micro-sd).
Heb zelf ook nog ergens een 240GB variant liggen. Ooit eens op eBay gekocht en toen jarenlang gebruikt als soort van jukebox tijdens het gamen met vrienden, maar uiteindelijk was ook 240 te klein en moest ik hele genres gaan uitvinken. Toen maar gaan streamen, wat nu eigenlijk iedereen doet. Een logische keuze van Apple dus, al is het natuurlijk wel apart dat een ooit zo iconisch product enkele jaren later al compleet onnodig meer is. En de technologische vooruitgang kan alleen nog maar sneller en sneller verlopen.
Wat is er zo milieuvriendelijk aan een iPod Touch zodat je het met eco-cheques kan betalen?
Sommige winkels accepteren de cheques voor eender welk product.
Anoniem: 154887
@biglia10 september 2014 11:07
Geen giftig BFR en PVC materialen
Hoofdmateriaal is gerecycleerd aluminum and glas
Dit en andere inspanningen zullen daar wel toe bijdragen.

Apple heeft jaren geleden eens een aantal aanvaringen gehad met Greenpeace, en daarna en mede door Al Gore hebben ze enorm ingezet in milieu vriendelijke toestellen, voor zover dit (economisch) mogelijk is.

Ook hun nieuwe datacenters proberen ze bvb met 100% zonne-energie (die ze zelf aanleggen) te voeden.
Is nog niks over aangekondigd, maar als de geschiedenis zich herhaalt is hij er rond oktober.
dat is van toepassing voor de nano... de touch is nog niet het eerste half jaar volgens de normale cyclus :)
Ik denk niet dat er een nieuwe ipod touch komt dit jaar, de mp3 spelers vervagen toch langzaam.
Daarom liet de huidige ipod touch ook een tijdje op zich wachten, wellicht dat alleen de huidige versie met 128gb komen.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 10 september 2014 10:26]

Zonde! Ik heb zelf een 120 gig variant, en die voldoet nog prima! Een accu die een lange tijd mee gaat, en meer dan genoeg ruimte om vanalles erop te gooien. (niet vol te krijgen tenzij je hele discographys op de kop tikt). Helaas zal ik dus toch moeten overstappen op mijn mobiel + geheugenkaart van 64 gig. Dat wordt dus mijn muziekverzameling halveren voor op mijn mobiel. Ook zijn er nog een hoop mobieltjes zonder uitbreidbaar geheugen, dus ik denk dat de ipod classic door meer mensen gemist zal worden.
Met een microSD van 128GB in je smartphone zal dat ook geen probleem meer zijn... De meeste telefoons ondersteunen officieel maar tot een bepaalde grootte, maar vaak (maar niet altijd) is dat omdat ze maar getest zijn tot die grootte, en werken de grotere opslagcapaciteiten probleemloos.

edit: linkje dat misschien handig kan zijn
http://androidforums.com/...crosdxc-card-sandisk.html

[Reactie gewijzigd door GORby op 10 september 2014 10:01]

Alleen dus niet in de Apple producten aangezien deze geen SD slot hebben !
Tsja, da's een keuze die je (al dan niet bewust) maakt wanneer je voor een telefoon zonder uitbreidbaar geheugen kiest... Dat komt er bij mij niet in zolang ik een fatsoenlijk toestel kan vinden met uitbreidbare opslag.

Voor degenen die toch bij Apple willen blijven is er nu gelukkig de mogelijkheid om (voor een prijsje) de 128GB versie te kopen. Dat komt toch al aardig in de buurt van de capaciteit van de grooste iPod classic.
Ik heb zelf ook de 120GB versie, en mijn vriendin heeft een paar maanden geleden de 160GB versie nog gekocht (zij was het beu om steeds muziek te wisselen op haar Iphone). Super toestel, gewoon je hele muziekbibliotheek meenemen en dan luisteren waar je zin in hebt, zonder dat je je telefoonaccu volledig leegtrekt.

Heb die van mij gekocht voor lange vliegreizen (voor m'n werk) en hij zit nu gewoon standaard in de auto (voor lange autoritten). Werkt nog steeds prima, en hopelijk houdt hij het nog een tijdje uit. Alle andere MP3 spelers uit het Apple assortiment zeggen me toch niks.
Ik heb het nooit begrepen. Had een prima mpman die ik wilde vervangen voor een iPod.in 2 jaar tijd is de iPod zo vaak kapot gegaan dat ik eigenlijk alleen dat oude ding gebruikte. Uiteindelijk heb ik toen een Creative als opvolger gekocht toen ik mijn geld terug had. In mijn directe omgeving vergelijkbare ervaringen. Toch is het een doorslaand succes geworden, maar ik zag het dus niet.
Al had jij 900 iPod exemplaren die kapot zijn gegaan, dat zegt 0,0 over de betrouwbaarheid of uitvalpercentage.

Dus je hoeft het niet te brengen als feit, want ik kan je van elk apparaat van elk merk wel gebreken opnoemen.

Ja het is vervelend als het net jou overkomt maat iedereen heeft te maken met defecte electronica, je bent echt niet de enige op de wereld.
Het is wel een feit. Ik zeg toch dat IK het niet begrijp omdat mijn feitelijke ervaring beroerd was? Wat ik met mijn iPod heb meegemaakt heb ik met nog geen enkele andere device meegemaakt.

Overigens daarna gewoon wel een iPhone gekocht.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 10 september 2014 11:21]

Jouw N=1 waarneming blijft een anekdotisch geval.

Zo heeft mijn broer ook 3 iPod Classic-modellen weten slopen in evenzoveel jaar, mijn iPod Video 30GB heb ik al sinds hij op de markt kwam, 9 jaar geleden. Doet het nog altijd prima, incl. behoorlijke accuduur.
Ach, deze site draait op ervaringen en reviews, dus wat jij zegt geldt voor bijna alle berichten hier.
Ik heb mijn Classic 160GB ook 2x terug moeten brengen omdat hij niet meer werkte. Alles in het eerste jaar dat ik hem had. Ik heb het (gelukkig) wel volgehouden om steeds een andere ervoor te krijgen. Mediamarkt werkte niet mee maar gelukkig was de Apple medewerker bij de MM steeds de reddende engel ;-) Geen spijt van gehad want qua battry was/is dit een top apparaat wat ik nog steeds veel gebruik bij sporten, autorijden en reizen. Al moet ik zeggen dat de offline opslag van Spotify het steeds meer begint te winnen ;-)
Een opmerkelijke keuze om de iPod met pensioen te laten gaan. Het is een niche product geworden, maar ik denk dat het Apple zo weinig kost om ze zo nu en dan te produceren. het gaf ze wel nog altijd een goede uitstraling dat de echte muziekverzamelaar nog ergens terecht kon voor een mooie speler. Natuurlijk luistert het meerendeel van de mensen op hun telefoon naar muziek. Maar ik zie zeker nog wel een plekje voor een iPod.

Heb zelf nog een iPod Nano 3rd gen welke ik echt geweldig vind. Een heerlijk klein ding, geweldig voor op reis. Dan wil je de ruimte op je telefoon toch reserveren om foto's te maken ect.
Tja, wat kost een geheugenkaartje tegenwoordig? Voor een paar tientjes heb je zoveel geheugen als je wilt op vakantie en kan je prima met 1 apparaat af als je foto.s met een telefoon maakt.

Ik snap het wel, die paar iPods die ze nog wel verkopen gaan ook weer deels af van andere Apple producten (watch of phone). Daarnaast kost het geld om het product up to date te houden en nazorg te verlenen.
Tja, wat kost een geheugenkaartje tegenwoordig? Voor een paar tientjes heb je zoveel geheugen als je wilt op vakantie en kan je prima met 1 apparaat af als je foto.s met een telefoon maakt.
Maar dan wel één apparaat wat het op alle fronten net niet is:
- slechte mediaspelers
- waardeloze accuduur
- slechte camera's, met name bij weinig licht
- hoge compressie

Ik neem op vakantie lekker een telefoon, een DSLR en een iPod mee, ik wil best wat extra sjouwen voor een flink verbeterde gebruikerservaring.
Anoniem: 382732
@MenN10 september 2014 14:37
Productiekosten zijn maar een klein deel van de totale kosten. Een product in het gamma houden betekent ook dat de logistiek moet worden gemanaged, de hele supportketen moet onderhouden worden etc.
Anoniem: 460511
10 september 2014 09:40
De geruchten gingen al langer en het verbaast me dat de Classic het nog zo lang vol gehouden heeft. Wel erg jammer. Het was een fijne mp3 speler, wat alleen erg achter begon te lopen. (geen album artist tag in mp3's ondersteunen? zelfs in iTunes staat het zo als je het invoert) Had ook eigenlijk gehoopt dat met het nieuwe grotere scherm van de nieuwe iPhone, er ook een nieuwe touch aangekondigd zou worden. (eindelijk 128gb) Maar het is te verwachten dat deze er volgend jaar ook uit gaat.
Als je 128gb wilt, dan kun je beter een Fiio X5 kopen 2x Micro SD kaart van ieders 128gb en dan ben je er ook met 256gb. De Fiio X5 bied ook veel meer formaten: DSD, APE, FLAC, ALAC, WMA, WAV, AIFF, AAC, OGG, MP3 en MP2. heeft een coaxial output, DAC chip PCM1792 en AMP chip LMH6643X2
Die X5 is echt wel overpriced als je geen audiophile bent. Toegegeven, de elektronica die er in zit, is superieur aan alles wat er in mainstream DMP's of telefoons van tegenwoordig zit, maar voor de prijs van die X5 heb je ook een htc one mini 2, waar je ook een microsd in kwijt kan, die ook een hele platte frequentierespons heeft, lage stereo crosstalk, relatief hoog outputvolume en een goede SNR heeft. Gooi er viper4android op en je hebt nog een parametrische EQ ook nog. Nogmaals, hij zal nooit kunnen tippen aan de X5, maar je krijgt er wel een 'gratis' relatief goede smartphone bij.

Ontopic: jammer van de classic, maar hij liep echt wel op zijn laatste benen. Het was ook wel lichtjes schandalig dat apple de laatste 2 jaar nog zo veel geld durfde vragen voor sterk verouderde componenten. Als ze er dan tenminste de wolfson dac's uit de 5.5G hadden laten inzitten.
Hoop dat Apple dit afscheid feestelijk gaat afsluiten door een iPod Touch 6 uit te brengen!
Ik ben bang dat dat niet meer gaat gebeuren.
Ik denk het ook niet misschien dat ze een grotere variant uitbrengen alleen, wellicht een 128gb van de huidige variant.
een iPad Nano dan misschien ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee