Apple introduceert iPod Photo en U2-iPod

Apple heeft dinsdag niet alleen de Europese versie van de iTunes Music Store geïntroduceerd, maar ook een tweetal nieuwe iPods op de markt gezet: de iPod Photo en de iPod U2 Special Edition. Beide iPods zijn per direct te bestellen, hoewel er wanneer er bij de Apple Store besteld wordt rekening gehouden moet worden met een levertermijn van 1 à 2 weken voor de iPod Photo en 3 weken voor de iPod U2 Special Edition.

* iPod Photo

iPod Photo (half)De iPod Photo is niet alleen bedoeld voor het beluisteren van muziek, maar ook - en daarin onderscheidt deze iPod zich van eerdere edities - om foto's mee te bekijken. Het foto's kijken gebeurt op het kleurenschermpje, dat 65.536 verschillende kleuren kan weergeven, 2 inch groot is en een resolutie heeft van 220x176 pixels. Om zowel foto's als muziek op te slaan heeft de iPod Photo een harde schijf van 40GB of 60GB. Deze 60GB is goed voor in totaal 15.000 muzieknummers of 25.000 foto's. Aan het afspelen van muziek is weinig veranderd, dit gaat nog immer op de oude vertrouwde manier. De aanwezige foto's op de iPod worden via een thumbnailoverzicht met 25 foto's aan de gebruiker gepresenteerd. Via het scrollwiel kan de gewenste foto geselecteerd worden.

Het bekijken van grote foto's of foto's met veel details is via het relatief kleine schermpje van de iPod Photo geen groot plezier. Vandaar dat Apple de mogelijkheid heeft ingebouwd om via de meegeleverde AV-kabel de iPod te verbinden met een projector of TV. Op die wijze kan een presentatie gestart worden waarbij de foto's gepresenteerd worden met op de achtergrond iPod-muziek. Het uploaden van foto's naar de iPod gaat op een vergelijkbare wijze als het uploaden van muziek, namelijk via iTunes versie 4.7. Nadat bij de introductie van de vierde generatie iPods de batterijcapaciteit al vergroot was naar 12 uur in plaats van de eerdere 8 uur, is de capaciteit nu opnieuw vergroot naar 15 uur wanneer er alleen maar muziek beluisterd wordt of 5 uur wanneer er foto's bekeken worden terwijl er muziek geluisterd wordt. Het gewicht van de iPod Photo is iets meer dan 180 gram. Het model met 40GB aan ruimte zal €549 kosten. Het 60GB-model zal voor €659 van eigenaar wisselen.

* iPod U2 Special Edition

De iPod U2 Special Edition valt om twee redenen op, allereerst vanwege zijn kleur. Deze iPod is zwart met een roodgekleurd scrollwiel, dezelfde kleuren als het album 'How to Dismantle an Atomic Bomb' van U2 dat in november dit jaar uitkomt. Opvallend zijn ook de handtekeningen van de leden van U2 op de achterkant van de iPod. Deze speciale iPod kost 389 euro. Voor dat geld krijgt de gelukkige koper niet alleen de iPod zelf, maar ook een U2-poster en een kortingscoupon van 50 euro. Deze coupon kan gebruikt worden om korting te krijgen op de aanschaf van 'The Complete U2' in de iTunes Music Store. Dit digitale muziekoverzicht bestaat uit 400 nummers, waaronder alle U2-albums en 25 nog niet eerder uitgebrachte nummers. Deze iPod heeft een harde schijf van 20GB, doet 12 uur met een volledig opgeladen accu en heeft een monochroom lcd-scherm, weegt bijna 160 gram en werkt verder precies hetzelfde als de gewone iPod.

iPod U2 Special Edition (front, helft)iPod U2 Special Edition (back, helft)

Ook op ons forum kan gediscussieerd worden over deze twee nieuwe iPods: iPod Photo geintroduceerd en U2 Special edition iPod geintroduceerd.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

27-10-2004 • 00:49

90 Linkedin

Bron: Apple

Lees meer

Gateway komt met iPod Photo-concurrent Nieuws van 29 oktober 2004
Transcends Digital Album doorgebladerd Nieuws van 29 oktober 2004
Kwartaalwinst Apple verdubbeld Nieuws van 14 oktober 2004
Apple wederom in conflict met de Beatles Nieuws van 15 september 2004

Reacties (90)

90
87
46
25
3
24
Wijzig sortering
25.000 foto's is de maximale grootte van de bibliotheek die momenteel door iPhoto wordt ondersteund
Anoniem: 37180
27 oktober 2004 02:48
Grappige ontwikkeling. Ik dacht dat Steve Jobs altijd volhield dat de iPod alleen voor muziek was en niet voor dingen die je "niet kunt doen als je iets anders doet":

quote:
Apple CEO Steve Jobs has downplayed the idea of a video iPod, noting you can't watch video while doing other things, as you can with music.

Je kan echter ook geen foto's bekijken "while doing other things". Lijkt me dat de foto iPod de voorloper is van een video iPod en dat de iPod dus de richting op gaat van Archeos en Portable Media Centers.
Maar je kan wel foto's kijken en tegelijkertijd muziek luisteren. De fotofunctie is wel een handige functie voor op bijv. vakantie, of gewoon om ff aan vrienden te laten zien, maar hoeveel mensen zitten nou echt te wachten op het kijken van een filmpje op zo'n klein prutsschermpje?
Het zou ook eens tijd worden dat er een video-ipod kwam. Dat zou zorgen voor een hele revolutie denk ik.

Ik kijk nu al video en concerten op mijn smartphone. Eén film van 2 uur is 200 MB. Kan je voorstellen wat er gebeurd als je de ruimte van je I-Pod gaat benutten. Onbeperkt films, muziek en live concerten op je I-Pod.
Jobs heeft nooit gezegd dat hij de iPod niet ging uitbreiden met dergelijke functies. Het enige wat hij meldde was dat de iPod in de basis een muziekspeler zou blijven en geen videospeler zou worden. Met deze presentatie heeft hij dat nog eens dik onderstreept dus die optie is definitief van de baan.

Ik vermoed dat je met de volgende update ook Apple Keynote en MS Powerpoint presentaties kunt afspelen. Dat lijkt me iig een meer dan bruikbare toepassing en een logisch vervolg op deze ontwikkeling. Heb je geen PC meer nodig maar sluit je de iPod rechtstreeks aan op de Beamer.. zo nu en dan ff de grote witte knop indrukken om te skippen en that's it :)
Buiten het feit dat dit artikel door het slechte vertalen enorm moeilijk te lezen is vraag ik mij toch af wat dit nu toevoegt aan wat er al op de markt is?

Over de iPod Photo zegt de reviewer terecht dat het bekijken van fotos op zo'n schermpje redelijk primitief is. Mijn telefoon heeft hetzelfde scherm, maar die kan dan nog tenminste zelf die fotos maken. Als er nu een camera-functie bij had gezeten, dan hadden we deze functionaliteit op een iPod kunnen begrijpen, nu is het een absolute onzin-functie. Overigens is mijn telefoon voor €40,= te verkrijgen in Nederland met een abbonnement en kunnen niet alleen alle muziek-formaten erop afgespeeld worden, met het kleuren-scherm kan ik er ook films op kijken in DivX, XviD en Ogg-Vorbis formaat waarbij ik zelfs de ondertiteling van Anime-rips kan lezen.

Wat moet iemand nog met zo'n iPod?
10tallen gigabytes aan muziek beluisteren ;)

Interessant dat de iPod Photo volgens de tekst geen usb on the go heeft (zoals bijvoorbeeld de iRiver H300 serie). Daarmee kun je zonder tussenkomst van een pc foto's op je speler laden. Best wel een gemis.
Het blijft natuurlijk een leuk storage device voor je foto's, mits je die foto's er zonder tussenkomst van je computer op zou kunnen zetten.

En dat kan niet voor zover ik kan zien.. jammer. Als apple er een kaartlezer ingezet had, was de markt voor dit ding nog groter.

Nog groter, want zolang er maar ipod op staat, verkoopt het toch wel als een tierelier.
Als apple er een kaartlezer ingezet had, was de markt voor dit ding nog groter.
En welk type kaart (MS,CF,SD,XD,MMC) had die iPod dan moeten ondersteunen?
Een universele ingebouwde kaartlezer is dus niet de oplossing want dan wordt het geheel te groot. Een externe reader zoals de Belkin Media Reader is op dit moment de meest praktische oplossing.
Een CF reader natuurlijk ; is op dit moment gewoon de meest gebruikte voor foto's. Bovendien kun je met CF-SD converter kaartjes dan ook SD gebruiken als je wilt. XD & MS zijn natuurlijk veruit in de minderheid en Apple zal natuurlijk never MS gaan promoten.
Je kan er ook een usb-host in zetten. Dan kan je de meeste camera's er gewoon op aan sluiten met een usb-kabel. Als ze dat doen kan je er trouwens ook nog een externe hardeschijf op aan sluiten :P.
deftige muziek :), hem op een fuif aan je boxen hangen, je vakantiekiekjes meenemen naar familiefeestjes en aan de tv hangen zodat iedereen kan meegenieten, stijl, een batterij (vermoed ik toch) die langer meegaat als je CONSTANT muziek zit te beluisteren
[quote] Als er nu een camera-functie bij had gezeten, dan hadden we deze functionaliteit op een iPod kunnen begrijpen [quote/]

misschien krijgen we wel een add-on met camera voor de iPod Photo net zoals de microfoon. :D

we zullen afwachten
Ik weet niet wat jij onder een foto verstaat, maar de foto's die je op je iPod gaat zetten komen van een digitale camera. Dat prul dat jij in je telefoon hebt zitten mag die naam nauwelijks dragen. No offense.

Die nieuwe iPod laat je een zee aan foto's meeslepen en een zee aan muziek. Wat een miezerig telefoontje daar tegenover kan zetten lijkt mij vrij helder: niks.
Anoniem: 23891
27 oktober 2004 01:14
@wacko
Dat speciale overzicht "The Complete U2" zal eind november in de Amerikaanse en Europese ITMS beschikbaar zijn voor maar $149,-. Ik neem aan dat in euro's dit hetzelfde bedrag zal zijn. Is niet duur als je daarmee alle albums hebt.

Ik vraag me alleen af wie dat gaat kopen. Een beetje U2 fan heeft al meerdere albums. Alleen als je plotseling U2 fan wordt is het een koopje indien altijd al een zwarte iPod wou hebben.
Een beetje U2-fan gaat natuurlijk wel kwijlen van 25 nog niet eerder uitgebrachte nummers
Even een sommetje, uitgaande van een prijs van 149 dollar en de wetenschap dat elke goedgeaarde U2-fan alle albums al bezit: :+

$ 149,- is EUR 119,17. Met 50 euro korting is dat dan 69,17 euro, oftewel ongeveer 2,77 euro per nooit uitgebracht nummer.

Neem aan dat veel fans na die berekening wel trek hebben in dit pakketje. Het feit dat je daarmee ook alle albums in digitale vorm krijgt, is een prima 'extraatje'. :P
Of die prijzen in euro's hetzelfde zijn, zou ik niet direct vanuit gaan. De U2 iPod kost in 349 dollar. Dat is véél minder dan de prijs van 389 euro die in het artikel is vermeld.
Anoniem: 66481
27 oktober 2004 00:57
Zo dat doet U2 weer lekker, niet zeuren over dalende winsten uit platenverkopen, maar gewoon lekker verdienen op dit soort gadgets.
Misschien is dit wel DE manier van de artiesten om omzet te halen.
Met een normaal CD-hoesje kom je er niet meer, die CD's worden gewoon gejat (gekopieerd), de artiesten gaan het zoeken in speciale hoesjes (bv Radiohead) en mooie deals met tenten als Apple (U2 nu dus)
Volgens mij passen er wel meer dan 25.000 foto's op 60Gb tenzij je 3 megapixel foto's hebt wat vrij nutteloss is op een resolutie van 220*176.

Dus als ik Apple was zou ik reclame maken met 13500 muziek nummer EN 25000 foto's want dat past er op met deze resolutie!

Verder betwijfel ik het nut ervan, de resolutie van het scherm van een gemiddelde digicam is gelijk en die hebben steeds vaker ook een tv-out.
Maar je kunt die foto's dus ook via de bijgeleverde kabel op je TV kijken. En dan is een hoge resolutie wel fijn. Je bent dus niet beperkt tot het iPodscherm zelf, wat jij wel lijkt te denken als ik je comment zo lees.
nog sterker, mijn powershot a40 heeft een resolutie van 118000 pixels wat ongeveer neerkomt op 400x300, das meer dan 2x zoveel pixels, en zelfs daarop moet je al ontzettend vaak inzoomen om te zien of foto's scherp zijn geworden of niet. Erg jammer dat er gee usb host inzit, zodat je het als generieke imagetank kunt gebruiken
Anoniem: 103219
27 oktober 2004 09:45
Als je kijkt naar de specs van de iPod Photo, dan merk je dat die toch wel een stukje dikker is dan de normale, wat verklaart dat de batterijduur wat hoger is, en dat is ook nodig voor het kleurenscherm.

Goeie logische ontwikkeling, volgende stap is idd, een media reader ingebouwd, en mogelijkheid om wifi te streamen via de airport express naar je stereo. Je hoeft zelfs niet het liedje te streamen, streamen van een unieke id naar je itunes library, en van daaruit spelen maar, een soort remote zeg maar.
Bluetooth zou ook al leuk zijn, dan kan je Salling clicker gebruiken als remote. Voorlopig gebruik ik daar mijn nokia nog voor.
Anoniem: 94011
27 oktober 2004 05:03
Hmm dat de foto Ipod er aan zat te komen wisten we al natuurlijk, maar ik had gehoopt dat de andere Ipod modellen nu in prijs zouden dalen. Niet dus helaas. Ook vind ik het vreemd dat de Ipod Photo 15 uur mee gaat op een accu lading en de oudere 12. Volgens mij moeten die ook op 15 uur kunnen draaien. Maargoed ik zit nog in Japan en 200 euro voor een 20 gig Ipod is ook lang niet gek :)
Leuk die 25 extra nummers, maar dikke kans dat 't vooral van die remixes zijn waar ik als fan eigenlijk niet zo heel erg om zit te springen. Verder best 'n leuke aanbieding.
ik had begrepen dat het om nummers ging die eerder op cd's waren uitgebracht die weer alleen beschikbaar waren voor mensen die lid zijn van het U2 magazine Propaganda.

Of het om remixes gaat, dat stond er niet bij.
typo in bericht: De U2 edition kost in NL €379,- en geen €389,- zoals in bericht staat vermeld.

Bron: apple.nl

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee