Populariteit iPod zorgt voor meer Mac-gebruikers

Niet alleen de aandelen Apple stijgen door het succes van de iPod, ook het aantal Macintosh-gebruikers stijgt. Volgens een onderzoek aangehaald door News.com, neigen steeds meer pc-gebruikers die in aanraking komen met een iPod naar het overstappen op een Mac. Reeds zes procent van de pc-gebruikers met een iPod heeft daarna ook de stap naar een Mac genomen; nog eens zeven procent overweegt hetzelfde te doen. Gebruiksgemak en veiligheid zijn veelgehoorde argumenten voor de overstap. Een analist stelt dat dit pas het begin is van een meerjaren trend. Veel van de overstappers zijn niet overdreven bekend met techniek, maar hebben wel genoeg geld te besteden. Als Apple deze klanten wil uitbuiten zal het wel een trendsetter moeten blijven. Als de 'cool' weg is, vertrekken de klanten vanzelf, zo is de verwachting.

Apple iMac G5

Door Willem Kerstholt

25-11-2004 • 07:51

114 Linkedin

Bron: C|Net News.com

Reacties (114)

114
113
74
32
4
15
Wijzig sortering
Ik vind het belachelijk om een andere PC te kopen voor je MP3-speler. Als je een printer van HP koopt koop je toch ok niet gelijk en PC van HP.
Nee, maar als je zeer tevreden bent over je camera van Canon koop je dan eerder een printer van datzelfde merk? Of je moederbord van Asus dat super bevalt, krijgt een Asus videokaart dan geen voorkeur?

Het ligt er aan wat het product kost, het type product en in hoeverre er een gebruikersgroep is. HP printers hebben niet echt een wow-factor waar iedereen in groepen over gaat babbelen. De iPod, of een luxe Canon digitale camera voor mijn part, heeft dat meer. Mensen gaan dan positiever naar het merk kijken en overwegen meer ervan te kopen.

Ikzelf heb ook een iPod en ik lonk ook naar een iBook of PowerBook als vervanger van m'n huidige laptop, voornamelijk vanwege het gemak waarmee iTunes en m'n iPod werken.
Ze kopen die Mac natuurlijk voor voor die iPod, maar omdat ze zo onder de indruk zijn dat ze erg benieuwd zijn wat de computers doen.
Jullie hebben het geloof ik niet zo begrepen. Ik heb zelf ook een iPod gekocht omdat ik geen prut MP3-speler wil hebben. De iPod kan je zowel voor PC als voor de MAC gebruiken. Ik kan dan ook zeggen dat de iPod een staaltje techniek is gecombineerd met een zeer exclusief design.

Omdat de iPod een bijzonder relaxte bediening heeft ben ik ook verder gaan kijken. Ik heb nu NOG een pc, maar ik ga volgend voorjaar 100% zeker een iBook erbij kopen. De bediening is zoveel gemakkelijker dan die van een Windows machine en je hebt echt bijna alles aan software wat er ook voor de pc is. (ZONDER VIRUSSEN) :D

GO MAC!
Als je het hebt over applicaties zoals Office ga ik akkoord, maar voor de meeste gamers is zo 'n overstap geen optie.
Er zijn *GEEN* virussen voor Mac OS X. Wel voor de oudere mac os varianten.
Maar ja, waarom zou je gamen op je PC? Daar heb je toch alleraardigste alternatieven voor?
(ZONDER VIRUSSEN)
Ik heb al bijna twee jaar geen virus binnengehad, wel een paar trojans en adware, maar die heb ik allemaal zelf verwijdert.
Ik weet niet waar je allemaal heen surft, of attachments van onbekenden allemaal opent, maar dat toont dus je eigen onkunde aan.
In deze tijd moet je geen kleine bestanden openen met bepaalde extensies, een tweaker moet dat weten.
Last van virussen zijn non-argumenten.
@lblies:
Wel stoer om te zeggen dat je zelf geen last hebt van virussen, maar had je wel een antivirus? Overigens moet je met virussen als Blaster/Lovsan en Sasser geen actie ondernemen om het binnen te krijgen (en ik weet ook dat updates beschikbaar waren, maar er zijn ook updates geweest die je internet dichtgooiden zodat je onmogelijk nog informatie kon binnenkrijgen). Volgens mij zijn er op Mac ook nog virussen hoor, net zoals er op Linux wel virussen zijn, maar ze komen gewoon minder voor en van die "Microsoft Security"-brieven heb je ook geen last omdat je geen Outlook Express hebt :)
Voor gewoon gebruik zou ik ook wel graag een Mac hebben, maar natuurlijk game ik wel eens, mijn kennis van PPC tegenover x86 is extreem klein en natuurlijk is het software-aanbod van Windows extreem groot, wat een overstap natuurlijk niet bevordert voor mij.
Als je het hebt over applicaties zoals Office ga ik akkoord, maar voor de meeste gamers is zo 'n overstap geen optie.
Inderdaad, die kopen liever een playstation 2 ;)
Als het een zeer degelijke en innovatiefe of in het geval van deze gebruikersgroep coole printer van hp blijkt te zijn, zou ik zeker ook even kijken wat ze op andere gebieden te bieden hebben.
Anoniem: 71775
@brada25 november 2004 09:32
Ik denk dat je je hierin vergist, vaak willen mensen toch een product wat bij elkaar past. En apple heeft nu eenmaal 'coole' hardware.
Anoniem: 110977
@brada25 november 2004 10:58
Het is niet omdat men het een noodzaak vind, het is omdat men tevreden is over het product Apple (als gevolg van tevredenheid over het iPod-product) . Apple heeft door de iPod flink wat exposure bij de mensen en men gaat zich enigzins verdiepen in het assortiment. De verhalen over het gebruiksgemak, de stabiliteit en veiligheid zijn alom bekend en men komt deze verhalen dus makkelijk tegen. Daarnaast heeft de nieuwe Mac nog een novelty factor in de vorm van de koeling wat ook zeker een aantal niet tweakers aan zal spreken. (Men weet niet hoe het werkt, maar men neemt aan dat het wel goed zal zijn)

Dus mensen die niet zo'n bewuste keuze gemaakt hebben maar die het product PC met alle viri en spyware totaal zat zijn. Maar hoe dan ook dit is goed nieuws voor apple en zal hen hopelijk een wat groter dan marginaal marginaal aandeel opleveren wat uiteindelijk goed is voor de diversiteit in computerland. En daar hebben alle computergebruikers wat aan (ook als je windows of linux devoot bent)
Ik heb nooit op mac gewerkt, maar als ik gebruikers er zo over hoor doorgaan is het enige wat er niet echt super (of net wel??) aan is de prijs.
voor de rest hoor ik enkel goed nieuws.
Als je dan als gebruiker voor de zoveelste keer je PC verwenst omdat ie crasht of vol met virussen zit, is de stap naar een wat mooiere wereld (of die echt zo mooi is laat ik zelfs buiten de discussie, het imago van de mac laat minder te wensen over dan dat van da PC me dunkt) weer heel wat kleiner.
zeker als je dan met de IPod een introductie hebt gekregen nr styling en "wat men zegt over gebruiksgemak"
De prijs van een Mac valt ook wel mee. Je kunt natuurlijk voor het duusrste model G5 gaan of de Powerbook, maar je kunt ook kiezen voor de wel erg betaalbare eMac, of de betaalbare iMac of iBook. Op de eMac na kan het natuurlijk niet op tegen bijvoorbeeld een Aldi-PC, maar goed, dan heb je het over een hele andere klasse.
Anoniem: 123475
25 november 2004 07:58
Bij mij ging het andersom; eerst een iBook G4 en daarna een iPod. Never looked back...
Het kost een paar centen, maar dan heb je ook echt wat!
Ik ben ook sind januari overgestapt op de mac, na 10 jaar te hebben gerommeld met Windows. Bij mij deed niet de iPod echter mij switchen, maar meer het gebruik van osx.
Wellicht is de cool factor voor de jeugd belangrijk, maar het allerbelangrijkste voordeel van de mac is dat je er gewoon mee kan werken zonder constant met het OS zelf bezig te zijn. Mensen willen gewoon werken en productief zijn met de computer en niet constant aan het fixen zijn. Het moet direct werken. Op een gegeven moment heb je geen zin en vooral geen tijd meer om constant met service packs, drivers en client managers te werken. Apple levert iets wat direct werkt, wat makkelijk werkt en je hebt vrijwel geen extra software nodig. Alles werkt out of the box.

Hierbij komt nog het voordeel dat alles er grafisch niet alleen mooi uitziet, maar het besturingssysteem geeft je veel voordelen. Je kunt veel geavanceerde dingen doen op een eenvoudige manier (je HD met EAS encrypten met 1 klik, een apache server opzetten met 1 klik etc, bluetooth syncen, airport instellen) allemaal super eenvoudig en moet je eens zien wat je op een windows bak allemaal moet instellen en configureren en installeren voordat het werkt?)

een kind kan het op de mac, alles werkt verder stabiel, snel en makkelijk. geen register dat volloopt naarmate je meer software installeert waardoor je systeem dicht baggert.
Wil je de directory verplaatsen waar je ms office staat geinstalleerd? Geen probleem, zet hem op je bureaublad neer en start hem weer op. Alles werkt nog prima. Wil je een programma verwijderen? klik op de map en klik op verwijderen. klaar je programma is gewist in 1 seconde. Geen uninstallers die de helft van de troep (dll. files) in je system directory rond laten hangen.

er zijn nog 100 andere dingen op te noemen waarom osx een superieur systeem is. Uiteraard zijn er ook wel nadelen op te noemen. Maar al met al loopt de mac qua besturingssysteem gewoon voor op de pc. De hardware of het desing zou niet de reden moeten zijn om te switchen, en dat zal voor de meeste tweakers ook geen reden zijn aangezien pc hardware veel goedkoper verkrijgbaar is en het desing van de pc makkelijker aan te passen is aan je eigen wensen (case modding)
kijk je echter naar het besturingssysteem (Unix, FreeBSD) en de user interface van de mac (GUI) en de vele applicaties die beschikbaar zijn (ook Microsoft Office 2004) en de compatibiliteit die er nu eindelijk ook is met de pc (bestanden uitwisselen via het netwerk bijvoorbeeld)
dan zijn er maar weinig redenen waarom je niet zou kunnen switchen naar de mac. Mensen die met de iPod werken zien dat de brug tussen de twee werelden eindelijk open staat en wellicht zullen er wat mensen nu naar de andere kant lopen, simpelweg omdat het gras daar inderdaad wat groener is

:)

amen
Anoniem: 90138
@2584425 november 2004 19:18
Tja, veel voordelen die je noemt zijn voor veel mensen juist een nadeel. Bij de Mac is alles van Apple, de hardware en het OS. Bij de PC zit je alleen vast aan Windows voor bepaalde toepassingen (voornamelijk games). En dat Windows zo lastig is, is nu echt wel achterhaald.
Op Windows XP kan een kind ook de was doen, je hoeft helemaal niets in te stellen want alles werkt meteen ook al, misschien niet precies zoals je het wil maar dan heb je wel meer vrijheid dan op de Mac om dat aan te passen. Neem bijvoorbeeld een standaard Dell PC en zet die in een technofobisch gezin neer, wedden dat ze geen probleem hebben om hem aan te sluiten en binnen de kortste keren op internet zitten (vaak genoeg meegemaakt).
Alles wat lastig is op de PC is omdat je dat zelf instelt, en als je vage drivers van een of andere russische hackerssite download dan kan het natuurlijk fout gaan maar die mogelijkheid heb je tenminste.
Mijn moeder die behoorlijk technofoob is en nog steeds moeite heeft om de videorecorder goed te bedienen kan al een PC met Linux opstarten, inloggen, emailen en het web browsen of een brief typen. En dat kan al op een cheapo PC van een paarhonderd euro, dat wil ik je wel eens met een Mac zien proberen. Daar wordt je weer gedwongen om bij iedere upgrade niet alleen een heel systeem maar ook nog een nieuw scherm te kopen. Lekker voor het milieu dus, monitoren zijn de onderdelen van computers die het meest schadelijk zijn maar ook het langst mee kunnen gaan.

Daarbij komt dat de Mac nu slechter is als gamingplatform dan Linux en -tenzij je een dure G5 koopt- een stuk trager dan iedere nieuwe desktop PC. "Het werkt gewoon" werkt voor een hoop mensen zoals mij gewoon niet. ;)
Op Windows XP kan een kind ook de was doen, je hoeft helemaal niets in te stellen want alles werkt meteen ook al, misschien niet precies zoals je het wil maar dan heb je wel meer vrijheid dan op de Mac om dat aan te passen.
Dan weet je naar mijn idee toch echt niet waar je t over hebt. "Technofoben" zijn op de Mac altijd al beter af geweest. Omdat vrijwel alles (mede door een beperkter hardware aanbod?) gewoon werkt en dat is echt een andere manier van "gewoon werken" dan de XP manier (wat ik persoonlijk overigens ook geen slecht OS vind).

Geen geklooi met drivers, geen spyware, geen worms, geen virii, geen DLL's en ik kan nog even doorgaan. Ik gebruik zelf Mac (iBook) en XP door elkaar en vind het nog steeds een verademing om bijvoorbeeld op de Mac een programma te installen en/of uninstallen.

Sinds OS X is het ook nog es zo dat het ook voor 'power-users' stukken aantrekkelijker is geworden vanwege de FreeBSD basis.

Overigens die "technofoben met een Dell" ken ik er ook verschillende van. Het uitpakken, aanzetten en op internet belanden is inderdaad geen probleem. Maar na verloop van tijd krijg ik ze toch echt verrassend vaak aan de telefoon (of op MSN) met de vraag of ik weer eens naar hun PC wil komen kijken omdat hij "zo traag" aanvoelt. Achteraf blijkt dan vaak dat ze zichzelf weer een vrachtje spyware op de nek hebben gehaald.

Nog even on topic: Waar het uiteindelijk om gaat is niet dat mensen een Mac kopen uit de gedachte dat hun iPod daar beter mee samenwerkt dan met hun PC. Maar door die iPod zijn ze waarschijnlijk verrast dat er blijkbaar toch een computerfabrikant is die producten weet te maken die wél precies doen wat je er van verwacht.
Ik dacht toch echt dat ik hier op Tweakers een paar aankondigingen voor Linux/PPC versies voorbij had zien komen..?! (8>
Tja een mac is misschien wel leuk maar een pc kun je veel beter tweaken en snel maken voor veel minder geld. :)

Ook niet vergeten dat er voor de pc meerdere besturingssystemen zijn (ok die heb je voor de mac misschien ook maar een mac koop je ALTIJD met het OS voorgeïnstalleerd en daar betaal je ook voor.. correct me if I'm wrong).

Edit: *zucht* als ik zeg dat een pc beter te tweaken is bedoel ik natuurlijk de pc zelf en niet de software die er op draait!
Op de een mac kan je ook Linux installeren, je zit dus niet vast aan Windows. Bovendien is OS X gebaseerd op een Unix clone, echt veel beter te tweaken dan welke Windows versie dan ook. Ten minste, het is mij nog nooit gelukt om bijvoorbeeld de window-manager onder Windows te vervangen (kan op de mac dus wel, is maar een voorbeeld).
Dat geklooi met service packs waar jij het over hebt heeft wel een voordeel. Je kan een OS een behoorlijke tijd blijven gebruiken. Als je de updates automatisch laat installeren heb je er helemaal geen omkijken meer aan.

Ik weet niet hoe het bij de mac is. Ik verwacht dat updates daarop ook gewoon automatisch worden geinstalleerd. Als dat niet zo is en jij geen updates hebt doordat je ze niet installeerd of dat er geen updates zijn is het nog slechter.

Kom trouwens niet aan met het verhaal dat er geen fouten in OSX zitten en updates niet nodig zijn. Dat verhaal hoor je ook wel eens uit de linux hoek en daar installeert de serieuze systeembeheerder ook regelmatig patches (ik in ieder geval wel).
bij mij ook :D
ik was zo onder de indruk van m'n Powerbook dat ik bij het aanschaffen van een MP3 speler niet eens rondkeek bij de alternatieven, het moest en zou een iPod worden :D

(geen haar op m'n hoofd die daar trouwens spijt van heeft :))
je kunt je ipod gebruiken voor windows dat is bekend. ik zelf heb ook de neigingen die in dit artikel worden besproken. ik heb nu een x86 computer. Deze zomer heb ik een ipod gehaald en nu zie ik van: he, leuke spullen heeft apple toch eens gaan kijken voor een hele computer want als het gemak ook zo fijn is...
het eenigste waar je rekening mee moet houden als je van een windows ipod en daar een imac haalt dat je ipod opnieuw moet worden geformateerd.
in het begin kies je voor je ipod een windows of een imac bestandssysteem. je kunt het wel veranderen maar dan moet je ipod even leeg :)
De windows iPod is FAT geformatteerd, en dat kan Mac OS X ook gewoon lezen. Dus je hoeft 'm helemaal niet te wissen :)
alleen krijg je m als ie FAT is met generieke drive icoon te zien op je desktop, en als je m format krijgt ie tenminste n strak iPod icoon :P
Apple heeft de naam stylvol exclusief mooi etc te zijn dus een grote schare apple gebruikers (niet allemaal natuurlijk) zou best wel eens een ipod kunnen kopen omdat ie mooi bij de rest van z´n spullen staat. Cool is niet interessant voor die groep. Een bentley of een RR is ook niet cool.
[off topic] Bentley en RR zijn juist erg cool (als je het kunt betalen) :+
Vergeet niet dat de iPod met name erg populair onder jongeren is. 'Cool' is dus wel degelijk belangrijk.
Anoniem: 129841
25 november 2004 08:25
Dat de desktop modellen heel weinig ruimte innemen is een goed argument zoiets in je huiskamer te zettten i.p.v. een PC. :)
daarom zijn er ook dingen die heten "barebones" :+
Zelf ben ik in 1993 geswitched van PC (DOS) naar Mac (OS 7). Eerst vond ik het allemaal maar vaag, maar in no-time kon ik het apparaat nagenoeg blind bedienen.

Op mijn werk kwam ik na mijn studie in aanraking met Unix en Linux en net op dat moment kwamen de eerste versies van OS X uit. Mac OS is voor mij echt de ideale combinatie van *nix en goed werkende GUI.

In mijn omgeving merk ik dat de mensen die overstappen van PC naar Mac zeer prettig verrast worden door de eenvoud van Mac OS X. Ik zie redelijk digibeten zonder problemen internetten, mailen, chatten, foto's opslaan en muziek afspelen. En dat alles zonder de permanente dreiging van virussen, spy-ware, etc.

Het enige nadeel van het hebben van een Mac is dat Windows XP gebruikers altijd een verhaal menen te moeten afsteken over de vermeende dure hardware en dat XP tegenwoordig ook zo enorm goed en gebruikersvriendelijk is. Dat wordt ik soms wel een beetje zat.
Wen er maar aan, want het zal zo blijven zolang er mensen blijven die computeren volgens het "wat de boer niet kent dat vreet hij niet" - principe.

XP is best aardig maar kan echt niet in de schaduw van OSX staan als het gaat om gebruiksgemak en elegantie.
Als je met OS X (10.3) leert kennis maken zul je zien dat over alles erg goed is nagedacht. Vrijwel alles is zo eenvoudig te vinden en in te stellen, alles zit intuitief op de juiste plaats.

Het lijkt er af en toe zelfs op alsof het ding je gedachten kan lezen. Als voormalig windows gebruiker (nu alleen nog game platform) wist ik nog niet alle trucjes. Maar nu komt het: in OS X zit een help functie.

Nou en? XP kent ook een help? Klopt, maar wie gebruikt die eigenlijk en waarom niet? :) Precies, je wordt overspoeld met non-informatie. Pak de OS X help en je zult zien dat deze wel een antwoord heeft op je vraag.

Daarnaast is er nog een hele grote doelgroep die OS X heeft ontdekt: de *NIX (Unix/Linux) gebruiker. De combinatie van een lekkere grafische schil met een gedegen op FreeBSD gebaseerde unix omgeving is werkelijk de ultieme combinatie.

Flame: weg met linux op de desktop. Tenzij je graag aan je computer zit te sleutelen. Voor de unix/linux mensen die gewoon een desktop willen hebben die werkt: OS X.

Dat was weer een fijn stukje OS X evangelie. :) Maar nee, wees niet bang, het is geen religie.
Anoniem: 112913
@Q26 november 2004 00:47
En FeeBSDers (=maccers) die een echt OS willen waar je zelf de baas over bent EN wel veel software hebt: koop een PC (voor de helft van het geld met gelijkwaardige hardware, is echt zo) en zet er een moderne Linux distro op met KDE3.2 ofzo, en je hoort er helemaal bij. 1x een DVD voeren en alles doet het en staat erop tegenwoording, je xterm kun je thuis laten, da's van jaren geleden.
Sorry hoor, maar qua desktop-experience en gebruiksgemak kan Linux met eender welke desktop manager nog niet eens in de schaduw staan van Windows XP, laat staan dat het maar in de buurt komt van OSX.

Begrijp me niet verkeerd, GNU Linux heeft wat mij betreft zijn pro's, maar het is zeker niet vergelijkbaar met MacOSX als het gaat om de beheersbaarheid.

En hoezo veel software? Heb jij Adobe Photoshop, Microsoft Office of iTunes op je Linux bak draaien? Native, alstublieft?

Ook de beschikbaarheid van software is allang geen nadeel meer van de Mac, ik durf zelfs te stellen dat er zeker zoveel software is voor OSX als voor Linux en op het gebied van commerciele software heb je zelfs duidelijk meer keus.
Ik wou dat ik op m'n werk ook een Mac had. Thuis heb ik er sinds ruim een jaar eentje, en sinds een paar maanden ook een mini iPod. Wat me keer op keer weer gebeurt is dat ik iets probeer te doen, en dat na lang ingewikkeld te denken de oplossing zo eenvoudig en elegant is dat je 'm gewoon over het hoofd ziet. Bijvoorbeeld het volume regelen op de iPod. Ik zoeken naar een wieltje om het geluid te regelen, blijkt dat je scrollwheel tijdens het spelen kunt gebruiken als volumeregelaar!
Ik denk dat veel mensen nu juist voor het eerst in aanraking komen met de Mac.. dus niet omdat ze een ipod kopen er een Mac bij willen, maar omdat ze een IPod hebben en daar over lezen, zien ze opeens ook dat Apple 'coole' computers maakt... dit haalt volgens mij de mensen over.. niet dat ie beter bij de IPod past

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee