Kwartaalwinst Apple verdubbeld

Apple maakte gisteren de resultaten bekend van het vierde kwartaal van het boekjaar 2004, dat werd afgesloten op 25 september jl. Het bedrijf boekte dat kwartaal een nettowinst van 106 miljoen dollar, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 44 miljoen dollar nettowinst hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet steeg het afgelopen kwartaal naar 2,35 miljard dollar, 37 procent meer dan een jaar geleden. Van de omzet komt 37 procent van buiten de VS. Over het gehele boekjaar 2004 meldde men een nettowinst van 276 miljoen dollar en een totale omzet van 8,28 miljard. Voor het volgende kwartaal verwacht Apple een omzet van 2,8 tot 2,9 miljard dollar. Apple-CEO Steve Jobs was uiteraard zeer content en sprak van 'de hoogste vierdekwartaalomzet in de afgelopen negen jaar'. Van de iPod zijn er in het laatste kwartaal meer dan twee miljoen verkocht, naast 836.000 Macs.

Door Jack Leenders

14-10-2004 • 11:28

44 Linkedin

Bron: Apple

Lees meer

Apple onthult kwartaalresultaten Nieuws van 15 april 2004
Apple geeft winstwaarschuwing Nieuws van 19 juni 2002
Winst Apple keldert met 70% Nieuws van 18 juli 2001

Reacties (44)

44
44
18
4
1
14
Wijzig sortering
@p0pster:

Ik denk niet dat Apple verwacht dat de iPod eeuwig zal bestaan. Steve Jobs had eerder al gezegd dat Apple geen PDA meer ging ontwikkelen (na de Newton) omdat steeds meer PDA functionaliteit in de mobiele telefoons terecht zou komen.

Nu ga je zien dat mobiele telefoon's ook mogelijkheden gaan krijgen om MP3 bestanden af te spelen. Appe werkt op dit moment al met Motorola aan een iTunes versie (met Music Store) voor mobiele telefoons, ook heeft Apple een deal gesloten met Samsung, waarschijnlijk ook m.b.t. mobiele telefoons.

Ook maakt de iTunes Music Store tegenwoordig winst, terwijl Steve Jobs eerder zei dat ze hoopten quitte te spelen en meer iPod's te verkopen. Naarmate de markt voor on-line muziekverkopen groter wordt zal Apple meer winst maken.

Als laatste is nog te verwachten dat Apple haar DRM uiteindelijk zal licenseren (naarmate de iPod minder populair wordt, of de iTunes Music Store meer concurrentie ondervindt), waardoor Apple geld zal verdienen aan alle apparatjes die gebruik maken van deze DRM.
is niet lullig bedoeld maar, 106 miljoen is niet zo heul errug veel. En al helemaal niet voor een "global-enterprise" zoals apple zich graag affichieert.

En met een omzet van 2.35 miljard dollar. Dat niet zo heel erg efficient.
Apple gaat redelijk omhoog wat dat betreft:
- winst meer dan verdubbeling
- omzet 37% hoger

ofwel: ze maken nu meer winst met minder kosten.

Op dit moment zitten ze met een winst van zo'n 5% van de totale omzet. Niet echt veel misschien, maar probeer het maar eens beter te doen in deze barre tijden, andere bedrijven hebben al moeite om uit de rode cijfers te blijven.
Ja de 'return on assets' is een stuk verbeterd. Dat zijn dingen die tellen op de beurs.

Overigens is het volgens mij interessanter om te vergelijken met een kwartaal geleden.

Kwartaal 2:
Omzet: 2.01 Miljard Dollar
Winst: 61 Miljoen Dollar

Dus ook tenopzichte van het vorige kwartaal wordt er nog stevige winst geboekt.

Bron: Yahoo Nieuws
Kwartalen worden altijd met hetzelfde kwartaal een jaar eerder vergeleken ivm met seizoensgebonden resultaten. Zo wordt over het algemeen in het laatste kwartaal het meeste omzet gemaakt.
iTMS is niet erg winstgevend en ook de iPod moet aan een zo laag mogelijke prijs verkocht worden om competitief te blijven met de competitie. En zolang ze winst draaien is het bedrijf gezond en zijn er geen problemen.
geen idee of je ooit economie of handelswetenschappen hebt gehad maar toendertijd is mij altijd bijgebracht dat een nettowinst van 4 a 5 procent een streven is. AMD haalde dat bijv. niet in de voorafgaande post
en de aandeelhouders denken er blijkbaar hetzelfde over zie:
http://finance.yahoo.com/q?s=aapl
Anoniem: 95252
@boner14 oktober 2004 11:47
Je hebt helemaal gelijk. Je kan beter producten kopen van een bedrijf dat op een omzet van 6 miljard 2 miljard winst maakt....
Anoniem: 84776
@boner14 oktober 2004 13:06
@boner
Het is misschien niet efficient maar wel effectief.
Apple wil bijzondere dingen maken voor hun klanten en geven daarom meer geld uit aan R&D.

Dat ze dan minder winst boeken is logies. Maar het effect is tevreden klanten.
Ik betwijfel of Apple ons gelukkig wil maken met mooie speeltjes, lijkt me eerder dat ze geld willen verdienen. Bovendien: denk je dat ze hun spullen eerder verkopen door het vele R+D of door het design? De i-pod is technisch niet echt gigantisch geweldig en heeft toch 80% marktaandeel.
Anoniem: 6882
@boner14 oktober 2004 11:44
Als het een sterke groei is tenopzichte van eerdere resultaten dan is het weldegelijk iets om enthousiast over te zijn, en het gaat om kwartaal resultaten, nu is dat altijd sterk seizoens gebonden, wie weet wat de feest dagen gaan opleveren voor de volgende kwartaal resultaten.
mmm ja als je allemaal oerdegelijke producten de wereld in jaagt tegen een aanvaardbare prijs :).
Beniewd naar meer details over de apparaten appart zoals ipod :D
tja daar zijn de meningen nog sterk over verdeeld.

het filmpje met "so you can attach a chain and use it as a BOATANKER!" comes to mind hehe.
en de prijs van alle apple producten is ook gewoon erg hoog.
tja daar zijn de meningen nog sterk over verdeeld.
En waarom haalt Apple dan de hoogste score bij het laatste klant tevredenheid onderzoek?

http://www.computerworld.com/managementtopics/management/helpdesk/stor y/0,10801,95454,00.html
het filmpje met "so you can attach a chain and use it as a BOATANKER!" comes to mind hehe.
Die filmpjes waren satirisch bedoeld en gingen over het uiterlijk en niet de kwaliteit.
en de prijs van alle apple producten is ook gewoon erg hoog.
Ik zou zeggen lees het volgende artikel eens:

http://www.linuxinsider.com/story/36120.html
De prijs is inderdaad vrij hoog, goed dat de handelaars er dan nog maar weinig winst op maken, toch vind ik dat het een degelijke prijs / kwaliteit verhouding heeft, en het design mag er ook best wezen :*). Filmpje ken ik btw persoonlijk niet :(
Toch jammer dat deze winst voornamelijk alleen aan de iPod toe te wijzen is...
[iPod]...twee miljoen verkocht, naast 836.000 Macs.
Mac = gemiddeld 1000 euro
iPod = gemiddeld 350 euro

Toch meer opbrengsten van de Mac :P
Maar idd, in combinatie van the store zal de IPod wel het nodige geld in het laatje brengen
Een mac is gemiddeld zeker geen 1000 euro. Het dubbele zal een betere schatting zijn, aangezien de prijs van powermacs G5 gemiddeld 3000 e is en Imacs / Ibooks/powerbooks van gemiddeld 1500.
Sorry hoor, helemaal offtopic, maar een korte reactie.
Deze zijn minimaal 3700,-
Volgens Apple zijn ze 2219,- incl. BTW
Ik ken persoonlijk niemand met een G5
Ik ken ook niemand met een Sun UltraSpark IV, maar wel met een Pentium of AMD. De reden is dat weinig particulieren een G5 thuis nodig hebben, hij is meer gericht op de professionele gebruiker.

En heel ff ontopic. Ik blijf het knap vinden van een bedrijf als Apple om in deze tijden toch een hele nette netto winstmarge te scoren.
Leuke is dat veel mensen al jaren zeggen dat Apple er over een jaar niet meer zal zijn, of gereduceerd is tot een schim van wat het is.
Inderdaad, voor 1000 heb je bijna geen enkele Mac. Alleen de eMac is 850,- maar die wil bijna niemand hebben. De meeste mensen gaan toch gewoon voor een iMac (1400,- minimaal) of een iBook (1200,- minimaal).

Je zou het niet zeggen*, maar volgens de statistieken blijken de G5's toch ook nog goed te verkopen. Deze zijn minimaal 3700,- (je kunt goedkoper uitzijn als je geen Apple scherm erbij neemt, maar bv een 2de hands VGA monitor erop aansluit. Ik neem aan dat zeer weinig mensen dat doen).

Het gemiddelde zal dus minimaal rond de prijs van een iMac liggen, waarschijnlijk wel een stukje hoger nog.

(* Ik ken persoonlijk niemand met een G5, maar wel veel mensen met iMacs, iBooks, powerbooks en zelfs eMacs)
Leuke is dat veel mensen al jaren zeggen dat Apple er over een jaar niet meer zal zijn, of gereduceerd is tot een schim van wat het is.
Apple is gereduceerd tot een schim van wat het was. Hangt er natuurlijk een beetje vanaf wat je als basis neemt maar met de Apple IIc was Apple de standaard computer die in scholen te vinden was en was het marktaandeel van Apple vele malen groter dan nu.

Als (als, als, als...) Apple die positie had weten te handhaven hadden we nu allemaal aan de Apple gezeten in plaats van aan de PC.

Dankzij Compaq en Microsoft is echter de PC doorgebroken.
Dankzij Compaq en Microsoft is echter de PC doorgebroken.
Ik denk dat die eer eerder aan IBM toekomt.
Sorry hoor, helemaal offtopic, maar een korte reactie.
Deze zijn minimaal 3700,-
Volgens Apple zijn ze 2219,- incl. BTW
Sorry hoor, maar lezen is ook een vak he? Dit is natuurlijk inclusief de monitor. Die 2219,- is EXCLUSIEF MONITOR.

Ik weet niet hoe jij een computer zonder monitor wilt gaan gebruiken? Mischien als server, maar dan kun je beter een xserve kopen en geen G5.
Nou als ik al een monitor heb hoef ik er geen xtra bij nee !
en voor 1500 euro kun je best een scherm kopen of niet ?
met de Apple IIc was Apple de standaard computer die in scholen te vinden was en was het marktaandeel van Apple vele malen groter dan nu.
Toch vermoed ik dat ze in absolute cijfers er nu meer omzetten.
omzet is niet noodzakelijk winst hoor.
Amazon draaide indertijd een gigantische omzet, maar de reclamekosten lagen nóg hoger waardoor ze uiteindelijk verlies leden.
De iPod kan dus een véél hogere winstmarge hebben dan de iMac
toch jammer dat de winst van MS voor een groot deel toe te wijzen is aan windows ...
maakt het nu iets uit, vanwaar je je winst haalt? Apple heeft met de iPod een heel goed product ontwikkelt; mogen ze daar dan de winst niet uit halen?
Winst is momenteel iets waar veel IT bedrijven niet eens aan komen. Of het nou van de iPod of de G5 komt maakt niet zo gek veel uit.

Laten we realistisch zijn. Apple mag blij zijn dat het nog bestaat. Dit is niet negatief bedoeld, maar als Steve Jobs niet terug was gekomen was er geen Apple meer geweest. Zonder iMacs, iPods, eMacs, OSX en iLife was Apple er niet meer geweest. in '96/'97 was een Apple gewoon een pc waaraan alles anders was dan in de rest van de wereld. Apple had, niet echt leuk om te moeten zeggen, geen enkele meerwaarde t.o.v. een Windows pc. Sterker nog, een Mac was duurder dan een Windows pc die, om het ff plat te zeggen, ook kon Photoshoppen en Quarken.

Prijzen zijn nu realistischer, Macs zijn beter compatibel én bieden een meerwaarde. Of je de meerwaarde nou wilt halen uit de stijl, het gebruiksgemak of de stabiliteit maakt dan niet uit.
Dit is natuurlijk leuk, maar zodra Apple te populair is, is het geen Apple meer.
Valt denk ik wel mee, misschien niet voor de oude Apple garde, maar als het er voor zorgt dat ze "sexy" blijfen, zal er ook een folowing blijfen, en misschien bestaat die wel uit hele andere mensen, en hebben de oude fans daar een hekel aan, ik denk dat Apple er geen enkel probleem mee zal hebben groter te worden...
Apple's image bestaat juist uit grondstenen die niet te vinden zijn als populairste. Hij is dan niet meer de coole underdog voor de mac-freak. De volwassen community zal verwateren. Waar is het elitaire gevoel dan nog ?
Anoniem: 50624
14 oktober 2004 12:07
Hmm, de iMac G5 zal er ook wel een aandeel in hebben, die is per 31aug dit jaar verkrijgbaar en nu al behoorlijk populair.
Anoniem: 42145
14 oktober 2004 12:09
Voor het volgende kwartaal verwacht Apple een omzet van 2,8 tot 2,9 miljard dollar.
Dat is het eerste kwartaal van 2005 en dus nog zonder Mac OS X 10.4 meegerekend. Ik ben zelf benieuwd naar het 2de kwartaal, dus wat voor impact 10.4 zal hebben. Dit is namelijk de langste ontwikkeltijd geweest voor de hele X serie.

Kwa tijd dat het nu in de markt staat kun je met 10.4 ook niet meer spreken van een 'jong OS in ontwikkeling', maar zal 10.4 zich zelf echt als een volwassen OS moeten presenteren. Aangezien dat met 10.3 al redelijk gelukt is, verwacht ik dat met 10.4 die trend alleen maar doorgezet wordt en er echt geen reden meer is om nog OS 9 te blijven gebruiken.
Nee dat is het 4e kwartaal van 2004. (oktober - december) Een kwartaal wat traditioneel erg goed is in verband met kerst
Je hebt gelijk. Las even niet dat het eerder om een boekjaar ging wat anders loopt als een normaal jaar.
Apple heeft gewoon goede producten waar (nog steeds) een markt voor is. En dan heb ik het niet alleen over hardware. Ook os X is een product dat best wel respect verdient.

Ga zo door Apple! :)
prachtig resultaat..... Maar apple is hard op weg om van de iPod een tweede Mac te maken.

Wat nu als het volgende (muziek)speeltje nou eens niet van apple afkomstig is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee