ING integreert stembediening en -herkenning in mobiele betaal-app

De ING Bank komt met stembediening en -herkenning in zijn Mobiel Bankieren App. De functie luistert naar de naam Inge en maakt het mogelijk om handsfree te bankieren. De eerste stap, stembediening, komt medio september beschikbaar op iOS en Android.

De functionaliteit van Inge komt in twee stappen beschikbaar. In de eerste fase, die medio deze maand ingaat, kunnen ING-klanten door middel van de stem een betaalopdracht ingeven of het saldo opvragen in de iOS- en Android-app van de bank. Daarbij maakt het nog niet uit wiens stem het is. Het inloggen op de app en het autoriseren van een betaalopdracht verlopen nog via een pincode.

In de tweede fase moet het ook mogelijk worden om via stemherkenning betalingen te autoriseren. Daarvoor wil ING gebruik gaan maken van een 'stemprofiel' van de klant. ING gebruikt daarbij de spraakherkenningstechnologie van de firma Nuance. ING zegt die al intern te hebben getest, waarna de bank de technologie onder duizend klanten wil gaan testen. ING verwacht later dit jaar de stemherkenningsfunctionaliteit te gaan integreren.

ING claimt dat zijn stemherkenningssysteem voldoende karakteristieken onderscheidt om als 'wachtwoordvervanger' te dienen. Als de fraudetectie-algoritmen twijfelen dan kan een klant door de app gevraagd worden om nogmaals een zin in te spreken. Klanten kunnen de functionaliteit naar wens in- of uitschakelen. Het zogeheten stemprofiel wordt maximaal drie maanden opgeslagen op de servers van ING.

De bank stelt dat in de praktijk nog moet blijken in welke mate ook dialecten worden herkend. In eerste instantie wordt alleen Nederlands ondersteund. Er zijn nog geen plannen om de nieuwe functionaliteit op korte termijn ook in België uit te rollen.

Volgens de bank wordt zijn mobiele betaal-app door 1,9 miljoen klanten gebruikt en is continue innovatie daarom belangrijk. Een derde zou uitsluitend nog via zijn smartphone of tablet bankieren en het app-gebruik zou vooral bij personen onder de veertig jaar hoog zijn. De bank claimt dat het de meest gebruikte Nederlandse app is en dat het de eerste Europese bank is die stemherkenningstechnologie integreert in zijn mobiele apps.

ING heeft ook laten weten dat het werkt aan het ondersteunen van nfc-technologie in zijn mobiele apps. Vermoedelijk zal de nfc-functionaliteit in de eerste helft van 2015 beschikbaar komen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-09-2014 • 10:12

64 Linkedin

Reacties (64)

64
51
28
3
0
11
Wijzig sortering
Ik zie mezelf al zitten in de bus onderweg ergens naar toe: "hee ING APP wat is m'n saldo?" oo shit dan moet ik even wat overmaken "yo ing app maak is x bedrag over van spaarrekening naar betaalrekening!"

Voor mij hoeven zulk soort functies niet, maar als er mensen zijn die hier baat bij hebben, bijv. mensen die het zonder leesbril niet goed kunnen zien, dan juich ik het wel toe, voor mij persoonlijk hoeft het niet.

Het is natuurlijk wel een mooi staaltje techniek, als het goed werkt kudo's voor ing en nuance.
Ik denk dat dergelijke functionaliteit meer toevoegt in bijvoorbeeld een auto, waar je gewoon hardop kunt zitten brabbelen zonder dat iemand er last van heeft. In de bus of trein stoor je anderen het liefst zo min mogelijk en heb je ook nog eens je handen vrij.

Alles wat voor automobilisten hands-free kunnen maken is mooi meegenomen, want dat verhoogd de verkeersveiligheid.
:) en de aandacht die je nodig hebt bij het bankieren zelf gaat niet tenkoste van de verkeersveiligheid?

Ik zelf ben ook nooit zo voor dit soort functies: ik bankier niet eens mobiel. maar zoals hierboven al aangegeven is het voor visueel beperkten wel heel nuttig.
En ik ben het wel een beetje met de ing eens: als veel mensen je app gebruiken wil (niet moet) je wel innoveren.
En je kunt zeggen wat je wilt: het is wel spraakmakend :p

VV het gaat mij juist ook om dat schermpje-turen. ik denk dat je bij een stemgestuurde app nog steeds naar het scherm gaat kijken, al is het alleen maar om te controleren of je het goede bedrag overmaakt. En dan kun je handen en voeten en alles aan het stuur en pedalen hebben, maar als jij die plotselinge file voor je niet ziet omdat je net het bedrag zit te controleren....

[Reactie gewijzigd door elTigro op 10 september 2014 10:44]

Het zal ongetwijfeld afleiden, net zoals hands-free bellen dat ook doet. Het verschil is echter dat je nog steeds beide handen aan het stuur hebt en je ogen op de weg.

In crisissituaties kun je dus nog steeds sturen, remmen of gas bijgeven, wat erg lastig gaat als jij je telefoon met een hand vast hebt en op een schermpje zit te turen.
In de auto je mobiel niet gebruiken lijkt me nog veiliger 8)7
Je zal de app dan ook zonder handen moeten kunnen openen, ook moet je weten wat je wilt overmaken. Eerst op je scherm kijken hoeveel geld je van je spaarrekening wilt overmaken naar je eigen rekening lijkt me nog niet echt handig.
Anoniem: 424588
10 september 2014 10:39
Je kan nu al (lage bedragen) pinnen zonder je code in te voeren. En nu gaan we met spraakherkenning aan de gang.

Het lijkt mij een beetje te gevoelig worden aangaande de mogelijkheden dit te misbruiken. Pinapparaat in de tas en langs mensen heen lopen (hangt wel weer af van de afstand), en binnenkort met spraak je betalingen verifieren. Terwijl dit met een bandje opgenomen kan worden. Voor thuisgebruik is dit natuurlijk wel mooi, maar als consument zou je het ook daar bij moeten laten.

Ook is het handig te weten tot in hoeverre de spraakherkenning de "spraak" herkent, dit omdat je of verkouden kan zijn of schor bent. Maar daarintegen pak je met hetzelfde gemak je identifier.

Met deze "vooruitgang" lijkt het mij alleen maar vragen om problemen
Bij de ING app heb je twee keer dat je wat moet doen:
* de vijf cijferige PIN om in de app te komen (inclusief device serials)
* wederom je vijf cijferige PIN per betaling (inclusief device serials)

Wat ik begrijp is dat de laatste stap kan worden vervangen door door stemherkenning op het device per transactie (dus weer met device serials). Eerlijk gezegd vind ik dit veiliger dan nogmaals een eerdere code invoeren. Iedereen kan en mag afluisteren, de zin is al algemeen bekend. Ook al roep ik dit hardop in een trein en neemt iedereen dit op ... hebben ze nog steeds mijn telefoon unlock en de app PIN nodig en moet dit alles dus op mijn device gebeuren.

Ik zie dit als (kleine) verbetering maar met grote mogelijkheden naar de toekomst.
Nu nog fingerprint!
Nice, maar voor mensen zonder beperkingen beetje overbodig denk ik; de app werkt momenteel al erg fijn en heb nog nooit het idee gehad dat het sneller moest. Overigens praat ik ook gewoon niet graag tegen mn mobiel...

[Reactie gewijzigd door FloggingHank op 10 september 2014 12:12]

Leuk voor de heb maar hoeveel men het zal gebruiken? Dan moet het wel feilloos werken anders zal ik voor dat beetje tekst toch terug grijpen naar het toetsenbord. Ik zie dan wel weer een bruikbare toepassing als ik het doortrek naar een smartwatch. Als IOS gebruiker zit ik nu eerder op een integratie met Touch ID te wachten.
ach, zolang het werkt is het prima maar zelfs de stemherkenning van google werkt niet optimaal. het is gewoon niet echt handig klikken is sneller.. maar ja er is in ieder geval vooruitgang.
Als ik het goed lees is de pincode intoetsen alleen bij de 1e fase, en krijg je vanaf de 2e fase dus waarschijnlijk een zin op je scherm die je moet nazeggen? Waarna bij twijfel een 2e zin volgt. Van hardop inspreken van je pincode (wat ook onzinnig is natuurlijk) is dus geen sprake. Toch heb ik, ook al sta ik best open voor technische vooruitgang, toch nog altijd mijn twijfels bij dit soort ontwikkelingen. Gebeurt iets te vaak dat beveiliging na enige tijd toch niet zo strikt blijkt te zijn...

Wat ik niet helemaal snap is de opslag van 3 maanden van het stemprofiel, wil dit zeggen dat je iedere drie maanden een nieuw stemprofiel moet aanleveren? Of geldt die opslag voor de ingesproken zin bij autorisatie van betaling?

En tenslotte: Het najaar staat voor de deur, veel mensen verkouden, ineens hees/schor of een zeer nasaal stemgeluid, hoe gaat men hier mee om?
Ik vraag me af hoe precies stemherkenning is. Vaak klinken familieleden redelijk hetzelfde.

Sowieso zouden ze je een uniek stuk tekst moetten voorlezen voor verificatie. Anders kan een kind die 1 malig de zakgeld-spraakopdracht opneemt een hele bankrekening kunnen plunderen ;).
Anoniem: 402720
10 september 2014 10:44
Heel erg leuk - maar ik zie liever basisfunctionaliteit als een real-time transactieoverzicht dat klopt. Ben net overgestapt van een andere bank en helaas is is het niet allemaal koek en ei. Betalingen verifiëren per sms is echt heel erg gemakkelijk. Maar het transactie overzicht is echt een bende. Dus liever dat op orde dan stembediening. Ach ja, can't have it all. Iig goed dat ze proberen te innoveren.
Nee, dat is niet de bedoeling. Zoals vermeld in het artikel wordt er gebruik gemaakt van een stemprofiel. Dit kan natuurlijk je pincode zijn als je daarvoor zou kiezen, maar een betere manier zou zijn om een bepaalde zin op te nemen, en deze te gebruiken bij de authenticatie. De variatie en intonatie van de zin is daarmee onderdeel van de authenticatie en uniek genoeg om veilig mee in te kunnen loggen.
Er moet inderdaad een stemprofiel aangemaakt worden voordat je deze functionaliteit kunt gaat gebruiken.
Ze willen gaan werken met de zin:Luister naar mijn stem en je weet wie ik ben. Deze moet je eerst 3x inspreken om dat profiel te maken. Dan pas kun je deze optie inschakelen.
De software filtert bepaalde manieren van jouw eigen stem eruit om dit profiel te maken. Zelfs al zou je ziek zijn, is je stem hoorbaar anders, dan nog kan de software jouw unieke sound filteren.
Het is daarnaast geen verplichting om dit te gaan gebruiken, maar een feature. Puur om de techniek eens te testen en te kijken hoe het ontvangen gaat worden.
Je moet ergens beginnen met de implementatie van dit soort software. Vanuit de resultaten kan in dit geval de ING verder bouwen.

Mensen die al gaan lopen roepen dat ze in de trien zitten en dan hun pincode in moeten spreken.. Kom op zeg.. Als je in de trein zit dan heb je immers je handen vrij en kun je gewoon met je pin werken.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 11 september 2014 08:57]

Als ik met bankzaken bezig ben, heb ik daar altijd mijn handen voor vrij...

Ik vraag me af hoe ze een replay-attack gaan voorkomen? Moet je bij het inloggen elke keer een andere tekst uitspreken? Anders kan iemand ongemerkt je stem opnemen en dat opnieuw afspelen. Dat is een stuk makkelijker dan een code afkijken.
Een opgenomen stem met de zin: "Luister naar mijn stem en je weet wie ik ben" klinkt live zonder meer anders dan van een recording. Daar is dus in eerste instantie je stemprofiel voor. Zelfs met professionele aparatuur.
Daarnaast heb je altijd fysiek toegang nodig tot het toestel die overigens doorgaans ook beveiligd is met een pin of swipecode. Daarnaast heeft je app ook altijd een beperkt bedrag wat over te boeken valt. Eigen rekening is max 5000, naar derden 1000.

Ik heb te kort in dit project gezeten om de veiligheidfeatures van A tot Z te kennen. Maar geloof me, dit soort zaken zijn uitvoerig getest door een officieel erkende derde partij om dit soort mogelijkheden uit te sluiten.
De argumenten zijn begrijpelijk maar het is optioneel. Zie het als een live testfase om te kijken of dit, of soortgelijk daadwerkelijk potentie heeft.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 11 september 2014 08:57]

Het is overigens: 'Luister naar mijn stem en je weet wie ik ben'
Ja dat is em inderdaad!!!

Heb het aangepast,

Dankjewel Henk
Nog gemakkelijker, je maakt gewoon een/meerdere (bibliotheek) geluidsopname met je telefoon (?) van "Luister naar mijn stem en je weet wie ik ben" en de pret kan beginnen. Nou dat lijkt mij juist niet zo veilig voor een handige jongen/meisje met een geluidsstudio op zijn computer!

"Luister naar mijn stem en je weet wie ik ben" Repelsteeltje ?

Huh "Een opgenomen stem met de zin: "Luister naar mijn stem en je weet wie ik ben" klinkt live zonder meer anders dan van een recording. Daar is dus in eerste instantie je stemprofiel voor. Zelfs met professionele aparatuur."

Verdiep je eens in de geluids filter technieken, als je iets hoorbaar wilt maken kan dat op precies de juiste wijze door filteren weglaten of toevoegen van geluiden. Bij restoratie van de 'verschrikkelijke' oude LP opnamen wordt hier namelijk ook gebruik van gemaakt. [oud programma Cool Edit (Pro), maar er zijn tegenwoordig veel betere en nog handigere prgs]

Oudere Voorbeelden:
http://www.a-reny.com/iexplorer/index2.html
Restoring old Records. http://www.a-reny.com/iexplorer/restauration.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114984 op 11 september 2014 11:50]

Je pincode voer je nooit in bij mobiele apps, dus die vlieger gaat sowieso al niet op.
Het inloggen op de app en het autoriseren van een betaalopdracht verlopen nog via een pincode., 2e alinea.
Na het installeren van de app moet je een code van 5 cijfers instellen waarmee de app geopend kan worden en betalingen geautoriseerd. Die code heeft ING ook de naam "pincode" gegeven.
Aangezien PIN staat voor "personal identification number" *is* het ook gewoon een pincode. Een pincode is namelijk gewoon een numerieke code die gebruikt wordt om een persoon te identificeren als de rechtmatige gebruiker. Dit is dus een correcte naamgeving van ING. Het is inderdaad wel een andere pincode dan die van je betaalpas (met name omdat, zoals je noemt, het een 5-cijferige code is ten opzichte van 4-cijferige pincode op je betaalpas)
Overigens ben ik het eens met Ghostly dat het niet handig is om die hardop door de trein te roepen, echter lijkt het me bijzonder sterk dat dit gedeelte hardop gedaan zal worden. Het lijkt me dat hier het stemherkenningsmechaniek in het spel komt.
Zoals in het artikel ook gewoon vermeld staat zal in fase 1 de authenticatie nog via (het intoetsen van) een pincode verlopen, en willen ze in fase 2 ook stemherkenning gaan toepassen voor het herkennen van de gebruiker. Eigenlijk dus gewoon een kwestie van goed lezen (@Ghostly)
Nee, dat de telefoon hardop roept dat je saldo 1000 euro negatief is.
Dat is inderdaad minder handig, maar ik vraag mij af of het zo werkt. We gaan het vanzelf zien. Gelukkige is het een optie, je kunt dat dus prima gebruiken als je je oordoppen in hebt of alleen bent en in andere gevallen gewoon niet.
Ik snap al dat stem gedonder niet. Het is niet alsof je in de auto roept Maak even 50 euro over naar mijn broer. Een bank applicatie is het laatste waarbij je stem wilt gebruiken.
Dat scenario vind ik juist helemaal niet zo ver gezocht, en zie daar zeker het nut van in. Nog maar niet te spreken over mensen die moeite hebben met het bedienen van de app (denk aan slechtzienden of blinden.)
Inderdaad. Ik werk met deze doelgroep (blinden en slechtzienden) en deze technologie, en zij hebben veel baat bij gemak door spraak. Gisteren nog uitgebreid de ING Bankieren app uitgelegd. Voor sommigen mensen is dat erg ingewikkeld met de VoiceOver (spraak) en bediening met het touchscreen. Alles wat met spraakinvoer goed werkt, is dan meegenomen....
Als het maar optioneel blijft. Daar zijn allerlei redenen voor te bedenken.
Een andere groep doof/stommen heeft er juist nadeel/geen voordeel bij.
[...]
Dat scenario vind ik juist helemaal niet zo ver gezocht, en zie daar zeker het nut van in. Nog maar niet te spreken over mensen die moeite hebben met het bedienen van de app (denk aan slechtzienden of blinden.)
Het scenario is relatief ver gezocht, vind ik. Het is in NL veel makkelijker om (bijna waar dan ook) binnen 5 minuten een parkeerplaats op te zoeken, daar rustig de app te openen en met behulp van vingers & ogen geconcentreerd een betaling te doen naar die broer ten bedrage van 50 Euro.

Niet in de laatste plaats omdat er nog steeds hordes met weggebruikers zijn die hun telefoon/smartphone officieel niet eens mogen vasthouden voor bijvoorbeeld navigatie of (in dit voorbeeld) duidelijker inspreken wat de overschrijving moet behelzen.
Je kunt natuurlijk ook gewoon een (al dan niet bluetooth) oortje inhebben waardoor de telefoon hardop kan "praten" zonder dat iemand het hoort terwijl je de telefoon wel met je stem bestuurt.
Niet helemaal mee eens, stemherkenning kan wel handig zijn. Niet in een bank-app, maar je noemt het gebruik in de auto, en voor navigatie vind ik de stemherkenning in Maps toch wel een uitkomst hoor. Niet op je scherm turen, even vluchtig op dat microfoontje tikken en roepen maar.

Eerlijk gezegd vind ik stemherkenning alleen handig en te gebruiken wanneer je in een (relatieve) privé omgeving bent zoals je eigen auto, of alleen in een ruimte, of thuis. Soms zie je weleens mensen 'iets aan Siri vragen' in het openbaar. Mijn eerste gedachte is altijd dat ze een geestelijke aandoening hebben, moet ik zeggen, als ze tegen een stuk metaal en glas staan te lullen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 10 september 2014 12:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee