Ik ga maar even zeggen wat iedereen denkt: wat een onzin.
We kijken niet naar zwemwedstrijden omdat iemand zo snel mogelijk op een andere plek moet zijn en er water tussen ligt. Dan gebruik je wel een speedboot. We kijken omdat we willen zien hoe hard een persoon kan zwemmen. Wat kan het mij nou schelen dat de Apollo raketten sneller waren dan Max Verstappen? Waarom denk je überhaupt dat er bochten in een F1 circuit zitten?
Je hebt mijn punt dan ook niet begrepen. Sporten op zich kan leuk, gezellig en competitief zijn. Blijft ook leuk om te zien en het blijft een knappe menselijke prestatie. Er is een reden dat autosport gereguleerd is. Veel computergestuurde hulpmiddelen zijn verboden bijvoorbeeld.
Ik noemde dan ook e-sports, waar het meer een kwestie is van knopjes op het juiste moment indrukken. Is ook topsport naar mijn mening, doe er zelf ook aan mee. Alleen snap ik ook best dat zodra een AI (alle) games beter dan een mens kan, het toch wat afbreuk doet aan de charme van iets goed kunnen op dat gebied. Dat is tenminste mijn mening erover, dus heb ik liever niet dat je dat als 'onzin' wegzet. Dat is in bovenstaande artikel ook juist precies wat er gebeurd is! De focus om e-sports te blijven doen, zal naar mijn mening meer op 'voor de lol' komen dan op 'de beste van de wereld' worden.
[...]
Klopt.
[...]
Klopt.
[...]
Onzin. Ik heb nog nooit een leuk gesprek of leuke discussie gehad met iemand die voortdurend bronnen op internet aan het naslaan is. Parate kennis versterkt je positie in ieder fatsoenlijk gesprek. Alleen in internetfora of andere slow-chat-media kun je ongemerkt de tijd nemenvoor JiT-feitenonderzoek, maar dat is een aanvulling op onze bron van kennis, geen vervanger.
In een gesprek hebben mensen het dan ook over de zaken die ze persoonlijk interessant vinden en dus ook gewoon automatisch uit hun hoofd gaan weten. Het ging mij in het voorbeeld over kennis als plaatsnamen, data in geschiedenis (deels), enz. Google Maps is in onze cultuur iets wat je vrijwel standaard overal tot je beschikking hebt. Dat verlaagt de motivatie om allerlei plaatsnamen of dat soort data uit je hoofd te gaan leren. Ook in het onderwijs blijkt dat de focus heel sterk is verschoven van iets kunnen reproduceren als parate kennis, naar het leren van vaardigheden om bestaande kennis toe te passen. Volledig terecht op dit moment natuurlijk. Iemand die alle formules uit de Binas uit zijn hoofd kent, is niet per definitie slimmer of beter in exacte vakken dan iemand die de Binas slechts gebruikt. Parate kennis is niet weg, maar voor een groot deel overbodig. Een leuk gesprek voer je dan (meestal) ook niet over of iemand weet wat de hoofdstad van Australië is.
Wat mij betreft, geef je dus eigenlijk aan dat je het eens bent met mijn voorbeelden.
Als we echt voor de best mogelijke (niet de best menselijke) prestaties zouden gaan, dan zouden we alle natuurlijke factoren wel uit de sport halen: voetbalvelden zouden kunstgras krijgen, scheidsrechters zouden vervangen worden door camera's die de plek van de bal in de gaten houden....
Okay, ik zal het maar toegeven, ik kijk eigenlijk nooit sport omdat ik er de concentratie niet voor op kan brengen, maar ik denk wel te begrijpen waarom anderen het kijken.
Begrijp ik uiteraard ook heel goed. Dit is niet waar het hier om gaat. De trend is dat waar digitale revolutie een aanvulling op onze prestaties geeft, het ook langzaam de motivatie verlaagt om als mens op minder efficiënte manier dezelfde prestatie na te doen.
Kan best zijn dat de focus meer op plezier en gezondheid (door sport) komt te liggen, dan op puur de beste prestatie te geven.
Honderd jaar geleden waren paardenraces hip en ging dat snel. Sinds de komst van auto's werd het gemotoriseerd racen populairder. Dat is nu gekomen tot de high-tech F1 als snelste optie. De grenzen worden verlegd en motivaties voor de oudere vormen verlagen. Max Verstappen zou misschien vroeger een renpaard hebben gewild, op dit moment zal hij er weinig mee hebben. Zijn motivatie voor een paard is vrij laag geworden.
Een AI die zichzelf volledig zelfstandig nieuwe games aanleert, is iets nieuws en zal voor een deel van de mensen het doel om de top te halen gaan verlagen. Dat lijkt mij wel. Dat menselijke sport daarnaast gereguleerd kan blijven en ook gewoon leuk en interessant blijft, is een andere discussie. Ben het daar ook gewoon mee eens trouwens.
[Reactie gewijzigd door Playa del C. op 29 november 2019 10:24]