Een menselijke speler heeft een kunstmatige intelligentie verslagen in het bordspel go. Hij werd daarbij weliswaar zelf ondersteund door een computer, maar het gebeurt inmiddels zelden dat mensen het spel kunnen winnen van een AI.
De Amerikaanse Kellin Pelrine versloeg KataGo-bot JBXKata005, een kunstmatige intelligentie die is ontworpen om het bordspel go te spelen, in 14 van de 15 spellen. Go is een eeuwenoud spel waarbij spelers elkaar op een bord van 19 bij 19 velden met zwarte en witte stenen proberen te omsingelen. In de afgelopen jaren werden er meerdere kunstmatige intelligenties opgezet die bedoeld waren om go te kunnen winnen, met als bekendste voorbeeld AlphaGo van Google. Dat won in 2017 voor de eerste keer een wedstrijd tegen een mens. Later stopte een wereldspeler met het spel toen die vond dat de AI altijd beter zou zijn dan een mens.
Sindsdien zijn de go-modellen alleen maar beter geworden, maar naar nu blijkt dus niet volledig onverslaanbaar. Pelrine kon winnen van KataGo met hulp van een andere AI. Het Amerikaanse onderzoeksbedrijf FAR AI liet een eigen programma een miljoen spellen spelen tegen KataGo om te onderzoeken of KataGo bekende kwetsbaarheden in het spel had. Daaruit kwam een strategie rollen die Pelrine vervolgens kon toepassen in het spel. Die strategie bestond eruit dat Pelrine een grote lus rondom de groepen van de AI heen legde en de AI ondertussen afleidde door stenen in de hoeken van het bord te leggen.
Volgens de makers hoefde er niet per definitie een AI te worden ingezet om die kwetsbaarheid te vinden. Dat was 'moeilijk, maar niet onmenselijk', zeggen de makers. Een menselijke speler op topniveau zoals Pelrine wordt dus tijdens het spel zelf niet ondersteund door de helpende AI. Later wist Pelrine ook te winnen van Leela Zero, een alternatieve go-AI.