Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Techjuwelen - Apple iPod - Synoniem voor muziekspeler

27-10-2019 • 06:00

139 Linkedin

De komende weken kijk je op Tweakers om de zondag naar de tweede reeks van onze videoserie Techjuwelen. Sommige producten waren echte gamechangers en hebben de techwereld voorgoed veranderd. In deze serie bespreken we dit soort producten en vertellen we over de impact die ze hebben gehad of nog steeds hebben. Ook komen er producten voorbij die ooit veelbelovend waren, maar uiteindelijk een mislukking bleken. In ieder geval vormen alle items die langskomen een interessant hoofdstuk in de technologiegeschiedenis.

In deze eerste aflevering gaan we terug naar de tijd van de draagbare muziekspelers. Steve Jobs presenteerde in 2001 een product dat de koers van Apple radicaal zou veranderen. Het kleine monochrome scherm, 5GB opslag, de iconische draaischijf...we hebben het hier natuurlijk over de iPod. Jobs zag een digitale muziekrevolutie plaatsvinden maar zag tegelijkertijd dat er nog geen marktleider was. Tijdens de hoogtijdagen was de iPod verantwoordelijk voor 40 procent van Apple's omzet en gingen er honderden miljoenen muziekspelers over de toonbank.

Onze eerst reeks afleveringen gemist? Dit zijn ze op een rij:

Reacties (139)

139
128
57
6
1
50
Wijzig sortering
Ik denk dat het belang van iTunes voor de ipod hier niet helemaal goed wordt ingeschat. Dankzij iTunes was er ineens een online muziekwinkel die automatisch je net aangeschafte muziek op jouw ipod zette. Klik, koop en luister. Zo simpel was het daarvoor nooit. Dat maakte het voor het grote publiek een van de meest interessante spelers. Het is niet voor niets dat eind jaren nul iTunes bijna driekwart van de markt voor online losse verkoop van digitale muziek in handen had.

[Reactie gewijzigd door Banix op 27 oktober 2019 09:48]

Kopen van muziek in iTunes kwam pas een paar jaar nadat de iPod op de markt kwam, dus ik vind niet dat je dit zo kan stellen. Die iTunes store was toen ook helemaal niet zo'n logische stap, want waarom zou je betalen voor muziek die je al op CD hebt gekocht. Als ik het me goed herinner kon je in het begin ook gratis nummers downloaden die al in je Library zaten (meestal geript van CD).

Uiteindelijk is het idee van de iTunes Store wel een revolutie gebleken, maar op de iPod heeft het volgens mij helemaal niet zoveel effect gehad.
Het probleem was dat je om je mp3 speler te vullen veel extra stappen moest doen: downloaden, cd’s rippen of op andere manieren verkrijgen. Er zat maar anderhalf jaar tussen ipod en iTunes music store.

Daarnaast was er een wirwar van diensten met legaal aanbod en was Apple de eerste die alle muziek van de big5 in een dienst kon aanbieden ( zie stukje Wikipedia hieronder)

“Zo was er vrijwel geen uitwisseling van tracks tussen deze verschillende aanbieders, zodat je bijvoorbeeld geen nummers van Sony Music en Universal Music kon kopen bij MusicNet en andersom. Bovendien werkten de meeste van deze aanbieders met een abonnementsvorm, waardoor je eerst een standaardbedrag moest betalen voordat je vervolgens aparte nummers kon kopen. Vervolgens kreeg de gebruiker met allerlei restricties te maken als het ging om bijvoorbeeld het branden van de nummers op een cd of het kopiëren ervan.

Apple wilde aan deze wirwar van aanbieders en beperkingen een einde maken door één alomvattende online music store te openen. Steve Jobs kreeg de "Big Five" - de vijf grootste platenmaatschappijen ter wereld van dat moment, te weten EMI, Universal, Sony, Warner en BMG - zover om nummers beschikbaar te stellen voor de nieuwe dienst, nadat er lang werd onderhandeld over de vergoedingen die de platenmaatschappijen en de artiesten voor de downloads zouden krijgen.

Op 28 april 2003 opende de iTunes Music Store in de VS met 200.000 tracks. Het initiatief bleek meteen een succes: al in de eerste week werden 1 miljoen tracks gedownload[1]. In oktober 2003 was het aantal tracks in de winkel al verdubbeld. Een maand later verscheen de Windows-versie. Binnen een jaar na de lancering van de iTunes Music Store waren er al 50 miljoen tracks gedownload[2]. In juni 2004 werd de iTunes Music Store ook buiten de VS beschikbaar, onder meer in Nederland.“
Toch wel grappig dat mensen iTunes verschrikkelijk vonden werken. Terwijl het ontwikkeld was om de grootste digibeet ermee te laten werken. En die konden (mijn ouders bijvoorbeeld) er prima mee overweg. Juist het idee dat de muziek niet meer in mapjes op je computer georganiseerd staan, maar dat je je muziekcollectie kan beheren, zoals in een kast, maakte het voor veel mensen beheersbaarder en makkelijker. Voor mij maakt het niks uit, beide methoden waren simpel. Eerst een Creative daarna iPod. Vond die creative wel een groot en lomp ding, die uiteindelijk in de fik vloog tijdens het opladen.
Voor digibeten was het fijn en simpel. Je koopt muziek via itunes en het staat er snel op. Als je mp3s van limewire kwamen was het gebruiksgemak opeens een stuk minder ( naast alle virussen)
Dat valt toch ook wel mee? Via 'Bestand->Bestand aan bibliotheek toevoegen ' staat het zo in je Bibliotheek. Volgens mij werkt slepen vanaf je bureaublad naar iTunes ook nog wel.
Drag and drop werkte zeker en vast, natuurlijk wil dit niet zeggen dat iTunes geen drol van een programma was.
iTunes was een zeer goed programma toen het uitkwam voor de Mac. iTunes was toch echt wel één van de beste media spelers toen. Op Windows was het naar horen zeggen wel een drol van een programma.
Kan ik beamen. Op de Mac was de integratie vrijwel perfect en was t een snel ding. Ik heb het ook heel lang gebruikt.

Op Windows begon de ellende al met de installatie: gebundeld met Quicktime (tray app) plus eigen tray app en service. Dan deed dat ding er een halve minuut (!!) over om te starten en dan kreeg je iTunes voor Windows: een programma wat zelfs z'n eigen font smoothing gebruikte met het menu in de metallic titelbalk geforceerd. Zag er niet uit. Ik heb het proberen te gebruiken als muziekspeler en bibliotheek manager maar de non-nativeness en lag + autostarts (die bij elke update terugkwamen!) waren me te veel. Dat had Apple naar mijn mening veel beter moeten doen.

Ik heb speciaal een Mac mini aangehouden destijds voor onder andere de Mac versie van iTunes.
"Ik heb speciaal een Mac mini aangehouden destijds voor onder andere de Mac versie van iTunes."

Dan heeft Apple haar belang dus perfect vertegenwoordigd ;)
Viel op Windows ook wel mee, ik gebruikte het ook dagelijks totdat ik naar Spotify overstapte. Zelfs toen ik nog geen iPod had gebruikte ik het op Windows. Het was alleen best wel traag, zeker als je het beheer van je iPod/iPad/iPhone ging doen met het constant syncen. Maar ondanks de traagheid was het wat mij betreft de betere muziekspeler, óók op Windows.
Alleen liep dacht ik wel snel vast bij een beetje een muziekcollectie.
Op welk platform, en wat is 'een beetje'?
Niet op windows, tenminste niet hoe ik het me herinner, was toen maar 9 ook dus misschien dat ik het gewoon verkeerd deed
Hier was de 1e mp3 speler een rio500 :)
32mb later 64 en dan mp3 op mp3pro format wat officieel niet werkte

Check ook de heerlijke reacties op tweakers.

Guldens

Wat is mp3?

Ik heb nog maar net internet


nieuws: Diamond Rio 500 review

[Reactie gewijzigd door Morress op 27 oktober 2019 13:56]

Moderators bestonden toen ook nog niet zie ik
Nee, de 'modderfokker' opmerkingen vliegen je om de oren :+
Mp3pro werkte op elke mp3-speler. Het bestond immers uit een basislaag die volledig compatibel was met mp3. Dit was dan echter slechts 22khz (exacte getal ben ik niet zeker) ipv 44 kHz. De andere “kHzen” zaten in de verbeteringslaag waarvoor je een mp3pro speler nodig had.
Ik, als gebruiker die zn mappen altikd al wist te ordenen, was stomverbaasd toen ik die library files zag op apple systemen voor fotos, muziek en wat niet al. Wat een gedoe! Voor mij een reden geen appleklant te zijn.
Als je in de library bestanden gaat kijken is het vrij veel. Maar het is dan ook niet de bedoeling om erin te kijken en zeker niet te werken. Het gaat om hoe je er in het betreffende programma mee werkt, en dat vindt ik een prettige workflow. Ik loop op mijn surface altijd te klooien met file beheer. Volgens mij is het mappen systeem ooit ontwikkeld om mensen te laten wennen aan een computer (mappen gelijk aan documenten lade in bureau/kast). Beheer in applicatie is naar mijn mening fijner. Je ziet het ook steeds meer in applicaties verschijnen.
Bovendien heb ik genoeg libraries moeten repareren, daar waar dat lukte.

Groter probleem heb ik met het gesloten ecosysteem. Ik wil niet vastzitten aan 1 bron voor apps. Ik wil geen appmakers die door hoepels moeten springen om zich te conformeren aan dat gesloten ecosysteem voor apple ze toelaat. Ook heb ik problemen met alles van icloud en haar functionaliteit (help maar eens iemand die overstapt naar iets anders de shit eruit te halen). Ook snap ik niet dat het normaal is dat apple je de browser geeft (zonder browserkeuzescherm), office (moet microsoft eens flikken), video-editing software en foto-editing software voorinstalleert en op die manier de concurrentie voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker uit het zicht houdt. Als klap op de vuurpijl die ipad pro... een usb-typec aansluiting die niet universeel is..... geen externe opslag accepteert. Leg dat maar uit aan iemand die professionele fotograaf is en denkt: ideaal die usb... oh en de magic mouse, wauw wat wil ik dat ding ieg nooit weer gebruiken, pak nog liever een powerglove.

Nee. Apple doet haar stinkende best om mij duidelijk te maken: wij maken geen producten voor jou.

Apple producten, van de diensten tot de hardware, zijn goeie producten voor degene die ze wil. Prima kwaliteit. Werkt goed.
Het dwaalt nu wel erg af van waar we het over hebben: iTunes en muziekbeheer. Gaat me ook niet om wat beter is, maar begon met mijn verwondering over het geklaag over iTunes. Inmiddels wel duidelijk dat de ervaring op windows voor velen minder is alleen deel ik deze ervaring niet. Jaren iPod en windows gebruikt. Vond het een fijn systeem en werkte goed samen met mijn grote muziek collectie. Verder begrijp ik dat het erg individueel is wat prettig werkt.
Itunes. Ik kan er net zo slecht tegen als samsung kies.

Maar samsung kies heb ik vrijwel nooit echt nodig gehad.

De creative labs mp3 speler die ik in de tijd van de ipod had kon dan wel geen gigabytes opslaan, maar had echt een goed geluid. Met knoppen om fatsoenlijk de mappen door te zoeken en was prima ding. In die tijd heb ik itunes wél gebruikt een korte tijd. Net als dat ik vroegah quicktime gebruikte. Ik ben er niet compatible mee. Ik heb het wel gehad over dat converteren bv, doe ik niet aan. Snap niet dat dit als normaal wordt gezien ook. Ik sleep al sinds jaar en dag in verkenner de bestanden die ik wil naar apparaat die ik wil en apparaat speelt af, ok die creative labs mp3 wilde ook alleen maar mp3, wav en handvol andere dingen, maar die tijd is geweest.
Maar was idd redelijk off topic.

Mijn excuus
Dont care. Mijn bestanden, bepaal zelf wel hoe, waar, in welke vorm ik het neerzet.

Heb ervaring met die producten dankzij werk, ik bleef neutraal en zelfs positief. Ik snap wel waarom.het logica heeft voor sommigen. Leg het uit aan mensen, mij om het even. De meningen die ik terug kreeg waren gewoon verdeeld.

Maar ik kan er zelf niet mee leven. En hoeft ook niet :)

Bovendien wil ik software installeren die ik wil installeren. Ook zoiets. File manager staat ook op mn android op mn homescreen, mijn bestanden en ik manage ze zelf wel.

Ook hoeft voor mij geen file geconverteerd te worden, heb spelers die afspelen ongeacht wat ik ze voer. Werkt het niet, download ik een codec. Wil geen afgesloten systeem.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 27 oktober 2019 18:48]

Je haalt nogal wat doorelkaar MacOS of IOS. Op MacOS heb je al de vrijheid die je wil de zaken welke voor jou nadelen zijn betreft IOS.
Ok meer on topic mbt bestandsmanagement.

Als ik in macos een bestand dupliceer en in een ander map zet, zet macos het niet in die andere map, slechts een verwijzing... tenminste, dat is mijn ervaring ermee.
Het was vooral een lomp en traag programma wanneer je het onder Windows draaide.
Het werkte minder flexibel dan het alternatief, MP3's naar een verwisselbaar station kopiëren, want je kon met iTunes geen muziek meer terugzetten vanaf je MP3 speler naar je PC en het maken van playlists werkte veel trager dan het aanmaken van een map in een filesystem.
Ook moest je elk muziekbestand afzonderlijk naar het programma slepen, want met mijn 200+ GB aan MP3's kon het programma niet overweg. En dan was iTunes daarna ook nog eens tig seconden bezig, een tijd waarin je de iPod niet mocht ontkoppelen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 27 oktober 2019 12:21]

op windows kon je (en kan je nog steeds) gewoon volledige mappen importeren hoor
Dat werkte bij mij altijd een beetje vaag. Ik had altijd het idee dat dan al mijn mp3's gekopieerd werden in plaats van dat de speler referenties naar de oorspronkelijke mappen bijhield.
dat was dan weer een andere optie waarbij itunes automatisch ook de bestanden naar de itunes muziek map kopieerde. Ik vermoed dat je dit had opstaan en een uitzondering op het normale systeem toevallig gevonden had ;)
iTunes was (en is) op zich wel gebruiksvriendelijk, het probleem is dat het op Windows, toen die versie er eenmaal was, alles behalve goed werkte. Het was vaak enorm traag, durfde zelfs wel eens crashen en update management is iets wat ze tot op vandaag niet kennen (download heel de app maar opnieuw voor een bugfix update). Hoe goed het op de Mac ook was, op de PC heeft het te weinig liefde gekregen van Apple.
Ik vond Itunes onder Windows geweldig. De oudere versies dan.
Overigens stond mijn muziek nog altijd in mapjes, Artiest > Album > Nummers. Dat vond ik gewoon prettig, en had in Itunes dan altijd het vinkje uit staan bij de optie 'Itunes je muziek laten beheren'.
Want het was zo makkelijk om een mapje toe te voegen aan je collectie, en de tags te bewerken.

Met de komst van de winkel kwam er steeds meer bloat in Itunes (installatiebestand van een paar honderd MB)en werd het steeds trager. Natuurlijk was het vanaf het begin al geen native Windows applicatie, maar het werd op een gegeven moment echt te gek.

Ik heb ang van mijn Ipod genoten. De eerste versie ligt hier nog steeds, compleet met doos en boekjes en alles. Daarna heb ik ook nog de Ipod Photo gehad. Heerlijke speler met veel opslag.

En nu? Hebben we allemaal een mobiele telefoon die in veel gevallen zelfs een betere geluidskwaliteit levert dan de (oude) Ipods. Want eerlijk is eerlijk: De geluidskwaliteit was niet geweldig, ook niet met een dikke koptelefoon.
De grootste revolutie die de iPod naar mijn mening heeft veroorzaakt, is het ontstaan van Podcasts.
Ja, het was tof dat je hele CD-collectie erop kon, maar het ontstaan van een nieuwe manier van broadcasten, die het mogelijk maakte om van de mainstream media af te stappen en naar nieuwe kanalen met een nieuw soort inhoud te luisteren, was echt revolutionair. De iPod is hiervoor zeker een katalysator geweest, als het er niet direct voor verantwoordelijk was.
De iPod O+

Wat een fijn werkend product was het toch. Natuurlijk was het hele overzetten van je muziek via iTunes niet fantastisch, maar als het eenmaal op je iPod zat was het wel een verademing hoe snel en logisch de bediening was.
Ik heb zelf een tijd lang met grote tevredenheid een iPod 4th gen gebruikt. Dat was het model die het click wheel geperfectioneerd had en geen aanvullende knoppen meer had.

Inmiddels niet meer voor te stellen dat je toen zo'n groot en log apparaat had enkel voor muziek, echter was het destijds een verademing om (in mijn geval) 20GB op zak te hebben.

De iPod heeft ons allen wel gebracht waar we nu in 2019 staan. Want zonder (het succes van de) iPod was er geen iPhone geweest en had de gehele markt en compleet anders uit gezien. Daarnaast blijft de iPhone bepaalde design invloeden van de iPod houden. Ook zijn de (zeker destijds) iconische witte oordopjes een vast gegeven in ons straatbeeld geworden en zijn zelfs de meest recente AirPods een doorontwikkeling van de eerste oordopjes.

De iPod is dus voor aanzienlijk meer verantwoordelijk geweest dan je op het eerste gezicht zou zeggen...
De iPod heeft ons allen wel gebracht waar we nu in 2019 staan. Want zonder (het succes van de) iPod was er geen iPhone geweest en had de gehele markt en compleet anders uit gezien.

Ja zo kan je nog wel even doorgaan, zonder de investering van Microsoft was Apple er niet meer geweest, als jobs niet was teruggekeerd naar Apple , etc etc
Laten we de uitvinder van het wiel bedanken, zonder hem zag het er anno 2019 ook heel anders uit...

Het is goed zichtbaar dat de iPhone een verlengstuk op de iPod was. Als de iPod niet was aangeslagen had Apple gewoon braaf z’n focus op computers gehouden. Daarnaast is het duidelijk dat ook losse muziekspelers een keer overbodig zouden worden. Apple heeft dit goed ingezien en heeft zelfstandig de iPod, op het hoogtepunt, de nek omgedraaid en het over laten gaan in een telefoon.

Maar waar ik vooral op doelde is het feit dat, zeker in het begin, het design en heel het idee er achter veel raakvlakken had op de iPod en de iPod, meer dan welk product (van Apple) dan ook, aan de basis voor de iPhone heeft gestaan. We weten vervolgens allemaal wat de iPhone eigenhandig heeft veroorzaakt...
Het initiële idee achter de iPhone was dan ook dat het een iPod met telefoonfuncties zou worden. Er waren 2 verschillende teams voor de iPhone. Eentje dat gebaseerd was op de iPod en eentje op een touchscreen. Het iPod team werd ingeschat als de winnaar omdat men Steve Jobs niet kon overtuigen van een werkend touchscreen model. Het is pas toen men de bounce back als je op het einde van een lijst scrolt toonde aan Steve Jobs dat hij het potentieel inzag. Tot dan toe leek het dat het programma gecrasht was als je het einde van de lijst bereikte.
Dat kan je niet zeggen. Apple was voor de iPod al aan de gang met de Newton, alleen sloeg die niet echt aan. De iPod bewees dat de technologie er inmiddels wel klaar voor was. In hoeverre de iPod echt bepalend is geweest voor de iPhone is volgens mij moeilijk te zeggen. In de Wikipedia pagina voor de iPhone komt de iPod nauwelijks voor. Er wordt alleen genoemd dat iTunes, dat ontwikkeld was voor de iPod, goed van pas kwam bij de iPhone.
De iPod touch is een multimedia apparaat waarin je alle soorten van media, incl. games kan doen. Het is feitelijk een soort iPhone Lite zonder telefoon functies.
Komt Sony deze eer niet toe daar zij de eerste echte goede draagbare muziekspeler hebben ontwikkeld?
Namelijk de Walkman. Zonder Walkman ook geen Apple iPod.

Philips had ook nog een digitale variant van de Walkman met digitale tapes.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 27 oktober 2019 09:18]

Er was inderdaad een heel mooi alternatief van Sony. Maar er waren meerdere. De success van de mp3 speler was overigens niet te danken aan Sony. MP3man waren volgens mij een van de eerste (zoniet, de eerste). Overigens was de clickdisk ook niet veel later uit, maar die waren vooral bekend in Japan.

Toen ik bij de V&D op de electronica afdeling nog werkte, zo een 20 jaar terug, kwamen veel (100+ over de jaren) klanten voor een ipod vragen, maar ze wilde geen Apple IPod ;-). Het was werkelijk een synoniem voor de mp3speler.

Overigens vind ik nog steeds de eerste versie de allermooiste.
Ik denk @Tourmaline de originele Sony walkman bedoeld
zeker het absolute (analoge) begin
iconisch zeker --> zie the gardians of the galaxy film

De ipod is ook icoon voor het digitale vervolg daarop (het tweakers domein)
iconisch gebruikt in de film baby driver

Sony's idee, mini disc, geluid was in het begin echt duidelijk slechter dan 192k mp3, minidisc werd nog heel lang gebruikt voor live recordings onderweg (bij optredens en concerten bijv. met externe microfoon)
Philips idee, DCC, Digital Compact Cassette, logisch vervolg van philips als uitvinders van de cassette, was kwa geluid weer veel beter dan mp3 en minidisc.
Ik heb beide nog niet in films voor bij zien komen ;)

Ik heb de walkman, dcc, minidisc, ipod, iphone allemaal gekocht, gebruikt en bewaard.
de ipod touch is en blijft mijn absoluut favoriet, en gebruik die nog steeds een paar keer per week.
Leuk die historie te zien ja :-). Minidisk was echt jammer, maar wel eerlijk, ik vond ze er mooi/spannend uitzien. Kleine discs, lekker futuristisch, dacht ik, vroeger :Y).

DCC is dat hetzelfde als DAT? Die dingen worden nog steeds als master tapes gebruikt in sommige studios. En dan zijn ze geliefd voor hun karakter die ze in de AD conversieproces 'toevoegen'.

Ik vind het jammer dat het eerste model niet meer gemaakt word. Zou een moderne versie best willen kopen.
DCC is niet het zelfde als DAT

DAT was er nog eerder als DCC

het idee van DCC was dat je je oude cassette bandjes ook kan afspelen op een DCC speler
werkt prima, met DAT niet
DAT principe werd dan wel weer in de pc gebruikt als backup medium.
Alleen 30 tot 40 seconde wachten om een nummer te skippen was absoluut het doodvonnis in mijn idee

CD-Man Mini Disk en mp3 spelers hebben daar allen geen last van

Die minidisk schijfjes vind ik inderdaad ook top eruit ziet
Die heb ik nog wel vaak in films voorbij zien komen, maar dan in het idee van Data drager, wat Sony ook echt gemaakt heeft later, maar niet bij de introductie.
"Wat een fijn werkend product was het toch". Ben het 100% met je oneens.

Fout, Wat een fijn werkend product is de Ipod. Het enige Apple product wat ik ooit gekocht heb en tot de dag vandaag dagelijks gebruik. Ultieme vrijheid, geen online verbinding benodigd en 128gb muziek bij je. Ik heb het over de classic. Ik was en ben nog steeds enorm ontstemt toen Apple het product stilletjes uit de schappen had gehaald zonder een fatsoenlijk alternatief voor aan te bieden. De Ipod's die ze nu verkopen hebben minder opslag. bediening is ruk en zijn veel te duur. Muziek via een smartfoon werkt gewoon niet goed, Mijn Ipod heb ik al tien jaar en zou hem kunnen verkopen voor het bedrag dat er 10 jaar geleden voor betaald heb, wat ik uiteraard nooit zal doen. Ik ben er erg zuinig op, want er is op de markt geen enkel product dat de Ipod classic kan vervangen.

Ik had indertijd gedacht dat apple met een Ipod new zou komen, met flash geheugen, lichter en bluetooth. Helaas gaat het bij Apple om de grote getallen (lees dollars) en niet om een mooi product voor een minder grote groep op de markt te brengen
Ik denk echt dat je in de minderheid bent. Ik zelf had vroeger een gigantische muziekbibliotheek die hinderen gigabyte in beslag nam. Tegenwoordig doe ik alles via Spotify en heb nog maar een zeer bescheiden bibliotheek van Flac bestanden (veelal echt hifi “demonstratie” albums).

De smartphone heeft bij mij, zoals bij velen, praktisch alle losse apparaten vervangen. Het is zelfs met afstand mijn meest gebruikte apparaat.

Maar voor iedereen is dit natuurlijk anders en is er nog altijd een nichemarkt die vasthoudt aan het oude. Iets dat tot zekere hoogte natuurlijk ook z’n voordelen heeft.
"Maar voor iedereen is dit natuurlijk anders en is er nog altijd een nichemarkt die vasthoudt aan het oude. Iets dat tot zekere hoogte natuurlijk ook z’n voordelen heeft."

En soms is het zelfs per product verschillend. Zo stream ook ik tegenwoordig alles (eerst via Spotify en XBox Music (later: Groove), sinds kort via YouTube Music). Maar ik zou bijv. nooit van mijn leven een slimme speaker willen; geef mij maar mijn gewoon een ouderwetse (in de zin van: niet-slim).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 27 oktober 2019 12:03]

Ik gebruik inmiddels al een paar jaar Spotify, en ik ben helemaal klaar met Spotify eigenlijk. Het feit dat albums stilzwijgend verdwijnen uit de catalogus, zonder waarschuwing vooraf, of überhaupt enige melding.. Het feit dat ontbrekende albums van artiesten niet aangegeven worden.. Het totaal ontbreken van slimme queueing van albums...
De huidige iPod touch is dit jaar nog vernieuwd tot 256 GB opslag.
En met Apple Music of Spotify beter dan ooit.

De iPod classic was ondanks dat die draagbaar was erg gevoelig voor schokken.
Daar heb je dan ook geen last meer van.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 27 oktober 2019 10:32]

De ipod touch is totaal irrelevant geworden met de komst van smartphones. Apple music en Spotify kun je ook gewoon op je telefoon zetten. Ikzelf gebruik ook nog steeds een ipod classic. Alle muziek lekker lokaal en via Mediamonkey synchroniseren.
Schokken is idd iets waar meerdere van mijn classics het hebben begeven (bijv. laten vallen tijdens het fietsen), maar vandaag de dag kun je de interne harde schijf vervangen voor flash geheugen met een beetje tijd en moeite.
Draai-telefoons zijn ook "overbodig" geworden , normale "ontwikkeling" bij technologische producten.
De ipod touch is totaal irrelevant geworden met de komst van smartphones. (en één zin later...) Ikzelf gebruik ook nog steeds een ipod classic.
Volgens mij spreek je jezelf hier een beetje tegen ;)
Voor mij is de iPod mini ook nog steeds een geliefd apparaat: mijn kinderen hoeven nog niet zo nodig een mobiele telefoon maar willen wel hun eigen muziek kunnen luisteren. En als ouder wil je dan ook nog een apparaat dat een beetje robuust is... Enter iPod mini!

Mijn eigen iPod uit 2009 doet het nog goed en op Marktplaats heb ik er laatst nog 2 bij gekocht, heb je ineens weer een hele muziekcollectie erbij die wat verder uit je reguliere repertoire ligt :D

Ze zullen over een paar jaar vast in de lade verdwijnen, maar een zeer terecht Techjuweel.

edit: je spreekt jezelf inderdaad niet tegen, ik had gemist dat je over 2 verschillende versies van de iPod sprak 8)7

[Reactie gewijzigd door ZwolschBalletje op 28 oktober 2019 20:24]

Hoezo spreek ik mijzelf tegen? Het enige pluspunt dat de iPod touch destijds had was het touch scherm, maar met smartphones is er letterlijk geen enkele reden die ik kan geven t.o.v. een smartphone.

De classic heeft:
- grote lokale opslag (156 GB)
- Enorm goede batterijduur; ik laad gemiddeld 1x per 2 weken de batterij op
- Goede en intuitive interface
De iPod touch is relevant voor een kleinere doelgroep, zoals kids.
En is ook populair voor zakelijke omgevingen omdat het goedkoop + alle apps heeft. Zoals horeca om bestellingen op te nemen, transport.
Ikzelf kom uit de horeca en ik denk dat die trend al lang is stopgezet. Vandaag de dag worden veel meer telefoons gebruikt die water/stofbestendig zijn en tegen een stuitertje kunnen. Ik vind het een prima apparaat, maar is niet in staat om betrouwbaar in een horeca omgeving (m.u.v. de exclusievere cq. meer chique restaurants)
Ik zie ze veel ook met een hoes of vast aan de arm. Ideaal doordat er zoveel iOS apps voor zijn.
De Ipod touch bestond al ten tijde van de Ipod classic, Ik zie ze in de pricewatch dat het interne geheugen is opgekrikt tot 128gb voor een redelijk prijs. Helaas niet met het fameuze scrolwiel dat ik zelfs in mijn jaszak kan bedienen, maar een Iphonescherm 8)7 , kan je net zo goed een smartphone gebruiken.
Ja dit dus, ik wil niet elke keer mijn iPhone pakken om een volgend nummer te kiezen. En ja ik gebruik nog old school bedraad koptelefoon zonder ab :+
Gebruik je ab of Siri.
Eens, ik heb nog steeds een iPod 4G 30GB liggen die ik in 2005 nieuw kocht, waarvan alleen de accu nu echt aan zijn einde is, en een iPod Touch 4G 30 GB die ik 2e hands overnam (accu nog uitstekend), beide prima te gebruiken in combinatie met een laadkabel of dock, bijv. in de auto.

Een nog steeds ongeëvenaard product.

Zelfs al had het wat suffe eigenschappen: als externe opslag (toendertijd bijv. met een 30-pins CF-lezer voor foto-opslag) was het waardeloos, trok acuut de accu leeg.

Een upgrade van de 4G met een CF-kaart en een verse accu ligt voor de hand. :P
"Wat een fijn werkend product was het toch". Ben het 100% met je oneens.

Fout, Wat een fijn werkend product is de Ipod. Het enige Apple product wat ik ooit gekocht heb en tot de dag vandaag dagelijks gebruik. Ultieme vrijheid, geen online verbinding benodigd en 128gb muziek bij je. Ik heb het over de classic. Ik was en ben nog steeds enorm ontstemt toen Apple het product stilletjes uit de schappen had gehaald zonder een fatsoenlijk alternatief voor aan te bieden. De Ipod's die ze nu verkopen hebben minder opslag. bediening is ruk en zijn veel te duur.Muziek via een smartfoon werkt gewoon niet goed, Mijn Ipod heb ik al tien jaar en zou hem kunnen verkopen voor het bedrag dat er 10 jaar geleden voor betaald heb, wat ik uiteraard nooit zal doen. Ik ben er erg zuinig op, want er is op de markt geen enkel product dat de Ipod classic kan vervangen.

Ik had indertijd gedacht dat apple met een Ipod new zou komen, met flash geheugen, lichter en bluetooth. Helaas gaat het bij Apple om de grote getallen (lees dollars) en niet om een mooi product voor een minder grote groep op de markt te brengen
Zelf ooit een iPod gehad, maar nu kan ik gewoon mp3's (of m4a'tjes) op mijn telefoon opslaan en offline luisteren. Net als de iPod. geen internet nodig onderweg.
De iPod O+

Wat een fijn werkend product was het toch. Natuurlijk was het hele overzetten van je muziek via iTunes niet fantastisch, maar als het eenmaal op je iPod zat was het wel een verademing hoe snel en logisch de bediening was.
Ik heb zelf een tijd lang met grote tevredenheid een iPod 4th gen gebruikt. Dat was het model die het click wheel geperfectioneerd had en geen aanvullende knoppen meer had.

Inmiddels niet meer voor te stellen dat je toen zo'n groot en log apparaat had enkel voor muziek, echter was het destijds een verademing om (in mijn geval) 20GB op zak te hebben.

De iPod heeft ons allen wel gebracht waar we nu in 2019 staan. Want zonder (het succes van de) iPod was er geen iPhone geweest en had de gehele markt en compleet anders uit gezien. Daarnaast blijft de iPhone bepaalde design invloeden van de iPod houden. Ook zijn de (zeker destijds) iconische witte oordopjes een vast gegeven in ons straatbeeld geworden en zijn zelfs de meest recente AirPods een doorontwikkeling van de eerste oordopjes.

De iPod is dus voor aanzienlijk meer verantwoordelijk geweest dan je op het eerste gezicht zou zeggen...
En dan maar te bedenken dat er een 1,8 inch harddisk in zat 😜. Mooie tijden!
Mijn IPod gebruik ik nog elke dag, gedonder met muziek erop zetten is er allang niet meer sinds je met iTunes er gewoon bestande op kan zetten. Het grote voordeel, klein licht en nergens anders voor (lekker rustig). Vooral tijdens het hardlopen of in de nacht. Top product, functioneert nu al weer 7 jaar vlekkeloos (ga er toch nooit het internet mee op). Accu nog steeds goed. Het is dat het niet nodig is, anders kocht ik zo weer een nieuwe.
Het grote voordeel, klein licht en nergens anders voor (lekker rustig)
Goed punt. Ben zelf weer een minidisc speler gaan gebruiken omdat ik mn telefoon teveel vind afleiden als muziekspeler. Ik ga ongemerkt toch zitten pielen als dat ding op mn bureau ligt. Mn (geleechde) mp3 verzameling is voornamelijk muziek uit begin jaren ‘2000 en ben er wel klaar mee, dus keuze is gevallen op het opnemen van sets van een uur van youtube op minidisc. Kan ik niet eens skippen haha

[Reactie gewijzigd door Clavius op 27 oktober 2019 08:12]

Hi-md heb ik ook nog een.
Al wel 10 jaar niet meer aangeraakt maar het had iets die schijfjes er in te drukken.
Mocht je eens een fijn alternatief willen proberen IPV iTunes met alleen de basis functionaliteit: CopyTransManager. Heerlijk simpel en doeltreffend en niet zo lomp als iTunes.
Of Mediamonkey! Die gebruik ik zelf al heel lang, maar weet niet of er recentelijk nog major version upgrades zijn geweest.
Ik had de iPod voorloper: de Walkman. (Waarom deze niet wordt behandeld i.p.v. de iPod?)
Toen die stuk ging gebruikte ik mijn smartphone voor muziek.
Dus de iPod heb ik overgeslagen.


reactie gewijzigd iPod i.p.v. iPhone

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 27 oktober 2019 08:15]

Ik had een MiniDisc. Die was veel handiger dan die eerste mp3-spelers waar maar een half album op kon staan. Ik hield echt van dat ding.
Ik ook, hier heb ik m nog liggen en gebruik m zelfs nog regelmatig in een nostalgische bui.
De Sony MZ-R35
Ik heb een tijd een Discman gebruikt na de draagbare cassettespeler (had er een van Aiwa), en ben daarna voor de 2e generatie iPod gegaan omdat dat de enige draagbare optie was, meer dan 1 album mee te nemen 10GB was bijna genoeg voor al mijn cd's in 192kbit). Het enige alternatief qua opslagruimte van Creative was groter dan mijn Discman en had een waardeloze bediening.

Destijds nog met 3rd party software (wet niet meer hoe die heette..) omdat er nog geen iTunes was voor Windows en het meegeleverde Musicmatch Jukebox vrij brak was..
Geen idee meer wanneer de Creative Zen uitkwam maar die vond ik veel fijner, vooral om mn illegale mp3 verzameling erop te krijgen.

Volgens mij was er toen dr tijd nog een patent gedoe tussen Creative en Apple over de bediening.
Yes ik had een Zen met destijds 20GB opslag, iets wat volgens mijn klasgenootjes niet bestond in de tijd dat men nog met die gare usb plugs van 128gmb rondliep. Later wel ingewisseld voor een veel kleinere, handzamere en sexy iPod (nano denk ik).

Maar de meeste jaren heb ik uiteindelijk gelopen met mijn te gekke iPod classic. Deze had de meeste opslag, beste accuduur en was haast onverwoestbaar. Hopelijk heeft de dief er na mij nog veel plezier van gehad...

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 27 oktober 2019 18:50]

Ja ik had ook 20gb, maarja zat een normale hdd in. Dus die van mij ging helaas kapot. Geen idee of dat 2,5inch was of CF formaat. Kan me herinneren dat je toen ook hardeschijven had in CF formaat.
Ik denk CF formaat, 2.5 inch is wat er in laptops zit van voor het m.2 tijdperk.
In de klassieke iPods zaten 1.8 inch mechanische HDD's.

Lijkt erop dat de Zen die ook had.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 27 oktober 2019 08:30]

Je bedoelt 128mb denk ik? Ik heb nog zo’n mp3 speler met harde schijf van iets van 20gb gehad, ook in de tijd dat dat “niet kon”
Je bedoelt 128MB zeker ipv 128gb?
Klopt! Uiteindelijk heeft Apple, Creative $100 miljoen betaald en werd Creative lid van het "made for iPod" programma.

Ik kan me nog de Creative Nomad herinneren. Deze zag er uit als een veredelde discman en had iets van 6GB opslag. De Zen was een verfijning hiervan en had een wat normalere form factor. De iPod had het gebruikersgemak (zeker wanneer je al gebruik maakte van iTunes) en Creative het voordeel van drag & drop.

Hoe dan ook waren het 2 spelers die behoorlijk superieur waren aan de concurrentie van die tijd...
De Creative Zen was mijn eerste echt goede media speler, leuk apparaat was dat! Daarvoor moest ik het doen met half gare MP3 spelers met 128mb ruimte erop. :Y)

Heb hem toen ik mijn eerste smartphone kocht aan mijn zusje gegeven. Dat scheelde toch behoorlijk in de broekzak, van een media speler en een telefoon, naar alleen een smartphone.
De bediening/menustructuur van de iPod is dan ook afgekeken van de Creative MP3-spelers.

Apple had dat gewoonweg gekopieerd zonder toestemming. Is nog een rechtszaak van gekomen die Apple heeft afgekocht (omdat ze dreigden te verliezen). Misschien is de som die jij vernoemt dan ook van die rechtszaak afkomstig.
Creative is altijd al de betere geweest.
Best wel triest dat een post over een andere speler eerste staat in een topic over een ander apparaat.
Dit geeft toch wel aan hoe groot de dwang is om alles van Apple maar als "minder" te kwalificeren.
Waar komt die dwang toch vandaan? Het is niet alleen kinderachtig, maar laat ook zien hoe bevooroordeeld men op Tweakers is en dat het tekort aan "empathie" (voor een beter woord) voor anders denkende groot is.
Zou dit een politiek forum zijn dan was Apple rechts en zouden de links stemmende mensen alles aangrijpen om hun kant als beter te kwalificeren en Apple als het minste.
Erg jammer.
Wat is er triest aan? De Zen was een degelijk product toen dr tijd en deed niet ten onder aan Apple. Creative was zelfs eerder met de bediening die Apple kopieerde en waar een patentenrechtzaak uit voortvloeide. Prima een prachtig artikel over een bepaald apparaat, maar dan niet Creative vind ik eigenlijk best wel kwalijk. Dus als die dan in de comments wordt genoemd lijkt me een +1 waardig, al helemaal omdat het helemaal geen Apple bashing is, Ieder heeft gewoon zijn voorkeur.
Precies wat ik ook vind. Appel krijgt overigens altijd maar de credits terwijl er veel betere producten op de markt waren en zijn. Creative was daar 1 van. En als je nu kijkt naar bijv. een FIIO M11 is de iPod maar speelgoed.
Laatste die ik kocht was de Zen X-Fi 2.

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 27 oktober 2019 16:24]

Dit zijn wel producten die veel later zijn geïntroduceerd dan de originele iPod.

Niet zo moeilijk dat modernere versie van een product "beter" is en meer functies heeft.
Je mag het ook andersom zien zoals je het zelf nu doet, waarom moet Apple altijd op de voorgrond staan?
Om even wat kracht bij te zetten, de iPod was een late antwoord van Apple op iets wat al een tijdje speelde. Zo ben ik zelf nog in het bezit van een Jazzpiper MP3 speler welke net zoals vele andere pioneers in 1999 op de markt kwam.
Maar goed wat natuurlijk Apple echt wel aangerekend kan worden de de drempel verlagende factor die ze hadden. De iTunes Store was iets unieks, je kon er zo goed als alles kopen. De iPod sloot daar natuurlijk op aan dus de volumes waren heel groot.
Ik had vroegah de iPod Classic 1st gen met firewire. Kan me niet herinneren enige problemen te hebben met illegale MP3. Ik had het programma EphPod, omdat iPod op dat moment volgens mij alleen op Mac werkte?

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 27 oktober 2019 08:46]

Ik zeg ook niet dat er problemen waren, ik vond Apple's manier simpelweg irritant dat je software nodig had. Inpluggen en slepen maar zoveel makkelijker.
Ach, inpluggen en EphPod startte. Je maakte mapjes aan en je sleepte. Zo erg was het allemaal niet hoor :)
Juist want zulke zeer specifieke informatie kennen over een reeks producten die niet meer worden gefabriceerd is iets dat iedereen moet?
O sorry hoor. Ik had de iPod 1st gen met firewire. Zo goed?
Ik had toendertijd een zen. Vond het in gebruik veel makkelijker en ook vond ik de geluidskwaliteit beter.
Gebruikt Steve nou comic sans in zijn presentatie op 1:29 ? :)

Het succes van de ipod heb ik nooit helemaal 100% begrepen. De software was uiteindelijk toch vrij ruk in uitwerking (alhoewel het idee was charmant was), ding was vrij groot en de concurrentie was voor mij een stuk aantrekkelijker (kleiner, goedkoper en eigenlijk beter) en met die CF kaartjes prima bruikbaar. Daar had ik er gewoon een paar van, dus muziek genoeg.

Maar goed...die argumenten lijken sowieso nooit op te gaan voor Apple producten, en dat design is inderdaad iconisch (de commercial met die silueten trouwens ook)
Gebruikt Steve nou comic sans in zijn presentatie op 1:29 ? :)
Hahaha, ik zag hetzelfde :o
Ik heb ooit een derde generatie iPod Nano met 4GB opslagruimte cadeau gekregen. Die is na enkele dagen stressen vanwege de destijds verschrikkelijke werking van iTunes in een la beland. Sindsdien heb ik altijd mijn telefoon als mp3 speler gebruikt. Lekker simpel, gewoon copy/paste en klaar.

Na enkele jaren heeft mijn vrouw de iPod overgenomen en een hele tijd gebruikt, maar nadat ze een smartphone had gekocht is het weer ergens in een doos verdwenen.

Belangrijk is het zeker geweest, maar in mijn ervaring zeker niet de beste mp3 speler.

[Reactie gewijzigd door Micio Nero op 27 oktober 2019 14:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee