Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Techjuwelen - Asus Eee PC - Iedereen aan de netbook

30-09-2018 • 06:00

168

Easy to learn, Easy to work, Easy to play. Met die slogan introduceerde Asus in 2007 een kleine laptop, die voor misschien wel de laatste echte opleving van de pc-markt zorgde: de Eee PC. De Eee PC was een onverwacht succes. In de eerste maanden verkocht Asus er naar eigen zeggen elke vijf seconde een. In navolging van Asus kwam elke pc-fabrikant met zijn eigen netbook, zoals de laptopjes werden genoemd. De apparaten vlogen over de toonbank en dankzij de lage prijs was het voor veel mensen de eerste kennismaking met mobile computing.

Eerdere afleveringen in 'Techjuwelen'.

1. Commodore 64 - De meest succesvolle homecomputer.
2. 3dfx Voodoo 2 - De kaart die de 3d-wereld op z'n kop zette
3. T-Mobile G1 - De eerste Android-smartphone

Op Tweakers kijk je de komende zondagen naar Techjuwelen. Sommige producten waren echte gamechangers en hebben de techwereld voorgoed veranderd. In deze nieuwe videoserie bespreken we dit soort producten en vertellen we over de impact die ze hebben gehad of nog steeds hebben. Ook bespreken we producten die ooit veelbelovend waren, maar uiteindelijk een mislukking bleken. In ieder geval vormen alle items die langskomen, een interessant hoofdstuk in de technologiegeschiedenis.

Reacties (168)

168
166
135
5
0
23
Wijzig sortering
Ik heb laatst zo'n 701/4G op de kop getikt (scherm lag eraf en weer erop gezet) en ik vind het echt een heel grappig ding. Ziet er nog gelikt uit. Er stond ubuntu op maar dat werkte niet zo lekker en zeker als je een extra monitor aansluit. Heb toen Zorin OS geprobeerd maar dat werkte niet, installatie liep vast. Nu staat er een getweakte versie van Windows 7 Ultimate op en dat werkt perfect! Hier staat trouwens een beschrijving hoe dat te doen:
Luuk's blog: Nostalgie: EEEPC701 (met Windows 7!)

Het is een leuk machientje voor IOT dingen/Arduino of als klein (printer) servertje en daar gebruik ik het voor. Tevens heb ik het geheugen geupgrade naar 1GB (wil eigenlijk 2GB installeren, iemand die dit nog heeft?!?!). Heb een poging gedaan de batterij te upgraden (nieuwe 18650's erin) maar blijkbaar is print in de batterij defect (kunstmatig lijkt het want batterijen zelf zijn nog uitstekend). Tja en om nu een nieuwe batterij te kopen, dat kost een aardige duit. Misschien heeft nog iemand er eentje liggen? Ik heb de batterij open gemaakt en nu is er een klein stukje afgebroken aan de achterkant helaas. Aangezien het behoort tot de behuizing behoort zou ik graag een nette andere batterij (behuizing, zwart) willen vinden.

Er zijn tweakers die hebben van alles in dit laptopje toegevoegd, zoals bluetooth en andere upgrades.
Deze met een touchscreen:
- https://www.youtube.com/watch?v=W-c2DSHRDyg
En hier iemand die van alles heeft toegevoegd ;-)
- http://beta.ivc.no/wiki/index.php/Eee_PC_Internal_Upgrades

Leuk machientje dus om mee te rommelen ;-) Mij lijkt het wel leuk om in het batterij compartiment een versterker of andere nieuwe features in te bouwen, zodat je het als een plugin kan verbinden, of een batterij, of een 'batterij' zonder batterij maar extra features. Lijkt mij leuk.
Ik had mijn 701 extra RAM gegeven en een externe harde schijf. Met een overclock en een driver voor software shaders kon ik Crysis zelfs starten, het menu liep vloeiend en de rest was natuurlijk een powerpoint. Vond het wel grappig dat deze opstelling überhaupt werkte.

Heb nog bij mijn gitaar liggen omdat ik hem kan gebruiken als (luxe) gitaar tuner.
Vond zojuist een PCI-E naar USB 3.0 adapter, dat zou betekenen dat je met wat tweaks een interne port kan maken met daaraan een hub en via usb dus een USB stick (bijvoorbeeld deze) kan toevoegen als interne schijf, de netwerkaart kan upgraden etc.
Zie: https://nl.aliexpress.com...ni-pci-e/32858082401.html (en dat voor 1,72 incl. verzendkosten!) Deze is ook wel cool: https://nl.aliexpress.com...-Adapter/32834780960.html

Bij mijn versie van de eee-pc 4G zit er namelijk geen SATA socket onder het bovenste klepje. Ga het maar bestellen denk ik, een grote teleurstelling kan het niet zijn, ook als niet werkt.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 18:17]

Dat is zeker niet duur.
Gok wel dat Crysis dan alsnog niet zal werken, maar leuk is het wel.
Ik had zo’n aspire One.

Ding was echt een uitstekende metgezel voor op de bank! Goed, het was niet snel met die Atom en ik meen 512mb ram maar voor simpel browsen prima.

Ik meen me te heugen dat vooral de hoeveelheid (gebrek aan) RAM de bottleneck was.

Dat model kon je wel upgraden naar 1,5gb max (512mb zat op het mobo gesoldeerd maar er zat nog wel aan de onderkant van het mobo een so-dimm slot 8)7 ) maar dan moest hij wel he-le-maal uit elkaar.
Anoniem: 120539 @codebeat1 oktober 2018 11:03
Het leuke is dat je best veel ruimte in de behuizing hebt.
Extra leuk is dat de camera via USB naar het scherm gaat, en je met die bedrading dus leuke dingen kunt doen.

Heb (ondanks alle klachten hieronder) veel plezier van deze eerste EEE gehad; was een ideale vakantie-laptop. (wel na geheugen-upgrade). Daarna ooit nog vervangen door het volgende model, met een groter scherm, gevolgd door een T91, dus met touch-screen. (al zijn er ook mensen die touch op een 701 hebben gebouwd!).
Inmiddels nog steeds een T100TA in gebruik als vakantie-laptopje. Zelfde concept. Nog steeds best langzaam. Prima tool voor op reis voor het backuppen van foto's en boeken van hotels.
De Asus Eee PC een techjuweel???

Ik ken de netbooks vooral als net-niet-books, alhoewel, de meeste netbooks waren "bij lange na niet books". Wat een ondingen, hardware die niet eens in staat is om de toenmalige telefoons soepel te laten draaien inzetten voor een niet voor het apparaat geoptimaliseerde versie van Windows!

Op een gegeven moment kreeg je ze overal gratis bij: abonnementen (telefoon, internet), tv's, ..., je kreeg er nog net geen gratis bij een pak melk, maar dat scheelde niet veel. De hoge "verkoopcijfers" kwamen dus niet van de vele tevreden consumenten, maar van de vele acties van van alles en nogwat.

Stofjuwelen klinkt beter, want achter in een kast stof verzamelen konden ze wel goed!
De Asus Eee PC een techjuweel???
Volmondig JA!

Ik heb de Asus Eee PC 701 en 900 hier nog steeds in gebruik. Ideaal voor mee op vakantie in de camper. Passen mooi in de kluis en met een Lubuntu erop en draait goed genoeg om alles computer dingen te doen tijdens vakantie.

En dat voor de tijd dat de tablet's er waren.
Dat ik op vakantie geen "computer dingen" hoef te doen klopt, maar dat is jouw mening. Ik vind het knutselen en klooien met computers heel ontspannend en dat is toch het doel van vakantie hebben.

De eerste series Asus Eee PC werden echt niet weggegeven, die moest je echt kopen. Ze waren zelfs niet bij elke computerwinkel te krijgen. De 701 heb ik destijds in Eindhoven alleen bij Paradigit kunnen vinden.

Deze eerste Eee PC heeft de PC markt opengebroken, en dat ondanks dat hij qua hardware niet erg spectaculair was. Het voordeel was klein, licht en voor mij belangrijk Linux. Ik kon hem eenvoudig meenemen op de privé- en werkreizen.

Ik kon er even snel een mailtje mee versturen, of lokale info opzoeken op het internet en ontspannen door even een TV serie te bekijken.

Dit kan tegenwoordig eenvoudig op een tablet doen, maar bedenk wel we spreken hier uit de tijd voordat de iPhone in NL te koop was en voor een veel hogere prijs.

En om een techjuweel te zijn moet een stukje hardware de wereld hebben geprobeerd te veranderen. Iets wat Asus met de Eee PC zeker heeft geprobeerd.
volgens jou. Je vergeet dat dit een tweakersforum is. Overigens lubuntu is een linuxdistributie en geen kloon.

[Reactie gewijzigd door TaboZ op 22 juli 2024 18:17]

Ik heb er ook nooit iets in gezien. Ze waren altijd te langzaam om echt nuttig te zijn. Zelfs YouTube konden genoeg van die modellen niet eens aan. Ze werden dan ook vaak gekocht puur omdat ze goedkoop waren waarbij mensen er pas later achterkwamen dat ze toch wel erg langzaam waren en niet te vergelijken waren met normale laptop's. Goedkoop is duurkoop bij die dingen. Tuurlijk hadden ze ook wel wat nut om bijvoorbeeld mee te typen, maar veel meer moest je er echt niet mee doen.
Het waren wel beperkte computertjes, maar ze waren toch bruikbaar. Ik heb altijd met Samsungs gewerkt, die waren net een tikkeltje sneller. Om Wordt te draaien waren het leuke dingetjes. De typesnelheid van een gemiddeld mens konden ze nog wel bijhouden. Het waren voor congressen ed best handige notitie blokjes die niet al te veel wogen en ook niemand in de weg zaten. 's avonds/'s nachts nog even snel de notities verwerken en dan was je klaar.
Op het lab waren ze ook best handig. Tafelruimte was altijd beperkt en met wat folie kon je het toetsenbord prima met natte vingers bedienen. Prima om bij te houden wat je onder het microscoop zag! Veel beter dan eerst alles met potlood en papier noteren en later overtikken. Zelfs voor de aansturing van een analytische balans waren ze prima te gebruiken. De accuduur was veel langer dan die van een laptop uit die tijd!

Voor een beetje browsen waren ze te langzaam. Multi-tasken moest je er niet op doen, maar ze waren goedkoop en lekker compact. Ik ben er best wel een lange tijd tevreden mee geweest!

Uiteindelijk zijn ze door tablets vervangen. Dat werkte allemaal net wat vlotter en was weer wat compacter. Toch het gat tussen de (te grote en kwetsbare) laptop en de tablets hebben ze een paar jaar lekker op kunnen vangen.
Waarheid als een koe :)

Het concept was vooruitstrevend, maar bv de eee 900 was technisch een drama: beroerd scherm, langzaam, onergonomisch keyboard en touchpad/-knoppen, krap qua ram en opslag, qua drivers op elk OS matig ondersteund en dan had de 900 specifiek ook nog forse battery drain terwijl hij uitstond.

Heeft hier uiteindelijk goed stof weten te vangen samen met alle accessoires :+

[Reactie gewijzigd door Rukapul op 22 juli 2024 18:17]

Ik heb me prima vermaakt met m'n acer aspire one linux variant. Deze had geen harde schijf maar een ssd, en ook nog eens een 3G modem. Die modem heb ik ooit naar m'n laptop verplaatst omdat die ook een simcard slot had (maar geen modem) dus dat was op zich al een bonus.

Ik had er ubuntu netbook edition op draaien, en het laptopje was prima geschikt als hacker tool. Scummvm draaide er ook prima op. En het toetsenbord was uitstekend voor zo'n klein dingetje.
Voor de rijke IT'er die lachend een ultrabook van 1000+ euro aftikt was het wellicht niets. Maar voor vele mensen was het toch de enige manier om goedkoop iets mobiels te hebben. Maar inderdaad het waren wel trage dingen, al kreeg je later wel betere opties. En met XP en 2GB ram kon je er nog best wat mee. Maar een alternatief was er gewoon niet in dit segment.

Zelf een tijdje gehandeld in deze laptopjes, waren inderdaad erg populair. De allereerste EEE was echter best wel inferieur met het lage resolutie scherm. Daarna werd het een hardwarematige eenheidsworst. Intel Atom N270's waarbij enkel de behuzing tussen de fabrikanten wat verschilde.

Momenteel nog een netbook in gebruik als Octoprint-server voor m'n 3D-printer. Toch een stuk krachtiger dan een Raspberry Pi.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 18:17]

"Eerste kennismaking met mobile compting" Er waren al lang laptops.
Misschien niet zo goed koop. Het enige wat leuk was dat je ze kon ombouwen met bijv een touchscreen kit.Heb er hier nog een liggen. Een techjuweel vind ik het niet. Bij mij ligt hij ook stof te happen. ;)
Er zat onderling ook een groot verschil tussen de "gratis" netbooks van één of ander nooit van gehoord merk, of de EEE-PC's met bijv. dualcore Atom.

Heb zelf jarenlang en naar volle tevredenheid een 1215n gebruikt met ION. Koste wel wat moeite om e.e.a vloeiend te krijgen maar het formaat, specs en accuduur waren top voor die tijd. Met HDMI uitgang gekoppeld aan een TV en het was ook een prima mediaspeler.
Dat was zeker interessant, ik zag de netbook altijd als een zwarte gat in de PC geschiedenis, maar als je het zo bekijkt dat dit was de eerste kennismaking van mensen met een mobiel apparaat, of zelfs met een computer, dan valt het nog mee.

Alsnog, de combinatie van dit hardware en Windows XP was een drama wat usability betreft... Op een gegeven moment had je ook wat duurdere netbooks en ik had medeleid met de mensen die dat gekocht hebben alleen omdat het een mode was, want vaak had je wat grotere, beter in specs, 14" laptop voor de prijs van die duurdere netbooks.
Dat was zeker interessant, ik zag de netbook altijd als een zwarte gat in de PC geschiedenis, maar als je het zo bekijkt dat dit was de eerste kennismaking van mensen met een mobiel apparaat, of zelfs met een computer, dan valt het nog mee.
Wat mij betreft was dit ook een zwarte bladzijde in de PC geschiedenis. Dat de eee-PC zo'n succes was heeft dan ook, zoals in de video wordt aangehaald, meer te maken met de prijs dan met zijn technische of praktische kwaliteiten. Zodra het publiek daar achter kwam stortte de markt dus ook weer in.
Ik vind het dan ook niet echt een "Tech juweel". Het hele eee-PC gebeuren had mijns inziens meer de de kenmerken van een hype of rage, zoals flippos's :)

Maar toch is dit een leuke serie, ik ben benieuwd wat het volgende week word. De C64 en de Voodoo kaart waren tot nu veruit de beste _/-\o_

[Reactie gewijzigd door 225812 op 22 juli 2024 18:17]

Ik vond de netbooks juist geweldig als student! In 2009 kocht ik dit ding voor zo'n 300 euro.

De laptop was niet snel, maar snel wel genoeg voor windows 7, chrome, word, excel en powerpoint tegelijk. De batterij ging zelfs na 4 jaar tijd nog 6 uur mee. Ook kon je ze zelf open maken en upgraden/onderdelen vervangen.

Ik zie de netbooks als de voorloper van de ultrabooks en daarom zeker niet als een zwarte pagina in de PC geschiedenis.
Precies dit, ik heb een Medion Akoya E1210 uit 2008/2009 die nu nog steeds prima draait (ondertussen wel met een nieuwe accu) met linux (CrunchBang++). Origineel aangeschaft voor opleiding i.v.m. wat simpel office werk en browsen/mailen en niet elke dag in het OV met een 15.6"/17" monster hoeven sjouwen, daar was het perfect voor. Qua prijs ook zeer betaalbaar voor een student die ook nog wel eens een keer een biertje wilt kunnen drinken :9
Ik denk dan ook dat mensen soms een iets te hoge verwachting hadden van zo'n netbook.
ze zijn ook heel fijn in het vliegtuig op vakantie.
samen met een 4D BALL mouse
is het een geweldige combinatie,.

helaas zijn ze wel een beetje traag maar 720P video's spelen ze zonder problemen af.
(heb zelf een dell mini 910, die ik ook wat had ge-uprade) (koeler er onder gemod omdat ie anders oververhit)
Ik was er toen ook wel blij mee. Heb er volgens mij voor 200 euro een gekocht en die was gewoon bruikbaar voor internet en heel mobiel. Je moet niet denken dat je een volwaardige laptop koopt natuurlijk voor dat bedrag. Het zijn meer de voorlopers van de goedkope tablets van nu.
Hier sluit ik me bij aan. De enige reden dat de netbooks uitstierven was omdat fabrikanten ze liever niet aantrekkelijk(er) wouden maken omdat ze dan hun duurdere laptoplijnen zouden kannibaliseren.

Laten we wel wezen.. vandaag de dag heeft iedereen een smartphone en veel mensen zitten veel vaker/langer op hun smartphone/tablet dan op een echte 'computer'.. maar als fabrikanten meer aandacht hadden besteed aan netbooks dan zou het zomaar geweest kunnen zijn dat vandaag de dag iedereen een netbook met zich mee droeg overal naartoe.

Ik had destijds ook een Asus Eee-pc gekocht (1005-AH als ik me niet vergis?) en vond dat een ideaal ding om mee te nemen naar college's en op vakantie omdat ik thuis een desktop/gaming-PC had staan. Ik had geen zin om 500+ euro uit te geven aan een degelijke laptop maar ~300 euro voor een kleine compacte netbook was voor mij destijds ideaal!
Exact. Dit ding was geen tech juweel maar een overhyped waardeloos snert ding wat in de juiste tijd met enorme marketing een succes werd tot mensen erachter kwamen dat er gewoon niet mee te werken was(sorry dat was nog oud zeer ;) ) Neemt niet weg dat ik het artikel kan waarderen en ik snap dat je het kan zien als techjuweel als je alleen naar de impact kijkt die het apparaat heeft gemaakt.

Maar in mijn ogen zijn techjuwelen apparaten die het landschap veranderen door unieke kenmerken, die niets te maken hebben met marketing. Of misschien niet alleen marketing. Ik denk aan de eerste GeForce kaart, een Apple II (eerste echte gui), een iPhone 1, de eerste 1ghz cpu van AMD (Athlon), de NES, de MSX (gaaf omdat het semi Nederlands was en Microsoft OS draaide) en nog veel meer van dat.

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 18:17]

Vreemd. Doe ik dan wat fout? Ik werk blijkbaar al 8 jaar op een apparaat waar niet mee te werken valt, al moet ik zeggen dat ik er meteen na aanschaf een extra GB geheugen en een SSD in heb gezet. Vandaar ook de HP, die waren makkelijk te upgraden. Xubuntu draait nog steeds prima op zo'n netbookje.

Vergeet niet dat de CPU van de wat latere netbooks (zoals mijn HP Mini 210) sneller is dan een Pentium 4. Daar viel toch ook wel mee te werken? Of liep je in die P4-tijd ook te klagen dat het allemaal zo onwerkbaar traag was?
Ach weet je als je er niks mee doet behalve een beetje browsen op een compacte Linux distro en je upgrade zo'n ding zover je kan dat zal dat best wel lukken als je je niet stoort aan een resolutie uit het jaar nul. Maar ik had er 1 met Windows 7 en out of the box was dat ongeveer onwerkbaar. Hoe dan ook maakt dat het geen tech juweel.

Ik heb nooit een Pentium 4 gehad omdat ik toen een Amiga 4000 had, ik ben ingestapt op een Pentium 200 pro met Windows 98 beta :) De Commodore Amiga 500 was bijv. een computer die de wereld veranderde voor mij. Dat zou ik een tech juweel noemen. Op 7,14 MHz top performance halen door een slimme chipset. Daar had de pc jaren geen antwoord op.

Je kan het klagen noemen maar ik verwacht enige performance. Ik irriteer me mateloos aan traagheid.

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 18:17]

Destijds waren laptops duur en zwaar en hielden het niet lang vol op een acculading, de Eee PC woog nog geen kilo en ging ruim 3 uur mee op een acculading, bijna onafhankelijk van wat je er precies mee deed (erg lage tdp van de hardware) en hij kostte een fractie van een fullsize laptop. Mijn vriendin en ik hebben destijds een netbook gekocht (ik geloof een MSI met 768p scherm) voor video's kijken op vakantie en een backup / check van digitale foto's genomen tijdens zo'n vakantie. Ding was erg licht, prima scherm voor video en kon de ene na de andere video afspelen, terwijl er ook nog wel enigszins op te typen was, mocht je een mail willen sturen.

Het is nooit in de mark gezet als workstation ofzo, echt productief kun je er niet op zijn, maar de concurrentie op laptop-gebied destijds was vrij waardeloos vergeleken met de Ultrabooks die we nu hebben. Je moet hem ook zien in het licht van toen. Ik weet nog dat ik de review voor de Eee PC 4G van Asus mocht schrijven en best onder de indruk was.
De Macbook Air is ook rond die tijd verschenen en die was toch echt niet zwaar, groot, traag, ... een relatief betaalbaar. Dat vind ik eerder een tech juweel :)
Maar was wel een factor 3 duurder.

Netbook vs Ultrabook is hier al eerder aangehaald
(Even een nieuwe reactie vanwege je edit, als ik mijn reactie ook wijzig krijg je misschien geen notificatie)

Ik heb zelf ook een Amiga gehad (na de C64 en een Philips NMS 8245 MSX2). Begonnen met een 500, geëindigd met een 1200 met 68030+68882, 8MB extra geheugen en een Quantum Bigfoot (weet niet meer of ik 1.2 of 2.5 GB had). Dat alles in de bekende Infinitiv-tower. Geweldige tijd mee gehad. Daarna, ook rond het W98-tijdperk, definitief overgestapt op de PC en rond de lancering van Vista gestopt met Windows (overgestapt op Linux).

Dat gezegd hebbende: de PC richtte zich op een heel andere markt, en was volgens mij niet eens op zoek naar een antwoord op de Amiga. Anders hadden ze dat echt wel gehad, er zat genoeg geld (en dus R&D) in de PC-markt. Maar als je naar het marktaandeel uit die tijd kijkt, is de Amiga nooit een bedreiging voor de PC geweest.

En nog even over die resolutie: 1024x600 is niet veel, maar het is maar 10 inch. Dat levert evengoed 118 PPI op, een hogere pixeldichtheid dan de meeste desktopschermen die nu te koop zijn.

[Reactie gewijzigd door Arumes op 22 juli 2024 18:17]

1.2 of 2.5 GB geen terra's.
Mijn eerste 1 GB harddisk was een heel luidruchtig exemplaar kostte wel 900 gulden.
Oh tuurlijk, gewijzigd. Dank je.

Ja, die eerste >GB harddisks waren monsters voor die tijd, alsof er een vliegtuig opsteeg. Ik weet nog dat mijn Amiga de HD soms niet herkende bij de eerste boot omdat de spin-up gewoon te lang duurde. Dan dacht de Amiga na een tijdje wachten "zoek het lekker uit", en bootte verder alsof er geen HD in zat. Na een reset werd 'ie dan uiteraard wel meteen herkend. :-)
Haha voor de Amiga een scsi disk van 105mb gekocht voor 1600 gulden!
Ik had niet zo'n snelheidsmonster... Mijn eerste HD in de Amiga (1200) was een 2,5" 30 MB, gewoon in de A1200-behuizing. Bij benchmarks haalde hij een leessnelheid van iets meer dan 300 kB/s. En dat voelde toen snel aan, want 15x zo snel als de leessnelheid van de diskdrive. :)
Volgens mij ging het 90% van de Amiga gebruikers om de games. Ik denk dat een groot deel van de pc gebruikers ook alleen maar een pc hebben voor de games. Misschien geen 90% maar ik denk wel 25%
Ik heb zelf ook een Amiga gehad (na de C64 en een Philips NMS 8245 MSX2). Begonnen met een 500, geëindigd met een 1200 met 68030+68882, 8MB extra geheugen en een Quantum Bigfoot (weet niet meer of ik 1.2 of 2.5 GB had). Dat alles in de bekende Infinitiv-tower. Geweldige tijd mee gehad. Daarna, ook rond het W98-tijdperk, definitief overgestapt op de PC en rond de lancering van Vista gestopt met Windows (overgestapt op Linux).
Ikzelf heb nog tot 2002 of zo met een Amiga 3000 gedraaid. 68060, cybervision, uw-scsi, enz, enz.
Prachtmachines waren dat O+
De pentium 4 kwam juist later dan de Pro. De 4 was de laatste Pentium, daarna kwam Intel met de Core 2-architectuur.
Je hebt gelijk, het is ook allemaal een tijdje geleden! Ik ben volgens mij daarna naar een Celeron Mendocino 333 gegaan die je op 450 kon klokken en daarna naar AMD gegaan. P4 heb ik iig nooit gehad. Wel een c2d veel later. Maar een P4 was ook prima voor Windows 98 of NT maar moderne OSen op een Atom of p4 draaien is een marteling.

Alles is een mening en een gevoel, ik predik geen waarheid eh.. Het is zoals ik het ervaar.
Iedereen mag wat anders vinden.

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 18:17]

Een Pentium 4 komt niet uit het Windows 98 tijdperk. Windows 10 draait verder prima op een Pentium 4. Volgens mij ben je een beetje in de war.
Windows 10 op een Pentium 4 heb ik nooit geprobeerd, Windows 7 wel en dat ging enorm traag. Zelfs met 2 of 3 GB ram (weet niet meer of het 2 of 3 was) En volgens mij was die Pentium 4 waar ik het geprobeerd heb 2,66 ghz. En ja er zijn ´snellere' pentium 4's :p
Nee ben niet in de war. De eerste P4 komt uit in het jaar 2000... Toen draaide iedereen nog 98... In 2000 kwam namelijk ook ME en 2000 uit maar bijna iedereen heeft gewacht tot XP om over te stappen dat 2001 uitkwam.
Het is precies zoals je zelf zegt. Alle hardware behalve mijn huidige laptop met 4-core Intel Skylake, SSD en 32 GB geheugen is voor mij onbruikbaar. Oorspronkelijk zat er 8 GB in, maar ik heb hem vorig jaar maar volgegooid, omdat software de komende jaren toch wel meer en meer opgeblazen zal worden. Met deze configuratie ben ik daar wel op voorbereid, maar het is toch een schrikbarende ontwikkeling.

Mijn 4-core AMD Phenom met 8 GB uit 2009 is vanwege de moderne webervaring economisch eigenlijk al niet meer bruikbaar evenals mijn Powermac G5 met 4 GB en mijn Orange Pi met 2 GB geheugen. Aan een kaal besturingssysteem zonder programma's heb je niet veel. Onze hardware raakt verouderd door software die zwaarder wordt, maar er nauwelijks functionaliteit bijkrijgt:

http://tonsky.me/blog/disenchantment/
De Commodore Amiga 500 was bijv. een computer die de wereld veranderde voor mij. Dat zou ik een tech juweel noemen. Op 7,14 MHz top performance halen door een slimme chipset. Daar had de pc jaren geen antwoord op.
Zou de Amiga nog voorbij gaan komen in deze serie? Die mag toch eigenlijk niet ontbreken!
Vreemd. Doe ik dan wat fout? Ik werk blijkbaar al 8 jaar op een apparaat waar niet mee te werken valt, al moet ik zeggen dat ik er meteen na aanschaf een extra GB geheugen en een SSD in heb gezet. Vandaar ook de HP, die waren makkelijk te upgraden. Xubuntu draait nog steeds prima op zo'n netbookje.

Vergeet niet dat de CPU van de wat latere netbooks (zoals mijn HP Mini 210) sneller is dan een Pentium 4. Daar viel toch ook wel mee te werken? Of liep je in die P4-tijd ook te klagen dat het allemaal zo onwerkbaar traag was?
Dat is natuurlijk ook weer heel wat beters als deze eee-PC met z'n celeron en een 7" schermpje. Bovendien ook nog eens flink ge-upgrade-d zo te horen :P . Zal dus ook wel weer een stuk meer gekost hebben denk ik zo.
De netbook zelf was €300, dus niks bijzonders. De SSD en het geheugen bij elkaar zo'n 100 euro extra. SSD is maar 64 GB, maar er hoeft vrijwel geen data op, alleen programma's. Ik kan de harddisks van m'n desktop benaderen alsof het lokale drives zijn, dus daar staat de data.
Voor mij was het een prachtding! Ik had wel gewacht op de 901 met een resolutie van 1024 Met Crunchbang Linux er op (met de zeer lichte window manager openbox) werkte het prima. Heel veel uurtjes in de trein naar tv series gekeken, op vakantie prima. Weinig apparaten waar ik zoveel uit gehaald heb. Geen werk laptop, maar prima voor web en filmpjes.
Ik vind het ding ook zeker in deze serie horen. Dit was in die tijd echt een betaalbaar mobiel apparaat. Onder Windows zeker traag, maar voor veel mensen destijds nog best werkbaar.
De eee had een bijzonder unieke combinatie van kenmerken die niets te maken heeft met marketing: bijzonder draagbare "volwaardige" PC voor bijzonder lage prijs. Tot die tijd moest je ofwel hopen dat je een OLPC kon bemachtigen of een prijs richting de 2000 euro betalen voor de zelfde draagbaarheid.

Bovendien: er mag dan wel veel te klagen zijn over de prestaties, maar opstarten en programmas laden deed dat dingetje een stuk vlotter dan mijn indertijds peperdure desktop.

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 18:17]

Ik heb de 701 vanaf het allereerste moment gehad en er was meer dan uitstekend op te werken. Nee hij was niet supersnel maar vlot genoeg voor waar ie voor bedoeld was (internet) en zelfs windows XP liep er eigenlijk prima op. Zelfs games als GTA vice city en san andreas liepen er op !
Haha fijn om te lezen dat jullie mijn gevoel over eee-pc delen. Tijdens het filmpje dacht ik, maar dit was toch echt ruk? Veel consumenten uit mijn directe kring kochten zo'n ding om er vervolgens, teleurgesteld, achter te komen dat je er niet zo veel mee kon doen. Vaak ook omdat ze Linux niet begrepen. In mijn ervaring werden deze dingen snel omgeruild of stonden stof te happen.

Ergens heb ik wel het gevoel gehad dat deze dingen de weg voor ultrabooks gemaakt hebben. Krachtige laptops met het gewicht van een netbook.
Zelf had ik ren Acer netbook, heb hem zelf veel gebruikt voor Skype (had een lat relatie toen). Daarvoor was het perfect. Voor het echte werk had ik een PC. Netbooks zijn ook nooit bedoeld geweest om meer te doen dan wat browsen en dat was prima te doen.

Maar de netbook heeft naar mijn gevoel wel geholpen voor de adaptatie van de tablets en fabrikanten zijn gaan realiseren dat er ook een markt is voor kleinere laptops. Laptops van 15,6 en 17 inch was toen het meest gangbaar, 13 en 14 inch was wel te krijgen maar moeilijk en vaak met flink mindere specs.
Ik sluit me aan bij jou mening: Ik zag mensen die veel onderweg waren een netbook gebruiken als draagbaar device voor internet en het simpele tikwerk. Die waren zeer content met de netbooks.

Ik denk ook dat fabrikanten dit (korte) succes nodig hadden om in te zien dat er markt was voor kleinere laptops.

Wat dat betrefd was Asus wel echt een trensetter met deze netbook.
Ach, mijn 1000H is nog steeds in gebruik.
2GB er ingezet, en een SSD van 120GB doet hij nu dienst als troubleshoot-laptopje bij mijn zwager om alarmsystemen die (nog) alleen maar met een seriële poort werken.

Want ondanks de moderne techniek ons wil laten geloven, is er ook nog 'oude' techniek, en dat is ook niet zomaar opgelost met een usb2serial adapter, zelfs niet met één van 50+ euro
Op de ( helaas online kwetsbare ) windows XP werkt zo'n adapter weer wel zonder problemen.

Dat ding hoeft niet meer online, die heeft alle laatste noodzakelijke updates, en als er een keer een nieuwe softwarepackage op moet, voldoet USB ook nog wel
Het was vooral de manier van verkopen waardoor het als een zwarte bladzijde overkwam. Mensen werden vaak verkeerd voorgelicht door vakonbekwame verkopers die naast laptops ook wasmachines en tvs moesten verkopen.

Ik heb zelf een Aspire One gehad en dat was echt een prima machine voor het simpele typwerk en een beetje browsen. Overigens was het niet alleen netbooks maar ook gewoon notebooks die aan de verkeerde doelgroep werd aangeraden. Hoeveel mensen ik wel niet zag met budgetapparatuur die dachten dat ze wel c&c generals o.i.d. konden draaien met AMD sempron en 4200tpm schijf ...

Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om goede informatie over een product te vinden en daarmee je keuze te maken. Ik denk dan ook vooral dat slechte voorlichting er voor heeft gezorgd dat netbooks een slechte naam kregen. Want voor 200 euro had je echt een fantastisch apparaat wat veel veelzijdiger is dan menig tablet van tegenwoordig in mijn mening.
Waar eee-pc's heel handig voor blijven: compact pc'tje voor mee te nemen op reis. Ik heb er ooit eentje gehad, dat ik effectief 2 keer heb meegehad op motortrip (dan is compacte bagage belangrijk). Ik heb het nadien aan een andere motorijder gegeven, en het gaat nu nog altijd ieder jaar enkele keren mee in de koffers.

Het hoeft dan uiteraard niet veel te kunnen: wat opzoekwerk, routes maken/aanpassen, bestanden van helmcamera kopieren ... ik herinner mij dat 1080p video afspelen maar -net- ging :)

Als ik vandaag een eee-pc zou kunnen kopen met wat betere specs, zou ik dat zeker overwegen.

[Reactie gewijzigd door spoonman op 22 juli 2024 18:17]

Ik draaide destijds op een 9" eeepc winflp (windows for legacy pc's) dat werkte super.
Mooi! Ik heb twee van die EEE's gehad. Eentje midden in de EEE en mini laptop hype en eentje toen het al aan het einde van z'n tijdperk kwam en het verscheidene aanbod drastisch afnam. Ik was laatst weer op zoek naar een goede 10 inch versie. Iemand nog suggesties of tips ?
Je kan tegenwoordig van die Windows 10 devices kopen die letterlijk zo groot zijn als je hand.

Bijvoorbeeld;
https://m.youtube.com/watch?v=Rug26z-hy-w

Ik heb ze zelfs voor rond de €150 wel gezien, best wel weer grappige innovatie
Waar heb je dit soort dingen voor €150 gezien? :P Ben al lang opzoek naar een goedkope 'micro netbook' (GPD Pocket) maar die dingen zijn altijd €400+ en de nieuwe zelfs rond de 700. Beetje te gortig voor laptopje voor erbij, als je er mij een zou kunnen linken voor 150 wordt het een stuk interessanter. :)
Zie bijvoorbeeld deze:
https://m.aliexpress.com/...arch-amp.list.32676125491

Met een Bluetooth keyboardje van een tientje ben je er dan. Ik heb ook mini laptop varianten hiervan gezien voor rond hetzelfde bedrag maar ook op aliexpress zijn deze ineens verdwenen. Wellicht even goed zoeken.
Ik heb er hier twee liggen die waren bedoeld om in een studio een mengpaneel aan te sturen, maar het is werkelijk troep die dingen.

Onbruikbaar omdat ze win 32bit draaien en niet simpel naar een x64 versie om te zetten zijn door de 32 bits uefi, maar buiten dat werkt het touchscreen ontzettend slecht, zijn ze megatraag en zeer weinig opslagruimte beschikbaar. Goedkoop is duurkoop en ik zou er met een grote boog omheen lopen.
Ah ja heb idd al wel eens een oplossing van een kleine Windows tablet + Bluetooth toetsenbord geprobeerd. :) Echter werkte dat nooit helemaal perfect, hoop gedoe elke keer om het toetsenbord goed te pairen en voor op schoot werkte het toch net wat minder fijn dan een laptop die uit een geheel bestaat. En ik vond 10" ook net te groot voor zo'n apparaat, was meer als Windows device wat in m'n broekzak past (7-8.9 max"). :P Maar toch bedankt voor je reactie!

[Reactie gewijzigd door brick5492 op 22 juli 2024 18:17]

En Chromebook is misschien nog het beste alternatief tegenwoordig.
Helemaal nu je Android en Linux apps kunt installeren op Chrome OS.
Helemaal eens, Chromebooks zijn de hedendaagse netbooks. Heb al een jaar geen Windows meer gebruikt en mis het niet. Vooral de opdringerige updates en het gedoe daaromheen niet.
Ik vond de hp mini 5103 altijd erg mooi. Nu zou ik lekker een macbook kopen :)
Een surface go lijkt me dan de meest geschikte kandidaat als je een windows device wil.
Zoek eens in de pricewatch op "windows tablet" en filter "prijsloos" uit. Ik heb de voorloper van de Asus T101HA-GR004T (269 euro), met een wat langzamere processor, de helft van de opslag en alleen 2.4GHz wifi, en daarmee kan ik op reis nog prima uit de voeten.
Ik heb de Acer Aspire one(van eind 2010), met een dualcore atom erin nog steeds, als "gereedschapskist".. Geheugen uitgebreid naar 2GB en die wazige android distro eraf gegooid, ga nog een keer een SSD erin zetten.. Windows 10 wil je er niet op draaien, maar windows 7 pro draait prima!
Ik denk dat Windows 10 wellicht beter draait dan 7: Al mijn ervaringen met oudere hardware op Windows10 zijn positiever dan W7, volgens mij omdat 10 ontworpen is om op zo veel mogelijk (ook lichte) hardware te draaien.

Ik heb ook zo'n Aspire One gehad, in meteen 2GB en een SSD in gezet, dan ging het vrij redelijk (met W7).
Ik heb op dat apparaat nooit W10 gehad, dus kan over die specifieke combinatie niets zeggen, maar ik zou het zeer zeker proberen als je toch upgrade naar een SSD.
Waarschijnlijk ga je met Windows 10 tegen veel driver problemen aanlopen, waar Windows 7 vrijwel dezelfde hardware ondersteuning had als voor XP, merk ik toch wel vaak dat deze in Windows 10 ontbreken. En dan vind maar eens een driver waarvoor de hardware oorspronkelijk voor XP bedoeld was.
Win10 kan met alle Win7 drivers overweg. Gewoon die pakken.
Probleem is alleen dat bij sommige netbooks de drivers oorspronkelijk voor XP waren. Deze draaien soms wel goed op W7 maar niet op 10 :)
Dat valt tegen. Hij pakt voor de Intel GMA 950 dan wel gewoon de driver, maar er zit echt amper video-versnelling achter. Mijn Windows 10 ervaring met netbooks is echt belabberd, dat ik ze meestal weg doe met Windows 7 er op. Sinds een bepaalde release van Windows 10 is die videoversnelling echt achteruit gegaan.
Windows 8, 8.1 en de eerste versies van Windows 10 draaien hier 'vlot' op zo'n oude atom met 2GB RAM. Inderdaad een stuk beter dan 7, zoals je al vermoedde. Onder 8 mag je alleen geen apps draaien door de lage schermresolutie. Dat is wel te omzeilen.

De huidige Windows 10 versies (anniversary update+? Zonder versienummers kan ik het niet meer bijbenen) zijn echter niet meer vooruit te branden. Nu zijn ze nog leuk als entertainment machine met Batocera. ChromeOS/Cloudready ging ook wel aardig maar voor de grote websites vind ik die oude netbooks echt niet meer geschikt.
Klopt precies dit probleem. Sinds een bepaalde subversie van Windows 10 is die beeldopbouw niet meer te doen, terwijl het op Windows 7 allemaal gewoon vloeiend loopt.
Windows 10 heb ik in de tijd dat je de free upgrade kon doen gedaan.. Maar met meer dan 1 applicatie starten was het niet vooruit te branden. Windows 7 ging dat echter allemaal prima op, en heb het dus na een week aanzien maar terug gedraaid.
Windows 10 draaide beter dan 7 op mijn Aspire One.
Kan liggen aan welke Atom versie je had. n400 n450 n455 n550 etc.
Er zwerft hier nog een Samsung N150 N510 netboekje rond maar dat schreeuwt om een latje van 2GB.
De standaard 1 GB shared in combinatie met een hdd maken het hooguit een aardig compact typemachientje op linux, voor al het overige is het echt te traag.
Misschien dat 2GB en een klein ssdtje er nog wat van kunnen maken voor onderweg omdat de accu nog in verrassend goede staat is.
Nu draait er LXLE op in dualboot met Linux Mint, na het kijken van deze "Techjuwelen" kon ik het niet nalaten hem weer eens aan te slingeren, blijft een grappig gebakje zo in het wit kunststof.
Mede door die traagheid is het wel een aardige miskoop geweest dat hele netbook verhaal, netbook, net niet.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 22 juli 2024 18:17]

Meer geheugen en een SSD maken die netbooks inderdaad flink sneller. Mocht je nog over een upgrade nadenken: probeer hem eerst open te maken voor je de extra hardware koopt. Niet alle netbooks waren even upgradevriendelijk.
Deze valt mee, latje omwisselen gaat sowieso makkelijk en een voor een ssd moeten er idd wat meer schroeven losgedraaid worden maar niks onoverkomelijks.
Eerst maar eens uitvinden waarom de linkertoets van het touchpad niet werkt/blijft hangen dus open gaat dat ding sowieso vandaag nog. vuiltje of vocht en roest?

Deze Samsung N510 heeft zelfs een HDMI aansluiting en ziet er verder nog uit als nieuw, idee was om er Kodi oid op te draaien, wanneer dat op een Pi draait moet dat op een Atom met Nvidia Ion ook wel gaan lijkt mij.
1GB shared is wel een flinke bottleneck momenteel

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 22 juli 2024 18:17]

De Acer Aspire One series moet echt volledig open voor een schijfupgrade. Daar kwam ik vorig jaar hardhandig achter.
De Samsung N510 ook maar dat schroef ik ook wel weer in elkaar, maak me daar totaal geen zorgen over :)
Vandaar dus mijn keuze voor HP. Moet je eens kijken hoe makkelijk dat gaat. Schroevendraaier blijft lekker in de kist. :-)

Let op: de video duurt erg lang, zelfs ruim 2 minuten. Maar dat komt doordat hij z'n netbook twee keer uit elkaar haalt. :)
https://www.youtube.com/watch?v=uyUfs788cJk
Ach, deze is ooit eind vorig decennium aangeschaft als handig compact mobiel bij-apparaatje, nooit gedacht dat dat ding nu nog zou draaien en al helemaal niet aan upgrades dus de bereikbaarheid van componenten was bij de aankoop al compleet irrelevant, hoe vaak upgrade je nou de hardware van een laptop?
Met de kennis van nu zou zo'n HP een kwartiertje schroeven schelen met zo'n Samsung, maar dan nog, met de kennis van nu zou ik nooit meer zo'n ding aangeschaft hebben.
Toch geloof ik meer in de degelijkheid van een lading Samsung schroeven dan in plastic klikjes en de bouwkwaliteit van HP consumentenspul.
Ook mijn eerdere ervaringen met andere materiaal van HP en dan vooral de net niet standaard componenten die ze gebruikten waarmee ze een nogal smerige vendor lock-in creerden zorgen voor een grote boogwandeling van mij om HP.
Kan zijn dat jij een degelijk exemplaar hebt maar met die Samsung netbook kan je desnoods spijkers in een muur rammen zo stevig zit dat ding in elkaar.
3 USB poorten waarvan er eentje een charging variant is, relatief hoge resolutie voor een netbook, Nvidia Ion chip en een HDMI aansluiting gaven destijds de doorslag en moet zeggen dat dat witte ding de tand des tijds aardig doorstaan heeft.
Zie hier de specs.
Kodi draait er nu ook al wel op, zij het tergend traag maar dat zal een ram issue zijn.
Netbooks zijn goed! :)

Ik heb principiëel geen smartphone, dus was ik destijds wel erg geïnteresseerd in notebooks, vooral om mee op reis te nemen (vakantiefoto's opslaan, beetje internetten in het hotel). Ik was al actief aan het zoeken toen ik in 2012 van mijn moeder een Samsung NP305U kreeg (AMD E-450, 4GB geheugen, 500GB harddisk, 11,6" scherme met 1366x768 resolutie) omdat ze die als tweede laptop had gekocht maar er niet veel mee deed.

Na 6 jaar gaat-ie nog steeds altijd overal naar toe mee op reis, en gezien mijn desktop al ruim een jaar kapot is, gebruik ik die elke dag als hoofdcomputer. Niet de snelste computer van de wereld, zeker met de standaarden van nu, maar Win10 draait er relatief soepel op, en alle basisdingen (internet, filmpje kijken, lichte fotobewerkingen, Libre Office) werken gewoon goed. Als die ooit kapot gaat komt er wel zeker een andere laptop van ongeveer hetzelfde formaat, want voor onderweg is die echt ideaal.
als je desktiop al een jaar kapot is waarom vervang je (of repareer)die dan niet?
Omdat we een nieuw huis hebben gekocht... :D

Het is niet superduur (mobo, processor en geheugen), maar we hebben zoveel andere dingen waar we geld aan moeten/willen besteden, dat nieuwe onderdelen voor mijn desktop momenteel onderaan de lijst staan.
Ik weet nog dat ik sterk overwogen heb om zo'n EEe pc aan te schaffen, maar toen ik ze eenmaal in de winkel zag liggen vond ik het maar lelijke dingen. Daarna wist Asus me in de ban te brengen met iets anders, namelijk de Asus Transformer Book, waar ik er wel eentje van gekocht heb. Die heb ik later weer doorverkocht aan een familielid.

Tegenwoordig heb ik een Asus Vivobook met Windows 10, touchscreen, Intel Core i3 processor, 2GB RAM werkgeheugen (vast gesoldeerd) en 128GB SSD (een echte, niet van dat vast gesoldeerde opslaggeheugen). Mijn eisen zijn dus heel weinig omhoog gegaan :) Ik vind mijn Vivobook wel een mooi ding (de Transformer was trouwens ook niet lelijk).
Dat was ook pas in 2011. 4 jaar later, en toen was Android inmiddels gemeengoed.
Prachtige dingetjes!
Mijn Duits docent vond mijn handschrift te slecht voor het leesdossier; dus ik moest het digitaal uitwerken van haar :p . In overleg besloten dat ik mn EEEpc mocht gebruiken in de les. Na wat oefenen kon ik met 10 vingers op typen en had ik mn verslag direct digitaal! Het kleine formaat en lage gewicht was ongekend voor die tijd. Het was ook mn eerste pakketje rechtsreeks uit China en wat was dat spannend :) .
Jouw reactie laat het lijken alsof deze dingen in 1990 uitkwamen. Bij de release van deze apparaten zag je toch al heel veel mensen met een laptop in de collegezaal zitten.
Op de middelbare school was ik destijds de enige ;)
Ik heb een Samsung variant gehad (NC10 als ik het goed heb). Voor die tijd (lees: 2009) was het best een grappig apparaatje. Wel was het een traag ding en kon je het niet zien als volwaardige computer.

Het meest irritant vond ik echter nog wel de resolutie. Zeker die 600 pixels in de hoogte waren gewoon bloed irritant en zorgde ervoor dat veel programma's niet goed tot z'n recht kwamen.

Logischerwijs werd de netbook binnen een jaar volledig geslacht toen de iPad en daarna de vele tablets verschenen.

En nu: anno 2018 leeft de netbook voort in de vorm van de Microsoft Surface en sommige andere tablets met een goed toetsenbord dat er op of er af gehaald kan worden...
De NC10 series vond ik nog wel wat eleganter vormgegeven dan de eerste netbooks van Asus. Het leuke was ook dat je hier OS X op kon draaien. Je moest volgens mij alleen een andere wifi-kaart installeren, maar voor de rest werkte het gewoon. Zelf ook een poosje gedraaid, 'omdat het kon'.
Het meest irritant vond ik echter nog wel de resolutie. Zeker die 600 pixels in de hoogte waren gewoon bloed irritant en zorgde ervoor dat veel programma's niet goed tot z'n recht kwamen.
Lijkt me eerder dat sommige developers ervanuit gaan dat gebruikers dezelfde resolutie of groter gebruiken dan wat die developers gebruiken. Als ze hadden nagedacht was een scrollbar zo toegevoegd :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.