Door Wout Funnekotter en Mark van der Kruit

Techjuwelen - 3dfx Voodoo 2

De kaart die de 3d-wereld op z'n kop zette

16-09-2018 • 06:00

559

Het hoogtepunt van 3dfx's bestaan

Waar je tegenwoordig bij je keuze voor een nieuwe grafische kaart eigenlijk alleen de keuze hebt tussen Nvidia of AMD was dat in de jaren ‘90 wel anders. Nvidia, ATI, SiS, Rendition, Trident, S3 en PowerVR stonden allemaal klaar om hun videochips te leveren aan fabrikanten die er vervolgens zelf een kaart omheen bouwden en er een toffe naam aan gaven. In 1996 kwam daar een naam bij: 3dfx met zijn Voodoo-chip.

Bekijk deze video in de StreamOne-player.

In tegenstelling tot hedendaagse kaarten, was de Voodoo-kaart alleen een 3d-accelerator en je had dus ook nog een losse 2d-kaart in je computer nodig. In die tijd waren er ook al gecombineerde kaarten, maar omdat 3dfx al zijn pijlen en transistorbudget op 3d-graphics kon richten, wisten ze meteen een groot gat met de concurrentie te slaan. Dat kwam ook door de introductie van hun eigen graphics-api: Glide. Hiermee konden gameontwikkelaars de 3d-accelerator gebruiken om een deel van het grafische werk over te nemen van de cpu. Het resultaat was hogere resoluties, meer kleuren, meer detail en hogere framerates.

Een kleine twee jaar later kwam 3dfx met zijn opvolger, de Voodoo 2. Geklokt op 90MHz en uitgerust met 8 of 12MB geheugen. De Voodoo 2 was een enorm succes en meteen ook het hoogtepunt van 3dfx’s bestaan. En hoewel concurrenten als Nvidia en ATi echt niet stilzaten, en wel kaarten uitbrachten die zowel 2d als 3d konden weergeven, konden ze niet tippen aan de rauwe rekenkracht van de Voodoo 2. Wat 3dfx daarbij erg hielp is dat enkele grote games ondersteuning hadden voor die Glide-api. Zo draaiden Quake en Unreal lange tijd het beste op een Voodoo-kaart.

Ken jij een product dat volgens jou absoluut niet mag ontbreken in deze reeks, laat het dan - samen met een korte beargumentatie - weten in de comments, mail naar mark@tweakers.net of stuur een DM en wie weet volgt er een aflevering over.

Eerdere afleveringen in 'Techjuwelen'.

1. Commodore 64 - De meest succesvolle homecomputer.

Reacties (559)

559
556
394
15
0
104
Wijzig sortering
Toen was de binnenkant van een pc nog uitdagend. Brede ata kabels, jumpers, een insteekkaart voor alles (video, audio, netwerk, modem, tv-kaart, raid controller), 2 branders, floppy, 4 BigFoot hdds. Gedoe met IRQ's, volgorde van de plaatsing van de kaarten en van het laden van de drivers, QEMM. Master/slave gedoe.Ik had bovendien een bord met 2 processoren. De pc maakte het geluid van een Boeing 747. Coax-netwerk met "stoppers." Iilyama 17". Een muis zonder wieltje. Tegenwoordig koop je een sigarendoosje waar alle functionaliteiten al in zitten en wat veel sneller, stiller en stabieler is. Geen reden meer om hem open te schroeven. Een pc was vroeger hardwarematig gezien echt een hobby. Vier keer per week een heuse openhartoperatie. De kamer bezaaid met kabels, schroefjes en onderdelen. Hier en daar een handleiding voor de jumpers. Als "tweaker" vind ik de vooruitgang dus niet echt een vooruitgang :)
Geweldig om dit hierboven @dvanmaanen te lezen. Ik heb het zelf ook nog zo meegemaakt, al was ik toen nog een pak jonger natuurlijk, maar was er al redelijk vroeg bij kan ik melden, en was toen al een heus tweaker(tje) Voor die tijd was ik ook met van alles en nog wat aan tec bezig. Zoals oude versterkers van mijn paps uit elkaar schroeven, en plantenspelers, en speakers en wat zoal nog niet meer, al hield ik achteraf wanneer alles weer in elkaar zat, altijd wel een paar schroefjes over, en dat vond paps dan net even wat minder leuk laten we maar zeggen. Ook kan ik me nog goed herinneren toen Windows 95 hier voor het eerst geïnstalleerd werd, vanaf jaja, nog echte floppy's, een stuk of 30 a 40 stuks waren er toen voor nodig ofzo, weet het zo niet meer exact, maar erg veel in elk geval. En wat de eerste internet verbinding bij ons thuis betrof, was ook nog wel een dingetje, deze ging in eerste instantie nog via een telefoon lijntje. Totdat Napster op een gegeven ogenblik in beeld kwam, waarna paps, op een gegeven ogenblik een telefoon rekening van 600 gulden in de brievenbus had zitten. Aangezien mijn broer & ik weer is lekker aan het downloaden waren geweest die maand, en wisten wij veel op die leeftijd dat dat zulke hoge rekeningen teweeg bracht. Waarna mijn paps en mams op een gegeven ogenblik getipt werden door buren van ons, en mijn vader en moeder daar te horen kregen dat er ook zins kort ook een optie was om een internet verbinding via de COAX te krijgen, toen nog @home genaamd, waarna het Ziggo werd, en nu inmiddels Vodafoneziggo heet, waarna we uiteindelijk op de COAX zijn over gegaan. Echt mooie tijden waren dat.
En super leuk nu ook eens verhalen van anderen te lezen, die dit ook nog hebben meegemaakt.
:)

Edit: Eerder Windows XP op floppy's, maar dat moest Windows 95 zijn.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 14:09]

Haha die hoge telefoonrekening idd. Kan ik me ook nog wel heugen met napster idd. Was je een half uur aan het downloaden voor een nummertje van pak hem beet 5 MB. Papa was niet blij idd O-)
Windows XP heb ik nooit op floppies gezien ?
Nu je het zegt, dat moet Windows 95 zijn geweest. Dom foutje van me, maar goed iedereen vergeet wel eens dingen natuurlijk, plus het is al zo "lang" geleden. Toen was ik nog een jong guppie.
8)7
Is ook zeker niet negatief bedoeld ;)...
Win95 was idd een stapel diskettes, met de komst van 98 en 98se waren die tijden gelukkig voorbij :)

Edit
Wel grappig dat niemand eerder dit zei :p

[Reactie gewijzigd door partsineed op 22 juli 2024 14:09]

"Wel grappig dat niemand eerder dit zei"

True, niet is opgevallen, toen ik je reactie zag begon ik meteen te denken, kats joh.. dat klopt man, huh wat dom ook :?
Microsoft heeft zelfs windows 8.1 op floppies uitgegeven dus XP is ook ooit op floppy uitgekomen. ik las op een forum dat XP 249 floppies was.
Check die 8.1 floppies hier maar eens: https://imgur.com/gallery/94GFNGX
Je snapt dat dat niet echt is he?
Brede 40 pins P-ATA kabels kon je (voorzichtig) uit elkaar trekken en dan bijv. per 10 kabels op elkaar leggen, dan had je nog maar een kabel met een breedte van +/-1cm over, scheelde enorm in de airflow.
Met de later 80 pins kabels was dat een stuk lastiger want die individuele kabltjes waren dunner.

Ik deed destijds al best veel aan de airflow van een kast,. oa dus de ata kabels smaller maken maar ook stroomkabels en de kabels van het moederbord vlechten
Toen was de binnenkant van een pc nog uitdagend. Brede ata kabels, jumpers, een insteekkaart voor alles (video, audio, netwerk, modem, tv-kaart, raid controller), 2 branders, floppy, 4 BigFoot hdds. Gedoe met IRQ's, volgorde van de plaatsing van de kaarten en van het laden van de drivers, QEMM. Master/slave gedoe.Ik had bovendien een bord met 2 processoren. De pc maakte het geluid van een Boeing 747. Coax-netwerk met "stoppers." Iilyama 17". Een muis zonder wieltje. Tegenwoordig koop je een sigarendoosje waar alle functionaliteiten al in zitten en wat veel sneller, stiller en stabieler is. Geen reden meer om hem open te schroeven. Een pc was vroeger hardwarematig gezien echt een hobby. Vier keer per week een heuse openhartoperatie. De kamer bezaaid met kabels, schroefjes en onderdelen. Hier en daar een handleiding voor de jumpers. Als "tweaker" vind ik de vooruitgang dus niet echt een vooruitgang :)
Deze kaart zat eerlijk gezegd nog net even voor het tijdperk dat jij beschrijft. Ten tijde van de 8 speed CDRW (nieuws: 8 speed IDE CD-ReWriter roundup) zaten we al op de voodoo5. De tijd dat je meerdere CDRW spelers had zat vermoedelijk nog wat later, pin me er niet op vast maar als ik me niet vergis werden ze pas 'betaalbaar' bij 12 of 16 speed.

In de tijd van de originele Voodoo (2) was een pc meestal een midi tower. Het tijdperk van de (full)tower met alle bijbehorende addon mogelijkheden voor tv, netwerk, kopiëren van cd's, enz was toen eigenlijk nog ondenkbaar. De herrie kwam vermoedelijk van de hoeveelheid 80mm fans die in zo'n full tower zaten (dan wel die je er zelf in had gezet). Mijn computers waren destijds in ieder geval relatief stil. Het was pas de Pentium 4 northwood waarbij mijn pc echt herrie ging maken.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:09]

Mijn vader had voor 3 meijer een 2 speed op de kop getikt. Koopje. En dan maar tunen zodat de buffer underruns maar wegbleven. Dat was weer een vernaggelde cd en die zijn onverkoopbaar op het schoolplein.
Beter had ie wat meer neergelegd voor een fatsoenlijke brander op een SCSI-interface waar je nooit buffer underruns had :+

SCSI O+
Daar is hij nooit aan begonnen. Ik later wel. En dan een 10K toeren schijf, want extra rap.
ja dat klopt alles was bijna apart een aparte videokaar een aparte geluidskaart.
Ik heb zelf ook een 3df voodoo2 kaart gehad in die had ik extern in sli draaien met de onboard videokaart, daarmee kon je ut99 laten draaien op verschillende grafische drivers.
Ut 99 heeft een hoop drivers die je met de voodoo 2 kon draaien.Ik speel nu nog bijna elke dag ut 99
Met de opengl drivers ,die de beste zijn om ut 99 op volle toeren te kunnen draaien ,buiten dat heb ik de goty edition van ut 99 met de speciale hig compress textures die op de 2 de cd staan.Als je die installeert samen met de patch dan heb je een betere resolutie textures waardoor de ut wereld er beter uitziet.Aangezien het een spel is van 1999 is alles wat nu uitkomt van videokaarten allemaal overkil.
Volgens mij kan je ut99 gemakkelijk draaien met een onboard videokaart.Maar toen die 3dfx kaarten uitkwamen was het top of the bill en volgens mij erg duur wat aanschafprijs betrefd, als je mede specs nu ziet dan moet je lachen alleen al het hoeveelheid video geheugen en het aantal megahertz waarmee de gpu word aangesproken.Het is leuk om zo een ding nog te hebben vers in de verpakking, ik had op YouTube gezien dat er heuse videokaarten verzamelaars zijn en die er best grof geld voor over hebben om een zeldzame videokaart in bezit te hebben.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 14:09]

Ja geweldig was dat. technisch gezien was het geen sli. Want je kon het op óf de ene óf de andere kaart draaien. Eigenlijk werdt de kaart gewoon doorgelust, zorgde de voodoo2 voor de rendering en processing en gaf heet beeld door aan de , in mijn geval de S3 Virge kaart die het gewoon doorzette naar je geweldige 15" CRT beeldscherm. Voor mij was dat in 1997 of 1998. Want ik had de extreem dure voodoo2 kaart van mijn zuurverdiende centjes op een comuterbeurs gekocht om Spec Ops, tomb raider2 en in het bijzonder de originele Unreal te draaien!

Voor al bij Unreal ging er een grafische wereld open, ongekend zo mooi met de 3dFx drivers. Ik en m'n vriendjes keken hun ogen uit. Echte 3d rendering!!! WOW.
Vanaf dat moment was er voor mij een nieuwe standaard geboren voor games. Voodoo en Voodoo2 zetten de standaard.

[Reactie gewijzigd door evonck op 22 juli 2024 14:09]

Sorry, maar wat je zegt over SLI klopt niet:
The Voodoo2 introduced Scan-Line Interleave (SLI) capability to the consumer PC market. In SLI mode, two Voodoo2 boards were installed in a PC and runs in parallel, with each unit drawing half the lines of the display. Voodoo2 SLI not only doubles rendering throughput, it also increases the total framebuffer memory, and thus the maximum supported screen resolution increases to a then-impressive 1024 × 768. However, texture memory is not doubled because each card needed to duplicate the scene data. The original Voodoo Graphics also has SLI capability, but it is only used in the arcade and professional markets.
(Wikipedia)

3DFX had de beste SLI , beter dan SLI nu. Met Voodoo SLI heb ik nog nooit framestutters meegemaakt. De techniek werkte vlekkeloos. Echt jammer dat ze deze techniek hebben laten varen.
Bron

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 14:09]

Het was alleen slimme als je 2 voodookaarten gebruikte als je hem als doorluskaart gebruikte:dus één voodoo 2 kaart naast je gewone ( in mij geval s3 virge kaart) dan was het geen SLI.
Wel goed lezen he! Want dit is precies wat ik hierboven ook al deelde.
Wat jij en ik beschrijven zijn 2 verschillende hardware/videokaart configuraties. Kortom , waar jij het over hebt is SLI. Waar ik het over heb is geen SLI.
Jawel. Het klopt wel. Goed lezen. Jij beschrijft een SLI configuratie(dus 2 voodoo s naast elkaar), en ik een doorluskaart configuratie. Dus met 1 voodookaart en een gewone kaart (s3 virge in mijn geval).
.Het is leuk om zo een ding nog te hebben vers in de verpakking, ik had op YouTube gezien dat er heuse videokaarten verzamelaars zijn en die er best grof geld voor over hebben om een zeldzame videokaart in bezit te hebben.
In de verpakking.... Ik denk dat als ik goed zoek dat ik mijn ouwe creative voodoo2 nog wel kan vinden. 700 gulden heeft ie destijds gekost (een godsvermogen voor mij in die tijd). Ligt nu in een bak met andere oude kaarten.
die voodoo kaarten zijn geld waard! kijk maar eens op ebay..
Herkenbaar, ook redelijk wat systemen zelfgebouwd in de jaren 90 van de 20e eeuw en de eerste jaren van de 21e eeuw. Standaard stonden mijn kasten open omdat ik regelmatig aan het prutsen was. Buurman @mrknowitall deed ongeveer hetzelfde en vaak nieuwe hardware bewonderen of bespreken met elkaar, want er gebeurde veel in al die jaren, flinke stappen gemaakt. Van modem maar ISDN naar adsl/kabel. Van vga naar svga en 3d kaarten en voodoo. De stap van pseudo-3d zoals Doom naar 'echt' 3d zoals Quake/Unreal was een aardverschuiving in die jaren. Toen dat ook nog eens mbv 3d-acceleratiekaarten hoge resolutie werd en reflecties, effecten en veel kleuren in bijvoorbeeld 800*600 of 1024*768 resolutie was echt een compleet andere ervaring.

Toevallig van de week mijn zelfbouw torenkast met een AMD XP 2200 nog gratis weggeven aan man die het tweede leven geeft/goed doel. Kreeg het apparaat niet kwijt op Marktplaats.

En de laatste jaren zit ik op een Intel NUC sigarendoos. Valt niks aan te tweaken, zuinig en klein en stil. En toch misschien tien keer zo krachtig als mijn systemen uit de jaren '90. Voor mij zit nu meer de uitdaging om alles in huis zo zuinig mogelijk te laten zijn, ben nu meer een verlichtings/zonne-energie/warmtebesparingstweaker geworden. En niet omdat ik per se geld wil besparen, maar omdat daar de toekomst ligt op allerlei gebieden.

In aanvulling op dit onderwerp is deze Voodoo5 9000 32 opstelling ook de moeite waard om te kijken ;) - of kijk zelf in deze 3DFX-draad.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juli 2024 14:09]

En het eeuwige gekloot met Autoexec.bat en Config.sys om alle geheugen/irq adresseringen goed te krijgen
Inderdaad, hoe vaak moest je de pc niet opnieuw zelf configureren omdat je basic memory zo krap zat, dat het geluid of zelfs je muis het niet meer deed in een game? Whew, de voorpret duurde soms langer als de game (als die tegen bleek te vallen) :P
Dat was nog luxe, met m'n MSX zat ik met een schroevendraaier de tape recorder bij te stellen om een game van een cassettebandje geladen te krijgen.
En dan al die listings overtypen vanuit bladen etc om dan uren naar die typefout te zoeken.
maar vooral eigenlijk geen idee hebben wat je aan het doen was...
De Kijk had altijd in ieder nummer een listing zitten. Man man man wat was dat veel typwerk.
Je kon de typefout ook zoeken aan de hand van controlecodes, weet niet precies meer hoe dat ging.

Weet wel als de stroom uitviel was je alles kwijt :P
de bekende checksums… als je een klein programmaatje vooraf laadde of draaide kreeg je een cijfer naast een regel te zien.
Typte je vervolgens :
10 REM *Pakkertje*
dan stond er een checksum achter bijvoorbeeld 8F5C1
en die moest overeenkomen met de checksum in het boekje of tijdschrift.
Vaak werd er bij verteld welk programma je moest hebben.

Of wat dacht je van de NOS die via RADIO(!) programma's via de ether uitzond en jij met een leeg bandje in de stereo van je vader dat opnam.... achterkwam dat het niet voor de ATARI 600XL was maar voor de COMMODORE 64!
10 minuten laden voor 64kb, om dan een error te krijgen. Ik klaag niet snel maar dat was toch echt.... Maar de Arcade joystick was super: met microswitches!
Die arcadejoystick was echt briljant ja, onverwoestbaar!
Die arcade joystick (of eigenlijk sticks, ik zie op de Engelstalige wiki dat er zes varianten zijn) was inderdaad wel legendarisch. Klein tech-juweeltje op zich en op de markt gezet door het Nederlandse Suzo. Ik heb hier zelf twee verschillende uitvoeringen staan, voornamelijk als alternatief voor de standaard Atari joysticks. Die waren notoir onbetrouwbaar, maar ook de meeste andere alternatieven waren niet al te degelijk. Die arcade sticks zijn (bijna) niet kapot te krijgen.
Bload "cas:" /r
<15 minuten later>
Device I/O Error.

Heeft een hele tijd geduurd voordat ik wist dat dat Input Output was. ;)
Maar wat een heerlijk geluid was dat, ik zette vaak op de Data Recorder (Let wel: geen tape recorder, dat was de Data recorder haha) het geluid aan met het knopje om lekker te luisteren naar het rustgevende gekrijs.
bloard "cas:",r idd haha

Je kreeg wel toen ook cartridges, dat was echt instant.
Tja of gewoon bload "cas:".

Zonder r en dan nog met poke een waarde op een adres zetten. Om vervolgens met een commando def usr 1=&H<start adres>; a=usr[1]; Het alsnog op te starten. (Om een hack te doen voor meer lives of invinsible mode)

[Reactie gewijzigd door _Peter2_ op 22 juli 2024 14:09]

Die had je me 35 jaar geleden moeten vertellen ;)
...met een schriftje ernaast waar alle tellerstanden instonden voor de verschillende games op het bandje! :)
En daarmee zat je je eigen probleem te scheppen, want eigenlijk moest je de hoek van de cassettekop hetzelfde laten staan als bij de opname....
Maar ja, als je een keer een programma van een vriend wilde proberen, moest je zijn hoek zien te vinden.

Ooit voor veel geld een 5,25" diskettedriver voor m'n MSX gekocht.
Dat was een verbetering!
En ik kon de diskettes op de IBM PC's op school lezen en m'n tekst printen.
Ik had pas een disk drive bij m'n C64 :) Een verademing idd. Alleen moest je daar dan weer steeds ABC Turbo laden.
Yup. :)

“Verd*mme waarom doet mijn SoundBlaster het nu weer niet... Och, sh*t de IRQ staat op 7 ipv 5 in de setup.bat...”

:+
Totdat plug and play al deze problemen als sneeuw voor de zon deed verdwijnen.......Niet dus ;). Het klonk wel goed "plug and play". De crux zit in de definitie van play. De plug and play conventie was niet altijd rock-solid. De IRQ set werd nog wel eens in de war geschopt. Plug and play onderving dat niet altijd.
Vandaar dat het ook de satirische naam “Bug and Pray” gekregen had
Ik ken het als "Plug and Pray" :)
Bij ons was het "Pruts & Pray" :)
Haha heerlijk dit, inderdaad al die losse config settings, memory management, geluid instellingen... om het systeem bij het booten maar zover te krijgen dat je die ene game kon starten met geluid :Y)

hgcibm /i
Dit vond ik nog het minst irritant, Printer/Scanner altijd het meest ruzie mee gehad. Ooit zo'n HP scanner gehad met SCSI aansluiting. die op misterieuze wijze ineens niet meer doet mijn Zus/Moeder mij de schuld geven. Half jaar later zonder reden/herinstallatie boem doet ie het wel.

Vandaag de dag met de moderne varianten doen ze soms nog wel eens vreemde dingen.
En ruzie met je systeem hebben vanwege de reserved IRQ’s, die je uiteraard net nodig had.
Nou, vooral omdat Creative met hun Soundblaster niet aan IRQ sharing doen wat wel in de Pi-standaard zit, ik heb de mijne dus de deur uitgetrapt tien ie vaker niet dan wel herkend werd.
Bij mij begon het met super trots zijn met 4mb geheugen zodat je comanche kon draaien. Daarna werd het alleen maar erger met me pc uitbreidingen 8)7
4mb.... dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen, doet me gelijk weer realiseren hoe oud ik ben.... ;(
En 100 gulden per MB hoor in die tijd!
Nou idd! Daartegenover staat dat ik destijds met een handige jumpersetting m'n 486SX van de standaard 25 MHz op 40 MHz kon laten lopen. Gewoon ff 60% overklokken 8-) Kostte me maar 5 gulden voor een supersimpel, maar heel doeltreffend koelblokje-met-ventilator :o
Gezien de bergen bragging rights die deze thread veroorzaakt voel ik me gedwongen het te hebben over mijn 4k TRS-80 waar in 1980 alle nerds stil van werden. Helemaal toen er een paar weken later een cassettespeler beschikbaar kwam zodat je die 10 regels basic niet steeds opnieuw hoefde in te tikken om boter, kaas en eieren te spelen.
Same here.. begonnen met een ZX81, toen de spectrum, daarna C64, gevolgd door Amiga en de XT die zijn intrede deed. Heb nog een zelfbouw XT-moederbord ooit gekregen. Zak met onderdelen erbij en pak de soldeerbout maar. Werkte prima trouwens. :)
Die XT had uiteraard enkel een floppydrive in het begin. Later ging er een Kalok-harddisk in.
Ik heb hem nog middels een netwerkje met de Amiga verbonden. Puur omdat het kon. :)
Tja, daarna de 286, 386, 486 (die heb ik nog steeds, een SiS471-bordje :) ), enz. Werk inmiddels al meer dan 25 jaar in de IT.
Wel jammer dat je tegenwoordig niet meer zoveel zelf kunt hobbyen ermee. De soldeerbout wordt niet veel meer gebruikt hier en wacht op betere tijden. :/
Hoe kwam die Kalok ook alweer aan z'n naam??? Als tie kapot was deed hij .... ;-)

Maar, MFM of RLL?
Heh, in die tijd werkte RLL nog niet lekker. Geprobeerd, maar na wat pogingen met interfaces en verschillende hdd's uiteindelijk bij MFM blijven hangen toen. Dan maar wat minder capaciteit, MFM werkte in elk geval. :)
En inderdaad, die Kalok had een heel eigen geluid. Ook bij opstarten hoorde je het karakteristieke "klokloklokloklok", als de stappenmotor de koppen uit parkeerstand haalde.. :P
EDIT: gevonden :) https://www.youtube.com/watch?v=_ngy7WpxHrA

[Reactie gewijzigd door poktor op 22 juli 2024 14:09]

Ha kijk, herkenbaar! TRS-80 gekregen na het (helaas) overlijden van mijn favoriete elektronica nonkel. Had er zelfs 2 floppy stations bij. Zonder enige kennis kunnen laten booten en dan weken naar een cursor zitten kijken. Tot ik ergens het commando DIR opving en plots ging er een hele nieuwe wereld open. Oh nostalgie zeg; heb TRS-80 hier nog liggen maar helaas is de voeding defect en zitter er denk ik wat slechte contacten in.
Haha idd, ik ging toen van 8 naar 16, was echt 700 gulden ofzo maar alles werd ook echt 8x zo snel :P

Nu ga je van 16 naar 32 GB en je merkt niks.

Het gekloot in Config.sys was vooral om conventioneel geheugen vrij te krijgen, heerlijk was dat om te doen :)
Haha idd, ik ging toen van 8 naar 16, was echt 700 gulden ofzo
ik wou van 4 naar 8 mb geheugen op mijn soundblaster awe 32 en zou daar 1600 gulden voor kwijt zijn.
4Mb... Ik herinner mijn eerste computer nog, het schrikbarende hoeveelheid van 8kb geheugen..
Later leek het 64kb van mijn C64 daarbij gigantisch :P... nu heeft mijn keyboard tegenwoordig al meer geheugen als buffer :) ..
Mijn eerste computer.. Ik weet nog wel.. 128GB :P
Mijn eerste harde schijf bij mijn Atari 520ST+ had wel 20MB, ik dacht die krijg ik nooooit vol O-)
Na een jaar de 30mb variant gekocht want de 20MB was vol :( , de nieuwe is blijven steken op iets van 27MB en is dus nooit vol geweest _/-\o_ kom daar nu maar eens mee
20mb :o
Ik denk niet dat je World of Tank HD kan downloaden daarop 8)7 (40GB+ xD)
In die tijd had je stacker. Kon je je harddisk wat oprekken. :)
Hahaha Comanche.. :D Zeer bekend. Apache Longbow/ Comanche-havok enzenz.. Als je ziet waar we toen al tevreden mee waren :)
Ik denk dat een ander spel bedoeld wordt. In de tijd van de 3DFx kaart was comanche van Novallogic populair met [buzzword]'baanbrekende voxel technologie'[/buzzword].

https://en.wikipedia.org/wiki/Comanche_(video_game_series)
I know en vergis me in de benaming.. was Commance vs Hokum.
Anyway ken ze wel.. was daarna een lange tijd stil met heli sims geloof ik.

Apache longbow 1 en 2 waren van EA/Origin Jane's. Ook de makers van de F15/ F18 sims toen de tijd.
Longbow 1 heb ik toen wel gekocht. Menige nacht missies mee gevlogen. Mijn favoriet was meer EF2000 van Digital Image Design. (Yup, diehard DOS) Waarvoor trouwens ook een GFX patch uitgebracht is om van de Voodoo kaart (en een Rendition kaart a.i.m.n.v.) gebruik te maken.
En zijn voorloper Tornado :) Was ook zo werelds, en de F16 Falcon 4.0 icoon.
Maar was meer een Jane's liefhebber met de F15E en F18 sims en deklandingen :)
EF2000ADF had ook zeker zijn schare die-hard liefhebbers. Niet veel gespeeld maar was zijn tijd wat grafisch geweld betreft wel vooruit.

Ah idd Good old days...
Falcon 3.0.

Heb de handleiding nog steeds... Wat een pareltje.
Held! Was al tijd op zoek naar die naam commance vs Hokum! Good old days ^^
Gelukkig maakt tegenwoordig DCS het gevoel weer terug op het sim niveau met de BlackShark, Blackshark 2 en Huey uitbreidingen. Heeft lang geduurd voordat er weer een ontwikkelaar geld in het een speciifieke sim landschap wou steken.
EMM386 laden (maar was /noxms of /noems nou beter?? 😜) en later kreeg je QEMM .. dat was pas genieten.
och, gewoon overal LOADHI ofzo voorzetten in config.sys, toch? :P
LH (of LOADHIGH) gebruikt je in je autoexec.bat, om eventuele te laden programma's in je hoge gebeuren (>640 kB) te zetten.

In je config.sys kon je DEVICEHIGH gebruiken om drivers in het hoge geheugen te laden. Hiervoor moest de driver echter wel geschikt zijn, want anders liep je het risico dat je systeem instabiel werd (of gewoon vastliep). Ook de volgorde van het laden van drivers kon soms nog belangirjk zijn als je ze in het hoge geheugen wilde laden.
LH MOUSE idd :P

Ik gebruikte altijd NOEMS. Mijn config.sys had maar iets van 4/5 regels.

QEMM en Memmaker deden wat dat betreft helemaal niets, ze haalden wel een truukje uit maar maakten de boel enkel trager en onstabieler.

Net zoiets als Drivespace, dat was ook iets wat je echt NOOIT moest gebruiken.
Maar sommige games eisten EMS, dus dan moest het wel.
En soms weer omschakelen door een reboot met een andere autoexec.bat en config.sys.
Ja, dat was wel zwarte magie voor omstanders.
Ja als je dan bezig was en er stond een leek naast je die stond vol ongeloof te kijken wat je aan het doen was.

Je kon trouwens ook een boot menu maken die verschillende configs kon laden, dus eentje met EMS, zonder, met en zonder muis/cd-rom etc :)
Ohhhja, DAT was het :), good old times.
Shit, wie kende memmaker niet onder Dos 6.2(2) ? :+
Toen ik dat eenmaal een beetje door had werd deze bestanden een heuse hobby van me. Wat kan wel, wat kan niet. Geheugen optimaliseren (voor de gamers een must in die tijd). Later kwam er dan nog mscdex (de cd driver) bij. Mijn eerste leerproces begon bij deze twee dos bestanden. Een jaartje later kon ik zelf een AMD 386 DX 40 bouwen, gekocht in losse onderdelen bij het legendarische rommelwinkeltje Weans (goedkoopst in een peperdure hardwaretijd) in Den Haag. Alles op de hand (5 dozen en monitor) in de trein van Den Haag naar Amsterdam. Gekloot met jumpers (soms kwam de rook er vanaf, zat ie verkeerd om of zo). Maar al doende leert men. Geweldige machine tot eind '95 mee gedaan. Toen kwam een Pentium 75 met Windows 95 op 13 floppies. Enzovoort, enz.
Ik kwam altijd met tassen vol hardware thuis van de HCC dagen, heerlijk die nostalgie
Ja, toen waren deze dagen nog leuk en echt het hoogtepunt van het jaar. Vreemde spullen waren er altijd te vinden net als leuke aanbiedingen voor de nieuwe cpu's en geheugen. Eerst 2x de hele beurs rond voor de goedkoopste prijzen (verschil was aardig aanwezig soms) en daarna snel je budget er doorheen blazen voordat het ergens uitverkocht was. Daarna struinen tussen de koopjes en opruim standjes. Wat mis ik die tijd :(
Ja ik mis dat ook wel. Afgelopen voorjaar hield de HCC weer een HCC-dag in het Beatrixgebouw. Daar ben ben ik nog naartoe geweest. Helaas was het geen beurs, maar meer een open dag. Daar kwam nog bij, dat de HCC meer een soort bejaarden-club is geworden. Hier schrok ik wel van. Enkel grijs, grijs en nog meer grijs liep er rond. De goede jaren van de HCC zijn voorbij, dat is duidelijk. Tja, tijden veranderen.
Jumpers verkeerd om? 8)7
LoadHigh ofwel LH was magisch. Dan propte je zoveel mogelijk in het hoger geheugen dat je die veel te grote muisdriver kon inladen. Nee Bill, 640K was niet genoeg, 768K was genoeg.
Gates heeft dat schijnbaar nooit gezegd, dat blijft ie altijd ontkennen. Hij zei juist het tegenovergestelde.
In de MS-DOS tijd werkte ik met verschillende opstart-diskettes, elk met een aangepaste autoexec.bat/config.sys om net dat ene spelletje aan de praat te krijgen.

In het Windows tijdperk was ik daar (en diskettes in het algemeen) gelukkig wel vanaf en toen werd het feest met het overclocken van 3D kaarten.

Android gaf weer plezier door het eindelijk aanpassen van custom ROMs.

Nu valt er weinig meer te tweaken, al zie ik zat mogelijkheden op "smart home" gebied :)
Mijn vrienden en ikzelf overlclockten onze Orchid 3Dfx Voodoo 1 reeds onder DOS en voordien ook de S3 chipsets.
Piece of cake eens je de juiste tool had gevonden.
Alleen onze klungelige methodes om er een gigantische ALU heatsink op te lijmen met -wie zal het zeggen- isolerende lijm was op zijn zachtst gezegd amateuristisch.
Die 3Dfx chips hadden toen geen enkele heatsink en we wilden Lara Croft toch zo soepel mogelijk laten bewegen en in PoD was elke frame meegenomen want Ubisoft gaf wekelijks prijzen weg voor de snelste ghosts, een van die prijzen was .. meer 3DFx kaarten :P :Y)
Voor wie niet weet waar we het over hebben:
http://www.cubic.org/docs/configuring.htm
En je leerde door Trial And Error. Je probeerde wat uit... bleef je pc hangen, resetten en overnieuw beginnen.
Uit tijdschriften en van anderen hoorde en las je hoe en wat. En dat zijn de mensen die er niet voor geleerd hadden, zoals ik!
Vergeet vooral niet dat je minimaal 2 boot disks voor Ems en Xms geheugen moest hebben Of je moest QEMM hebben die tegelijk Ems en Xms kon aanspreken.
lol ja ik wist die commando's van de cdrom driver toendertijd uit mijn hoofd.
Maar voor memory management had ik quemm 7.5 voor die rekende alle mogelijkheden uit, en ik had dos draaien op een paar kilobites, maar die quemm was niet met alles compatible sommige games draaide daar niet op maar dos en windows 3.1 weer wel.En maar alles installeren msdos 6.1 met 4 schijven enne windows met 10 of 11 schijven, het lag eraan welke versie je had.Achter drie kwatier ofzo was je klaar aangezien de 3,5 inch schijfjes niet zo snel waren.Later toen de cdrom kwam was alles een beetje sneller, en het lag erook aan hoeveel speed die cdrom was, als eerste had ik een x2 speed
wat al rete snel was omdat die cdrom drives pas uit waren.waren die toendertijd ook niet goedekoop.
En elke maand kwam er een snellere versie uit.plextor was toen de beste ik weet niet of dat voor nu ook nog geld..@ hieronder met die irq heb ik ook liggen te klooien moest je weer kast open maken kijken wat voor een irq bijv je soundkaart was geconfigureerd en dat in je config.sys of autexec.bet programmeren.En als je overnieuw opstarte hooptje je dat alles het deed.
Of als klein jongetje "dir" intikken op de 8086 van paps en denken "hey, wat een hoop losse files, laat ik een directory aanmaken en alle losse files daarin zetten". Dat ging goed tot paps 's avonds de pc weer aan probeerde te zetten....

Sorry paps....
Netscape navigator was zowat de eerste browser... en vergeet de snelheid van het internet niet op je Usrobotics speedster of courier, surfen via de telefoonlijn .. wat een luxe nu.
Netscape navigator was zowat de eerste browser...
Nee hoor, bij lange na niet zelfs :)

De alllereerste webbrowser was WorldWideWeb uit december 1990, geschreven door Tim Berners-Lee. Al snel gevolgd door Line Mode Browser (mei 1991, Lee heeft ook hieraan meegewerkt), MidasWWW (november 1992), NCSA Mosaic (januari 1993) en Cello (juni 1993).

De eerste webbrowser die écht populair werd is NCSA Mosaic, en zelfs die waren dus niet als eerste gereleased :)

Netscape Navigator kwam pas in december 1994 uit, veel later dus dan de rest.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

m'n eerste browsertje.. ooohh man Mosaic, met worldonline ??

tsjonge wat is dat machtig lang geleden
Zal je misschien een beetje troosten dat Mosaic nog altijd doorleeft in Edge en Firefox.
Alleen in Edge via IE wellicht, maar er is expres geen regel code gebruikt voor Netscape navigator (waar Firefox de afgeleide van is)
En zijn de Bigfoot's heel gebleven :X ?
Oeh, die 5.4 inch trage krengen? Haha die heb ik ook nog gehad. Bende :p
Ze waren idd wat minder betrouwbaar, maar het waren wel de grootste disks die er op dat moment voor consumenten te krijgen waren, het topmodel had maar liefst 19.2 GB.

Ze waren idd traag, maar dat kwam door hun lage toerental van 3600 rpm, in latere series 4000 rpm.

Ze waren dan ook niet bedoeld als bootdisk (daar waren ze veel te traag voor), maar meer voor bulkopslag door hun gigantische (voor die tijd) capaciteit. Voor bootdisks had Qantum bijvoorbeeld de veel betrouwbaardere Fireball-serie met een voor die tijd gangbare snelheid van 5400 rpm en de Fireball Plus van 7200 rpm. Maar die waren maar 500 MB tot 1 GB groot (initieel, later kwamen ook grotere varianten).

Wat je dus vaak zag was een Fireball (Plus) voor het OS en de applicaties (500-1000 MB was in de DOS-tijd plenty genoeg meestal daarvoor), en dan een Bigfoot er naast voor de opslag van data.

Er waren meerdere series Bigfoot's, met verschillende specs. Niet allemaal waren ze even onbetrouwbaar, maar de hele serie heeft idd een niet zo beste naam qua betrouwbaarheid nee :P
Ik deed destijds mee aan een pc privé project en toen had ik nog de ballen verstand van hardware. Kwam er dus ook pas na een tijd achter dat er en Bigfoot was geplaatst ipv een random andere snellere schijf :p

Toen moest ik het een paar jaar doen met dat ding. Ik weet nog, p2 350 MHz met denk ik 64 mb ram denk ik? En later Riva tnt 2 kaart Erin gezet voor team fortress classic wat ik helemaal grijs gespeeld heb.
Ha, pc privé :p
Daarmee kregen we thuis ook eindelijk een up-to-date pc... soort van... van een 286 naar een 400 mhz AMD K6-2 Compaq ... vergelijkbaar met Pentium II... soort van :p Wist ik toen maar iets meer.
Ook voorzien van een Bigfoot.
Audio en video (ATI Rage pro) zaten op het moederbord, enige uitbreidingskaarten waren een 56k modem en later voor @home nog een netwerkkaart.... en nog later (=1999 of later) een Voodoo2 omdat dat de enige PCI kaart was die ik kon vinden voor een redelijk bedrag. De doorluskabel was nét lang genoeg.

Hoop uren aan Half-life en mods doorgebracht op dat ding en nog blijer dat ik later eindelijk een eigen pc in elkaar schroefde.
Wat ben ik blij dat ik nooit in zo'n PC Privé project ben gestapt. Ja de aanbieding was best goedkoop, maar wel jammer dat er 6 tot 9 maanden te laat werd geleverd... En in die tijd was vandaag goedkoop, na 3 maanden toch best wel duur.
Ik heb nog een werkende bigfoot 6.5gb :)
En je kon niet even Googlen als je ergens niet uitkwam.
Nee, je had Altavista. Werkte op een aantal vlakken prettiger als dat Google deed. Overigens was in de tijd van de Voodoo2 al wel de voorganger van Google (Backrub) in de lucht.

Maar ik herken de verhalen wel ;-). Mijn eerste bord was een 286 met NEAT chipset en SIPP geheugen (met de pootjes dus). En een co-processor, daarmee was ik wel de held van alle klasgenoten die hun PSPICE simulaties op mijn PC kwamen doen.
Nee, je had Altavista.
Altavista was idd in die tijd dé zoekmachine, naar aantal gebruikers bekeken. Maar vergeet ook Yahoo! niet, dat was er toen ook al en was eigenlijk net zo goed, zo niet beter nog, dan Altavista qua zoekresulaten. Altavista is later overigens door Yahoo! ook overgenomen.

Je had overigens ook nog een zoekmachine die qua naam pariodieerde op Altavista. Ik zal de naam maar niet noemen hier, weet niet of het mag. Die specialiseerden zich namelijk weer in zoeken naar andere zaken (de kenners weten denk ik wel wat ik bedoel) ;)

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

En dan te bedenken dat die een lange tijd niet eens een eigen domain had, maar onder digital.com draaide. (altavista.digital.com).

En nee, Yahoo kwam niet in de buurt van Altavista in gebruiksgemak en resultaten.

Yahoo werd pas 'goed' toen ze een deal met digital sloten en altavista op de achtergrond de zoekresultaten verzorgde. Het is bij mijn weten nooit van Yahoo geweest.

Compaq heeft het na overname door Digital juist gesloopt door te proberen met Yahoo te concurreren en allerlei troep toe te voegen.

Uiteindelijk was het als ik het goed herinner Lycos die de boel overnam.
En nee, Yahoo kwam niet in de buurt van Altavista in gebruiksgemak en resultaten.
Vind jij, de community was daar toch iets meer verdeeld over...
Yahoo werd pas 'goed' toen ze een deal met digital sloten en altavista op de achtergrond de zoekresultaten verzorgde. Het is bij mijn weten nooit van Yahoo geweest.
Jawel....
AltaVista was a Web search engine established in 1995. It became one of the most-used early search engines, but lost ground to Google and was purchased by Yahoo! in 2003, which retained the brand, but based all AltaVista searches on its own search engine. On July 8, 2013, the service was shut down by Yahoo! and since then, the domain has redirected to Yahoo!'s own search site.
Zie https://en.wikipedia.org/wiki/AltaVista

Dat heeft destijds ook gewoon op Tweakers gestaan: nieuws: Yahoo sluit AltaVista en andere webdiensten
Ah ja, ok. Maar dat was alleen de naam, de originele search engine, die veel beter was dan die van Yahoo, hebben ze nooit gebruikt. Ik had Yahoo op dat moment al afgeschreven, waarschijnlijk daarom niet blijven hangen :)

Dan heeft Yahoo het van Lycos gekocht of Lycos overgenomen, want die hebben het eind jaren negentig van compaq gekocht.
Het probleem van AltaVista was dat de search engine té kwetsbaar was voor SEO spelletjes. Google prikte daar beter doorheen.
Yahoo werd pas 'goed' toen ze een deal met digital sloten en altavista op de achtergrond de zoekresultaten verzorgde. Het is bij mijn weten nooit van Yahoo geweest.
In mijn beleving was het hoogtepunt toen al weer voorbij. Yahoo schitterde toen zoeken op internet nog niet goed werkte. Yahoo had een door mensen samengestelde catalogus van "alle" pagina's op internet. Toen waren ze Google en Wikipedia in één. Als je iets over voetbal wilde weten dan ging je naar Yahoo -> Sport -> Soccer en dan keek je welke pagina's de editors van Yahoo hadden gekozen als de beste voetbalpagina's.
Iets wat Startpagina.nl nog steeds net succes (vooral voor de oudere doelgroep) doet.
Iedere keer dat mijn schoonouders problemen met hun computer hebben open ik even de webbrowser om terug te denken aan de goede oude tijd. Hun startpagina is nog altijd startpagina.nl
Deze bedoel je? https://en.wikipedia.org/wiki/Astalavista.box.sk:
astalavista.box.sk was founded in 1994 as one of the first search engines for computer security information
Niets illegaals aan ;)
The first search engine created was Archie, created in 1990 by Alan Emtage, a student at McGill University in Montreal. The original intent of the name was "archives," but it was shortened to Archie.
http://www.searchenginehistory.com/
Archie. Ja, die heb ik nog gebruikt. Net als UUCP voor het downloaden van files uit newsgroups toen er nog geen WWW was. :P
Je had in die tijd Gopher en later, in de begintijd van het web, kwam Lynx. Een webbrowser kon nog niet, want je had enkel MSDOS. :)
Tot de Arachne-browser kwam. Een bootable floppy waarmee je echt het web op kon. Dat was geweldig. Toen windows 3.1 eindelijk kwam, ging het snel: NCSA Mosaic en later Netscape. :*)
Uhu, cracks en patches "security".

Mooi verwoord 😜
Ik gebruikte eerst Excite, daarna vooral Lycos.

Voor NL sites had je dan Ilse.
Eerst Altavista, later Yahoo voor mij, samen met Ilse. En uiteraard Askjeeves ergens nog tussen. Dat alles op Netscape Navigator. Ergens nog een stapel 3coms liggen.
Haha ja briljant :-) noemen zal niet zon probleem zijn, site verwijst naar een slovaakse zangers inmiddels :? Hoop cracks vandaan getoverd
Als een beetje deftig wilde zoeken dan gebruikte je toch copernic web search engine.Die ging op zoek bij alle zoekmachines.
https://en.wikipedia.org/wiki/Copernic
Nou, in die tijd hadden veel mensen nog überhaupt geen internet...
Toen had je nog boeken.... je weet wel van die bundel papieren met letters en een inhoudsopgave waar je onderwerp in kon vinden.

Of je had een verzameling tijdschriften net als boeken maar dan veel dunner en diverser aan onderwerpen zonder globale inhoudsopgave.
Geniale reactie, ik schoot er in elk geval goed van in de lag, alleen jammer dat ik achteraf een stuk pizza tegen mijn monitor had zitten, zat net te eten namelijk.
Scherp hoor :D

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 14:09]

ik schoot er in elk geval goed van in de lag
Jij schoot in de lag? Wat moet ik me daar bij voorstellen...
Dat de Ping tijden van zijn neurale netwerk omhoog gingen (al dan niet met packet loss). Als gevolg daarvan ging zijn reactie vermogen er onder lijden, waardoor hij een stuk vliegende pizza niet meer kon vangen voor deze tegen zijn monitor aankwam.
Prima verwoord, had het zelf in elk geval niet beter kunnen beschrijven.
;)
Hahahaha! Ik moest erom laggen!
Yup, eerst de lokale bibliotheek leeggeroofd. Daarna abo bij de naburige gemeentes geregeld en van de computer hoek alles geleend wat los en vast zat. En vervolgens 2e hands boekwinkels zoals de Slegte (inmiddels ook al weer geschiedenis, of toch herstart?) afgestruind.
En naar Atheneum boekwinkel om een Hacktic te kopen.

Deslegte dat waren nog tijden. Voor een fractie boek of set (MS, Cisco) boeken kopen.

Veel jongeren realiseren zich niet dat men in de jaren tachtig je zo maar meer dan 100 gulden voor 1 boek moest neerleggen zoals over Z80 assembler in het Engels.

Tegenwoordig kan je alles voor weinig of voor niets te weten komen maar is spanningsboog net lang genoeg om een "longread" van 5 regels op snapchat/insta te lezen. Twitter zal on die reden populair zijn.
Toen waren computers nog leuk... en ook het afstruinen van de computerbeurzen zoals de PC Discount... dat waren nog eens tijden.
Nostalgie man, ik was daar ook regelmatig. Mn oom had een vaste stand op de pc discount in Rijswijk en ik keek er al maanden naar uit.

Met dozen voor spullen erheen, spullen die ik niet meer nodig had verkopen en aan het eind van de dag genoeg geld gesprokkeld om een 17” scherm te kopen met nagenoeg platte beeldbuis.

Of na de nieuwjaarsfooien ronde van mn krantenwijk daarheen om een Pentium2 400 Mhz te kopen, de koning te rijk, vrienden die dan langskwamen voor middagjes gamen.

Ik weet ook nog goed dat ik als een van de eerste mensen in het dorp ADSL kreeg, 64kb/s!!!

OT. Die voodoo kaarten waren echt pareltjes, ik weet nog dat ik Dungeon Keeper speelde en die toen via 3dfx kon spelen, geniaal, superstrak.
Bedoel je niet ISDN op 64kbps ?
Eerste ISDN was 64Kbps inderdaad. En bondend een whopping 128Kbps.
Met dubbele telefoontikken in die tijd bij gebruik van de dubbele ISDN-lijn, met groeten van KPN die toen vette winsten maakte. :+
Sorry, ik bedoelde kilobytes geen bits :-)
64KB/s=512 kb/s, dat was inderdaad ADSL1 instapnivo van KPN. Daarmee was je inderdaad 4 keer zo snel als ISDN2, en 9 keer sneller dan de 56K modems. Revolutionair, want bij modems waren de snelheidverbeteringen geen factor 2 per generatie meer. Dan is een factor 9 een wereld van verschil. Pas met glasvezel kreeg je weer zo'n relatief grote stap.
Mijn eerste adsl van kpn was 64Kbps, met een roze usb modem. Die 3x kapot is gedaan en toen snel een ethernet modem heb gevraagd :)
Ik via pc prive project op het werk een supersnelle PII 450mhz kunnen regelen, met alles erop en eraan + flatbed-scanner en een super grote 19" CRT monitor voor de prijs van .........FL 3000,- :Y)
Hemelse tijden toen, vooral na zo`n groot voorzet scherm erbij.
Ik werd pas later nog blijer met mijn eerste echte game muis en tobo (Logitech MX510 blauw en rood+G15v1) Wat een verschil was dat, zeker na weer een snellere modem.
Ik weet nog dat ik jaloers was op een collega, die via zijn vader een heel SCSI systeem had met grafisch geweld toen en mijn eerste race ervaring met een stuurtje met force feedback (Microsoft) en met spierpijn wakker werd erna, jaloers dat ik was , maar wat een goede oude tijden :*)
Pc privé ... Wilde wel dat dat nog bestond. Nee Fietsplan, daar heb je wat aan :O
Mijn eerste ADSL lijn was 384/128 kbps, met datalimiet, ja dat was toen nog.
Wij MXStream, 1024kbit down, up weet ik niet meer maar iig heel weinig, ik denk 128k.

Ik werd toen afgesloten bij @Home vanwege hacken, pubjes scannen en vullen met warez voor DFF :P

Dus toen moesten we verplicht naar KPN en later XS4ALL.
In België zit je nu anno 2018 helaas nog steeds vast aan datalimieten voor de meeste voordelige abonnementen. Gangsters zijn het, die heren van Telenet...
De pc-discount en HCC dagen. In de internettijd ben ik daar nog wel eens heen gegaan, voor de leuk. Was een van de laatste ook trouwens. Was er een meisje dat ik kende die werkte voor een of andere promote toko, troep te slijten. Zat ze s'avonds ook bij ons in het café, luid te zeiken over al die enge ouwe kerels die haar liepen te begluren. En dankjewel.
Dat moederbord, was dat toevallig de Abit BP6?
Waar je 2 celerons in kwijt kon?

Heerlijk moederbord.
http://archive.arstechnica.com/reviews/3q99/bp6/bp6-1.html
Haha, de BP6... die heb ik ook nog gehad. Dat was echt één van de beste, stabielste moederborden ooit. Is ook heel erg lang ondersteund en doorontwikkeld geweest.

Twee Celeron 300's erop, die kon je makkelijk overklokken van 300 Mhz naar 450 Mhz zonder stabiliteitsproblemen of extra koeling. Sommigen kregen ze ook wel nog hoger.... kwam vooral door het gebrek aan L2-cache, wat vaak de bottleneck is bij overklokken. Wat kostte zo'n Celeron 300 ook alweer? Iets van 150-160 gulden ofzo?

Had je supergoedkoop (voor die tijd) een dualprocessor systeem. Alleen jammer dat je dan wel Windows NT4 moest draaien om het goed te ondersteunen. Win9x deed immers niet aan multiprocessor, en Windows 2000 was er nog niet...

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

De 300 had geen L2 cache, de 300A juist wel. Was maar de helft of een kwart van wat een Pentium 2 had, maar het was er wel.
Cache van de Celeron's was wel kleiner (128KB i.p.v. 512KB) maar was geïntegreerd in de processor en draaide dus op de volle bussnelheid. De Slot1 Pentium II's hadden de cache op 1/2 snelheid draaien, achterkant printplaat. Daarom maakte in directe vergelijking het niet zo gek veel uit of je de Celeron of de P II had.

De Celeron's op het Abit BP6 bord waren geen Slot1 maar Socket 370 en die hadden de cache (net als de latere P III's) geïntegreerd. Het leuke aan dit bord was dat je voor weinig (geem Pentium II maar Celeron prijzen) een dual processor bord kon bouwen met BX chipset. Dit was officieel niet mogelijk, volgens Intel moest je daarvoor een Pentium gebruiken. Leuk niche bordje. :)
Windows was helemaal niet verplicht. Ik draaide het als huis server met linux. Heeft toch nog ruim 6 jaar 24/7 gedraaid :)

Ik kreeg het voor inkoop prijs, werkte gelukkig in een computer winkel.

[Reactie gewijzigd door wica op 22 juli 2024 14:09]

Mijn favoriete verhaal uit die tijd gaat over één generatie later, de Celeron en de Pentium III. Die Celeron was nog steeds vrijwel identiek aan de Pentium III, maar Intel had geprobeerd om SMP uit te schakelen op de Celerons. Daartoe was er één pinnetje dat niks anders deed dan aangeven of deze processor SMP ondersteunde. Of het een dure P3 of een goedkope Celeron was.

De simpele hack was dus dat pinnetje losmaken van je processor en omleiding toevoegen om ergens het juiste voltage voor dat pinnetje af te tappen.

Maar goed, een pinnetje van je processor losmaken is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarvoor heb ik m'n processoren met een boormachine moeten bewerken!
Leuk, echt heel leuk voor een scholier met beperkt budget. Die Celerons waren echter zoveel goedkoper dat ik het drie keer kon laten mislukken voor het financieel gunstiger zou zijn om maar een echte Pentium III te kopen.
Gelukkig werkte ik in die tijd in een computer & electronica-winkel waar ik onderdelen tegen inkoopsprijs kon krijgen en gebruik kon maken van de werkplaats.
Het is in één keer goed gegaan!
Alleen jammer dat je dan wel Windows NT4 moest draaien om het goed te ondersteunen
Of Linux, dat was indertijd een belangrijke reden om Linux te proberen.
Daarvoor had je nog de abit bx6. Heerlijk bordje voor een dikke 450 Mhz PII
Ik heb hem nog aan de muur hangen, zonder CPUs. Werd pas interessant toen Windows 2000 uitkwam, NT was niet echt geschikt om te gamen.
Heerlijk verhaal, kan me er helemaal in terugvinden :)

Altijd dat gepiel om het goed werkend te krijgen, maar des te groter de voldoening als ik uiteindelijk met mn SLI VooDoo2 kaartjes dood en verderf zaaide in Unreal en Quake.

Die COAX stoppers heette trouwens "Terminators". Vond ik altijd een vette naam.
Die COAX stoppers heette trouwens "Terminators". Vond ik altijd een vette naam.
Ja, die terminators was altijd leuk. Niet zozeer voor een thuisnetwerkje, dat is meestal klein en overzichtelijk genoeg.

Maar als je een heel gebouw had met coax was het een ander verhaal. Je had altijd aan beide kanten zo'n terminator nodig. Als er één weg was, bijvoorbeeld doordat iemand er één per ongeluk afgeschopt met zijn voet ofzo, lag meteen je hele netwerk in dat gebouw plat. Mocht je weer met een weerstandsmeter aan de gang, om te kijken waar het probleem zat. De weerstand moest geloof ik iets van 50 Ohm ofzo zijn qua juiste waarde oid? Heb er (zakelijk) genoeg uurtjes in gestopt om Coax echt te haten, puur om die reden.

Ok, alternatieven in die tijd zoals TokenRing etc hadden ook zo hun nadelen, maar toen UTP uit kwam met zijn RJ45-connectoren heb ik, en ik denk vele medebeheerders, toch wel de uitvinder ervan heilig verklaard :P
Tokenring 16 megabit, sneller dan Coax idd met 10. En met tokenring kon je geen 'collisions' krijgen. Vroeger een coax hubje had je zoveel collisions dat heel je netwerk zo traag werd als wat.

Ik heb ook heel wat coax netwerken plat zien gaan inderdaad door een schoonmaker bijv of een gebruiker die een kabel eraf schopte. Dat kon je wel voorkomen hoor door iedere aansluiting individueel te terminaten.
Nee, Coax kon je niet per aansluiting terminaten. Als er weer een amateur dat geprobeerd had kon je weer een dag of wat onder buro's kruipen om de schuldige te vinden.

Coax ethernet is elektrisch simpel. Het is een 2-wire 50 Ohms bus. De terminators voorkomen echo's. Letterlijk, dat is wat ze doen. Elektromagnetische golven echoën net zoals geluidsgolven. De weerstand aan elk einde moet precies overeenkomen met de impedantie van de coaxkabel om de echos te dempen.

Die idioten die een 50 Ohms weerstand in het midden van de kabel klusten hadden dus een demper in het midden van de kabel geplaatst. Joy.

Dat is waarom 10Mbit Ethernet over Cat3 zo populair werd. Ja, dat waren 8 darden in plaats van 2. Ja, het waren nog veel meer draden omdat je vanaf elke PC een draad moest trekken. Ja, er kwamen ook nog de kosten voor hubs bij. Maar het feit dat netwerkproblemen geïsoleerd waren maakte het de moeite waard.
Ah ok ik dacht dat je dus één lange kabel kon hebben met aan ieder einde een terminator en daartussen dan kabels kon trekken naar elke PC en die ook weer apart terminaten maar dat is dus niet zo, weer wat geleerd :)

Dat ethernet een verademing was is iedereen het denk ik wel over eens :)
Ja volgens mij idd 50 Ohm. Mijn enige ervaring met COAX netwerken was gelukkig om het te mogen vervangen voor UTP. Ik kende de horrorverhalen idd.. Aardig wat meters weggewerkt en kilo's aan die T splitters en terminators weggebracht. Gaf ze aan mn kleine broertje, die bouwde er hele robots van lol..
Terminators ja, er af halen als je ff naar de wc moest tijdens gamen.
Maar stond wel behoorlijke spanning op. En dat voelde je.
en dan DOOM of Duke Nukem 3D over IPX spelen.... the memories.... ah!
Dit herken ik. Vooral op computerles waar de "systeembeheerder" nergens nog van wist.
Warcraft 2 over IPX/SPX :P
Man dat waren nog eens tijden :-)

In die tijd het boek “de pentium en pentium pro” van Sybex en legio andere boeken die ik nog wel eens erop nasloeg als in er ff niet uit kwam. Heerlijk, ook toen kon je trouwens al hier en daar wat op internet terugvinden maar och wat moest ik daar spaarzaam mee zijn.

Mn Pentium had toen een 33k6 modem en die telefoonrekening heeft me wel eens wat draaien om de oren gekost :+

Plug and play had je pas net en het was meer plug and pray.

Destijds nog op oudere pc’s via autoexec.bat en wat ini files een cd-romspeler inregelen voor een Win3.11 pctje.

Tegenwoordig kan je zo’n beetje alles tegen een pc aanslingeren en werkt het “vanzelf”, dat haalt de sport er wel een beetje af en zoek je maar je heil in Raspberry’s enz.
Mscdex laden met de nodige parameters ja.. CD-romdrivers met de hand laden anders had je niks.
Dat waren de dagen dat ik die magische almachtige .bat bestanden een ging uitpluizen. Kostte me weken maar toen ging er van alles automatisch.
Ja dat snap ik wel, heb zelf ook met edlin úren besteed aan het vervolmaken van een complete menustructuur, totdat Windows 3.1 uitkwam. Mscdex draaide je normaliter gewoon vanuit je autoexec.bat (of was het nou config.sys...) maar het feit dat je 't alsnog apart moest laden is wel grappig.
...En niet vergeten de harde schijf te "park"en voor je de computer uitzette!
Dat is toch echt wel ver van voor de tijd van de Voodoo2, dan heb het je over MFM- of RLL-disks. En dat is dus weer in de 8086/80286 tijd.

Met de komst van IDE/ATA-drives (vanaf 1986 zo'n beetje) was dat niet meer nodig, die parkeren de koppen vanzelf.
Die tijd heb ik ook nog gezien. Begon dan ook op een IBM "Portable" pc. Ik was 2 duimen hoog en dat blok beton was alles behalve portable. Later kwam er een schijf in en je kon maar beter niet vergeten de koppen te parken. Was alsnog veel beter dan IBM DOS van die floppies te laden.
Was nog een 5,25" HDD, dus ik denk dat Wildhagen gelijk heeft!

Met de jaren wordt het geheugen allemaal wat waziger he.... ;)
Waren die dat formaat? Er kwam later toch echt een 2 of 4MB hdd in. Vraag me af of dat dan een eerder model is geweest.
Het was ongeveer deze in de desktop:

https://www.pcmag.com/encyclopedia/term/51951/st506

Het lijkt me sterk dat zo'n bakbeest in de """portable""" PCs zat :-)
"portable" betekende toen dat ze een stevig handvat aan de stalen kast hadden vast gemaakt :)
"transportable" was een betere naam geweest.

Overigens ben ik ooit gestart op een IBM AT (286 + math coprocessor), met een 20MB (MFM) schijf. Maar ik kan me niet herinneren dat we iets deden om de koppen te parkeren.
A220, DMA1, IRQ7 op je geluidskaart en vervolgens problemen met je LPT-poort want die deelde dat IRQ. Heerlijk was dat. Al dat gemier en gehannes om iets aan de praat te krijgen en te houden.

Toch was de komst van USB best fijn.
Gelukkig hebben we nu allemaal Message Signalled Interrupts :P
Coax netwerk kabels urgh... op onze studenten fat lag een ing netwerk, maar dan was er weer eens iemand die z'n computer eraf haalde, of de stopper kwijt was, of de pc iets verder uit de hoek van e kamer vandaan wilde hebben en de hoofd kabel daardoor brak/oprekte...

Wat waren wij blij toen ik een 10 mbit switch op de kop tikte en we die bende uit de muur konden halen.
10 Mbit was een hub, geen switch toch (het switchte immers niks; die term kwam pas met de 10/100 Mbps-netwerken waar geswitched kon worden tussen 10 en 100 Mbit)
Volgens mij komt switch niet van 10/100 maar van dat switch aan de hand van het netwerk verkeer bepaalt waar het heen moet naar welke port. Terwijl een hub naar alles stuurt.
Precies en daarom had je bij een hub ook collisions, dus data die tegen elkaar botste en was dat opgelost met een switch.
De term 'switch' slaat niet op schakelen tussen 10 of 100 Mbit, maar dat de switch kijkt naar het MAC-adres waar het netwerkpakketje heen moet (op Ethernet) en dan dat pakketje naar de juiste poort stuurt, i.t.t. een hub die het pakketje naar alle poorten stuurt.
Sluit ik me bij aan..In de periode dat n pc na 1a2 jaar echt al wel verouderde en de nieuwe ontwikkelingen in de basis vd pc gingen razend rap. Toen moest je echt wat weten voor je n pc in elkaar kon zetten en er n OS op zetten.. Was gewoon heel leuke periode. Damn.. Wordt oud :z

[Reactie gewijzigd door Bert op 22 juli 2024 14:09]

@dvanmaanen Precies! Sweet memories. Had ik op de HCC dagen weer een nieuwe kast of scherm gekocht, en maar sjouwen (hoezo bezorging voor 7e) 😄

Ps. Je vergeet de Soundblaster ..

[Reactie gewijzigd door BiLLY_daKid op 22 juli 2024 14:09]

Soundblaster? Die Soundblaster-compatible kaarten die koppig IRQ 7 wilden blijven gebruiken. Kon ik bij Warcraft 2 game uren bij medelanners het IPX- SPX netwerk en geluidskaart configureren
2000 watt PMPO speakers op de kop getikt daar ooit, voor een joetje. En ik iedereen maar vertellen dat ik 2000 watt speakers had. Nagenoeg oplichting eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door lezzmeister op 22 juli 2024 14:09]

Vroeger kon ik mij uren vermaken met een PC zonder netwerkkaart. Als er nu geen internet is, is de lol er snel af.


Even als advocaat van de duivel, ergens ben ik blij dat dat allemaal voorbij is, man de meuk die er voorbij kwam en de hoeveelheid tijd die ik gestoken heb in spul wat gewoon moest werken maar het vertikte.
Zo herkenbaar. Ik woonde destijds nog thuis. Ik kan me herinneren dat, wanneer ik bezig was en mijn kamer bezaaid was met hardware, schroefjes, etc. mijn moeder wel eens kwam kijken en hoofdschuddend de kamer weer verliet. Ze had er geen enkel vertrouwen in dat het weer goed zou komen. En toch lukte het steeds weer om de pc werkend te krijgen.
Ook al is het tegenwoordig minder uitdagend, vind ik het toch handig dat ik zelf hardware kan vervangen.
Inderdaad, kan me nog herinneren hoeveel voeldoening ik als tiener kreeg als het allemaal weert (beter) werkte. Jumper settings, nadenken over master/slave volgordes.

Elke week de “prijslijst” halen bij de lokale computerwinkel in de buurt (norrod in mijn geval) en weer in gedachten pc’s bouwen.

Anyway de voodoo 2 kaart was echt een verademing in mijn pc, alsof gaming veranderde. Alles zag er zoveel mooier uit en werkte lekker soepel, jammer dat 3dfx het niet overleefd heeft.
Nou, tegenwoordig komt het nog wel in de buurt als je gewoon een losse PC in elkaar bouwt zoals "vroegah". Ik heb hier 2 systemen waar ook een losse grafische kaart onderdeel van uitmaakt, en in mijn server een los netwerkkaartje. Het is alleen iets makkelijker geworden doordat audio, raid en netwerkkaart al op het motherboard aanwezig zijn. Echter maak ik ook nog steeds gebruik van een betere losse audiokaart (nu een externe USB variant, maar daarvoor de ESI Juli@). Die laatste kan ik nu niet meer kwijt doordat er geen PCI sloten meer aanwezig zijn op nieuwe mobo's ;( En vele losse RAID kaarten zijn ook nog altijd beter als de onboard RAID optie, dus van losse kaarten zijn we nog niet af voorlopig. En dan moet je nog letten op geheugen compatibiliteit (QVL), en moet je weer gaan testen op welke snelheid dit wel/niet stabiel draait.

Ik merk dus niet heel veel verschil met vroeger. Alleen het is je ietsje makkelijker gemaakt.
Misschien vind je dit wel een leuk kanaal op YT moscht je hem nog niet kennen: LGR.
https://www.youtube.com/channel/UCLx053rWZxCiYWsBETgdKrQ
Ik heb hier nog een Voodoo 2 based kaart liggen: de Diamond Monster 3D II 8MB versie.
Die heb ik destijds naar aanleiding van een artikel in de Power Unlimited aangeschaft voor in mijn eerste PCtje. Een Pentium 150 Mhz bak waarin de 3DFX kaart naast een matige S3 videokaart zijn werk moest doen. Ontzettend veel lol met dat ding gehad. Misschien wel een beetje te veel lol, omdat ik mijn middelbare school werk er een stuk minder interessant bij af vond steken :X
De Pentium bak heb ik verkocht, maar de Voodoo 2 heb ik overgezet in mijn volgende machientje, een AMD K6-2 350 Mhz ding met een Diamond Speedstar A50 videokaart (ugh) er naast. Die bak staat hier in gewijzigde versie nog op zolder - 500 Mhz CPU upgrade, meer geheugen en een vervangende videokaart - maar de 3DFX kaart heb ik altijd nog bewaard! Die heeft mijn volgende machientje nooit meer van binnen gezien, want dat was al weer het GeForce tijdperk en toen heb ik een belachelijke hoeveelheid geld tegen een net uitgekomen Geforece 2 GTS aangesmeten.
Haha in de tijd dat ik een voodoo2 had had ik echt nog geen 17” scherm en 2 branders :P. Dat kwam pas later toen ik mijn eerste AMD Athlon XP gebouwd had. Maar inderdaad in die tijd was het veel meer een hobby dan het nu is. Waar ik vroeger veel sleutelde aan hardware is het tegenwoordig voornamelijk sleutelen met software. Ergens wel jammer, want het heeft me altijd geboeid en me er altijd mee vermaakt :P. Maar goed de huidige situatie is uiteraard beter.

Maar in ieder geval mooie herinneringen aan die kaart waarmee ik Need for Speed 3: Hot Pursuit kon spelen met “mooie” graphics :P .
De tijd waarin de Voodoo uitkwam had je het mirakel van Windows 95 al, en waren de meeste insteekkaarten al pnp :)
Daarvóór met de nét té compacte XT en AT & klonen was het nog meer een uitdaging met de configuraties van geheugenadressen. De MFM drive configureren, via de bios of de controller alvorens een low level format te draaien via Debug? Moet ik de LTP poort uitschakelen om überhaupt een geluidskaart te kunnen gebruiken? En draait die wel op een 8 bit XT poort?

De Diamond Monster 3D 2 (Voodoo 2 met 8MB) had ik trouwens in een IBM Aptiva met K6 266MHz. Veel plezier aan beleefd: Need For Speed II en Midtown Madness werden toen pas écht mooi!
Ik was toen nog maar een jonge tiener en kan me nog haarfijn herinneren dat ik zo'n kaart moest hebben om aan mijn S3 Virge te koppelen. Ik heb die add-on kaart nog jaren daarna bewaard net als die S3, maar ik zou niet meer weten waar ik die gelaten heb.

Oh wat een mooie tijd toen ik m kon kopen.

Volgens mij heb ik nog wel de originele VGA koppel kabel liggen.

[Reactie gewijzigd door TheSeagon op 22 juli 2024 14:09]

Mooie tijden waren dat. Nu is het zo recht toe recht aan, dat de lol er allang vanaf is. Ik ben bijna op het punt beland dat ik gewoon mijn pc al voor me in elkaar laat zetten, haha.

Wat betreft jumpers: dat was me wat. Veel gepriegel en geexperimenteer om de beste setup te krijgen.

Grappig overigens, dat je die tegenwoordig nagenoeg nergens meer voor nodig hebt. Zo ook bij mijn meest recente PC. Echter, ik moest vanwege onstabiele instellingen mijn BIOS resetten. Vroeger kon dat gewoon door batterijtje er even uit te halen. Nu bleek ik een jumper nodig te hebben. Werd die bij het moederbord geleverd? Nee natuurlijk niet. Heel mijn opslag overhoop moeten halen om er nog eentje te vinden 8)7 :+
Hahhaa! Op zoek naar een jumper...
Als je mazzel had, lukte dit ook wel met een schroevendraaiertje :D
Maar daar was je soms wel wat handigheid voor nodig!
Dus omdat jij een sigaren doos koopt waar alles in zit, is er helemaal geen reden meer om computers op te schroeven? Ik moet nog regelmatig computer kasten open schroeven omdat er in mijn omgeving nog veel mensen zijn met een normale computer kast. En daar kan je nog wel eigen onderdelen plaatsen/vervangen/weghalen.
Geweldig maar ooh zo waar :-)... en je kon inderdaad niet ff het net op voor hulp. Mooie tijden
Tweaken is het tunen van je pc, niet 4x per week lopen kloten met zooi die niet werkt ;p
Met waterkoeling kan je je wel nog lekker uitleven hoor ! Of pogingen om alles zo stil mogelijk te krijgen...
[..]
. Coax-netwerk met "stoppers."
[..]
Hahaha geweldig was dat. Daar heb ik nog eens de straat mee overbrugd. Konden we fraggen tegen de overburen :)

Moet gelijk weer denken aan de games...
Red Alert 1 en 2, Quake, Unreal, Diablo, Dungeon Keeper

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 14:09]

'Daar heb ik nog eens de straat mee overbrugd'

Ik ga nu terug naar de jaren 50. Ik ben geboren in de straat waar Nederlands eerste computer stond. Een oud schoollokaal groot (in het Mathematisch Centrum - 2e Boerhaavestraat Amsterdam). Ik heb hem gezien en zelfs nog aangeraakt. Toen onbeduidend, nu historisch. Maar dat terzijde. Wij hadden ook een netwerk over de straat heen in de jaren 50, zwak en traag. Twee bruine bonenblikken met snijtouw ertussen. Et voila.
Muizen hadden toen al wieltjes. Ik had zelfs een Qware-muis met een horizontaal en een verticaal wieltje.
Dat was de lokale LAN tijd met BNC netwerken,
Altijd zorgen dat je de eerste was zodat je geen stroomstoot krijgt bij het aansluiten :)
Ik had niet voor niets altijd een bigtower.... Had je tenminste nog iets ruimte! Maar ik ben wel blij dat we dat met IRQ's, jumpers en drivers niet meer hebben. Het is nu meer een kwestie: waar laat ik alles zodat de airflow nog een beetje bestaat zodat alles niet te heet gaat worden...
Uitdagend was het zeker.
Ik had een pc waarvan vrijwel alle sloten vol zaten met insteekkaarten. Als dat kreng dan eens crashte, wat met de Windows versies in die tijd een redelijk normale zaak was, moest ik eerst alle insteekkaarten verwijderen, Windows installeren en dan kaart voor kaart toevoegen, omdat Windows er anders niet uit kwam.
In de kast had ik een briefje geplakt met de volgorde van installatie én de IRQ's en adressen van de kaarten, iets wat je met bloed, zweet, tranen en heel veel tijd uitgedokterd had. Het beroemde/beruchte Teles ISDN-modem bijvoorbeeld werkte alleen goed op IRQ-5 en een bepaald adres, en zo waren er meer.
Het gaf ontzettend veel voldoening als je pc met alles erin en dagenlang experimenteren eindelijk stabiel liep...... tot de volgende spontane crash.

En ik kan me nog herinneren dat je in DOS, voordat QEMM uitkwam, zelf de loadhigh commando's in config.sys en autoexec.bat moest invoeren en dan zo blij was als een kind als je het maximum van het 640k werkgeheugen tot je beschikking had.

En herinner je je nog hoe snel je pc onder DOS opstartte? Na enkele seconden stond de prompt, of later het menu klaar om je gewenste programma op te starten. Vooruitgang is goed, maar desondanks mis ik de voldoening die een pc "bouwen" vroeger gaf wel.
Het waren leuke tijden inderdaad. Maar wil ik dat weer terug ... hell no !
Je vergeet nog het eindeloze geklooi met config.sys en autoexec.bat om alles aan de praat te krijgen! Verder heel herkenbaar allemaal :)
QEMM :) Elke kB vrijmaken, alsof het topsport was haha. En die Quantum Bigfoots, ik had er ooit ook één. Wat een prulschijf was dat zeg. Nie wieder.
Voor degene die hem graag nog eens uitproberen:

emulatie met pcem, loopt als een trein. (hou er rekening mee dat je oude hardware emuleert, optimalisatie van geheugen, dos 8.3 names, etc)

https://tweakers.net/ext/f/0U3B0HEO28qX7KXLAFY7Tc1g/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/a7HsE8jX4Au2f4sm5mR9q6yI/full.jpg
Dan ben ik zeer benieuwd naar footage van een ultra quality game op de Apple TV. Waar kan ik dat vinden? En nee, omdat een spel in Unreal Engine 4 draait op de Switch wilt niet zeggen dat je het ook als een productieomgeving kan gebruiken. Ik heb voordat ik een Ryzen had aangeschaft een tijd moeten werken met een AMD FX 8 core, en dat was bijna niet vooruit te branden in een zwaar project die ik heb. Dus leg mij aub uit hoe ik dit project dan wel vlot kan draaien op een klein systeem, ipv mijn Ryzen cpu en GTX 1080 GPU, ben zeer benieuwd.
4K zegt alleen iets over resolutie he ... niet over de kwaliteit van de game, textures of belichting of wat dan ook.

Rayman, Asphalt 8, Galaxy On Fire en Alto's Adventure zijn prima games. En Appel TV schaalt automatisch op naar de hoogste gesupporte resolutie voor die specifieke apps. En aangezien de meeste al geoptimaliseerd zijn voor iPads met Retina schermen zal 4K ook niet zo'n probleem zijn.

En de Nintendo Switch is prima geschikt als productieplatform trouwens. Sterker nog, er zijn al best wel wat games die de moeite waard zijn.

Oh, enne... niet elke workload is geschikt voor élk systeem. Of jij je workload nou wel of niet geoptimaliseerd hebt voor het systeem waar je op werkt weet ik óók niet. Maar een systeem met 4K output ter grootte van een sigarenkistje is wel degelijk mogelijk, als je maar even specificeert wát je wil hebben dan. 16 cores, 3 kaarten in SLi en waterkoeling ga je niet halen nee...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 14:09]

Het Voodoo verhaaltje is destijds aan mij voorbij gegaan maar wederom een interessant voorbeeld van een ICT bedrijf met een schijnbaar onoverbrugbare voorsprong wat binnen korte tijd toch ten onder gaat.

Hier een andere bron van LGR met een zelfde soort inhoud.
hmmz .. er zit wel een stukje verhaal achter dat op korte termijn ten onder gaan:

3dfx had STB overgenomen om zo zelf kaarten te produceren, om de prijs te kunnen drukken en issues met de weergave (goedkoper filter circuits na de RAMDAC door verschillende 3th parties) te voorkomen. Dit zorgde voor veel vertraging met de nieuwe kaarten en dus minder inkomsten bij oplopende kosten.
NV zag zijn kans om toen de TNT serie te pushen met als speerpunten 32bits kleur en multitexturing. Niet heel veel later startte 3dfx een rechtzaak wegens patent inbreuk op o.a. multitexturing, LoD texturing en filtering.
NV zag dat 3dfx weinig geld had en heeft toen alles op alles gezet om 3dfx meermaals aan te klagen en vlak voor rechtzaken deze te laten vallen waardoor 3dfx nog krapper bij kas kwam te zitten.
Na een gunstig oordeel van justitie leek het er even op dat NVidia van de Riva serie tot en met de GF256 voor elke kaart licenties moest gaan afdragen besloot NV om 3dfx over te nemen nadat ze de koers van 3dfx verder omlaag gedrukt hadden. Dit middels het aankopen en dumpen van 3dfx aandelen door groot aandeelhouders in NV..
NV bood daarna het dubbele van de koers aan de aandeelhouders van 3dfx, welke uiteindelijk akkoord zijn gegaan, omdat NV tijdens een aandeelhouders vergadering had gedreigd de resterende aandelen, die ze voor een prikkie gekocht hadden, te dumpen waardoor 3dfx effectief failliet zou gaan.
NV heeft daarna per direct 3dfx ontmanteld en alle werknemers ontslagen zodat er geen kans was dat er een uitspraak gedaan meer kon worden.

blast-from-the-past:
nieuws: 3dfx krijgt gunstige uitspraak in multi-texturing zaak
De queste van het grote geld is de oorzaak: schoenmaker blijf bij je leest.. Door IPO werd de druk op sales te groot waardoor er de weinig cashflow richting R & D ging. Het bereik van multiple brands die kaarten maakten met aangeleverde gpu's was een stuk groter. Een merk als Diamond MM had bijv altijd mijn voorkeur. De eerste GF-gpu profiteerde hier nog wel van, vs single aanbod van 3dfx-STB. Daarnaast heeft NV ze inderdaad een loer gedraaid, maar dit kon natuurlijk alleen maar door beperkte visie van de grote aandeelhouders, die weigerde extra investeringen te doen.

Dit is hoe ik het me herinner, correct me if wrong :-)
voor het deel van de aandeelhouders ben ik het (grotendeels) met je eens..
Druk op sales (marketing) was het niet zo zeer maar STB had schijnbaar grote productie problemen en kon gewoon niet aan de vraag voldoen.. hierdoor kon 3dfx niet op tijd lanceren en won NV eigenlijk door een hype van 32 bits kleur te maken.. iets wat 3dfx deed op "24b" dmv 16b+dithering.

Voodoo5 en 6 hadden de redding moeten worden .. en tja qua specs waren weer bijzonder, de screenshots van techdemos eveneens en zo was ik zelf wel redelijk enthousiast.. het driverteam heeft dacht ik nooit een volledige driver meer op kunnen leveren voor de nieuwe chips (welke dacht ik Sage & Rampage als namen hadden, respectievelijk met als doel: T&L en TMU)
Ja klopt, ik was het dreamcast project vergeten wat een redelijke bijdrage leverde aan de cash problemen. Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=rrn-QYdT4F8. Helaas geen bronvermelding bij deze video, maar et laat wel beetje zien dat men multiple times et verkeerde pad hebben gekozen, ook technisch gezien. Edoch had de voodoo 5 uber versie vergelijkbare kracht met de GF2.

Marketing costs moest men in eens ook zelf betalen ipv voorheen de partijen die er een kaart omheen bakte ( DMM, Creative ect).

Ondanks dat, kijk ik met plezier terug op mijn q2 tijd op een p2 400mhz met voodoo2 ( en later CS met lagere framerate ;-) ), het bedrijft heeft de markt voor de gpu wel op de kaart gezet.
Het Voodoo verhaaltje is destijds aan mij voorbij gegaan maar wederom een interessant voorbeeld van een ICT bedrijf met een schijnbaar onoverbrugbare voorsprong wat binnen korte tijd toch ten onder gaat.
Ze zijn idd in 2000 failliet gegaan, maar in zekere zin leeft hun legacy nog voort, want het overgrote deel van het failliete bedrijf is toen overgenomen door Nvidia, in die tijd zo'n beetje hun grootste en belangrijkste concurrent (met hun TNT / TNT2 chipsets).
Hier moet ik natuurlijk even op reageren. Want Voodoo 2 is natuurlijk een bekend begrip bij de consumenten, maar ik kijk dan even naar ''de anderen'':
Zo is er de Konami Hornet, een Arcade systeem welke van Voodoo 2's gebruik maakte:

http://www.system16.com/hardware.php?id=583

En voor meer 3DFX in de arcade: http://www.thedodgegarage.com/3dfx/q3d_arcade.htm

Sowieso is The Dodge Garage het referentie punt voor alles 3DFX. :) - http://www.thedodgegarage.com/3dfx/

Zie bijvoorbeeld de Aalchemy 8164 - een 8x VSA-100 (Voodoo 5) kaart die je per 2 kon bundelen: http://www.thedodgegarage.com/3dfx/q3d_aa5_8164.htm

Of wat dacht je van Voodoo 1 SLI? SLI bestond al voor de V2 kaarten, check de Obsidian 100SB-4440V- 2x Voodoo 1's, met extra TMU's (Texture Management Unit's) genaamd SHADES. Kostenplaatje in 1997: 2000 dollar! - http://www.thedodgegarage.com/3dfx/q3d_obsidian.htm, http://www.thedodgegarage.../q3d_100sb_4440_large.jpg

In 1997 was dit de ''best thing money could buy'' voor consumenten. Je begrijpt, Quantum3D waren lekker gek als het om 3DFX spul ging :)

Een ander, minder bekende afnemer van Voodoo was Primary Image. Zij deden als allereersten Voodoo 1 SLI met hun ''Piranha'' kaart - Een Voodoo 1 met 3 TMU's (De enige kaart naast hun latere Barracuda kaart die dit deed), een extra ''daughtercard'' met ook weer een Voodoo 1, en daarnaast op de eerste kaart een complete MIPS R5000 op 200 Mhz processor die de geometrie moest versnellen. - http://www.thedodgegarage...mage/pi_piranha_large.jpg

Dat was in 1997, in 1998 kwam echter de Barracuda uit. Zon beetje de ultieme Voodoo 2 kaart. De Voodoo chips werden vervangen door V2's en de MIPS processor werd een R7000 op 300 Mhz. Maar dat was nog niet alles. De Barracuda had ook een extra bus om toegang te bieden tot de ''Cruncher'' - Een extra daughtercard met maar liefst twee MIPS R7000's om geometrie nog wat meer te versnellen (Barracuda kaart top, Cruncher onder) - http://www.thedodgegarage...ry_image/pi_barracuda.jpg

Dus wat konden deze kaarten:

Piranha:
• True scalability - the performance of any application can be expanded quickly and easily by simply adding more Piranha boards (8 total)
• Each Piranha board can be individually upgraded to add more memory and processing power to your application
• Offers advanced simulation features and effects such as detailed textured, full-screen anti-aliasing and tri-linear interpolation to maintain the realism of training
• Supports multiple software platform such as OpenGL and MultiGen OpenFlight Format
• DIS/HLA compatibility
• Supports multiple channel displays
• Peak Meshed Triangles/sec 1 M Tri/sec 8 M Tri/sec
• Pixel Fill 60 Mp/sec 960 Mp/sec
• Tri-Linear, Textured, Semi-Transparent Pixel rate 40 Mp/sec 640 Mp/sec
• Above with Anti-Aliasing (8 sub pixel) 80 Mp/sec
• Powered by 3dfx Voodoo Graphics

Barracuda:
• Full Screen sub-pixel anti-aliasing to Open GL
• True, full-screen, super-sampled anti-aliasing on pixels and the depth buffer
• Advanced texture modes include anisotrophic sharpness filtering, surface contour and environmental texture mapping. All detail and projected textures achieved in real-time.
• Hardware support for all major simulation API's with Tempest, OpenGL and GLIDE interfaces. Upgradeable software to support custom or new API's.
• Parallel, multi-piped, multi-path flexible image generator.
• On-board polygon and texture storage.
• On-board, flexible, programmable polygon processor.
• Multiple channel configurations
• Special effects include fog, rain, reflections, shadows and sensor simulation
• On board polygon processor
• Powered by 3dfx Voodoo Graphics
• Expansions: Barracuda Superhighway - proprietary hardware providing for multiple board applications:
• Barracuda Cruncher - local geometry processing expansion cards: Multiple boards per channels: Multiple channels per system.
• Pixels / sec / channel: Up to 400 million anti-aliased. Peak rate 4800 million texture calculation / sec.
• Simulation polygons: Up to 300K / channel / sec (IG mode). Up to 1M / channel / sec (accelerator mode).
• Polygons: Flat, lit, gouraud shaded, textured flat, textured lit, textured gouraud, additive projected, modulated projected, alpha blend transparency.
• Texture / polygon memory: 32 Mbytes to 64 Mbytes on line.

Meer info, inclusief PDF materiaal: http://www.thedodgegarage.com/3dfx/primary_image.htm

[Reactie gewijzigd door Redneckerz op 22 juli 2024 14:09]

Idd. De arcadehallen met 3d games waren erg in opkomst. Nog voor de era van PC gaming. Dit omdat arcadehallen gewoon een gulden per spel rekende en dat natuurlijk opzichzelf een goudmijn was. Uiteindelijk maakte ook dit de komst naar PC hardware in de vorm van insteekkaarten en toebehoren. Ook de soundblaster kaarten in de 286/386 era zorgde dat de PC gebeuren echt in opkomst was.

Ik had ooit een eerste 4MB Voodoo 1 kaart, maar die wou / kon niet hoger dan 512 bij 384 pixels groot, en vergeet full screen maar. :P De voodoo 2 kon dat wel en met name op 800 bij 600 voor een single kaart en 1024x768 voor SLI.

Ooit een lan party gehad, iemand z'n grafische kaart ging kapot, in een bak hadden we nog een 2D + 3DFX Voodoo 1 liggen, uiteindelijk wist ie op z'n 19 inch iyama tank te kunnen gamen op een window van 512 bij 384 :P :')
Je zou bijkans een hele episode kunnen wijden aan de 3D acceleratie van arcadeborden uit die tijd :)

Kleine Red heeft het nog net meegemaakt hoe de Voodoo gaming ineens een stuk visueel aantrekkelijker maakte, zo rond 1997. :)
Haha, ik wist wel dat de eigenaar van die site een 3DFX gedeelte had maar niet dat het zo uitgebreid was. Ik heb het toch echt jarenlang gebruikt als go-to voor informatie over het modden van mijn Dodge Daytona :P

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 22 juli 2024 14:09]

Het is natuurlijk ook niet een alledaagse hobby, Dodge's combineren met 3DFX kaarten. ;)
@Sim, @TradeMarkNL en @WoutF, hulde aan dit soort artikelen. _/-\o_

Jullie brengen met "Techjuwelen" de nostalgische pareltjes weer terug in het vizier, wat er voor mij persoonlijk voor zorgt dat ik een nieuwe favoriet aan items op Tweakers.net heb. We hebben tenslotte een hoop te danken aan deze geweldige oude tech. ;)

Ik wacht met smart af op het volgende artikel!! :9~

Nogmaals, HULDE! _/-\o_ _/-\o_
Dankje, leuk om te horen want daar doen we het voor :)
Nostalgie lijstje zonder specifieke volgorde

AWE32 of 64 Gold
iMac G3
Playstation 1 (enorme impact)
Zip drive
Gravis Phoenix joystick
TNT 1
Windows 2000!
Sega Dreamcast
Psion MX5/Revo
Palm IIIC
Apple color classic
Sun Qube 3
iPod

Mocht de redactie wat nodig hebben dan ligt het meeste spul hier nog wel in de kelder

[Reactie gewijzigd door Swassie op 22 juli 2024 14:09]

Geen Microsoft Siwewinder Force Feedback? :/
: O

Ik heb er nog 1 liggen ! Ongeveer 3 keer gebruikt haha

[Reactie gewijzigd door smellysock op 22 juli 2024 14:09]

Of de Sidewinder Freestyle gamepad? Met bewegingsdetectie!
Ja was ook te gek ik herinner me de winkel displays nog goed bij de dynabyte en vobis. Stonden die dingen altijd druk te bewegen.
Ik ben denk ik wat ouder, dus ik voeg er nog wat aan toe:
originele SoundBlaster
VGA kaart
Roland mt32
Philips NMS8280 MSX2 computer (video editing in de jaren 80)
Grappig genoeg, is die externe mt-32 nu nog steeds z'n €160,- waard, as vintage synth :)
Ik zat ook meteen te denken aan de SoundBlaster toen ik deze video zag. De VGA kaart was echt voor zijn tijd een matig ding, dus dat is eigenlijk niet zo'n juweeltje in mijn ogen.

Als je nog verder in de tijd terug gaat, dan heb je nog de Philips VCR 1500 (eerste videorecorder voor de consument) of de Philips CD 100 (eerste CD speler). Producten uit een tijd dat Philips echt nog een pionier was in consumentenelectronica.
In dat rijtje hoort ook de Aureal 3-D,
Nog in America besteld voor 10 man en op het werk laten bezorgen en uitgedeeld :)

Tribes 1 /glimlach
Heb destijds ook een AWE64 5.1 gekocht, maar niet heel veel profijt van gehad, omdat steeds meer games over gingen naar CD audio.
Klopt maar get was wel een gave kaart vooral leuk met midi files en verschillende wavebanks :)

[Reactie gewijzigd door Swassie op 22 juli 2024 14:09]

Atari 2600 (of 5200) en natuurlijk de Gameboy en Lynx niet vergeten. Verder een mooi lijstje :)
Oh ja die was ik inderdaad vergeten al heb ik de lynx nooit zelf gehad.
Ik heb er nog 3 liggen en ook nog een jaguar volgens mij.
De Lynx was wel de meest geweldige handheld die ik gehad heb. Heb er drie versleten, we waren de eerste in Nederland die hem hadden, testen voor mijn vaders' werk. Geweldig ding! Die ging stuk (pre-productiemodel), kregen we een nieuwe, die heeft het echt jaren gedaan. Later nog een gekocht, die nog ergens in de donkere krochten van mijn moeders' huis moet liggen.
Awe32? :(
Gravis Ultrasound!
Awe32? :(
Gravis Ultrasound!
F.ck Gravis ;) Had een Ultrasound Max met 1 MB en dat k.ding werkte in spellen zelden goed (Red Alert bv bleef altijd laatste stukje opnieuw afspelen dus Building-ding-ding -ding) voor muziek onder DOS met programma’s die ervoor gemaakt waren werkte hij super maar voor Windows 95 zijn ze nooit verder gekomen dan niet geaccelereerde beta drivers :(

Wel 1 van de optisch mooiste kaarten die ook ooit heb gehad! Mooie fullsize knalrode ISA kaart
Red Alert deed het prima bij me :)
Vond het idd wel jammer dat ze de drivers van win95 niet voor elkaar kregen. Dat heeft ook echt de ondergang ingeluid, het missen van de Windows 9x opkomst.
Alleen de ondersteuning voor de Gravis was ruk. Kameraad had hem, daar kon mijn SoundBlaster niet tegenop qua kwaliteit. Alleen voor games was hij in het nadeel.
Voor sommige spellen. Voor spellen die 'm ondersteunden was het gelijk de kaart om te hebben. En er waren nog best heel wat spellen die de GUS ondersteunden.
Haha de gravis was ook gaaf al was het maar vanwege de rode kleur. Maar de awe32 met extra memory was zo lekker extreem groot :)
Waarom niet allebei? :-)

Wel gehannes om ze samen te laten werken..

Gus kon je laden met eigen samples, dan kon je veel tracks naast elkaar draaien zonder de cpu te gebruiken, je geluidskaart deed dat.

Of als de samples niet pasten dan ging ik voor mijn AWE, dan gebruik je gewoon geheugen. Maar dan moest ik niet teveel tegelijk doen anders ging de muziek stotteren.
dan heb ik er twee die dan wel veel recenter zijn, maar nog steeds door velen in gebruik zijn en als de beste pc-speakersets ooit worden beschouwd: de Logitech Z680 en de Z5500
Z5500 wordt hier nog elke dag gebruikt :) koste me een rip uit me lijf toen ik 18 was, maar nu 14 jaar later nog steeds in top conditie
Een Psion 5MX !!! Omg dat legendarisch goeie keyboard ook. Jammer dat de mijne ooit gejat is.
Oh ik ga de mijne eens opgraven :)
Ook de Psion 3mx van mij is bij een inbraak samen met mijn DECT telefoon zonder mijn toestemming ontvreemd.
Ik had net al mijn commentaar voor de vakantiefotos van mijn rondreis in Azie in de Psion bijgewerkt.
Dat vond ik nog het ergste, ik kon weer opnieuw beginnen. De verzekering vergoedde dus toen een 5mx weergekocht, moet nog ergens in mijn buro liggen. Heel leuk dingetje
Gravis Ultrasound, die zou als TechJuweeltje ook niet misstaan!
Cool, jij ookal.
Ik moet hier ergens nog twee moederborden hebben liggen eentje van een 386 en nog eentje van een 486, beiden nog inclusief CPU, en als het goed is ook nog een oude videokaart, welke dat ookal weer was, weet ik zo snel niet, maar zal ze weer eens een keer opzoeken, wellicht dat de redactie ook daar nog wel wat leuke dingen mee weet te doen.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 14:09]

Jeugdsentiment, die kaart die zo lang was dat ik maar nét mijn case dicht kreeg.
Er waren nog wel langere, moet je dit plaatje eens bekijken. Die vulde de hele kast (die beugel rechts ging in de andere zijde van de kast tov het AGP-slot waar hij in zat :X

Dat was dus een Voodoo5 6000, de krachtigste (en laatste) kaart die 3Dfx ooit ontworpen heeft (is nooit op de markt gekomen). Was echt niet normal meer :X

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

Er stond inderdaad een 6000 aangekondigd. Ik kwam er ineens weer op tijdens het tikken van mijn reactie, net. Maar die is dus inderdaad nooit uitgebracht. De foto's van dat ding waren echt impressief toentertijd. :D Wat een ding.
Sorry, ben oud en in de war met ik denk idd de Voodoo 5! Kan me goed herinneren dat dat ding echt tegen de kast aankwam.
Dat was dus een Voodoo5 6000, de krachtigste (en laatste) kaart die 3Dfx ooit ontworpen heeft
Dat klopt niet helemaal... Rampage was reeds in volle ontwikkeling en daar bestaan ook werkende exemplaren van :)
Anoniem: 1044053 @MaZo16 september 2018 07:59
Een uitstekende videokaart. :)
Inderdaad, hier ook. Kon net in een kleine Compaq Presario. (Voodoo 2)
Haha inderdaad, het koste bakken met geld. Maar als je dat Unreal soepel draaiend had op je pc, was je helemaal de man. De muziek van Ureal was ook al zo lekker.
Unreal vond ik niet veel aan, maar Unreal Tournament daarintegen heb ik helemaal grijs gespeeld. Voodoo2 was daar perfect voor, net als NFS:3 enzo.
Beiden grijs gespeeld: Unreal had een goed verhaal en door de destijds goede graphics ging ik helemaal op in het spel. Echt waar voor je geld (ook flink wat speeltijd)! Tegenwoordig helaas vrij korte singeplayers voor veel games en ik merk dat gameplay vaak toch echt belangrijker zou moeten worden gevonden dan graphics.
Moet ik ergens nog hebben liggen als 't goed is, een van m'n eerste videokaarten.
Was destijds ook m'n introductie in het upgraden van computers want 't ging erg hard met de innovaties destijds.

Tip voor de reeks: de Gravis Ultrasound Max, de eerste geluidskaart die "surround" sound kon laten horen en ook een erg goede wavetable had.
Ik had die kaart toen ook speciaal gekocht zodat ik de Second Reality demo kon beluisteren zoals 't bedoeld was :D
https://www.youtube.com/watch?v=rFv7mHTf0nA

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 22 juli 2024 14:09]

Dan mag ook de SoundBlaster AWE32 niet ontbreken in dat rijtje :)
De IoMega ZIP (of JAZZ) drive is trouwens ook een stuk nostalgie

Ik was trouwens extreem in mijn nopjes toen ik voor het eerst de Voodoo kaart installeerde, Quake liep als een tierelier :)

[Reactie gewijzigd door ScuL op 22 juli 2024 14:09]

De Zip en Jazz heb ik ook nog gehad, 100MB of zelfs 1GB met de Jazz, ongehoord in een tijd waar men nog 3,5" floppies gebruikte :D
Zipdrives waren leuk idd, waren er overigens ook in 250 en 750 MB versies. Alleen die 'Click of Death' was wat minder... zo ben ik ook wat disks kwijt geraakt :(

Jazz drive is nooit echt aangeslagen, die is een beetje geflopt, commercieel gezien. Er was overigens ook een 2GB versie van.
.
Kwam door de opkomst van (re-)writable cd’s, die steeds sneller werden 2x-4x-16x was leuk die tijd!
Kwam door de opkomst van (re-)writable cd’s, die steeds sneller werden 2x-4x-16x was leuk die tijd!
Klopt. Er waren naast de ZIP/JAZZ in die tijd nog meer van dat soort disks.

Kent iemand bijvoorbeeld de SuperDisk LS-120 nog? Die kon 120 MB op één disk proppen. Deze disk (en ook de drive) was een fors stuk kleiner dan de ZIP, en zag er ook meer uit als de (toen gangbare) 3.5 inch floppydisk (hoewel hij wel iets dikker was).

Commercieel is die helemaal geflopt, maar ik heb hem zelf jarenlang met veel plezier gebruikt. Hij was behoorlijk betrouwbaar en (voor die tijd) ook behoorlijk snel (één van de minpunten van de ZIP was zijn traagheid).

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

Die kende ik weer niet! Was zelf indertijd druk met het proberen minidisc op Mn pc te krijgen, nooit gelukt, door de tijd ingehaald (lees USB sticks).
LS120 was ook vreselijk traag... ZIP daarintegen was veel sneller
Ja die superdisk heeft de concurrentie van de CD writer niet gewonnen.

Was zelfs voor die tijd oude tech.
Zipdrive en tape streamer.

Ik heb meer te maken gehad met de spirituele opvolger, de CD brander. Voor mij heeft die een grotere impact gehad op de maatschappij. Want die was meer compatibel, en was ook compatibel met de audio CD. Daarbij was het ook irritant dat CDs niet altijd even lang meegaan.
Jemig alles wat genoemd wordt hier..Alles gehad. Wat heb ik een bakken met geld 'weggegooid' zeg..
CD's kocht ik altijd in niet te tillen dozen op de PC dumpdagen in Amsterdam. Want het doosje moest er bij.. Goedkoop en meestal Philips of Verbatim, nooit een enkele CD verloren na het branden.
En dan dat gezeur: Nee joh, je moet Arita's hebben, die zijn veel beter!!!
Wat heb ik een lading van die krengen stukgebrand. CD's on the fly branden met de brander en speler op dezelfde ide poort :X :X
Aritas? Waren dat niet die CD's die zo beroerd van kwaliteit waren dat bij sommige branders met wat krachtigere lasers de hele CD fysiek gesloopt werd? Of haal ik nu merken door elkaar?

Ze waren idd goedkoop, maar de kwaliteit was dan ook dieptriest :X

Verbatim, Sony, Philips, 3M, Imation, Panasonic etc waren toch wel de betere merken. Ja, je betaalde er meer voor, maar de kwaliteit was daar dan ook naar.
Dat waren inderdaad die Arita's
Mijn vader heeft denk ik nog 80+ van die Imation's liggen. Beste man is 91 en probeert iedere keer weer wat cd's mee te nemen. Maar owee je gebeente als je er 1tje pakt, want ze zijn bijna op ...
Haha, ik heb met Arita cd's (en een nog goedkoper merk zonder enig etiket op de voorkant) meerdere keren meegemaakt dat die dingen in de cd brander uit elkaar knalden als de cd speler te hard draaide. Goede tijden waren dat.
Wat een risico's nam jij zeg :X
Gewoon Philips Premium Silver of Verbatim - kost wat extra, maar die Arita's die rotten tijdens het branden al weg :) - Ik wandelde ook met dozen van 100 stuks (met hoesje) naar buiten.

Later kochten we alles bij Opus supplies :)
herhinnert zich iemand nog de prijsjes van de eerste cd-r schijfjes, die waren zo duur in het begin, en ze lukten niet altijd, dat was een kleine financiële ramp, eerst iso maken via commandline en dan 50 minuten bakken.
Externe branders van Ricoh.. op scsi :)
En eerst altijd een burn test draaien om te kijken of je te branden CD wel ging lukken. Nam aardig wat tijd in beslag om eerst de test te draaien, daarna branden op 4x, of beter gewoon veilig op 2x en daarna validatie.
Ik herinner me nog mijn eerste cdr drive. Aparte caddy. Yamaha scsi drive.
20 gulden per cd. 17,50 per 10.
Doosje van 10 cd's, 175 gulden. Financiële ramp inderdaad bij mislukken cd.
Als er trilling was, zelfs heel kort, buffer underrun en fail.
Ja, bij Opus bestellen voor de hele ICT afdeling op het werk, 30-40 dozen schijfjes was soms normaal zeker bij een goedkope aanbieding.
Natuurlijk was dit allemaal om een backup van onze dure gekochte software te maken :P
Van de eerste spindle van 100 cdr's gekocht op de beurs ongeveer de helft weg kunnen gooien vanwege buffer underruns omdat de screensaver, schijfdragmentatie of updates actief werden... tweespeed scsi brander van philips... 32min per cd'tje 😂

Later wel vette cdtjes waar je fysiek een afbeelding op kon branden... weet zo ff niet meer hoe het heet...
Later wel vette cdtjes waar je fysiek een afbeelding op kon branden... weet zo ff niet meer hoe het heet...
Bedoel je LightScribe? Daarmee was dat iig mogelijk, je had er wel speciale CD's voor nodig met een coating erop.
Ja die ja! Duurde echter ook een eeuwigheid! Moest je hem ondersteboven in je brander leggen...

[Reactie gewijzigd door P-e-t-j-e op 22 juli 2024 14:09]

Prachtig was dat!
Heb eerst wat zitten pielen met van die stickers die je kon printen en op je CD kon plakken maar later overgestapt op lightscribe, vond dat echt magisch toen
Later wel vette cdtjes waar je fysiek een afbeelding op kon branden... weet zo ff niet meer hoe het heet...
LightScribe

Maar ik heb het zelf nooit gebruikt. De blanco cd's die het ondersteunen kosten meer en de kleuren waren er vaak niet om erover naar thuis te schrijven.
Was geen kleur hoor bij mij... legergroene cdtjes waar je donkergrijs op kon branden
Plextor x8 met SCSI. Buffer underruns waren zeldzaam :Y) Windows 9x wilde nog wel 'ns crashen...
Ik heb nog een usb zipdrive en een aantal zipdisks liggen. Laatst nog getest de inhoud was nog gewoon te lezen, 20 jaar later!
Sowieso al knap dat je er nog drivers voor hebt kunnen vinden :D
Anoniem: 97348 @SiGNe16 september 2018 13:28
Ik had een redelijk onbekende 120MB super floppy drive.
Vorm van een normale 3,5inch 1.44mb formaat floppy.
Later versie's kregen een hoger formaat double density formaat van 240MB.
Mijn vader nam elke maand via een van zijn collega verkregen floppy mee met games en goodie's zoals drivers mee daar internet voor ons thuis nog onbereikbaar was, tenzij met dure telefoontikken per minuut via een 33k modem :) (inbellen via steenbergen was het goedkoopst)
Na een nieuwe pc te hebben gekregen die veel trager bleek als de voodoo add-on systeem en gebrek aan AGP slot, werd de superfloppy overbodig dankzij cd-rw (die wij overigens pas laat 2000 in bezit hadden, Philips 4x2x24x)
De goede oude tijd ;(
Kan me nog tapedrive (kleine QIC tapes, 100MB of zoiets) met floppy aansluiting herinneren, in OS/2 kon je hiermee de tape als drive gebruiken.

Was handig voor backup zonder backupprogramma.
ik had ook een tapestreamer in mijn big tower met de qic tapes, ging iets van 120MB op en had er een stuk of 5 nodig voor een full backup (1 x per maand) en wekelijks een incremental. Heerlijke tijden ware dat
Ik had de AWE64 met gouden aansluitingen, waarmee ik mijn Fasttracker bagger perfect kon afspelen 8-)
Yep here too… ik heb al die herrie van toen ook nog... Als je je .MOD-files nog hebt kun je het geweldig afspelen op Skale tracker: https://files.scene.org/v...sic/trackers/skale081.zip
En je kunt er ook mee editten. Ook op Windows 10!
Have Fun.
Yep die ken ik. Op Android kun je ze afspelen met Xmp Mod Player :*)

https://play.google.com/s...=org.helllabs.android.xmp
Puur voor het afspelen is Amiga Mod Guru ook een aanrader op Android !
Ik heb de opvolger van de AWE32 gehad de AWE64 GOLD! (CT4390)
https://upload.wikimedia....ter_AWE64_Gold_CT4390.jpg
Dan mag ook de SoundBlaster AWE32 niet ontbreken in dat rijtje :)
...
Adlib heeft fundament gelegd voor digitale muziek op (consumenten)pc’s. Die gebruikten een MIDI-chip van Yamaha.

Creative Lab kreeg later ook een dergelijke chip en die bestaat vandaag de dag nog steeds.

https://m.youtube.com/watch?v=-Zl7lvQixIc
Trip down memorylane 😢
Als je geen geluidskaart had met een MIDI-chip waren de spellen waardeloos indertijd.
Mee Eens, wat een enorme kaart was die AWE32!

Heerlijk pielen met MIDI en Screamtracker.
geniaal. Helemaal vergeten. Ik had de screamtracker file daarvan (s3m?). 100 remixen gemaakt. Kwamen niet eens ook maar in de buurt van het origineel :-).

[edit typo]

[Reactie gewijzigd door Willy Kwadraat op 22 juli 2024 14:09]

Techjuwelen hoeven niet per sé PC te zijn toch?
Zo was er ook:
1978: LaserDisc de voorloper van DVD en Bluray
1992: dcc-tape en MiniDisc

En over Gravis gesproken: ik heb de Gravis Xterminator gamepad echt voor alles gebruikt :)

Qua PC: de 8086 en 8088 chip, die werd overal voor gebruikt.
Toen ik hoorde dat NASA chips nodig had voor in de Space Shuttle bleek mijn vader net die PC's naar de stort gebracht te hebben :(

Dit jaar is het trouwens 40 jaar geleden dat de eerste x86 (de 8086) op de markt kwam.

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 22 juli 2024 14:09]

Weet nog dat ik de Voodoo 5 5500 had, heerlijke grafische kaart was het toen, erg jammer dat ze failliet gingen, en dat er nog maar 2 zijn.
Zelf de Gravis Ultrasound Max inclusief de geheugenuitbreiding gehad. Qua geluid konden de SoundBasters daar niet aan tippen, als je het aan de praat kreeg.

Echter je had ook nog de Aureal Vortex ASIC's die konden worden aangestuurd via A3D. Zelf nooit zo'n kaart kunnen bemachtigen, maar doordat de reflecties daadwerkelijk werden berekend kon je tegenstanders in counter-strike veel eerder horen aankomen en lokaliseren. De mensen die zo'n kaart hadden waren dan ook in het voordeel. In mijn ogen een mooi stukje techniek dat uiteindelijk door Creative Labs gedeeltelijk is overgenomen in hun EAX. nadat ze Aureal hadden kapot gemaakt, door ze aan te klagen.
Heb ik ook nog gehad, de Gravis Ultrasound maar weet niet of het de Max was. Best wel goed geluidskaartje.
Wat kostte zo'n kaartje eigenlijk? Net voor mijn tijd (geboren in '90)
Heb nog even voor je een oude AnandTech-review opgezocht van de Diamond Monster3D-Voodoo2, wat in die tijd één van de meest verkocht Voodo2-kaarten was.

Voor de 8 MB-versie was de richtprijs 239 dollar, voor de 12 MB-versie moest je 299 dollar betalen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

En dan zeuren we nu om de prijzen... met inflatie is dat toch rond de 450. Volgens mij kun je daar nu een mooie 1070 voor kopen.
Die voodoo2 was indertijd grafisch vooruitstrevender dan n 2080ti nu.. En veel beter te betalen.. Ook als je die inflatie meerekend. Je kon er zefs 2 doorlussen en dan bog betaalde je minder dan met n high end kaart nu.
Anoniem: 420148 @Bert16 september 2018 10:16
Met 2 zit je toch al aan de 900, daar kun je nu zeker wel een 1080(Ti) voor krijgen, dus je stelling is niet juist.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 14:09]

Vergeet niet dat je voor een mooie 2D kaart nog eens zo’n bedrag neertelde. Een PC met alleen een Voodoo deed niks.
Viel dat in verhouding best mee eigenlijk, ik heb hier nog een rekenig liggen uit die tijd van 360 gulden voor 4mb geheugen.
Wow... ik heb wel eens 200 gulden betaald voor 16MB.
En die kochten we massaal op de HCC-beurs :-)

Ik heb nog steeds een Helios Voodoo 2 met 12 MB liggen met doos en al, als ik nog een keer een retro-pc bouw gaat die er zeker in!

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 14:09]

Jep, HCC-beurs was idd top. Maar dan wel de "oude" beurs, uit de jaren 90. Later werd het allemaal een verzameling van 125 telefoonstandjes en 150 inktstandjes, toen was er niks meer aan.

In de hoogtijdagen was de HCC-beurs idd super, altijd leuk spul te zien (in de demo-hallen), maar ook te koop. Van obscuur spul tot gangbaar spul.

Maar vergeet ook andere bekende ICT-beurzen uit die tijd niet, zoals PC-Discount, PC-Expo, Inter-Expo etc die ook landelijk actief waren met meerdere beurzen en ook behoorlijk volle zalen hebben getrokken destijds.

Met de opkomst van Internet is dat allemaal een beetje doodgebloed, helaas. Ja, op Internet is het natuurlijk een stuk goedkoper, maar de hele sfeer die vooral de HCC-Beurs had is helaas niet aanwezig.
Volgens mij rond de 300 gulden per stuk naar gelang de versie die je kocht. Er waren versies met 8 of 12 mb geheugen.
Ja, ik heb destijds een Diamond 3D Monster II gekocht voor ~350,- gulden.
andere tijden! geweldig. en tegenwoordig tik je zo 2200 gulden af voor de duurste variant van een rtx kaart. dat was een high end game pc in de tijd.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 22 juli 2024 14:09]

Tsjah! En kent iemand de Amstrad Mega PC nog? Een 386 met een geïntegreerde Sega Mega Drive!

Dat was mijn eerste PC. Dat zijn pas Juwelen!
Mijn eerste helemaal zelf gekochte PC was een 486DX en koste ook bijna 5000 gulden in 1991.
Grootste verschil met toen en nu dat allerlei componenten echt dramitisch in prijs gedaald zijn of gewoon helmaal niet meer nodig en daarom is de videokaart een relatief groot deel van het budget uit gaan maken.
80 gulden in Groningen voor een Voodoo 1 ;)
Dat is heel wat anders als 1200 euro voor een RTX 2080 Ti vandaag de dag. ;(

Ik mis de oude tijd van voordat het Damsterdiep verbouwd werd. Kon je nog lekker prijslijstjes halen bij Funprice, Update en Norrod en liep je van de een naar de ander.
Tevens in diezelfde hoek had je Dimension Plus, Dynabyte en even verder in de Verlengde Herestraat nog de Vobis en Dixons eventueel.

Nu is er nog een semi-Norrod over wat eigenlijk Paradigit is. Plus de witgoed gigant... de Mediamarkt. :X

Maar nog verder terug zat Norrod nog onder in de kelder van Ferwerda Fietsen (welke ook al lang failliet is helaas).
Daarvoor had je zelfs nog Timtronix in de Ebbingestraat, samen met Okaphone en ook nog Display. :Y)
Die goede oude tijd! Wij hadden altijd een vast rondje: Steentilstraat, dan even naar Dynabyte om te kijken of er nog leuke spelletjes in de bak zaten, en dan naar Dixons om even wat gadgets te spieken...
Jaaaa... was ook vaak te vinden in die winkels! Veel te veel guldentjes naartoe gebracht... :+
Een goed stukje hardware koste honderden guldens als het net uit is, maar de adoptie was naar mijn gevoel langzamer. Jaren na de release werd een product nog steeds goed verkocht als midden segment component. Het was dus vaak wachten tot de prijs voldoende gezakt was.
Veel jonge Tweakers bouwden onze eigen PCs met een combinatie van tweedehands en nieuwe (wat oudere) onderdelen. Het was een kwestie van proberen, combineren en regelmatig upgraden. In die tijd was het bouwen van een PC een nuttige en gezochte skill.
Volgens mij was ie rond de ƒ400,-
3Dfx Voodoo (1) was voor mij de grootste sprong in pc-gaming van de laatste 25 jaar.
Ik weet nog dat ik Quake in software mode speelde, en toen liet iemand mij GLQuake zien...
Een dag later had ik ook een Voodoo kaart in mijn PC zitten. O+
Jammer dat het voor 3Dfx bergafwaarts ging met de Voodoo3, wat best een goede kaart was maar niet meer kon opboksen tegen de TNT(2).

[Reactie gewijzigd door unfor op 22 juli 2024 14:09]

Nah de Voodoo 3 serie had zeker nog wel bestaansrecht alleen met de Voodoo 5 hadden ze een mega flop en bleef 3DFX focussen op Glide terwijl de hele wereld OpenGL en DirectX had omarmt...

Had vroeger ook zo’n Voodoo 2 en die had ik doorgelust aan mijn Voodoo 3 kaart en dat werkte ook gewoon perfect! Net een beetje extra performance ;)
Ook voodoo 3 2000 gehad. Inderdaad prima kaart. Kon alleen geen 32 bit kleur geloof ik waar nVidia dat al wel had. En tussendoor is nog de Banshee gekomen, door instabiliteit nooit een succes geweest.
Ik speelde Legend of Zelda Ocarina of Time op Glide! In een emulator ja. Met muis en toetsenbord ook ja. Was niet te doen maar het beeld en geluid was redelijk soepel. Maar niet zo soepel als op de N64! HA!
GLQuake was dan wel weer een OGL-versie van de engine, geen Glide. :)
Haha ik weet nog dat een vriend van mij een Playstation 1 had en nog nooit gehoord had van een 3d kaart.

Ik vertelde hem erover en hij kocht er een en stopte het in een Packard Bell die hij had.

Hij was helemaal in shock, ik begreep zijn reactie eerst niet maar bleek dat hij zo onder de indruk was van de graphics dat hij geshockeerd was :*)
Ik heb wat van dat spul (CD, kaarten, zipdrives) gekocht op diverse beurzen. Ook erg veel met hervulbare inkt gedaan om (heel veel) foto's te printen. erg veel geld aan uitgegeven maar onvergetelijke tijd, vooral toen de Crazy Bytes cd's uitkwamen....
Die CrazyBytes CDs ken ik ook nog wel, dat werd complete ruilhandel op schoolpleinen en kantoren :)
Twilight CDs waren het hier, wat een illegale hemel was dat.
een heel bekend iemand van HWI had ook een handeltje in crazy bytes of twilight cd's tijdens zijn middelbaar school tijd.
meestal in de mediatheek @ school :+
Ja samen met mijn vader vaak naar de hcc geweest in de 90s, ik was midden 30 mijn vader ergens in de 50. Ik was mij vader regelmatig op de beurs kwijt. Iets van 7 hallen vol met leuke en mooie dingen en ik vond mijn vader steevast weer op de kop terug in de grabbelbakken met goedkope CD's. iets van een gulden per stuk of 4 CD's voor 5 gulden, dat soort bakken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.