Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Techjuwelen - Commodore 64 - De meest succesvolle homecomputer

09-09-2018 • 06:00

109

Bekijk deze video op YouTube.

Op Tweakers kijk je de komende zondagen naar Techjuwelen. Sommige producten waren echte gamechangers en hebben de techwereld voorgoed veranderd. In deze nieuwe videoserie bespreken we dit soort producten en vertellen we over de impact die ze hebben gehad of nog steeds hebben. Ook komen er producten voorbij die ooit veelbelovend waren, maar uiteindelijk een mislukking bleken. In ieder geval vormen alle items die langskomen een interessant hoofdstuk in de technologiegeschiedenis.

In de zomer van 1982 kwam er een computer op de markt die het idee over wat een computer voor thuis allemaal moest kunnen, voorgoed zou veranderen: de Commodore 64. Deze werd geïntroduceerd op de CES van 1982 en in die tijd had bijna niemand een computer thuis. De Commodore 64 deed alles wat je van een homecomputer mag verwachten en meer. Hij was standaard voorzien van 64kB geheugen, toentertijd een aanzienlijke hoeveelheid, en hij had een goed toetsenbord, waarmee hij geschikt was voor het serieuze werk. Maar de grote populariteit heeft de 64 natuurlijk te danken aan de uitstekende gameprestaties, die waren mogelijk gemaakt doordat Commodore in 1976 chipmaker MOS Technology had overgenomen.

Ken jij een product dat volgens jou absoluut niet mag ontbreken in deze reeks, laat het dan - samen met een korte beargumentatie - weten in de comments of mail naar mark@tweakers.net en wie weet volgt er een aflevering over.

Reacties (109)

109
109
86
4
0
22
Wijzig sortering
Geweldige eerste kennismaking met een computer. Beachhead het eerste spel ooit, lang wachten tot de tape was ingelezen. Ik was vooral gefascineerd door muziek (SID chip). Luister nog regelmatig C64 tunes in nostalgische buien. Ook opvallend veel Nederlandse composers, de voorlopers van de huidige techno/trance/house producers. Daarna zoals zo velen de overstap gemaakt naar Amiga, ontzettend veel tijd aan besteed. Vooral aan muziek (trackers) en demo's. Kwam laatst dit YouTube kanaal tegen en de C64/Amiga scene bestaat gewoon nog in 2018. Hier nieuwe maar ook veel oude C64/Amiga demo's, intro's : https://www.youtube.com/user/TheMagicArts

[Reactie gewijzigd door -ChRiZz- op 24 juli 2024 13:43]

Ben toch benieuwd in welk jaar jij kennis hebt gemaakt met c64.
Goede vraag, dat moet op de basisschool geweest zijn. Ik gok 1984/1985. Ben zelf van 75. Ik weet nog dat de C64in huis kwam ter vervanging van mijn vaders politiescanner, volgens heeft hij die toen geruild en wat bijbetaald bij de zoon van een elektrozaak in mijn geboorteplaats. Beste investering ooit. Heel veel uurtjes mee doorgebracht, woensdagmiddag met een bakje chips en cola en dan gamen met vriendjes en toen al discussie tussen msx en c64. Leuke bijkomstigheid, het bleek dat mijn frontech radio met hi-speed dubbelcassettedeck, datatapes op hoge snelheid kon dupliceren, daar waren heel wat buurtvriendjes blij mee. Daarna kwam de 1541, mijn vader kocht Geos met een muis en deed daar zijn administratie mee. Herinner mij ook dat we zo'n knippertje hadden om de floppy dualsided te kunnen gebruiken, werkte perfect ondanks waarschuwingen van de floppyverkopers ;) Ondertussen werd er steeds meer bijgekocht, een finalcartridge, zo'n piano keyboard overlay, printer, monitor, extra joysticks waarvan de arcade stick inderdaad onverwoestbaar was zoals hier meer te lezen is. Verder hadden we een lidmaatschap op commodore info, code overtikken en controleren met checksum, radioprogramma Simonscoop opnemen, als mannenuitje met mijn vader naar de HCC beurs (Daar heb ik Katakis 'gekregen' , wat later Denaris werd, fantastische muziek van Chris Huelsbeck). Sorry voor de interpunctie, allemaal herinneringen.
Lol, de HCC dagen :D Soortement van zo'n Chinese electronicamarkt maar dan in Utrecht is wat ik me er van herinner. De hal met HCC Gebruikersgroepen kon ik dagen rondlopen trouwens. Die lui deden zulke coole dingen!
Klopt. Fantastisch was dat, er was nog geen internet dus je moest fysiek langs gaan. Van de c64 tot amiga tijd was het geweldig, daarna nog een paar keer geweest in het 386 en 486 dx2 tijdperk. Geloof dat ik daar nog een voodoo kaart gekocht heb. Dat was dan ook de laatste keer, in 1994/1995 kreeg ik internet. In de ijsselhallen nog een keer naar een beurs geweest, maar dat was dan heel kleinschalig.
Blue Max vond ik tof. Gelukkig was mijn neefje gezegend met een floppy drive, dat was echt luxe.
Ja, dat was ook mijn eerste en meteen ook favoriete spel. :)
Deze zou ik nog wel eens willen spelen.
Echter nooit uitgevonden hoe ik het spel moet uitspelen, de grote stad die je naar verloop van tijd tegen kwam. Wat was dat de bedoeling?

[Reactie gewijzigd door Floor op 24 juli 2024 13:43]

Haha, herkenbaar. Helaas in het begin waren veel spelletjes domweg niet speelbaar vanaf disk dus moest je blijven rommelen met tapes. Enne wat analoog dubben betreft; dat werkte vaak niet op high speed omdat er dan toch vervorming optrad. Althans bij mij.
Die herinner ik mij ook nog wel. Geweldig was dat. Bommen los :)
Bouwjaar 1967 hier. Ook voor mij was dit de eerste computer en ik heb hem nog steeds, terwijl de Amiga's en oude pc's allemaal het huis weer hebben verlaten. Het ding was nog zo overzichtelijk dat er voor een elektronicahobbyist heel veel lol aan te beleven was. Je had de zomereditie van Elektuur niet meer nodig (met al die suffe digitale dobbelsteenschakelingen ;-). Prologic Dos, snellere klok in de C-1541, een zingende C-1541, stappenmotor v.d 1541 met een poke versnellen, domotica à la jaren 80 met relaisschakelingen via de User port etc etc.

En dat allemaal nog zonder Internet.. alhoewel, de eerste stappen met modems en Bulletinboards werden ook op de C-64 gemaakt. Toffe tijden, toffe tijden. :9
Eens. Ik mag hopen dat de serie Techjuwelen niet alleen uitgaat van de meest populaire produkten. M.a.w.: ik zie de aflevering over de eerste homecomputer met 32-bits RISC processor en 32-bits besturingssysteem graag tegemoet!
We hebben al een aantal afleveringen klaarstaan, maar nemen suggesties zeker mee voor de volgende opnames!
Hier 1971. Ik mis nog de (Cat en Korsh) achtige projecten; parallel maken van je 1541/ 1571 drive en overklokken naar 2Mhz.

Had ooit de snelste C-128 van Alphen aan den Rijn; helaas draaide 50% van de software niet meer :-)
wat een lol dat was, programmeren met die poke opdrachten, rofl
Ik moet bij m'n ouders nog een Commodore 16 hebben liggen, helaas geen 64, dat kwam na mijn tijd ;)
Daar moet ook nog een MSX II liggen trouwens, nog zo'n icoon.

Commodore 16 is voor zover ik me kan herinneren mijn introductie met computers geweest.
Een vriend van me had een Atari 2600 maar ik weet niet meer of dat er nu voor of na was.

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 24 juli 2024 13:43]

De computer voor de commodore 64 was de VIC-20. Deze had een whopping 5KB geheugen waarvan 3,5KB als RAM was te gebruiken.
Dat is mijn roadmap geweest inderdaad... Eerst een VIC-20, daarna een heuse C64. Hierna overgestapt op de MSX en MSX2 (VG-8235) waarvoor ik toen mijn dubbelcasettedeck stereotoren verkocht.
Later nog veel geleerd van een gespeeld met een Amiga 500.

[Reactie gewijzigd door cyclofosfamide op 24 juli 2024 13:43]

Ik had eerst een MSX. Veel plezier van gehad tot die het niet meer deed. Aangezien inmiddels iedereen die ik ken een C64 had, heb ik ook een Commodore gekocht. Maar dan een C128D, inclusief Diskdrive. Mooie machine waar ik echt lang gebruik van heb gemaakt.

[Reactie gewijzigd door ruftman op 24 juli 2024 13:43]

MSX vs C64 .... de mooie FAC demo's toch bleef de PSG van de MSX ver achter bij de SID van de C64...
Wel minder erg dan het lijkt: Veel software voor de VIC20 kwam op cartrdige uit, waar tot 32K ROM op kon (terwijl de C64 zonder de bankswitching trucks beperkt was tot 16KB). Daarmee was er tot 32KB beschikbaar voor de programmacode en graphics, terwijl het RAM-geheugen vooral voor de variabelen en framebuffer gebruikt werd.

Als je programma's van cassette of diskette ging draaien was het wel elleboogwerk op de VIC20, maar dat was vooral wat mensen thuis maakten, en beperkte zich vaak sowieso al tot simpele programmaatjes.
Sterker nog ik herinner met de PET van commodore nog, voor de c64.
Geloof het of niet deze werd toen als aansturing voor machines gebruikt.
Jazeker ik ken die ook nog, je bedoeld die met die prachtige kleine rechthoekige witte toetsenbordjes uit 1976, later kwamen wat luxere versies met normaal toetsenbord uit in de 4000 en 8000 serie voor serieus kantoorwerk.
De concierge van de HTS waar ik toen op (rond 1980) zat had een PET (Personal Electronics Transactor) en daar heb ik vaak bijgezeten, ik ben trouwens bouwjaar 1958.
Programmeren in BASIC heb ik geleerd op een Apple IIc (1977/78) op de MTS in het 4e jaar en zo ben ik dus de ICT ingerold. En nooit spijt van gehad

[Reactie gewijzigd door RBouman op 22 juli 2024 14:18]

Anoniem: 474132 @SiGNe9 september 2018 07:40
16 was -na- de cbm-64. Was een van de vele “mislukte” homecomputers die je voor weinig bij de kwantum kon kopen.
Zo is het voor mij begonnen: Een C16 van de Kwantum die mijn ouders voor mij kochten (voor 199 gulden) omdat ze gehoord hadden dat computers “de toekomst” waren. Beste investering ooit.
Same here. En mijn vader regelde nog cassettetapes gevuld met games via lokale computerhobbyclubs. “Helaas” is het apparaat tien jaar geleden naar een hobbyist gegaan, maar de C16 was mijn introductie voor computers.
Same here: ik had tegen mijn ouders gezegd dat ik "iets met computers wilde doen, programmeren ofzo"
en ik kreeg een Atari 600XL met een B/W-tv'tje voor mijn verjaardag!!
Echt waanzinnig te gek vond ik dat (en vind ik nog steeds)
Ik was 14 of 15!
16 was -na- de cbm-64. Was een van de vele “mislukte” homecomputers die je voor weinig bij de kwantum kon kopen.
Ik kreeg thuis een Sharp MZ-800, die ook via de Kwantum werd verkocht. Zat al een micro-floppy disk speler in (2,5" formaat). Die schijfjes waren destijds peperduur (rond de 130 gulden per tien stuks) maar superieur in opslagcapaciteit en snelheid t.o.v. de 5,25" floppies en de cassettebandjes. En natuurlijk lid geworden van de HCC-gebruikersgroep MZ-700/MZ-800, en dan eens in de zoveel tijd naar Houten, voor de HCC gebruikersdag. Oh, die nostalgie.
stond daar ook geen ander os op{basic?]
Dat was er voor. Anders zou de 2600 nooit verkocht hebben.
Commodore 16 kwam twee jaar na de 64 uit.
Ik ben van het MSX SVI 'kamp' mooie van dat systeem was dat er veel merken achter stonden. Jammer dat Philips op een beslissend moment ermee kapte. SVI DEMO met 80 karakters CP/M en MSX DOS

Mooi om via sound 7,... een 'knal', ruis en geluiden kon programmeren naast play "CCDC","FFGF","BBBB" of zoiets en dan uitbreidbaar met geluidsmodules.

En wat heb ik vaak via het Draw commando de kaart van Nederland getekend :)

Heb overigens nog in de jaren negentig(!) nog semi professionele video edits gezien, met een MSX 2, omdat de PC dat zelfs met de BOB boxen nog Noet echt waar kon maken.

En ook leuk het 'buiten het beeld' alvast dingen tekenen en ze dan in het scherm projecteren.
Krijg tranen in mijn ogen haha de SVI heb ik ook gehad met floppydrive in een hele grote laptop tas ... zonder scherm ;-) ben daarna aan de Atari ST begonnen. Er zelf geheugenchips bovenop gesoldeerd zodat het een 1024KB model werd.. Daarna MSDOS 3.3 emulatie voor OrCad en Apple Macintosh emulatie wat echt geweldig mooi werkte.
Leuk voornamelijk als spelletjescomputer maar de ingebakken BASIC in ROM was niet bepaald state-of-the-art. Met verplichte regelnummers was spaghetticode onvermijdbaar, terwijl bijvoorbeeld de BBC-computer die rond diezelfde tijd uitkwam, een schitterende gestructureerde BASIC had waar geen regelnummers noodzakelijk waren en waarin lange, zinvolle variabelenamen geen probleem was; de C64 bleef steken op armzalige maximaal tweeletterige namen. Ook het grove beeldscherm met slechts 40 karakters tegen een fletsblauwe achtergrond, in plaats van een wit op zwart karakter letter met een 80-column mode was ergonomisch een aanfluiting. In die zin heeft de C64 meer kwaad dan goed gedaan denk ik om te leren programmeren.
Op C64 kan je als programmeur alles doen wat god verboden heeft en het is ook verstandig dat te doen vanwege de nuttige toepassingen. :P

De BASIC was niet de beste, maar het was een hele zinnige afweging. Commodore had BASIC ten tijde van de C64 al verder ontwikkeld, maar de C64 kreeg bewust de oudere versie om het in 8 kilobyte te kunnen stoppen. De prijs van de computer was belangrijk en een te hoge prijs had het succes zeker kunnen verminderen.

Toch heeft dat beperkte BASIC mensen niet gehinderd. In combinatie met het goede handboek dat je een eind op weg hielp leerde een heel aanzienlijk deel van de eigenaren programmeren. Er wordt wel gezegd dta Steve Jobs de wereld gebruikers gaf en Jack Tramiel de wereld experts gaf. De BASIC 2.0 van de C64 is de reden.
Dacht altijd dat het oude basic 2.0 werd gebruikt, omdat die al betaald was. Vaste prijs voor alle toekomstige computers.
Commodore BASIC 1.0 en 2.0 waren door Microsoft gemaakt, inderdaad voor een vaste prijs waarbij Commodore alle rechten verkreeg ook voor toekomstige computers. Na de "WAIT 6502,1"-grap die Bill Gates had geprogrammeerd waren ze bij Commodore naar het schijnt dusdanig sacherijnig dat ze de banden met Microsoft verbraken en er zelf verder aan gingen programmeren. Ten tijde van de lancering van de C64 was de PET-serie doorontwikkeld en zaten daar nieuwere versies van Commodore BASIC in. De PET was gericht op de zakelijke markt dus lag er minder prijsdruk op. Voor de C64 lag er wel prijsdruk, wat naar verluid reden was terug te vallen op de oudere versie.

Bij de Commodore 128 kreeg Microsoft weer de erkenning en stond de naam Microsoft op het startscherm. Dat had naar verluid te maken met de Commodore een BASIC voor de Amiga-lijn nodig had en weer bij Microsoft aanklopte, dat als voorwaarde erkenning eiste voor het werk dat ze in de 8-bitlijn hadden gestoken.
Tsjaa...BBC vergelijken met de C64 of whatever andere homecomputer er toen beschikbaar was is eigenlijk niet eerlijk. De Acorn BBC was gewoon een heel goed doordachte computer, die met programmeren in gedachten in gemaakt. Speciaal ontwikkeld voor de BBC TV reeks om mensen programmeren bij te brengen.

Ik heb (na ZX-81 en C64) een BBC Master 128 gehad. Het mooie van de BBC was dat je allerlei ROM's kon inprikken die dan een uitbreiding op het OS waren. Dus bv de (bekende) Epson printer ROM gaf handige functies om (Epson) printers aan te sturen (Epson had de de facto standaard voor aansturing van dot-matrix printers bedacht) die je dus gewoon in je Basic programma kon gebruiken. En als de Pascal ROM erin had zitten, kon je Basic en Pascal mengen als je dat wilde. Je had bepaalde uitbreidingskaarten waarmee je meerdere ROM's tegelijk kon hebben, waardoor je van alles kon doen. Een bijzonder krachtige computer. Alleen niet heel erg simpel. Een beetje voor de nerds en techneuten. De Commodore was zeg maar een veredelde gamecomputer. Evengoed heb ik er (verder) op leren programmeren. Prima ding. De BBC was ook erg leuk. Ik had een 80186 second processor, waardoor ik MS-DOS kon booten.
Ik snap je verhaal, maar de C64 een veredelde spelcomputer noemen is de omgekeerde situatie. Commodore is met de PET begonnen, gericht op de zakelijke en educatieve markt, en heeft vervolgens de weg gezocht naar de consumentenmarkt. Voor de consumentenmarkt waren goede amusementsmogelijkheden cruciaal. De C64 heeft evenwel de PET nog altijd in zich: Wat de PET kan, kan de C64. Het is dus de zakelijke en educatieve computer waar zeer goede amusementsmogelijkheden aan waren toegevoegd.

De BBC was inderdaad een zeer goede computer en was voor de educatieve markt op zijn moment veel beter dan alles wat Commodore te bieden had. Wat ik dan toch weer interessant vind, is dat de BBC gebaseerd is op een 6502-processor, waardoor hij op zijn beurt ook weer als een nazaat van het Commodore-erfgoed beschouwd kan worden.
Ik bedoelde eigenlijk in de ogen van de 'BBC-crowd'... :)

En die 6502 is door MOS ontworpen. Later wel door Commodore overgenomen, maar niet door hen gemaakt.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 24 juli 2024 13:43]

Kleuren kon je aanpassen hoor:
POKE 82380,0 voor een zwarte achtergrondkleur
POKE 646,1 of CTRL+1 voor een witte tekstkleur
Poke 53280 en 53281 (midden en rand) :-)
646 is correct.
En peek om de kleur uit te vragen.

(16 bits, dus max 65535)

[Reactie gewijzigd door BushWhacker op 24 juli 2024 13:43]

De basic variant was inderdaad redelijk primitief. Het werd pas leuk wanneer je in assembler ging programmeren. Hierdoor werd je gelijk bekend met de inner workings van een computer. Zeer leerzaam....

En 80 vs 40 kolommen: bedenk dat de het gros van de mensen in die tijd de computer op de TV aansluiten via een antenne kabel. 80 kolommen is dan niet leesbaar.
LoL! Wat een zure reactie... BBC fanboy-ism allert! :+

Nee, even zonder gekheid...

Voor mij was C64 basic de eerste aanraking met programmeren. Ik denk dat dat voor velen geldt, vooral ook omdat de C64 betaalbaar was voor velen. Of het dan een goede of slechte taal is doet er niet zoveel toe IMHO, mensen kunnen dan uitvinden of programmeren, computers in brede zin wat voor hun is. Ik heb op de Amiga ook nog met Basic gestoeid en later op de PC met HTML, Javascript en dat soort dingen. Al met al is het op 3 platformen niet gelukt mij aan het programmeren te houden. :) Ik vind het te saai... Te weinig (fysieke en intensieve) actie! ...Maar eigenlijk was ik daar na de C64 al achter, dus ik wist al vroeg dat ik geen programmeur ging worden.

...Of misschien kwam dat toch door die slechte Basic van de C64? ;)
Nostalgie!!!

Ik heb er thuis nog twee van liggen van de tweede, moderner uitziende serie, met een aftermarket diskdrive, cassettespeler en printer. En ook nog enkele tientallen originele games die het waarschijnlijk niet meer doen (long live emulation!).

Ik heb er destijds (eind jaren '80) letterlijk duizenden uren mee doorgebracht, dat was echt de tijd dat ik hardcore gamer was (later ook nog op de SNES, maar daarna werd het wel minder, met wat oplevingen van tijd tot tijd). Geweldige spellen waren er voor de C64, die in veel gevallen vandaag de dag nog leuk zijn om te spelen: Great Giana Sisters, Armalyte, Microprose Soccer, Zak McKraken, Pitstop II, The Last Ninja, Turrican en zoveel meer...

[toevoeging]

De herinneringen komen naar boven: ik woonde destijds in Italië pal tegenover een krantenkiosk, en daar kon je altijd bootleg cassettes vinden met 20 of 30 games erop voor omgerekend 10 gulden of zo, vaak met een tijdschrift erbij met beschrijving van de games. Die dingen werden gewoon in volle zicht uitgestald, en waren destijds zo wijdverspreid dat weinig mensen doorhadden dat het eigenlijk om illegale versies ging. Ze waren ook nog meestal slim genoeg om niet meteen de nieuwste titels erop ze zetten, maar spellen die meestal al een paar jaar oud waren, of die oorspronkelijk als budgetrelease waren uitgekomen. Heb zo vele klassiekers ontdekt!
Kopiëerbeveiliging was destijds trouwens ook ver te zoeken, zeker met tapes was het echt gewoon een kwestie van in een dubbeldeck stereo plaatsen en kopiëren...

[Reactie gewijzigd door Micio Nero op 24 juli 2024 13:43]

Al mijn floppies zijn onleesbaar. Wel jammer, want ik heb ook veel eigen demo’s geschreven. Maar wellicht is het beter zo. In gedachten waren ze top. Wellicht vind ik het nu niet meer om aan te zien. Codingstyle was toen wat anders. Zelf modifying code was toen cool. Achteraf misschien niet zo onderhoudbaar 😃
Wat wel eens wil helpen is ze te boenen met ethanol. Met een wattenstaafje het deel dat door het venster zichtbaar is schoonmaken, dan een slag draaien en opnieuw, net zo lang totdat je de hele floppy gehad hebt. Menig floppy doet het dan weer.
Wellicht kan je ze hier nog vinden. Zelf ook demo's gemaakt en vrijwel allemaal hier teruggevonden :)

https://csdb.dk/
Je kon zelfs games via de radio opnemen kan ik me herinneren.
Heb hem vorig jaar verkocht voor pakweg 60 euro of zoiets, inclusief nog met de originele doos.
Had wel de nieuwere versie.
games via radio --> Basiccode
In 1981 startte de Nederlandse Omroep Stichting in het radioprogramma Hobbyscoop met Basicode
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Basicode
Ik zou zeggen, probeer het eens. Alle floppy's die ik in mijn kinderjaren beschreven heb, zijn uitstekend te lezen, heel weinig uitval.
Ik heb zelf hier nog een werkende Commodore SX64 portable (nah, 14 kilo!) met Speeddos chip, werkend gemaakt door de Commodore Club die af en toe in Maarssen-dorp een meeting/demonstratie houdt (Trefpunt, Kerkweg 21 te Maarssendorp). Daar zitten techneuten die je helpen met emulatiechips of met het dupliceren van defecte CMOS-chips en dergelijke om je oude computertje weer leven in te blazen. Ook wat oudere hardware is er soms gratis te verkrijgen. Op de clubs waar ik aankwam met mijn 'portable' had ik ook best wat bekijks, de Commodore SX64 was loeiduur (wel 2500 gulden tijdens introductie) maar ik kreeg hem met flinke korting van iemand die er vanaf wilde.

Heel lang geleden ben ik in een computerwinkel in Utrecht (nota bene) een destijds bekende hacker tegengekomen die een cartridge voor mijn neus aan het hacken was (naam is me ontschoten, maar het was iets van 'Megabyte' oid). Dat ging met ouderwets 'peek' en 'poke' commando's. Duurde misschien 2 minuten, het wegschrijven op 5 1⁄4 schijf duurde veel langer ;) Hij deed dat onder de neus van het personeel, die een oogje toe kneep. Tja, mensen wisten in die tijd niet eens waar die jongen mee bezig was, het ging open en bloot, net zoals kopiëren en uitwisselen op de de hobbyclubs. Vond zelfs nog een lijstje met telefoonnummers van BBS'en van destijds, daar kon je programma's uitwisselen (P2P v1.0).

[Reactie gewijzigd door Ramoncito op 23 juli 2024 03:06]

Deze computer heeft volgens mij het leven van vele Tweakers (vooral die ergens rond 1970 geboren zijn) in hoge mate bepaald. Door dat apparaat werden de gebruikers/gamers van de programmeurs gescheiden, je zag het rond je heen gebeuren. De later uitgebrachte Amiga (1000) deed het nog eens dunnetjes over, het succes van de 64 is in mijn beleving nooit herhaald, ondanks de veel betere graphics, geluid, etc.

Een keer per maand naar een zaaltje hier in de stad, m'n pa zette ons af met de auto, samen met vele andere gepukkelde jochies en wat oudere nerds die zelf een Ford Taunus oid van een jaar of 20 tot de nok toe hadden volgeladen met hardware. Alle spullen naar binnen sjouwen, snel je stekkerblok in iemand anders z'n blok prikken en dan als een malle 5,25” floppies kopieren samen met de vele tientallen andere aanwezigen, ondertussen slechte hamburgers en Rivercola kopen voor een paar gulden terwijl we met 1 oog de deur in de gaten hielden. We wisten dat het ergens niet mocht en verwachten altijd een "inval", die overigens nooit heeft plaatsgevonden.
Een keer per maand naar een zaaltje hier in de stad, m'n pa zette ons af met de auto, samen met vele andere gepukkelde jochies en wat oudere nerds die zelf een Ford Taunus oid van een jaar of 20 tot de nok toe hadden volgeladen met hardware. Alle spullen naar binnen sjouwen, snel je stekkerblok in iemand anders z'n blok prikken en dan als een malle 5,25” floppies kopieren samen met de vele tientallen andere aanwezigen, ondertussen slechte hamburgers en Rivercola kopen voor een paar gulden terwijl we met 1 oog de deur in de gaten hielden. We wisten dat het ergens niet mocht en verwachten altijd een "inval", die overigens nooit heeft plaatsgevonden.
Haha, ja de goede oude "computerclubs"! Meer een kopieerhol met prikloze cola inderdaad. Maar super gezellig voor jong en oud.
Mooie tijden waren dat :)
Ik was toen nog wat jonger blijkbaar, deze clubjes ken ik meer uit de tijd van de Amiga. Een constant geluid van Xcopy door de zaal als deze weer klaar was met een kopietje.

Een tweede Cumana diskdrive was echt een goede investering. :)
Zo jammer dat in Windows de eenvoudige opstap naar programmeren niet meer bestaat. Daar was C64 zo ijzersterk in.
Mwoa, er zijn wel leuke projectjes. Sonic Pi bijvoorbeeld: https://sonic-pi.net/

of Processing. https://processing.org/

Leren programmeren hoeft niet met regels code te beginnen.
Oh, ja! Oooh, jaaaa! :)

Uren Bruce Lee met zijn tweeën spelen of Ikari Warriors, IK(+) en The Way of the Exploding fist. Elkaar helemaal de pleuris rammmen! :) Of Airborne Ranger van Microprose! Man, wat een pracht spel was dat! The Great Gianna Sisters... Wie zei je? Mario? Wie is dat!? ;)

Met opzet het laden van Ocean games stoppen door de cassette op stop te drukken, zodat je de uren van de loading muziek kon genieten. Ik nam het zelfs op, op cassette - vaak een TDK SA60 - mbv een versterker met cassette deck die ik had aangesloten op de C64. De opgenomen muziek speelde ik af op mijn Sony Auto Reverse walkman... :)

De muziek van de C64 doet mij nog steeds veel. Mijn favorieten: Rambo II, De Ocean Loaders, Delta II, Wizzball, Cybernoid, Last Ninja... Zo zijn er nog velen!

Kijk hier maar eens:
https://www.youtube.com/watch?v=PTSUR3RHh9M
https://www.youtube.com/watch?v=v8UBY8Yj9c0
https://www.youtube.com/results?search_query=c64+music

Edit: ik vergeet helemaal het geniale Turrican! Wow! :)

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 24 juli 2024 13:43]

Anoniem: 275793 @Stinky99 september 2018 11:03
Leuk om te zien dit!

Reyn woonde in Katwijk, ik ben er 1 keer geweest met Dave van Scoop Designs.
Hij kon ongelooflijk goed piano spelen.
Ik weet nog dat hij zei muziek voor The Last Ninja 3 te hebben gemaakt maar daarvoor nooit betaald is.

Leuk detail van toen dat hij muziek maakte voor The Maniacs of Noise maar de muziek routine van Falco Paul (20CC) veel makkelijker vond om mee te werken.

Echte nostalgie dit :)
In die tijd vond ik The Great Gianna Sisters beter dan mario.
Zijn grootste concurent is op de achtergrond te zien, de Spektrum 48k. Door veel Comodore gebruikers verafschuwd door zijn kleine rubberen toetsenbord maar voor wie daar mee om kon gaan kon je veel sneller de programmacode uit magazines inkloppen. Ook daar waar je met de C64 veel moest poken had de Speccie normale commando's.
Maar ik neem aan dat de Spektrum wel in een volgende editie zit.

Overigens denk ik dat een beetje meer uitleg over de opvolgers zoals de 128k versie ook wel leuk geweest zou zijn. zoals de Spektrum ook vele 128k versies heeft gezien t/m de SAM met zelfs 512k.
POKE 53280,0: POKE 53281, 0
Achtergrond kleuren..... :)
Anoniem: 275793 @Marcade9 september 2018 11:41
LDA #$00
STA $D020
STA $D021

Als de dag van gisteren :)
We hebben onlangs al wat aandacht aan de ZX Spectrum besteed. Mocht je dat gemist hebben :https://tweakers.net/revi...je-eigen-zx-spectrum.html
Mijn broer had zo'n machine en mijn interesse ging destijds meer naar de spellen uit. Dat was altijd een heel gedoe om zo'n game te laden met een cassette bandje. David's Midnight Magic duurde maar liefst 16 minuten om helemaal in te laden. Een kameraad toen had ook een externe floppy drive en dan laadde hij in 'slechts' 1,5 minuut.
De laadtijden met de cassettebandjes zijn te halveren. Het spel wordt namelijk een keer extra ingeladen als controle. Die controle valt te omzeilen waardoor de laadtijd gehalveerd wordt.
Volgens mij had je daar de 'Speeddos' chips en cartridges voor, die heb ik ook in mijn SX64 zitten.
Cartridges als de Power Cartridge en Final Cartridge kunnen de cassette 10 maal versnellen. Dat kan evenwel ook met diskettes, met fastloader zijn die behoorlijk snel.
Ik herinner me de C64 maar al te goed. Ik had aan Sinterklaas een Nintendo 8 bit gevraagd, maar kreeg deze. Janken, schreeuwen, weet het allemaal niet wat ik gedaan heb. Bleek mijn vader dagen, weken ervoor iedere avond dat apparaat uitgestald te hebben om ermee te leren werken, zodat we er meteen mee aan de slag konden en dat het ding dus eigenlijk meer kon dan alleen maar spelletjes spelen. Toen dat eenmaal bezonken was, het apparaat omarmd en vele uren plezier ermee gehad. Joost mag weten hoe het allemaal had gelopen has Sinterklaas toch een simpele spelcomputer gebracht.

BEDANKT PAP!!

Ps dit kon wel eens een leuke serie worden!
Whahaha heb precies hetzelfde meegemaakt :) en de andere klasgenootjes kregen allemaal een nes.
En kijk eens wat van hen terecht is gekomen :*)
Hehe I rest my case :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.