Modder bouwt remake van nooit uitgebrachte 3dfx Voodoo 5 6000-videokaart

Een hardware-enthousiasteling heeft een eigen 3dfx Voodoo 5 6000-videokaart gemaakt. Deze videokaart is nooit officieel uitgebracht, maar middels reverse-engineering wist de modder deze videokaart na te bouwen.

Details over een eerste batch van de remake verschenen op het Russische ModLabs-forum, merkte ook HotHardware op. Een modder genaamd Anthony heeft de videokaart vrijwel geheel authentiek nagebouwd. Hoewel hij wel enkele aanpassingen aan het ontwerp heeft gedaan, zou de kaart prestaties leveren die identiek zijn aan het origineel.

3dfx Voodoo5-6000 pers foto
Een persfoto van de originele V5 6000

De Voodoo 5-gpu-serie werd gemaakt door 3dfx Interactive. Dat was eind jaren '90 één van de grote gpu-fabrikanten, naast ATI en Nvidia. Het bedrijf werd eind 2000 overgenomen door Nvidia en sloot in 2002 officieel zijn deuren. De Voodoo 5-serie was de laatste line-up waaraan het bedrijf werkte, en de Voodoo 5 6000 stond aan het hoofd. 3dfx heeft deze Voodoo 5 6000-videokaart nooit uit kunnen brengen, hoewel er wel 1000 van zijn geproduceerd. Deze gpu's verschijnen af en toe op sites als eBay, maar zijn vanwege hun beperkte beschikbaarheid erg duur.

De Voodoo 5-line-up was gebaseerd op de VSA-100-chip, die Anthony ook heeft gebruikt voor zijn remake. Deze chip werd door TSMC geproduceerd op een 250nm-procedé, kende een chipoppervlak van 112mm² en bevatte ongeveer 14 miljoen transistors. De VSA-100-chips zijn tegenwoordig verkrijgbaar op sites als eBay en kosten minder dan 20 dollar per stuk. De videokaart beschikte over vier van deze grafische chips, die ieder twee pixel shaders hadden op 166MHz. Anthony's model heeft daarnaast 128MB aan videogeheugen tot zijn beschikking op een 128bit-geheugeninterface, net als de originele V5 6000.

Anthony heeft een eigen printplaat ontworpen om deze componenten op te monteren. De modder heeft hiermee het ontwerp van de videokaart wel enigszins aangepast ten opzichte van het origineel. Zo heeft de nieuwe variant een zwarte pcb, terwijl het origineel een groene printplaat had. Verder beschikt het model van Anthony over een PCI-interface, waar de originele kaart AGP gebruikte. Ook wordt de externe voeding omgewisseld voor een molex-connector.

Ondanks deze aanpassingen presteert de remake 'exact hetzelfde' als de oorspronkelijke V5 6000, meldt Anthony. De kaart maakt gebruik van dezelfde biosversies en drivers, en zou ook dezelfde bugs bevatten als de originele prototypes. De nieuwe variant kampt met problemen als kleurvervorming en artifacts in bepaalde games, 'doorzichtige strepen' in beeld in de hogesnelheidsmodi en andere compatibiliteits- en snelheidsproblemen; allemaal problemen die ook in de oorspronkelijke V5 6000 zaten.

De Voodoo 5 6000-remake. Afbeelding door Anthony via ModLabs

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-02-2021 • 17:14

124

Submitter: Gaming247

Reacties (122)

122
121
81
9
0
25
Wijzig sortering
Brings back memories. Dat wow effect van de 3DFX versies van Quake, Forsaken en Unreal heb ik daarna niet meer meegemaakt. Heb nog steeds m'n Voodoo first gen (uiteraard de 6MB versie - de volle 2MB meer dan the gewone) liggen in de originele doos. Bij elke verhuis vond ik hem terug en kan hem nog steeds niet wegdoen.

Toen als snotaap ongeveer 300€ in 1990s money neergelegd :)

Sterke mod van Anthony. Hommage aan simpelere tijden.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 17:34]

TIL dat er een 6MB versie was van de Voodoo1…

Als ik jou was zou ik m ook zeker niet weg doen, dit is een stukje historie, zeker in de originele doos ! _/-\o_

Ik heb hier ook nog een Voodoo1 in mijn oude Pentium 200 MMX zitten, gekoppeld aan een Matrox Millenium 4 MB, maar de dozen heb ik al jaren niet meer.
Ik moet zeggen dat Half-Life: Alyx met de Valve Index voor mij toch wel weer aardig het wow effect van de 3DFX versies van Quake, Tombraider etc evenaart :)
Same, VR had voor mij absoluut hetzelfde effect. Inclusief de neveneffecten die sommige mensen hadden van de 3D wereld (misselijkheid) :D
Voor het eerst haze en smoke zien dat was een hele belevenis. :D

Toch knap, een videokaart inclusief de bugs nabouwen. :+

[Reactie gewijzigd door sjaool op 22 juli 2024 17:34]

Dat wow effect van de 3DFX versies van Quake, Forsaken en Unreal heb ik daarna niet meer meegemaakt
Ik kan me sindsdien zeker nog wel bepaalde punten in gaming geschiedenis herinneren die dat doen hoor. De release van Crysis staat me wat dat betreft nog heel erg bij bijvoorbeeld.
Half life 2.
Maar ook als ik nu naar titels als Cyberpunk 2077 kijk, zeker als je alle toeters en bellen aan kan zetten, dan heb ik deze diezelfde wow ook wel.

Het zit tegenwoordig alleen veel meer in de details dan in de grote lijnen...
Als je van platte sprites in gesimuleerd 3D naar volledig 3D gaat zoals in het tijdperk waar 3D FX hot was is het direct heldere effect natuurlijk heel erg in your face.
Dingen als Raytracing, wat nu dan hot is, is een stuk subtieler.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 17:34]

Toen als snotaap ongeveer 300€ in 1990s money neergelegd :)
Best knap aangezien de euro pas in 2002 geïntroduceerd is ;)
Welk deel van "in 1990s money" begreep je niet?
Van je zuur verdiende krantenwijk supermarkt of tuincentrum bijbaantje.

Dat maakt de ervaring nog beter. Dat was echt een hoop centen.
De 3DFX commercials waren ook geweldig vroeger:
https://www.youtube.com/watch?v=1NWUqIhB04I
"... But then we thought... let's use the chip for games!" :D
3dfx, wat een prachtige AA had die technologie standaard. Beter dan de tnt kaarten die daarna kwamen met hun direct3d of OpenGl...
Met als enig nadeel dat je wel héél lang aan 16-bit kleur vast zat. Heb tot de Voodoo 3 3000 AGP er mee gewerkt. Maar goed. Als je een applicatie had die ook goed met Glide werkte (de andere API naast Direct3D en OpenGL), dan was het érg mooi. Vooral zaken als gekleurde lichtbronnen/blending waren de 3dfx kaarten meester in.

Vergelijk het transistor aantal van deze kaart echter met een GA102 (in RTX 3090/3080) (ben benieuwd of we die chips ooit zo behandelen als de VSA-100 hierop...) dan is het ook een wereld van verschil. GA102 omvat 28.300mln transistors, om en nabij 2000 maal zoveel als de VSA-100... Niet dat transistor-count op een GPU-die (zitten meer chips dan alleen GPU-dies op een GPU) 100% alles is wat er telt, maar toch: het is absurd...

Denk dat je in rekenkracht deze GPU's eigenlijk niet eens meer met elkaar kan vergelijken, er is ook zó veel veranderd in instructies/"hoe renderen werkt" (Voodoo's hadden ook geen hardware T&L module...) sinds die tijd...

Eigenlijk is dat wel een valkuil van nostalgie. Hoe mooi deze kaart was, we kunnen tegenwoordig dat, en zó veel meer, dat het eigenlijk vooral een tof tweak project is.
Met als enig nadeel dat je wel héél lang aan 16-bit kleur vast zat.
Welke kaarten haalden in 32-bit mode wel fatsoenlijke framerates ten tijde van de Voodoo 3?
Mijn diamond viper tnt 2 ultra 32mb :D
Mijn diamond viper tnt 2 ultra 32mb :D
Ja weet wat je bedoel.

Is erg mooi dit, is toch wat als je dit zelf allemaal kan.

Ik heb ook een 3dfx Voodoo 5 gehad, de Voodoo 5 5500, kon ik in begin 2000 op de kop tikken, snelle kaart was het, goede oude tijden, jammer dat ze niet meer bestaan, had leuk geweest als we er nu nog 3 of meer hadden, dan alleen AMD en NVIDIA.
Mijn eerste ''3D-Kaart'' was een SiS 6326 PCI met 4mb videogeheugen. Dat was al een hele verbetering in vergelijking met de onboardchip SiS 5589 wat systeemgeheugen gebruikte (0,5/1.0/1,5/2.0mb na BIOS update zelfs 4 & 8mb mogelijk naar gelang hoeveel werkgeheugen je had).
Daarna had ik via mijn vader een Matrox videokaart van ik geloof 16mb? idem PCI

Heb helaas de Voodoo tijd niet mee mogen maken, te weinig zakgeld :+
Ja ik werkte al toen ik de Voodoo 5 5500 kocht, en woonde nog bij me ouders, dus had toen zat geld, omdat ik geen huur en zo betaalde, wel kostgeld, maar dat is een stuk minder dan zelf de huur betalen en eten en drinken en ga maar zo door,

Ik heb ook een Matrox gehad, weet niet precies welke meer, misschien was het wel de Millennium G450, ja leuke tijden.
Maar ook echt met goede Framerates? had zelf het idee dat dat pas bij de Geforce 1 en Radeon 1 (7000) was.
In die tijd had je Unreal en Unreal Tournament wat eigenlijk alleen fatsoenlijk werkte met Glide en kut presteerde met OpenGL en Direct3D. Ik speelde die spellen met S3 videokaarten op 32bit met S3TC textures met de S3 Metal API en dat presteerde prima met merkbaar betere beeldkwaliteit dan wat mogelijk was met Glide.
(alleen jammer dat die S3 kaarten (met name de drivers) extreem brak waren in nagenoeg alle andere games).
Je had ook een glidewrapper, waarmee je OpenGL games ineens veel beter met je 3DFX kaart werkten...

En wat een wereld van verschil als je sommige games eerst met een "normale" videokaart had gespeeld en ze vervolgens met een 3DFX kaart ging spelen.

Wat een details ineens in bijvoorbeeld Carmageddon of Quake 1.

Check onderstaande plaatje maar eens.
(om de één of andere reden, kan ik geen plaatje embeddem met de [img]-tags?)
Vergelijking van Quake 1 met en zonder 3DFX

Voor die tijd was het verschil echt bizar!
Nu lachen we erom, maar destijds was het echt wel tof.

[Reactie gewijzigd door LiquidCrystal op 22 juli 2024 17:34]

De eerste 3dfx Voodoo was idd revolutionair in die tijd. Concurrentie heeft daarna ook niet stilgezeten en kon uiteindelijk meekomen. Voodoo2 was al een noodgreep, dat ding bestond uit 3 chips met elk een eigen geheugenbus. Intussen hadden ze nog een Voodoo Rush gemaakt, wat een Alliance 2D chip met een Voodoo Graphics chip op 1 kaart was, die niet geweldig presteerde. Voodoo Banshee was uiteindelijk de eerste chip met alles geïntegreerd. Presteerde minder goed dan de Voodoo2 maar was wel betaalbaar.
Uiteindelijk toen de Voodoo3 kwam lagen ze al mijlenver achter op de concurrentie. Voor sommige games hadden ze dan nog het API voordeel van Glide, maar toen Microsoft Direct3D eenmaal de standaard werd waren ze dat voordeel kwijt.
Vooral bij bewegende beelden is het een wereld van verschil. Nog meer overtuigend dan een screenshot
x-wing vs tie-fighter was er ook zo een. Wereld van verschil tussen 3dfx en standaard graphics.
Geniaal, wat heb ik daar vaak gelopen!
Wel zonde 3dfx, volgens mij kon ik later pas een 3d kaart kopen.
nostalgie is nooit om iets beter te maken, het is iets uit je geschiedenis te hercree-eren, vaak met de goeie en de slechte dingen van die tijd.
nostalgie is nooit om iets beter te maken, het is iets uit je geschiedenis te hercree-eren, vaak met de goeie en de slechte dingen van die tijd.
Daarom stelt het vaak teleur. Nostalgie is vaak een verlangen naar een totaalpakket. Hoe mooi Quake 2 nu ook lijkt op twee RTX 3090's in SLI op 8k@120 hz, het zal nooit hetzelfde gevoel geven als toen het in 1998 werd gestart op twee Voodoo2 kaarten in SLI op 1024x768@60 Hz op een CRT scherm. Dat gevoel kan je ook niet meer terug krijgen. Je kan het hele systeem nabouwen, inclusief Sound Blaster Live! voor de broodnodige EAX geluidseffecten, en dezelfde Quake 2 starten, maar het is geen 1998 meer en dat zal ook nooit meer terugkomen.

Apprecieer het voor wat het was, niet voor wat het is. Do not look back. You are not going that way. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:34]

[...]
het zal nooit hetzelfde gevoel hebben als toen het in 1998 werd gestart op twee Voodoo2 kaarten in SLI op 1024x768@60 hz op een CRT scherm.
Twéé dingen:
- de term SLI was nog geen gemeengoed voor een dubbele videokaart generatie. Net als Crossfire trouwens ;)
- 60 Hz op een CRT monitor was een garantie op keiharde koppijn. Een kwalitatief goed scherm liet je op minimaal 75 of 80 Hz draaien, want bij 60 Hz en zelfs nog bij 70 Hz was er door veel gebruikers nog flikkering vanuit de ooghoeken waar te nemen. Schermen die deze hogere frequenties niet aankonden, moest je domweg met een grote boog omheen lopen. Je zag die dan ook vaak meegeleverd worden met van die kant en klare consumentenpc's die je bij de V&D, de audio/video speciaalzaken ( die nu eveneens bijna allemaal ter ziele zijn) en de 'oude' postorderbedrijven kon kopen.
3dfx was de bedenker van SLI dat met de Voodoo2 werd geïntroduceerd. Met 2 kaarten kon de snelheid, maar vooral de resolutie omhoog.

1024x768@60Hz was vooral voorbehouden aan oude 14" schermen of mensen die niet wisten hoe je refreshrate moest instellen (kwam pas bij Windows 95 OSR2, daarvoor alleen met extra tools van de videokaartfabrikant).
SLI is juist uit die tijd. Het staat/stond voor Scan-Line Interleave, meer crt dan dat komt het niet. En bij de voodoo2 heette het dus ook zo :)

[Reactie gewijzigd door Bundin op 22 juli 2024 17:34]

- 60 Hz op een CRT monitor was een garantie op keiharde koppijn. Een kwalitatief goed scherm liet je op minimaal 75 of 80 Hz draaien, want bij 60 Hz en zelfs nog bij 70 Hz was er door veel gebruikers nog flikkering vanuit de ooghoeken waar te nemen.
Op 1024x768 kon de Voodoo2 ook 85 hz uitspugen. Op 800x600 was het maximum zelfs 120 Hz.

Over de term SLI hebben @_JGC_ en @Bundin al genoeg genoemd.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:34]

Ahh eax, dat was de heilige graal in de thief games, wat een geluid!

Voor mijn gevoel is dat nooit meer geëvenaard, die ruimtelijke effecten. Maar wat je zegt, dat is nostalgie want tegenwoordig heeft elke game dat al en beter. En tóch was het met eax mooier! :P
Ahh eax, dat was de heilige graal in de thief games, wat een geluid!
Nou, niet alleen in Thieves hoor...

Ik had destijds een Soundblaster AWE64 Gold, waarop een SPDIF aansluiting zat.
Daarmee was deze op mijn versterker aangesloten.

Ik speelde destijds voornamelijk Unreal en later af en toe Unreal Tournament.
Ik had een 5.1 opstelling in mijn kamer. Ik hoorde de andere spelers achter mij langs lopen ;)
En dan de soms verbaasde reacties "Je zag me toch niet?"
Klopt... Maar hoorde je wel aankomen ;)
Die 3dfx glide animatie voor elk spel (dat het ondersteunde) was toch telkens een indicatie dat ik iets jaw-dropping ging zien 😃
.oisyn Moderator Devschuur® @arjentjuh21 februari 2021 21:20
met hun direct3d of OpenGl...
Ik zie de relevantie van de API niet helemaal. Er bestond trouwens ook OpenGL wrappers voor Glide zodat je OpenGL code werkte op 3dfx kaarten, zoals bijvoorbeeld MiniGL, die oa door Quake gebruikt werd.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 17:34]

Knap hoor, getuigd van goede jennis, misschien ook als callingcard voor een baan in die industrie. Maar verder is het dus wel meer een project van, omdat het kan, niet omdat het ook echt zinvol is. Zoals ik al zei, petje af dat het gelukt is nou, nu dan nog perfectioneren dat die bugs er ook uit zijn.
Anthony komt nu in het nieuws vanwege het V5 6000 project maar hij heeft ook Voodoo Graphics 20MB SLI, Voodoo2 SLI setups en 'reguliere' Voodoo 4/5 remakes op zijn naam staan. Zoek maar eens op Stoned Shaman en King Shaman :).

Naast 3dfx heeft hij ook een 'Little Red Rooster' gemaakt: single board S3 + PowerVR.

Knap gemaakt, inderdaad!

[Reactie gewijzigd door Thandor op 22 juli 2024 17:34]

Misschien werkt hij al in die industrie. Of in ieder geval bij een bedrijf dat elektronica ontwerpt.
Haha, Voodoo... blast from the past. Leuke kaartjes destijds :)

Wel jammer dat hij hem niet helemaal realistisch heeft nagebouwd, dus met een AGP-aansluiting ipv PCI :)
Dat was eind jaren '90 één van de grote gpu-fabrikanten, naast ATI en Nvidia.
Vergeet ook S3 en Matrox niet, dat waren in die tijd ook grote jongens. Zeker Matrox was op 2D-vlak toch echt king, en hun G400/G500-serie (uit dezelfde tijd van deze Voodoo 5) kon de concurrentie met de Nvidia Riva TNT2, en ATI's Rage 128-serie, goed aan. Pas later begon Matrox achter te lopen, met name op 3D-gebied hebben ze het niveau van met name Nvidia nooit meer bij kunnen benen helaas.
AGP is in de moderne tijd dan ook een stuk irritanter dan PCI. In moderne moederborden kan je nog wel PCI sloten vinden, en ook met een PCIe bridge is het ook niet al te lastig.

Sowieso heeft geen enkele 3Dfx kaart ooit iets echt met AGP tech gedaan, dus echt iets missen doe je niet echt. Alleen de gedeelde PCI-bus zou wat vervelend kunnen doen.

Zo heb ik zelf ooit een Voodoo5 5500 AGP variant voor een PCI variant omgerolen. Beste beslissing die ik toen gedaan had. Voodoo5 in een Pentium 4/D of Athlon64. Leuk spelen. En de VSA-100 chip kan best goed scalen met snellere CPU's.

AGP 4x zou misschien ook een idee zijn geweest. De Voodoo4 4500 heeft zo'n slot, en is de enige Voodoo die je in een AGP 4X/8X slot kan proppen.
AGP is in de moderne tijd dan ook een stuk irritanter dan PCI. In moderne moederborden kan je nog wel PCI sloten vinden, en ook met een PCIe bridge is het ook niet al te lastig.
Ik zie alleen niet in hoe je een 3dfx-kaart op een modern moederbord zou kunnen draaien, aangezien de besturingssystemen waar Voodoo-drivers voor bestaan al lang niet meer ondersteund worden door moderne chipsets van zowel Intel als AMD. (hooguit dat je de drivers die gemod zijn voor XP werkend kan krijgen op een Ivy Bridge-mobo). Windows 98SE werkte immers voor het laatst op de 865-chipset, en die hadden meestal AGP 8x-slots.
AGP 4x zou misschien ook een idee zijn geweest. De Voodoo4 4500 heeft zo'n slot, en is de enige Voodoo die je in een AGP 4X/8X slot kan proppen.
nou niet echt hoor, die bewuste V4 had dan misschien wel de juiste fysieke aansluiting, maar intern was het nog steeds agp 1x/2x.

de enige 3DFX kaart die echt 100% AGP 4x compatible was, was de Rampage, ohh wat zou dat een meesterstuk geweest zijn als die op tijd uitgebracht was...maar helaas. :)
Cirrus logic is toch meer van de 2D 'accelerators'. Net als Tseng en S3 meer van begin tot ruim half jaren 90.

Wel enorm tof, dit project. Ben benieuwd of dit open source wordt / terugkomt in een of andere FPGA. 3Dfx ftw.
Nou ja, de vsa-100's, de echte gpus zelf zeg maar, hiervoor kwamen gewoon van eBay. Een FPGA-project om die te simuleren zou precies dat moeten oppikken, wat hiervoor gewoon COTS ingekocht is. Totaal ander project, dus. :)
Ik heb jaren gegamed op de onboard matrox gpu van mijn pentium 3 500 mhz systeem, volgens mij was het de matrox g200 serie, 8mb vram.
Ik krijg hier spontaan nostalgie-mania; ik denk aan matrox mystique als agp icm een 3dfx voodoo, orchid rightous 3d, tnt2 ultra 32mb, duitse pc gaming blaadjes, LAN parties met 1000 man in universiteiten (Maastricht), etc. etc. Hulde.
3dfx was de eerste met success. Helaas zijn ze blijven hangen op die dure VSA chip waardoor ze het niet gered hebben. Wel grappig dat ze zijn overgenomen door Nvidia, het bedrijf dat bijna ter ziele ging aan hun eerste 3D chip die alleen met Windows 95 werkte terwijl iedereen nog DOS games speelde (dingen werden na tig jaar pas door UniVBE ondersteund). Toen later bleek dat DirectX ook incompatible was met hun dure NV1 en NV2 en Sega inmiddels in zee was gegaan met PowerVR hebben ze drastisch het roer om moeten gooien.

AGP vs PCI was bij de voodoo niet zo'n ding, de voordelen van AGP werden nml niet gebruikt (met name DME). Volgens mij waren de eerste Voodoo3's ook geen AGP2x,van AGP4x is het nooit gekomen.

Uiteindelijk is Nvidia met de Geforce weggelopen van de rest en kwam ATI daar kort achteraan met de Radeon, de rest heeft qua features en performance dat niet bij kunnen benen. S3 had qua hardware wel potentie, maar maakten van de drivers een puinzooi en toen VIA ze kocht werd het niet beter.

[Reactie gewijzigd door _JGC_ op 22 juli 2024 17:34]

Anoniem: 551631 21 februari 2021 17:23
wat doet dat doosje op de originele foto?lijkt op een externe voeding. maar kan mij uit die tijd niet heugen dat er mensen om mij heen meer dan 1 voeding kabel aan hun computer hadden hangen.
De voodoo 5 6000 had een externe voeding nodig omdat het via de agp port anders te weinig van stroom kon worden voorzien.
Waarom hadden ze niet voor molex gekozen?
Waarschijnlijk omdat ie op een enkele molex te veel vermogen zou kunnen vragen. De VooDoo 5500 had wel een molexaansluting, maar die had dan ook de helft van de core's.
Vroeger waren de voedingen sterkere 3.3 volt en 5 volt lijnen. Althans daar stond meer amperes op.

De 12volt lijnen waren toen nog niet zo heel belangrijk, dat was enkele jaren later met een nieuwe ATX specificatie veranderd. Toen was het ineens andersom..

Dus op de oudere voedingen van destijds kon je de 12volt rail gewoon niet zwaar belasten..
Vandaar die externe voeding die het vermogen wel kan leveren.
Because the card used more power than the AGP specification allowed for, a special power supply called Voodoo Volts had to be included with it. This would have been an external device that would connect to an AC outlet. Most of the prototype cards utilized a standard internal power supply molex power connector.
Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Voodoo_5#Voodoo_5_6000

Was dus wel degelijk een externe voeding :)
Je had toen nog geen 6p en 8p stroom connectors in de kast voor de kaarten.

De 9700 Pro was de eerste ATi kaart die ene floppy 4p stroom connector gebruikte. Later kreeg je de 4p molex stekkers.

Maar 3DFX had toen meer nodig voor de 4 gpus van de V5 6000 en kwam met een externe voeding voor deze kaart.
De 5000 had een 4p molex
Niet alleen een echte tweaker maar sublieme technicus.
Hier ben je al een tweaker als je zelf een 3D kaart kan inpluggen:)
"een 3D kaart" echt zo'n term die een echte tweaker nooit zou gebruiken..
Juist wel! 20 jaar geleden, toen Tweakers.net nog maar net bestond, installeerden veel tweakers een 3D-kaart naast hun gewone videokaart, zoals een Voodoo2. En het was heel normaal om die kaart een "3D kaart" te noemen. Hier, een 3D-kaart roundup uit 1998 van Femme himself: nieuws: 3D Card Roundup

[Reactie gewijzigd door Bergen op 22 juli 2024 17:34]

Dit is toch wel een stukje nostalgie. 20 jaar geleden toen ik op het punt stond om de middelbare te verlaten, weekenden met LAN parties waarbij we zwaar materiaal inclusief stoelen naar events sleepte. Waar we dagen konden sleutelen aan PC's omdat de IRQ channels niet meewerkte, of waarbij de AMD's het potlood unlocken niet naar behoren werkte.

Heden ten dagen wordt ik al vermoeid van een nieuwe laptop installeren, we worden helaas ouder...
Ouder of verwend? Niets went zo snel als hoge refresh rates, hoge resoluties, snelle netwerken en andere vooruitgang. Vroeger kon je een was draaien tijdens het opnieuw installeren van je PC, nu lukt dat in een kleine twintig minuten mits je wat voorbereiding treft.

Ik speel ook geregeld spellen van twintig jaar oud, en ondanks hun duidelijke technologische tekortkomingen met veel plezier. Maar wat anderen al zeggen, de magie is tegenwoordig niet alom aanwezig meer bij nieuwe games, met al hun grafische pracht en geluidsweergave die in studiokwaliteit in je oren klinkt...
Gezien veel commentaren lopen hier ook niet zo heel veel tweakers meer rond.
Ik ben geen tweaker hoor,wel nieuwsgierig naar technologie . Ik wist ook niet dat een tweaker een eigen taal had😬
Zijn wel meer mensen die dergelijke dingen ondernemen. Vorig jaar heeft nog iemand een 486 zitten pimpen met een zelfgemaakte VLB kaart:
https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=76602
De belangrijkste kaarten voor 3dfx waren de Voodoo en Voodoo2. De Voodoo3 had (initieel) veel compatibiliteitsproblemen en miste 32 bit kleurondersteuning, iets waar de TNT kaarten van Nvidia geen probleem mee hadden. Wat daarna van 3dfx kwam moest het opnemen tegen de Geforce 256 (die toen al een jaar uit was) en opvolgers, en die maakten gehakt van de Voodoo kaarten. Dat kwam met name omdat 3dfx zich voor hun technologie te lang vasthield aan hun eerdere successen. Het is niet verwonderlijk dat deze kaart niet is uitgekomen. Het zou 3dfx niet gered hebben, gezien de beperkingen van de gekozen architectuur en de prijs.

Wel leuk om te weten: er zijn zelfs DOS spellen die Glide ondersteuning hebben met een Voodoo/Voodoo2, inclusief de allereerste Tomb Raider. :)

[edit]
Een leuke omschrijving van de techniek achter de eerste twee Voodoo kaarten. 3dfx had zeker last van de remmende voorsprong en slechte zakelijke keuzes.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:34]

Het idee van 3dfx was dan ook knettergek: tot 32 VSA-100 chips zouden op een printplaat gekund hebben. Moesten ze wel even een PC case hebben waar zo’n lange PCI-kaart in kan :+
Een extra probleem met de Voodoo3 was dat ze plotseling besloten deze enkel nog zelf te verkopen ipv met partners te werken gelijk ervoor. Deze partners verkochten graag grafische kaarten want dat bracht geld op, en dat heeft toen nvidia zwaar geholpen met de grootste te worden.
Man, dat waren nog eens tijden. Een wereld van verschil als je een Voodoo kaart erin had zitten. Nu zie je amper verschil als er weer nieuwe kaarten worden aangekondigd. Voodoo was de shit toentertijd.
Het was alleen snel afgelopen toen nVidia met z'n TNT kwam ;)
En niet te vergeten: Microsoft met DirectX. Door DirectX werden de APIs van fabrikanten vakkundig om zeep geholpen waardoor 3dfx niet weg kon komen met Glide-exclusives.
Vakkundig om zeep helpen klinkt wat negatief. We mogen blij zijn dat we van die fabrikanten API's af zijn. DirectX was in dat opzicht een geschenk in de hemel. Zou helemaal mooi zijn geweest als Microsoft voor OpenGL was gegaan, wat niet veel gescheeld zou hebben. Microsoft wilde voor OpenGL gaan, maar had een paar eisen waar de ontwikkelaars van OpenGL geen trek in hadden. Deels door een Anti-MS haat die destijds vrij groot was.

Wat een wereld zou het zijn als OpenGL op de eisen van MS was in gegaan of als Netscape zich liet opkopen. Sommige monopolies van MS hebben "we" zelf veroorzaakt.

Alles beter dan fabrikant afhankelijke API's die via wrappers halfbakken werkte of je had helemaal pech met je verkeerde videokaart.
OpenGL was als API indertijd veel te zwaar om te implementeren. Glide was een gestripte versie van OpenGL, terwijl de vroege versies van Direct3D betrekkelijk weinig functies hadden.
OpenGL was niet alleen zwaar, het was een puinhoop. Bijna elke game had zijn eigen modules. Microsoft's eis was om de API gelijk te trekken en in 1 globaal systeem op te nemen. Zodat OpenGL 1 systeem werd, i.p.v. een samenraapsel van meuk.

Daar wou OpenGL geen gehoor aan geven... Om vervolgens enkele jaren later OpenGL wel zo op te zetten :) Ach ja.
Wauw, creatief.

Ik was zwaar onder de indruk toen van die voodoo dingen.
Zelf kocht ik een Viper 330, met openGL ondersteuning.
OpenGL ondersteuning was bij aanschaf nog vrij slecht (weet niet precies of dit nu een driver issue of een game issue was).
Maar dit werd heel snel gecorrigeerd en ik speelde toen Quake 2 met vergelijkbare graphics als Voodoo, alleen op hogere resolutie en goedkoper.
Het verschil bij Tomb Raider en Quake met of zonder Voodoo kaart, dat is een GFX upgrade die je moeilijk uitgelegd krijgt aan jonge kinderen. Wat een jump in visual quality was me dat zeg. Zal me voor altiijd bijblijven. Na de Voodoo2 ben ik naar de RivaTNT2 gegaan, en daarna naar de Creative Geforce 256 Annihlator. ( vandaar mijn nickname dus ). Ik heb er al dik spijt van die kaarten toen allemaal de vuilbak ingekieperd te hebben. Ik zou ze nu gewoon tentoonstellen aan de muur hier op het bureau ! ;( Helaas.
Ach jah Creative, die toko die goede geluidskaarten maakte maar dacht we gaan grafische kaarten er bij doen
Over hun geluidskaarten ben ik nooit enthousiast geweest, 'k heb er thans verschillende gehad, maar iedere keer gezeik met drivers... :X
Over hun videokaart was ik meer te spreken :*)
Geluidskaarten tot aan de AWE 64 waren suberb en boden ook echt meer dan de concurrentie, de generaties daarna was echt drama inderdaad met drivers etc.

Ook zelfs nog een wil je een goede driver dan moet je ff extra betalen debacle

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.