Rapporten en sociale media wijzen erop dat iTunes-merk met pensioen gaat

Apple lijkt zich klaar te maken om het iTunes-merk met pensioen te laten gaan. Dat meldden bronnen van Bloomberg en 9to5Mac afgelopen week. Daarnaast is Apple nu iTunes ook op sociale media aan het uitwissen.

Sinds zaterdag is de iTunes-Facebookpagina volledig leeggehaald. MacRumors tekent aan dat het erop lijkt dat de content, likes en zelfs de oprichtingsdatum van die pagina overgeheveld zijn naar de Apple TV-Facebookpagina. Ook iTunes op Instagram is uitgeruimd. Ook zouden links naar muziek, apps of andere content die via itunes.apple.com lopen nu een redirect krijgen naar subdomeinen als music.apple.com of apps.apple.com.

Zowel Bloomberg als 9to5Mac melden dat Apple van plan is om iTunes te vervangen door apps voor muziek, tv-shows en podcasts. Dat zou de Apple-software voor laptops en desktops op een lijn brengen met hun tegenhangers op tablets en smartphones. 9to5Mac heeft zelfs screenshots weten te bemachtigen van muziek- en tv-apps.

Apple heeft het iTunes-merk sinds 2001 in gebruik, toen het versie 1.0 van de software uitbracht. De app was gebaseerd op de mp3-speler Sound Jam MP, die Apple het jaar daarvoor had overgenomen van de makers. De functionaliteiten voor video, synchronisatie van data met bijvoorbeeld iPods en de mogelijkheid tot streamen en kopen van media, werden in de loop van de jaren toegevoegd. De software is er voor macOS en Windows en de Windows 10 Store.

Het officiële doorhakken van de knoop wat betreft iTunes gebeurt mogelijk in de komende dagen. Apple houdt zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference van maandag 3 juni tot vrijdag 7 juni. Tijdens dat evenement doet Apple altijd meerdere aankondigingen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

02-06-2019 • 10:52

135 Linkedin

Submitter: axe0

Reacties (135)

135
134
92
2
0
29
Wijzig sortering
Apple is al een tijdje iTunes aan het uitkleden. Waar het vroeger zowel speler als winkel was, voor allerlei soorten content, is, met name op iOS de speelfunctionaliteit uit de iTunes app gehaald en in een eigen losse app gezet.

Het diepte- of hoogtepunt van multifunctionaliteit was in de jaren net na het uitbrengen van de iPhone. Naast muziek, video, audioboeken en podcast-winkel, was het ook nog 'opleidingscentrum' (iTunes University) en management-tool voor je telefoon. Oh ja, en ook nog een sociaal netwerk (Ping).

Met iOS 5 (2012), een jaar na het lanceren (en een jaar voor het sluiten) van Ping, is men begonnen om de eerste stapjes te zetten richting normalisatie. Vanaf toen heette de muziekspeler "Music" ipv. "iPod". Het jaar daarop zijn Podcasts in een eigen app getrokken, enz. enz.

De desktop iTunes app heeft ook steeds minder functies gekregen.

En in de tussentijd is heel veel functionaliteit naar de cloud gegaan. Voor beheer en backup van je telefoon heb je in principe iTunes niet meer nodig (alleen voor lokale backup, wat wel erg snel kan zijn!). En je kunt je afvragen of losse nummers (en films) kopen uberhaupt nog als muziekmodel gaat overleven, versus alle abonnee-modellen die er bestaan. Apple kan soms nogal beslist zijn in de koers die ze volgt.

Kortom, het is mijn insziens geen radicale stap, maar eentje waar Apple al jaren naartoe aan het werken is. De monoliet 'iTunes' wordt eruit gewerkt, en losse apps voor de deelfuncties, met iCloud-integratie (incl. abonnementen) komen ervoor in de plaats.

Wat ik wel nog hoop: dat er nog een tooltje, a la Airport Utility komt, om je telefoon toch nog lokaal te kunnen beheren. Maar met het moderne Apple weet je maar nooit.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 juni 2019 11:14]

Lokale backup is ook de enige mogelijkheid om het encrypted op te slaan. Hopelijk bieden ze dit binnenkort via iCloud aan.
Vanuit het perspectief van Apple zal de gedachte zijn dat in principe iCloud al encrypted is. Sowieso is het voor derden heel lastig om bij je backup te komen, terwijl voor je lokale backup Apple daar minder controle over heeft.

Of daarmee dan ook je wachtwoorden worden opgeslagen in je iCloud backup (wat het enige verschil is volgens mij tussen een gewone / encrypted lokale backup), weet ik even niet. Misschien gaat Apple er vanuit dat je ook iCloud Keychain gebruikt?

Mijn reden voor lokale back-up is pragmatischer. Het is sneller dan cloud met minder dataverbruik nodig en ook wil ik mijn gebruik van iCloud storage binnen de perken houden. Ook dat wanneer ik ga klooien, dat ik van de lokale backup een extra kopietje kan veilig stellen (een backup van de backup), terwijl met cloud backup ik daar minder controle over heb.
Dat niet alleen, met lokale backups kan je het ook als soort timemachine gebruiken: incrementals en dat je dan kan kiezen naar welke datum je terug wilt gaan of uit welke backup je op je mac/pc bestanden wilt benaderen. iCloud is één backup. Als er iets mis mee is heb je ook gewoon pech.

Niet dat AMB nou zo’n lekker stuk software is, maar het is wel stukken beter dan via iCloud imho. Veilig, goedkoop, flexibel. :)
Dat niet alleen, met lokale backups kan je het ook als soort timemachine gebruiken: incrementals en dat je dan kan kiezen naar welke datum je terug wilt gaan of uit welke backup je op je mac/pc bestanden wilt benaderen.
Het bewaren van vorig backups moet je dan volgens mij dat wel zelf regelen, want als ik via iTunes of Apple Configurator 2 een backup van een toestel maak, dan overschrijft ie gewoon de vorige backup. Maar goed, je hebt het dan in ieder geval in eigen hand inderdaad.
Ja ik gebruik daar iMazing voor, die maakt ook automagisch backups van alle iDevices naar de NAS. Telefoons hangen gewoon op WiFi terwijl dat plaatsvindt.
Backups worden automatisch gemaakt door de telefoon als deze in de oplader zit. En WiFi verbinding actief is.

Dataverbruik van je mobiele abbo heb je dus niet en de snelheid maakt niet zo veel uit gezien je dan slaapt.

Klooien op je iPhone of iPad?? Wat versta je onder klooien?? Ik heb sinds 2007 al een iPhone. Enige wat ik onder klooien zou kunnen verstaan is het perongeluk verwijderen van een app met alle data.
's nachts opladen is alleen natuurlijk in theorie niet aan te raden.

En maakt iCloud dan ook een volledige backup van de iPad? Alle xxx GB?
In de nacht opladen niet aan te raden?? Denk dat 98% van een telefoon gebruiker. Naast zijn hoofdkussen gewoon een oplaad kabel heeft liggen.

Ik heb een 265Gb iPhone en een 128GB iPad. Zolang je een groot genoeg iCloud abbo hebt kan je al die gb’s In de cloud opslaan. En je kan ook data excluden. Data die zowel op je iPhone en iPad staan worden gecombineerd bv foto’s.
Eh ja, algemeen bekend. En dat mensen het doen is een 2e.

En abbo, dat is het probleem. Wat ik nu gratis kan doen zou ik dan mogelijk €120,- voor moeten betalen.
Ze (alle bedrijven eigenlijk) willen zoveel mogelijk naar 'service model' toe natuurlijk.

Ik neem aan dat de app of iets anders wordt, genoemd wordt of er een nieuwe versie voor komt.
Offline backups moeten gewoon mogelijk blijven.
Mensen kopen voor €0,50 een lader uit China en een kabeltje van de Action en verwachten dat het veilig is. Tsja. Die leren het vanzelf wel af om ‘s nachts onbeheerd hun toestel aan een lader te laten hangen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 2 juni 2019 14:08]

Tsja. Die leren het vanzelf wel af om ‘s nachts onbeheerd hun toestel aan een lader te laten hangen.
Brand naast je hoofdkussen heb je eerder door dan brand beneden in de woonkamer. Het is dus afhankelijk hoe je woont.
Ik heb geen telefoon, maar als ik 's nachts iets oplaad doe ik dat in mijn nabijheid.
En abbo, dat is het probleem. Wat ik nu gratis kan doen zou ik dan mogelijk €120,- voor moeten betalen.
Een offline back-up is ook niet gratis...
Tja als je internet en een huis etc mee gaat rekenen...
Het is gewoon niet fair om de dienstverlening die je krijgt van Apple met iCloud te vergelijken met je reservekopietje op de lokale SSD van je laptop.

Als je dezelfde dienstverlening wilt (dus: meerdere kopieën verdeeld over meerdere locaties met een history die iets verder gaat dan alleen maar gisteravond) dan ben je gewoon geld kwijt.
Waarom niet? Het was er al/is er nog. Dus prima vergelijking

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 3 juni 2019 14:58]

Dat zeg ik toch:
Als je dezelfde dienstverlening wilt (dus: (1) meerdere kopieën verdeeld over meerdere locaties (2) met een history die iets verder gaat dan alleen maar gisteravond (3)) dan ben je gewoon geld kwijt.
Dat kost gewon schijfruimte en die moet betaald worden.
Ik snap je totaal niet...

In dit geval is 1 locatie al genoeg, er staat geen levensafhankelijke/gevoelige bedrijfs informatie op.
En die kosten maak ik al. Die kosten blijf ik ook maken als het niet mogelijk zou zijn.
Ik zou alleen maar meer kosten hebben als ze niet deze situatie handhaven om hetzelfde te krijgen. In mindere vorm ook nog.

Maar ja eerst maar vanavond afwachten lijkt me. Mij dunkt dat ze niet ineens 1 optie volledig weghalen. Dat zou gewoon stom zijn.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 3 juni 2019 15:29]

Als jij 1 locatie genoeg vind dan is dat jouw keus, prima, maar mijn punt is gewoon dat die back-up van jou niet gelijkwaardig is aan wat je voor die 120 euro bij Apple krijgt met iCloud.

Jij bent bij een brand of cryptolocker oid alles kwijt. Met iCloud kan je dan nog een restore doen.
Het gaat niet om gelijkwaardig. Het gaat om keuze. Heb je bovenstaande posts wel gelezen?

Zoals ik zei, ik verwacht eerst gewoon het positieve en zie het ff (vanavond?) aan. Deze 'rare' en ook nog niet van toepassing discussie laat ik voor wat het is tot het ook zover zou zijn. :)

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 3 juni 2019 15:38]

Ik laad mijn toestel nooit 's nachts op. Op mijn werk hangt hij quasi de hele dag aan het infuus. Veel praktischer en je bespaart een klein beetje op je stroomfactuur ;)
Ik werk alleen geen 7 dagen per week 365 dagen per jaar..

Dat beetje wat je bespaart is verwaarloosbaar. Ooit een berekening gezien tegen een tarief van 22ct per KWh ben je minder dan een euro per jaar kwijt :+
Tijd om zelfstandige te worden! :+ Of je kunt in het weekend opladen terwijl je huishoudelijke taken doet, terwijl je je tanden poetst, terwijl je onder de douche staat, terwijl je televisie kijkt,...
‘s Nachts opladen is juist wel aan te raden omdat je dan toch niks aan het doen bent en omdat het compleet veilig is mits je een originele oplader + kabel gebruikt. Het opladen stopt dan automatisch.

Daarnaast is het altijd beter om op te laden zodra je de mogelijkheid hebt, aangezien een accu die telkens bijna leeg is slecht is voor de levensduur van de accu. Daarom kan het dus goed zijn om ergens halverwege de dag nog een keer extra op te laden als je in de gelegenheid bent.

[Reactie gewijzigd door amsterdamned op 2 juni 2019 15:57]

Wat ik wel nog hoop: dat er nog een tooltje, a la Airport Utility komt, om je telefoon toch nog lokaal te kunnen beheren. Maar met het moderne Apple weet je maar nooit.
Zoiets is er in principe al (Apple Confgurator) maar dat is meer bedoelt voor het beheren van grote aantallen toestellen in een bedrijfsomgeving. Ik kan me voorstellen dat ze daar een uitgeklede consumentenversie van maken.
Ja, dat Apple Configurator heb ik wel eens geprobeerd in een grijs verleden, maar dat is echt meer bedoeld voor MDM. Ik wil eigenlijk niet veel meer dan de iTunes-features (backup, sync, restore), en weer de mogelijkheid om je telefoon-schermen op je desktop in te delen.
Apple heeft ter download nog een oudere iTunes staan op hun site, specifiek voor dat doel; de oudere iOS management functies van iTunes blijven gebruiken. Kan niet tegelijk met de nieuwere iTunes draaien, en zal vast niet op Mojave of het OS dat na Mojave komt draaien, maar het is er nog wel.

https://support.apple.com/en-us/HT208079

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 2 juni 2019 15:25]

Ik hoop dat je nog steeds losse nummers of albums kan gaan kopen. Als DJ is iTunes een zeer belangrijke bron voor mij.
Dat is vervangen door de iTunes Store, dus straks de Apple Music Store
Valt zulk gebruik wel binnen de voorwaarden :? ?
waarom zou je voor commercieel gebruik nog eens apart moeten bijbetalen bij aanschaf? Daarvoor moet je bij de juiste instanties als sabam/bumastemra als betalen
Zo werkt het niet. Hier moet je zeer waarschijnlijk licentiekosten voor betalen. Net zoals werkgevers licentiegeld betalen als ze de radio aanzetten op kantoor of commercieële muziek draaien tijdens de wachttonen. Publieke vertoning is geen standaard gebruik, net zoals kopiëren en uitdelen aan je familieleden of vrienden of anderen geen standaard gebruik is.
Dat zegt hij toch?

Je betaalt als organisator van een event, als café, als club... een bedrag aan SABAM. Dat bedrag wordt bepaald op basis van enkele criteria, die ik ff niet meer weet..

Een DJ betaald dat niet, die brengt gewoon zn aangekochte muziek mee...
Normaal kopen DJ’s hun platen toch ook gewoon in een platenzaak...?
een mooie alternatief is Beatport voor EDM, Als je de hardere stijlen zoekt kun je naar hardstyle.com. :)
Wat ik wel nog hoop: dat er nog een tooltje, a la Airport Utility komt, om je telefoon toch nog lokaal te kunnen beheren. Maar met het moderne Apple weet je maar nooit.
Dat is er al een tijdje 😊
De Apple configurator
https://support.apple.com/nl-nl/apple-configurator
Ideaal als een soort van "poor man's MDM" als je het accepteert dat je voor iedere configuratiewijziging het toestel aan je computer moet hangen, ik heb het zelf gebruikt om mijn toestel en dat van mijn moeder in supervised mode te zetten en te pair locken, waarmee je vervolgens ook net wat meer dingen kan instellen, bijvoorbeeld always-on IKEv2 VPN.

Remote had leuk geweest, maar dan moet je het zelf opzetten door op 1 of andere manier een Apple Enterprise abonnement te regelen, of met een betaalde partij als SimpleMDM in zee gaan. Dat laatste hebben we trouwens wel op mijn werk voor het beheer van onze werkstations, ideaal als iemand thuis zit en je even snel een VPN account voor die persoon moet instellen o.i.d.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 2 juni 2019 15:14]

Apple is al een tijdje iTunes aan het uitkleden. Waar het vroeger zowel speler als winkel was, voor allerlei soorten content, is, met name op iOS de speelfunctionaliteit uit de iTunes app gehaald en in een eigen losse app gezet.
Zoals je op deze mooi bijgehouden iPhone OS/iOS versiepagina kunt zien heeft er nooit een iTunes app voor dat OS bestaan, wel voor de Mac. Wat wel heeft bestaan is de iTunes Store app die, hoe kan het ook anders, je toegang gaf tot de muziekwinkel van Apple (en ook niet meer dan dat). Op iOS waren het altijd al diverse applicaties geweest die bij elkaar nagenoeg dezelfde functionaliteit hadden als iTunes op de Mac. De muziek app heette iPod (waarschijnlijk omdat het dezelfde feature set had als de gewone iPods) en later Muziek.
Het diepte- of hoogtepunt van multifunctionaliteit was in de jaren net na het uitbrengen van de iPhone. Naast muziek, video, audioboeken en podcast-winkel, was het ook nog 'opleidingscentrum' (iTunes University) en management-tool voor je telefoon. Oh ja, en ook nog een sociaal netwerk (Ping).
Dat is niet helemaal een juiste voorstelling aangezien iTunes University gewoon opgenomen lessen waren. Dat komt nog uit het tijdperk dat MOOC nieuw en heel populair was. De verwachting van de bedenker van MOOCs was een aantal jaar geleden dat het dood was. En dat bleek ook zo te zijn waardoor iTunes University ook geen bestaansrecht meer had. Dat sociale netwerk hebben ze later met Apple Music nog een keer geprobeerd en ook daar faalde het (hoewel het beter werkte en ze het wat langer volhielden).

Dit soort toevoegingen zul je echter altijd blijven houden, ook met Apple Music. Dat is ook van groot belang omdat het anders een verouderde dienst wordt die niet inspeelt op het nu. Dat kost je klanten.
Met iOS 5 (2012), een jaar na het lanceren (en een jaar voor het sluiten) van Ping, is men begonnen om de eerste stapjes te zetten richting normalisatie. Vanaf toen heette de muziekspeler "Music" ipv. "iPod". Het jaar daarop zijn Podcasts in een eigen app getrokken, enz. enz.
Dat lijkt wellicht zo maar of dat ook echt zo is, is nog maar zeer de vraag. Apple heeft namelijk van meet af aan iTunes en vergelijkbare apps op iOS gebruikt om te experimenteren met user interfaces. Iets wat ze op behoorlijk wat kritiek is komen te staan. De apps zijn tot op de dag van vandaag een vreemde eend in de bijt op zowel iOS als macOS. Dat los trekken hebben ze in het verleden ook al eens gedaan waarna dingen later weer werden samengevoegd. Standaardisatie/normalisatie kun je het eigenlijk niet noemen.

Als we de vorige keynote in ogenschouw nemen dan lijkt de reden voor deze stap vooral te liggen in het overstappen van verkoop van producten naar het leveren van diensten. Het feit dat Apple in hun jaar- en kwartaalcijfers steeds meer hun producten op 1 hoop gooien zegt ook wel genoeg. Aan de Muziek app op iOS is al een aantal jaar bar weinig gedaan en wat er is gedaan is puur en alleen voor Apple Music geweest. Dat ze nu iTunes als naam wegdoen is dan ook niet geheel onverwacht. Houd er rekening mee dat de iTunes Store (lees: het los kunnen kopen van muziek) daarmee ook zal verdwijnen, het is de vraag wanneer. In de vorige keynote konden ze dit waarschijnlijk niet aankondigen omdat het een wijziging in iOS/macOS betekende en aankondigingen voor iOS/macOS doen ze (meestal) op de WWDC.
Wat ik wel nog hoop: dat er nog een tooltje, a la Airport Utility komt, om je telefoon toch nog lokaal te kunnen beheren. Maar met het moderne Apple weet je maar nooit.
Wellicht dat een sync optie in de losse apps zodat je iPhone en Mac nog met elkaar kunt syncen maar op den duur zal het een dienst zijn die je ook gewoon los vanuit je iPhone kunt benaderen. Synchronisatie met de Mac is dan zinloos. Na jarenlang niks te hebben gedaan met hun voornemen om de iPhone standalone te maken is dit dan ook de eerste stap om dat project verder af te maken.
Ik snapte nooit echt waarom iTunes ook zo nodig films moest gaan beheren, het zou logischer zijn om je film library en je muziek library in twee verschillende applicaties te beheren, en je backups van je iPhone ergens in de System Preferences. Net zoals je fotos ook weer in een aparte applicatie Photos (en hiervoor iPhoto) zitten, al blijf je altijd de vraag houden: waar gaan je zelfgeschoten videos?

Het is nu ook nogal onlogisch dat foto’s delen via Home Sharing gewoon werkt zonder Photos open hoeft te staan, terwijl films en muziek delen alleen werkt met iTunes open. Allemaal kleine onlogische dingetjes.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 juni 2019 15:42]

Zelfgemaakt video’s werden altijd in dezelfde app (iPhoto en later Photos) gezet als foto’s.

Je kon in de iPhoto-tijd redelijk makkelijk zien waar ze stonden, via een knopje in de grafische interface. Later verstopten ze die knop beter (past natuurlijk niet in het idee wat Apple heeft over hoe het miet werken) maar er was altijd vrij snel achter te komen.

Dat (bijvoorbeeld) Home Sharing ook / blijft werken zonder dat iTunes aan staat… tja, dat is alleen maar praktisch toch? Hoef je niet dat vrij zware programma open te laten staan, alleen daarvoor. Scheelt een hoop werkgeheugen.
Nou ja, dan moet op de achtergrond diezelfde library alsnog ingeladen worden natuurlijk dus of je per saldo veel RAM wint is maar de vraag. Maar je hebt dan iig niet meer het probleem dat als je iTunes op je Mac afsluit, er ineens van beneden wordt geroepen "hee ik was een film aan t kijken!".
Dat is waarschijnlijk een groter probleem voor gebruikers, ja :)
Ik vind toch een lokale backup met itunes maken een stuk makkelijker dan het terug ophalen via de cloud. Dat kost me onnodige ruimte waar ik weer extra voor moet betalen bij Apple. Daarnaast duurt het terug downloaden gewoon +- 4 - 6 uur bij mij. Met een lokale backup is dit nog geen halfuur en ik ben weer ready to go :)
Ik vind het zelfs zo dat Apple iTunes heeft verwaarloosd. Op Windows is het een vreselijke programma. Op Mac valt het wel mee. Maar elk onderdeel kreeg wat mij betreft net te weinig aandacht.
Al eerder hadden ze Apple Music als aparte app kunnen aanbieden. Niet zo simplistisch als de screenshots in het bericht. Je wilt nog wel makkelijk je eigen muziek kunnen uploaden, info bewerken en makkelijk playlists maken.
Het hele iOS sync verhaal had al lang apart gemoeten. Mét behoud van betere filetransfers. En homescreen indeling. Etc.
iTunes Store voor wie dat gebruikt is fijn maar het zit nog zo met Apple Music verweven, ook op iOS. Soms moet je iTunes hebben om een link van app/muziek/video te openen.

Tot slot vind ik dat Apple te weinig heeft gedaan om homemovies op je iOS device te krijgen. Je moet iMovie Theatre gebruiken en anders heb je niks. Dat zijn gemiste kansen vind ik. Apple was met iLife toch een beetje de enige die dit soort software zo goed voor elkaar had en pushte.
Wat ik me af vraag wat er gebeurd met de functionaliteiten voor lokale backup en eigen muziek bibliotheek in iTunes, gaat dat ook allemaal weg?

En ik weiger een abbonnement te nemen voor muziek. Ik koop liever losse singles of albums.

Edit: Hoezo off topic? Gaat dit niet over de iTunes applicatie?

[Reactie gewijzigd door akaash00 op 2 juni 2019 11:02]

Yep, ik vrees ook dat de funtionaliteit om (media) bestanden bij eigen apps de zetten nu gaat verdwijnen.
Maar gelukkig hebben de meeste media apps daarom maar een eigen (netwerk) file transfer optie geimplementeerd. Een beetje een bizarre situatie, maar ja, Apple..
Maar mn nichtje van 6, die mn iPad kado gekregen heeft, zal er wel niet zo snel tegenaan lopen. :+
Probleem is dat apps wel hun eigen muziek sync kunnen opzetten (zoals bv Plex, Emby etc kunnen), maar itt de muziek library die je via iTunes synct, die nummers zijn niet beschikbaar voor andere apps.
iTunes is hier allang vervangen voor een Plex server op een Qnap NAS..

Werkt prima voor music, films en Podcast.. zowel thuis als buitenshuis..

Apple moet wel met iets heel bijzonders komen voordat ik met Plex stop.
Ik vind de combinatie Plex + iTunes op zich goed werken, iTunes voor library management en Plex voor de streaming naar buiten.

Plex mist nog wel nog altijd wat functionaliteit, bv correcte support voor verzamelalbums, en de filtering/smart playlists kan ook wel een opfrissing gebruiken.
Volgens mij werken verzamelalbums prima in Plex mits deze correct zijn getagged.. een en ander goed taggen is zeker voor een grote muziekverzameling een flinke klus.

qua filtering en playlist functionaliteit blijft er inderdaad nog wel wat te wensen over.
Er zitten nog een paar bugs in mbt verzamelalbums, ook als ze goed getagged zijn. In bv de Artist view zie je niet de nummer van die artiest op verzamelalbums. Ook worden verzamelalbums onder de artiestletter V gesorteerd ipv in een aparte categorie verzamelalbums, en werkt de datum en genre filtering niet goed voor verzamelalbums met nummers uit verschillende jaren en/of verschillende genres.
Bij mij staan ze allemaal onder Various Artist in artist view, ik vind dit wel ok. In Album view staan ze allemaal apart als Various Artist en daar zou een Verzamelalbums categorie waar ze allemaal onder staan beter zijn. Filtering en smart playlist gebruik ik zelden omdat dit nog niet echt af is.

ITunes doet smart playlist inderdaad beter, maar heb nu eenmaal voor Plex gekozen en heb er alle vertrouwen in dat de onvolkomenheden vanzelf zulle verdwijnen.
Ja klopt, 1 muziek bibliotheek is dan niet mogelijk.
En ook niet muziek in de achtergrond draaien, staat me bij.
Muziek op de achtergrond kan gelukkig wel, maar bv je met Plex gesyncte muziek in een dj app draaien bv kan dan weer niet.
Ik hoop inderdaad dat het synchroniseren van een offline bibliotheek met een iPhone straks eindelijk eens op een simpele (non-cloud) manier kan. Ik vond, als Linux gebruiker, de afhankelijkheid van iTunes altijd maar een vervelend iets. Ik heb speciaal voor iTunes nog een oude mac uit 2010 staan waar ik MacOS op heb laten staan ipv er gewoon Ubuntu overheen te zetten. Zou mooi zijn als ik de muziek straks gewoon vanaf de telefoon zelf kan beheren en niet meer perse moet synchroniseren met een computer. Of dat ze het vervangen door iets wat alleen nog maar via een Apple Music abo werkt, of via iCloud, wat ik allebei niet gebruik en geen behoefte aan heb.
Het lastige met beheren van muziek op je telefoon is hoe je de boel gescynchroniseerd houdt met je master library - als je tags aanpast op je telefoon, hoe synct dat dan weer terug naar het origineel op je PC/Mac?

Op zich is dit niet anders dan met het editen van fotos op je telefoon vs de versies in je foto library op je PC, maar het is wel iets wat goed uitgedacht moet worden wil je de boel overzichtelijk houden.

Op Android is dit bv ook nog niet echt opgelost. Ja, je kan handmatig muziek overzetten (via MTP) maar er is niet echt een gebruiksvriendelijke manier om terug te syncen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 juni 2019 16:03]

Voor mij geen probleem. Ik bewerk nooit tags op m’n telefoon. Ben ook niet bekend met enige mogelijkheid daartoe, maar als die er wel was zou ik m niet gebruiken. Ik beschouw de muziek op de telefoon als read-only kopie.
maar hoe wil je dan je muziek op je telefoon beheren, als ik je eerdere reactie zo zie?
Dat wil ik niet. Ik wil muziek op m’n telefoon kunnen zetten (niet beheren) zonder Apple-specifieke software ;)
Gewoon een simpele sync is prima.
Ah zo - maar dat kan nu al via allerlei 3rd party apps als Plex en Emby. Helaas wel met de beperking dat op die manier gesyncte muziek enkel toegankelijk is binnen die specifieke apps.
Ja, dat kan ik inderdaad ook met VLC. Maar dat is niet handig. De interface en gebruiksvriendelijkheid van de meeste 3rd party spelers laat flink te wensen over en de muziek is nergens anders in beschikbaar (zoals in Cross DJ, een toffe gratis mix-app). Met een beetje geluk laat Apple dat gesloten protocol eens varen zodat andere software (zoals Rhythmbox) eens sync kan ondersteunen wat niet bij iedere nieuwe iOS versie breekt. Maar ik verwacht er niet te veel van.
Dat eenrichting-synchroniseren is een afspraak met de muziekindustrie. Geloof het of niet, maar 20 jaar geleden was deze industrie doodsbenauwd voor iTunes en het überhaupt via internet verkopen van muziek. Inzicht in toekomstige ontwikkelingen is nooit een sterk punt geweest van grote bedrijven, Apple is een grote uitzondering.

Anyway, de muziekindustrie heeft afgedwongen dat Apple het zo zou inrichten dat muziek alleen naar de iPhone gekopieerd kon worden, niet andersom. Apple heeft daar vervolgens dat foeilelijke sync-gedrocht voor bedacht. Wat ik helaas nog elke dag gebruik. Ik verzamel mijn muziek liever zelf. Als bestand op mijn harddisk, niet als bitje in de cloud wat aan mijn account gekoppeld is. Deze muziek wil ik graag kunnen blijven beluisteren op m'n iPhone. Dus, hoewel ik iTunes als softwarepakket graag zie verdwijnen, hoop ik wel dat Apple met een alternatief komt om m'n eigen muziek op m'n iPhone te kunnen zetten.

O en het eerder genoemde offline backuppen van je device mag ook blijven. En graag iets om een dode iPhone te kunnen flashen, dat zou ook heel fijn zijn.
Ik heb mn muziek op OneDrive en gebruik hiervoor op Android de OneSync app.
Wellicht heeft Google Drive ook zoiets.
Dit vergt natuurlijk al snel een betaald cloud abonnement.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 2 juni 2019 16:26]

Persoonlijk betwijfel ik het. Ik denk dat de vervangende Apple Music-app deze functionaliteiten krijgt. Maar het is zeker een vraag die gesteld gaat worden als de aankondiging daadwerkelijk gedaan wordt, komende week.
Ik hoop het. Ik maak nu al een paar jaar gebruik van iTunes Match, en voor mij is dat de meest ideale oplossing.
Lijkt mij indd dat Apple Music dat overneemt, je hebt namelijk ook jaren de mogelijkheid gehad om nummers te kopen
Toen iPhoto werd vervangen door Photos verdween ook niet de lokale opslag.
En is het te hopen dat Apple hun producten voortaan ook gewoon als storage device gaan instellen dat je gewoon, net als bij Android, je iPhone of iPad aan je PC kan koppelen en je gewoon mp3'tjes of andere content naar toe kan kopieren i.p.v. dat je alles verplicht via iTunes moest doen. Dat was voor mij tot nu toe de grootste reden om geen Apple devices te kopen.
Ik heb een USB stick van het Kruidvat (SP is het merk) ... Lightning aan 1 kant, USB 3 aan de andere kant. Gratis driver voor iOS erbij, nooit problemen met dat ding. €7,50 voor 16Gb toen ie voor 50% wegging.
Aan de connectiviteit zal het niet liggen maar de vraag is dus of je zonder iTunes content heen- en weer kan verplaatsen tussen bijvoorbeeld een PC en een iPhone.
Tsja, met Music syncen via de iCloud. Doe ik al tijden.... niks moeilijks aan..
Ik wil gewoon muziek uit mijn eigen collectie die op m'n PC staat op het device zetten. dat kan met iedere Android telefoon, waarom kan dat niet met een Apple device? Dat snap ik dus niet. Dat zou ook niks moeilijks aan moeten zijn om dat te implementeren...
Kan makkelijk... iTunes kan gewoon je lokale bestanden syncen. En de Music app kan dat ook vast wel. En anders zet je het op een iCloud drive of weet ik 't waar.

Dat je er met Android een rommetlje van kán maken (wil niet zeggen dat dat zo is..) met 10.000 mapjes overal verspreid met meuk .. tja.. soms is het handig, vaak ook niet.
Kan je rekenen? Reken er maar niet op ;-)
Ik vraag me dan af of de haat jegens iTunes zo groot is dat je alleen daarom geen iPhone wilt.
Heel eerlijk had iTunes vroeger met Windows ook een slechte naam. Naar mijn mening heeft iTunes altijd een smet op z’n naam gehad. Of het werkte niet goed, of het crashte of het gaf een wazige foutmelding. Het verslepen of toevoegen van muziek ging ook altijd omslachtig. De meeste horrors had ik wel in 2008/2009 era met de toenmalige iPhone synchronisaties. Uren stuk gegaan om alles weer te herstellen nadat je iPhone er opeens mee kapte of in een loop kwam te zitten.

Ik vind het goed dat Apple er aan denkt om een totaal nieuw iets te lanceren en ik hoop dat het soepel draait. Of er interesse is in een nieuw platform durf ik niet te zeggen aangezien je mensen wel weer naar een desktop computer moet zien bewegen terwijl alles al tegenwoordig via de cloud op je Apple iPad of iPhone gaat. Een echt los staande computer word steeds meer overbodig en vraag mij af of dit nieuw stukje software wel een toegevoegde waarde zal gaan krijgen.

[Reactie gewijzigd door MoldyInko op 2 juni 2019 11:00]

Het werkt nog steeds brak naar mijn mening. Op de ene USB poort wel verbinding dan weer niet. Heb ik met mijn andere hardware geen problemen mee.
Je USB daemon een keer een trap geven doet wonderen
Tja een andere port dus ook dus die pleister heeft ie al, blijft echter dat ie aangeeft dat ie het wel heeft met die app en en niet met andere, en dat werkt niet in de voordeel van het imago van itunes natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 juni 2019 20:56]

iTunes is een beetje zoals Office of Photoshop, een complex krachtig programma dat voor 95% van de mensen veel de complex is en waar de meeste functies niet gebruikt worden. Het is bv een van de weinige (en de enige op macOS) met support voor klassieke muziek tags, en scripting.

Maar als Apple een nieuwe library manager maakt met nog meer geavanceerde opties, mooi zo. Ik zou wel support voor volledige SQL queries willen bv.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 juni 2019 15:34]

Ik ben vooral benieuwd of de oude apparaten er nog steeds wel mee kunnen synchroniseren. Zoals oude iPods. Ook al is de ondersteuning gestopt en de firmware oud. Het werkt allemaal nog wel en het is ook de enige manier om het fatsoenlijk te laten werken.

Als dat blijft werken maakt mij de schil eromheen niets uit.
Voor ipods heb je zat andere niet apple software dat prima zo niet beter werkt.
Heb je een goede suggestie om cd's ongecomprimeerd op een ipod classic te krijgen?
Onder Linux gebruik ik Rhythmbox om m'n iPod Classic te synchroniseren. Ik ga er vanuit dat je "lossless" bedoelt, en niet daadwerkelijk "ongecomprimeerd" (rauwe wav). Zolang je bestanden lossless zijn zullen ze dat op de iPod ook zijn, mits jouw device de gebruikte codec van het bestand ondersteunt. Niet-ondersteunde codecs worden opnieuw gecodeerd naar een andere, zelf te kiezen, codec (waaronder flac en alac). Ik weet verder niet welke lossless codecs een iPod Classic ondersteunt (gebruik zelf gewoon 320kbit mp3, klinkt ook prima), maar lijkt me prima te gaan werken.
inderdaad, lossless bedoelde ik inderdaad, ga ik Rhytmbox installeren. Dank voor deze tip. Zelf gebruikte ik altijd lossless, heb er een hd op van 160 Gb, dus kan in maximale kwaliteit mijn hele cd collectie erop zetten.
Imazing werkt goed niet gratis werkt wel goed, of nog werkt met iPod classic weet ik niet(Kan wel trial proberen).
Het heeft ook best veel functies kan zelfs iOS device herstarten vanaf Amazing, ook een update en herstel functie zit erin.

Mocht dus de herstel functie niet in de nieuwe muziek komen(Want ja welke gebruiker herstelt nou zijn iPhone apple denkende), dan blijft dit hopelijk via imazing werken.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 2 juni 2019 18:23]

het is niet dat de oude versies remote gewist gaan worden hé :)
Ben benieuwd wat er met thuisdeling gaat gebeuren.

Thuisdeling binnen iTunes gebruiken wij alleen voor het delen van de photo bibliotheek en hopen dat dit wel een optie blijft.
Thuisdeling is top inderdaad, voor muziek en films is het ideaal. Hopelijk breidt Apple thuisdeling ook uit over internet (en niet enkel LAN), zodat je ook onderweg kan streamen van je thuisserver naar je telefoon.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 juni 2019 14:34]

Ik begrijp Thuisdeling nooit. Maar het zou fijn zijn als je je muziek-, foto- en filmdatabase makkelijk kunt delen. Apple heeft het na jaren nog steeds niet voor elkaar om snel users te wisselen op Apple TV. Echt te bizar vind ik dat. Alsof het logisch om één Apple ID aan het systeem te verbinden.
Om over multi-user iPads maar niet te beginnen...
Dat is balen zeg :X

Ga overmorgen naar mijn schoonmoeder in GB voor haar 80e verjaardag.
Juist de nieuwe iPad gekocht omdat dat Apple stuff in ieder geval zo lekker makkelijk integreert en te bedienen valt door non-tweakers.

Alles al klaar om haar oude laptop die niet meer wordt gebruikt te voorzien van SSD met W10 en iTunes server, altijd aan en met TeamViewer voor mij te benaderen om beetje bij beetje haar CD verzameling op te zetten. Hier getest en het werkt prima, Apple Music om een iphone speelt prima muziek af uit de lokale iTunes server. En met Apple Remote kan ik het ook bedienen en speelt de iTunes server op de laptop het af, kan ik eventueel met snoertje aansluiten op de AUX ingang van haar old-school Marantz versterker.

Hoe moet ik nu eigen collectie muziek vanuit een server spelen op haar iPad als iTunes ophoudt ?
Absoluut willen we een abbonement of zo aflsuiten, de muziekverzameling is er al !

Fokking balen zeg :-(
Plex wellicht?
De combinatie van iTunes server, de Remote app en evt een AppleTV hangend aan de versterker is idd een prima werkende. Maar er is nog niks gezegd dat dit verdwijnt met het einde van iTunes - een nieuwe Music app heeft wellicht dezelfde mogelijkheden (bediening via Remote, etc)
Betekent dit ook dat je straks je iPhone kunt activeren zonder iTunes? Wat een draak van een programma was dat. Ik begrijp de keuze. Niet iedereen heeft een PC of Mac om een iPad of iPhone te activeren.
Euh dat kan dus al jaren........

Ik zal alleen de lokale backup mogelijkheid gaan missen. Kan je toch een stuk meer mee dan met de icloud backup
Ik gok dat Apple Configurator nog wel zal blijven, die spreekt hetzelfde backupsysteem aan als iTunes.
https://support.apple.com/en-us/HT208079 Is speciaal hier voor nog beschikbaar en supported.
Idealiter trekken ze de drie opties devicebeheer (backups, instellingen), muziek en films uit elkaar in 3 aparte applicaties? Dat lijkt me tenminste de meest logische stap. Ben wel benieuwd of die drie afzonderlijke apps nou meer features gaan krijgen dan iTunes nu.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 juni 2019 18:35]

Dat kan toch al sinds jaren?
Letterlijk al 8 jaar inderdaad. Tijd vliegt... 😎
Dat kun je al een tijdje zonder ITunes
Dat kan sinds iOS 5 (2011) ;-)
Ik hoop wel dat offline backups van je telefoon nog wel mogelijk blijft zolang Apple end-to-end encryptie van iCloud backups niet ondersteunt.

Backup van foto's maak ik al jaren met ouderwetse USB synchronisatie van de foto mappen (100, 101, 102, etc.) naar mijn eigen (encrypted) backup systeem.

Ik snap het gemak van cloud backups maar het weegt m.i. niet op t.o.v. mijn privacy.
Je icloud is een encrypted container.
iCloud backups worden met een key van Apple versleuteld, niet met een key die alleen in jouw bezit is. In de San Bernardino zaak heeft Apple deze gegevens gewoon afgegeven na een gerechtelijk bevel van de Amerikaanse overheid. Ik vertrouw ze erop dat ze dat ook alleen maar in die situatie doen, maar ze kunnen er dus gewoon bij als ze zouden willen.

Het zegt genoeg dat je een iCloud backup op een nieuw toestel kan terugplaatsen via je Apple ID, van welke je je wachtwoord kan resetten als je deze vergeten bent. Bij end-to-end encryptie zou je altijd een keer de key moeten opgeven die je ooit hebt gebruikt voor het maken van de backup.

Lokale versleuteling via iTunes werkt via het toestel zelf, deze genereert een sleutel en versleutelt de gegevens op het toestel zelf. Je backupwachtwoord staat alleen op het te backuppen toestel, beveiligd via de Secure Enclave. Werkt op zich wel briljant, je kan op een nieuwe Mac gewoon dat bestaande toestel gaan backuppen zonder het wachtwoord te hoeven ingeven en zonder dit wachtwoord is geen restore mogelijk en is de encryptie er niet af te halen, het toestel zelf valideert dit. Als je je wachtwoord vergeet kan je dus backups blijven maken, maar daar vervolgens niets meer mee doen. Dus ik hoop zeker dat dit blijft bestaan, het is een enorm veilige backupmethode.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 2 juni 2019 15:41]

Zoals boven al aangegeven zie de volgende link van Apple: https://support.apple.com/en-us/HT202303

Kijk onder het kopje 'End-to-end encrypted data' om te zien welke beperkte zaken echt encrypted zijn in iCloud. De rest (al je foto's, app data, documenten etc.) is in te zien door Apple en vrij te delen aan elke drie-letterige organisatie en 5 of meer-oogige international samenwerkingsverbanden die er bestaan in deze wereld.

Toegegeven, als dergelijke clubs je data willen heb je wel een groter problem dan het op straat komen van je foto'tjes.
Zo te zien is het een upgrade (downgrade als in simplistisch) met een andere naam. Als je de foto ziet denk je niet gelijk, wow een nieuwe app!
Had je wat anders verwacht dan?
Minimale verandering en investeringskosten, maar wel weer een hoop aandacht in de media over in feite niets nieuws. Het enigste wat ze doen is het splitsen per media type.
Praktisch gezien kunnen ze ook niet echt veranderen, want mensen hebben natuurlijk wel betaald voor hun content. En grafisch is Apple natuurlijk zo conservatief als maar kan. Ook daar hoef je geen baanbrekende wijzigingen te verwachten.
En als je pech hebt wordt er ook nog eens functionaliteit uitgesloopt onder het mom van "moeilijk te maintainen" of "niet in lijn met het minimalistische denkwijze".Ik heb jaren geleden Google Music of hoe het ook heet geprobeerd, en je kon niet eens muziek weergeven op bestandsnaam. Pech voor mij dus dat ik mijn muziekcollectie juist 100% op bestandsnaam identificeer, maar ik ben niet de enige. Het is juist zo mooi als er poweruser opties aanwezig zijn die een casual gebruiker niet tegenkomt zonder er echt naar te zoeken.
Als power user ben je ws toch allang afgestapt van bestandsnamen naar tags/metadata?
Ik werk op de PC ook nog gewoon met mapjes in de explorer, hoor. Lekker overzichtelijk, want om de één of andere vage reden schijnt mijn telefoon voor sommige albums niet te snappen dat het toch echt maar één album betreft, en niet drie verschillende. Alle tags meermalen nagelopen, maar hij blijft splitsen. Dus feilloos is dat niet - mapjes wel, dan heb ik gewoon zelf de controle.
Met grotere collecties wordt het wel lastiger, al dat handmatige heen en weer slepen, en je mist ook al snel sorteren/filtering per genre, componist of jaar. Maar idd niet iedereen gebruikt die functionaliteit.
ohw dus ik kan gewoon m’n gekochte films nog kijken? en misschien nieuwe kopen?
bedankt voor de duidelijkheid 😃
ohw dus ik kan gewoon m’n gekochte films nog kijken? en misschien nieuwe kopen?
bedankt voor de duidelijkheid 😃
Nee, je krijgt korting als je de originele aankoopbewijzen aanlevert :+
Ze worden gewoon naar apple tv app verplaatst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee