Apple is al een tijdje iTunes aan het uitkleden. Waar het vroeger zowel speler als winkel was, voor allerlei soorten content, is, met name op iOS de speelfunctionaliteit uit de iTunes app gehaald en in een eigen losse app gezet.
Zoals je op deze mooi bijgehouden
iPhone OS/iOS versiepagina kunt zien heeft er nooit een iTunes app voor dat OS bestaan, wel voor de Mac. Wat wel heeft bestaan is de iTunes
Store app die, hoe kan het ook anders, je toegang gaf tot de muziekwinkel van Apple (en ook niet meer dan dat). Op iOS waren het altijd al diverse applicaties geweest die bij elkaar nagenoeg dezelfde functionaliteit hadden als iTunes op de Mac. De muziek app heette iPod (waarschijnlijk omdat het dezelfde feature set had als de gewone iPods) en later Muziek.
Het diepte- of hoogtepunt van multifunctionaliteit was in de jaren net na het uitbrengen van de iPhone. Naast muziek, video, audioboeken en podcast-winkel, was het ook nog 'opleidingscentrum' (iTunes University) en management-tool voor je telefoon. Oh ja, en ook nog een sociaal netwerk (
Ping).
Dat is niet helemaal een juiste voorstelling aangezien iTunes University gewoon opgenomen lessen waren. Dat komt nog uit het tijdperk dat MOOC nieuw en heel populair was. De verwachting van de bedenker van MOOCs was een aantal jaar geleden dat het dood was. En dat bleek ook zo te zijn waardoor iTunes University ook geen bestaansrecht meer had. Dat sociale netwerk hebben ze later met Apple Music nog een keer geprobeerd en ook daar faalde het (hoewel het beter werkte en ze het wat langer volhielden).
Dit soort toevoegingen zul je echter altijd blijven houden, ook met Apple Music. Dat is ook van groot belang omdat het anders een verouderde dienst wordt die niet inspeelt op het nu. Dat kost je klanten.
Met iOS 5 (2012), een jaar na het lanceren (en een jaar voor het sluiten) van Ping, is men begonnen om de eerste stapjes te zetten richting normalisatie. Vanaf toen heette de muziekspeler "Music" ipv. "iPod". Het jaar daarop zijn Podcasts in een eigen app getrokken, enz. enz.
Dat lijkt wellicht zo maar of dat ook echt zo is, is nog maar zeer de vraag. Apple heeft namelijk van meet af aan iTunes en vergelijkbare apps op iOS gebruikt om te experimenteren met user interfaces. Iets wat ze op behoorlijk wat kritiek is komen te staan. De apps zijn tot op de dag van vandaag een vreemde eend in de bijt op zowel iOS als macOS. Dat los trekken hebben ze in het verleden ook al eens gedaan waarna dingen later weer werden samengevoegd. Standaardisatie/normalisatie kun je het eigenlijk niet noemen.
Als we de vorige keynote in ogenschouw nemen dan lijkt de reden voor deze stap vooral te liggen in het overstappen van verkoop van producten naar het leveren van diensten. Het feit dat Apple in hun jaar- en kwartaalcijfers steeds meer hun producten op 1 hoop gooien zegt ook wel genoeg. Aan de Muziek app op iOS is al een aantal jaar bar weinig gedaan en wat er is gedaan is puur en alleen voor Apple Music geweest. Dat ze nu iTunes als naam wegdoen is dan ook niet geheel onverwacht. Houd er rekening mee dat de iTunes Store (lees: het los kunnen kopen van muziek) daarmee ook zal verdwijnen, het is de vraag wanneer. In de vorige keynote konden ze dit waarschijnlijk niet aankondigen omdat het een wijziging in iOS/macOS betekende en aankondigingen voor iOS/macOS doen ze (meestal) op de WWDC.
Wat ik wel nog hoop: dat er nog een tooltje, a la Airport Utility komt, om je telefoon toch nog lokaal te kunnen beheren. Maar met het moderne Apple weet je maar nooit.
Wellicht dat een sync optie in de losse apps zodat je iPhone en Mac nog met elkaar kunt syncen maar op den duur zal het een dienst zijn die je ook gewoon los vanuit je iPhone kunt benaderen. Synchronisatie met de Mac is dan zinloos. Na jarenlang niks te hebben gedaan met hun voornemen om de iPhone standalone te maken is dit dan ook de eerste stap om dat project verder af te maken.