Apple werkt vermoedelijk aan opvolger voor iTunes voor Windows 10

Apple lijkt te werken aan een opvolger voor de iTunes-app voor Windows 10. In een vacature vraagt de fabrikant om een ontwikkelaar met ervaring met Universal Windows Platform, de techniek om Windows Store-apps te maken

De vacature die Neowin ontdekte, spreekt over media-apps voor Windows. De vacature zegt niet specifiek om welke apps het gaat, maar in de nieuwste versie van macOS is iTunes vervangen door drie apps: Music, Podcasts en TV. Het ligt voor de hand dat die apps op termijn ook gaan werken op Windows 10.

De vacature claimt dat ervaring met Universal Windows Platform een pre is. Dat is de set tools, waarmee ontwikkelaars apps kunnen maken voor in de Windows Store en die onafhankelijk zijn van de processorarchitectuur. Daardoor kunnen veel van die apps ook werken op laptops met arm-computers en is het omzetten van apps voor het Xbox-platform ook makkelijker dan met een native app.

Apple heeft verder niet gereageerd op het online verschijnen van de vacature. Het bedrijf heeft wel gezegd dat iTunes voor Windows voorlopig blijft bestaan. Apple biedt iTunes voor Windows aan op de eigen site, maar ook in de Store.

Apple iTunes op Windows 10

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-11-2019 • 18:34

47

Reacties (47)

47
43
19
0
0
17
Wijzig sortering
iTunes een paar maanden geleden nog een keer de Windows Store variant gebruikt om de iPhone van mijn schoonmoeder te fixen.Die applicatie werkte verder wel ok, veel beter al dan voorheen.
Het grappige was dat ie op de ene laptop wel verbinding wilde maken en op de andere niet. Het was ook letterlijk het advies van de Apple-helpdesk, probeer het eens op een andere laptop, dat wil nog weleens werken. Heel eigenwijs lang door lopen klooien. Uiteindelijk op een andere laptop geprobeerd werkte het inderdaad wel. De medewerker kon mij niet uitleggen waarom dat zo was.
Wel goeie behulpzame en geduldige mensen werken er trouwens op die helpdesk, al een paar keer contact mee gehad en dat was een fijne ervaring

Verder zie ik niet zo waarom je iTunes nog nodig hebt, ik kan me niet zo goed voorstellen dat er nog veel mensen zijn die hun muziek en films beheren met iTunes.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 26 juli 2024 22:27]

Dat heeft te maken met je USB-poort. Ik geloof dat het iets was met of je USB-poort direct is aangesloten op je moederbord, of dat het een externe USB-module is.

Bij mijn vorige laptop (Sony Vaio) werkte het met de poort aan de linkerkant wel, en rechts niet. Volgende keer álle poorten dus even proberen :)
Ah, dat zou het verklaren.
Ik heb wel alle poorten op mijn eigen laptop geprobeerd.
Dat klinkt als een ander issue. Als dit de zelfde oorzaak had gehad, dan had die gast van die helpdesk wel een andere USB poort aangeraden. Bij storingen tussen software en USB devices is de eerste storingsreactie sowieso het proberen van een andere USB poort.
Ik zweer nog altijd bij iTunes.

Ooit geïnstalleerd omdat ik het nodig had om mijn Apple apparaten te updaten en te managen.
Inmiddels staat mijn hele muziek-collectie er in. Vroeger spaarde ik CD's als hobby. Deluxe editions, special editions, de hele mikmak. Nu is mijn PC via SPDIF gekoppeld aan mijn home cinema system en luister ik alleen nog digitaal naar muziek. Ik heb geeneens een cd-speler meer, laat staan een platenspeler.

Al mijn CD's heb ik met de ALAC-codec ingelezen en daarnaast staan er nog vele vele vele live-shows in die ik van DVD's geript heb of gekocht van Bruce Springsteen die hij elke eerste vrijdag van de maand via zijn website uitbrengt. Deze releases zijn allemaal van hoge kwaliteit en hebben een hogere bitrate dan gemiddeld.

Waar FLAC geen albumcovers en tags en dergelijke ondersteund doet ALAC dit wel.
Ik vermoed overigens dat ik tot het uitstervende ras behoor van het verzamelen en beheren van muziek op de juiste kwaliteit ipv genoegen nemen met streaming-kwaliteit maar ik ben erg blij met iTunes vanwege het gebruik dat ik er van heb.
Ik zie wel waar het toegevoegde waarde kan hebben, maar volgens mij is dat voor een hele kleine groep.
Ik ben benieuwd of dit betekent dat Apple nieuwe functionaliteiten in gedachte heeft voor iTunes anders snap ik het niet zo
Het zal inderdaad voor een kleine groep zijn. Ik meen dat Apple een losse app gaat lanceren voor Apple Music en dat het ook het updaten van Apple-apparaten los gaat koppelen van iTunes. Tot slot stoppen ze met iTunes en komt er gewoon een standalone-muziek-app uit. Ik dacht dat hier op Tweakers een keer gelezen te hebben maar ik kan het niet terugvinden.

Wellicht dat de verandering ook komt om de functionaliteiten te splitsen omdat de ene groep toe- en de andere afneemt.
goed nieuws voor apple gebruikers die nog windows gebruiken? ( I'm look at you gamers out there :D )
Hoe dat zo, ik heb iTunes al een paar jaar niet meer nodig gehad.
Tenzij je je eigen media regelmatig wil synchroniseren, gebeurt het vooral via icloud
Als je Apple Music gebruikt, is het wel fijn om dat binnen een app te doen. Er zijn webplayers beschikbaar voor Apple Music, maar die zijn vaak nog in beta.
https://beta.music.apple.com

Het is een beta - maar ‘t is dezelfde.
Geen Apple Music, Apple TV+ of andere Apple streamingdiensten

Spotify Family werkt prima voor ons, Netflix en nog een week of 2 Disney+

edit
@We.are.cake hieronder
iTunes Match, dan werd je bibliotheek gescanned, en geupload naar de cloud
Dat kan met Google music ook, free account tot 50.000 nummers

( niet iedereen heeft daar genoeg aan, maar wij wel )

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 26 juli 2024 22:27]

Ik gebruik al heel lang iTunes, eerst op Windows, later op een Mac, nu weer Windows. Wanneer je veel fysieke CD's hebt of hebt gehad is het fijn om dat allemaal netjes op een plek te hebben. Zeker makkelijk met iTunes Match, dan werd je bibliotheek gescanned, en geupload naar de cloud. En dan kon je overal naar je eigen muziek luisteren.

Weet je ik snap niet waarom je dan reageert op dit artikel, je zegt dat je al jaren geen iTunes gebruikt, maar ander spul, dat is toch prima.

[Reactie gewijzigd door We.are.cake op 26 juli 2024 22:27]

Totdat play Music uitgefaseerd wordt ten gunste van YouTube Music...
Dan komt Airsonic weer terug ...
Een docker-container, lokaal, naast Jellyfin en SABnzbd
Als je inderdaad alle muziek in de cloud hebt, dan is iTunes niet zo nodig, dan gebruik je de Spotify app of de Music app op je iPhone.

Maar voor lokale muziekbibliotheken is het toch wel een van de weinige echt krachtige managers, die ook overeind blijven bij grote bibliotheken (150.000+ nummers). Goed scriptbaar ook.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 juli 2024 22:27]

En dáár ligt het probleem ...
De opvolger is niet Itunes, maar in het ergste geval een online beheertool
Een stap dichterbij online only, zonder je iegen inbreng ( van media )
Online is leuk maar je bent wel afhankelijk van wat Apple/Spotify hebben, het overgrote deel van de muziek staat daar nou eenmaal niet.
Online is leuk maar je bent wel afhankelijk van wat Apple/Spotify hebben, het overgrote deel van de muziek staat daar nou eenmaal niet.
En het leuke van Apple Music is dat je het zelf kan toevoegen om het daarna op al je apparaten te kunnen streamen.
iTunes is werkelijk een draak van een programma. Zoveel mee mis. In ieder geval op Windows.
Mwah. Valt best mee hoor. Ook met grote libs heb ik er geen problemen mee gehad.

Ik bedoel het is windows. Als er iets draken van programma’s zijn dan is het microsoft applicaties.
Met andere woorden, je hebt een mening over een stuk software dat je niet nodig hebt en lang niet gebruikt hebt en dat kom je dan posten om dat... ? :?

Ik denk dat het vooral relevant is voor de mensen die het wel gebruiken.
Het is irrelevant geworden toen Apple besloot om het software gedeelte er uit te halen.
En zouden de Appleversies beter / relevanter zijn, zouden we die gebruiken.

Maar het is weer het bekende verhaal, alles mag, zolang je maar positief je mening verkondigd.
Ben je kritisch, doe je het zelf niet goed, of ben je een troll
Nee, je praat over iets waar je geen belang in hebt. Dat is wat anders dan een positieve of negatieve mening. Het is net alsof je over het over de implementatie van 2D vectors in Solidworks zou hebben terwijl je geen gebruik maakt van CAD/CAM software, geen CAD/CAM in je werk of hobby nodig hebt en geen software engineer bent. Dan is het moeilijk om een belang of ervaring te hebben en daar mee een mening te onderbouwen voor jezelf of voor een reactie op een nieuwsbericht.
Je dwaalt enorm af
Ik gebruikte iTunes wel degelijk, voor apps en herinstallaties van devices
Apple trekt de software uit iTunes, dus inderdaad overbodig geworden

Nu wordt iTunes zelf ( kennelijk ) uitgefaseerd, en komen er 3 losse programma's voor terug ?
Music en podcasts kunnen prima in één en dezelfde app, sterker nog, alle media kan in één app/programma komen ( duhh hallo, iTunes )

Dit riekt eerder naar nog meer afhouden van 'eigen bezit'
( iTunes download dan nog de aangekochte muziekstukken lokaal, en kan je gebruiken op andere apparaten )
Met losse apps kan men meer controle inbouwen ( á la Spotify, wel downloaden, maar niet 'los' gebruiken )
Dat heeft niks met het splitsen van Apps te maken. Software is software, wat je in een ding kan inbouwen kan ook in een ander. Waar jij op duidt (apps beheren vanaf iTunes) kan al meer dan een jaar niet meer (sinds 12.7 ofzo), voornamelijk door AMFI en Apple's beleid m.b.t. security (inclusief obscurity, de api om apps te beheren is er namelijk wel nog steeds). Dat is lelijk, maar wel een legitieme reden. Updates van iOS kunnen nog steeds, daar is niks aan veranderd. Dezelfde functionaliteit in een app stoppen kan inderdaad, je kan ook een grote monoliet maken waar alles in 1 app zit, je mail, je browser, je OS, enz. Maar dat bestaat al (ChromeOS).

Op macOS is e.e.a. verhuisd naar een algemene plek, net als sommige andere functionaliteit (bijv. het branden van optische schijven gebeurt al heel lang niet meer met een losse app maar zit in Finder ingebouwd). Daar zijn allemaal voor en nadelen aan, maar heeft eigenlijk niet heel veel te maken met de verandering die in dit artikel omschreven wordt. Eigenlijk staat er vooral in dat ze er 'iets' gaat veranderen naar aanleiding van de veranderingen sinds Catalina.

Nu ben ik zelf niet zo voor het splitsen van al die Apps, maar het maakt me te weinig uit om er echt voor over te stappen naar wat anders. Het doet nog steeds wat ik moet doen, en als ik op Catalina zit, op Mojave of Windows 10, in alle gevallen doen de Apple-services het even goed, en is er eigenlijk weinig storends te vinden. Grootste issue is eigenlijk de marktverschuiving door zo'n beetje alle bedrijven van product naar subscription, maar aan de andere kant kan je de aandeelhouders en C-suite moeilijk verwijten een manier te vinden om meer geld te verdienen en zo hun bestaansrecht te onderhouden.
Apple is de boel aan het gelijktrekken aan iOS, en dat is voor de klanten ook logischer. Dus een aparte app voor je iPhone/iPad Settings, Podcasts, Video en Music. Maar onder de motorkap is de 'nieuwe' Music app gewoon de codebase van iTunes gebleven. Werkt ook gewoon met lokale muziek.
Je hebt iTunes ook nog nodig om je Apple Device te resetten wanneer dit niet meer via OTA kan of als het device niet meer werkt en je via DFU een restore moet doen.
En dan nog niet te vergeten wanneer je MDM hebt, men het wachtwoord te vaak verkeerd invoeren en het device is geblokkeerd. Wanneer je dan geen WiFi of WWAN hebt dan wordt erg lastig zonder Apple Configurator om het device los van iTunes vrij te geven / resetten.
Wij hebben bij ons één gebruiker op 't werk die dat gaat opvolgen, met een erg bang hartje. Want hij gebruikt itunes voor zaken die ikzelf nooit zou durven bedenken. Zonder dat ding stuikt heel zijn lezingenreeks in mekaar. Da's heel pijnlijk - maar waar.
Dus Apple doe 's eens iets goeds - en doe gewoon voort met itunes - vervang dat niet. Consistentie is belangrijk. Die revolutiedrang van microsoft moet je vooral niet copieren.
Zelf wil ik geen itunes gebruiken - net omdat je die afhankelijkheden moet vrezen.
Schrijf uw eigen software - dan ben je zeker dat't blijft werken.
Ja nou.... ik heb een garagebedrijf als klant gehad (IT beheer) waar ze een stuk “zelfgeschreven” software hadden draaien. In 2015. De software was gemaakt met Foxpro onder DOS. En er was nog 1 man die wist hoe het werkte en die was al een aantal jaar met pensioen ... als die tegen een boom zou rijden zou het 10.000 euro kosten om te migreren naar moderne software van de autofabrikant. En toen kwam Windows 8 en daarna 10 .....

Nee, eigen software is ook niet alles.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2024 22:27]

De nieuwe Music app op macOS verandert ook vrijwel niets, het is gewoon dezelfde iTunes codebase, maar dan met de podcasts en video eruit gelaten.
[...] maar in de nieuwste versie van macOS is iTunes vervangen door drie apps: Music, Podcasts en TV.
Het enige waarvoor ik iTunes noodgedwongen op mijn (Windows) laptop gebruik is het beheer van de iPads en iPhones in ons huishouden: uitvoeren van een iOS update als het device te weinig opslagruimte heeft, het herstellen van een geblokkeerde iPad - dat soort incidentele dingen. Waar is deze functionaliteit van iTunes nu ondergebracht bij macOS?
Heel graag, ik ben recent overgestapt van een Macbook Pro naar een Windows desktop, en om terug te moeten van de Catalina Music app naar iTunes op Windows is echt alsof je 10 jaar terug de tijd in gaat. Het ziet er niet uit, allerlei bugs en het ziet er echt niet uit. Het lettertype dat gebruikt word is korrelig en te dun, hier komt nog een erg slechte gloed omheen, en het scrollen gaat met horten en stoten, totaal niet smooth.

[Reactie gewijzigd door We.are.cake op 26 juli 2024 22:27]

Ik vond dat dit duidelijk moest zijn.

https://imgur.com/a/M6qtpGd

Kijk toch eens naar die akelige letters, korrelig, met slechte aliasing op de tekst. Rare spacing van de letters op verschillende plekken. Ongelofelijk lage kwaliteit album covers.
Als je enkel een simpele muziekspeler zoekt is het idd overkill, maar er zijn toch weinig library managers die zo uitgebreid en krachtig zijn.
Die zijn er werkelijk legio.
Valt toch tegen, zeker op de Mac. Groot voordeel is dat je goed tegen iTunes aan kan scripten, en dat het ook correct met verzamelalbums omgaat (waar veel andere library managers de bal droppen).
Het werkt best prima eigenlijk. Als je eenmaal weet hoe ‘t werkt was het zelfs behoorlijk krachtige software. Althans, op de Mac dan.
iTunes was in aantal opzichten een gaar programma,vooral op pc.
Ik vond het de laatste jaren sterk achteruit gegaan. De database functie (zelf muziek indelen en makkelijk vinden via genre-artiest-album met de kolom browser. In de laatste versies kan dat nog maar al meer verstopt. Geen Flac... Dus ben al even over naar musicbee (en rekordbox maar da's heel ander verhaal :)
Vandaag draait het redelijk stabiel, maar in de eerste jaren deed het dat niet. Het was ook een resource hog dat er in slaagde je systeem tot een slakkengang te brengen. En als klap op de vuurpijl mocht je voor elke kleine bugfix heel de software opnieuw installeren ipv enkel een kleine update. iTunes mag dan wel een krachtig product zijn, zeker in de eerste jaren ontbrak het aan liefde op het Windows platform.
Ik gebruik nu al een tijdje iTunes op verschillende machines (Apple en Windows alike) en ik vind het ook gewoon prima software. Nauwelijks last van bugs, werkt lekker vlot en overzichtelijk. Mogelijkheid voor ingebouwde EQ is ook wel fijn (deze mis ik bijvoorbeeld in de Apple Music webplayer beta, maar goed dat is dan ook een beta).

Ik vind het een beetje jammer dat ze dit nu weer omzeep moeten helpen.

[Reactie gewijzigd door computer1_up op 26 juli 2024 22:27]

Ik heb werkelijk geen idee eigenlijk 8)7

Op de een of andere manier heb ik het niet op die manier ervaren. Uiteraard, YMMV, maar ik heb nooit zo'n grote problemen gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.