Sneller iOS 12 zal uitkomen voor alle apparaten die nu iOS 11 hebben

Apple heeft iOS 12 aangekondigd voor alle apparaten die nu iOS 11 draaien, zo heeft de fabrikant aangekondigd op de eigen ontwikkelaarsconferentie WWDC. Daarmee krijgt onder meer de iPhone 5s uit 2013 nog de nieuwste update.

De belangrijkste wijzigingen in iOS 12 hebben te maken met het beheren van gebruik van iPhones en iPads. Zo krijgen gebruikers een rapport met daarin het gebruik per app en de mogelijkheid om limieten in te stellen. Daarbij krijgen ouders ook de mogelijkheid om appgebruik van kinderen te limiteren en de telefoon 's nachts helemaal te blokkeren.

Daarnaast breidt Apple de Niet Storen-functie uit. Zo is het mogelijk om Niet Storen aan te zetten tot een bepaalde tijd of totdat de gebruiker de locatie verlaat. Ook is het mogelijk om 's nachts een ander lockscreen te laten zien.

De nieuwe instellingen liggen in dezelfde lijn als diverse aanpassingen die Google uitbrengt met Android P. Googles mobiele OS krijgt een dashboard om gebruikers inzicht te geven in hoeveel ze doorbrengen in welke app. Ook zijn er apptimers waarin gebruikers zich een limiet kunnen opleggen aan gebruik van individuele apps. Daarnaast kunnen gebruikers een 'bedtijd' instellen, waarna het scherm monochroom wordt als aanwijzing dat de gebruiker hem weg zou moeten leggen.

Een andere grote wijziging is de komst van gegroepeerde notificaties op het lockscreen. Daarmee is het mogelijk om alle notificaties van een app te verzamelen, zodat op het lockscreen niet langer een lange lijst van meldingen ontstaat.

Ook kunnen gebruikers op basis van eigen foto's animoji's maken voor gebruik op de iPhone X. Apple noemt de functie 'memoji'.

Ontwikkelaars kunnen ARKit-apps maken voor meerdere spelers, zo kondigde Apple aan. Zij zien dan dezelfde virtuele objecten in de fysieke ruimte en kunnen tegen elkaar spelen of kijken hoe anderen een spelletje spelen.

De upgrade krijgt ondersteuning voor het door Apple bedachte bestandsformaat usdz, bedoeld voor augmented reality. Usdz staat voor Universal Scene Description en zal een open formaat zijn en werkt onder meer in Safari en Apple News. Onder meer Adobe Creative Cloud zal usdz ondersteunen, zo kondigde Adobe aan. Apple kondigde ook zijn eerste eigen ARKit-app aan. Measure is een app om zaken op te meten.

Apple richt iOS 12 onder meer op meer snelheid. Dat gebeurt onder meer door de processor sneller omhoog te klokken naar de maximale snelheid om bijvoorbeeld apps sneller te laten starten. Daardoor moeten dagelijkse acties ook op oudere apparaten sneller gaan, waaronder het starten van de camera vanaf het lockscreen. Dat moet 70 procent sneller gaan op oudere apparaten. Apps moeten 40 procent sneller starten, terwijl het toetsenbord 50 procent sneller op het scherm moet verschijnen als het nodig is.

Facetime zal voortaan groepsgesprekken ondersteunen. Dat kan met maximaal 32 personen. Digitale assistent Siri krijgt de mogelijkheid om te communiceren met elke app. Ontwikkelaars kunnen aangepaste commando's invoegen in hun app, waarna gebruikers die kunnen gebruiken in Siri. Apple noemt dat Shortcuts. Gebruikers kunnen de Shortcuts-app ook eigen acties aanmaken in een interface die enigszins doet denken aan If This Then That.

Ook krijgt Siri meer suggesties, zoals het uitzetten van het geluid als Siri heeft gezien dat je in de bioscoop bent. De Foto's-app krijgt een tabblad 'For you' met daarin onder meer automatische suggesties voor het delen van foto's op basis van gezichtsherkenning van contacten. In Carplay kunnen gebruikers voortaan ook navigatie-apps van derden gebruiken, zoals Google Maps en Waze.

Daarnaast zijn er wijzigingen in Apple News, Aandelen en Apple Books, de nieuwe naam voor iBooks.

Apple brengt iOS 12 dit najaar uit voor alle apparaten die ook iOS 11 draaien. De oudste iPhone die dat ondersteunt is de iPhone 5s, terwijl de fabrikant alle iPads vanaf de iPad Air ondersteunt. Ook de meest recente iPod touch krijgt de upgrade. Apple brengt iOS 12 dit najaar uit. Een bèta voor ontwikkelaars komt maandag uit, terwijl een publieke bèta later deze maand volgt.

iPhone iPad iPod touch
5s, SE, X Mini 2, Mini 3, Mini 4 V6
6, 6s, 7, 8 Pro 10,5", Pro 9,7"
iPad (2017)
iPad (2018)
Air 2, Air
 
6 Plus, 6s Plus, 7 Plus, 8 Plus Pro 12,9" (2016)
Pro 12,9" (2017)

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-06-2018 • 20:05

228 Linkedin

Lees meer

Reacties (228)

228
209
145
2
0
23
Wijzig sortering
Wat support weer van Apple. Dit is pas ondersteuning na aankoop. 1 van de redenen dat ik altijd voor een Iphone ga. Hier kan Samsung en overige grote merken nog een hoop van leren.
Hoewel ik zelf voornamelijk Android-telefoons gebruik, is voor het contrast goed om te vermelden dat iPhone 5S de concurrent was van de Samsung Galaxy S4, HTC One (M7), de LG/Google Nexus 5 en de LG G2. Al die telefoons zijn (m.u.v. misschien de extreem tweakbare N5) in de vergetelheid geraakt. Wat een verspilling.

Het is alleen jammer dat we Apple moeten applaudiseren voor de lange support, terwijl dit de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.
Apps daarintegen hebben op Android wel goede legacy support. Je komt tegenwoordig nog makkelijk met Android 4.1 weg, terwijl als je op Apple apps wil gebruiken je niet kan functioneren op iOS 6
Dat is echt echt een slap argument voor het moeten voeren van zeer oude softwareversies door de slechte softwaresupport van Androidfabrikanten.

Zowel iOS 6 als Android 4.1 zijn uit 2012, daarin zijn ze gelijk.

Alleen is iOS 6 de laatste versie voor een telefoon uit 2009, de 3 GS. De rest heeft een recentere versie van het os.

Ik ben dan ook benieuwd voor welke Android-telefoon uit 2009 nog een update van een app nuttig zou zijn?

Als je daadwerkelijk een telefoon it die tijd zou hebben is het voor bellen en sms. Iets anders zou zo traag zijn als d*kk* strond. Er is gewoon giga veel performancewinst gehaald de afgelopen 9 jaar.

Bij Apple heb je dus überhaupt veel minder legacy-ondersteuning nodig omdat de softwaresupport van Apple vele malen beter is.

De iPhone 4 heeft support voor iOS 7, de 4S voor iOS 9, de 5 en 5C voor iOS 10.
Anekdotisch kan ik wel zeggen dat geforceerd zijn te updaten vanwege app support impact heef op snelheid. Ik spreek uit ervaring van een iPad 2 op iOS 6, ik kon updaten naar 8 maar dat apparaat was al traag zat waarop vervolgens veel apps ermee ophielden. Op Android is de klap minder omdat niet het hele je os vertraagd maar alleen nieuwe app features. Alhoewel ik geen ervaring heb met de 3gs zal ie er met iOS 6 niet beter op zijn geworden.
Uit eigen ervaring zeg ik dan dat ik blij ben dat android legacy support over devices slecht genoeg is dat je geen updates (planned obsolescence in de ruil voor veiligheid) door je strot gedouwt krijgt. Diezelfde ervaring heb ik ook met de iPod touch 4 die iOS 6 draait.
Daarnaast laat Apple niet downgraden aangezien zodat je ook nog eens vast zit in je planned obsolescence valstrik al update je onwetend.

[Reactie gewijzigd door attackongaben op 5 juni 2018 11:42]

Je hebt tenminste de keuze om wel of niet mee te gaan.
En ja, nieuwe features vergen ook meer performance.

Tablets en telefoon stonden een aantal jaar geleden nog in de kinderschoenen.

Geekbench:
iPad 2: 575 (bij op markt komen in 2011 iOS 4)
iPad Air 2254 (nov 2013 op de markt met iOS 7)
IPad Air 2 4179 (okt 2014 op de markt met iOS 8)

Tussen iPad 2 en Air 2 zit dus een verschil van meer dan 7x.

En er zit 4x zoveel Ram on. Geen wonder dat het besturingssysteem dan beter draait. Het nieuwe besturingssysteem is gewoon vele malen uitgebreider. Is echt geen planned obsolescence.

En voor 99% van de mensen moet je gewoon veiligheid boven legacy hebben. Die Android 4.1-dingen zijn zo lek als een mandje.
Maar dit is de reden waarom heel veel mensen hun iPhone niet meer willen updaten (ook in mijn omgeving hoor ik dit vaak terugkomen). Juist omdat hun ervaringen zijn dat ze problemen gaan krijgen met hun iPhone zodra ze een update uitvoeren.
Het zou Apple dan ook sieren om het net als bij Android (in ieder geval, zoals bij Samsung te doen bij oudere toestellen): security updates los van android versies updaten. Zo ben je wel ''veilig'' maar hoef je niet bang te zijn dat je een foutcode voor je neus krijgt, een traag toestel, een snel leeglopende accu en etc.
Ja het is leuk indien je een ios update krijgt met een shitload aan nietszeggende apps die je niet kan verwijderen gecombineerd met een toestel die onwerkbaar traag geworden is. Je hebt er alleen zo weinig positiefs aan, dus update die ouwe krengen alleen met security updates en problem solved.
Oké verkoopcijfers zouden omlaag kunnen gaan, maar ej, het gaat toch om de geweldige support zoals in de eerste reactie hierboven? :D

Vooral dit, is precies de reden waarom ik juist naar Samsung gegaan ben (vroeger begonnen met een iPhone 3G wat echt een schitterend toestel was, daarna de overstap naar Samsung (in die periode was Android echt slecht te noemen) tot de iPhone 5S weer iPhone gaan gebruiken, vanaf de iPhone 6 weer snel teruggegaan zonder enkele spijt)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 5 juni 2018 18:17]

Kip en ei. Bij de iPhone hoeft die legacy support voor apps niet omdat het os gewoon up to date is of gemakkelijk door gebruiker gemaakt kan worden.
De galaxy s4 kwam met Android 4.4, als je die nog wil gebruiken heb je nog die oude apps support nodig.
Tegelijkertijd de iPhone 5s. Die iOS 12 nu dus krijgt en waar gebruikers snel en gemakkelijk kunnen updaten.
Omdat de app bouwers (en Apple) ook vooruit willen. De iOS update cycle is veel sneller dan voor Android. Geen geneuzel met telefoonfabrikanten of carriers die zelf na 2 jaar ophouden met updates. Daarnaast, security; als app bouwer wil je de klantgegevens van je gebruikers echt niet op een systeem van 5+ jaar oud hebben. iOS 6 is al jaren geleden gejailbreaked (?) en je data is daar niet veilig op. Daarnaast: features, het leven is een stuk makkelijker geworden voor app developers, met bijv. Swift en Storyboards sinds iOS 6.

Lang verhaal kort, d'r is geen reden om achter te blijven.
Maar aangezien Android zo’n 90% van de markt bediend is het niet de normaalste zaak van de wereld.. Google zou écht eens moeten kijken naar het loswrikken van hardware support uit de kernel en minder zeggenschap geven aan fabrikanten en providers met betrekking tot updates!
Dat doet Google ook met Project Treble. Het is ook in het belang van Google dat mensen tevreden zijn over Android en dus ook een poosje kunnen doen met een toestel.

Vervolgens gaan hopelijk de fabrikanten van telefoons hier ook mee aan de slag. Dat kan nog wel eens wat lastig zijn, want die verdienen alleen maar als ze hardware verkopen. Een software update is voor hun toch grotendeels een kostenpost, met name zolang er nog geen Android telefoon fabrikant is die dit als unique selling point oppakt. Je ziet dit twijfel bijvoobeeld als terug in een uitspraak als "Treble zal de werkdruk voor onze technici verlagen, maar of het ook snellere updates oplevert, hangt af van de filosofie van smartphonemakers." van OnePlus-topman Carl Pei in een interview met Tweakers.

Hopelijk lukt het uiteindelijk om op alle platformen veel, lang en snel updates te krijgen dat zou goed zijn voor de consument!
Maar hoe lang horen we dit nu al? Ik heb dit nu al zoveel gehoord maar het gebeurt echter nooit. We zijn 2018 en nog steeds is maar 6% van de userbase op de laatste versie. Dat is een standaard wederkerend item sinds de eerste update van Android denk ik. En telkens hoor je dat Google met een initiatief start dat dit moet oplossen. Nu heet het weer Treble maar het grote probleem van Android is dat het een "open model" is. Iedereen van carrier tot fabrikant heeft er zowat zijn zeg over behalve de gebruiker zelf.
Anoniem: 708439
@monojack5 juni 2018 10:03
Android One, Android Go en de pixel modellen hebben allemaal al flink beter support dan gewend van Android.

Zitten nog niet op 5 jaar zoals iphone 5S maar wel 4 jaar wat ik best redelijk vind.
Ik meen me iets te herinneren van Android Silver (een jaar of 4/5 geleden)? Is een groot succes gebleken...
Waar haal je die 90% vandaan? Ik heb even gezocht en dat zijn vnl nieuwe verkopen. Gezien de lange support die Apple bied voor hun oudere telefoons, en de hogere bouwkwaliteit lijkt het me dat er meer iphones actief zijn dan dat cijfer.
Android is eerder ~80% van de markt.

Als je op website statistieken kijkt zal je veel meer een 50-50 verhouding zijn. Met Android toestellen is het waarschijnlijk minder fijn browsen. Zie bijvoorbeeld de statistieken van de uiterste internationale site Wikipedia. 20% iOS, 27% Android. Dus iets van 42:58 iOS:Android.
Mijn xiaomi mi3 heeft dit jaar rond January zijn laatste update naar miui 9 gehad. Sinds 2013 nonstop updates tot 2018 vind 5 jaar nog best wel lang, althans tot nu evenlang als apple.
Maar voor zover ik kan vinden zegt de MIUI versie nog niks over je kernel versie? Dan is het namelijk appels met peren vergelijken
Nee, dat is ook zo maar ik vind het fijn dat er nog steeds wat nieuwe features naar mijn mi3 zijn gepushed. In plaats van dat hij na een aantal jaar al achter wordt gelaten.
En dit is precies de fout die zo ontzettend veel mensen maken! Geen moer geven om kernel updates (of niet weten wat het is) terwijl die juist zo ontzettend belangrijk zijn voor de beveiliging! Het probleem is natuurlijk dat je er aan de voorkant niets van ziet en dat Google zijn best doet om apps compatibel te houden met oude firmware
Ik durf zelf niet te zeggen wanneer de laatste android security patch was uitgekomen? Of zit ik nu compleet verkeerd?
Edit- alleen dat bij mij xiaomi redmi note 4 laatste security patch komt uit maart dit jaar. Wordt periodiek gewoon gegeven dus ik ga er ook van uit dat mijn mi3 wel een geupdated security heeft, ook al blijven de grote fouten van de bepaalde android kernel aanwezig.

[Reactie gewijzigd door 21mikelores191 op 5 juni 2018 17:40]

Je laatste zin klopt, security patch != kernel update.. Patches zijn bedoeld om gaten te dichten in bestaande subsystemen
Oke, dankjewel in ieder geval weer wat geleerd :D
Maar welke Android versie draait ie dan?
Volgens mij 6.0? Dus ja echte updates heb je al een tijdje niet meer gehad..
Maar welke Android versie draait ie dan?
Volgens mij 6.0? Dus ja echte updates heb je al een tijdje niet meer gehad..
Dit klopt niet echt. Nieuwe functies en beveiliging kunnen gewoon gebackport worden naar oudere Android kernels.

Veel oude toestellen kúnnen simpelweg niet geupdate worden omdat fabrikanten als Qualcomm geen nieuwe drivers uitbrengen die werkt met nieuwe versies van Android voor hun oudere hardware. Het backporten en blijven updaten van de schil bovenop Android is dan het beste wat je kan doen, en dat doet Xiaomi.

Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat een iPhone nu €700 of zelfs €1000 kost. Het flagship van Xioami is net aangekondigd voor €500. En ook de goedkopere telefoons van tussen de €150 en €400 krijgen vaak één grote Android update en nog jarenlange ondersteuning via MIUI updates.

Bovendien was Android 6.0 de laatste écht grote update vanwege Android Doze. Wat is er nieuw in Android P? Een dashboard voor privacy? Nou zeg dat zal écht niet werken als je hetzelfde bouwt bovenop Android 6.0. 8)7
Soms zijn er ook lekker in een OS versie die niet gedicht kunnen worden door een simpele patch (dit was zo bij Android 4.4 en bij Android 5.1.1 met o.a. Stage Fright 1-3). Soms is echt een nieuwere versie van Android nodig om dit te dichten, helaas krijg je dit vaker niet dan wel bij 90% van de toestellen....

Features en UI porten kan natuurlijk en is leuk, maar dit zegt helemaal niks over de veiligheid van je toestel ;)
Dat is dus een van de dingen die je met de hoge prijs betaalt bij de aankoop van een nieuw toestel.
Inderdaad mijn iPad Air uit 2013 had ik geen ios12 verwacht ik zat er aan te denken te vervangen voor de iPad 2018.
Ik zie echter dat die gewoon ios12 krijgt dus super weer, kan ik gewoon een jaar langer door met de nieuwste iOS en mijn iPad Air.
Mijn vriendin heeft een iPad Air. Ik vind die veel te traag, voor nog geen 300 is de upgrade naar een iPad 2018 echt de moeite waard! En je krijgt nog 150 voor je iPad Air op Marktplaats.
iPad air is nog meer dan snel genoeg, ik doe ook elk jaar iOS er schoon op geen backup terug.

Mijn iCloud backups zijn nog geen 50mb, alleen iOS instellingen en contacten/agenda, hij gooit wel alle Apps terug maar zonder gegeven.
Wij hebben ook een Air, schone iOS 11.4 op gezet, maar dat ding is, hoewel niet echt traag, zeker niet meer zo snel als hij zou moeten zijn
Hangt van je gebruik af. Ik speel er soms een spelletje op als Final fantasy, Plague, ticket to ride. Daarvoor is de air nog altijd meer dan snel genoeg. En gewoon internet browsen en wat Office dingen aanpassen is ook vlot. Natuurlijk gaat de tijd tellen als alles sneller wordt maar hij houd zich nog altijd goed staande.
Nouja mijn ouders gebruiken hem vooral, maar het is meer het feit dat er een delay is met alles wat je doet, de app switcher openen gaat traag, apps openen gaat niet soepel, zelfs de youtube app wil niet lekker soepel werken
Ja, er is een kleine vertraging maar is dat nu zo erg vervelend? Dat heb je misschien met een nieuwe niet, dat zou kunnen. Mij maakt het niet echt uit. Een nieuwe iPad pro is weer een hoop geld en zoals ik aangaf is hij voor mij nog snel genoeg. Enkel heb ik een barst in herscheppen doordat de kat hem van de bank gooide.. het irriteert me al is het niet zo in het zicht. Ik vind het niet meer waard om er een nieuw scherm in te zetten. Dan koop ik inderdaad wel een nieuwe.
Ik vind het nog niet storend loopt allemaal nog redelijk soepel, wellicht niet zoals 5 jaar geleden maar zeker niet storend traag.
6 jaar volledige ondersteuning voor de 5S

Wat toen de duurste high end was ( hoop blah blah in 2013 )... blijkt nu duidelijk de goedkoopste high end... zelfs met een batterij vervanging.

De 6 van mijn moeder loopt als een zonnetje op ios 11 ( nieuwe batt ) op 12 loopt ie weer als bijna nieuw :) :)
Als je hem 6 jaar gebruikt zou ik hem eerder budget noemen dan high end, maar ik snap je punt. Persoonlijk zou ik alsnog liever elke 1-2 jaar een budget Android kopen. Dan heb atlijd een snel toestel dat up to date is en geen slijtage heeft.
*ik gebruik echter iPhone van werk, want is toch gratis.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 5 juni 2018 13:04]

Ik dacht eerst ook aan upgraden, tot ik zag dat het scherm niet gelamineerd is. Nu wacht ik wel ff tot de Pro’s wat goedkoper te krijgen zijn. :P
dat het scherm niet gelamineerd is, is voor reparatie wel weer goed. een losse digitizer kost zon 30 euro, maar ik zit ook nog te twijfelen tussen de pro en de 2018 ipad. zit nog te twijfelen of ik wel echt zo'n pencil nodig heb, aangezien je daar pas echt begint te storen aan de relatief grote afstand tussen digitizer en display. anders is de 2018 wel een betere keuze denk ik.
Kwa software is de ondersteuning van Apple prima, maar daar staat tegenover dat je steeds minder kunt repareren aan je apple spullen. Een kapot scherm van een iPhone 6S is gewoon 180 euro dokken als je een origineel wilt. De batterij gaat tegenwoordig ook niet lekker meer omdat alleen de accus van Apple zelf gezien worden in iOS. Ik heb zelf alleen maar Apple spullen maar daar zou Apple best eens beter mee om mogen gaan. Zorg gewoon dat er originele Apple onderdelen verkrijgbaar zijn.
Je krijgt tot eind dit jaar bij Apple gewoon een nieuwe batterij voor je 6S voor 29 euro. Kom daar eens om bij welke andere telefoon dan ook.
Bij andere telefoons noemen ze dat gewoon garantie
+ 13 euro verzendkosten.
Niet als je M langsbrengt
Ik vind het mooi dat ze de 5S nog updaten maar het mes snijdt aan twee kanten. De 5s heeft echt een accuduur van een halve dag met een frisse accu, dat was al zo toen het toestel nieuw was. Diegenen die beweren dat dat niet zo is gebruiken hun toestel maximaal 1 uur per dag...

Nu dat Apple minder conservatief zal zijn met de CPU zie ik alleen maar klachten die weer zullen komen van de gebruikers van deze toestellen: toestellen met slechte accu's die sneller zullen uitvallen omdat ze niet genoeg stroom aan de CPU kunnen leveren bij een bepaald percentage en dan de gebruikers die zullen klagen dat de accuduur nu helemaal naar de knoppen is...

Ik herinner mij de iPhone 5S op launch. Als ik wat Spotify luisterde offline en 1 uur op tweakers zat kon ik het met actief gebruik net geen 7 uur mee doen, dat is dus geen 7 uur screen on time maar 7 uur mixed gebruik van het toestel en standby.
Off topic: minder azijn drinken :)

On topic: ik betwijfel of mensen die niet upgraden per definitie meer uitgeven aan apps! Maar ook al verdient Apple nu niet direct aan gebruikers die geen nieuwe iPhone/iPad/Mac kopen, in de toekomst zijn gebruikers misschien sneller geneigd weer een Apple product te kopen ivm goede ervaringen in het verleden :)
Je snapt het niet. Apple hoopt op die manier ook mensen zonder geld aan te spreken. Waar belanden die oude iPhones? Dat worden in vele gevallen afdankertjes. Vele van zulke toestellen komen terecht in Afrikaanse of andere "zwakkere" economieën zoals India. Dat zijn toekomstige klanten voor Apple, sommige van die landen zoals India zijn rijzende sterren.

Verder is het ook nog eens goed voor het milieu. Dat mensen te snel van iPhone veranderen was vroeger een verwijt waar Apple goed heeft over nagedacht en iets mee gedaan heeft. Ik vind dat heel positief.
DND zit al jaren in iOS. DND wordt nu gewoon handiger.

En goed dat je aanhaalt van die 1ste gen iPad want Apple laat zien dat dat nooit meer zal gebeuren. Apple legt tegenwoordig heel hard op de focus op de gebruiker. Privacy, ondersteuning van oudere toestellen. Het zijn allemaal zaken waar de concurrentie het heel slecht in doet.
Geen woord over Dark Mode.
Volgens mij ook niks over 3rd party support voor dynamic app icons. Jammer dat ze wel zoveel aandacht besteden aan dat animoji.
Mijn neefje in het buitenland denkt er echter anders over.. Hij vindt die animoji helemaal de bom ;)
Dat is ook best een groot ding in het Apple eco model. Iedereen in het gezin moet nieuwe dingen hebben..
Ja wat dat betreft doen ze het wel slim, maar ik had toch gehoopt dat ze wat meer op de developer doelgroep zouden richten in dit soort presentaties. Ik vond het toch wel erg saai worden toen ze zelf zo'n figuurtje ging samenstellen met stickerpacks enz. Maar ik snap wel dat vooral kinderen dat erg leuk vinden :)
Doelstelling is kinderen maar je hebt ook veel grote kinderen.

Bohemian Rhapsody (Animoji Style)

Twitter ging helemaal los op dit soort zaken. Apple maakt er zelfs misbruik van in hun reclames:
iPhone X — Animoji: Alien — Apple
iPhone X — Animoji: Amigos — Apple
Dat is wel grappig tussen Apple en Google I/O. Memoij en iedereen vind het de shit, klappen als een gek, shortcuts voor Siri iedereen blij (staat mijlenver van Googles Assistent).

Google I/O, Assistent voert een volledig gesprek met een bedrijf, boekt een afspraak, milder ontvangst dan de slechtste update van Apple, zoals Stocks. Ik heb beide, maar nieuwe ontwikkelingen bij Apple zijn ver te zoeken. Zelfs pijnlijk te noemen.
Bij Android is men gewend om veel vrijheid en keuze te hebben, de ontwikkelingen daarvan zijn dan ook vaak een logisch gevolg. Om die reden klapt men ook niet als een stel domme schapen om elke nieuwe feature.

Bij Apple daarentegen zit alles stug en vast in het bestaande eco-systeem. Dat heeft ook z'n voordelen maar juist daarom wordt elke nieuwe toevoeging of verbetering waarmee men zich wat meer los kan wringen en vrijer kan bewegen met trompetgeschal bejubeld ;)
Ik krijg wel eens het idee dat er van die ouderwetse applaus gasten staan met van die lichtborden, APPLAUSE.

Maar klopt inderdaad, Android gaat zo hard dat de toffe zaken, zoals een Assistent die een afspraak maakt als "normaal" word ervaren. Siri viel mij heel erg tegen met de Shortcuts, ipv een beter begrijpende Siri, wat ze met Viv wilden is ver te zoeken. Maar ook de manier van spreken tussen de 2 bedrijven verschilt heel sterk. Apple is erg van de "nog nooit eerder vertoonde...bla bla..." <- ja op Apple inderdaad, maar het is al wel eerder vertoont maar dan op een ander platform. ;)
Ik ben altijd wel een beetje Apple "fan" geweest, maar heb ook een android telefoon dus ben bekend met beide kampen. Maar Apple brengt het denk ik beter. Ik moet wel bekennen dat ik steeds meer afkeer krijg tegen Apple. Voorheen waren ze ook veel op marketing gericht, maar waren de developer meetings echt voor developers. Nu is het een groot circus. Ik ben zeker voor meer diversiteit en dat soort zaken, maar die vrouw die die Animoji demo ging doen.. alsjeblieft zeg. Daarvoor neem je toch geen avondje vrij om zo'n stream te gaan kijken. Echt teleurstellend. Bij de vorige Google IO was het echt veel meer op de developers gericht.
Die MeMoji was echt bizar slecht. Maar de ergste vond ik nog de iStocks. iStocks, nu met nieuws.....***Wild geklap*** |:(
Helaas inderdaad. Had hier ook wel op gehoopt. Het leek er op dat ze wel de hint gaven.
Ik gebruik hier zelf dit voor:
General -> accesibility -> accesibility shortcut -> smart invert colors.

Drie keer home drukken en lichte scenes worden donker.

Allesbehalve perfect maar in ieder geval enigzins controle over lichte schermen.
Al heeft de nieuwe MacOS wel dark mode..

OT: daarom jailbreak ik mijn iphone ook altijd, eerste wat ik installeer is Eclipse waardoor alle apps dark mode hebben. Ik snap niet dat iets wat zo simpel is om te realiseren, iets wat mensen jaar op jaar graag willen op hun iphone, nog steeds niet in de software zit verwerkt..

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 4 juni 2018 20:39]

Waze op CarPlay.

Dat is mijn belangrijkste reden om de beta te downloaden tzt
Klopt, aanmelden gaat via beta.apple.com
Ben hier zooooo blij mee google maps en waze op carplay😁😁😁
Dit is inderdaad echt heel goed. Ik was aan het overwegen om een Sony AVX-100 aan te schaffen, maar geen google maps was echt de reden om het niet te doen.
Overigens heeft Flitsmeister ook al een Carplay app klaarstaan.
Waze moet zelf met CarPlay ondersteuning komen, niet Apple. Je zal dus moeten wachten op een nieuwe versie van Waze.
Waze heeft een tijd geleden aangegeven een carplay ready app te hebben maar dat die pending was in de App store. Aan de andere kant kan ik mij best inbeelden dat waze nog meer moet lijken op hoe Apple maps in Carplay eruit ziet. Spotify gebruikt ook dezelfde indeling/looks als Apple music namelijk. Kan wat werk aan de winkel zijn. Wel super mooi ik zat hier echt op te wachten! Alhoewel Apple maps ook niet echt slecht meer valt te noemen :)
De waze app was te zien (enkel als icon) op het grote scherm. Ik verwacht dat die update niet te lang op zich laat wachten.
https://www.theverge.com/...hird-party-maps-wwdc-2018

Zo hebben ook nog wel even tot september om het uit te werken....
Ik ben benieuwd hoe het sneller omhoog klokken van de processor samengaat met een verouderde batterij (bv. als je nog een 5S of 6 gebruikt), aangezien Apple sinds iOS 10.2.1 de processor juist terugklokt om piekvermogen te beperken als de batterijconditie is verminderd.
Dat de processorprestaties afhankelijk zijn van de batterijconditie zal met iOS12 niet veranderen, integendeel.
Dat snap ik, maar ze brengen het nu alsof oude apparaten apps zomaar tientallen procenten sneller laden. Dit is dus compleet afhankelijk van de leeftijd van je telefoon en de batterijconditie. Dit zal dus bij lang niet iedereen het geval zijn.
Er zijn wellicht ook software optimalisaties gebeurd..
Wat ze in de presentatie aangaven was dat de SoC eerder naar een hoger niveau schakelt, en dus eerder klaar is (en weer terug schakelt). Zou voor accu niet heel veel impact moeten hebben, omdat dezelfde hoeveelheid vermogen gevraagd zal worden (alleen eerder).
überhaupt is het de laatste jaren al moeilijk om de aangegeven 10 uur browser gebruik te halen met de iPhone 5S. Dus ik vraag echt af waar ze met die methode nog meer prestatie vandaan willen halen. Misschien iets van run-to-idle.
Als ze na 40% meer performance en 1 jaar extra support voor 5S de boel afgekapt hadden was het voor mij een van de beste WWDC's ooit geweest. Grouped notifications goed gejat, Workflow integratie super nice ben benieuwd wat voor API daar voor (bij) komt, betere snooze opties netjes. Betere Siri: eerst zien dan geloven maar hoop doet leven.

Voor de rest boeit het me (persoonlijk) verder tot nu toe niet meer zo. Hopelijk wat hardware aan het einde.

State of the Union straks niet vergeten!
Ja maar... Memoji's! :+ En Animoji's met tong-herkenning!
Ik denk dat dat voor mij toch wel het meest tenenkrommende moment was van de presentatie, blijkbaar zijn er echt veel mensen die dat he-le-maal geweldig vinden.
Ja, kijk maar eens hoe bizar populair die troep (stickers, animaties, konijnenoren) is “bij de jeugd”, zoals bij Snapchat enzo. Ik voel me gewoon ouderwets!
Ach tsja, in MSN Messenger, van "vroegah" uit mijn jeugd, interesseerde me al die grote smiley animaties ook al niet.
Grouped notifications hadden ze in iOS 9 ook al, alleen is dit eruit gehaald. Dus neem dat maar weer terug.
Damn support all the way vanaf iPhone 5s
Anoniem: 474132
@Xerxes2494 juni 2018 20:38
Yup, weer een jaartje "wachten" voordat ik mijn iPhone 5s uit 2013 (5 jaren) kan upgraden naar een nieuw model; zolang de iPhone 5s de laatste versie van iOS ondersteund zie ik geen reden te upgraden (zakelijk gebruik).

Het apparaat draait als een zonnetje en omdat iOS 12 een performance upgrade met zich meebrengt ben ik er van overtuigd dat het alleen maar vlotter gaat draaien.

Ongelooflijk, er zijn mensen een complete universitaire studie doorlopen (5 jaren) sinds ik deze iPhone heb en nog steeds wordt deze ondersteund door Apple. Chapeau Apple, Hut ab!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 4 juni 2018 20:39]

iPhone 5S als een zonnetje op iOS 11? Zoals die van zeer veel andere 5S gebruikers is ook mijn 5S - ondanks uitstekende batterij en volledige reset - een tergend trage slak geworden. Tot menigeens verbijstering mag er desondanks niet gedowngrade worden naar het supersnelle iOS 10... Hoe krijg/hou jij jouw 5S wel als een zonnetje draaiend op iOS 11? En wat mogen we nu als 5S gebruikers verwachten van iOS 12. Nu ja, slechter kan het er i.i.g. niet worden. Of de telefoon moet helemaal niets meer doen.
Bij mij valt het al bij al ook goed mee. Ik moet soms een seconde (max 2) wachten op mijn toetsenbord (bv bij het zoeken naar contacten), maar verder heb ik eigenlijk geen problemen met traagheid.
Anoniem: 474132
@Frisbee15 juni 2018 05:29
Herken dit totaal niet, misschien heb je een zware app op de achtergrond draaien? Overigens doe ik niets met social media (facebook, google, twitter etc.) dus kan zijn dat het daar in zit?
Alles start inderdaad een beetje langzamer onder iOS 11 op een iPhone 5S. Enige waarbij ik dat echt substantieel merk zijn de Siri functionaliteiten. Zoals het starten van de spraak assistent zelf, en de handige widget wat voorspelt welke apps je wil gaan opstarten, staat vrijwel altijd de juiste in, maar werkt nu pas na ruim een 1 seconde.

Aangezien ze het booten van de iPhone 5S weer net zo snel hebben gekregen al onder iOS 9 & 10, heb ik er volste vertrouwen in dat onder iOS 12 alles weer bijna als vanouds werkt.

De iPhone 5S reageert overigens in het geheel niet op de batterij toestand. Pas vanaf de iPhone 6 zit er die functionaliteit in dat als de stroom leverantie niet krachtig genoeg is, dat processor kort gas terug neemt (AMD doet zoiets bijvoorbeeld ook de laatste jaren op de desktop).
Inderdaad! De iPhone 5s wordt vanaf 20 september 2013 al verkocht. Ofwel... 5 jaar support!
6 jaar. iOS 13 komt pas eind 2019 uit. Dat is het moment van einde support, als ze dan de stekker er uit trekken.
Was er laatst geen iOS update voor veiligheid, ook voor Apple devices die al geen iOS updates meer kregen? Stond me iets van bij op ye olde iPad4.
iOS 10.3.3 was 19 juli 2017. Voor iOS 11 uitkwam, nee dus, er is niet recent een beveiligings update voor oude systemen zoals de iPad 4 uitgekomen. Zou het wel mooi vinden als ze ze nog wél een jaar beveiligings updates zouden geven.
Ik geloof dat er een patch was ooit voor iOS 5 devices nadat 6 uit was. Maar de eerste generatie iPad zat toen vast op 5.
Er zijn ook geen schokkende veranderingen in het OS
Al denk ik dat de batterij van de iPhone 5s wel sneller leegloop als de cpu sneller omhoog wordt geclocked.
Op bepaalde momenten sneller geklokt, dus minder wachttijd voordat je verder kunt. Dus dat bespaar je dan weer.
Als de batterij er 2x zo snel van leegloopt wacht ik die seconde liever :)
Tijdens die spurt een seconde meer verbruik, heel eventjes. Denk dat het weinig uitmaakt op het moment dat je 5+ sec moet wachten ipv de helft, staat je scherm/telefoon aan voor niets. Die beetjes zullen ook schelen in het totaalplaatje.
In die seconde verbruikt verbruikt ie misschien wel meer dan in dat kleine sprintje. Ze zullen het niet zo maken dat de accu 2x zo snel leeg is. Ze weten ook wel dat ze daar niet mee weg komen.
De soc die er in zit, zit in de mini 2 maar ook 3 en die is uit 2014.

Zou vreemd zijn als ze er voor kozen om een bepaald model met praktisch dezelfde specs wel te updaten, en een ander weer niet.
Wellicht kijken ze naar het gebruik van de apparaten, ik kan mij voorstellen dat een telefoon wellicht minder snel vervangen wordt dan een tablet.

Mijn moeder gebruikt mijn oude iPhone 5 nog (helaas net niet de 5s) en die werkt best wel prima. Ik had ook nog een oudere iPad liggen (de originele iPad 2) maar die is praktisch niet meer te gebruiken. Mijn vader gebruikt hem als digitale pupiter maar voor andere zaken duurt alles gewoon te lang.
digitale pupiter
Uh? Ah, een lessenaar, voor muziek enzo. Zal wel iets belgisch zijn.
Super nice inderdaad! Heb hem ca 2 jaar geleden verkocht, en heb sinds die tijd de 6s. Hoe presteert de 5s anno 2018 met iOS 11? Hoop dat die onder iOS 12 goed presteert. Heb ook het idee dat performancevermindering veel minder is als vroeger. Ik had een iPad 3, die was na 2/3 jaar zo traag dat ik dat ding bijna door de kamer wou gooien, ik heb hem verkocht en sinds die tijd een iPad air 2. Zowel mijn iPhone 6s, als de iPad Air 2 presteren gelukkig nog erg goed.
Niet supersnel maar zeker bruikbaar. De 5S heeft 1 GB aan RAM, een CPU die veel sneller is dan de 5 en een relatief klein aantal pixels. Een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de 5, de 6 was helemaal niet zo gek veel beter. Ik denk dat de 5S en de 6 er samen een keer uit gaan aangezien ze beiden 1GB RAM hebben tov de 2GB van de 6S generatie. Dat is nog steeds zo in de iPhone 8.

De iPad 3 had een te zwakke SoC voor het scherm. Dat ging vanaf iOS 7 fout, net zoals de iPhone 4 het er eigenlijk vanaf het begin een beetje zwaar mee had.
Klopt, bij de 5s was de chip ook 64bit i.t.t. de 5. En idd vanaf iOS7 had ik performanceisues op de iPad 3, maar het ging écht mis vanaf iOS 8.
Dom, een ongeïnformeerde reactie te geven.
Ik ben een Apple fan en dat is door deze keynote over iOS niet minder geworden.

Desondanks, het lijkt erop dat dit echt een tussenjaar is. Prachtig dat ze een jaar nemen om alle 64-bit-apparaten te versnellen, hoewel dat meer voordeel voor iPad dan iPhone-gebruikers zal hebben. Hoop dat die performance-verbetering het echt waard maakt, alle andere feature zijn heel erg nice-to-have, maar niet meer dan dat.

Al met al, het voelt als een adempauze, met verfijning, in plaats van een grote stap voorwaarts.
Nou... Ik werkte laatst weer eens met een iPhone 6 en dan merk je toch wel een aardig performance verschil met de X. Logisch natuurlijk, stuk oudere SoC. Als ze die echter versnellen zal het een stuk beter bruikbaar zijn en kunnen mensen langer doen met hun iPhone.
Nu is ie ook prima bruikbaar, daar niet van. Die mensen leggen natuurlijk ook 1000+ euro neer voor die boost :-)
Ja het ligt een beetje aan je gebruik natuurlijk. :)
Als hij nu al snel zat voor je is dan zal het enkel beter worden. Vind je hem nu op het randje en twijfel ja, dan zorgt deze update er misschien voor dat je hem toch nog mooi ff een of twee jaar extra kan gebruiken.

Eventueel mooi nog even voor eind December van dit jaar gebruik maken van die aanbieding van Apple om voor €29 een nieuwe accu in je telefoon te laten zetten. iOS 12 + nieuwe accu is dan misschien nog wel een jaar of 3 extra plezier van je toestel. Dat zijn de betere cijfers in dat geval, want de apparaten zijn duur zat inderdaad. :P
Denk dat je batterijtje swappen veel scheelt. Heb al een paar mensen in de omgeving die niet echt problemen hadden, maar toch die batterij hebben laten vervangen, want goedkoop en ding toch al paar jaar oud. Die vonden het toestel ineens veel sneller. Die zijn denk ik over tijd steeds meer gaan cappen/throttlen. Als dat elke paar maanden x% achteruit gaat, dan merk je dat niet zo snel.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 4 juni 2018 22:10]

Zakelijk kom je tevens ook vaak nog de 5s tegen en die is zelfs nog ouder. waarbij je al ervan uit kan gaan dat deze gebruikers langer met hun telefoons doen. Daarnaast een telefoon uit 2013 ondersteunen, dit zie je helaas niet terug bij android....
Vanaf de iPhone 6S zit er NVME geheugen in dus dat kan meer de reden zijn van de performance verschil.
Heb de iOS12 developer er nu op mijn 6S en moet zeggen de snelheid van apps openen gaat een behoorlijk stuk sneller. Dit is de eerste beta versie en die zal nog aanzienlijk worden verbetert.
Ben ik denk ik wel heel blij dat ik de batterij van mijn iPhone 6s Plus vervangen heb als ik zo de performance gains van iOS 12 mag geloven.

En noem me gek of een idioot, maar heb de iPhone X weggedaan omdat ik het snelheidsverschil niet ervaarde i.v.m. dezelfde 6s Plus met nieuwe batterij.
Bron: eigen ervaring en zie deze: https://youtu.be/e1zxlilnK0c
De 6S generatie draait ook gewoon nog prima, laat staan na een update die - als ik het mag geloven - dingen weer wat strakker maakt qua performance. Ik wacht op een SE sized iPhone X. Hele grote telefoons doen me niks, ik pak liever een iPad thuis.
Als je bijvoorbeeld veel de browser gebruikt; het is erg lastig voor websites om van meer dan ~10mbit/s gebruik te maken bij het inladen van websites. Kan je nog een super computer op je bureau hebben staan, heeft gewoon te maken met het aanvragen van de onderdeeltjes van de webpagina.

Dus afhankelijk van wat je er mee doet zal je niet erg veel verschil merken van een meer dan 2x zo snelle iPhone.

Ben er daarom ook wat skeptisch over dat al die moderne Progressive Web Apps 'de wereld gaan redden'.
Het belangrijkste Tweakers nieuws wordt niet vermeld!
SHORTCUTS APP

In what might be a dream for power users, Apple is introducing a new Shortcuts app that lets users string together multiple actions that can be triggered by a single, custom Siri request. This, again, is something similar to what Google and Amazon are already doing with their respective digital assistants. But a dedicated Shortcuts application will help get users trying out this new functionality as soon as iOS 12 ships.

Automatisering op de telefoon!
Het lijkt sterk op wat Workflow al deed. Ik ben benieuwd of we nieuwe API's krijgen of betere integratie.
Mooi dat je het uitlicht, maar natuurlijk stond het wel in het artikel
Digitale assistent Siri krijgt de mogelijkheid om te communiceren met elke app. Ontwikkelaars kunnen aangepaste commando's invoegen in hun app, waarna gebruikers die kunnen gebruiken in Siri. Apple noemt dat Shortcuts. Gebruikers kunnen de Shortcuts-app ook eigen acties aanmaken in een interface die enigszins doet denken aan If This Then That.
Mijn excuses, niet goed gelezen inderdaad.
Vergeet vooral het openstellen van Carplay niet! Dat is echt een vooruitgang. Als je, zoals ik, een auto hebt met Carplay en een iPhone is het echt naar dat je alleen Apple Kaarten kunt gebruiken. Het is prima werkbaar zolang je verbinding hebt, maar bv een offline Sygic is in sommige gevallen veel handiger. Ook heeft bv Sygic meer functies zoals snelheidsaanduidingen.

Dat was echt een gemis en heel fijn dat het opgelost wordt!
Nu wel afwachten of Sygic het ook gaat ondersteunen. Zal wel een in-app aankoop worden als ze dat gaan doen gok ik.
Ze geven aan dat ze het niet mogen nu. Kan me niet voorstellen dat het een extra aankoop vereist, ze hebben het aantal aankopen juist verminderd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee