Cooler Master introduceert aio-waterkoeler met twee pompen

Cooler Master heeft tijdens de Computex-techbeurs in Taiwan een reeks nieuwe koelers aangekondigd waaronder een nieuw model in de MasterLiquid-serie van aio-waterkoelers. Het gaat om een dualpump-model.

De aanwezigheid van twee pompen bij de MasterLiquid Dual Pump AIO moet volgens de fabrikant de doorvoersnelheid van de koelvloeistof en de druk op het koelblok vergroten. Dit zou voor snellere dissipatie van de cpu-warmte dan bij traditionele koelers zorgen. De prijs en verschijningsdatum zijn nog onbekend.

Opvallend is de MasterLiquid Maker 240 New Edition. De fabrikant heeft voor deze versie het reservoir voor de koelvloeistof aangepast en een pomp toegevoegd die voor een draaikolk zorgt. Rgb-verlichting maakt dat dit effect goed zichtbaar moet zijn in behuizingen. De MasterLiquid Maker 240 New Edition verschijnt in oktober voor een prijs die in de VS tussen 300 en 350 dollar ligt.

MasterLiquid Maker 240 New Edition

De MasterLiquid ML240P Mirage is een wat traditioneler aio-waterkoeler. Cooler Master heeft een transparante cover gebruikt voor zicht op de impeller. Daar omheen zijn acht rgb-leds geplaatst. De prijs bij verschijning in juni is 140 dollar.

Cooler Master introduceert ook de MasterAir Maker 3DVVC. In plaats van traditionele heatpipes heeft deze koeler een vapor chamber in een U-vorm met aan weerszijden aluminium vinnen en twee 140mm-ventilatoren. Voor deze luchtkoeler voor cpu's moet de consument tot december wachten, hij kost dan 130 dollar.

Voor smallformfactor-systemen brengt Cooler Master de MasterAir G200P en G400P aan. De G200P met twee geïntegreerde heatpipes heeft een hoogte van 39,5mm en de G400P met vier heatpipes meet 58mm in de hoogte. Beide modellen komen met een 92mm-ventilator. Ze verschijnen in augustus voor 40 dollar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-05-2019 • 15:55

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Dit strookt een beetje tegen mijn aquarium ervaring in. Ik weet niet wat voor rendement ze verwachten, maar de snelheid van de 2 pompen word niet opgeteld, dus het water stroomt niet harder.

En water wat niet langs de eerste motor komt.... komt ook niet langs de 2e. Dus er word ook niet MEER water verplaatst.

Het zal allicht wat schelen, maar in al mijn jaren aquarium ervaring heb ik nog nooit iemand 2 pompen achter elkaar zien plaatsen om serieus meer water te verplaatsen.

Iemand uitleg van de techniek die ze hier gebruiken?

(of het moet zijn dat ze niet achter elkaar staan maar allebei een los circuit naar de radiator hebben?)

Edit: zover ik kan vinden staan de pompen in serie...

Edit2: LOL dat 2e plaatje wil niet echt helpen @Olaf :D... ik snap nog niet waar je nu de slangen aansluit. Heb je nog meer plaatjes? (ik snap niet eens waar ik naar kijk bij dat RGB plaatje)

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 28 mei 2019 16:37]

Ik krijg de indruk dat het doel hiervan meer is om Asetek pomp-patenten te ontwijken.
Precies, het zal eens tijd worden dat die gaat verlopen.
Gelukkig is dat hier in NL al afgeschoten:
Linkje
Patent troll.
Zou vreemd zijn want Asetek heeft net het hoger beroep verloren wat ze tegen Coolermaster hadden aangespannen.
edit: van de buren

[Reactie gewijzigd door Hakker op 28 mei 2019 16:30]

Ja maar aan zoiets werk je natuurlijk best wel een tijdje he. Dit was een lijntje "voor het geval dat". Ik denk dus ook dat, nu ze het juridisch hebben gewonnen van Asetek, dit proefballonetje ook in de prullenbak zal belanden. Zal niet voor het eerst zijn dat nieuwe/tegendraadse tech op Computex niet verder dan showmodel komt.
euhm de rechtzaak loopt al sinds 2015. Dit was een hoger beroep nadat Coolermaster de eerste zaak al had gewonnen.
Hoe de techniek werkt weet ik niet. Maar bij mijn loop merkte ik weldegelijk een verschil in druk.

https://martinsliquidlab....tup-series-vs-parallel/3/

@Yorick90
En serie is hier dus de betere keuze voor watercooling

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 mei 2019 16:34]

Je moet in serie perse dezelfde pompen gebruiken en je kan PMW op de pomp alleen gebruiken als beide pompen dezelfde draaisnelheid hanteren. Als de ene pomp sneller dan de andere gaat draaien, sloop je je pomp (cavitatie). En als ik bij martinslab kijk heeft hij dit niet gedaan (2 verschillende pompen). Serie levert veel meer complicaties op lange termijn. Het klopt wat je zegt; je hebt meer druk (=NPSH/Opvoerhoogte), maar de oplijning is niet goed geweest als je bij parallel te weinig profijt hebt gehaald.
Parallel; hogere flowrate
[img]https://www.engineeringtoolbox.com/docs/documents/636/pump_parallel.png[/img]
Serie; hogere druk en klein verschil in flowrate
[img]https://www.engineeringtoolbox.com/docs/documents/636/pump_serie.png[/img]
In fabrieken worden bijna alle pomp opstellingen parallel uitgevoerd en dat is niet zonder reden ;) overigens zijn dit ook dezelfde pompen

[Reactie gewijzigd door Yorick90 op 28 mei 2019 17:03]

Persoonlijk vermoed ik ook meer dat het een combinatie is van andere werkpunten selecteren op een parallel combinatie. Als je beide pompen iets meer dan de helft van het originele ontwerp laat doen op hogere druk, heb je wel de (hoe miniem ook) voordelen die ze nu marketing technisch heel groot maken.

Al zouden ze dan beter gewoon meteen naar een mini-compressor kunnen gaan en gewoon een warmtepomp principe kunnen toepassen... een compressor + drukventiel gaat ook niet zoveel meer duurder zijn na dit verhaal....

Overigens in serie kan wel en wordt ook vaak gedaan, maar dan praat je toch stiekem eerder over lange afstanden en druksensoren die met regeling de cavitatie voorkomen (en dat zal hier niet in zitten). Altijd leuk als er een utiliteitsbouw adviseur langskomt die schrikt van hoe vaak die pompjes in serie staan bij tuinbouw projecten (want... kassen zijn namelijk heel kort en compact qua techniek in hun ogen)
De autheur van dat stukje geeft het prima weer

" I would also advise that dual pumps is not something that will normally net large measurable temperature gains, it’s generally reserved for those that are in search of that last degree in performance"

Wat was jouw persoonlijke rendement in temperatuur dan?
Tempratuur was minimaal. Maar beide pompen op 2% idle en 6% normaal en 8% full load laten draaien zorgden er voor dat mijn systeem met een i5 4570k OC naar 4,8 ghz met een OC r9 290 zorgden er wel voor dat ik niets hoorden onder full load(480 420 en 240 rad). En de temps bleven acceptable. Met 1 lukte dat niet.
Dat is wel een goed punt.

We plaatsen al jaren meerdere ventilatoren om ze langzamer te laten draaien. Daarmee is de boel stiller.
Wellicht is dat ook een argument voor meerdere pompen in je systeem.
Dat weet ik wel zeker. Alleen of dat argument ook op gaat in een kleine AIO loop betwijfel ik.
Of je kiest een stillere pomp. De nieuwe modellen zijn werkelijk stil.
Ik ga zelfs 3 (Eheim 1250) pompen gebruiken, niet direct achter elkaar trouwens. Tactisch in de loop geplaatst voor mijn wand waterkoeling.
In de waterkoeling is het bij een lange of ingewikkelde loop (met veel weerstand er in dus; bochten, 90 graden fittings, blocks, radiatoren etc) wel vaker dat mensen een dubbele pomp gebruiken om de druk hoog te kunnen houden en voor de redundancy. Al lijkt me de weerstand van de 'closed loop' in de AIO niet echt noemenswaardig..maar ik ben benieuwd naar de prestaties :)

[Reactie gewijzigd door kipsofthemud op 28 mei 2019 16:11]

Check, maar zou je dan niet liever de pompen op 2 plekken in je systeem willen, of eigenlijk eentje voor en eentje na het reservoir.. ?

Dan krijg je wel druk in je systeem, maar dat moet niet uitmaken.
Natuurkunde voorspeld dat dat niet zo is. Waar je de pomp ook zet, zolang de pijpjes maar groot genoeg is en de vloeistof niet te comprimeren is maakt het werkelijk niets uit. Alleen de weerstand in het circuit maakt iets uit. En met een tweede pomp maak je de inherente weerstand ALTIJD hoger en je zal meer energie moeten gebruiken om die weerstand te overwinnen. Dus met een tweede pomp win je niet 100% aan druk maar slechts 83% (bij een zeer goede pomp). Een enkele grotere pomp is ALTIJD meer efficient (maar natuurlijk nooit zo bling, zeker als er ledjes in zitten!!!!!).

Is er dan geen tweaker meer die iets van natuurwetten weet? Voor mij was dit eerste jaar HAVO in 1972. Ik kan me niet voorstellen dat modern onderwijs dit soort basis principes niet onderwijst. Maar de reacties hier doen het ergste vermoeden.
Het ligt er aan of Cooler Master de pompen in serie of in parallel heeft uitgelijnd. Een hoger volume debiet (vloeistof verplaatsing) wordt verwezenlijkt door een parallel schakeling. Dus 2 pompen die simultaan het systeem aanvullen. Als de pompen in serie worden uitgelijnd verhoogt dit alleen de opvoerhoogte (NPSH), dus dit is om de weerstanden te overwinnen van de loop (bochten, koelblokken, radiators, rechtopstaande buizen, etc)
Dus ik ga er dan vanuit dat CM gekozen heeft voor een parallel uitlijning :)
Het ligt er aan of Cooler Master de pompen in serie of in parallel heeft uitgelijnd. Een hoger volume debiet (vloeistof verplaatsing) wordt verwezenlijkt door een parallel schakeling. Dus 2 pompen die simultaan het systeem aanvullen. Als de pompen in serie worden uitgelijnd verhoogt dit alleen de opvoerhoogte (NPSH), dus dit is om de weerstanden te overwinnen van de loop (bochten, koelblokken, radiators, rechtopstaande buizen, etc)
Dus ik ga er dan vanuit dat CM gekozen heeft voor een parallel uitlijning :)
Ik hoop het ook, dat zou ook uit het oog van de betrouwbaarheid beter zijn. Als er dan eentje stuk gaat ben je niet direct al je koeling kwijt maar kun je nog een tijdje door draaien op lagere snelheid.
High Availability voor koelers :)
Ik denk dat als je het in een gesloten circuit bekijkt er netto meer flow zal zijn:
de pompen gecombineerd zullen een hogere statische druk genereren, als ik me niet vergis.
een hogere statische druk in eenzelfde circuit zal bij dezelfde weerstand leiden tot een hoger verplaatst volume.
Wat ik niet begrijp is dat er geen/nauwelijks submerged/dompelbare pompen te vinden zijn. Een pomp verend gemonteerd in water zal de geluidsproductie ten goede komen, een van de hekelpunten van veel pompen. Er zijn "stille" pompen, maar die zijn pas écht stil (sub 15~20dB) bij lage toerentallen.

In dat gebied wil je waarschijnlijk liever een luchtkoeler met stille ventilator. Scheelt een hoop geld en presteert waarschijnlijk gelijk.
Extra pomp kan handig zijn mocht een pomp stoppen met werken, alleen een meerwaarde van twee pompen anders dan dat kan ik helaas niet vinden.

Misschien twee pompen op een lager toerental i.p.v. 1 snelle pomp? net zoals fans kan het voor een stiller ervaring zorgen kan ik me voorstellen.
In mijn opinie , puur marketing 2 pompen , no way dat het veel zal uitmaken.
Bij waterkoeling is het water overal bijna dezelfde temperatuur op een paar graden verschil mss juist na het koelblok. Het water warmt op tot een bepaalde temperatuur waar er een balans ontstaat tussen warmteafgifte en opname en dan blijft die temperatuur behouden. Als het water uit het koelblok komt is het niet opeens 10° minder warm...

Denk dat je idd, zoals een paar mensen hier reeds gezegd hebben, meer kans op defect hebt. De 1ste pomp kan de 2de kapot maken en je hebt sowieso meer kans op falen van een pomp als er 2 zijn.

Als er meer water in je loop zit is het meer aangeraden een zwaardere pomp te nemen dan 2 in serie , met nadeel van geluid ...
waterkoeling op zich is marketing. Doet het niet significat beter dan ordinaire luchtkoeling.
Dat is waar, high end air coolers zijn idd gelijkwaardig tenzij er een custom waterkoeling gebruikt wordt. Natuurlijk ligt betere prijs dan wel in kamp aircooler :)
Kan ik mij geheel in vinden, ik ben pas verschil gaan merken toen ik een aparte koeltoren die bijna net zo groot is als mijn eigen behuizing ben gaan gebruiken.
Daarvoor had ik een high-end luchtkoeler en heb ik kort een gesloten waterkoeling gebruikt.
waterkoeling op zich is marketing. Doet het niet significat beter dan ordinaire luchtkoeling.
Wel iets beter, maar het is vooral prettig omdat je niet meer zo'n lomp zwaar blok op je CPU en aan je mobo hebt hangen, wat gewoon een stuk prettiger werkt en installeert, en hoewel ik veel mensen heb horen klagen over geluid van de pomp, is het bij mij ook een heel stuk stiller dan een luchtkoeler. Kortom, niet alleen maar marketing.
zie mijn onderbouwing voor luchtkoeling hier

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 29 mei 2019 01:12]

Haalt niet al mijn aangehaalde punten onderuit, dus nog steeds, het is niet alleen maar marketing. Ik prefereer nog steeds een AIO omwille van aangehaalde punten. Die ene decibel of graad celcius meer tov de lomp grote en zware Noctua, die als enige Air cooler de AIO's voorbij streeft, neem ik dan wel voor lief.
jij hebt het vooral over persoonlijke voorkeuren. Maar over feiten qua performance en geluid is luchtkoeling duidelijk beter en goedkoper. Ik moet ook nog een datacenter tegenkomen die waterkoeling toepast en die zullen als eerste switchen als er ook maar een gram voordeel zou zijn.
Ik zie alleen die specifieke Noctua beter presteren eigenlijk, en dat dan ook nog maar nipt; het is niet zo dat luchtkoelers in zijn geheel veruit beter zijn dan waterkoelers omdat net dat ene model van Noctua beter presteert, wat jij hier lijkt te stellen. Er zullen ook genoeg waterkoelers die het beter doen dan luchtkoelers, behalve dan die Noctua. Dan komt het dus op een persoonlijke voorkeur aan, en kies ik inderdaad een AIO en neem ik die 1 a 2 decibel en graad celcius die Noctua beter draait wel op de koop toe. Wat een datacenter toepast aan koeling vind ik niet echt te vergelijken met de situatie voor een consument in een enkele PC.

[Reactie gewijzigd door Kubrix op 29 mei 2019 02:35]

Wat een datacenter toepast aan koeling vind ik niet echt te vergelijken met de situatie voor een consument in een enkele PC.
het is toch wel overduidelijk dat grote bedrijven de kosten/efficientie qua koeling een grote kostenpost is en direct zullen switchen als waterkoeling beter of goedkoper zou zijn ?

ja want andere luchtkoelers zijn zo veel anders dan een Noctua 8)7 , het is een fan, geen rocketscience he.
Er zullen ook genoeg waterkoelers die het beter doen dan luchtkoelers, behalve dan die Noctua
noem er eens eentje dan ?
het is toch wel overduidelijk dat grote bedrijven de kosten/efficientie qua koeling een grote kostenpost is en direct zullen switchen als waterkoeling beter of goedkoper zou zijn ?
Zo'n datacenter vergt een hele andere aanpak mbt tot koeling joh. Dat snap je hopelijk toch wel? Dat heeft totaal niets met consumenten lucht- of waterkoelers te maken.
ja want andere luchtkoelers zijn zo veel anders dan een Noctua 8)7 , het is een fan, geen rocketscience he.
Ja, dat zijn ze inderdaad. Andere luchtkoelers kunnen niet tippen aan de Noctua's. Het is niet voor niets dat dat bedrijf zo geprezen wordt om hun koelers. Als ze hetzelfde zouden zijn als alle anderen, zou dat niet gebeurd zijn.
Noem er eens eentje dan?
Dat ga ik niet allemaal voor jou uitpluizen; ik heb wel wat beters te doen. Sowieso heb jij je oordeel toch al klaar, dus wat schiet het op? Feit is dat veel sites elkaar tegenspreken over de prestaties van dezelfde producten met uitzondering van die ene Noctua, en ik ben nog niet veel benchmarks tegengekomen mbt koelers, afgezien van jouw ene grafiekje uit 2017.
Dat ga ik niet allemaal voor jou uitpluizen
je bent nogal stellig in je opmerkingen maar nu moet je het ineens allemaal Uitpluizen ? LOL
[...]

je bent nogal stellig in je opmerkingen maar nu moet je het ineens allemaal Uitpluizen ? LOL
Ja, ik heb verschillende sites bekeken, maar ben geen enkele benchmark tegengekomen; wel veel tegenstrijdige berichten over en weer. Een site sprak over de geweldige prestaties van de Noctua, en in een ander artikel meldde diezelfde site dat de Noctua zelfs kon tippen aan AIO's mbt koeling en geluidsniveau. Jij bent ook heel stellig, maar jouw ene benchmarkgrafiekje is ook niet allesbepalend, dus ja, dan kun je wel bezig blijven. Veel plezier nog.
en vervolgens kun je geen enkele site noemen ....
jij ook nog veel plezier ;)
Het is moeilijk voor je kennelijk. Ik zal je even een zetje geven. Succes ermee!

http://lmgtfy.com/?q=cpu+...id+cooler+benchmarks+2019
grappig hoor. Kennelijk nog steeds geen onderbouwing voor je argumenten gevonden.
Je weet hoe een forum werkt he? Argumenten met enig bewijs uitwisselen. Daarna kun je kijken of je daarmee redelijkerwijs elkaars argumenten kunt weerleggen of we komen ergens in t midden uit. Ik ben de beroerste niet.
Vrij simpel concept
De onderbouwing van mijn argument dat vele sites tegenstrijdige dingen zeggen zit hem in die link. Wat die links stuk voor stuk zeggen ga ik niet allemaal voor je spoon-feeden; dat mag je lekker zelf gaan lezen.

Het hele punt is dat je niet tot een conclusie kunt komen op basis van wat een site aan benchmarks of pro's en con's overlegt. Dat is ook geen 'bewijs'.

Net zo min als onderstaande link waarin wordt gezegd:
1. High-end liquid coolers can achieve better temperatures than the best air coolers can

If you want the absolute best cooling potential possible, you’re going to want to go with a liquid cooling setup. And, more specifically, a custom-loop liquid-cooling setup.

After a custom-loop liquid-cooling setup, the next best option (regarding pure cooling performance) are high-end AIO coolers.

However, it’s important to note that even the best high-end AIO coolers are only able to provide a small-to-moderate performance edge over the top air coolers.
Verder is dit gedeelte van Tweakers.net geen forum maar een nieuwsafdeling, waarop je met commentaar kunt reageren, en heb jij je oordeel toch al klaar, blijkens je reacties hier. Jij bent er heilig van overtuigd dat air coolers vele malen beter zijn dan AIO's en dat AIO's puur marketing is. Mij ga je daar echter niet mee overtuigen, dus gaan wij nooit ergens in het midden uitkomen.

https://techguided.com/liquid-cooling-vs-air-cooling/
ben je hier nog steeds?
Probleem is voor mij die standaard fans. Ik ben terug gegaan van een AIO naar een luchtkoeler. Had een Corsair H100i. Naar mijn idee was dat destijds (aantal jaar terug) zon beetje het beste dat geld kon kopen op AIO gebied. de enige concurrent was de kraken X60. (die triple fan en 140mm dingen kwamen later dus misschien gaat mijn verhaal niet op als je die erbij betrekt)

Voor een niet misselijke 140 euro kocht je dus die corsair met 2 120mm fans erop die ik zelf nog niet in een 30 euro behuizing zou meegeven. Zon ontiegelijk kabaal. Die pomp hoor je niet dus dat is irrelevant. Dus ik heb later 2 noctua NF-F12's op die radiator gezet. Dat hielp enorm. Laten we zeggen dat de koeler op dat punt niet meer over de videokaart heen kwam. Nice zou je denken.

Maar nu komt het. Dat ding heeft me dus eerst 140 euro gekost en later nog eens 2 keer 20 euro voor die noctua's. Dus 180 euro om een (acceptabel) stille AIO te hebben.
Kijk ff mee kerel: pricewatch: be quiet! Dark Rock Pro 4
Voor dat geld koop je letterlijk 2 dark rock pro4's. (en nog genoeg voor een pilsje nadat je klaar bent met in elkaar zetten)
Het is niet het montagegemak. Het is namelijk een stuk eenvoudiger monteren dan die hyper212 die er nu opzit. Niet die pomp. die hoor je niet. koelvermogen ook niet. Maar wat die handel kost. En als ik het vergelijk met de hyper212 die ik nu in die kast heb zitten van verklaar ik mijzelf voor gek. want de verschillen zijn minimaal maar het kost nog minder dan een kwart van die corsair.
Ik vond de standaard fans van mijn model toen ook erg luidruchtig, maar dat kwam in mijn geval doordat ik ze in eerste instantie softwarematig niet aan kon sturen en ze standaard op de hoogste stand bleven blazen.
In een compacte behuizing kan een waterkoeling toch een betere oplossing zijn?
Anoniem: 310408
@Tetraquark28 mei 2019 20:12
Onzin. Met waterkoeling kan je de warmte meteen buiten de kast krijgen, met luchtkoeling verwarm je de lucht in je kast en moet je die warmte in een tweede loop afvoeren. Dat is een duidelijk significant voordeel. Ik heb nooit begrepen waarom je wilt koelen door de lucht in een min of meer gesloten kast te verwarmen. Daarom zie je zoveel kasten met meerdere 12 cm fans. Kunnen allemaal weg als je de warmte naar buiten verplaatst.

Ben het met je eens dat twee pompen marketing is, er is gewoon geen enkele natuurkundige reden dat twee pompen beter zou zijn dan een pomp. Een extrapolatie is soms nuttig.... Als twee pompen beter zijn dan een, zijn tien pompen dan nog beter?

Maar zolang er lampjes in zitten en het beweegt, zijn veel tweakers al lang blij. Maar dat heeft meer met bling te maken dan met natuurkunde. Een simpele waterloop die de warmte van de CPU en GPU naar buiten brengt plus de fan in voeding is zelfs voor een zeer high end model op dit moment voldoende.
vrij duidelijk debunked door een uitgebreide test van Linus Tech Tips waarin lucht en water werd vergeleken
https://youtu.be/23vjWtUpItk?t=395
met luchtkoeling verwarm je de lucht in je kast en moet je die warmte in een tweede loop afvoeren
zelfs bij Puget Systems gaat voorkeur uit naar luchtkoeling. Daar testen ze zeer uitgebreid de performance en zelfs met infraroodcameras hoe de hitte het beste afgevoerd worden.
https://youtu.be/ph-uq_B5TSI?t=3193

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 29 mei 2019 01:12]

Toch is het belangrijkste aan een goede koeling het beginpunt waarbij de snelheid van de warmte afgifte het meest bepalend is voor de temperatuur die je op je pc ziet. Wat dus bij het koelblok begint. Als daar een hogere doorvoersnelheid zit met meer druk (mits uiteraard het interne ontwerp ook uitstekend is) kan de hitte sneller van de cpu naar het water.
Om het wateroppervlak te vergroten zit er een bepaalde structuur in het blok, kan me voorstellen dat ze met een hogere druk een fijnere structuur kunnen maken (als ze dat uiteraard gedaan hebben) zodat je toch snellere warmte afgifte krijgt. Het zal niet extreem schelen lijkt me, maar alles is niet slechts afhankelijk van de temperatuur van het water. Daarom hebben bijvoorbeeld koelpasta ook invloed op de uiteindelijke cpu temperatuur. Hoe sneller de hitte weg kan hoe beter.
Maar geloof wel dat het waarschijnlijk niet zóveel verschil uit maakt, tenzij in een normaal AIO koeler de pomp en koelblok al slecht presteren tegenover deze onderdelen los en van duurdere kwaliteit.
En of het qua geld uit maakt vraag ik me ook af (of geluid)
Nou ben ik geen water-expert, maar als het sneller rondpompt dan heeft de radiator toch minder tijd om het water te koelen of zie ik dat fout? :?
Ja idd was ook mijn gedacht ... er moet toch tijd zijn om warmte over te laten gaan, als het te snel stroomt , lijkt me dat het slechter wordt. Natuurlijk is dan de kunst om de juiste snelheid te vinden waarbij de warmteafgifte het efficiëntst is.
haha 130 euro voor een luchtkoeler, zijn ze helemaal gek geworden?
Ligt natuurlijk er aan of hij door de enkele maar hele brede heatpipe een stuk beter presteert dan 6+ heatpipes bij elkaar. Maar prijs is wel hoog.
Ben ik de enige die: "moet volgens de fabrikant de doorvoersnelheid van de koelvloeistof en de druk op het koelblok vergroten" lees als: "maakt de kans op lekken des te groter" ??
Mijn enige ervaring met een AIO-waterkoeler (van BeQuiet) was niet bepaald een goede (klein lek van koelvloeistof aan radiator en veel te laat opgemerkt -> MB, CPU, HD moeten vervangen)…
BTW: mijn aircooler die ik nu heb is veel beter (en goedkoper)

[Reactie gewijzigd door GillisB op 28 mei 2019 17:32]

Voor dat geld kan je toch gewoon een custom EK set kopen? Presteerd ook veel beter vermoed ik. Heb ooit voor mijn set (360mm 4,5cm + pomp en cpu block) iets van 320 betaald.

En 2 pompen? Ok, als je loop erg lang is, veel blokken en 90graden stukken. Ok, dan kan ik het wel begrijpen. Maar dan is de 2de pomp vaak ergens halverwege de loop. Nu lijkt het erop dat ze vlak achter elkaar staan geschakeld. Zie er niet echt de toegevoegde waarde van in.

Waterkolk? Zal een lekker geluid opleveren.

RGB? Dit is 100% smaak, maar niet de mijne. zolang het maar uit te zetten is.


Al met al denk ik dat dit meer voor de "show off" personen zijn die lekker makkelijk hun systeem kunnen pimpen.
Je wilt toch dat het verschil tussen de inkomende en uitgaande water "groot" is? Immers moet het water de tijd hebben om de warmte op te nemen.

[Reactie gewijzigd door Miglow op 28 mei 2019 21:46]

Anoniem: 310408
@Miglow28 mei 2019 20:30
Je wilt toch dat het verschil tussen de inkomende en uitgaande water "hoog" is? Immers moet het water de tijd hebben om de warmte op te nemen.
Je voert zwijnen met parels Miglow. Volgens Coolermaster is een verhoogde druk en meer flow beter en ze bewijzen dat met 'draaikolken' en paarse ledjes (en iedereen weet dat paars licht het beste koelt!). En ik ben er zeker van dat veel tweakers niet veel verder denkend dan het persbericht en de natuurkundeles op school geheel negeren.

Natuurlijk heb je geheel gelijk. Het koelen van een circuit is complex en vaak is het verlagen van de flow waardoor de uitgaande stroom warmer is en meer warmte kan afgeven het meest efficient. Als je beziet dat geen enkele koelingsoplossing die ik ken rekening houd met de omgevingstemperatuur kan je er van uit gaan dat het allemaal om ledjes en marketing gaat. Als je dezelfde pompsnelheid gebruikt als je kantoor 17 of 31 graden is maakt het allemaal niet veel uit. Physics be damned.
Het verschil tussen in- en uitkomend water maakt eigelijk niks uit. Zodra je loop opgewarmd is is de temperatuur van het water vrijwel overal hetzelfde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee