Doom-'mod' Sigil van originele Doom-maker is vanaf 31 mei beschikbaar

Sigil, de gratis game van John Romero die draait als mod voor de originele Doom, komt op 31 mei uit. Wie een betaalde editie van de game gekocht heeft, kan sinds zondag de game downloaden en de eventuele fysieke extra's zijn onderweg.

John Romero, die verbonden was aan Doom, Doom II, The Ultimate Doom en Doom 64, maakte het nieuws bekend op Twitter. De release van de game is meermaals uitgesteld, omdat de productiedoelen van de fysieke edities niet gehaald konden worden. Oorspronkelijk moest de game in februari uitkomen. De fysieke edities bestaan uit extra grote dozen, een usb-stick in de vorm van een floppy disk, een print, een munt, een standbeeldje, een t-shirt, stickers en meer. De fysieke editie was te koop in een standaard- en een luxe-versie.

Sigil is een onofficieel vervolg op het laatste hoofdstuk uit The Ultimate Doom, genaamd Thy Flesh Consumed. De game bevat negen singleplayerlevels en negen multiplayerlevels. Omdat de game ontworpen is om binnen de originele Doom te draaien, is het spel spelen met mouselook en springen 'valsspelen', aldus de maker.

Wie niet wil wachten tot 31 mei, kan nu al 6,66 euro neerleggen om de game te kunnen downloaden van Romero's website. Voor dat geld krijgen ze ook een digitaal exemplaar van de Sigil-soundtrack van Buckethead erbij. Ook zijn de eerste playthroughs te vinden op sites als YouTube en Twitch.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-05-2019 • 16:41

44 Linkedin

Reacties (44)

44
38
16
6
1
18
Wijzig sortering
Ik heb gehoord dat het een enorme teleurstelling is, slechte levels die veel te donker zijn.

Wel waren er een paar coole plekken maar de rest was het gewoon niet waard, geen nieuwe enemies, en heel veel dingen zijn geherbruikt in de game. De cacodemon is ook te vaak gebruikt.

Ik vind het jammer, had meer verwacht.

[Reactie gewijzigd door aaradorn op 28 mei 2019 16:47]

Van iets gratis moet je nooit te hoge verwachtingen hebben.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 28 mei 2019 16:59]

Klopt, maar het 'zuur' komt eerder door het feit dat er de eerste maanden exclusief fysieke varianten van deze game te koop waren. Ik denk dat hierdoor veel mensen het gevoel hebben dat de game content echt teleurstellend was (desondanks dat duidelijk wordt aangegeven dat het gaat om content uit het tijdperk van de originele Doom releases en dus ook in dezelfde tijdsgeest zijn gemaakt).

Hier kan je wat van vinden natuurlijk. Namelijk dat mensen die echt 'fan' zijn van Doom en/of John Romero waarschijnlijk ook de enige zijn die zo'n Sigil Deluxe edition aanschaffen en de meerwaarde in de extra's zit en zeker niet alleen in deze gamecontent.

On a sidenote kan ik wel zeggen dat indien er mensen zijn die meer geïnteresseerd zijn in het spelen van meer en/of nieuwe Doom content je beter kan kijken naar wat oudere mods/mappacks die in het verleden zijn uitgebracht maar die echt een veel spectaculairdere ervaring bieden dan Sigil ooit zal doen.
Denk dan aan mappacks voor Doom 2 zoals: Alien Vendetta, Hell Revealed 1-2 of Scythe 1-2 (en zo zijn er nog ontzettend veel mappacks op te noemen).
Deze mods kan je ook spelen op Doom source ports zoals ZDaemon of ZDoom voor een meer hedendaagse beleving.
Als je alle goede map packs en mods van de afgelopen 25 jaar wilt opnoemen zul je wel even bezig zijn, dus laat ik mensen vooral wijzen op:

Cacowards
Since 2004, the year following 10 years of Doom, Doomworld has marked Doom's birthday by hosting an annual award ceremony honoring the year's top releases. Continuing the 10 Years' format, a handful of the best wads are chosen and discussed in detail, including the best multiplayer map, best comedy map, longest development time, and the mapper of the year, which honors a prolific developer in the community.

The Top 100 Memorable Wads
But only a relative handful of those maps (call it a few thousand) are played, loved, and remembered. The Cacowards and similar endeavors have sought to chronicle the best and most noteworthy throughout the community’s history – but it’s been 25 years now, and let’s face it, we all want an all-out celebrity deathmatch of every map ever made, right? Luckily, we’ve done all the work for you. Welcome to our highly curated list of The Top 100 Most Memorable Doom Maps Of All Time.

Genoeg dus om iemand de komende vijf jaar bezig te houden met Doom. Eervolle vermelding voor Plutonia 2, wat ik zelf de beste megawad ooit vindt.

Edit:
En om deze wads te spelen raad ik GZDoom aan. Draait op alles, tosti ijzers inbegrepen, maar het kan ook overweg met moderne computers, multi monitor setups, xbox controllers, en VR.

Edit 2: En wat betreft de wisselende reactie. De lat licht en super hoog in de Doom community. Er zijn mensen die al 25 jaar lang levels maken en hier al meerdere malen prijzen voor hebben gekregen. Hij neemt het letterlijk op tegen de ontwerpers van bijvoorbeeld Bioshock.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 29 mei 2019 10:19]

Genoeg dus om iemand de komende vijf jaar bezig te houden met Doom. Eervolle vermelding voor Plutonia 2, wat ik zelf de beste megawad ooit vindt.
Nou bedankt, ik zat destijds in het dev team. ;)
Echter vind ik het persoonlijk niet één van de meest spectaculaire wads ooit (ondanks de vele bijdragen van VincentDS).
Zijn werk (samen met Erik Alm etc.) in Alien Vendetta vind ik persoonlijk veel indrukwekkender.

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 29 mei 2019 10:24]

Is ook wel iets persoonlijks. Vindt AV ook goed, maar PL2 sluit gewoon goed aan bij de gameplay die ik zoek in de meeste wads. Het is niet schuw om veel monsters op het scherm te zetten, maar het is geen klassieke slaughterwad zoals bijvoorbeeld HR. Daarnaast wordt er ook schitterend gebruik gemaakt van non-lineair ontwerp: Elk level heeft wel een centrale hub waar je 5 keer langs komt, wat de levels heel herkenbaar en memorabel maakt. Maar het is ook niet de moeilijkste wad, dus Scythe of AV geeft misschien meer uitdaging.

Maar goed dat er zoveel wads zijn. Voor ieder wat wils.
Denk dan aan mappacks voor Doom 2 zoals: Alien Vendetta, Hell Revealed 1-2 of Scythe 1-2 (en zo zijn er nog ontzettend veel mappacks op te noemen).
Deze mods kan je ook spelen op Doom source ports zoals ZDaemon of ZDoom voor een meer hedendaagse beleving.
Voor wie echt op zoek wil is het nuttig om de terminologie van toen te begrijpen, want in die tijd gebruikte we het woord "mod" nog niet.
Er zijn twee begrippen die je moet kennen, WAD en TC.

Een WAD is grofweg een map. Strict genomen is het een data-file en die kan dus ook andere dingen bevatten zoals textures. Zo'n WAD kun je los aan je DOOM toevoegen en dan gebruiken. In de meeste gevallen bevat zo'n WAD alleen een map en blijft verder alles hetzelfde.

Een TC is een Total Conversion. Dat is een verzameling aanpassingen (in de vorm van .WAD-files) die het spel een volledige makeover geven. Typisch heeft een TC eigen graphics, eigen levels, eigen wapens, eigen vijanden, een eigen opstartscherm en een eigen menu. Het is eigenlijk een compleet andere game die gebouwd is op de engine van DOOM.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 28 mei 2019 22:18]

add-on :)
Zoals threewave CTF.

En een wad is gewoon een zipfile IIRC.
(Edit those skins with bright trextures baby!)
Threewave CTF !
De Q2 versie helemaal grijsgespeeld, speciaal ISDN voor laten aanleggen...
Q2.. :X
As Ron Swanson would say: We are done here, sir.
As Eric Cartman would say: You can **** *** ****, Mr Garrison. :)

[Reactie gewijzigd door trogdor op 31 mei 2019 23:20]

Buckethead soundtrack alleen al is de 6,66 waard!! _/-\o_ _/-\o_
Inderdaad een toffe keuze, helaas had ik alle pikes al en dus op een na alle tracks.
Voor de mensen die het nu al gespeeld hebben was het dus niet gratis hè
Levels die veel te donker zijn? Klinkt juist heel erg als DOOM als je het mij vraagt!
Nee. Het is te donker, als in zwart en alleen monsters zien oplichten als ze schieten.

Ik kan deze review/mening aanraden: https://www.youtube.com/watch?v=4A-7MaR8PpI
Naast het vervelende accent kan ik het eigenlijk met weinig eens zijn. Door enkel naar de video te kijken krijg ik al de rillingen van 25 jaar geleden. Het feit dat er plots iets uit het donker schiet, magisch. Wat mij betreft doet dit DOOM alle eer aan. Grappig dat hij ook opmerkt dat er geen uitdaging aan is om enkele high armor enemies achter een deur te zetten zodat je verschillende keren moet proberen. Euh, zo ging dat back in the days? Dat is gewoon een schakel in een goede map.

Ook is de mod gewoon gratis voor iedereen, enkel de goodies zijn te betalen. Of Romero dat uit liefdadigheid doet, voor the free spirit zoals ze vroeger waren of dat het eerder uit veiligheid is om geen gezeur te krijgen met ZeniMax valt nog te bekijken. Los daarvan is het gewoon cool dat hij nog is wat goede maps maakt en daarbij nog een nice collector item uitbrengt. Zijn drijfveer zal mij allesinds worst wezen.
Nee. Het is te donker, als in zwart en alleen monsters zien oplichten als ze schieten.
Sounds like the original Doom 3...
Sounds like the original Doom 3...
Ik heb Doom 3 een miljoen keer uitgespeeld (origineel, niet BFG), ik vond het nooit te donker, en nooit had ik er een probleem mee dat je niet de flashlight samen met een wapen kon gebruiken. Vergeet niet dat Doom 3 een horror game is, geen actieshooter zoals de eerder delen. Het was juist de bedoeling dat je moest kiezen tussen de flashlight of je wapen, voor dat extra beetje angstgevoel. Iedereen die de flashlight mod gebruikte miste dan ook volledig dat punt van het spel.
Klopt, maar dat is dus niet Doom. Doom is een fast-paced over-the-top actieshooter. Dat iD dan ineens de kolder in de kop krijgt en daar een matige survival horror van wil maken met veel te veel jumpscares, leuk, maar dan snappen ze zelf niet meer waar Doom voor staat.

De reboot uit '16, die snapt 't.
Ik heb genoten van DooM 3! Ik heb het begin dit jaar maar weer eens uitgespeeld. De oude dus, niet de BFG Edition, maar wel met wat extra grafische toeters en bellen. Direct daar achteraan DooM (2016) uitgespeeld. Ook een briljant spel!

Ik heb er geen problemen mee dat DooM 3 een wat vreemde eend in de bijt is. Ik kan dat zéér waarderen, zeker met de beklemmende, sfeervolle gameplay elementen die erin gestopt zijn. ...En of het nu Doom heet of Jan, dat zal mij een worst zijn, zolang het spel mij maar vermaakt. Ik ben ook niet zo’n hokjes denker... Ik heb dat: “Hij heet Jan, dus hij MOET DOEN wat alle Jannen doen!” gevoel niet.

Maar ieder zijn eigen...
Oftopic: het is niet in steen gebijteld dat de Doom franchise alleen maar actie is. Ik kon Doom 3 nou juist wel waarderen dat er meer verhaal in zat en dat het een horror sfeer had. Verder viel er behoorlijk veel te schieten hoewel de wapens wel wat meer opgevoerd hadden mogen zijn. Over Doom 2016 heb ik een beetje 'mixed feelings'. De actie en graphics waren prima maar het was ook een veredelde arena shooter. Verder vond ik de Hell map niet zo indrukwekkend als destijds in Doom 3.

[Reactie gewijzigd door gast128 op 29 mei 2019 10:46]

Nee, maar het zelf wel bepaalde verwachtingen voor vervolgen. De meesten zijn fan geworden van een bepaalde stijl, en dan verkiest ID dat overhoop te gooien.
Had het dan een andere naam gegeven ofzo, als originele en losstaande titel is het een prima game. Maar ik kan goed begrijpen dat als mensen hem direct vergelijken met de rest, het niet is wat ze wilde.

Net zoiets als verfilmingen van games/boeken, die het verhaal dusdanig verbouwen dat het een leuke film wordt, maar nog bar weinig met de source materiaal heeft te maken. Leuk dus voor de mensen die de source niet kennen, een grote teleurstelling voor die het wel kennen. En dat is des de sterker bij een sequel die weinig of niks met zijn voorganger te maken heeft.
Emm nee, wat dat betreft staan we lijnrecht tegenover mekaar, ik ben het totaal niet eens met jouw mening. Doom 3 is net zoveel een Doom game als alle anderen. Niemand had de kolder in de kop, het is geen survival, het is niet matig en de jumpscares zijn op één hand te tellen. Dat is ook helemaal niet waar de game het van moet hebben. Ik denk eerder dat jij niet meer snapt waar Doom voor staat.

Oh en Doom 16 was ook niet perfect hoor, maar dat vindt ik niet erg, het zijn ook niet echt minpunten te noemen, de dingen die ik opmerkte.
Nee. Het is te donker, als in zwart en alleen monsters zien oplichten als ze schieten.
Ja..... precies. Dit was het enge/beklemmende van Doom. Dat mensen de UV level helemaal omhoog gooien met extreem fletse kleuren als gevolg, prima. Als ik de lighting in een game instel en ik kan het dan niet heel goed zien omdat het donker is dan klopt dat gewoon ook...
Maar dat donkere dat je wel Imp's hoort maar pas ziet wanneer ze op je schieten is precies de sfeer van Doom zoals ik het ken.
Ik zie dat je GmanLives' review hebt gekeken (Cascade linkt 'm ook). Ik heb het filmpje gekeken en ik had zoiets van het zal wel, maar toen ik de comments ging lezen wordt Gman aardig onderuit gehaald en wordt z'n review afgedaan als gezeur, een paar voorbeelden:

"Don't know whether to trust your opinion after the PERFECT BLOOD REMASTER review..."

"Gonna have to try this maps. After the Blood remaster "perfect and no issues" review I take what gman says with a grain of salt."

"I could not possibly disagree with this video more."

"The dark areas can be fixed when going into display options on gzdoom and setting the light to "legacy" or "standard"

"it's really disappointing this is the first review that comes up and it's 10 minutes of whining."

"If you don't like it, that's fine... Opinions and all. But complaining that it doesn't use DOOM II assets when it is meant to be E5 of DOOM I seems like a strange complaint."

Denk dat we even wat meer reviews moeten afwachten of het zelf proberen.
Het is dus exact wat je zou verwachten lijkt mij?
Iets gehoord hebben en dat dan jammer vinden. Zou je niet eerst zelf oordelen?
Hahaha
Dat IS ID-Software. En doom.
Altijd donker als de pest.
Dus precies goed.
Jup, het ziet er echt niet bijzonder uit, het beperkt zich zelfs tot enkel de graphics van artwork van DOOM 1.
Ja, maar dat is logisch want het is episode 5 van Doom 1.
Als fan van zijn werk kan ik niet wachten tot 31 mei, maar ook ik heb de nodige reviews gezien en de beelden stemmen mij toch somber en dat vind ik jammer. Los van alle vertragings issues die de fysieke releases hebben geplaagd, zijn er in de reviews toch gemeenschappelijke factoren te aanschouwen, welke in de originele Doom en zijn E1M4b en E1M8b beter uitgewerkt zijn.

Wachten maar tot 31 mei, zodat wij het allemaal kunnen zien en onze meningen erover kunnen uiten . . . :/ :/
Te donker? Op een LCD-monitor zeker? Op een CRT ziet het er vast prachtig uit ;-)
Ik zie het probleem niet zo. Wat is er mis met de gamma-correctie, of zit dat er niet meer in?
Als dit alleen een map WAD is zou het in principe ook met Brutal Doom moeten werken. Project Brutality 3.0 + Ultimate Visor is nog een stuk uitdagender en met betere textures. Voor te donkere stukken eventueel de flashlight er bij pakken. Ik ben benieuwd :)
Ik vraag me af, krijg je voor die 6,66 euro dan ook nog iets extras? Omdat je betaald hebt voor een gratis game.. Of geeft dit alleen toegang direct tot de game? En dan is het waarschijnlijk beter om te wachten totdat je het gewoon gratis kan downloaden?

Snap wel waarom die fysieke pakketten wel, alleen niet een echte goede reden om 6,66 euro af te tikken als je daarvoor niks extras erbij krijgt..
met 6,66 heb je de muziek van buckethead erbij, anders alleen wat midi muziek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee