Cooler Master introduceert cpu-waterkoeler bestaande uit enkel onderdeel

Cooler Master introduceert een closed-loop-waterkoeler die in zijn geheel, inclusief pomp, radiator en twee 92mm-ventilators, boven op een cpu gemonteerd wordt. De Cooler Master Masterliquid Maker 92 kan bovendien gekanteld worden om de luchtstromen in de kast aan te sturen.

Cooler Master heeft de Masterliquid Maker 92 onthuld op zijn website. De fabrikant weet het formaat zo klein te krijgen door de radiator en de pomp te combineren in een enkel onderdeel. Doordat de koeler ook te kantelen is, kan gekozen worden tussen horizontale airflow, die warme lucht de kast uit blaast, of verticale airflow, die het moederbord van een stroom koele lucht zou moeten voorzien. Het nadeel ten opzichte van andere waterkoelers is dat deze de warme lucht niet direct uit de kast verwijdert, wat wel gebeurt als er wordt gewerkt met een radiator en ventilator die als uitlaat gemonteerd zijn in de behuizing.

Volgens de specificaties verplaatst de koeler maximaal 1,4 kubieke meter lucht per minuut met een geluidsniveau van maximaal 30dBa. Hoeveel water de 12V-pomp verplaatst, meldt Cooler Master niet. Ook is onbekend hoeveel water het apparaat bevat. De pomp zou maximaal 12dBa aan geluid maken. In een verticale opstelling is de koeler 167,5mm hoog en maximaal 99,9mm breed. Horizontaal is dat 118,8mm hoog en maximaal 142mm breed. Er is ondersteuning voor Intel-sockets LGA 2011-V3, 2011, 1151, 1150, 1155 en 1156.

Vanaf 30 augustus kunnen gebruikers een pre-order plaatsen voor de waterkoeler. Hiervan zullen een beperkte hoeveelheid beschikbaar zijn, maar Cooler Master laat niet weten hoeveel dat er zijn. Wanneer de koeler uiteindelijk beschikbaar zou zijn en voor hoeveel geld, is ook momenteel niet bekend.

Cooler Master Masterliquid Maker 92Cooler Master Masterliquid Maker 92
Cooler Master Masterliquid Maker 92Cooler Master Masterliquid Maker 92Cooler Master Masterliquid Maker 92Cooler Master Masterliquid Maker 92

Door Mark Hendrikman

Redacteur

16-08-2016 • 14:30

67

Reacties (67)

67
67
48
6
0
11
Wijzig sortering
Ik vraag me af hoe goed dit gaat werken. Volgens mij heeft waterkoeling 2 grote voordelen over luchtkoeling: radiator geeft veel groter koeloppervlak en je kunt een radiator bij een luchtuitgang plaatsen zodat de warmte direct de kast uit is. Volgens mij is het niet zozeer het transport van warmte wat een groot voordeel is want ik vraag me af of water zoveel beter is als een heatpipe in termen van prestaties. Als de radiator op de koeler dan zo klein is en het setje blaast de warmte niet direct naar buiten dan blijft er mijn inziens weinig voordeel meer over.

En dan is er nog een pomp toegevoegd wat het risico op falen ook nog groter maakt.

[Reactie gewijzigd door JT op 23 juli 2024 19:23]

Er is nog een voordeel. Water heeft een veel grotere warmte capaciteit dan lucht. Een processor warmt de omringende lucht vrij snel op, bij water duurt dat veel langer. Bij piek belastingen kan een waterkoeler dit makkelijker opvangen. Een luchtkoeler zou het toerental steeds snel moeten aanpassen. Een waterkoeler kan veel meer warmte tijdelijk opnemen Bij constante belasting valt dit voordeel weg.
koper nog meer, maar ja dat is wel duurder dan water (edit te snelle enter) dus de prijs/prestatie is misschien wat gunstiger

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 23 juli 2024 19:23]

water heeft één van de hoogste waardes voor de soortelijke warmte (de hoeveelheid energie in joule die nodig is om 1Kg 1°C op te warmen, bij water 4186) bij koper is dit juist heel laag,385 maar koper heeft weer een hoge warmte geleiding. Daardoor zijn radiatEUr vinnen vaak van koper, en het koelmiddel demi/gedestilleerd water. Zou je dus *vloeibaar* koper hebben als koelmiddel, dan warmt dat al snel 10 graden op waar het water maar 1 graad zou opwarmen, echter zal intern door de fysica de warmte veel sneller "door de vloeistof" gaan om over de hele vloeistof te stabiliseren (bij koper) wat bij water dus weer niet het geval is gezien de warmtegeleiding vele malen lager is.

Het water kan veel warmte opnemen zonder zelf "warm" te worden, maar heeft ook meer tijd nodig dit weer af te geven. Vooral bij grote loops langs veel onderdelen is water dus hét product om mee te koelen, immers warmt het na de cpu hoogstens 1 -2 graden op.

Er zijn synthetische koelmiddelen die bijna gelijke of hogere soortelijke warmte waarden hebben dan water, of niet geleidend zijn (water geleid wel degelijk in zuiver vorm door het evenwicht tussen H3O+ en OH- ionen wat pH 7 vormt). Maar over het algemeen is gewoon "water" hét product om mee te koelen of verwarmen als het om "bulk" warmte transport gaat.

Vandaar dat dit een mooi concept is, in heatpipes zit ethanol verwerkt wat bij een wat lagere temperatuur kookt dan water. Maar waterkoeling is door de hoge warmte capaciteit efficienter, het water kan de pieken zeer goed opvangen en ze rustig weer afvoeren in de radiateur. Dat kan een "traditionele" luchtkoeler haast niet, of hij moet letterlijk kilo's aan metaal beschikbaar hebben. Ik heb hier ook wel eens gedacht om een soort buffervat aan mijn waterkoeling setup te hangen, om zo met een 240 radje het complete systeem te kunnen koelen. "just because we can"
Precies. En het voordeel van een watersetup met grote loops en een externe radiator is dat er continu water van de koude kant vers wordt aangevoerd en dat het water aan de warme kant langs een grote radiator kan stromen om de grote hoeveelheid warmte eruit te halen. De warmte die eruit gehaald wordt verdwijnt buiten je kast i.p.v. dat het er nog in zit en op andere manier verplaatst moet worden.

Dit zijn twee punten waarop deze kleine alles-in-één koeler op inlevert. Er is maar één kleine plaats, in de kast nota bene, waar het water z'n warmte moet afgeven. Gevolg: de koude kant is minder koud (ofwel de warme mogelijk warmer). Hierdoor wordt het verschil tussen koud en warm kleiner. Dit verschil is de drijvende kracht achter de stroming van warmte uit je CPU naar het water.

Effectief is het dus de vraag: hoe doet deze volledig interne waterkoeler het t.o.v. een volledig metalen koeler? Omdat een metalen koeler nou eenmaal makkelijk opwarmt en warmte afgeeft aan erlangs stromende lucht, zou het zomaar kunnen zijn dat in deze kleine koelsetup de metalen koeler wint.

Het kunnen richten van de ventilator is natuurlijk leuk, maar beter installeer je krachtige inflow/outflow ventilators om de doorstroming in de goede richting te forceren.

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 23 juli 2024 19:23]

Wat er gebeurt met de watertemperatuur bij een duurbelasting lijkt mij de hamvraag. De waterkringloop is kort, dus vertegenwoordigd maar een kleine buffer. Voor kort durende belastingpieken zou die kleine kringloop voldoende kunnen bufferen om een gelijkmatige, niet te hoge, belasting aan de warmteafgiftekant bij de ventilatoren te behouden.

Het hangt er vanaf hoe die luchtkoeler is gedimensioneerd. De focus ligt nogal op de warmte afgifte aan de processor kant. Maar met dat stromende water is dat verwacht ik niet niet de bottleneck. Anders gezegd, aannemende dat water bij warmte opname maar 1 of 2 graden stijgt, wat aadje93 stelt, dan zou de afgifte naar de omgeving van de koeler voor minimaal 1-2 graden temperatuurdaling moeten zorgen. Mijn focus zou daarom, net als wat jij ook al aangeeft, liggen op die afgifte van de waterkringloop naar de warmtewisselaar.

Voor de warmteoverdracht van de CPU-koelerinterface naar het water is het temperatuurverschil inderdaad drijvend. De watertemperatuur aan de aanbodskant, voor de passage langs de processor, is hierin dus heel interessant. Of die invloed van een temperatuursverhoging op de warmte overdracht bij de processor hierbij het grootste probleem wordt vraag ik mij nog af.

Zou de temperatuur aan de aanbodskant stijgen, dan zou een gebruiker kunnen denken dat de dimensionering van de koeler niet goed zou kunnen zijn. Tijdelijk kan een dergelijke temperatuurstijging echter gebeuren. Want een toenemende watertemperatuur gaat je aan de afgiftekant weer helpen, omdat het temperatuurverschil met haar omgeving door de temperatuurstijging de afgifte doet vergroten. Dit corrigerende effect dempt de temperatuurstijging uiteindelijk uit (bij een goed gebalanceerde koeler).

Mijn vraag is dus op wat voor evenwicht de koeler zich instelt bij een duurbelasting. Omdat het niet over ingewikkelde heatpipe black boxes gaat moet Cooler Master goed de gelegenheid hebben gehad om dit op voorhand goed te dimensioneren. Dat zou weer wat vertrouwen moeten geven.

De vormfactor mogen ze mij alleen uitleggen. Waarom een kleine footprint kiezen, en de hoogte in bouwen, als de rest van de ruimte rond de CPU (VRM's en koelblokken) niet gebruikt wordt. Misschien is het interessant voor een ITX moederbord, maar die komt vaak in een krappe HTPC behuizing terecht. Een reden die ik kan verzinnen is dat de luchtsnelheid die de beide duw-trek ventilatoren bereiken echt nodig zijn. Een platliggende grote fan, bovenop een radiator, zou met een naar beneden gerichte botsende stroming (zijwaarts uittredend) langzamer kunnen draaien en de vloeistof nog sneller afkoelen (compacter, dus dichterbij). De botsende stroming veroorzaakt meer ruis, maar de ventilator kan langzamer draaien. Misschien zou de radiator hiervoor te complex worden, met gebogen lamellen. De huidige radiator heeft maar een doorstroomrichting. Ondanks dit enkele vraagteken is Cooler Master niet vies van een experiment, en dat kan ik sowieso waarderen.
? Koper heeft juist een zeer geringe warmtecapaciteit en heel hoge geleidbaarheid. Het is dus goed voor warmte afvoer (daarom wordt het bv. ook gebruikt tussen de socket en de koelvinnen). Dus als je koper gebruikt hebt je genoeg convectie nodig zodanig dat er genoeg warmte afgevoerd wordt, wat het principe is van een gewone luchtkoeler. Water heeft als voordeel dat het trager opwarmt door de hogecapaciteit en dus bij korte piekbelastingen de temperaturen laag kan houden. Als de belasting wegvalt heb je bij water weer het nadeel dat de temperaturen minder snel zakken. Ik denk daarom dat dit wel een mooie koeler is voor PC's die minder belast worden (alhoewel die pomp zal voor het nodige lawaai zorgen het helpt waarschijnlijk niet dat de fan iets minder rap kan draaien), anders zou ik een betere waterkoeler gebruiken die meer warmte kan afvoeren dankzij een grotere radiator of gewoon een luchtkoeler gebruiken.
ah thnx voor de heldere uitleg. top :)
Het volume aan water in zo een AIO is volgens mij veel te klein om dit als voordeel te laten gelden? Misschien als je een groot reservoir hebt, maar dit heeft denk ik weinig effect op de temperatuur van de cpu bij custom loops?
Anoniem: 105188 @JT16 augustus 2016 15:55
Ik zelf zie het verschil niet tussen dit en een heatpipe. Water is goed in transport van warmte zolang de massa maar groot genoeg is. Hier zit maar een heel klein tankje in en de afstand is zeer kort. Het enige nadeel van een heatpipe is dat je een goede dT nodig hebt om het efficient te laten werken. Wat je nu doet is de natuurkundige eigenschappen van het gas vervangen met een mechanische pomp.

Het enige voordeel van dit systeem is dat je hem kan kantelen, maar voor de rest had je net zo goed een conventionele koeler erop kunnen plakken.
" En dan is er nog een pomp toegevoegd wat het risico op falen ook nog groter maakt."
Afgezien van een lekkage die uiteraard fataal is voor je systeem...ook al is die kans niet zo groot.
Maar deze koeler 'koelt' in de kast zelf, de interne temperatuur van de kast zal waarschijnlijk behoorlijk stijgen en koel je op een gegeven moment met warm geworden 'koelvloeistof'... lijkt me niet iets voor een gamesysteem :? of je moet een enorme airflow creëren van voor naar achter door je systeem.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 19:23]

Nou ja, dat is met een luchtkoeler natuurlijk niet anders en kan prima werken met voldoende airflow, dat heeft een luchtkoeler ook nodig. Maar het voordeel van waterkoeling is met dit ding helemaal weg maar je haalt wel een complexer geheel in huis met hoger kans op falen en haast zeker weten een hogere prijs.
Zolang je niet als een gek aan die slangen gaat lopen trekken of met iets scherps er gaten in gaat prikken zal lekkage niet zo'n probleem zijn. Ik heb al zo'n 8 jaar een big tower kast met waterkoeling met flexibele plastic slangen van beneden naar boven erin en heeft die kast al drie verschillende moederborden gehuisvest zonder dat ik de koelinstallatie eruit heb gehaald.

Op zich vindt ik het systeem helemaal niet zo gek, deze past in meer kasten dan de huidige all in one waterkoelers.
Een lekkage is niet fataal hoor, de vloeistof die er doorgaans in zit is gedemineraliseerd water, wat betekent dat er geen mineralen in zitten, en laten dat nou net de boosdoeners zijn die kortsluiting veroorzaken. Je kan dit spul gewoon over een werkend systeem gieten zonder dat er iets gebeurt.

Wenselijk, nee natuurlijk niet.
Maar fataal? Absoluut niet.
Ik zie hiervan ook echt niet het nut. Net wat je zegt, het voordeel van waterkoeling is warmte gebruiken als transportmiddel om naar een grote radiator te gaan die je niet op de CPU kwijt kan.

Op het moment dat de radiator groter word dan de heatsink bij luchtkoeling word waterkoeling nuttig. Is de radiator net zo groot of kleiner als een heatsink heb je er eigenlijk niets aan. Deze koeler is wel leuk gemaakt, maar het combineert de nadelen van luchtkoeling in een waterkoeler in plaats van gebruik te maken van wat er met waterkoeling kan.
Inderdaad. Daarbij had ik jaren terug best voordeel van waterkoeling vanwege het flinke vermogen wat de CPU wegstookte. En dat blies je dan dus zo je kast uit. Inclusief watergekoelde videokaart. Maar de systemen zijn een stuk efficienter geworden, je ziet het ook aan de stock koelers die klein zijn en toch al best stil hun werk kunnen doen.

Heb nog steeds een 360mm radiator, maar zonder directe ventilators, de flow van de 2 intake fans die de lucht door de kast+ radiator blazen is voldoende. Met dit systeem heb je dus nog steeds de warmte in je kast hangen. Zal ook wel te maken hebben met dat patent issue.
Het gaat denkelijk i.d.d. niet erg goed werken, vind het idee ook vrij belachelijk ... maar als het goed verkoopt is dat voor Cooler Master ook een succes....
Volgens mij is het niet zozeer het transport van warmte wat een groot voordeel is want ik vraag me af of water zoveel beter is als een heatpipe in termen van prestaties.
Het is sowieso effectiever dan een heatpipe. Ook worden de vinnen van een radiator makkelijker opgewarmd doordat ze dichter op het stromende water zitten.

Maar goed, een grotere towercooler doet hetzelfde voor een lagere prijs.
Bij al die punten komt ook nog dat het een oerlelijk ding is.
Anoniem: 324173 @JT16 augustus 2016 16:03
Ik twijfel niet aan dat coolermaster weet wat ze doen, maar ik vindt de fans van coolermaster niet geruisloos itt tot veel andere fans. Heb laatst een tip gehad er een potmeter tussen te zetten :).
Ik vind fans van CoolerMaster ook erg luidruchtig. Ze staan altijd bij 't raam "COOLERMASTER!" te schreeuwen. :+
Anoniem: 324173 @Nexz17 augustus 2016 13:21
Hehe, die silentwings zijn mooie dingen. De vraag is dan ook of de fan te vervangen is?
Corsair heeft een half jaar geleden het ook eens geprobeerd met een dergelijk design, dus ook een model waarbij de radiator + de pomp op het waterblock zit. Het grote verschil met dat model is dat daar een radiale fan werd gebruikt, in plaats van de 2 maal 92mm fan waar Cooler Master voor kiest. Uit een test bij de buren bleek de Corsair AIO alles behalve stil met zo'n 58db..

Nu verwacht ik wel dat deze Cooler Master variant wel ietsjes stiller zal zijn, aangezien radiale fan constructies nou eenmaal behoorlijk luid kunnen worden. Echter ontgaat in dit design het hele idee van waterkoeling. Waterkoeling werkt normaliter erg goed omdat je hitte heel snel via het rondpompende water kan transporteren naar een (het liefst zo groot mogelijke) radiator, waar je vervolgens de hitte alsnog met luchtkoeling de kast uit transporteert; in essentie is waterkoeling ook gewoon luchtkoeling, je blijft namelijk fans behouden.

Wanneer zou iemand in godsnaam deze koeler overwegen? In een HTPC? Daar wil je juist continuïteit en zo min mogelijk bewegende dingen die kapot kunnen gaan, geen mini pompje met het onvermijdelijke ratel geluid. Je kiest daar gewoon voor een low-profile luchtkoeler die de boel prima koel houdt. Wellicht dan een super kleine PC voor 4K gaming bij je 4K TV? Ook niet, daar prop je gewoon een super zuinige Skylake i5 in met relatief goedkope luchtkoeler, die ga je niet boven de GPU uit horen. Of wil je wellicht een i7 5960X op mini-itx bordje koelen? Dan gaan we wel echt richting de niche van een nichemarkt.

Nee ik ziet hier echt weinig toepassingen voor. Het oogt een leuk compact waterkoeler maar daar ligt nou net de fout; de hitte blijft gewoon in de kast hangen. Het is dus een lompe luchtkoeler met 2 fans, een pomp, slangen en een radiator voor waarschijnlijk een veel te hoge prijs. Dit ding gaat namelijk geen vier tientjes kosten, terwijl je voor dat bedrag een luchtkoeler hebt die waarschijnlijk stiller koelt (Aanname, heb nog geen review gelezen van deze CM AIO). Tegenwoordig is het TDP van de meest gangbare processoren dermate laag dat AIO waterkoeling voornamelijk voor de fun/looks/overclocking wordt gebruikt.

Waterkoeling wordt trouwens ook vanuit esthetische redenen toegepast, men wil liever een compact waterblockje dan een groot aluminium brok door z'n raampje bewonderen. Deze waterkoeler verdient in mijn ogen niet echt de schoonheidsprijs, al verschillen smaken natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door stin00 op 23 juli 2024 19:23]

huh, als je de warme lucht niet naar buiten af voert...dan word je kast in zijn geheel toch warmer!? dat wil je toch eigenlijk niet?!
Dat is ook hoe een luchtkoeler werkt, de hitte haal je van je CPU af en blaas je de kast in, maar je moet wel een airflow in je kast hebben om de warme lucht uit je kast te halen.
Er zijn ook systemen met een soort trechter op de CPU die bij een uitlaatrooster eindigt, waardoor de meeste warme lucht niet in de kast terechtkomt.
deze zijn meestal alleen voor de aanvoer van koele lucht, een processor koeler blaast immers altijd naar beneden, richting het koelblok ;)
Standaard koelers doen dit inderdaad. Aftermarket coolers blazen meestal richting de achterkant van de kast.
Ik heb op mijn TRUE 120 een 120mm in Pull config zitten, daarachter zit een casefan die de warme lucht gelijk eruit gooit. Je merkt het effect heel goed aangezien er nog een andere 120mm casefan boven de eerste casefan zit. De onderste (gelijke hoogte met CPU fan) blaast warme lucht eruit, de bovenste blaast vooral koele lucht eruit (omgevingstemp). Nu ik een beetje met positieve druk en negatieve druk merk ik ook een redelijk verschil (in temps dan).

Met positieve druk voel en zie (met wierook bij kiertjes) de lucht uit alle gaten geblazen worden, met negatieve druk is het precies andersom. Afhankelijk van je case en config kan alles de temperatuur beinvloeden. Een ander iets is turbulentie waar ik in een Push config op mijn cpu veel last van had. Zijpaneel blaast lucht precies daar waar de cpu koeler het vandaan haalt, onwijs veel lawaai en matige prestaties.

Ben een beetje teveel aan het doorlullen, maar er zijn dus een hoop dingen waar je rekening mee moet houden als het op koeling aankomt. Het is niet zo simpel als "gewoon wat fans plaatsen", maar ook weer geen raketwetenschap.
Eigenlijk heb je dan maar één koeler nodig (het liefst bovenin de kast) om de warme lucht af te voeren.
Ik ben benieuwd naar de prestaties van dit ding. En dan ook gewoon met één extra koeler in de kast.
Direct roeptoeteren dat het nutteloos is is wat voorbarig natuurlijk. Eerst eens kijken naar de resultaten ;)
Ik denk dat je nog wel steeds een cooler nodig hebt voor het aanvoeren van koele lucht. Anders warmt het geheel nog steeds op.
Als je onderdruk creëert in je kast, dan wordt de koele lucht toch vanzelf aangezogen?
Zeker, maar die koele lucht warmt al op voordat het nut heeft, er is geen airflow. Vergeet niet dat er (vaak) ook een videokaart zit met opstijgende warme lucht.

Dan zou ik nog liever overdruk willen hebben.
Ik denk dat de bedoeling is dat je als nog lucht afzuigt naar buiten.
Intressant! Maar het lijkt me best zwaar?
Je hebt koperen luchtkoelers van een kilo, dit zal meevallen.
Dat vroeg ik me dus ook af. Ik kan ook nergens terugvinden wat het gewicht van die koeler is :?
Zwaar? Nee dat zal wel meevallen, ooit eens een grote mugen tower koeler gezien? Die wegen 1KG en hangt aan vier pinnen door je moederbord, nooit problemen mee gehad :P.
Werkt dit dan beter dan een net zo'n grote cooler met heat pipes?

Nu maak je alleen nog meer warmte omdat de pomp ook verbruikt.
Werkt dit dan beter dan een net zo'n grote cooler met heat pipes?
Nee veel slechter. Als de reviews verschijnen zul je het ook wel zien dat die stukken minder is als een goedkopere CPU koeler. Ik verwacht zelfs dat er CPU koelers zijn die de helft kosten en beter presteren.

Het voordeel van een all-in-one waterkoeler is dat de warme lucht direct de kast uit kan als je hem kunt monteren aan de behuizing. Dat zal niet gaan bij deze vorm, waardoor het voordeel van een all-in-one waterkoeler weg valt.

Daarnaast is een ander voordeel dat ze meer warmte kunnen afvoeren als je een grote radiator hebt. Bij een grote radiator heb je meer koeloppervlakte dan wat mogelijk is bij een grote lucht CPU koeler. Maar ook dat voordeel valt weg door de relatief kleine oppervlakte van deze radiator.

We hebben hier dus te maken met een kleine radiator en dus kan er minder warmte afgevoerd worden. Warmte kan ook niet direct de behuizing uit en daarnaast zit je ook nog met een een kleine fan, dus weinig luchtverplaatsing en dan zit je ook nog met een pomp die extra geluid maakt.

Of te wel alleen maar nadelen en geen voordelen. Volgens mij is Cooler Master een beetje de weg kwijt met hun Master producten. Eerst de weinig interessante Master behuizingen. Idee daarvan is leuk, uitvoering was zeer matig.

Dan heb je ook nog de MasterWatt Maker 1200W voeding. Dit moet het prestige product van Cooler Master zijn, maar de prestaties zijn eigenlijk zeer matig voor zo'n product, terwijl de prijs wel zeer hoog ligt. Totaal onbegrijpelijk om zo'n matig prestige product uit te brengen.

En dan komen ze nu met dit een all-in-one waterkoeler, waarbij de voordelen van een all-in-one waterkoeler te niet worden gedaan, waardoor je alleen met de nadelen blijft zitten.
Ik denk dat deze cpu-koeler is ontworpen om een zo hoog mogelijke koeling/volume ratio te behalen, anders kan ik er met mijn hoofd ook niet bij. In dat opzicht zou het waterkoeling gedeelte ook wel logisch zijn om zodoende een betere warmtespreiding over de koeler te bereiken om zodoende het volume te reduceren. Leuk, maar er zullen maar weinig systeempjes zijn waarbij koeling/volume ratio een leidende factor is (minder dan 1% van de markt). Een nicheproduct vooralsnog, maar misschien wel interessant voor compacte highend steammachines bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 19:23]

De pomp wordt volgens mij gekoeld door de vloeistof... die op zijn beurt ook weer je cpu koelt. De koel capaciteit is afhankelijk van hoe de radiator is ontworden hoe vaker de vloeistof heen en weer gaat door de radiator hoe beter het afgekoeld wordt. Maar ook ik zet hier idd vraagtekens bij want mijn custom loop blaast de lucht direct naar buiten. In dit geval blijft alle lucht in de kast en heb je alsnog afzuiging nodig. wat extra fans opleverd dus lawaai.
zover ik weer krijgt de pomp "smering" van het water. en koelt het water de pomp niet echt. het zal wel iets van voordeel oplever ten opzichten van normale luchtkoeling. Alleen de vraag is of het voldoende is om de waarschijnlijk hoge prijs te rechtvaardigen. er zijn mijn weinig hedendaagse kasten waar je geen 1 120mm radiator in kwijt kan.
Ben ook benieuwd of dit aardige prestaties leverd t.o.v. een andere aio koeler.
En big air cooler towers. :)
Ik vind het foeilelijk om eerlijk te zijn... Snap dat het praktisch is maar ze hadden naar mijn mening wel iets mooiers er van kunnen maken. Of je moet het in een closed case stoppen naartuurlijk.
Verder erg benieuwd naar de performance tegenover b.v een H80i.
Het is een simpele oplossing om te kunnen zeggen dat je waterkoeling hebt. Of het beter is dan een luchtkoeler met dezelfde buitenmaten? Ik betwijfel het.
Volgens de specificaties verplaatst de koeler maximaal 49,7 kubieke meter lucht per minuut
Nee, 49,7 CFM ofwel cubic feet per minute. Dat komt neer op 49,7 x 28,316 = 1407 liter per minuut, ofwel 1,4 kubieke meter per minuut. Het leek me ook al erg veel...

Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_foot.

[Reactie gewijzigd door bavanandel op 23 juli 2024 19:23]

Wat maf, ik had juist nog 49,7 kubieke voet omgerekend naar kubieke meter met Google! Blijkbaar niet daadwerkelijk overgenomen. Thanks.
De grote ventilator op m'n Noctua koeler doet ter vergelijking 110 kuub per uur, 1,8 kuub per minuut dus.

http://noctua.at/en/nf-p14-flx/specification

Edit:

De drie ventilatoren voorin m'n PC doen 120 kuub/uur top. Dit zijn de Noiseblocker BlackSilent Pro 140mm.

Allebei deze ventilatoren zijn groter en vooral gericht op stilte maar dan vind ik 1,4 kuub/minuut nog best een hoop.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 23 juli 2024 19:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.