AMD introduceert Radeon Pro Duo-videokaart met twee Fiji-gpu's

AMD heeft de Radeon Pro Duo geïntroduceerd. Het is de langverwachte kaart met twee Fiji-gpu's, waar eerder van gedacht werd dat deze Fury X2 zou heten. AMD zet de kaart, die 1499 dollar gaat kosten, in de markt als een 'platform' voor het maken van virtualreality-content.

Volgens AMD heeft de Radeon Pro Duo 16 teraflops aan rekenkracht. De kaart maakt gebruik van twee Fiji gpu's, die ieder over 4GB high bandwidth memory beschikken, voor een totaal van 8GB. Verdere specificaties zijn op moment van schrijven niet bekend, maar foto's van de kaart tonen dat er drie 8pins-connectoren worden gebruikt. Dat betekent dat de videokaart van maximaal 525W kan worden voorzien. Zodoende lijkt het aannemelijk dat de videokaart gebruikmaakt van twee volwaardige Fiji XT-gpu's, waar de R9 Fury X er één van heeft. Door twee van deze gpu's te combineren zouden er in totaal 8192 streamprocessors beschikbaar zijn.

Het daadwerkelijke verbruik zal afhangen van de kloksnelheden van de gpu's. Zo wist AMD de tdp van de R9 Fury Nano terug te dringen tot 175W, terwijl de Fury X met dezelfde, maar sneller geklokte Fiji XT-gpu, een tdp van 275W heeft. Er gingen al lange tijd geruchten over de komst van een nieuwe AMD-videokaart met twee gpu's als opvolger van de R9 295X2. Aanvankelijk werd gedacht dat AMD de kaart de naam Fury X2 zou geven.

Op de foto's is te zien dat de kaart voorzien is van waterkoeling met een radiator die over een 120mm-fan beschikt. Net als bij de R9 Fury X maakt AMD gebruik van een waterkoeler van Cooler Master. Eerder doken er al aanwijzingen op dat AMD zijn nieuwe dual-gpu-kaart van zo'n koeler zou voorzien.

De AMD Radeon Pro Duo komt in het begin van het tweede kwartaal van 2016 beschikbaar voor een adviesprijs van 1499 dollar. Omgerekend inclusief btw is dat ongeveer 1631 euro.

AMD stelt dat de Pro Duo-videokaart ideaal is voor het creëren en consumeren van vr-content, maar lijkt zich met name op die eerste categorie te richten. De fabrikant prijst de nieuwe videokaart dan ook aan in combinatie met zijn Liquid VR-sdk voor ontwikkelaars die vr-games en -applicaties maken.

De Liquid VR-sdk werd een jaar geleden geïntroduceerd en bevat onder andere de technologie Affinity Multi-GPU, waarmee bij gebruik van een videokaart met meerdere gpu's het beeld voor ieder oog door elk van de videochips gerenderd wordt. AMD zegt dat de Radeon Pro Duo het eerste product is in een nieuwe 'AMD VR Ready Creator'-lijn. Welke producten nog meer dit predicaat krijgen is niet bekend.

Verder maakt AMD bekend dat het een samenwerking aangaat met het Crytek VR First-initiatief, dat studenten moet aansporen om virtualreality-content te creëren. AMD zal daarvoor Radeon Pro Duo-gpu's en zijn LiquidVR-sdk leveren aan universiteiten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-03-2016 • 01:30

47 Linkedin

Reacties (47)

47
46
35
2
0
5
Wijzig sortering
Voor de mensen die het volledige stream willen zien, er zijn video's op YouTube.

Part 1 17:56

Part 2 1:02:31

Part 3 35:48
Vreemd, alleen nog maar verhalen over 8GB geheugen. Zijn er al officiële specificaties gevonden? (of betrouwbare) Op dit moment zijn de specs die ik tegenkom alleen maar gebaseerd op geruchten.

Als iemand meer info heeft, graag delen. :)
Dit zijn de officiële specificaties en het is alle informatie die beschikbaar is. Het persbericht van AMD hebben we onder NDA ontvangen eerder vandaag, daarin worden nauwelijks technische details gegeven. Het screenshot in het artikel is afkomstig uit de livestream van AMD, daarop staat dat het om twee Fiji-gpu's gaat en en dat de kaart 8GB hbm heeft.

Verdere informatie is er nog niet gegeven, maar alles in dit artikel is zeker niet gebaseerd op geruchten.
Er staat ook dat er HBM wordt gebruikt, dus het zal 4GB zijn per gpu, zou dat dan ook betekenen dat aan de PC zijde er 2x 4GB kaarten gezien worden?
Bij mijn weten is he bijna altijd zo dat als je twee kaarten van 4GB hebt je dus nogsteeds maar 4GB hebt omdat het geheugen niet hedeelt wordt tussen de twee pocessoren waardoor de inhoud van beide hetzelfde moet zijn. Dat zou ik hier ook verwachten.

Dus de tekst :
De kaart maakt gebruik van twee Fiji gpu's, die ieder over 4GB high bandwidth memory beschikken, voor een totaal van 8GB
Klopt volgens mij niet, het is een totaal van 4GB. Je heb fysiek wel 8GB maar er zal maar 4 GB in-games beschikbaar zijn.
In DirectX 11 en daar voor zou je effectief indetlrdaad maar 4gb geven. Met DX12 is dit niet meer zo kan kan memory wel gedeelt worden.
Misschien bij meerdere GPU's op een enkele kaart maar in crossfire / sli veranderd daar volgens mij bij DX12 nog steeds niets aan, anders zou het betekenen dat de data over de bus naar de andere kaart gedeeld moet kunnen worden wat enorm traag zou zijn. De verbinding tussen GPU en memory is vele malen hoger als tussen de twee kaarten (in sla / crossfire) onderling.

Ik weet het daarom ook niet zeker (zoals ik aangaf) waneer er meerdere GPU's op een enkele kaart zitten.
Ik weet niet exact hoe het in zijn werk gaat. Er zou iets geïmplementeerd moeten worden door de game devs wat ondersteund wordt door DX12, Mantle en Vulcan.
Bandbreedte zal zeker een rol spelen. Maar je kan hier vast slim mee om springen en er dan toch voordeel uit halen.

8gb per gpu blijft natuurlijk een voorkeur hebben over 2x4gb. Maar het zou beter moeten zijn dan in de oude DX11 situatie.
Met al die brakke ports tegenwoordig, lekker geld weg gooien met zo'n kaart.

Er gaat niks boven een snelle enkele Videokaart als het op compatability aan komt.
Daarom is hij nu ook niet meer als gaming kaart in de markt gezet. Maar voor vr kan het wel goed gebruikt worden een gpu per oog schaalt veel beter dan AFR. De dx12 bied ook meer mogelijkheden voor betere muti gpu schaling

[Reactie gewijzigd door Astennu op 15 maart 2016 16:16]

http://www.anandtech.com/...-plus-radeon-mgpu-preview

Je maakt ook geen gebruik maar van crossfire en sli. Maar een multi display adapter. Hoe het precies werkt etc snap ik ook niet. En natuurlijk kan je cpu met meerdere gpu's direct communiceren.
Alleen moet je moederbord wel de pci-e linken met je cpu en niet de chipset zoals ook wel vaak gebeurt.(voornamelijk bij goedkopere mobo).
Je weet dat AMD kaarten tegenwoordig het crossfire signaal gewoon over de PCI-E bus stuurt?
Ook bij crossfire. sli word de aantal gb's gebundels en niet meer Per GPU gebruikt. Dus als je 2x 2GB hebt heb je gewoon 4GB met DX12.
Dat geldt voor kaarten in sli en crossfire, waarom zou amd twee 4gb doen op een kaart als ze uiteindelijk toch maar 4gb krijgen.
en AMD zelf zegt dat je 8gb krijgt dus ik denk niet dat ze een grapje maken.
Ik weet niet hoe ze het hier precies doen (dat geef ik ook aan). Hier hebben we te maken met twee GPU's op een enkele kaart dus dan zou het anders kunnen zijn. In sli / crossfire is het in iedergeval zo dat het geheugen niet gedeeld kan worden waardoor je effectief de hoeveelheid geheugen van de kleinste kaart overhoud.

Er staat in de tekst van het artikkel:
De kaart maakt gebruik van twee Fiji gpu's, die ieder over 4GB high bandwidth memory beschikken,
Wat mij zou suggereer dat het niet gedeeld is dus eigenlijk een crossfire opstelling op een enkele kaart. Ook op de website van AMD kan ik er niets over terugvinden.

Ook bij anandtech wordt het volgende aangegeven:
Otherwise as this is Fiji, the rest of the specifications should not come as a surprise. Doubling up on Fijis gives us 64 ROPs and 256 texture units per GPU. And 4GB of HBM per GPU, clocked at 1Gbps for an effective memory bandwidth of 512GB/sec
Wat zou suggereer dat het geen gedeeld geheugen is. De textures moeten voor beide GPU's beschikbaar zijn.
Ik ben zelf ook geen GPU expert.
Maar ik denk niet dat het handig zou zijn om een kaart met 2 fury X'en maar 4GB HBM te geven.
Krijgen we nu iedere keer dezelfde vragen bij een release van een duo videokaart? De duo videokaarten maken net als bij SLI/Xfire gerbuik van AFR om de beelden te renderen. Dat betekent in dit geval dat iedere GPU maar 4 GB te beschikking heeft, ook al is er in totaal 8GB.
Volgens AMD heeft de Radeon Pro Duo 16 teraflops aan rekenkracht. De kaart maakt gebruik van twee Fiji gpu's, die ieder over 4GB high bandwidth memory beschikken, voor een totaal van 8GB.

Duidelijk genoeg?
Ik weet bijna zeker dat er effectief 8GB beschikbaar is op deze kaart.
Twee keer Fury X GPU op een kaart met maar 4GB???
Mensen maakten zich al zorgen met de 4GB op de normale Fury X.

En bij de afbeeldingen die ook nog eens officieel van AMD komen staat "8GB" .
Ze gaan echt niet zeggen: "ja er is 8gb maar je kan eigenlijk maar 4 gebruiken."

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 15 maart 2016 17:47]

Tot heden heb je daar in gelijk alleen veranderde dit niet ook in DX12? dat de kaarten afzonderlijke taken kunnen krijgen.
Dit was toch de rede dat crosSLI mogelijk is bij DX12 toch?
http://wccftech.com/nvidi...al-gpu-flagship-graphics/
Haha ik bedoelde niet dit artikel. ;) Ik doelde op de andere artikelen beschikbaar online. Bij de meeste specsheets staan nog vraagtekens bij een hoop specs.

Bij AMD kon ik ook helemaal niets vinden. Waarschijnlijk nog even een paar dagen geduld en er is meer informatie beschikbaar. Ik zit trouwens niet te wachten op 4GB per GPU. Ik hoop op 8GB per GPU met een totaal van 16GB (ivm hogere resoluties).
Kijk hier heb ik voor gespaard!
Nog even de uiteindelijke prijs afwachten maar dan is de keuze tussen 2 van deze Fury X2 of wachten op de nieuwe polaris kaarten.
Aangezien ik op 7680x1440 @144hz game is singel gpu geen oplossing voor mij.
Bedoelt u niet 2x Pro Duo?
Bedoelt u niet 2x Pro Duo?
Dat bedoel ik inderdaad.
De Fury x2 lijkt mij alleen wat duidelijker kwa omschrijving ;)
Leuke monitor setup ben benieuwd welke u gaat nemen :P
Ik zou wachten op Polaris, zal veel energie besparen.
Ik weet het niet, ik wacht al 3 maanden.
Ik heb mijn 2 stuks R9 295x2 weg gedaan omdat het snel veel beter zou worden maar het begint ondertussen wel allemaal te jeuken om weer lekker te kunnen gamen ;)
Ik heb net even in mijn spaarpot gekeken, maar helaas... ;)

Het valt me wel op dat nu AMD een splitsing maakt met de Radeon Technologies Group het blijkbaar geen enkel probleem vormt om een Intel based systeem te bouwen voor deze mooie plaatjes.

Voor ons heel logisch natuurlijk, maar ik zou toch wel verwachten dat AMD nog wel een beetje trots op hun eigen cpu's zou zijn en de kaart zouden tonen in een systeem met een FX erin.
AMD is zo goed als gestopt met het concurreren met intel op de high-end cpu markt, en AMD maakt ook gebruik van intel's thunderbolt met AMD's XConnect.
AMD ondersteunt ook nog geen DDR4 en AMD's laatste moederbord chipset "990FX" komt uit 2011 (geen thunderbolt, USB 3.1 (zonder extra extern chipje), DDR4, en M.2 support met gebreken)
misschien heeft AMD betere CPU's aan het einde van het jaar, maar op dit moment lopen ze bijna 2 generaties achter op intel in de high-end.

en AMD toont ook al jaren hun GPU benchmarks met Intel CPU's in plaats van hun eigen CPU's.

[Reactie gewijzigd door stewie op 15 maart 2016 03:11]

er komt een opvolger van de FX lijn aan. Amd mag dan zn 20-30% langzamer zijn qua performance van 1 core....het is soms 50-60% goedkoper.
Met soms 50-60% meer energieverbruik.
Ik geloof dat de volgende generatie AMD juist minder stroom verbruikt als intel, op dit moment scoort AMD alleen slecht met de FX series. (Mobile chips zijn nu al best zuinig)
AMD verkoopt graag gebakken lucht, zolang er geen bewijzen zijn kan AMD beweren wat ze willen.
Hun APU's zijn geen gebakken lucht.
Dat deden ze voor de splitsing ook al. Project Quantum bijvoorbeeld.
Straks komen de videokaarten met uitbreidbaar geheugen terug, dat zou wat zijn :p
Reken er maar niet op, waarschijnlijk gaan ze HBM+ in de toekomst gewoon direct in de GPU bakken bij nVidia en AMD.
Deze kaart heeft 2 GPU's en een VR headset heeft twee schermpjes. Misschien een domme vraag, maar betekend dit dat je 1 GPU 'per oog' kan laten renderen?
Jup, dat is een beetje het doel van deze kaart :)
Gestoorde prijs, zeker als je bedenkt dat je maar 4GB geheugen bruikbaar hebt. (4GB per GPU zoals anderen al aanhalen)

Wie koopt dit ipv op Polaris te wachten?
DX12 kan daar verandering in brengen. En de vraag is natuurlijk welke polaris als eerst komt. Een r9 490 bv kan hier niet tegen op. En stop dit in een m-itx systeem en je kan lachen😃

Tevens is dit bedoeld voor VR. Waarbij ze 1 gpu per oog kunnen gebruiken. En tot nu toe heeft 4gb HBM nog niet voor problemen gezorgd.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 15 maart 2016 07:57]

Het is HBM geheugen dat vele malen sneller is als traditioneel geheugen waardoor je geheugen dus ook veel sneller beschikbaar is.
Bruut :) maar ik wacht liever nog even op pascal en polaris. Heb toch liever een single gpu.
Ik ook, want Dual GPU enzo is wel leuk, maar vooralsnog werkt VR nog helemaal niet met Dual GPU/SLi/CF. ( van de 150+ VR demo's die ik heb werkt er in ieder geval geen enkele in CF ). Dus laat ze dat dus eerst maar eens oplossen..

Verder ben ik sowieso erg huiverig voor Dual Gpu kaarten. Ik heb zowel een 5970 als een 7990 gehad, en bijna niets anders dan gezeik met die dingen. Drivers die niet goed werken, GPU cores die niet uitgezet kunnen worden waardoor je games die geen CF ondersteunen simpelweg niet kunt spelen enz enz.. Heb er altijd een derde single Gpu bij moeten drukken om problemen op te lossen.. Nee voor mij nooit een Dual Gpu kaart meer..

Wel een prachtige kaart overigens.
Goed dat AMD zich richt op VR-ontwikkelaars met deze kaart anders zouden ze er niet veel van verkopen want veel te duur voor de gewone consument. Ik vind de naam Radeon Pro Duo nogal knullig klinken, niet echt high-tech. Maar daarmee willen ze zich waarschijnlijk meer distantiëren vd consumentenmarkt en meer richten op de zakelijke markt. Slim gezien van AMD, ik hoop dat ze er veel van verkopen zodat ze er weer een beetje bovenop geraken.
Niet voor mijn portemonnee. Wel een coole case waarin ze het presenteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee