Dual-gpu-kaart AMD lijkt Cooler Master-waterkoeling te krijgen

Er zijn aanwijzingen online gekomen over de komst van een videokaart met de codenaam Fiji Gemini. AMD gebruikte de Gemini-naam eerder voor dual-gpu-kaarten. De komende kaart lijkt een waterkoeling van Cooler Master te gaan bevatten, net als de Radeon R9 Fury X.

Dat er in de herfst een nieuwe kaart met twee Fiji-gpu's moet uitkomen, maakte AMD al half juni bekend, en uit verzendinformatie van de Indiase import- en exportdatabase Zauba maakt WccfTech nu op dat een release niet lang meer op zich laat wachten. De informatie maakt melding van een Fiji Gemini. Gemini, van het sterrenbeeld Tweelingen, is de naam die AMD eerder ook op dual-gpu-kaarten plakte.

De kaarten zouden op 1 oktober in beperkte oplage verzonden zijn vanuit Canada, waar de Radeon-tak van AMD zit. Uit de informatie valt verder op te maken dat de kaart een Cooler Master-heatsink bevat. Waarschijnlijk gaat het om een all-in-one-waterkoelset van Cooler Master; AMD gebruikt die ook voor zijn R9 Fury X. Niet bekend is welke aanpassingen aan de waterkoeler gedaan zijn om deze twee gpu's te laten ondersteunen.

De informatie in de database bevat ook de term 'tobermory'. Dit is een plaatsje in Canada vlak bij Toronto.

AMD Gemini

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-10-2015 • 12:47

47 Linkedin

Submitter: dylan111111

Reacties (47)

47
47
40
3
0
0
Wijzig sortering
Cool, hopelijk dat deze voor een redelijk bedrag (denk aan <€1000) over de toonbank gaan, dat bespaart me weer een crossfire setup met de toch al redelijk beperkte PCIe sloten :) Hoop ook dat deze niet ondergeklokt is ten opzichte van de Fury X.
als die niet underclocked is 550 koelen pffff
550W is niet zo bijzonder veel IMO, zeker met een beetje waterkoeler is dat weg te werken. Er zijn genoeg waterloops die RAM + CPU (al gauw 150W+ want overgeklokt) + 2 GPUs (doe voor de grap maar even 250W/stuk) koelen. Als je één loop hebt met een 240mm radiator moet dat best te realiseren zijn lijkt me.
Normaliter hield men een richtlijn aan van 1x 120mm per component voor goede koeling. Dus zogezegd vraag ik mij af of je alles met wat jij daar noemt met maar 1 240mm kunt koelen. Het zal best werken, net als altijd met brakke referencekoelers, maar of het dan ook noemenswaardig koeler wordt vraag ik me af.

Hetzelfde voor 2 behoorlijke GPU's, waar bijvoorbeeld een 60mm full copper UT60 met goede rpm fans ongeveer 100W per 120mm kan koelen. Dan kom je echt te weinig. Neem een hoger FPI rad en dezelfde rpm, dan kom je al wel verder, maar denk niet dat je met een 240mm de GPU's t.w.v. 550W lekker koel kunt houden. De eventuele tempwinst die je normaal gesproken nastreeft met een custom loop haal je hiermee niet. Ik zou het zonde vinden van een dure loop om dan te bezuinigen op een rad minder.

Voorbeeld uit Martinsliquidlab:
Een Alphacool UT60 360mm radiator (60mm dik) presteert:
- fanspeed @ 600 rpm geeft je 30W/fan in push, totaal ~90W
- fanspeed @ 1,000 rpm geeft je 50W/fan in push, totaal ~150W
- fanspeed @ 1,400 rpm geeft je 70W/fan in push, totaal ~210W
- fanspeed @ 1,800 rpm geeft je 90W/fan in push, totaal ~150W
- fanspeed @ 2,200 rpm geeft je 108W/fan in push, totaal ~326W
bron

Pushpull helpt wellicht nog ietsje, maar sowieso geen 50% of meer, misschien 10-20% met geluk. Uitgaande van die getallen zal een high rpm wellicht 150W/fan geven, namelijk elke 400rpm meer koelt ie nabij de 20W extra... een 3000rpm zou dus 50W extra doen.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 5 oktober 2015 14:02]

De 295x2 trekt ook 500W, en dat gaat prima met een enkele 120mm radiator en fan. Wordt maar 60 graden in reviews.
Wow even een Grafische kaart van 600w+ als je een 3D spel speel, en dan nog moet de rest van je computer onderdelen er bij komen, zo als CPU en MB en Monitor, en ga maar zo door.

Dat woord een lekkere hoge maand/jaar rekening, als je aardig wat uurtjes aan het gamen ben.
Als je die kaart kan betalen zal de energierekening ook wel lukken.
Das onzin, ik kan als ik lang spaar ook gewoon deze kopen (en ik heb niet veel geld), en ook een CPU die erg snel is en 100 a 150w gebruikt, maar dan woord je stroom rekening erg hoog als je meerdere uren per dag aan het gamen ben.
Bij gamen gebruik je meestal niet de cpu en gpu tegelijk 100%, maar goed, stel je doet dat wel en verbruikt 750W (al onrealistisch hoog), stroom ~22 cent per kWh, dan zit je dus op 17 cent per uur.

3 uur per dag een heel jaar, zit je nog onder de 200 euro, terwijl die kaart alleen al 1500 gekost zal hebben. Dan komt de rest van het systeem er nog bij. Staat niet in verhouding.
Normaal kost een AMD Radeon dual GPU lang geen €1500, maar +/-€800

Maar ok.
240mm voor een dual GPU is prima.

In de link die je stuurt is het een koeling met 10c delta. Oftewel hetgene wat gekoeld moet worden draait maar op 10c meer dan de omgevings temperatuur qua water temperatuu. Een 240mm rad weet 2 gpu's met gemak rond de 60c under load te houden. Lijkt mij toch een goede temperatuur per gpu voor op een dual gpu kaart.

15c tot 20c Delta voor een GPU is acceptabel. Zie voor meer informatie http://www.overclockers.com/guide-deltat-water-cooling/

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 5 oktober 2015 14:09]

Dat is inderdaad wel een redelijke temperatuur. Valt me ook mee van die 295x2 die "haarbal" hieronder aanhaalt. Al is het maar welke delta je nastreeft. 60°C is niet enorm, maar zou nog lager kunnen.
Oftewel hetgene wat gekoeld moet worden draait maar op 10c meer dan de omgevingstemperatuur qua water temperatuur.
Dat klopt, stel de ambient temp is 22°C dan is je component 32°C, delta-t is dan 10°. In mijn voorbeeld kan hij bij dat verschil max 320W koelen i.g.v. een 360mm rad. Dat leek me in theorie te weinig voor een 550W dual GPU op full load. Maar je hebt dus absoluut gelijk als de deltatemp meer mag zijn, bijvoorbeeld bij 20°C delta (component bijv. 42°C bij 22°C ambient) zou het te koelen wattage ook groter kunnen zijn omdat ie minder ver hoeft te koelen. Daar had ik niet aan gedacht, dus zeker een goede opmerking en bedankt voor de eye-opener! :)
1x 120mm per component en hij heeft het over 4 componenten.
Een 240mm fan is toch 4x zo groot als een 120mm fan :+

Ik ga weer ergens anders mierenneuken!
Maar er wordt ook geen 240 mm fan bedoeld, maar een 240 mm radiotor, oftewel 2x120 mm fan
Ik doelde dat 240mm voor een dual GPU kaart best moest kunnen, maar dat kwam er inderdaad niet zo uit. Maar als ik die specs zo zie dan zit je al snel op 360mm dus. Vervelend, maar niet onoverkomelijk.
het is een closed loop koeler met een pomp neem ik aan. dan als ze het dan in de kaart willen houden moeten ze wel een aardige pomp installeren. het zal wel mogelijk zijn anders doen ze het niet, maar een dual rad zou dan geen overbodige luxe zijn.
€ 1000 een "redelijk" bedrag voor een videokaart ? Daar koop ik ongeveer 3 generaties Playstation spelconsoles voor waarmee ik zo'n 15 - 20 jaar vooruit kan ... Om het woordje "redelijk" te relativeren ;)
Natuurlijk, maar gezien de rest van mijn systeem en wensen vind ik het een redelijk bedrag voor een dergelijke kaart. Een R9 290X (mijn huidige kaart) was ook ~€350, en dit ding belooft grofweg 3x zo krachtig te zijn als ik de 3DMark scores van een Crossfire Fury X vergelijk met mijn kaart. Dus tja :)
Veel succes met het gamen op 4K met je playstations. Ik kan ook n pak kaarten kopen, gaat heel mn leven mee als ik voorzichtig doe, kost nog geen euro.
Ik heb het niet zo met die resolutie-race. Daarbij hangt de grafische kwaliteit niet enkel en alleen af van het aantal pixels dat je GPU kan aansturen. Maar goed; de PC vs. console-discussie hebben we al tot in den treuren gevoerd.
Ja maar dan nog - welk nut heeft zo'n dure graka nou nog? De kaarten volgen elkaar best snel op. In iedergeval vele malen sneller dan de economische levensduur van zo'n kaart. En waarom zou je voor de dual gpu gaan. Je moet je volgens mij wel heel extreem maken wil je die kracht er uit halen.
Ik spreek mijn twijfels uit over de daadwerkelijk toegevoegde waarde in verhouding met het prijskaartje.
Ik zie niet hoe je twee 2560x1440 schermen en één 3440x1440 scherm in Eyefinity (dus in totaal 8560x1440) op één Fury X gaat draaien. Ik denk eigenlijk dat twee van die kaarten al aan de krappe kant zijn voor een dergelijke resolutie. Gelukkig kun je op deze manier met 2 PCIe x16 sloten op 4 GPU's uitkomen wat ruim voldoende zou moeten zijn :)
Ik vind 2 gpu's die het met 4GB moeten doen al twijfelachtig, benchmarks van Fury X crossfire zijn wel goed, 4 GPU's op 4GB lijkt me wel krankzinnig ik weet niet of de lage hoeveelheid geheugen dan nog volstaat.
De schaling van 1 naar 2 is inderdaad behoorlijk goed, en DirectX 12 claimt dat hier een oplossing voor is meen ik. Maar inderdaad, dat is wel nog een knelpunt.
Klopt...ik heb ergens ook gelezen dat met dx12 het geheugen volledig ter beschikking is, dus 2 x 4GB mag je dan ook e ht zien als 8GB beschikbaar
Gezien de prijzen van de Fury X (zo'n € 700) en ook de gewone Fury (zo'n € 600) zal dat niet het geval zijn vrees ik (volgens de buren is de kaart overigens overigens uitgerust met twee Fiji XT GPU's, dus dan moet al eerder gekeken worden naar de Fury X).

Zelf verwacht ik eerder een prijs van 1500 - 1800 dan <1000..

Ondanks dat is het een mooie ontwikkeling, weer een finke beestenkaart uit het AMD kamp!
Daar ben ik inderdaad ook bang voor, maar (voor mij persoonlijk) zou dat het waard zijn aangezien ik 2x PCIe x16 en 1x PCIe x4 heb, dus hoe minder PCIe sloten ik gebruik voor graphics hoe meer er beschikbaar is voor video input :)

En sowieso is het even wachten op wat er qua 3rd party single slot koelers aan komt, hoop op een mooi single slot waterblok om het netjes af te maken.
Jaartje of 3 wachten. ;)
De AMD Radeon R9 Fury X beschikte ook over een Cooler Master. Toch goed om te zien dat ze afstappen van hun eigen coolers.
Anoniem: 566183
@Kenneloth5 oktober 2015 12:52
En die hadden nogal problemen met pump noise.
Het is dus niet perfect imo.
De eerste generatie/press-samples hadden inderdaad het probleem van een luidruchtige pomp. Maar bij de nieuwe kaarten was dit probleem gewoon opgelost.
http://wccftech.com/amd-f...ilent-solves-noise-issue/

Verwacht daarom dat de 'Gemini' dit probleem niet kent. Vraag me dan wel af of op de 'Gemini' 't 2 'units' gaan zijn met losse loops. Of een speciaal blok met daarop de pomp, voor alleen die kaart.
Lijkt me raar als ze 2 loops maken, aangezien je op dit prijsniveau niet kan verwachten dat ze op een custom koeler besparen.
Ja, maar dat was vrij snel door AMD opgelost.
En dat is daarna opgelost in nieuwere versies als mede dat er de mogelijkheid tot ruilen voor was (dat laatste weet ik niet zeker).

Tevens, die pumpnoise t.o.v. cycloon blazer in het verleden, het is maar waar je irritatie niveau ligt hoor ;) Persoonlijk was ik altijd blij met de blazers, heerlijke voetenverwarming in de winter :D
Het waren toch allebei Cooler Master pompen?
Ik ben benieuwd wat deze kaart gaat verstoken aan stroom, de r9 295x2 red het ook om 500watt te verbruiken..

Zelf wacht in nog op de volgende generatie dual-gpu, (momenteel 2x r9 295x2 in cf met 7680x1440 en 144hz) maar met 4Gb bruikbaar geheugen begind krap te worden :/
Natuurlijk nog even afwachten hoe snel dx12 op de markt komt anders zou ik 16Gb aan bruikbaar vram hebben :9
Ik weet niet zeker of ik je goed begrijp maar als DX12 op de markt komt heb je met de huidige games nog steeds 4GB. Het is ook wanneer een Developer voor DX12 ontwikkeld niet zeker dat je 16GB hebt maar het is mogelijkheid om 16GB te hebben, hij moet dat in de game ontwikkelen en implementeren omdat dit niet automatisch gaat.
De krapte die je zegt te ervaren zal niet minder worden met de spellen die je nu speelt.
Ik weet niet zeker of ik je goed begrijp maar als DX12 op de markt komt heb je met de huidige games nog steeds 4GB. Het is ook wanneer een Developer voor DX12 ontwikkeld niet zeker dat je 16GB hebt maar het is mogelijkheid om 16GB te hebben, hij moet dat in de game ontwikkelen en implementeren omdat dit niet automatisch gaat.
De krapte die je zegt te ervaren zal niet minder worden met de spellen die je nu speelt.
Dat bedoelde ik inderdaad ;)
De krapte die je zegt te ervaren zal niet minder worden met de spellen die je nu speelt.
Dat was meer gericht op het 8Gb vram geheugen van de Fiji Gemini (4Gb per gpu ), als er 16Gb (HBM geheugen) op zat zou dat voor mij beter zijn op 7680x1440 resolutie.
Houd dat ding eens niet zo beet! :P
Ze zijn wel een beetje aan de prijs INR 125.350,-- = +/- € 1700,-- zonder koeler ?
Kan amd niet beter in zee gaan met asetek? Die leveren toch ook koelers aan cm? Mij lijkt dat je dan goedkoper uit bent orud was het alleen de designs?

En dit is toch in feite crossfire op één kaart werkt dat dan beter als twee losse kaarten? Of regelt een module nu de load?

[Reactie gewijzigd door Splitinfinitive op 5 oktober 2015 12:59]

Ik ben altijd erg gecharmeerd van de koelers van ThermalTake. Die zouden dat varkentje ook best kunnen wassen.
Bedoel je niet Thermalright? _/-\o_
Uhhh... ja :X brein kapot.

Heb al jaren een Thermalright True Copper op mijn CPU zitten. 2 kilo coppery goodness. :-)
Thermal....het scheelt ook niet veel hé :z
Zoals de vele dual-gpu kaarten hier voor van zowel AMD als Nvidia, is het qua performance niet anders dan een SLI setup met vergelijkbare chips / kaarten. De SLI / Crossfire werkt niet anders (dus niet beter of slechter), laat ik het zo zeggen. Deze dual-kaarten willen nog wel eens met de clocks spelen om het gebruik binnen de perken te houden voor twee chips op zo weinig ruimte, maar dat verschilt per model.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee