Gigabyte voorziet GeForce GTX 980 Waterforce van waterkoeling

Gigabyte introduceert een GeForce GTX 980-gpu, voorzien van een voorgeïnstalleerde closed loop-waterkoeling, met een radiator die is uitgerust met een 120mm-fan. De kaart krijgt de toepassende aanduiding Waterforce in zijn naam.

Gigabyte maakt de introductie van de GeForce GTX 980 Waterforce bekend in een persbericht. Volgens de Taiwanese fabrikant houdt de waterkoeling de gpu dankzij de grote ventilator en een stille pomp 38,8 procent koeler dan een vergelijkbare kaart met referentiekoeler. De waterkoeling bedekt niet alleen de gpu, maar ook het vram en de mosfet's. Daarnaast belooft Gigabyte dat de videokaarten zijn voorzien van de best presterende gpu-cores, die de hoge overklokresultaten neer kunnen zetten. Gigabyte noemt het GPU Gauntlet Sorting en lijkt daarmee aan te willen duiden dat de gpu's speciaal geselecteerd worden aan de hand van hun prestaties.

In Gaming Mode draait de gpu op boost- en base-snelheden van 1329/1228MHz, in OC Mode is dat 1354/1253MHz. Het gddr5-geheugen, waarvan 4GB aanwezig is, draait op de referentiesnelheid van 7GHz. Met de OC Guru II-software kunnen gebruikers de kloksnelheden en fanspeed aanpassen, of een power- of temperatuur-target instellen.

Naast twee dvi-aansluitingen zijn er drie DisplayPorts en één hdmi-aansluiting aanwezig. Het Gigabyte-logo is voorzien van ledverlichting en de fabrikant levert een muismat mee. De videokaart staat in de pricewatch voor ongeveer 600 euro. Het is niet de eerste GTX 980 met waterkoeling; eerder brachten Inno3D en EVGA al vergelijkbare videokaarten uit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-10-2015 • 16:18

83 Linkedin

Reacties (83)

83
79
58
1
1
0
Wijzig sortering
En dit moet beter koelen dan een normale luchtkoeler met 2 of 3 fans? Ik wacht op de testen en vergelijkingen met andere 980 (ti)'s.
Uhh dit is een beetje de reden waarom je auto waterkoeling heeft. Het blijkt namelijk te werken.

Waterkoeling koelt nanometers radiator en een fan koelt een groot blok van koper die direct de buitenlucht (in de kast) en externe warmtebronnen (memory etc) meeneemt.

Air idle en water zullen kleine1 tot 10 graden zijn. Logisch
Maar onder 100% load 'benchmark' ga je snel naar 30-50 graden verschil.
As in een gtx 980 water is 45 graden en een air is 85 graden.
Dus zo'n closed loop gaat ook vast 30-40 graden halen.

Voor de mensen die het pittig vinden om verder te denken dan de deurpost. Radiator bedoel ik dus logischerwijs de buisjes van de radiator mee. Hence de nanometers .... |:(

Ook maar meteen even een benchmark (eerste google hit) gezocht aangezien het erg lastig topic blijkt te zijn

http://www.ocaholic.ch/mo...m.php?itemid=1569&page=17

[Reactie gewijzigd door Pi83 op 21 oktober 2015 19:16]

Onzin, dat koper zelf is de heatsink welke de warmte verplaatst in tegenstelling tot een closed loop systeem, welke water hiervoor gebruikt. Waterkoeling heeft net zo goed een fan en lucktkoeling heeft net zo good een radiator, deze zit alleen onder de fans en zijn dus niet goed zichtbaar. Daarnaast zijn er geen 'nanometers radiator' :|
Ze hebben beide een heatsink.

Bij luchtkoeling probeer je de heatsink alleen direct te koelen door er een klein massief radiatortje op te plakken en daarop een fan te laten blazen, wat niet altijd de handigste manier is. De lucht in de kast is wellicht al warm van andere componenten, daarnaast wordt de radiator op de heatsink ook warm welke een stuk massiever en kleiner is dan een waterkoeling radiator en dus ook lastiger af te koelen.

Bij water koeling stroomt er water over de heatsink heen welke de warmte dan mee neemt naar een radiator toe. Deze radiator zit op een veel efficiëntere plek en heeft ook nog eens veel groter en verspreider oppervlak. Daardoor dus een stuk makkelijker te koelen. De fans op de radiator hoeven dus minder hard te draaien om dezelfde warmte te koelen en dus een stuk efficiënter.

Laat je van beide systemen de fans even hard draaien dan zou waterkoeling gewoon een stuk beter koelen dan lucht koeling dat doet.
Mijn reactie was op het bericht alvorens deze werd gewijzigd, waarin geclaimd werd dat luchtkoeling een blok koper koelt, wat een onjuiste redenering is omdat deze niet gekoeld wordt door direct lucht te blazen op het koper zelf. Deze functioneert namelijk als medium voor de warmte richting the radiator die erbovenop zit.

Mijn punt was puur dat beide vormen van koeling hetzelfde concept gebruiken, waarbij het verschil ligt in de manier waarop warmte wordt afgevoerd van de kaart naar de radiator (grotendeels water bij waterkoeling en koper bij luchtkoeling), en de ligging van de radiator.

Dat waterkoeling bij verre meer efficiënt is, daar twijfel ik niet aan. Tevens de reden waarom ik zelf ook een Corsair H100 heb. (Out of the box closed loops besparen een hoop werk in vergelijking tot een custom made waterkoel systemen.)
Zand in je ***? Reageer eens normaal man, ik ga toch ook niet zo zitten zeiken als jij niet begrijpt welke stappen de fusiereactie in een ster doorloopt (mocht dat een artikel zijn). Liever een grote uitleg dan een kleine beknopte uitleg waar maar de helft instaat. En, in tegenstelling tot wat jij denkt, leggen personen niet alleen dingen uit voor jou, maar ook voor de rest van de community. Jij mag er dan wel veel verstand van hebben (volgens jezelf dan) maar er zijn mensen die daar nooit energie in gestoken hebben op dat te weten te komen, en het zodoende dus niet weten.

Doei.
Ik, als scheikundig ingenieur, vraag me heel hard af wat je met nanometers radiator bedoelt die water kan afkoelen?
Hij bedoeld dat het water door allemaal kleine tubes loopt van enkele nanometers groot in de radiator welke de fan dan veel makkelijker kan koelen dan zo een groot blok koper (weliswaar ook met inkepingen).

Waterkoeling is gewoon een stuk efficienter omdat je het opgewarmde water kan geleiden naar een veel efficientere plek om te koelen dan dat je dat met lucht kan.

Je transporteert de warmte eerst zeg maar naar een geschiktere plek en daar voer je het pas af. Terwijl je met lucht koeling de warmte bij de bron zelf direct probeert af te voeren, wat vaak toch niet altijd de meest geschikte plek is om dat te doen. De lucht eromheen is misschien al warm van andere componenten of deze kan niet goed weg door de kast heen etc..

Bij waterkoeling voer je de warmte eerst af naar een radiator buiten of aan de buitekant van de kast en daar wordt de warmte dan ontrokken op de meest efficiente manier met echt koude buitenlucht door nanometers grote tubes welke veel makelijker te koelen zijn dan zo een stuk koper.

Het werkt en daarom worden er vandaag de dag ook geen autos meer op basis van luchtkoeling gemaakt.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 21 oktober 2015 19:19]

Een moderne auto zonder waterkoeling werkt niet en daarom zie je ze niet zonder waterkoeling. Een moderne grafische kaart kan meestal prima met een standaard luchtkoeler werken en daarom zie je ook bijna alleen maar lucht koelers.

Succes trouwens met het water door je enkele nanometer dikke tube pompen :+ .
precies dit dank u
Omdat dat je nu probeert een scheikundig ingenieur probeert uit te leggen hoe warmtegeleiding werkt |:(
Daarbij om ook maar een beetje een fatsoenlijk volume door een klein gaatje te drukken heb je nogal wat druk nodig (zelfs met heel veel kleine gaatjes ). Bij nanofiltratie heb ik er wel eens een gezien die bij 20 bar werkt. Daarbij zit zo'n ding zelfs met standaard kraanwater binnen no time dicht omdat kraanwater ook al niet "schoon" is.
Dankje. Ik heb als scheikundig ingenieur al duizenden warmte berekeningen gemaakt, zowel op hele grote als hele kleine schaal. Dus ik mag toch hopen dat ik weet waar ik het over heb en ben in al die tijd nog nooit het woord nanometer tegengekomen.
Tubes van nanometers groot....dat is 0,000 000 001 meter. Dat is ongeveer even dik als 5 atomen. Die zullen vast niet snel verstopt raken dan.
Ik hoop toch wel dat je zelf snapt dat het vrijwel onmogelijk is om op grote schaal buisjes van enkele nanometers groot te maken, met een fatsoenlijke lengte van minimaal enkele centimeters.

Om een voorbeeld te geven, het watermolecuul bestaat uit 3 atomen. Kortom als er twee atomen tegelijk in je nanometer buis willen, is ie al verstopt.

[Reactie gewijzigd door kami124 op 21 oktober 2015 20:56]

Nog altijd veel te klein. Het is bijna onmogelijk om (relatief goedkope en sterke) buizen van 100 nanometer te maken, met een fatsoenlijke lengte van enkele centimeters, daarna is het drukverschil enorm bij zulke dunne buisjes en heb je heel veel buisjes nodig om een beetje fatsoenlijke hoeveelheid water in je radiator te hebben.

Kortom vervang gewoon alles in je verhaal in millimeters en dan klopt het wel aardig. (1 millimeter = 1.000.000 nanometer)


Tevens is koelen met een water beter omdat je dan gebruikt maakt van (geforceerde) convectie in plaats van conductie.
50 graden is weer wat overdreven...

Overigens gaat die koeler zelf ook achter in je kast die naar buiten blaast, en daar gaat ook restwarmte van andere componenten doorheen.

Denk dat liquid metal cooling op direct die contact veel meer uitmaakt ;)

Ben benieuwd wat voor crappy TIM ze op deze kaart gooien.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 21 oktober 2015 21:24]

Je kunt je waterkoeling niet koelen zonder 'lucht'koeling.
Volgens mij heb je nog steeds een radiator in je WC set-up :Y) .
Waarbij die radiator echt niet groter is dan mijn heatsink op mijn grafische kaart.

Wat ik wil zeggen, luchtkoeling koelt helemaal niet 'beter' dan luchtkoeling.
Je kunt warmte wellicht wat sneller verplaatsen, maar heatpipes kunnen dat ook _uitstekend_.
Een luchtkoeler en waterkoeling set-up koelen even goed. Het ligt gewoon puur aan je oppervlakte.
Wil je 500 watt aan warmte direct via een heatsink kwijt, dan heb je aardig wat oppervlakte+luchtstroom nodig. Wat niet gaat passen op een videokaart(zonder een vervelend geluidsniveau). Dan is een radiator (minstens een 3x120=360 rad) wel eenuitkomst ja.
In dit geval denk ik dat het absoluut onnodig is ;) .
Die (max) 200 watt van dit ding zijn echt peanuts. De 200 watt van mijn HD6970 worden ook moeiteloos afgevoerd door mijn 3th party koeler.

trouwens,
buisjes zijn geen nanometers dik in een raditor hoor.
Enkele millimeters, met gewoon lamellen, zoals in je aircooler :) .
30 tot 50 graden verschil is wel wat extreem.

De watertemperatuur zal na verloop van tijd ook stijgen naar hogere temperaturen, 30 tot 50 graden verschil is misschien haalbaar in het eerste halve uurtje, maar na een fanatieke gamesessie met zwaardere games zullen de verschillen minder groot zijn, ik denk dat je realistisch moet blijven en de idle verschillen gelijk mag zien aan de load verschillen, het enige verschil is dat een Aircooled iets sneller op zijn operating temp zal zijn dan een watercooled.

Hoe groter je radiator oppervlakte is hoe meer warme lucht afgevoerd kan worden, waardoor de temperatuur langer laag gehouden kan blijven, maar uiteindelijk zal het water ook hogere temperaturen kennen.

Automotoren worden overigens niet water gekoeld omdat de motoren anders niet koel te houden zijn, maar omdat de designs van de auto's zo worden gemaakt dat de voorkant zo weinig mogelijk openingen kent (dus relatief weinig luchstroom in de motorruimte) dit natuurlijk omdat dit de stroomlijn van de auto verbeterd.
https://youtu.be/qtRqmzRMar8?t=7m22s
Volgens JayzTwoCents koelen vergelijkbare koelers prima.
Huh heb je zelf wel het filmpje gekeken? hij zegt het is uber stil en je bent gek als je niet die 100 euro extra betaald. Daarnaast staan de benchmarks de hybrid (dus niet eens volledig water) bij de titan niet de 980.
en 50 graden ipv 86.

Dus dit zijn precies al mijn punten bekrachtigd door mister jayz. Dank u

[Reactie gewijzigd door Pi83 op 21 oktober 2015 19:21]

Ja dat zeg ik, vergelijkbare watergekoelde videokaarten behalen prima resultaten.
En dit moet beter koelen dan een normale luchtkoeler met 2 of 3 fans? Ik wacht op de testen en vergelijkingen met andere 980 (ti)'s.
Nee, maar wel veel stiller en stabielere temperatuur.
Helaas is het niet zo dat waterkoeling beter koelt dan luchtkoeling. Zie bijvoorbeeld de Noctua NH-D14/15, die de meeste AIO waterkoelers nog aan de kant zet. Het voordeel van waterkoeling is dat je de airflow in je kast beter kunt bepalen doordat de fans op een gewenste positie gezet kan worden. Dit kan resulteren in lagere temperaturen en mogelijk ook minder geluid. Dit is wel zwaar afhankelijk van de pomp en de fan.

[Reactie gewijzigd door JoepD op 21 oktober 2015 16:53]

Vaak werkt het indd beter, stiller en koeler.

Met reference gtx 980 ti 1304mhz, 75% fanspeed 75 graden custom fan settings en een bak herrie

Met water na uren gamen op 1450mhz max 42 graden en kan nog lager als ik de fans boven de 1500rpm uit laat komen maar dat is niet nodig want heb liever de fans zo stil mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 668222 op 22 oktober 2015 12:44]

Ik vraag me af of dit nou stiller is, anders zie ik het nut er niet echt van in en zou ik er nog een beetje geld bij leggen voor een 980Ti, dat gaat heel wat harder dan de nog iets hogere klok hierop dan op goedkopere 980's.
Water koeling is normaal altijd stiller. Water neemt warmte veel rapper op. Deze is dus makkelijker afvoerbaar. Luchtkoeling moet veel meer moeite doen (sneller/harder draaien) om de dezelfde warmte af te voeren.
Waterkoeling is zeer zeker niet altijd stiller, die pomp maakt ook geluid.
En daarnaast blaast de fan de lucht direct tegen de lamellen van de rad aan en dat hoor je ook.
Die lamellen zitten ook op luchtkoelers, alleen zien ze er iets anders uit.

[Reactie gewijzigd door Mschrijver88 op 21 oktober 2015 17:20]

Klopt, maar het ging om het punt dat waterkoeling 'altijd' stiller is, en dat is niet het geval.
Anoniem: 668222
@Meelobee22 oktober 2015 12:50
Klopt, niet altijd stiller maar meestal wel als je de goede onderdelen gebruikt en de fan(s) niet te hard laat draaien. Sowieso is een reference videokaart wel altijd luider en veel warmer met stock settings
Dat kan ik beamen. Mijn watergekoelde setup maakt aanzienlijk meer lawaai dan een luchtkoeling. Het koelt wel weer een stuk beter, maar het maakt dus zeker niet minder lawaai. Integendeel.
het verschil met luchtkoeling ten opzichte van waterkoeling als we het hebben over het geluid. bij luchtkoeling zit het geluid altijd direct naast/op het component(proc, gpu).

bij waterkoeling zit het geluid op 2 plaatsen, pomp en radiator(met bijbehorende fans).

een pomp zou je dusdanig kunnen isoleren.(zonder al te veel moeite) dat je deze niet meer hoort. je radiator zou je evt. op een minder luide plek kunnen hangen, en in het geval van idle zou je zelfs de fans evt. uit kunnen zetten. (afhankelijk van de grootte etcetra)

Als je wil kan je met waterkoeling makkelijker HEEL stil zijn dan met luchtkoeling. daar staat wel tegenover dat waterkoeling 'moeilijker' is dan luchtkoeling.
True die was ik even vergeten. Maar deze (kleine) pompjes zullen wel stiller zijn volgens mij.
Die warmte moet nog steeds door een ventilator bij een rooster weggeblazen worden. Een waterkoeler is (meestal) efficiënter bij het onmiddellijk wegvoeren van de hittebron, maar als dan die hitte niet weggeblazen krijgt bij het rooster doet hij het niet beter.
Het grote voordeel bij grafische kaarten is dat op de kaart zelf geen grote ventilators passen en dat kleine ventilators voor dezelfde airflow sneller moeten draaien en luider zijn. Door dit deel van de koeling te verplaatsen op een apart rooster waar meer plaats is, kan je dit oplossen.
Maar er bestaan (voor CPU's dan) zeker wel luchtkoelers die even efficiënt én stiller zijn dan closed-loop waterkoelers. Ze werken dan met 12-14cm ventilatoren die stil genoeg zijn om, wanneer je gaat vergelijken, van het dat pompje het luidste onderdeel te maken. (Voornamelijk luider in idle omdat -bij mijn weten- die pompen aan een constante snelheid draaien, ipv de fans die hun snelheid aanpassen aan de temperatuur.)
De pomp en (mogelijk) de stromende vloeistof maken anders ook geluid.

Of waterkoeling stiller is dan luchtkoeling hangt af van wat je er mee wilt. Een goede CPU heatsink+fan is meer dan voldoende om een CPU koel te houden. Pas als die CPU ook overgeklokt gaat worden, en er daardoor meer dan een bepaald hoog wattage aan warmte afgevoerd moet worden, zal waterkoeling uitblinken door stilte.

De meeste AIO waterkoelingen voor CPU's zijn bij niet-extreem gebruik in ieder geval helemaal niet stiller dan premium heatsinks met premium fans. De fans op zo'n heatsink hoeven normaal gezien niet veel harder te draaien dan op een AIO, en de heatsink+fan heeft geen pompgeluid.

Daarnaast kun je een heatsink+fan bij idle belasting of lichte belasting normaal gezien passief of bijna passief gebruiken. Het minimale voltage van de fan(s) is dan meer dan voldoende om de CPU ruimschoots koel genoeg te houden. Met een AIO of custom loop kan dat ook, echter heb je dan behalve de fans die op een minimale snelheid draaien ook nog de pomp die moet blijven draaien. Bij zo'n lage belasting zal waterkoeling dus sowieso méér geluid produceren.
Dat hangt volledig van het koelblok af. Kijk maar eens naar mijn pricewatch: Noctua NH-D15 . Gigantisch ding, met 2 140mm ventilatoren erop. Maar muisstil.
Het volume wat bij mij wel afgenomen alleen de geluidsirritatie was toegenomen.

Het 'gepruttel' van de pomp Corsair H70 vs. de constante ruis van de (krachtigere) ventilator die eerst op een Mugen 2 zat. Het was wel serieus koeler, dat wel.
Het kan zijn dat deze niet significant stiller is dan bijvoorbeeld een normale MSI Gaming of Asus Strix. Echter heb je nu wel een grotere fan die minder hard hoeft te draaien als de reguliere kleinere fans, al heb je er wel maar 1. Het voordeel van deze koeling is dat je makkelijker je airflow kunt controleren, omdat je de radiator naar wens kunt plaatsen. En dit kan resulteren in een stiller systeem, mits de pomp en fan van acceptabele kwaliteit zijn. De meerprijs van nog geen 60 euro ten opzichte van de MSI Gaming is een normaal bedrag voor waterkoeling, zeker als je bedenkt dat de chips ook nog cherry-picked zijn (volgens Gigabyte). Ook al zie ik daar heel weinig voordeel in. Het is even wachten op de reviews, want ik ben best verrast door de redelijk lage meerprijs van de kaart.

[Reactie gewijzigd door JoepD op 21 oktober 2015 16:47]

Mja het is in dit geval ook dat ik de 980 in het algemeen niet zo'n heel goede deal vind. Je krijgt met een Ti zo'n 30% meer prestatie voor ook ongeveer 30% meer geld, waarbij je door meer RAM ook wat beter futureproof bent. Dan is het natuurlijk een kwestie van hoeveel geld je wil uitgeven, maar als je dan al meer geld aan extra's op een 980 gaat uitgeven, dan wordt het voor mij toch al erg snel veel interessanter om voor die Ti te gaan. Maar het is natuurlijk persoonlijk, andere mensen zullen meer waarde aan die waterkoeling hechten.
Het artikel lezen is een vak... Volgens de 2e regel van het artikel:
Volgens de Taiwanese fabrikant doet de waterkoeling zijn werk dankzij de grote ventilator en een stille pomp 38,8 procent stiller dan een vergelijkbare kaart met referentiekoeler
Een grotere ventilator kan evenveel lucht verplaatsen bij een lagere snelheid. En zal dus stiller zijn. Op de kaart zelf heb je weinig ruimte voor een grote koeler maar op een radiator een stuk meer. Vandaar

[Reactie gewijzigd door jorisjan op 21 oktober 2015 17:14]

Blind de marketing van de fabrikant geloven is blijkbaar ook een vak en jij bent zojuist met vlag en wimpel geslaagd, gefeliciteerd. Daarnaast heeft Tweakers het hier ook verkeerd overgenomen, dit is namelijk wat er in het persbericht staat:
the GTX 980 WATERFORCE is able to perform up to 38.8% cooler than the reference cooling in operating temperature for ultra-stable gaming in near silence.
Koeler, niet stiller.
Verder vergelijken ze met een reference design en is het niet duidelijk hoe ze precies testen. Uiteraard zullen zij dit zo gunstig mogelijk voor zichzelf presenteren.
Wat betreft het geluid is er ook meer te zeggen dan alleen puur de gemeten geluidsdruk. De frequentie van het geluid heeft namelijk ook weer invloed op hoe luid wij dit ervaren. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de pomp een stuk stiller is dan een luchtkoeler die onder 100% belasting in een kast met slechte luchtcirculatie keihard moet draaien, maar dat de pomp ineens hoorbaar blijft in idle terwijl je dan die luchtkoeling helemaal niet meer hoort (en luchtkoeling, vooral de fabrikant eigen zoals MSI's twin frozr, is in een goed geventileerde kast ook vaak helemaal niet zo luid onder load).
Kortom, om het zeker te weten zou ik toch altijd onafhankelijke testen afwachten en niet op de claims van de fabrikant afgaan.
Tof. Closed-loop waterkoeling is voor een videokaart veel nuttiger dan voor je CPU. Ik zie deze ontwikkeling zich dan ook graag voortzetten.

Nou een 980TI versie :D

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 21 oktober 2015 16:24]

Waarom nuttiger dan voor je CPU? Voor m'n CPU is ook al heel fijn hoor. Dat ding van mij is zo'n 6 jaar oud dus ik heb de snelheid wat opgevoerd (van 3 naar 4 ghz). Maar om 'm koel te houden heb ik toch water nodig en geen zin/geld om alles op waterkoeling te zetten.

100 euro voor een nieuwe cpu? En waar tover ik het geld van een moederbord vandaan? Van die 100 euro die ik uitgeef aan een koeler gaat de cpu langer mee en kan het kopen van een heel nieuw systeem uitstellen. Dus meer 'performance' (dat heet 'prestatie' in NL) is misschien waar, maar minder rendabel.

Deze gesloten circuits voor de GPU lijken me net zo handig. Zou er in mijn kast 2 van kunnen plaatsen. Maar ja, dat geld... Ik blijf dus nog even bij de luchtgekoelde versie van de 980. Zie nog geen reden om die sneller te klokken.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 21 oktober 2015 19:48]

De kosten die je kwijt ben aan een closed-loop waterkoelingsetje (zo'n 100 euro?) kan je ook besteden aan een nieuwe CPU. Met de stock-koeler haal je dan meer performance uit die nieuwe CPU :P Mooie i5 4460 veegt waarschijnlijk de vloer met je overclockte 6-jaar oude CPU. Kost wel meer dan 100 euro though... en waarschijnlijk ook nieuw moederbord. Je had geld voor een 980, dus een mobo + 4460 moet zeker lukken

Verder ben ik nog niet overtuigd van de meerwaarde van CPU waterkoeling. Wat produceert zo'n CPU nou aan warmte? Kleine 100 watt? Moderne CPUs worden daarbij zelden maximaal belast tijdens games en de IGP wordt niet gebruikt. Dan hou je gemiddeld naar mijn ruwe naive schatting zo'n 50-60 watt over. Zo'n 980 produceert zonder pardon het 3-dubbele aan warmte op max load en wordt tijdens games wel volledig belast.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 21 oktober 2015 17:40]

Dat klopt. CPU heeft geen WC meer nodig eigenlijk, tenzij je het over een Intel-E proc hebt die voluit moet kunnen. Mijn 3570k pakt zo'n 55-60w op 4.2Ghz. Als ik al 70 graden haal op een luchtkoelertje van 20 euro, dan is dat een uitzondering.

Voor GPU snap ik het wel, zeker ook omdat een OC nu toch vaak temp-limited is, kijk bijvoorbeeld naar Maxwell dat op lagere voltages hoger klokt hierdoor. Had alleen liever een closed loop op de 970 gezien, de 980 blijft toch overpriced en dat wordt er hiermee niet beter op.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 oktober 2015 18:15]

"Verder ben ik nog niet overtuigd van de meerwaarde van CPU waterkoeling"
De meerwaarde van waterkoeling kan voor iedereen verschillen, ik heb zelf een build met de i5-4460 en een Kraken x61 maar dan alleen puur om het cosmetische.
Onzin, als ik nu een nieuwe cpu koop moet ik een nieuw moederbord erbij kopen. Door het uitstellen van de koop van iets nieuws d.m.v. een waterkoeler kost het op den duur minder geld.

Ja, zo'n nieuwe i5 is misschien beter maar zoals ik al zei: door het over klokken kan de cpu prima door dus is die extra prestatie (niet zo moeilijk doen met 'performance') totaal onnodig.

Ja ik had geld voor een 980, daar heb ik ook lang voor moeten sparen. Vervolgens gaat die kaart wel weer jaren mee zonder vervanging.

Dus even nadenken. ;)

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 21 oktober 2015 20:08]

Maar om 'm koel te houden heb ik toch water nodig en geen zin/geld om alles op waterkoeling te zetten.
Nouja, dat is dus de vraag. Over het algemeen doen aftermarket luchtkoelers het vrijwel net zo goed als waterkoelers, een Scythe Mugen is misschien zelfs koeler. Dat komt omdat je de koeloppervlakte van een radiator eigenlijk net zo goed kwijt kan direct boven de CPU, daar is plek zat voor een grote koeler. Door de dalende TDP's is een enorme radiator niet eens meer nodig.

Videokaarten hebben echter te maken met stijgende TDP's (die nu al vaak twee keer zo hoog zijn dan die van je CPU), terwijl zij slechts een fractie van de oppervlakte/inhoud beschikbaar hebben om te koelen (2 tot 3 pci-e sloten aan hoogte). Zeker als je daaronder nog een tweede warme kaart plaatst is dat echt een probleem.
Waterkoeling is daarom veel nuttiger voor videokaarten dan voor processors.

Edit, overigens, een GTX 980 naast een 6 jaar oude cpu (q6600 gok ik?)? Afhankelijk van games en resolutie ben je dan toch wel redelijk je gpu aan het bottlenecken. Het kan natuurlijk wel maar wil je je 60fps stabieler hebben, dan raad ik je een upgrade aan.
Toen ik mijn Phenom X6 (ook flink overclocked) verving door een 4690k kon ik ook veeel meer performance uit mn R9 290 trekken. Far Cry 4 loopt bijvoorbeeld heel veel soepeler.

[Reactie gewijzigd door Richh op 21 oktober 2015 17:13]

Heb geprobeerd om een andere luchtkoeler op de cpu te zetten maar die trok het niet. Waterkoeling heeft een hogere gemiddelde temperatuur, maar een lager maximum.
Ik ben erg benieuwd wat voor koeler dat is geweest. Bekijk eens wat grafieken van hardware.info. Luchtkoelers hebben tegenwoordig TDP's tot 200 Watt...
Heb geen flauw idee. Is alweer zo'n 3 jaar geleden en de luchtkoeler is nog ouder. De waterkoeler (die ik al had) deed het beter. Dus ik weet niet wat 'tegenwoordig' is maar het ging toen niet zo goed. De temperatuur schoot al veel te hoog bij het gebruik van autocad. Met die waterkoeler blijft dat rond goede waarden hangen.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 21 oktober 2015 20:08]

Overigens, de cpu is een i7 950. Die 'bottleneck' valt reuze mee. Het komt nauwelijks voor dat de cpu de gpu terug houdt. Maar dit is erg afhankelijk van het spel.
die zijn er al MSI GTX 980 Ti Sea Hawk, EVGA GeForce GTX 980 Ti 6GB Hybrid Gaming en de Inno3D GeForce GTX 980 Ti 6GB iChill Black
Het zou mij niet verbazen als Gigabyte binnen afzienbare tijd met een watergekoelde 980TI versie komt. Misschien dat het waterkoelgedeelte wel ietwat groter wordt vanwege de warmteontwikkeling van de grafische kaart. Ik ben benieuwd.
Alleen jammer dat de uitgang op de achterkant van de kaart zit, ik heb al moeite met de voeding aansluitingen, neem aan dat die slangen minder flexibel zijn.

Ik heb op mijn 290X aftermarkt set gezet, geluid en temperatuur dalen drastisch, dus zelfs naast het overklokken is het een erg leuke setup voor een stil systeem.
Het kan handig zijn als je een kast bezit met 120mm front ventilatoren (want dan hang je de radiatoren in de voorkant van je kast). Dan zou je netjes 1 of meer kaarten kunnen plaatsen zonder al te vele moeite!

[Reactie gewijzigd door Shadowbox op 21 oktober 2015 16:26]

Inderdaad, helaas was de mijne al bezet door de schijf-bracket, dus hangt er nu maar beetje los bij. Maar de CPU versie kan perfect op de 12cm 'rooster' aan de achterkant, had desnoods nog de fan op de bovenkant van de kast kunnen vervangen.

Grootste nadeel is de aansturing van sommige fans en sensors, GPU sensor kan de fanspeed niet makkelijk aanpassen.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 21 oktober 2015 16:27]

Ja ik snap dat je dat vervelend vind inderdaad.. Helaas is dit onderdeel van hun marketing babbeltje om je pc er stoerder uit te laten zien.. Ik vind het persoonlijk spug lelijk maar dat terzijds proberen ze je een koeldoos aan te smeren om boven op je kast te planten waar vervolgens 3 120mm sloten in zitten waar jij je radiatortjes in kwijt kan en daar zit wel een fan controller in. 8)7

Bron:
http://hexus.net/tech/new...x-980-waterforce-tri-sli/

[Reactie gewijzigd door Shadowbox op 21 oktober 2015 23:44]

En dan alle warme lucht je kast inblazen?

Das nie zo slim.
Hahah ja dat is het eerste waar ik ook aan dacht! Gelukkig valt het mee..
Mijn cpu wordt hooguit 2 graden warmen dan voorheen, Het lijkt me inderdaad niet slim om (als je 3 120mm sloten hebt) 3 van die kaarten in sli te draaien met de radiateurs aan de voorkant!
Waarom zou je dit overwegen als de Fury X en 980TI niet veel duurder zijn.

Dit was misschien nog interessant voor deze 2 kaarten uit waren, nu zie ik er echt geen markt voor helaas
Dit vraag ik mij ook af. De prijs/performace ratio van een normale GTX980 was al niet bijster goed (mijn inziens het slechtste uit de reeks GTX970/GTX980/GTX980Ti/R9 390/R9 390X/R9 Fury/F9 Fury X), met de prijs van dit model wordt dat alleen maar erger.

Daarbij heeft deze kaart niet eens een korte PCB en de slangen komen ook nog eens aan de achterkant uit de kaart, wat hem totaal niet interessant maakt voor kleine (ITX) cases. Er zijn nog geen exacte afmetingen beschikbaar, maar afgaand op de foto's (ik schat de lengte van de PCB + benodigde ruimte voor slangen op zeker 320mm) denk ik dat zelfs menig (micro)ATX kast problemen kan krijgen met de totale lengte van deze kaart.

Nee.. ik vraag mij serieus af voor wie deze kaart echt interessant is.
Ik denk dat dit een beetje de reactie is van Gigabyte op de 980TI Seahawk van MSI. Ik weet dat het een 980 vs 980TI is, maar toch.

Hopelijk komt er ook een backplate op deze videokaart... Ik kan nergens op internet foto's vinden waarop een backplate te zien is. Voor de prijs zou deze er toch wel bij in moeten zitten. Ik vind sowieso dat er relatief weinig videokaarten zijn met een backplate die er vanaf de fabriek al op zit.
Anoniem: 582487
21 oktober 2015 16:27
alleen een beetje jmmr van de gekozen slangen... denk dat flexibele rubber slangen beter zouden zijn voor de compadebiliteit van de radiator positie.

ben benieuwd hoe 'koel' deze setup draaid t.o.v. zn aircooled broer(tje)
verder ook niet onbelangrijk.. wat voor pomp zit hierin?
ik weet dat mijn antec kuhler 620 pomp iets van 11 jaar levensduur heeft... ongeveer 2x die van mijn waterkoeler in t algemeen.
Ruim een jaar nodig om van de Waterforce Tri-sli naar een product met 1 enkele kaart te gaan? Dit is volgens mij iets te laat voor de GTX980. Ze hadden beter de GTX980ti kunnen nemen...

De cover op de kaart ziet er in mijn ogen overigens wel beter uit dan EVGA Hybrid.

[Reactie gewijzigd door Case_C op 21 oktober 2015 16:30]

Wat een lelijke slangen.

Kan daar niet een sleeve omheen voor die paar honderd euro die je neerlegt? De kap op de GPU ziet er ook plastic fantastic uit. Niet wat je wil als je 500+ euro neerlegt.
Wat ik altijd zo jammer vind aan watergekoelde videokaarten is dat je elke keer je waterblock (en in dit geval zelfs ook de radiator & pomp) kan weg knikkeren zodra je na een maximum van 5 jaar je video moet upgraden om bij te blijven. Ik heb geen moeite met investeren in tools die me meer performance geven, maar het is zonde als het van zo relatief korte duur is. Als de industrie simpelweg de positionering van GPU, VRAM en de VRMs zou standaardiseren, zou het veel simpeler maken voor fabrikanten zoals EK, als lagere kosten voor de enthousiast. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee