Cooler Master komt met NC100-behuizing voor NUC Element-kaarten

Cooler Master heeft een behuizing voor de NUC Ghost Canyon aangekondigd. De Cooler Master NC100 biedt ruimte voor een Compute Element-kaart en een fullsize-gpu. De behuizing komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit voor 200 dollar.

De NC100 wordt geleverd als een losse behuizing, hoewel The Verge schrijft dat Cooler Master ook kabels en een SFX-voeding met een vermogen van 650W en een 80+ Gold-rating meelevert. De behuizing bevat daarnaast een backplane waarop gebruikers een Intel Compute Element en een losse videokaart kunnen aansluiten. Zo'n Compute Element is een soort computer op een pci-e-kaart, met daarop een cpu, chipset, ram en opslag.

De NC100 heeft een volume van 7,5 liter, waarmee de inhoud groter is dan Intels eigen NUC 9 Extreme-behuizing van 5 liter. De recent aangekondigde Razer Tomahawk is overigens wel een maatje groter met een volume van 10 liter.

Cooler Master meldt dat de NC100 in de tweede helft van 2020 uitkomt. Het product krijgt een adviesprijs van 200 dollar, wat omgerekend en inclusief btw neerkomt op ongeveer 218 euro. De behuizing komt ook beschikbaar in het wit.

De Cooler Master NC100.

Het bedrijf meldt daarbij dat partners bij release ook voorgebouwde pc's met de NC100 en Compute Element-kaarten zullen verkopen. Zo komt CyberPowerPC met een NOX-computer op basis van de NC100. Hierin wordt een Compute Element-kaart geleverd met een Intel Core i9-9980HK, maximaal 64GB ram en drie m2-slots die ieder met ssd's van maximaal 4TB gevuld kunnen worden. Gebruikers kunnen daarnaast kiezen uit een losse videokaart van AMD of Nvidia.

De pc beschikt verder over vijf usb 3.1 gen 2-poorten met doorvoersnelheden van maximaal 5Gbit/s, twee Thunderbolt 3-aansluitingen, een gigabit-lanconnector, een hdmi 2.0a-aansluiting en een Toslink-connector. Ook wordt 7.1-audio ondersteund via 3,5mm-jacks. Verder ondersteunt de NOX wifi 6 dankzij de aanwezigheid van een 802.11ax-radio en bluetooth 5. Het bedrijf geeft niet aan wanneer de NOX op de markt komt. Ook adviesprijzen zijn nog onbekend.

De CyberPowerPC NOX

Door Daan van Monsjou

Redacteur

09-01-2020 • 09:25

39 Linkedin

Reacties (39)

39
38
32
1
0
5
Wijzig sortering
Wat is nou eigenlijk een nuc?

Hiermee ben ik niet echt bekend, zo op t oog lijkt het gewoon een compacte pc of zo’n mini atx achtig iets.

In de basis zal dat het ook wel zijn, maar iemand uitleg? :P
NUC is in de volksmond een mini-pc (NUC is van intel en BRIX is van gigabyte bijv.) en is eigenlijk iets anders dan hier bedoeld wordt.

In dit geval hebben ze de CPU, memory en moederbord op een klein (afwijkend) bordje met een PCI-e aansluiting gemaakt (Compute Element-kaart). Die kan je dus in geheel in een PCI-e poort stoppen. Natuurlijk heb je daar een speciaal "daughterboard" voor nodig die dat kan, daarnaast heeft zowel deze als de Razor een aparte vorm qua behuizing waardoor er geen "normale" voeding in kan en in beide gevallen het gaat om een SFX model.
Klopt inderdaad. Het concept wat nu echter wordt aangeboden staat al een geruime tijd bekend als "Single Board Computer". Je ziet ze bijvoorbeeld ook al voorbij komen als 386 of 486 bordjes.

De Single Board Computer boards worden in een "domme" Backplane geplaatst, wat verdere connectiviteit, voeding en uitbereiding mogelijk maakt.

Dergelijke oplossingen worden vaak gebruikt als machine-aansturing. Een groot voordeel is dat het relatief simpel om te wisselen is met een alternatief, en wanneer nodig sneller, bord met CPU. Dat is vooral handig omdat men op deze manier de aansturing van een machine relatief simpel en goedkoop kan upgraden (welke als alternatief vaak op maat gemaakt zijn).
Een NUC oftewel Next Unit of Computing is een volwaardige desktopcomputer die in een handpalm vast, ontwikkeld en geproduceerd door Intel. De NUC's zijn ontworpen volgens de UCFF standaard van 4" bij 4" ofwel 10,16 x 10,16 cm.

https://www.intel.com/con...ucts/boards-kits/nuc.html
Een NUC oftewel Next Unit of Computing is een volwaardige desktopcomputer die in een handpalm vast, ontwikkeld en geproduceerd door Intel. De NUC's zijn ontworpen volgens de UCFF standaard van 4" bij 4" ofwel 10,16 x 10,16 cm.

Bron: https://www.nuc-pc.nl/nucpcnl/wat-is-een-nuc/
Next Unit Computing. Een ideetje van Intel om van het aloude ATX principe af te stappen en kleinere pc's te maken. Intel NUC pc's zijn al enkele jaren op de markt, zie de pricewatch. Nu komen ze met wat grotere modelletjes waar ook een videokaart in past blijkbaar.
Je bedoelt waarschijnlijk mini-itx https://en.wikipedia.org/wiki/Mini-ITX welke een formaat van 17cm bij 17cm heeft. NUC is een form factor bedacht door Intel met een formaat van 10.16cm bij 10.16cm.
Next Unit of Computing (NUC) is a line of small-form-factor barebone computer kits
Ja Razer had ook al een vergelijkbaar product. Ik vraag me toch sterk af wie dit wil. Mijn tweaker hartje wordt toch iets gelukkiger als ik zelf het een en ander in elkaar kan zetten (en dat is al zo verdomd weinig). Daarnaast krijg je hier gewoon een laptop CPU (en dus performance) met een fatsoenlijke GPU. Wie wil dit?
als Media servertje ofzo? Als je de data van je NAS kunt halen?

Ik ben ook niet echt het doelpubliek geloof ik... houdt het wel bij mijn eigen builds.

Ik vraag me vooral af hoe je zoiets goed koelt.
Wel wat overkill.
Een i9 gebruiken als mediaservertje.

Daarvoor zijn andere en veel goedkopere oplossingen voor.
Nou ik bv.

Ik wil gewoon graag een goede pc waar ik op kan gamen.
En daarvoor heb ik geen grote ATX kast nodig die voor 90% met lucht gevuld is...

Of ik nu zelf die 4 onderdelen in elkaar steek of een ander, veranderd daar voor mij ook niets aan.
En het is gewoon prima gamen op een i9-9980HK, mits voldoende gekoeld.

Ik heb er het geld niet voor, anders stond er al lang eentje hier :)

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 9 januari 2020 10:28]

Maar DAT is nu net met deze behuizingen mogelijk, je eigen NUCje in elkaar zetten..
Zelf wil ik inmiddels wel gewoon een zeer kleine behuizing en toch een snelle CPU/GPU, ben die grote kasten inmiddels wel zat, is allemaal loze ruimte tegenwoordig..
Ik word er dan toch wel heel gelukkig van deze ontwikkeling te zien.
Lang in Antec P183's gewerkt wat toch grote en zware ATX kasten zijn, na mijn eerste BTO laptop was ik eigenlijk tevreden van de prestatie en energie verbruik daarvan.
Vandaag de dag bouw ik dan in mATX in zo klein mogelijke behuizingen. Goed voor mij, tot mijn partner wat kloeg over haar tenen en de kast onder haar bureau, door de hoeveelheid schermen op de bureau ben ik voor haar gegaan voor een NUC8i7HVK achter haar main scherm. Eigenlijk goed en leuk, maar toch niet genoeg FPS in enkele games, kijken naar een E-GPU..en dan is er weer net wat te veel ruimte als ik kijk naar de kabels en aansluitingen voor een NUC + E-GPU.

Deze nieuwe units zien er dan geweldig uit, NUC + 1660 of 2060 en heerlijke prestatie in compacte behuizingen.
pricewatch: Fractal Design Node 304 Zwart

mini-itx, snelle CPU, nette koeler en een heftige GPU. Ik zie geen afmetingen van het product hierboven, maar is deze nog kleiner zelf denk ik. Anyway, doe wat je niet laten kan...
De NC100 heeft een volume van 7,5 liter,
De 304 is 25cm breed... 19,6L

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 9 januari 2020 10:02]

En als ik het goed lees dan zijn deze units op CES allemaal ~10L
Toch een pak minder.
Waarom nooit voor mini-itx gegaan met een itx formaat gpu? Is een stuk kleiner dan m-atx en een stuk krachtiger dan een NUC. Bovendien heb ik zelf een CustMod SXM welke 6,3 liter is. Het nut van een NUC met itx formaat of full size gpu zoals in deze behuizing ontgaat mij dan ook volledig. Met een laptop formaat kaartje dan wordt het interessant. Misschien dat Intel daar iets aan kan doen met hun discrete gpu's (als dat wat wordt qua prestaties). Er zijn ook nog kleinere itx cases onder de 5 liter welke ruimte bieden aan een itx gpu maar dan wel een flex-atx psu hebben. Dus dit in dit artikel is echt nog niks qua formaat.

Edit: ik zie net dat deze NUC met de koeling naar de achterkant van de gpu wijst wat natuurlijk totaal gestoord is.... zal wel niet bepaald stil zijn.... en is echt totaal niet bij nagedacht... iedere jan doedel kan op deze manier wel een case ontwerpen. 8)7

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 9 januari 2020 14:22]

Verleden tijd van klogen...
ik heb al jaren een Intel i3 variant aan mijn TV hangen met Plex Media Player. Functioneert uitstekend als mediacenter.
Ik denk dat deze compacte systemen wel eens lekker populair kunnen worden.

Ideaal voor SFF gaming boxes die men makkelijk zelf in elkaar kan zetten en waarbij je toch een kleine vorm van customization hebt. Mooi als tussenweg tussen "ik koop een kant en klare PC" en "ik maak volledig mijn eigen PC"
Warmte zal wel een dingetje zijn. Zelf een low profile koeler als de Cryorig C7 lijkt niet te passen. Zou het kunnen met een kant-en-klare watercooler?
Voor zover ik weet komen die dingen van intel standaard al met een soort laptop koeling oplossing.
Precies. De Intel NUC Element wordt geleverd met een "performance laptop processor" en de daarbij behorende koeling zoals ook aanwezig in een laptop.
Hmm, dan prefereer ik toch liever een maatje groter met volwaardige capaciteit.
Ook echt heerlijk zo met de koeling bij de achterkant van de gpu en hooguit 1 a 2cm ruimte voor 'airflow' |:(
Ik ben wel benieuwd naar de koelprestaties. De open zijkant is prima voor de GPU om te koelen maar met gesloten voorzijde en geen exhaust is het een uitdaging om het allemaal koel genoeg te houden om throttling tegen te gaan.
Ik denk dat het reuze meevalt. Die hele NUC is gewoon een mini laptop met flinke koeling dat in totaal niet meer dan 60W aan warmte zal produceren. De rest van de behuizing is dus volledig voor de GPU.

Geef het een fabrikant die er een 120mm fan support aan de behuizing toevoegt en je hebt echt een leuke SFF PC
Zover ik kan zien, zit er een kleine fan op voor de koeling, die lucht aan de binnenzijde van dekast aanzuigt. Ik kan verder weinig input vinden om de koelprestaties te beroodelen. Het is goed dat de koeling van het compute element via een exhaust werkt. Maar als deze lucht aan moet zuigen vanuit een verwarmde kast met een flinke GPU, verwacht ik daadwerkelijk koelproblemen. Zeker in compbinatie met de geringe grootte van de behuizing en een 'open stijl' videokaartkoeler.

https://www.digitaltrends...reme-kit-compute-element/
Allemaal mee eens, daarom mijn suggestie te wachten op een case met een fan
Idd. Ik vraag mij ook af waarom Intel niet besloten heeft de processor en het koelblok niet op de andere zijde van het pcb te plaatsen zodat je langs beide kanten kan ventileren. Nu heb je een layout (van Cooler Master of dit type sff-cases in het algemeen) die lijkt te werken op negatieve druk, dus van de GPU-fans, waarvan de warmte verder in de case zal circuleren naar de blower fan(?) van de Compute Element-kaart (ICE?).
"Van die USB poorten klopt ook niets van. USB 3.1 gen 2 is namelijk 10Gb/s:

https://www.tomshardware....1-usb-3.1-gen2,36941.html

Maar hier staat 5Gb/s. Dus is het Gen 1?!

Verder zie ik zo'n systeempje wel als vervanging van mijn huidige gigantische kast (Fractal Design Define S). Ik ben benieuwd!

Edit: typfoutje > GB/s moet Gb/s zijn. Scherp @Olaf van der Spek .

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 9 januari 2020 10:32]

USB 3.1 gen 2 is namelijk 10GB/s:
10 gbit/s, niet 10 GByte/s
Ik gok dat dit 200€ voor enkel de case en voeding is ? (zonder moederbord)
Waarom is dit zo duur ? (en cooler master is normaal geen extreem duur merk)
Inderdaad een prijzig kastje want die Intel NUC zal vast ook niet heel goedkoop zijn, mag hopen dat latere iteraties wel wat minder prijzig zijn aangezien er genoeg normale cases zijn die minder kosten en meer kunnen herbergen.
Tja... Op zich vind ik het hele NUC gebeuren een super idee. Ik heb er meerdere in gebruik.

MAAR... Voor gaming vind ik het niks. Ik heb een tijd een Alienware X51 in gebruik gehad, een ultracompacte gaming PC met het formaat Xbox 360 (originele beige model, niet de slim). Was op zich prima, totdat ik dingen wilde gaan uitbreiden en veranderen.

Andere videokaart? Jammer, heatpipes steken te veel uit, compacte modellen waren weer net iets te hoog, sommige modellen trokken net te hoge stroompieken voor de voeding, enz. Eigenlijk pasten alleen luidruchtige reference kaarten. USB 3 controller onboard begaf het, en een andere kon natuurlijk niet met 1 PCI-e slot want daar moest de GPU in. Heb uit nood zelfs geprobeerd het onboard miniPCI-e slot (van de WiFi kaart) om te bouwen naar een grote via een Chinese adapter om een USB3 kaart weg te moffelen maar dat wou de BIOS weer niet accepteren. Extra geheugen was ook al gauw te hoog dus moest je ook op letten.

Uiteindelijk ging ook nog de SSD kapot omdat de fan van de GPU daar continu keihard hete lucht op stond te blazen.

Dus nu heb ik gewoon weer een MicroATX kast. Ik ben helemaal klaar met die ultrasmall formfactor.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 9 januari 2020 11:04]

Ik weet het niet, heb nu diverse iteraties gezien maar voor high end gebruik kan het nooit voldoende zijn.
Zijn zoveel limitaties aan het ontwerp en ze willen geen van de opofferingen maken.

Als ze nou ram en intern geheugen op de kaart solderen dan zit er tenminste nog een soort kosten besparing achter en dan kunnen ze het voor een aantrekkelijke prijs verkopen.

Dan heb je ook nog het probleem dat een kleine form factor zoals dit de onderdelen onvoldoende kunnen koelen en als ze low power varianten gebruiken dan heb je weer niet de prestaties om er wat nuttigs mee te doen.

Als je het mij vraagt dan zijn de bestaande opties voor een media speler of andere toepassingen met lage belasting al voldoende te koop en beschikbaar. Ik zie geen segment waar de beschikbare ruimte zo klein is maar je wel desktopachtige performance nodig hebt om zo een NUC case te kopen met Intels nieuwe iteratie op het concept.
"The Verge schrijft". Ik weet niet of je "The Verge" nog serieus kan nemen nadat je hun uitleg hebt bestudeerd: https://www.theverge.com/...o-asus-intel-geforce-cost

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee