Cooler Master komt met V2-versies van ML120L- en ML240L-aio-waterkoelers

Cooler Master heeft twee nieuwe aio-waterkoelers aangekondigd. Het gaat hierbij om V2-versies van de MasterLiquid ML120L en ML240L. De nieuwe modellen krijgen een nieuwe pomp en andere rgb-fans. Het is nog niet bekend wanneer de koelers naar Europa komen.

De ML120L V2 en ML240L V2 hebben, zoals de productnamen doen vermoeden, respectievelijk een 120mm- en 240mm-radiator. De radiatoren zijn beide 27,2mm dik. Dat is 0,2mm dikker dan die van de huidige Ml120L en ML240L. Het koeloppervlak van de radiators is vergroot met 20 procent ten opzichte van het oudere model, door gebruik van grotere fins. Ook bevatten de koelers een nieuwe pomp met een ontwerp met twee kamers. Oudere Cooler Master-aio-koelers hadden dit niet. Het bedrijf heeft de pomp daarnaast voorzien van edpm-rubber, wat bescherming moet bieden tegen lekkages.

Cooler Master levert verder vernieuwde SickleFlow 120 RGB-fans mee. Deze ventilatoren kunnen tussen 650rpm en 1800rpm draaien, en produceren tussen de 6 en 27 dBa aan geluid. De fans verplaatsen per minuut maximaal zo'n 1,76 kubieke meter lucht en leveren een statische druk van maximaal 2,5 mmH2O. De fans die met de huidige modellen worden meegeleverd produceren tot 30dBa op 2000rpm en hadden een maximale statische druk van 2,34 mmH₂O, zo schrijft Hardware.info.

Beide aio-waterkoelers zijn vanaf nu beschikbaar in de Verenigde Staten. De 120mm-variant kost daar 70 dollar. Omgerekend en met btw is dat ongeveer 78,26 euro. Het 240mm-model kost op zijn beurt 80 dollar, wat neerkomt op 89,44 euro inclusief btw. Officiële europrijzen zijn nog niet bekend. Cooler Master heeft daarbij nog niet laten weten wanneer de waterkoelers beschikbaar komen in Europa.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-04-2020 • 17:11

29 Linkedin

Reacties (29)

Wijzig sortering
Steve van Gamers Nexus heeft altijd de AOI van CM afgeraden. Een herhaalde reden voor hem is de kwaliteit, of gebrek daar aan, van de slangen. Is dus even wachten wat de "V2" daadwerkelijk zal doen, maar gezien de afbeeldingen heb ik er een hard hoofd in dat deze wel beter zullen zijn.
Even het probleem in detail uitgelegd. Wat Steve zegt is dat er problemen zijn met doordringbaarheid over tijd. Gegeven de tijd komt stromend water overal doorheen. Het verschil tussen Asetek en CM is dat Asetek dikkere slangen gebruikt welke flexibeler zijn. CM gebruikt dunnere slangen met een teflon binnenkant waardoor ze minder doordringbaar zijn, maar ook minder flexibel. Als je de slangen van CM te ver buigt/rekt dan beschadig je de teflon aan de binnenkort waardoor je sneller problemen krijgt met lekken.

Dat is iets wat CM beter uit had mogen leggen aan zijn klanten aangezien niet veel mensen dit weten en het heel snel is gebeurd. Dit zijn producten gericht op de DHZ markt en als je dan even aan het knutselen bent met je koeler en niet oplet (of simpelweg niet weet dat je voorzichtig moet zijn) dan is de slang al beschadigd.

Zolang je de slangen van CM niet knikt zullen deze minder snel lekken. Gegeven de tijd zullen ze allemaal lekken, maar zolang de teflon binnenkant van CM slangen intact blijft gaan die slangen veel langer mee.

De reden waarom Steve CM afraadt is dat de teflon binnenkant heel snel beschadigd is en vanwege de teflon de slangen minder flexibel zijn.

Dus kort samengevat, de slangen van CM zijn eigenlijk beter, maar eigenlijk ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 28 april 2020 03:32]

Ik heb 6 jaar een coolermaster nepton 240 aio gehad en deze heeft de nodige draaiuren gemaakt. En een behoorlijke belasting. Heel vroeg is een keer de pomp vastgelopen en heb ik een verbeterd exemplaar gratis gekregen. Sindsdien geen problemen met de cooler gehad. Iets algemeens roepen over de slangen van coolermaster is überhaupt lastig, aangezien de nepton heel andere slangen had dan de opvolgers zoals de masterliquid.

[Reactie gewijzigd door eelco74 op 26 april 2020 22:30]

Cooler Master geeft 2 jaar garantie. Asetek design koelers hebben standaard 5 jaar garantie.
Nee hoor de nepton had ook 5 jaar garantie op de cooler
Ja, probleem is dat de Nepton serie niet meer wordt gemaakt. Volgens de pricewatch heeft iemand ergens nog 5 stuks van de 240M liggen in een magazijn en de andere zijn niet meer te verkrijgen. De laatste productie run was in 2015 toen ze de rechtszaak tegen Asetek verloren, die units liggen nu dus al 5 jaar op de plank. Weet niet of je daar blij van wordt.

De nepton was een kopie van het Asetek ontwerp, de MasterLiquid series is hun eigen aangepaste ontwerp. Zegt wat dat ze op Asetek clones 5 jaar gaven en op hun eigen aangepaste ontwerp maar 2.
Ah als je genoeg googled lekken alle AIO's wel eens.
mijn MasterLiquid draait al een eind en geen klagen van.
Bij een recente video over een AIO van Arctic zij hij nog dat de tubing van CM minder water zal doorlaten over lange tijd, maar dat ze heel stug zijn en als je te ver gaat dat ze dan scheuren. Dat is niet perse afraden, maar je moet voorzichtiger zijn.
Ik zie altijd AIO's voor alleen de CPU. Is er een beetje een gemakkelijke combinatie van videokaart + waterkoelsetje te koop waarbij je CPU en GPU in een hebt? De geluidswinst zit hem toch vooral in de ventilator van de videokaart, die maakt het meest geluid in mijn systeem.

Budget voor kaart: 400
Budget voor waterkoeling: 200

Ik heb zat plaats voor een vrij dikke 240mm radiator.

[Reactie gewijzigd door tjahtweakers op 26 april 2020 19:18]

dit is wel offtopick maar hier heb je een lijstje koelers + bracket die bijvoorbeeld op standaard RTX 2080 werken. https://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/2075352 Persoonlijk ga ik liever voor zoeits pricewatch: Inno3D GeForce RTX 2070 Super iChill Black
Volgens mij moet je dan of aan custom waterkoeling, of je kunt een aparte AIO op je videokaart monteren, samen met iets als https://tweakers.net/wate...-g12_p618381/vergelijken/
Een full block is te specifiek voor de videokaart die je hebt waarschijnlijk om het interessant te maken om daar AIO's voor op de markt te brengen.

Overigens zijn er ook zat videokaarten die wel gewoon stil zijn hoor. En ook aftermarket aircoolers die stil zijn. Sowieso is waterkoeling over het algemeen niet zo zeer omdat je stil wil zijn. De beste AIO waterkoelers zijn op hetzelfde geluidsniveau wel iets koeler dan de beste luchtkoelers (bron: recente video van gamersnexus), maar het scheelt niet veel en die luchtkoelers kun je ook prima afstellen dat ze stil zijn. Ik heb zelf een AIO waterkoeler omdat ik het gewoon mooier uit vindt zien eigenlijk.
AIO is niet direct stiller. Wil je stil en WC dan zal je custom loop moeten kijken.
Dan ga je het niet redden met 200 euro.

Ik zou voor 200 euro eerder kijken voor een premium stille kast gaan. Met een kaart die stil uit de reviews komt.

Een be quite pure base 600 komt erg stil uit de reviews.

https://www.gamersnexus.n...erstone-fara-r1-noise.png

En dan kan je nog eventueel de reviews van y kast er bij halen(ook van gamers nexus) om er voor te zorgen dat het niet te warm wordt in de kast. Maar de meesten premium kasten doen dit prima.

En je kan er eventueel nog een paar fans bij halen.

Want meer fans is inderdaad iets meer geluid. Maar je kan je fans langzamer laten draaien en de zelfde lucht verplaatsen.
En vergeet ook niet even in Cooling te kijken en eventueel vragen te stellen. Maar je kan een prima game pc bouwen zonder hem echt te horen.
Je kan ook gewoon een RTX 2070 Super Met waterkoeling en LCD kopen voor 650 ;) Geen gedoe. Mooi 240mm radiator... deze komt hopelijk binnenkort naast mijn 240mm cpu koeler :)
90 euro voor een 240 is toch een zeer nette prijs :) Waarom alleen op hun homepage hebben ze de fans boven een videokaart zitten met een push, de temperatuur boven mijn videokaart loopt al rustig op tegen de 40-45 graden, daarmee koelen lijkt me ook niet bepaald efficient.
De vorige was nog voor een stuk minder te krijgen, alleen na meerdere waarschuwingen online tegen gekomen te zijn dat ze konden gaan lekken, en nadat ik een dure nieuwe videokaart gekocht had die natuurlijk recht in het pad van eventueel lekkend water zou zitten, heb ik hem toch maar vervangen door een wat duurder model... Deze heeft dan rubbers wat het lekken tegen moet gaan, maar is afwachten of ze echt een beetje betrouwbaar blijken.
Waarom niet gewoon voor een air cooler gaan als je bang bent voor lekkage?
Ik begrijp zelf nooit zo goed wat mensen in dit soort aio koelers zien..

Het is al meermaals uit testen gebleken dat ze maar marginaal beter zijn dan een goede air cooler (of soms niet eens) terwijl je wel een hoop extra risico's hebt..

Tenzij je natuurlijk gaat overklokken waar elke procent winst er 1 is zou ik zelf nooit een dergelijke aio waterkoeling aanraden.
Je bent beter af met een goede air koeler van bijvoorbeeld Noctua in mijn ogen.
Het ligt er een beetje aan.

Als je een compact build doet dan móet je soms wel een aio gebruiken omdat een (degelijke) luchtkoeler niet past.
En natuurlijk is er ook het 'boardstrain'/'movable (lan) case' argument waarom mensen wellicht liever niet een >1kg wegend blok metaal aan hun socket willen hebben hangen.

Plus een aio geeft je vrijheid om de hitte uitwisseling (met de lucht) daar plaats te laten vinden waar JIJ dat wilt (i.e. direct de kast uit). Met luchtkoeling ben je vaak ook genoodzaakt om casefans te gebruiken naast de 1 of 2 fan(s) die al op de luchtkoeler zitten. Een aio kan dus, in veel gevallen, dezelfde 'koelprestaties' leveren met mínder benodigde fans (totaal). De fans van de aio helpen immers ook lucht uit de kast te blazen en dragen zo bij aan het koelen van de rest van je componenten terwijl de fan(s) op een luchtkoeler dat níet doen.

Overigens ben ik het met je eens hoor dat luchtkoeling vaak niet onder doet voor een aio en kwa bang-for-buck en levensduur/risico kan een aio uiteraard niet op tegen luchtkoeling.. maar het is niet zo zwart-wit als jij doet schetsen. aio koelers hebben wel degelijk hun nut en bestaansrecht.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 26 april 2020 22:26]

Oh ik heb ook zeker niet willen claimen dat ze geen bestaansrecht hebben hoor,
hooguit dat ik er geen fan van ben ;)
Vooral dus met het oog op extra risico vs pure koelprestatie.

Mbt compacte cases heb je helemaal gelijk, daarbij is een dergelijke aio koeler vaak ingecalculeerd in de ruimte en dan kun je dus niet anders.

Met het gewicht heb ik persoonlijk nooit problemen gehad, zelfs niet met lanparties,
maar ik snap de angst wel het is toch een flink blok en als dat valt kan de schade zeker zo groot zijn als bij een lekkage ;)
Als je toch niet overklokt in je voorbeeld, waarom zou je dan een Noctua koeler erop zetten? Ik heb recent nieuwe PC in elkaar gezet, met wel aftermarket koeler op mijn 3700X, voor ruwweg een derde van de prijs van de standaard Noctua koelers. En die is compleet onhoorbaar, laat staan wanneer de GPU een beetje zijn best doet, gezien die wel hoorbaar is. Dus tja, beter dan onhoorbaar gaat het niet worden, en als je dus niet gaat OC'en is een Noctua mijn inziens zonde van het geld.

Overigens zie ik wel een duidelijk voordeel van een AIO: Je kan het er veel netter mee laten uitzien. Nu maakt mij dat niks uit, ik heb gewoon een dicht zijpaneel. Maar als je een glazen zijkant hebt, dan zou ik wel serieus een AIO overwegen. Ik vind dat er iig een stuk mooier uitzien dan een grote torenkoeler erop.
Simpel antwoord:
Omdat jouw "onhoorbaar" bij een ander "hoorbaar" kan zijn (en zelfs "storend").
Het hangt allemaal samen met je SNR (signal to noise ratio) en de condities waaronder je de pc inzet.

Ik heb zelf altijd gekozen voor de Scythe Mugen (vanaf de 2 t/m de 5 gehad). Prima koeler voor weinig geld en behoorlijk stil, maar dat laatste is dus heel relatief en geldt dus voor mijn situatie.

[Reactie gewijzigd door DaManiac op 27 april 2020 00:15]

Omdat ik een AIO leuker vind :)

Mijn hele PC is hobby. Als ik geen gamer was zou ik überhaupt geen PC meer hebben, niet nodig. Als ik de hardware kant niet leuk vond had ik geen dikke kast met twee glazen panelen (Lian Li O11 Dynamic)... en die AIO koeler ziet er leuker uit dan zo'n groot blok op je CPU, naar mijn smaak.

Bovendien vallen die risico's ook wel mee. Ja, de kans dat er iets mis gaat is groter dan bij een luchtkoeler, maar is alsnog heel erg klein. Alleen die Coolermaster staat net bekend om dat die wél vaker gaat lekken, dus het risico was daar een stuk groter dan met de bekende Asetek koelers (ik heb nu een NZXT Kraken X63). Ik had hem gekocht voor ik me echt realiseerde hoe slecht dat die is, en zoals gezegd heb ik ook een nieuwe videokaart gekocht, een 2080, waardoor de potentiele schade áls hij lekt ook gelijk groter is.

Steve van GN legt het ook goed uit: https://www.youtube.com/watch?v=7VzXHUTqE7E&t=1312s

Edit trouwens @xenn99 ik vergat nog een punt... Grote air cooler torens hebben wel weer een ander risico wat water koelers weer niet hebben. Als je je pc wel eens verplaatst dan geeft zo'n grote zware toren een stuk meer stress op je moederbord dan een aio. En als hij los mocht komen dan kan dat ook rampzalig zijn.
Nou zijn de montage mechanieken een stuk beter dan vroeger en backplates minimaliseren het risico, maar het was voor mij ook een overweging omdat ik zo heel af en toe mijn pc toch nog eens naar een lanparty sleep.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 26 april 2020 23:44]

What the hell... luchtkoelers beter dan een goede AIO?

Oke, ik gebruik waterkoeling al sinds de socket 754 van AMD. Dat is een mix van zelf gebouwde waterkoeling geweest en het gebruik van AIO's. Ik kan je zeggen dat AIO's een stuk meer ease of mind geven dan een zelfbouw installatie. Maar nogmaals valt of staat het hier met de kwaliteit van je componenten. Er is nooit een lekkage geweest bij mij wat betreft een AIO. Na 2 jaar heb ik 1x een refill gedaan, er zat voor meer dan 90% aan water nog in. Het was eigenlijk niet eens nodig geweest maar goed.

Algen komen vaak voor bij zelfbouw, maar dat kan je relatief makkelijk tegengaan door gewoon goed water te gebruiken. Ik zou eerlijk geen enkele koeler dan een AIO willen hebben. Een lekkage is nog nooit geweest en mits je je spul gewoon goed behandeld gaat er ook niet verkeerd.

Noem me eens een premium AIO dat is gaan lekken... Of, je kunt ook altijd even wachten met een bepaald model voor aanschaf totdat enige kinderziektes zijn opgelost. In ieder geval is het een rare statement, uiteindelijk presteert een goede AIO 10x beter dan je heatsink met een fan.

Bedoel ik AIO mijn CPU, ik AIO mijn GPU, nooit verkeerd gegaan 8)7 en ik hack die dingen ook nog eens op een GPU met taiwraps

Voor prestaties kan je beter voor een goede zelfbouw gaan. De pompjes, de blokjes etc zijn 10x beter dan een gemiddelde AIO set. En daar krijg je de temps echt beter mee omlaag dan een AIO. Maar zo'n AIO is simpy plug & play.

[Reactie gewijzigd door Jism op 27 april 2020 04:50]

Volgens mij heb je zijn post niet goed gelezen. Hij zegt niet dat lucht koelers beter zijn dan goede AIO's, hij zegt dat goede AIO's maar marginaal beter zijn dan hele goede lucht koelers. En daar heeft hij gewoon gelijk in: https://youtu.be/7VzXHUTqE7E

Een goede AIO 10x beter dan een goede lucht koeler is onzin. Ja misschien vergeleken met wat je gratis bij je cpu krijgt maar daar had niemand het over.
Ik zou eens een kijkje nemen bij Arctic. De liquid freezer II is enorm efficiënt. Volgens gamernexus de beste AIO qua prijs/kwaliteit verhouding. Heb de 360 variant even kort gehad en deze koelde mijn 3700x uitstekend en vooral ook erg stil.
Wat een lelijk ding 😅
Niet de mooiste nee, wel erg goed voor zijn prijs.
Zover ik weet maakt het weinig uit. Anders gooi je warme lucht je kast in. Is ook niet ideaal voor je gpu.
Nog steeds jammer van slechts 2 jaar garantie tov. de concurrentie. Mijn vorige ml240 gaf het iets na 2 jaar op met een kapotte pomp.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee