Foto's tonen nieuwe Corsair-aio-waterkoeler met ingebouwde lcd

Er zijn afbeeldingen van een nieuwe aio-waterkoeler van Corsair verschenen. Deze koeler beschikt onder andere over een cirkelvormig lcd-paneel, waarop bijvoorbeeld de cpu-temperatuur kan worden weergegeven.

De afbeeldingen zijn gepubliceerd door techwebsite VideoCardz, die ook schrijft dat de koeler compatibel is met Intels komende socket LGA1700. Daarmee is de aio-waterkoeler geschikt voor de komende Alder Lake-processors, waarvan de eerste naar verwachting op 4 november verschijnen. De foto's tonen de Corsair-koeler op een onaangekondigd Z690 Prime-moederbord van ASUS, samen met Corsair Vengeance DDR5-geheugen.

De waterkoeler beschikt over een radiator met twee argb-fans. Het waterblok is vierkant en beschikt over een cirkelvormige lcd. Corsair heeft recent al teasers gepubliceerd op Twitter, waaruit blijkt dat gebruikers onder andere de cpu-temperatuur, pompsnelheid, of de temperatuur van de koelvloeistof kunnen tonen op het lcd. Gebruikers kunnen ook geanimeerde gifjes weergeven op het scherm. Corsair meldt dat het bedrijf volgende week meer details bekendmaakt over de aio-koeler.

Afbeeldingen via VideoCardz

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-10-2021 • 17:08

47 Linkedin

Reacties (47)

Wijzig sortering
Wordt waarschijnlijk toch met gemak verslagen door een 2.5x goedkopere Arctic Freezer II. Het lijkt alsof Asetek constructies de afglopen jaren hun piek in prestaties al hebben bereikt en nu blijft het alleen nog hoeveel gimmicks kun je erop monteren.
De gesleevede kabel aan de bovenkant oogt overigens absoluut afschuwelijk, de 90*deg mini/micro USB naar USB-header zag er veel subtieler uit en was nog enigszins weg te werken.

[Reactie gewijzigd door TescoRay op 16 oktober 2021 18:05]

Die 2.5x goedkopere arctic freezer is dan ook lelijk. Corsair gebruikt geen Asetek maar ok. Verder is het temp. verschil met mijn h115i slechts 1graad. Ik had beide.
Lelijk is natuurlijk kwestie van smaak.
Welke OEM gebruikt Corsair dan? H150i was een Gen6 Asetek en jaren geleden gebruikten ze CoolIT.
Corsair maakt geen gebruik van asetek maar een andere oem.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 16 oktober 2021 22:10]

Wat is asetek? Patenten?
Merk dat ook AIO maakt en vaker wordt opgekocht door andere merken met een eigen labeltje erop.
Net zoals er bijna geen merken voedingen maken maar het gros bij een viertal merken vandaan komt. (Bij Corsair is bijvoorbeeld voornamelijk CWT OEM voor het lager-midden segment voedingen en Seasonic is OEM voor het hogere segment).
Dan hebben ze wel veel inspraak in ontwerp denk ik. Tussen fabrikanten/merken zit vaak veel verschil. En zoiets als Gigabyte nu doet met haar voedingen (exploderen) verwacht je ook niet van een grote oem.
Asetek was 1 van de eerste closed loop liquid cooling fabriekanten inderdaad en heeft een paar gare patenten waarbij eigenlijk alleen Aseteken het pompje direct op het CPU koelblok mag plakken. Maar er bestaat ook nog CoolIT welke dit ook doet. Ik weet niet hoe dit precies geregeld is qua patenten al zijn deze 2 wel in gevecht. CoolIT maakt de oplossingen voor Corsair. Eerder maakte Corsair wel gebruik van Asetek tot de latere Hydro series.
Welke is dan is dan beter?
Ontlopen elkaar nauwelijks, de CoolIT varianten draaien alleen met een hoger RPM.
Ook een linkje? De H100i en recentere H150i waren allebei asetek. Alle AIO's met de pomp op het cpu block zijn gepatenteerd asetek. tenzij het patent verloopt

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 18 oktober 2021 14:13]

Gamersnexus heeft het gecovered en ook de blokken uit elkaar gehaald.

https://www.youtube.com/watch?v=3rYyU-A0wuk

Corsair is ongeveer 2 jaar terug al overgestapt. Er zijn meer manufacturers welke gebruik maken van CoolIT. Met name system integrators.

De Aseteks zijn te herkennen voornamelijk omdat de cold plate rond is, bij Coolit zijn ze vierkant of rechthoekig. Enermax, BeQuiet etc maken ook geen gebruik van Asetek producten.

Coolermaster en EK, welke gebruik maken van een dual chamber reservoir in de pomp ofzo maken gebruik van een andere fabriekant weer. Dynatek, Apaltek zijn fabriekanten die ook AIO's maken. Swifttech is er ook nog maar EU only.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 18 oktober 2021 14:33]

Nadeel van die Arctic is alleen dat de slangen recht op de bovenkant binnenkomen. Daardoor past hij beroerd in compacte behuizingen waar zo’n Corsair wel zou passen.

Overigens zijn er ook opties die de stealthier look van de Artic combineren met slangen aan de zijkant van het blok (al presteert de Arctic meestal we beter).
CPU temp vind ik meestal niet zo bijzonder, die kan ik al op 10 plekken lezen, maar water temperatuur lijkt me dan wel weer interessant. Straks heb ik nog meer schermen in mijn PC, dan dat hij aanstuurt :+
Ik gebruik aquacomputer sensors die ik uitlees met HWinfo en gekoppeld worden aan Rainmeter.
Hiermee heb ik op de desktop achtergrond altijd het relevante info staan en geen enkel externe display nodig.
En wat doe je hier dan precies mee behalve naar kijken.. het is niet dat je er enig invloed op hebt. Ik doe 1x een stress test en daarna geloof ik het wel dat het goed zit.
Het zit op de achtergrond laag dus het belemmert niks.
Wat ik eruit kan halen is of er rare dingen gebeuren mbt cpu, ram, SSD, netwerk, temps, airflow, waterdruk en stroom verbruik.
Zie het meer als waarom heb je in je auto meer als de Km teller. De rest heb je niet nodig als het je niet interesseert.
Maar het zou opvallend zijn als bijvoorbeeld je temp opeens oploopt of tank leeg loopt.
Als je tank leegloopt zie je vanzelf de resultaten daarvan in de vorm van een plas vloeistof.
Zelfde met stroomverbruik: als de pc kortsluiting maakt klapt de stop/automaat eruit en werkt je pc toch niet meer :+ Of zitten mensen daadwerkelijk constant te kijken hoe het stroomverbruik x% veranderd als je bepaalde dingen op de pc doet?
Zelfde met netwerk, SSD IOPS, geheugen en CPU, behalve dat het er 'stoer' uitziet om allerlei grafiekjes, belletjes en lampjes te hebben kijk je toch niet naar die informatie...
Zaken als waterdruk, airflow; hoe meet je die? Waterdruk hoort een vrij constante 1 bar te zijn, als het systeem lekt veranderd die niet, definitie van een nutteloze sensor :+
Makkelijk manier om een achtergrond crypto miner te detecteren. :+
Edit: Waarom moet je CV dan tussen 1,5 en 2 Bar hebben? Als je uitleest dat het 1 Bar is doe je niks?

[Reactie gewijzigd door Caelestis op 16 oktober 2021 23:12]

Omdat een CV niet een waterkoelingssysteem in je pc is ;)
Die hoor (en kan) je niet onder druk zetten, je vult er koelvloeistof in door het erin te gieten vanuit de fles.
Ook de AIO hebben tot nu toe geen over-/onderdruk, geen enkele reden daarvoor.

Cryptominers zijn meestal makkelijker te detecteren door ze niet te downloaden en op sites die het in Javascript doen te blokeren met PiHole en een Cryptominer blacklist of browserplugin om bekende sites te blokeren.
Voordat je er een sensor voor koopt en de halve dag naar een nummertje op het scherm staart is het handig te begrijpen wat je wilt uitlezen, waterdruk in een liquid loop is 1 atmosfeer (Bar), tenzij je er cola en menthos in hebt gekregen...
Zelfde met airflow, die is er of niet. Zolang je de pc een keertje schoonmaakt (stof eruit zuigen) heeft het geen zin om te monitoren of er airflow is :+
Een CV is niks anders dan een oversized waterloop maar dan voor je huis. Het werkt met letterlijk dezelfde principes.
Maar goed als jij denkt dat waterdruk en airflow niet bestaan dan moet jij dat helemaal zelf weten.
Tja, heb toch echt zelf jarenlang waterkoeling in mijn pc gehad, eerst een AIO en daarna zelfbouw, maar als jij denkt het beter te weten hoor ik graag jouw bron ;)
Leg mij eens uit, je giet koelvloeistof in de loop, vanuit een fles, hoe denk jij de loop op druk te brengen?

Het is 1 ding om een scherm vol grafiekjes, metertjes en nummertjes te willen, maar als je niet begrijpt wat het betekent heb je er al helemaal niets aan behalve om interessant te zitten doen :')

Kijk anders op Tweakers zelf, we hebben een forum waar van tijd tot tijd wat over waterkoeling besproken wordt, dan zie je gelijk dat er nooit druk op een liquid loop staat, maar dit had je zelf ook wel kunnen bedenken, toch?
Oke dan, ipv het even na te checken kan je niets anders doen dan schelden en boos worden omdat je het zelf niet begrijpt?
Triest dat sommigen hier komen om een ego te strelen ipv het gewoon gezellig over electronica etc. te hebben en wat nieuws op te steken.

Kijk nou eens 1 filmpje, Google het gewoon eens even 'how to liquid cool pc' en klik het eerste beste filmpje aan, zal je gelijk zien dat het onmogelijk is om een liquid loop onder druk te zetten.
Zou je sieren om daarna het lef te hebben om dan toe te geven dat je fout zit.
Ik bedacht me net ik had laatst nog een interessant 'use case' voor de stroom verbruik.
Op dit moment is het game Satisfactory een update aan het maken van DX11 naar DX12 en Vulkan.
Als ik de experimental op DX12 instel gebruikt mijn systeem gemiddeld 40 watt meer dan met Vulkan.
Dit wil niet zeggen dat Vulkan per definitie zuiniger om gaat met stroom maar dat de optimalisaties voor het betreffende game een ander effect heeft met mijn huidige setup. (AMD cpu+gpu)
DX11 zit rond +10 watt boven DX12.
Dit is niets meer dan een interne Thermal-probe, deze meet de watertemperatuur, en weergeeft het op het scherm
Als je dit koopt zou ik het puur voor de animated gifs doen. Dan kun je evt met wat stickers/decals e.d. een leuke thema PC maken.

Ik ben persoonlijk meer van de PC in een geluidsdichte kast stoppen, maar voor zoiets als dit is er wel een markt denk ik. https://i.ytimg.com/vi/QjcOosTcTSk/maxresdefault.jpg
Eigenlijk niets nieuws want Asus had b.v. ook al zo'n AIO net als andere merken die voorheen al een lcd op de pomp hadden zitten. Wanneer je dan de extra prijs ervoor bekijkt vind ik het ook een beetje een nutteloze extra feature. In het begin is het dan even leuk maar al snel word er toch niet meer naar omgekeken terwijl je er wel een behoorlijke extra prijs voor hebt betaald.
NZXT heeft ook een model met LCD schermpje: Kraken Z serie. Goeie koeler, daar niet om. Het nut is inderdaad twijfelachtig. Er kan vanalles op worden weergeven.
Ziet er leuk uit. Geïnspireerd op de NZXT Kraken Z-reeks.

Wel jammer van die dikke kabel die uit de pomp komt
Komt bij elke AIO zo ongeveer wel, toch? Alleen niet zo gebundeld, maar vind dit nog niet zo verkeerd uit zien.
Volgens mij was Aquacomputer één van de eerste met deze gimmick.
https://www.aquatuning.nl/media/image/6b/c4/b5/1014429-1.jpg
Wat is een goede AiO koeler? Welke merk/model?
Dat ligt geheel aan je budget. Kijk een paar reviews bij Gamers Nexus en beslis dan op basis van jouw budget.

https://youtube.com/playl...84QtyyYcalFch402w3ypcp1TQ
Wat is dan op dit moment het beste? (als je geen budget hebt)
Als je geen budget hebt: met een emmer en een spons kom je best een end.
:P
Moet zeggen qua ontwerp minder storend. Dikkere kabel maakt het juist wat duidelijker ipv een mini usb kabeltje dat ik half heb weggestopt bij mn NZXT setje.

Deze gaat op de shortlist als de reviews goed zijn!
Als je momenteel al een NZXT set hebt, waarom zou je die dan willen vervangen?

Reden van mijn vraag is dat ik zelf al een tijdje naar een AIO kijk voor een Mini ITX build, maar ik vraag mij af hoelang zo'n set bruikbaar blijft tov. een reguliere koeler.
Oh. Voor een volgende build. Heb nog 1 van de eerste Krakens. Dan laat ik die lekker in elkaar zitten en doneer ik die aan een bekende ofzo :).
Zit nu met een 8700k en wil misschien naar AMD. Ook de 1080ti houdt het niet meer helemaal bij op nieuwe schermen. Dankzij de tekorten heb ik echter gekozen om volledig te wachten op pci5 en ddr5. Zodat ik weer een paar jaartjes door kan. Hopelijk zijn dan prijzen wat op het oude niveau of zit mijn oude sok vol genoeg.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 17 oktober 2021 08:36]

Helemaal helder, thanks! :)
Dit is leuk als je je pc op het bureau heb staan en graag ziet wat erin zit voor de rest nutteloze feature waar je wel dik voor betaald. Ik sla hem over
IDD. voor mij is dit nutteloos, vooral omdat ik de PC onder mijn bureau heb staan.

Zelfde met het display op mijn MB [paar keer gebruikt tijdens de eerste paar dagen [bios errors/status]] daarna niet meer.

Zit er aan te denken om een vergelijkbaar schermpje te zoeken en deze aan te koppelen aan het MB, waarbij dit display voorin de kast zit.

Helaas heeft asus geen PIN-OUT ergens staan van dit scherm
zoals een dure handtas en kijk, ze zouden er moord voor plegen :+ 8)7
En hoeveel pixels ? 1440p ?
Vandaar dat hun aio in de sale is gegaan
Heb vorig jaar een PC voor mijn zoontje samengesteld met zoveelmogelijk leds etc in de kast. Een mooie Discokast dus. Daarin prijkt de ROG RYOU 240

https://tweakers.net/prod...65/asus-rog-ryuo-240.html

Hij was er iig erg blij mee! Ziet er leuk uit, is redelijk uitgebreid te configureren, maar dat is dan ook echt het.
Functioneel? Hmmmmmmm….. als je er al wat mee doet is gewoon een overzicht op je scherm handiger.
Eyecandy in mijn optiek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee