Corsair brengt TBT200-dock uit met vier Thunderbolt 4-poorten - update

Corsair introduceert een TBT200-dock met vier Thunderbolt 4-poorten. Net als de voorganger maakt deze gebruik van een bandbreedte van 40Gbit/s. Deze dock kan daarnaast een vermogen van 96W leveren om een laptop of ander apparaten mee op te laden.

Corsair meldt dat er, naast de vier Thunderbolt 4-poorten, drie USB-A-poorten aanwezig zijn met een gedeelde bandbreedte van 10Gbit/s, alsook een USB-C-poort, een HDMI 2.0-poort en een DisplayPort 1.4-aansluiting. Daarnaast is er een 3,5mm-jack, een 2,5Gbit/s-ethernetaansluiting en een SD-kaartlezer aanwezig. Het is mogelijk om twee 4k-hdr-monitoren aan te sluiten op het dock. De Corsair TBT200 met Thunderbolt 4 heeft een adviesprijs van 340 dollar in de Verenigde Staten. Het is niet bekend wanneer de dock ook in Nederland en België beschikbaar wordt. Tweakers heeft hiervoor vragen uitstaan bij Corsair.

Naast het Thunderbolt 4-dock, brengt Corsair ook een Thunderbolt 3-dock op de markt onder de naam TBT100 DP. Het gaat om een vernieuwde versie van de bestaande TBT100, waarbij twee DisplayPort 1.4-poorten zijn toegevoegd die elk een display met 4k-resolutie en 60Hz-refreshrate ondersteunen. De Corsair TBT100 DP heeft een adviesprijs van 290 dollar. Ook van dit model is niet bekend wanneer het naar de Nederlandse en Belgische markt komt.

Update, 15.43 uur: Corsair laat aan Tweakers weten dat de TBT200 eind november beschikbaar komt in Europa. De dock krijgt een adviesprijs van 350 euro.

Corsair TBT200 Thunderbolt 4-dock
Corsair TBT200 Thunderbolt 4-dock. Beeld: Corsair

Door Sabine Schults

Redacteur

18-11-2022 • 13:15

41

Reacties (41)

41
41
28
2
0
9
Wijzig sortering
Het artikel mist het belangrijkste detail: een verwijderbare kabel naar de laptop!
Heel veel docks hebben een vaste kabel, die steevast te kort is. Een losse kabel is voor veel mensen een enorm pluspunt.

"Vier TB4 poorten" is wel wat misleidend: ze tellen hier de host-poort mee, dus kan je maar drie downstream TB4 apparaten aansluiten. En ze tellen de TB4 poorten dubbel als DisplayPort en HDMI.

In werkelijkheid heeft de TBT200 dus:
- 1x upstream TB4 poort
- 3x downstream TB4 poorten, met ondersteuning van DP en HDMI
- 3x USB-A 10Gb poorten
- 1x USB-C 10Gb poort
- 1x 2.5G Ethernet
- SD kaart
- Headset audio

[Reactie gewijzigd door laurxp op 26 juli 2024 10:03]

Precies. Maar Thunderbolt is toch ook usb-c? Dus eigenlijk heeft dat ding 4 downstream usb-c poorten, waarvan 3 Thunderbolt ondersteunen.

Eindelijk een dock waar mensen daadwerkelijk op zitten te wachten. Want de meeste van die docks hebben 1000 usb-a poorten (die niemand meer gebruikt) en maar 1 downstream usb-c poort.

Helaas is 340 dollar niet echt leuk meer. Okee, een extra voeding voor je laptop kost ook 80 euro en die spaar je hiermee uit, maar dan nog is het een flinke meerprijs...
Thunderbolt 4 gebruikt de USB-C poort, ja. Het is een upgrade van een reguliere USB 4 poort.

Inderdaad, USB-C hubs zijn echt dramatisch. Ik probeer over te stappen naar USB-C op alle apparaten, maar er zijn amper fatsoenlijke hubs te vinden. Er is er eentje van Sitecom die 4x downstream heeft, maar daar houd het ook ongeveer mee op. Voor mij zou zelfs USB 2.0 op een C poort al genoeg zijn...
Hoezo? Coolblue heeft een USB c hub met 3 USB a poorten of wat zoek je?

Anderzijds vind je geen hubs voor TB3 omdat die dat niet ondersteunt.
Ik zoek meerdere downstream USB-C poorten.

Denk aan de Sitecom CN-385, maar dan met een langere (of losse) upstream kabel, en meer downstream poorten. Ik zoek zoiets als deze hub, maar dan voor USB-C.
Mij lijkt de Caldigit thunderbolt-4-element-hub een veel betere deal. Stuk goedkoper en je hebt 3 volwaardige usb-c poorten ter beschikking die Thunderbolt ondersteunen.
Dat van die losse kabel voor naar de laptop is wel een goeie. De opmerking over de 4 tb4 poorten doen mij hopen dat het inderdaad onderling uitwisselbare poorten zijn. Dat je om het even welke kan gebruiken voor 'host' verbinding en de anderen voor het betere doorgeef verkeer. En dat die stekkers dus ook aardig rond het blok verdeeld zijn.

Daarbij vraag ik mij ook af hoe de voeding zich koppelt aan dit blok. Gebruikt die ook zo'n usb-c/tb4 poort? Dat zou dan weer jammer zijn.

Over de voeding gesproken: Laat dit blokje zich ook vanaf de laptop voeden? Dan kan het dus ook onderweg worden gebruikt als sd-kaartlezer.

Gewoon omdat ik er aan denk: er zit dus een RJ45 aansluiting op. Zou die iets met PoE doen? De lijn kunnen voeden of andersom de energie van PoE kunnen gebruiken voor zichzelf? Dat laatste zal wel niet, dat is bij veel apparatuur gewoon niet gebruikelijk.
Op de afbeeldingen van Corsair noemen ze de TB4 poort op de voorkant expliciet "TB4 Host", en het is de enige waar een laptop-icoontje bij staat. Ik vrees dat ze niet uitwisselbaar zijn...

De voeding gaat via een losse jackplug-aansluiting, er zit een adapter van 150W bij. Vanaf de laptop voeden is in theorie mogelijk, maar ze zeggen er niks over dus reken er maar niet op. Support voor PoE zal er niet in zitten.
Is dit niet gewoon de Stone pro TB4 van Brydge in een ander jasje? Of zie ik iets over het hoofd?

zie ter referentie; https://www.brydge.eu/products/stone-pro-tb4
Lijkt er inderdaad verdacht veel op, maar het is zeker geen rebrand.

Vergeleken met de Brydge heeft de Corsair een 2.5G ipv 1G Ethernet poort, een 10G USB-A poort die verplaatst is van achter naar voor, en op de voorkant een 10G USB-C ipv. 480Mb USB-A poort. De Corsair hub is ook flink dunner, en heeft er een Kensington lock bij gekregen.
Nee, een losse kabel is voor tweakers een plus punt, onze servicedesk heeft toch best wel vaak belletjes met eindgebruikers die bij een itec dock de verkeerde poort pakken en dan doet ie het niet... vervolgens ook nog uitleg willen hebben waarom het ene gaatje die exact het zelfde is als het andere gaatje niet het zelfde functioneert.
Is die USB-C poort power-only, of gaat daar ook data door?
Interessant dock, maar weer mist er een hoop informatie bij dit soort docks en de informatie is al zo ontzettend karig online.
4K60Hz, prima, snap ik. Echter... 1440p, hoeveel Hz wordt dan ondersteund? of 1080p, hoeveel hz dan?
Ik zoek al tijden een mooi, klein, no-nonsense dock dat een 1440p scherm met 144hz ondersteund. Zijn er echt maar héél weinig van.
Als een usb of tb verbinding een bepaalde bandbreedte heeft dan is dat genoeg informatie. Als je het voor beeld wilt gebruiken dan moet je de byte-bandbreedte van jou gewenste scherm uitrekenen en zien of het past: 4k60Hz is een 4-k beeldscherm 3840x2160 = 8,3 miljoen pixels. Met 4 bytes per pixel is dat 33 MByte. Dat op 60 Hz is 2 GByte/sec.

Die zelfde 2 GByte/sec kan je ook gebruiken met een hogere frequentie en een lagere refresh-rate, bijvoorbeeld 8K@30Hz. Of als je hdr wilt gebruiken met een hogere kleur-definitie met lagere resolutie.

Als je een dock zoekt dat 1440p ondersteunt, neem dan de eerst volgende grotere maat. Bijvoorbeeld deze, die ondersteunt ook 1440p. Dan heeft ze daarnaast gewoon nog extra bandbreedte over om het netwerk verkeer overheen te laten lopen en zo.
Ja, in theorie heb je gelijk. In de praktijk is dit echter niet aan de orde.
Maar er zijn dus héél véél docks in omloop waarbij de theoretische doorvoersnelheid makkelijk 1440p/144hz zouden moeten ondersteunen, maar alsnog het aantal Hz beperken, ongeacht de resolutie, tot 60hz. Zo ook het dock dat ik nu gebruik van Dell. (Van werk meegekregen naar huis).

Maar om daar dus achter te komen, of deze docks die snelheid, ongeacht de resolutie, beperken tot 60hz, is bijna onmogelijk. Er is momenteel maar 1 dock waarvan ik weet dat die meer Hz bij lagere resolutie ondersteund en dat is het Thunderbolt 4 dock van Razer. Echter is die óf heel duur óf telkens uitverkocht.

Grappig detail zelfs: Het dock dat ik nu gebruik laat in de beeldscherminstellingen wél toe dat ik mijn aangesloten 1440p scherm op 144hz zet, maar het beeld dat er heen wordt gezonden is en blijft 60hz en dit is dus bij veel docks het geval.
Ik ben niet echt een laptop gebruiker en heb helemaal geen ervaring met docks, maar het idee is toch dat je het dock met maar 1 kabel aan je laptop aansluit?

Hoe kan daar dan 4x tb4 en stroom en 2x 4k hdr video en audio tegelijkertijd doorheen? Edit: en ook nog ethernet

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 26 juli 2024 10:03]

De totale bandbreedte wordt gewoon gedeeld.
Als ik alle maximale bandbreedtes van alle poorten
bij elkaar optel kom ik op een maximum van bijna 200 gb/s, 5 keer wat de verbinding met de laptop (theoretisch) aan kan. Volgens mij gebruik je alle brandbreedte al op het moment dat je je tweede 4K scherm aansluit, dus dan heb je niets aan de extra thunderbolt poorten? Lijkt me veel geld voor zeer beperkte toegevoegde waarde.

Kan een kabel trouwens ook de maximale brandbreedte gebruiken op het moment er op hetzelfde moment bijna 100 Watt aan stroom doorgaat?
Beeldschermen zijn downlink verkeer. Thunderbolt is 40gbps full duplex. Kaartlezer of HDD is vaak upstream verkeer en dat kan dus dan nog prima op volle snelheid.

Je hebt dus 40gbps down en 40gbps up.
Ah, ok weer wat geleerd, maar je kunt dan dus wel snel lezen maar niet (altijd) volle snelheid schrijven naar je opslag.

Hoeveel van de theoretische snelheid haalt thunderbolt in trouwens in de praktijk? Ik heb altijd al problemen met USB snelheden gehad (als was dat is geen thunderbolt)
De verbinding met de laptop is een beperkende factor als je alle andere aansluitingen bij elkaar op telt.

Het is beter te zien wat je nodig hebt aan bandbreedte over de aansluitingen die je gebruikt. Alle schermen op max is inderdaad een uitdaging. Maar bedenk dat netwerk en opslag niet altijd de volledige bandbreedte gebruiken, die kunnen de verbinding naar de laptop aardig delen en in de regel gaat dat best aardig.

De beeldschermen is een iets ander verhaal: Als je die allemaal tot de max wilt gebruiken ga je inderdaad door het plafond van de bandbreedte. Daar zal je dan moeten schakelen wat je echt wilt en wat je overige hardware en software biedt. Misschien moet je alle schermen tegelijk terugschroeven. Misschien kan je het centrale beeld op max frequentie en max resolutie laten en moet je de zij schermen terug schroeven qua frequentie en/of resolutie.
Het is de bedoeling dat je zo'n dock met één draadje aansluit en dat alle randapparatuur daarmee aangesloten is. Dus ook je stroom-adapter; die krijg je er meestal bij.
Nee echt? ;)

Ik bedoel dat door dat ene draadje maar 40 gbs naar de laptop kan en volgens mij zit die bandbreedte met twee 4k schermen en de ethernet verbinding direct vol. Extra (USB) poorten zijn handig gezien er op laptops tegenwoordig vaak veel te weinig zitten, maar die poorten thunderbolt maken voegt volgens mij niets toe als de ene kabel naar je laptop de bottleneck is?

Kun je voor een meerprijs van €350 niet beter een laptop met meer poorten kopen en het "ongemak" van meerdere kabels voor lief nemen?
Kun je voor een meerprijs van €350 niet beter een laptop met meer poorten kopen en het "ongemak" van meerdere kabels voor lief nemen?
Hangt af van wat je verwachtingen zijn; als je voor mobiel gebruik niet echt poorten nodig hebt maar thuis/kantoor wel, dan heb je liever een laptop én één of meer docks.

Als je vanwege je onderweg ook alle poorten nodig hebt koop je een laptop met wél alle aansluitingen die je nodig hebt.
Ah sorry, dan begreep ik u verkeerd. U heeft gelijk dat deze allen wat bandbreedte nodig hebben waardoor theoretisch sommige dingen op snelheid in moeten boeten. Maar in de praktijk merk je hier bij normale kantoorbanen niets van. Ik weet dat, want ik werk bij een middelgroot bedrijf waar veel mensen zo'n dock gebruiken.

Collega's die werk doen waarbij zo'n dock een bottleneck zou kunnen vormen hebben ook niets aan een laptop. Deze vormt net zo goed een bottleneck vanwege de energiezuinige onderdelen. Die zijn veel beter af met een vast workstation met workstation specs en workstation garanties.
2x 8-bit 4k60 verbruikt zo'n 25 Gbps - en met Display Stream Compression gaat dat nog flink omlaag. Ethernet verbruikt [i]maximaal[i/] 2.5Gbps, dus zelfs in een worst-case scenario is er nog 12.5Gbps over.

De snelste SSDs die momenteel te koop zijn hebben een pieksnelheid van 7Gbps, dus dat past er makkelijk bij - en dan is er nog zat ruimte voor toetsenbord, muis, en audio. Die 40Gbps is trouwens in beide richtingen, dus er is zelfs nog extra ruimte voor data naar de laptop.

Om eerlijk te zijn kan ik geen realistisch scenario bedenken waarin 40Gbps te weinig zou zijn - al helemaal omdat de laptop al die data ook nog moet verwerken.
Vergeet niet dat de meeste laptops of desktop moederborden vaak ook bandbreedte delen tussen meerdere USB poorten, al is het niet zo 'overboekt' als dit apparaat.

[Reactie gewijzigd door !mark op 26 juli 2024 10:03]

Meestal heeft het dock z'n eigen stroomkabel.
Stroom wordt geleverd door een externe voeding van de dock zelf, dit in tegenstelling tot een dongle die helemaal afhankelijk is van het apparaat waar het op aangesloten is.

Het dock wordt aangesloten met een enkele Thunderbolt kabel die door het dock uitgesplitst wordt en de bandbreedte wordt verdeeld over het huidige gebruik. 10Gbit is daarbij gereserveerd voor de USB poorten.

Je krijgt er dus poorten bij, maar de beschikbare bandbreedte wordt niet magisch verhoogd. Zie het als een "slimme" stekkerdoos: Je hebt meer stopcontacten, maar het Amperage van de zekering in de meterkast is onveranderd.
Uiteraard is de 1x 40Gbit link naar je opklapcomputer de bottleneck, maar je kan al een heleboel door 40gbit krijgen. Ik heb er een 4k en een 5k2k monitor aan hangen (@60Hz), gigabit ethernet en een USB geluidskaart. Dat past allemaal net qua bandbreedte.
en 4 x USB...

Dat is nou juist het enige doel van een dock ;-)
Mooi spul! Ook twee DP1.4 poorten die (waarschijnlijk) ook alt-mode ondersteunen. Dan kost dit vrijwel geen bandbreedte wat handig is als je laptop geen Thunderbolt ondersteunt maar alleen USB-C :-)
In de categorie vast een domme vraag:
Ik heb een Mac met TB3 poorten. Kan ik dit dock gebruiken daarmee? En krijg ik dan er extra TB3 poorten voor terug ook al sluit ik hem op een TB3 en niet een TB4 poort aan?
Fijn weekend allemaal! :)
-snip-

Verkeerde plek.

[Reactie gewijzigd door GabrielWB op 26 juli 2024 10:03]

Je kunt ook je bestaande dock(s) blijven gebruiken en een TB4 hub erbij plaatsen: ik heb genoeg aan 2 TB4hubs: alles met de Mac kan gewoon via TB/usbc aansluiting (ook je screens).

https://www.onlinemacwinkel.nl/thunderbolt-4-hub.html
Dit ziet er dan wel erg goed uit!
Heb momenteel een TB4 dock van Dell via het werk (bruikleen), maar de fan kan best luid zijn en heeft 'ie erge last van coil whine. Daarnaast zit de korte kabel ook vast zoals anderen al aangegeven hebben.
Als deze dock van Corsair passief gekoeld is (daar ziet er wel naar uit) en die niet echt van coil whine last heeft, dan koop ik er wel eentje :)
De voeding is iig extern, kan de details ervan niet vinden helaas, maar je kan hem iig onder de bureau wegstoppen of zelfs wisselen als je er niet blij mee bent. Maar bij zulke bedragen, verwacht je wel kwaliteit voedingen in ieder geval. Met telefoons ben ik hierom overgestapt op GaN laders, 0 geluid, vooral naast het bed belangrijk.
De voeding van die Dell dock waar ik het over had is ook extern, echter produceert de dock nog steeds coil whine. Weet niet de details hoe en waarom, maar toch is het irritant dat 'ie 's nachts hoorbaar is totdat ik de USB-C kabel van mijn laptop loskoppel :'(
Nieuws of reclame?
Ik ben eigenlijk niet op de hoogte van zowel huidige als toekomstige standaarden.
Kan iemand me zeggen of ik naast een laptop ook bvb een smartphone kan aansluiten ( en zodoende Ethernet, scherm, muis en toetsenbord bediening hebben op de smartphone ).

Uiteraard ondersteunt mijn smartphone geen TB4.0, maar ik vraag me af welke beperking een USB-C apparaat zou hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.