Details over MSI Z690-moederborden voor Intel Alder Lake verschijnen online

Er zijn details over verschillende MSI-moederborden met Z690-chipset online verschenen. Het bedrijf zou met verschillende modellen in zijn MEG-, MPG-, MAG- en Pro-series komen. De fabrikant heeft zelf ook teasers van drie van zijn Z690-moederborden online gezet.

De informatie is afkomstig van Twitter-gebruiker momomo_us en werd als eerste opgemerkt door VideoCardz. Het bedrijf komt onder andere met een Z690 ACE in zijn MEG-serie dat het hoogst gepositioneerde Z690-moederbord van MSI moet worden. Het bedrijf zou ook MEG Unify-moederborden introduceren; MSI's Unify-modellen hebben doorgaans een volledig zwart ontwerp zonder rgb-leds.

Bron: momomo_us via Twitter.
Klik voor volledige grootte

In de lager gepositioneerde MPG-serie komt het bedrijf met Carbon-, Edge- en Force-moederborden met wifi. Er wordt ook een MAG Z690 Tomahawk Wifi, een MAG Z690 Torpedo en verschillende MSI Pro-moederborden genoemd. Bij enkele van die modellen wordt echter incorrect socket LGA1200 genoemd; Alder Lake-cpu's maken gebruik van Intels socket LGA1700.

Al die genoemde moederborden krijgen ondersteuning voor DDR5-geheugen. De informatie van momomo_us noemt echter ook MPG Z690 Edge-, MAG Z690 Tomahawk-, en drie Pro Z690-moederborden met DDR4-ondersteuning. Dat worden losstaande modellen. DDR4 en DDR5 zijn namelijk niet backwards compatible.

Het Twitter-account van MSI Oekraïne heeft inmiddels enkele teaserafbeeldingen van drie moederborden gepubliceerd, die afkomstig zijn uit de MEG-, MPG- en MAG-serie. Een van de teaserafbeeldingen toont de MSI MEG Z690 ACE, die onder andere lijkt te beschikken over twee Thunderbolt 4-connectors van het type C. Het getoonde MPG-model ondersteunt Wi-Fi 6E en het geteasete MAG-moederbord heeft ook wifi-antennes, hoewel het niet duidelijk wordt of deze de Wi-Fi 6E-standaard ondersteunen.

Afbeeldingen via MSI Oekraïne op Twitter

Door Daan van Monsjou

Redacteur

17-10-2021 • 15:06

49 Linkedin

Lees meer

Reacties (49)

49
48
25
3
0
17
Wijzig sortering
Kan iemand mij vertellen wat de allure is van RGB leds overal op bolten, tot op het punt dat er van sommige componenten gewoon geen uitvoeringen meer zijn zonder?

Het voegt in het geheel niets toe en draagt al evenmin bij aan de performance van je setup. En zoals ik al zei, heel veel componenten zijn niet makkelijk meer zonder te krijgen, maar je betaalt er wel voor.
Je kan ze gewoon uitzetten....
Jammer dat daar soms software voor nodig is.

Het zou standaard uit moeten staan, zonder software.
Op de meeste recente MSI-borden zit tegenwoordig een DIP-switch waarmee je ze ook zonder software uit kunt zetten :)
Jammer dat daar soms software voor nodig is.
En anders duik je even in de bios van MSI en schakel je daar de leds uit.
Geen software of wat dan ook nodig. En het zal altijd uitstaan tot dat je waarschijnlijk een BIOS update doet.
Dat was ook altijd mijn sentiment, nu heb ik zelf alleen een Asus moederbord waar ze spontaan van aan gaan als de stroom van mijn pc af is geweest. En dan gaat ie dus terug naar de regenboogloop wave.

Nog irritanter vond ik denk ik wel dat de GPU van Asus die ik had duidelijk andere ledjes had, want de ingestelde kleur op de GPU was anders dan de kleur van de leds op mijn moederbord. Super irritant. De volgende keer koop ik weer zonder RGB.
Je kunt ook gewoon het kabeltje van de LEDS loskoppelen of doorknippen.
Van op het moederbord gesoldeerde leds? Ik zou ze kunnen desolderen, maar dat lijkt me wat extreem.
hij bedoeld die van de GPU.
Dat was ook altijd mijn sentiment, nu heb ik zelf alleen een Asus moederbord waar ze spontaan van aan gaan als de stroom van mijn pc af is geweest. En dan gaat ie dus terug naar de regenboogloop wave.
Dit zou je kunnen oplossen door het in de bios uit te zetten. Als je de laatste update hebt van dit jaar zal je waarschijnlijk ook alles altijd kunnen uitzetten. In mijn geval dan.
Wordt soms erg lastig gemaakt door fabrikanten, zoals geen optie ervoor in de bios, kan je eerst die rotzooi software gaan installeren.
Het kunnen aanpassen van je kleurenschema. Ik hou van paars. In plaats van de weinige componenten met paars te kopen, koop ik gewoon kleurneutrale hardware en zet ik de verlichting op paars.
Er was een tijd dat moederborden in mooie kleuren kwamen. Abit, Soltek, hadden tof uitziende mobo's.

Mobo 1
Mobo 2
Mobo 3

[Reactie gewijzigd door conces op 18 oktober 2021 01:27]

Inderdaad, maar dat was nou juist het punt, dit leverde problemen op.

Dan wilde je een GOED bord hebben, en kwam je kwa features bij een DFI Lanparty X58 uit bijvoorbeeld. Maar had je blauwe of rode accenten op je Case en fans. Maar dus super gif groene en fel gele poorten op je bord. Dat was dan dus ook geen pan.

Uit die hoek snap ik wel dat RBG een markt heeft... Persoonlijk zet ik het het liefste uit. Ik wil m'n case gewoon dicht en donker hebben met lekker wat foam op de zijkant voor minder geluid.

Ik vind overigens borden tegenwoordig zeker wel mooier. Een Asus Prime ziet er keer op keer stijlvol zwart met wit uit op de PCB met zilveren accenten. Asrock Taichi's hebben ook wel wat.

En terwijl ik het prima zou vinden als hardware "meer custom" aan zou voelen, zie je dat het bij RAM of videokaarten vaak wat duurder uitpakt. Een Witte RTX is vaak veel duurder omdat die limited is. Of de Rode / Zwarte RAM heatsink is goed te krijgen, maar blauw en groen zijn duurder / uitverkocht. Dan zie ik toch liever minder SKU's.

Van mij hoeven de jaren 90 gekleurde moederborden niet zo heel nodig terug te komen. Maar ik zou ook graag een nieuwe implementatie van RGB zien, waarbij je zelf een module ervoor in een bord moet plaatsen met een kleine controller oid. Zodat je die dus ook gewoon achterwege kunt laten. Of juist iets kunt plaatsen met eigen software / hardware om het geen CPU cycles te laten gebruiken.
Het voegt in het geheel niets toe
Beetje arrogant om dit te stellen. Dat het voor jou niets toevoegt, wil niet zeggen dat het in het geheel niets toevoegt. Zat mensen die het mooi vinden, waardoor het esthetisch gezien wel degelijk wat kan toevoegen.
Ik vermoed dat het een manier is om te cross-sellen en in te vendorlocken. Probeer maar de RGB ledjes van een MSI moederbord met een Logitech muis en een Corsair keyboard te synchen én zo te houden als het je eenmaal lukt met third party software.
Probeer maar eens alle LEDs uit te zetten.

Op menig moederbord is dit onmogelijk via de BIOS, om over bepaalde GPU's maar niet te spreken.

Simpele jumpers o.i.d. zou toch wel het minste moeten zijn wat ze kunnen doen.
LED_SW1 staat in de handleiding van de wat meer high-end MSI-borden, die kan je dus overschakelen om het uit te zetten.
kast dicht, niet meer naar omkijken
Precies dit. Dan heb je er idd ook geen last van :)
Het is idd leuk als je een kant met glas of doorzichtig plastic hebt, zodat je de lichtjes kan zien, maar ja kan het dus ook uitzetten.Voor mij hoeft het niet ik heb gewoon een kast zonder raam aan de zijkant.Die socket 1700, alder lake ik ben benieuwd hoe snel alles is met ddr5 en pciexpress 5.0.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 18 oktober 2021 10:38]

Sinds 1 oktober zijn er 13 berichten in verscheidene vormen verschenen met de mededeling dat Intel Alder er aan komt …


Alleen is nu al bekend dat het deels paper-launch is omdat alles slecht verkrijgbaar is,
en dat de chip niet veel meer beter presteert dan de vorige generatie.


Ben ik nu gek,
of wordt er iets gehyped wat het niet eens waard is vermeld te worden dat die cpu vanaf de 4de november leverbaar wordt?
nieuws: 'Intel Alder Lake-processors verschijnen op 4 november'
en dat de chip niet veel meer beter presteert dan de vorige generatie.
Ik vraag me af waar je dit vandaan hebt? Daar juist alle geruchten er op wijzen dat het een relatief grote stap vooruit gaat zijn t.o.v. 11th Gen in de meeste, zo niet alle, segmenten.
Geruchten?
Dan lijkt het alsof het meerdere bronnen zijn die weten waar ze het over hebben 😃 maar ik vermoed copy-paste van internet 👀


Als je niet erg vind gebruik in Intel zelf 🙂
https://www.tomshardware....imizations-for-alder-lake
Overall, the amount of optimizing developers can perform with Alder Lake is nearly endless. This could impact launch day performance results due to bad optimizations at the start. But as time goes on, we should see developers getting the hang of intel's new hybrid architecture and see a general performance increase.
De verwachting is dat gaandeweg de prestaties beter worden. Maar het is al bekend dat de huidige software er niet mee kan omgaan en gemiddeld genomen onder streep minder presteert 🙂
Dat is natuurlijk wel wat anders dan dat deze cpu's amper beter zouden presteren dan 11th gen, dat bepaalde software mogelijk niet optimaal presteert is inderdaad bekend. Maar dat zegt niets over de gen on gen performance verbeteringen in het algemeen, en daar zegt het artikel dat jij aanhaalt helemaal niets over.

De conclusie die jij trekt is ook niet correct trouwens. Nergens wordt gezegd dat de huidige software er niet mee om kan gaan en gemiddeld genomen minder presteert. Hetgeen gezegd wordt is dat bepaalde applicaties mogelijk minder presteren bij launch. Wat in bepaalde gevallen ook zeker zal kloppen, en in andere situaties niet.

Het is daarnaast niet Intel zelf die jij daar aanhaalt, maar de opinie van de schrijver van het artikel en die lijk je ook nog eens 'uit de context' te halen ook nog.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 17 oktober 2021 17:22]

Performance lijkt mij een stuk beter te worden? Zie bijv hier:
Singlethread: 5950X/11900K halen resp 650/640 punten, 12900K haalt 768.
Multithread: 5950X/11900K halen resp 10500/6400 punten, 12900K haalt 10545.
Dus ST een stuk sneller dan huidige AMD/Intel, en MT een stuk sneller dan huidige Intel.
Ben benieuwd naar het stroomverbruik, 8 full cores met 8 atom cores vs 16 full cores bij Ryzen. Op z'n minst zou Alder Lake bij desktop werk enkel de atom cores nodig hebben en flink laag verbruik, maar ook bij volle last, zelfde performance als bij Ryzen, zou toch het verbruik lager moeten liggen. Anders heeft dit hele big-little gedoe geen zin. Nog een paar weekjes tot de officiele benchmarks er zijn.
Die Ecores zouden het verbruik kunnen beperken bij licht werk (of daar nou wat handmatige scheduler tuning voor nodig is of niet), maar dat zou meer een bijwerking zijn dan de primaire bedoeling ervan.

Want juist bij de hogere modellen (die men bij uitstek koopt voor performance ipv licht werk) zitten er steeds meer Ecores op, en niet zoveel meer Pcores.
Lijkt mij dat ze dat doen om meer performance uit hetzelfde vermogen te persen.
Stel je power/koeling budget is 300W, dan kan je dat voor 10 Pcores gebruiken, of 8 Pcores en 8 Ecores (groffe schatting ter illustratie). Bij die laatste heb je dan meer performance.
Als ze _niet_ tegen zulke limieten opliepen, zouden ze ws liever _nog_ meer Pcores gebruiken, helemaal voor hun performance model. In plaats van al dit ingewikkelde gedoe.

Zou Intel het te doen zijn niet om performance hoog, maar verbruik laag te houden, dan zouden ze die Ecores ook wel meer gebruiken in hun lagere modellen lijkt mij.
Maar de lage modellen lopen niet tegen die limieten aan, dus hoeft dat niet.
Nouja we gaan het zien!
Voor intel laptop gebruik is dat juist goed nieuws dan hoeft of zal er minder gethrothled worden.
En is naast dat multithreaded mee kunnen komen ipv insane TDP genereren. wat in houd lagere allcore klok.
Dat is ook iets waar apps en schedular optimalisaties kunnen helpen.
Alleen lijkt het nu eerder op schedular AMD naai dus contra optimalisatie
Nou is de vraag of komende AMD generaties die windows schedular AMD ophoud zodat intel kan schijnen.
Zou nogal rotte streek zijn als Linux ook gewoon goed met Alderlake om kan gaan en daar AMD niet genaaid wordt.
Bij laptop is dat in feite gewoon hetzelfde; bij gelijk verbruik heb je meer performance met Ecores.
Alleen zijn daarbij de verbruik/koeling limieten lager, waardoor de "ideale" hoeveelheid P en E cores, anders wordt.
Hoeveel ie mag verbruiken wordt beslist door de fabrikant van de laptop, die daarbij rekening houdt met de gewenste performance en beschikbare koeling. Kwestie van reviews lezen en een laptop kiezen waarbij je het eens bent met die afweging.
Als AMD hiervan hinder ondervindt dan zijn dat oplosbare bugs. Windows geen verstand van maar Linux is iig open source. Dus als een wijziging AMD langzamer maakt, kunnen AMD users desnoods zelf die wijziging terugdraaien. Als zo'n wijziging ueberhaupt al erdoorheen komt.
Ja, je bent "gek", er staat nergens in dit artikel iets over de aankondiging van Alder Lake.....het gaat over moederborden voor Alder Lake... wel prettig dat ook die er komen, je hebt zo weinig aan een CPU zonder...
Hoe kom je er bij dat het slecht verkrijgbaar is? Bron? (Ik ga er van uit dat ik best een mooi bordje, een veel te duur setje DDR5 en een 12900k kan kopen ergens in november.)
https://wccftech.com/inte...-2021-for-consumer-chips/
In terms of priority we are told Intel is dedicating the most resources to servers, then mobility and finally desktop consumer parts. This is also why Tiger Lake has had intermittent supply and price hikes and is something that is expected to get worse with Alder Lake.
Zoals aangegeven niet de eerste keer en voorlopig niet de laatste.
De verwachting is o.a. door de huidige situatie op de markt en daar komen ook nog aanloop naar de feestdagen dat de levertijd niet optimaal zal zijn. En dat ondanks deze CPU van eigen fabs komen en niet afhankelijk zijn van die overbelaste TSMC.
Voor mensen die een nieuw moederbord kopen/willen kopen is dit wel goed nieuws. Je koopt dan meestal een recent bord waar de nieuwste processoren op passen.
Dat moest toch ook wel? Er zijn geen andere moederborden met LGA1700 en DDR5.
Er komen meerdere merken met zulke moederborden. De meeste mensen maken een keuze voor een processor aan de hand van de specificaties, dus is het handig dat er informatie over komt, Dus ook welk geheugen en moederbord je ervoor moet gebruiken.
Ik wacht met smart op de Tweakers-review over DDR5 vs. DDR4 Adler Lake-prestaties.
Dat iNTel voor kan lopen licht mogelijk ook aan die DDR5 opstap. Dus ben er ook benieuwd naar hoe dat uitpakt alderlake DDR4 vs DDR5.
Anoniem: 702616
17 oktober 2021 16:39
Tof! Ik heb al zin in een review, over de nieuwe borden met DDR5.
Die zien er sexy uit!
Waarom alle elektronica om de poorten afsluiten met zo een fancy kapje. Heb die er bij mij af geschroefd, veel beter voor de airflow. Toch geen rgb liefhebber.
Misschien niet helemaal on topic, maar zouden de moederborden met een Z590 chipset en processoren van vorig jaar goedkoper gaan worden bij Black Friday of valt dat wat tegen elk jaar?
Of duurder. Er wordt nu al gehamsterd in verband met tekorten.
Dat witte ontwerp ziet er wel gaaf uit, zeker in combinatie met een witte backplate in de case. Nu nog even hopen dat het een midrange model is en niet het topmodel :9~
Een van de teaserafbeeldingen toont de MSI MEG Z690 ACE, die onder andere lijkt te beschikken over twee Thunderbolt 4-connectors van het type C.
Is dit nou de usb4 gen 3x2 of snap ik nog steeds geen snars van de nieuwe usb standaard?

[Reactie gewijzigd door GS88 op 18 oktober 2021 09:34]

Geen idee hoe ze er op komen dat dit Thunderbolt 4 zou moeten zijn aan de hand van de renders, maar ik neem aan dat ze het gokken op basis van wat er mogelijk is. Het Thunderbolt logo staat verkeerd en er staat geen nummer bij dus... grain of salt.

Nee, Thunderbolt 4 moet aan meer eisen voldoen dan USB-4, maar kan wel dezelfde overdracht snelheid aan. Zie ook hier: https://liliputing.com/20...nderbolt-3-and-usb-3.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee