Intel Alder Lake-slides onthullen mogelijke ondersteuning voor PCIe 5.0 en DDR5

Er zijn marketingslides van Intels twaalfde generatie Alder Lake-S-processors uitgelekt. Daaruit blijkt dat de 10nm-processors ondersteuning krijgen voor DDR5 en PCIe 5.0. Intel bevestigde in januari al dat het Alder Lake-platform in de tweede helft van 2021 uitkomt.

De uitgelekte marketingslides, die door VideoCardz zijn gepubliceerd, bevatten onder andere prestatieclaims van Intel. De cpu's zouden singlethreaded 'tot twintig procent beter presteren'. Het is onduidelijk of dit in vergelijking is met Rocket Lake of Tiger Lake; Alder Lake komt beschikbaar voor desktops en laptops. Het worden de eerste 10nm-desktopprocessors van het bedrijf, die volgens eerdere geruchten gebruikmaken van een nieuwe lga1700-socket.

De slides claimen ook dat de multithreaded prestaties 'tot twee keer' beter zouden zijn. Bij die claim noemt Intel onder andere de aanwezigheid van Gracemont-cores in de komende chips. Het bedrijf bevestigde eerder al dat Alder Lake-cpu's twee soorten cores zouden krijgen. Naast snellere Golden Cove-kernen met hyperthreading, krijgen de cpu's ook energiezuinige Gracemont-cores zonder hyperthreading, wat de multithreaded prestaties dus zou moeten verbeteren. De cpu's krijgen daarnaast hardware-gestuurde scheduling om taken te verdelen tussen de verschillende kernen.

Intel Alder Lake-S-marketingslide via VideoCardz
Een van de Alder Lake-marketingslides. Afbeelding via VideoCardz

Een die-afbeelding uit de marketingslides bevestigt dat Alder Lake beschikbaar komt met maximaal acht Golden Cove-cores en acht Gracemont-kernen, zoals al werd verwacht. Daarmee krijgen de processors maximaal 16 cores en 24 threads. De afbeelding toont ook dat de processors een geïntegreerde Intel Xe-gpu krijgen.

Uit de slides blijkt verder dat Intel Alder Lake-cpu's over zestien PCIe 5.0 en vier PCIe 4.0-lanes beschikken. Er gingen eerder al geruchten rond over PCIe 5.0-ondersteuning op Intels komende desktop-cpu's, maar het bedrijf heeft dit nog niet bevestigd. Los hiervan, beschikken ook de komende 600-serie chipsets van Intel over aanvullende PCIe 3.0- en 4.0-lanes. Deze chipsets zouden daarnaast geïntegreerde ondersteuning voor Wi-Fi 6E hebben. Ook Thunderbolt 4 wordt ondersteund. Daarmee werkt USB 4.0, dat is gebaseerd op Thunderbolt, ook op Intels komende processors.

Het Alder Lake-platform biedt volgens de slides ook ondersteuning voor zowel DDR5- als DDR4-geheugen. Ook dit ligt in de lijn der verwachtingen; er gaan al langer geruchten rond dat Alder Lake ondersteuning biedt voor DDR5 en eerder deze maand toonde geheugenfabrikant Longsys DDR5-benchmarks op een Alder Lake-cpu. VideoCardz schrijft dat moederborden met Z690-chipset vermoedelijk DDR5-geheugen ondersteunen. Lager gepositioneerde chipsets uit de 600-serie zouden DDR4-geheugen behoeven. De Alder Lake-laptopvarianten zouden Lpddr4- en Lpddr5-geheugen ondersteunen.

Intel bevestigde de komst van Alder Lake tijdens de CES in januari, maar deelde toen nog weinig concrete details. Wel bevestigde het bedrijf toen al dat de processors worden gemaakt op een 10nm-procedé. De eerste Intel Alder Lake-processors worden volgens Intel in de tweede helft van 2021 uitgebracht, maar er is nog geen concrete releasedatum bekend.

Intel Alder Lake 600-chipsets specificaties via VideoCardz
Mogelijke specificaties van de Intel 600-chipsets. Afbeelding via VideoCardz

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-03-2021 • 15:07

71

Lees meer

Reacties (71)

71
70
37
0
0
24
Wijzig sortering
Dus, ze slaan even pci-e 4.0 over of heb ik wat gemist?
Edit: ah nee, de zopas uitgekomen 11th ondersteunt het wel.

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 23 juli 2024 06:28]

Tja als je de roadmaps had bekeken had je kunnen zien dat PCI 4.0 geen blijvertje zou zijn en dat ze binnen enkele generaties door zouden gaan naar PCI 5.0. Dus veel investeren in PCI 4.0 is niet echt verstandig. Over enkele jaren is gewoon welke we ook kiezen AMD of Intell gewoon PCI 5.0 wat de klok slaat.
Intel is gewoon zeer laat geweest met de instap naar Gen4, AMD heeft 't al 2 jaar.
Ik neem aan dat ze zo'n fout niet nog een keer willen maken en dus nu wel meteen naar Gen5 overstappen.
Maar AMD is ook al bezig met Gen5, de Z600 chipset gaat dat meteen ondersteunen (en de Zen4 processoren ook)

Ik vind het overigens wel raar dat Intels 12e generatie processoren al over een maandje of 3 uit gaan brengen, gen11 is nog maar net gereleased en is ook amper te koop in de winkels.
En als gen12 inderdaad een nieuwe socket en DDR5 geheugen krijgt heeft het weinig zin om nog een X590 moederbord te kopen.

Gaat bij Intel sowieso hard met de chipsets, bijna elke 2 jaa rmoet je je moederbord upgraden als je een nieuwe Intel Processor koopt.
op een AMD X370 kan je nog een Rhyzen 3000 series instelleren, alleen de 5000 series gaat niet maar die kan je wel weer op een B450 of X470 moederbord installeren.
AMD heeft veel betere upgrade opties wat dat betreft.
Intel is gewoon zeer laat geweest met de instap naar Gen4, AMD heeft 't al 2 jaar.
Wat ik me nog kan herinneren bij de AMD introductie van Gen4 was dat iedereen zoiets had van "Waar zijn de producten die op Gen4 draaien?" Sure er waren wat SSDs die niet optimaal er gebruik van maakten, dat heeft nog even geduurt... Ik denk dat je goede Gen 4 SSDs wellicht pas een half jaar leverbaar zijn.
Gaat bij Intel sowieso hard met de chipsets, bijna elke 2 jaa rmoet je je moederbord upgraden als je een nieuwe Intel Processor koopt.
Wie vervangt z'n CPU tegenwoordig nog elk jaar of elke 2 jaar? Wellicht als je budget CPUs koopt, maar naar twee jaar kan je dan beter een beter 2e hands kopen van twee generaties geleden dan weer een nieuwe budget CPU. In mijn ervaring kan je beter even doorsparen en voor iets duurders gaan, wat langer meegaat.

M'n i7-5820K van 6.5 jaar geleden doet het eigenlijk nog prima, eigenlijk pas een half jaar geleden gaan kijken naar een nieuwe computer, maar ik ga pas m'n CPU upgraden als ik ook meteen een bijpassende GPU kan krijgen tegen normale prijzen. Ik heb ook een AMD 4800U, welke effectief rondjes rent rond die oude Intel CPU (zit in een Asus PN50), een machine van een half jaar oud waar ook geen Gen4 heeft en ik ook gewoon een Gen3 SSD in heb moeten proppen. En ook het nieuwere broertje van AMD, de 5800U ondersteund geen Gen4.
Wie vervangt z'n CPU tegenwoordig nog elk jaar of elke 2 jaar? Wellicht als je budget CPUs koopt, maar naar twee jaar kan je dan beter een beter 2e hands kopen van twee generaties geleden dan weer een nieuwe budget CPU. In mijn ervaring kan je beter even doorsparen en voor iets duurders gaan, wat langer meegaat.
Het feit dat het kan is toch gewoon mooi meegenomen? Binnen 2 jaar kan iemands situatie dusdanig veranderen dat ze misschien wat beters nodig hebben. Dan is het toch juist fijn dat er wellicht alleen een nieuwe processor maar niet meteen ook een nieuw moederbord gekocht hoeft te worden?
Ik denk dat juist in de huidige marktsituatie de upgradebaarheid van processoren zijn waarde bewijst: Schaarste aan Zen3 met hoge prijzen. Nu instappen op bijvoorbeeld een goedkope Ryzen 7 2700 en over een jaar zodra de prijzen gestabiliseerd zijn upgraden naar een Zen3 betekent dat je een jaar lang al van een nieuwe computer kunt genieten i.p.v. dat je je gehele aankoop een jaar gaat uitstellen.
Toch zie ik het nog steeds vrijwel niet gebeuren, en wanneer het gebeurt (bijvoorbeeld ikzelf) koopt men eerder bijvoorbeeld een 3600 dan een ouder Zen+ model wat opzich ook logisch is, zo goedkoop zijn die 2000 serie cpu's immers niet.

Een 2700 Tray zit in de buurt van de 3600 en qua performance is de 3600 vaak beter, zelfs in sommige multicore taken.
op een AMD X370 kan je nog een Rhyzen 3000 series instelleren, alleen de 5000 series gaat niet maar die kan je wel weer op een B450 of X470 moederbord installeren.
Technisch gezien zou een Ryzen 5000 series op X370 moeten kunnen werken, alleen wil AMD dat liever niet. Er zijn een aantal X370 moederborden waar Ryzen 5000 op werkt: Link
Er zijn wel degelijk X370-boards waar je Zen 3 op kunt draaien. De ASRock X370 Taichi. Wat ook een degelijk board is, qua stroomvoorziening etc. geschikt om een 12-core of 16-core CPU op te draaien zonder prestatieverlies. Zal vast nog wel bij meer boards mogelijk zijn.
Ik heb een gigebyte x370 bordje in m'n server zitten, die gaat tot de 3000 series.
Maar daar kan ook nog een Athlon X4 in dus die komt ook wel van een lange weg.
Om Zen 3 op een 300-series board te kunnen draaien moet je het kunnen flashen met de BIOS van een 400-series board. Dat is de reden dat het bij de Taichi mogelijk is.
Mijn Gigabite bordje blijkt 't wel aan te kunnen.. 3rd gen Ryzen, met een beta bios.
Alleen niet officieel, er staan geen 3rd gen ryzens in de CPU support lijst.
AMD was er destijds ook niet heel blij mee dacht ik, die wilden natuurlijk ook nieuwe chipsets verkopen.
Mijn verwachting is dat PCIe 4.0 en 5.0 naast elkaar gaan bestaan waarbij als je 5.0 niet nodig heb je 4.0 kiest.

Tot PCIe 3.0 waren de eisen aan het PCB hetzelfde

PCIe 4.0 vereist betere ruis onderdrukking of een low-loss-PCB wat behaald kan worden door meer PCB layers te gebruiken, iets wat bij consumenten moederborden vaak nagelaten is wegens kostprijs waarbij net dat soort moederborden de bulk betreft met problemen met USB poorten & ruis wat zelfs doorkomt naar de audio lanes indien PCI 4.0 gebruikt word.

PCIe 5.0 vereist een ultra-low-loss PCB wat niet enkel nog meer PCB layers dan 4.0 vraagt maar ook dure retimers en andere. Lang verhaal kort, een PCIe 5.0 moederbord, dat effectief PCIe 5.0 aankan volgens spec, de meerprijs gaat niet mals zijn. De CPU zal het dan wel aankunnen wat handig is gezien de server edities CPU's dezelfde architectuur delen, tenzij je bereid bent te betalen voor server grade moederbord prijzen, het consumenten bord zal geen 5.0 aankunnen.

Als consument zou ik dus heel dat PCIe 5.0 verhaal op pauze zetten waarbij er ook nog geen enkele reden gaat zijn waar je 5.0 voor nodig hebt als consument, beschouw het eerder iets voor de server markt en kijk voor de rest maar eerst de kat uit de boom.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 06:28]

Het risico voor Intel wordt best groot; Alderlake wordt een compleet nieuw platform met veel mogelijke verbeteringen maar ongetwijfeld ook kinderziektes. Je noemt zelf al de complexe moederborden, een compleet nieuwe chipset en een CPU met een totaal nieuwe architectuur..

Voor de consument kan dit betekenen dat een moederbord wellicht duurder wordt dan de CPU, of dat er een generatie instabiele moederborden uit gaan komen. Zoals blijkt met de USB problemen bij AMD kan de consument soms een half jaar aan moeten modderen voordat duidelijk is waar de problemen liggen.
Ik ben bang dat PCI-e 4.0 heel snel zal verdwijnen zodra productie omhoog gaat kost PCI-e 5.0 ook niet meer zoveel.

De 1e series hebben altijd kinderziektes dat zie je regelmatig met alles, bij Nvidia ook zo bijvoorbeeld met Raystracing wat eigenlijk te zwaar was voor de 1e generatie videokaarten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

Maar zou je dat echt merken? Naar mijn weten is PCI-E behoorlijk backwards compatible.

We beginnen nu pas net het limiet van PCI-E 3.0 aan te tikken. Ik zou gokken dat, mocht je nu tóch een PCI-E 4 build nemen, je het limiet niet gaat aantikken voordat je al lang weer een nieuwe PC hebt met waarschijnlijk een PCI-E 5 of hoger ondersteuning, toch?

Als je nu wat nodig hebt is het dus waarschijnlijk best een prima move. Zo niet, kun je rustig wachten. Snelle vooruitgang in iets wat backwards compatible is lijkt mij nooit negatief.
We weten niet wat de toekomst ons brengt zeker omdat ik erg lang met een pc kan doen, processor rekenkracht gaat allang niet meer zo hard de laatste jaren dus je kan gerust nog wel 1 of 2x een GPU upgrade doen in de tussentijd en dat is hier ook gebeurd, maar nu met een gtx1080 loop ik wel tegen het plafond en gaat me dat niet nog een keer lukken.

Als ik een i7 4770 vs i7 10700 vergelijk kwa benchmarks is het amper 30% winst... dat was vroeger wel anders in 7 jaar tijd, games laten wel verschil zien in benchmarks maar ook niet zo denderent als je zou verwachten.

Pas als games 8 threads daadwerkelijk gaan benutten zul je forse verschillen zien, in de toekomst gaat dat ook wel gebeuren gezien consoles dat nu hebben en games vaak geport worden vanuit consoles.

En ja de i7 11700 lijkt nu eindelijk weer een performance boost geven in jaren met dank aan AMD.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

PCIe 4.0 vereist betere ruis onderdrukking of een low-loss-PCB wat behaald kan worden door meer PCB layers te gebruiken
Je geeft het idee dat je weet waar je het over hebt maar ik denk toch dat je wat zaken door de war haalt/niet goed begrepen hebt. Voor PCIe 4.0 zijn er inderdaad toegenomen eisen om ruis verlies te minimaliseren zie ook:
Length and length matching
Trace length greatly affects the loss and jitter budgets of the interconnection. The PCB
trace may introduce 1 ps to 5 ps of jitter and 1.0 dB to 1.2 dB of loss per inch (2.54 cm) at
PCIe Gen4 speed.
Bron: NXP

Één van de mogelijke oplossingen is bredere meer tussen ruimte tussen traces te gebruiken, daardoor kom je echter wel sneller in ruimte te kort op een layer als je minimale afstanden tot andere traces wilt bewaren en daarom moet er gekeken worden naar meer layers, layers zijn relatief duur dus je probeert ze te voorkomen al zie je ze met regelmaat van 6 tot 12 layers voorbij komen, volgens mij is 12 layers het maximum wat in de standaard 1.6mm past, de dikte van layers kan ook nog behoorlijk variëren.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 23 juli 2024 06:28]

Ik ben altijd in de markt om iets bij te leren.

Een bredere trace => meer koper op je lijn
Ik volg niet hoe dit voor minder ruis zorgt, immers hoe meer geleidend materiaal je toevoegt hoe groter je antenne word, of je nu in de lengte werkt of in de breedte. Het verlies van signaal door weerstand van je koper is ook rechtstreeks gekoppeld aan de hoeveelheid koper waar je signaal door moet dus ook hier weer, een bredere trace = meer weerstand = meer verlies.

Tenzij je het breedte verhaal combineert met meer stroom op de lijn, immers als de trace dikker is kan je hogere stromen erdoor sturen zonder de lijn door te branden wat je kan gebruiken om sneller te communiceren. Je kan dat ook gebruiken als foutcorrectie echter door meer stroom op deze lijn te zetten gaat deze lijn net meer storing geven op andere lijnen => Dat werkt enkel als je tegen omgevings factoren werkt maar niet tussen traces onderling.

Tenzij ik iets fout heb, wat altijd kan, meer koper toevoegen is geen oplossing, minder koper door kortere traces wel. Of retimers gebruiken zodat je trace in stukjes geknipt word maar dat voegt wel latency toe.

De enigste oplossing die ik aan de basis zie is meer isoleren, dat zou je kunnen bereiken door de afstand tussen de traces te verhogen of door meer isolatie toe te passen in de vorm van layers of andere materialen.

https://pcisig.com/sites/...ebinar_Retimers_final.pdf
Excuus ik was niet helemaal duidelijk bredere traces zijn inderdaad handig als je meer vermogen moet verplaatsen voor data lijnen is dit natuurlijk niet (vaak) het geval. Ik bedoelde meer ruimte tussen de traces om zoals je zelf al aan geeft minder ruis te veroorzaken in de buurt van gevoelige traces.
* GewoonWatSpulle gaat even het originele bericht aanpassen ter verduidelijking.
Dit was in het begin bij PCI-E 4.0 borden ook zo maar inmiddels kost het niets meer.
Kwestie van tijd voordat dit soort zaken goedkoper worden.
Daarnaast heb je minder lanes nodig voor hetzelfde en dus kan je daar weer op besparen door bijvoorbeeld een southbridge/chipset zonder extra pci-e lanes al lijken ze die nog niet bedacht te hebben. Maar misschien komt dit bij de budget range chipsets nog.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 06:28]

Maar kost het ook echt niets meer?

Even uit mijn geheugen, waren PCI-E 3.0 moederborden er al vanaf 25 euro. Een hele degelijke mid-range was richting de 80 euro en een super high-end boss gaming mobo zoals de asus maximus hero series bijvoorbeeld ging vanaf 150 t/m 300 euro.

Nu kan ik helaas niet makkelijk filteren op PCI-E 4 op tweakers, maar volgens mij starten PCI-E 4.0 moederborden rond de 100 euro? Toen ik voor het laatst keek tenminste...
Wat ik zeg hoeft zeker geen zekerheid te zijn, maar dit is hoe het ik het leek te zien en ik vind het lastig om een goede 'lijst' te vinden.
Dus, ze slaan even pci-e 4.0 over of heb ik wat gemist?
Eh nee? Rocket Lake ondersteunt dat toch? Zie nieuws: Intel brengt Rocket Lake-processors met PCIe 4.0-ondersteuning begin ...
bam the empire strikes back. Het is nu wachten op het antwoord van amd.
Hopelijk AM5 socket / DDR5 / PCI 5.0 dan is er weer een platform om naar te upgraden.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 23 juli 2024 06:28]

Er js nog niks 'gestriked' hoor, wellicht over een half jaar ;)
over een 1/2 jaar of niet, er zit wat in de pipeline bij intel.
2h 2021 dat is evengoed december 2021 :)

wel je weet sowieso al dat het maximum 8 performance cores zullen zijn. Die andere 8 zie ik weinig toegevoegde waarde in desktop, het vebruik verschil van lichte load wordt meestal niet echt als een reden voor verkoop genomen, idle daarentegen wel. Mogelijks is hier wel iets van te maken voor mobile, maar dan nog, wetende dat we met een MS OS te maken heeft dat amper threads kan plaatsen en performance boost vraagt ven elke klein task die het 101 spamt wil ik de toegevoegde waarde nog wel eens zien.
Het zal zeker wel weer de moeite zijn in de theoretische benchmarks van de review sites of de batterij testen op lege systemen en clean OS installaties.....
Het is wel te hopen dat er altijd iets in de pijplijn zit bij een partij die zich profileert als R&D power house. 8)7
Dat antwoord is al gegeven toch? Wordt Raphaël met 24 kernen. DDR5 en PCI-E 5 zijn van de partij.
Of Raphael direct de directie concurrentie gaat worden is nog maar de vraag, wel op termijn. Volgens de laatste geruchten staat Raphael een stuk later op de roadmap dan door sommigen verwacht en komt AMD later in 2021 (ongeveer gelijk met Alderlake zo lijkt het) eerst nog met Warhol, een Zen 3 refresh met DDR4 en PCIE4, terwijl Raphael mogelijk pas Q2-3 van 2022 komt.

Hier op zich wel een interessante roadmap van een bekende leaker voor zowel Intel als AMD: https://imgur.com/L49G0uZ
Het lijkt sinds een jaar of 5 in elk geval weer een vergelijkbaar en up-to-date platform met dat van AMD te worden. Concurrentie is dan eindelijk weer enigszins op niveau, al moeten we de real-world-performance, benchmarks en reviews nog zien te krijgen natuurlijk.
Apart dat ze hun HEDT zo hebben 'verwaarloosd', idem bij AMD, de Threadripper loopt altijd achter de normale Ryzens en Intels X299 is oud en dood als een pier, de 10980XE is alweer bijna 2 jaar op de markt.
Met veel peripherals zoals geluidskaarten en meerdere SSD's zijn die extra PCIE lanes toch wel fijn.

[Reactie gewijzigd door Notenkraker20 op 23 juli 2024 06:28]

Het is een kleine markt, je zou je ingenieurs slecht inzetten als je er prioriteit op zet. Zen3 Threadripper staat volgens mij evenwel nog gewoon op de planning. Afgelopen week is Epyc uitgekomen, lijkt me dat Threadripper nu aan de beurt is.
Met veel peripherals zoals geluidskaarten ...
Das toch echt overkill van de hoogste orde.
Met slechts 1 PCIe lane (250MB/s) kun je zo'n 900 x 24bit/96kHz streams vervoeren. Dat is zelfs voor de meest uitgebreide setups nog genoeg. Mischien dat er hier en daar wat uitzonderingen zijn maar het heeft over het algemeen enorm weinig nut om zoveel audiostreams naar een geluidskaart te laten lopen. Sowiso ken ik geen geluidskaarten die zoveel kanalen in hardware kunnen verwerken. Dan praat je eerder over een netwerkkaart die genetwerkte converters verbind. Maar hoe dan ook blijft 900 kanalen redelijk gekkenwerk waar de toepassingen ver te zoeken zijn.

En mocht je in de war zijn en denken dat 32bits/384kHz beter klinkt en je wilt alsnog 900+ kanalen naar je geluidskaart (welke geluidskaart kan dit aan en waarom??) dan pak je er een paar lanes bij. Je hebt er tientallen van dus zoveel kan het de pret niet drukken. Je moet je dan veel meer zorgen maken over alle peripherals die je nodig hebt om iets zinnigs te doen met dat soort hoeveelheden (grotendeels zinloze) informatie.

Dus voor audio hoef je het echt niet te doen.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 23 juli 2024 06:28]

Nu heb ik toevallig een audio applicatie die 500 streams tegelijk verwerkt, dus helemaal ondenkbaar is het niet. Maar ik geef direct toe: ik kijk veel meer naar GPU's om die audiostreams te verwerken.

De killer is overigens niet bandbreedte, maar latency.
Dat je het verwerkt kan ik mij voorstellen maar het ging hier over een audio interface die I/O doet met zoveel kanalen.
Magoed, zoals ik ook zei, je neemt er een lane bij en je hebt opeens dubbel de bandbreedte. :)

Over GPU, dat is een lastige kwestie. Veel heen en weer gerommel met geheugen, idd veel latency, grote buffers etc. Maar ook ongunstig vanwege stroomverbruik dat invloed kan hebben op de voeding van de audio interface.
Wat dat betreft gebruikt iedereen eerder de SIMD instructies van de CPU voor audio.
Magoed, met 500 streams die (neem ik aan?) hetzelfde proces lineair doorlopen zou het mischien efficienter kunnen worden om het op een GPU te doen.
Dit is echt zo'n idee dat ik jaren geleden al had, zo van 'waarom doet niemand dit in een DAW?'. Maar ik was toen al niet de eerste die het bedacht. Het blijkt gewoon lastig te zijn en erg afhankelijk van welke processing je wilt doen en wat je eisen zijn qua latency etc. Maar het blijft een leuk idee... :)
Ben benieuwd naar de performance van de IGP, wil graag ondertussen eens overgaan op een NUCje, want CPU technisch zijn die inmiddels geweldig, GPU is helaas een ander verhaal.
De Intel Iris lijn doet het anders wel redelijk, maar game machines zijn het niet nee.
Als er nu een NUC uit komt met RTX2060super perfomance, dan zou ik mijn huidige systeem per direct vervangen. De oude skull NUC met die AMD GPU er in, kwam voor die tijd aardig in de buurt, helaas hebben ze dat niet voortgezet.
Als je op de huidige Xbox series X gewoon windows kon draaien, dan had ik er waarschijnlijk wel meteen 1 aangeschaft. Alhoewel het geheugen daarvan wel beperkt is, dus 1 met minimaal 32GB zou beter zijn.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 juli 2024 06:28]

Dat soort kaarten zul je nooit in NUC,s zien in het formaat hoe we NUC kennen dat kan gewoon niet ivm koeling, hooguit een GTX1050 zou een mogelijkheid zijn.

Mijn laptop met GTX1060 heeft al 2 koelers voor de videokaart alleen en grote heatsink dat gaat gewoon niet passen of gaat een boel kabaal maken.

Om dat mogelijk te maken zullen videokaarten fors minder energie moeten gebruiken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

Als het in een laptop kan kan het ook in een NUC. Je moet alleen wel gehoorbescherming gebruiken ivm de fan noise :)
Nouja, je hebt gewoon laptops met RTX2080's, dus het is wel mogelijk in een kleine formfactor. Ja mooiste zou natuurlijk zijn om zo klein te zijn als de Intel NUC kit NUC10i7FNK, maar dubbele hoogte mag ook nog wel hoor, haha.
En uiteindelijk zullen we natuurlijk wel gewoon NUC's zien met die power, maar dat zal nog enige tijd op zich laten wachten. Zelfs de IPG performance van de huidige highend NUC's is al vergelijkbaar met de videokaarten van jaren geleden, hell, zelfs mobile devices hebben inmiddels behoorlijk GPU's (maar nog lang niet genoeg om in de buurt te komen van een 2060 of zelfs nog niet eens een 1060.
Elk moment komen toch de AMD mini's met laptop chips uit? Stuk goedkoper en sneller verwacht ik :)
Ik lees overal dat AMD's 4800U een beest van een APU is.
Dus ik denk dat die kans er duidelijk al is.
Wel jammer dat ze niet de kans benut hebben quad channel in dit segment te proppen.
Als je dan toch iets speciaals wil doen wat de concurrentie niet heeft is dat toch wel een redelijk makkelijk te implementeren feature.
'Up to 20% Single threaded performance'

Zeker met een heel specifieke workload xD

Zeg maar gerust average 5~10% hooguit.

Of de single core boost een paar honderd mhz meer (Een workload die bijna niet keer voorkomt)

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 23 juli 2024 06:28]

Ik hoop voor hen dat ze bedoelen "up to 20% single core performance increase" en niet zoals er nu staat "up to 20% single core performance". Dat zou 5x trager impliceren.
Ik refereer naar de eerste afbeelding...
Rare move van Intel we zijn net aan wennen aan PCI 4 , vestellen we een pci4 NVME of ie zijn de kosten zo dat je een pci3 Nvme koopt omdat kosten baten te laag zijn

Ik denk dat ze het tekort komen in de chips willen compenseren door snellere verbindingen op het moederbord.

Ik zit er niet op te wachten iig

Oja en dat alsmaar wisselen van socket in hoog tempo is ook niet om blij van te worden

[Reactie gewijzigd door Steiner op 23 juli 2024 06:28]

Waarom zou je upgraden als je huidige systeem voldoet?
Voor beide is wat te zeggen, maar als iemand upgrade naar de laatste technieken wil niet betekenen dat het oude systeem op de schroot beland.
Mensen die dat doen die verkopen vaak hun systeem en doen dan zelf een upgrade met een relatief kleine investering om zo elk jaar bij te blijven.

Je kan ook elke 5 jaar dit doen, en een systeem helemaal “op” gebruiken waarna je eigenlijk alles wel weer moet vervangen en daardoor weer een eenmalige grote investering nodig is.
De echte reden is onze cultuur van consumerisme
Of gewoon omdat je technische vooruitgang interessant vind. ;)
Verandering van socket is alleen nadelig voor die paar die werkelijk alleen hun CPU upgraden, maar 95% (als het niet nog meer is) van de consumenten koopt een compleet nieuw systeem, naast dat NUCs en laptops alleen maar nog populairder worden. Voor sommige tweakers is het jammer, maar dat is dus maar zo'n kleine groep.
Zelf heb ik ook nog nooit alleen de CPU geupgrade, altijd nog inclusief nieuw moederbord omdat het oude toch bepaalde functionaliteiten mistte waardoor zo'n upgrade anders toch niet volledig benut kon worden.
"toch bepaalde functionaliteiten mistte " Rookmachines?
Dat upgraden wordt niet gedaan omdat het simpelweg vrijwel onmogelijk is, Intel heeft alleen bij de socket 7 moederborden vroeger die optie gehad en voor de rest was het altijd te weinig voordeel om dat te doen.

Ik had mijn i7 4771 ook wel willen upgraden maar een i7 4790 heeft gewoon veel te weinig snelheidsvoordeel en dat is het maximale wat erop kan, als ik daar nou een 6 of 7 serie op kon zetten was het andere koek geweest en zeker 30% winst gaf bijvoorbeeld...

Consumenten upgraden ram ook wel eens en ook de "huis tuin en keuken" mensen doen dat wel eens, puur omdat er te weinig rek zit op het moederbord wordt een CPU upgrade nooit gedaan.

Of je moet toevallig bewust op gelet hebben dat je de meest traagste CPU op de plank gezet hebt en later gaan upgraden naar de snelste maar wie doet dat nou een nieuw moederbord met zwaar verouderd CPU erop zetten... vaak zijn die traagste CPU,s niet eens meer leverbaar als nieuw voor dat moederbord wat net uitgekomen is en als ze er nog wel zijn scheelt de prijs vrijwel niks als je gelijk voor mid-range had gekozen, dan zit je dus weer die stap tussen mid-range en high-end is erg klein.

Bij intel is het gewoon CPU upgrade staat gelijk aan moederbord vervangen en als je geluk hebt past het ram nog maar ook dat is vrijwel altijd te traag en kan je dat ook gelijk vervangen.

Dat is blijkbaar hun business case.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

Nee, dat upgraden van CPU alleen wordt helemaal niet gedaan omdat het vrijwel onmogelijk is, maar gewoon omdat na zoveel jaar het huidige moederbord gewoon verouderd is. De meeste mensen kopen niet elk jaar een nieuwe computer/CPU, maar vaak zit daar 4 a 6 jaar tussen (of zelfs nog langer).
Ik zie sowieso maar weinig mensen nog echt onderdelen upgraden tegenwoordig, op de GPU na.
Ram upgrade wordt ook nog wel geregeld gedaan, moederbord cpu upgrade wordt simpelweg niet gedaan omdat het niet kan als je toen een high-end cpu gekocht had, maar dat had ik al gezegt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

Lijkt erop dat pci-e 4.0 een beetje overgeslagen wordt.
Nee hoor, want Rocket Lake, dat is de 11e generatie Intel-CPU's. heeft ook al ondersteuning voor PCI-e 4.0, zie nieuws: Intel brengt Rocket Lake-processors met PCIe 4.0-ondersteuning begin ...

Daarnaast lijkt me dat PCI-e 4.0 ook door Alder Lake gewoon ondersteunt zal worden, naast 5.0 en de oudere versies?
Ik bedoel ermee pci-e 4.0 komt net kijken en nu willen ze ook al pci-e 5.0 in productie gaan nemen, dus ja dat komt over alsof het straks overgeslagen gaat worden en maar kort bestaan heeft gehad.

Als je ziet hoe lang pci-e 3.0 er al is bijvoorbeeld.

Ik wou binnenkort ook een nieuwe pc het was wachten op pci-e 4.0 en ddr5 maar gezien pci-e 5.0 ook vrij kort erna komt wacht ik nog wel even iets langer, niet dat het nu wat toevoegt maar wil niet dat pc direct alweer zwaar verouderd is.

Ik heb nu een Hasswell pc van 7 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

je kon al 2-3j een PC bouwen met pci-e4..... er zal altijd wel iets anders of nieuw zijn het jaar erna
Niet als je Intel wil om redenen, bekijk eens hoe lang pci-3.0 er is geweest btw of pci-e 2.0 etc.
Dat was zeker 7+ jaar, pci-e 4.0 is er nog maar heel kort, Intel komt er nu pas mee bijvoorbeeld.

PCI-e 4.0 is nog helemaal niet de standaard ook al zou je dat graag willen denken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

intel om redenen.... dan zorg je gewoon voor je eigen miserie om je eigen reden... _/-\o_ waarom zou je dan al vermelden dat je persé pcie-4 wil als het van een vendor af moet hangen...

het is niet omdat het in de specs capabel is dat het meteen beschikbaar zal zijn... intel uwe favoriet kennende zal je zeker nog wel eens een andere chipset generatie moeten wachten. Dus 2022 -2023 maarja als je al 7j met Haswell op Intel VOOR EEN REDEN zit kan je er nog wel jaartje of 2 erbij doen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 06:28]

Er is geen reden om met HAAST te upgraden hoor ik heb de tijd nog wel, de pc kan de meest recente games nog wel bijbenen.
Bovendien PCI-E 4.0 is al uitgekomen bij Intel, het is nu alleen even beoordelen of het zinvol is om nog iets langer te wachten zeker omdat DDR5 voor de deur staat.

Eens in de zoveel jaar heb je weer een "knaller" upgrade en daarna gebeurd er een tijd "niks" behalve wat optimalisaties.

Je zal wel denken zo kan je altijd wel blijven wachten... maar in algemeen DDR3/4/5 blijft wel een lange tijd net als pci-e voordat er iets nieuws komt, echter we zitten nu op een punt dat het verschil kan maken dat 1 maand later je pc alweer zwaar verouderd is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:28]

duh je kan ze sinds 1-2 week kopen....
12e gen en helaas nog steeds niet kleiner dan 10nm.

Hoop dat Intel toch echt eens gaat inzetten op 7- en 5nm voor de toekomst.
nm zegt niet alles, want 10nm Intel kan de equivalent van AMD's 7nm zijn.
De 5nm mode van tsmc heeft een stuk meer transistors per vierkante centimeters dan de 10nm node van intel. Als Intel op tijd had geweest hadden ze inderdaad flink kunnen genieten van de voorsprong, maar nu lopen ze daadwerkelijk achter ja.

En inderdaad de ‘nm’ van een node is marketing tegenwoordig. Je kan ze alleen nog op transistor dichtheid vergelijken
Intel 10nm = TSMC 7nm.

Daarbij zegt NM niets. Nvidia was zuiniger en sneller op 12nm dan AMD was op 7nm. Architectuur blijft een belangrijk punt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.