Intel wil bredere ondersteuning voor ATX12VO-voedingen met Alder Lake-cpu's

Intel wil dat de nieuwe ATX12VO-standaard voor voedingen breder ondersteund wordt met zijn komende Alder Lake-S-processors. Dat blijkt uit een document dat in handen is van techsite VideoCardz.

Het document van VideoCardz schetst onder andere het proces voor ATX12VO-adoptie door fabrikanten van moederborden en voedingen. Dergelijke producenten zouden uiterlijk eind deze maand al samen moet werken met oem's en odm's om deze producten op tijd klaar te hebben voor de release van Alder Lake, in de tweede helft van dit jaar. Bronnen van moederbordfabrikanten bevestigen de interesse van Intel tegenover VideoCardz. Tegelijkertijd zouden fabrikanten van moederborden en voedingen zelf minder geïnteresseerd zijn in het produceren van ATX12VO-producten.

Een deel van het document. Afbeelding via VideoCardz

Volgens VideoCardz is het daarom onwaarschijnlijk dat high-end Alder Lake-S-moederborden ondersteuning krijgen voor de nieuwe ATX12VO-standaard. Tegelijkertijd zou de standaard meer gebruikt kunnen worden voor lager gepositioneerde moederborden, bijvoorbeeld voor gebruik in voorgebouwde pc's van oem's.

De ATX12VO-standaard behoeft onder andere een moederbord met 10-pinsaansluiting voor stroom, ten opzichte van een meer standaard 24-pinsconnector. Daarnaast hebben gebruikers een compatibele ATX12VO-voeding nodig. Deze standaard staat voor 'ATX 12 Volt Only', wat direct de werking verduidelijkt. ATX12VO-voedingen bevatten enkel een 12V-rail, waar huidige voedingen ook rails voor andere spanningen hebben, zoals 3,3V en 5V. Dat betekent dat spanningen die lager of hoger dan 12V zijn, door het moederbord zelf moeten worden omgezet, in plaats van door de voeding.

Dit verhoogt de complexiteit van het moederbord, maar tegelijkertijd moet de nieuwe standaard zorgen voor een betere efficiëntie. Het stroomverbruik van pc's zou met ATX12VO-voedingen lager liggen. Vooral het idle-stroomverbruik zou minder moeten zijn. YouTube-kanaal Linus Tech Tips publiceerde vorig jaar een test met een ATX12VO-voeding en -moederbord, die het verminderde idle-verbruik bevestigt.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-05-2021 • 17:11

118 Linkedin

Reacties (118)

118
116
53
3
1
58
Wijzig sortering
Voor zover ik weet gebruikt Dell deze standaard al een tijdje in in ieder geval de 36xx lijn Precisions. Of het moet een Dell eigen standaard zijn die ik pas tegenkwam. Met SATA power connectors die vanaf het moederbord kwamen.
Er zijn wel meer systemen die zoiets al doen, maar dit zijn dan nooit ATX systemen. Heb in het verleden ook al moederborden gezien waar de spanning voor je SATA drive inderdaad afkomstig was van het moederbord.
Heel veel kantoor apparatuur van bijv Dell, Fujitsu en HP gebruikt al jaren een 12V voeding en de rest vanaf het moederbord ja. Daarmee kunnen ze voldoen aan de strenge energie eisen: die systemen doen vaak nog geen 5W in idle.

Ik heb nog een oud Fujitsu bakje uit 2015: die doet 3.6W idle met een SSD en quad core CPU.
Servers gebruiken die standaard ook al jaren. Het is alleen de consumenten markt dat nog achter hangt en dat wil intel veranderen.
Servers draaien veelal uitsluitend op 12V, maar een server met ATX12VO heb ik nog niet gezien.
Dus als je straks met zo'n moederbord en voeding alsnog 3.3/5v nodig hebt, verplaats je de spaghetti van de voeding naar je moederbord.

Ik weet dat het energiezuiniger is in idle, maar ergens vond ik de ATX12VO vanaf dag 1 een halve oplossing, meer van "het is prima zo, het doet wat het doen moet" (zuiniger zijn) maar tegelijkertijd voelt het half af.

Ergens denk ik dat men de huidige standaard net zo zuinig zou kunnen maken als men het zou willen, in plaats daarvan koos men een totaal andere weg, die van ATX12VO.

Daarnaast is een goede voeding kopen nu niet meer genoeg, als je budgetmoederbord het niet trekt heb je achteraf alsnog een probleem, en dan doel ik op stroomtoevoer van 3.3/5v

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 16 mei 2021 19:14]

3,3V is een historische vergissing geweest. In 486-tijdperk draaide veel elektronica op 3,3V en toen leek het een goed idee om dat aan de voeding toe te voegen. In die tijd waren DC-DC-omzetters duur en complex, dus wilde je die omzetting het liefste centraal doen. Voedingen gebruikten destijds niet eens DC-DC-omzetters, 3,3V, 5V en 12V waren afzonderlijke voedingen. Omdat het centraal was, had je de elektronica maar één keer nodig,

Dat was echter binnen de kortste keren achterhaald en elektronica had nog lagere spanningen nodig. Nog lagere spanningen de voeding genereren is niet logisch, je zou enorm dikke kabels nodig hebben voor de ampèrages. Het was het meest logisch de spanning vlakbij de processor te converteren. Daarom kregen moederborden een aparte 12V-stekker erbij, aanvankelijk 4 pinnen, inmiddels vaak 8.

Vandaag de dag zijn DC-DC-omzetters spotgoedkoop, efficiënt en erg compact. Centraal de 5V opwekken is daardoor niet logisch meer, een klein chipje op de plaats waar dat nodig is, is veel handiger dan een centrale 5V-voeding en bijbehorende kabels. De 3,3V-infrastructuur kan geheel worden afgebroken en dat ruimt lekker op in de PC.
Met nvme ssd's en veel mensen die geen optische drives meer hebben is er natuurlijk ook veel minder nood aan s-ata en molex stroomkabels. Netto gezien zullen veel mensen dus minder kavels door hun pc hebben lopen.
Hoop nog altijd dat deze 12v hype een snelle stille dood sterft. Het gaat moederborden duurder maken en voedingen gaan gegarandeerd niets goedkoper worden en wij de consument betalen weer eens meer voor de winsten van een ander bedrijf zonder er ook maar iets voor terug te krijgen.
En de kans op slechte moederborden word nog veel groter en ook de kans op defecten word veel groter. Een moederbord doet het nu makkelijk 10 jaar. Een moederbord met ingebouwde volt conversies gaat dat simpelweg niet halen om dezelfde redenen dat je voedingen ook moet vervangen.

Een LOSS LOSS voor de consument maar een win win voor de multinationals...
Een moederbord heeft al lang ingebouwde spanningsconversie. Kijk een wat er allemaal om je CPU heen zit. En veel ICs werken tegenwoordig ook met 1.8 V of minder, dat moet ook lokaal omgezet worden.

Meer nadenken en minder complotten verzinnen kan helpen.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 17 mei 2021 03:56]

Vraag mij af of dit wel een goede ontwikkeling is voor het milieu. We verplaatsen nu onderdelen van de voeding naar het moederbord. Over het algemeen vervangt men vaker het moederbord (i.v.m. cpu upgrades, e.d.) dan een voeding.
Tweakers wel misschien, maar vergeet niet dat dat misschien 0,1 procent van de consumenten is ofzo.

Een gemiddelde consument vervangt geen losse onderdelen, maar 'upgrade' door het aanschaffen van een geheel nieuwe PC. Hooguit wordt een HDD/SSD eens vervangen door een groter exemplaar ofzo, maar de meeste consumenten vervangen doorgaans geen CPU of moederbord.
Gewone consumenten hebben geen desktop meer. Alleen zakelijk zijn desktops nog populair. Voor de consumentenmarkt is het een niche (gaming etc)
Wat een kul...hier alleen maar desktops ( 3 stuks ) en 1 tablet ( iPad ).en wij hebben 0,0 zakelijks..
Niks kul, dat zijn gewoon keiharde cijfers. Hoeveel laptops kun je kopen bij de mediamarkt? En hoeveel desktops hebben ze nog?

Ff een kleine search op mediamarkt.nl: laptops (563 resultaten, desktop (119 resultaten, waarvan het gros (33 stuks!) van Apple zijn 😂😂)

Dat moet pijn doen hahaha!

En Mediamarkt mogen we echt wel als een afspiegeling zien!

[Reactie gewijzigd door srekaewt! op 17 mei 2021 15:11]

Is niet helemaal waar. Genoeg vrienden van mij zijn totaal geen tweakers maar als de onderdelen zoals kast en PSU het toe laten upgraden ze het moederbord en de CPU wel en laten ze de rest mooi voor wat is het is.
Soms gaat de PSU dan 2-3 builds mee een goede PSU doet het makkelijk 10 jaar.

Deze nieuwe standaard lijkt mij vooral interessant voor OEM PC's. Maar minder voor de Gamer/OC moederborden en PC builds.
"vrienden van mij" is nog steeds geen reëel beeld van de gemiddelde consument 😉

De gemiddelde consument koopt prebuilds of laptops as-is
Yups en als er al iets vervangen zal worden dan is door een computerwinkel of een kennis. En dikwijls is dit dan gewoonweg een voeding. Het merendeel van de consumenten weet zelfs nog niet hoe een computer er aan de binnenkant uitziet, laat staan dat ze een paar onderdelen juist zouden kunnen terugvinden in een pc. En laptops worden veel meer gekocht dan desktop pc's door de "normale" consument

Ik heb zeker niks tegen zuiniger. Maar je moet ook kijken hoeveel uur per dag gebruik je een pc. Mijn machine hier die draait ongeveer tijdens de werkweek zo een 10-12u/dag en in het weekend toch ook met gemak 4u/dag, laat ons zeggen tussen 60 en 80u/week met gemak. Dit is voor professioneel gebruik. Ik heb ook een 80% Titanium voeding, maar gedurende 4 jaar komt deze mij goedkoper uit dan gewoonweg een gold te nemen. Maar dit komt vooral omdat ik een pc zoveel gebruik. Geen idee wat een pc bij normaal gebruik trekt, maar laat ons toch zeggen zo een 175-200w ? Als je daar zelfs 20% kan afhalen, zelfs als is het maar 10% dat zou toch al mooi zijn. Natuurlijk als je een computer maar een 3-4u/dag gebruikt, dan ga je 10% amper merken. Maar hoe meer je gebruik maakt van je pc, hoe interessanter 10% (of meer) minder verbruik zal worden. Zeker met de stijgende energieprijzen. Enja ik heb ook zonnepanelen en een airco en in België kan ik momenteel nog een paar jaar terugdraaien. Ik ben zeker geen "wattjes" teller, maar als het met minder kan waarom dan niet. Ik zet mij computer ook niet altijd uit, als ik weet dat ik effe ga eten ofzo, of effe naar de winkel ga ik deze zeker niet uit/aan zetten.

[Reactie gewijzigd door cricque op 16 mei 2021 19:48]

Geen idee wat een pc bij normaal gebruik trekt, maar laat ons toch zeggen zo een 175-200w
Tja, ligt er aan he, wat is normaal gebruik? Een beetje browsen en wat simpele taken? Doe er maar een 0 vanaf.
175-200W is eerder bij volle belasting. (bij een systeem zonder videokaart)

Het zal met deze standaard bij simpele taken misschien 10W schelen, heel veel meer zal het echt niet zijn. Bij hoge belasting zal het waarschijnlijk wel iets meer schelen, maar ik verwacht eigenlijk ook geen wereld van verschil.

En zoals de andere reactie ook al zo ongeveer zei, Titanium vs gold ga je never nooit terug verdienen. In het beste geval scheelt het 6% in efficiëntie. En dat is bij lage belasting (20%).
https://www.techjunkies.n...s-electronicsbeliever.png

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 17 mei 2021 02:14]

Het zal met deze standaard bij simpele taken misschien 10W schelen, heel veel meer zal het echt niet zijn. Bij hoge belasting zal het waarschijnlijk wel iets meer schelen, maar ik verwacht eigenlijk ook geen wereld van verschil.
Laten we van jouw aanname van een besparing van 10 Watt uitgaan op ieder moment dat de (zakelijke) computer aan staat. Bij een werkdag van 8 uur plus een half uur pauze is dat 10 Watt x 8,5 uur = 85 Wattuur per dag. Als je 215 dagen in een jaar werkt (niet in de weekends, niet tijdens feestdagen en vakantiedagen), is de besparing 85 Wattuur x 215 = 18.275 Wattuur oftewel 18 kWh. Met een energieprijs van € 0,25 per kWh bedraagt de besparing in vier jaar tijd ongeveer € 18. Als een ATX12VO voeding een tientje goedkoper is dan een traditionele voeding en een moederbord met ATX12VO aansluiting twee tientjes duurder is, levert ATX12VO per saldo nog steeds een kostenvoordeel op.
Oh ik wil ook niet zeggen dat het geen verbetering is ofzo. Natuurlijk, alle kleine beetjes helpen. En helemaal als je het gaat berekenen over een hoop computers natuurlijk.
Een beetje browsen en wat simpele taken? Doe er maar een 0 vanaf.

Nope. In het filmpje van linus is te zien dat een systeem met een normale voeding en een discrete gpu idle meer dan 60 watt verbruikt. Met de nieuwe voeding is dat 30 watt. Een daling van 50% is netjes.

Hoog verbruik is niet getest maar dan zouden beide voedingen gelijk presteren.
Volgens mij staat er dan ook in mijn reactie dat ik het heb over een systeem zonder gpu. De gpu zal ook zo rond de 30W verbruiken.

En dan nog, 60w is natuurlijk nog steeds veel minder als 200w.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 17 mei 2021 12:16]

PC's en servers verbruiken ongeveer wereldwijd 5% van alle energie, laat ATX12V0 daar maar 5% afhalen dan nog is het nog een hele hoop energie, ongeveer 9x wat NL aan stroom verbruikt.
PC's en servers verbruiken ongeveer wereldwijd 5% van alle energie, laat ATX12V0 daar maar 5% afhalen dan nog is het nog een hele hoop energie, ongeveer 9x wat NL aan stroom verbruikt.
Lijkt me dat dat inclusief data centers enzo is? Die zullen wel iets slimmer gebouwd worden neem ik aan.
Die zijn ook de overstap aan het maken naar alleen 12V
Geen idee wat een pc bij normaal gebruik trekt, maar laat ons toch zeggen zo een 175-200w ?
Je hebt geen idee maar je weet wel dat Titanium voor jou goedkoper is dan Gold?
Het hangt af van de load he ... Kijk ik gebruik mijn pc het meeste van de tijd om te programmeren, meestal staat er dan nog wel iets op qua streaming. Ik heb hier geen watt meter tussenhangen. Af en toe draait er ook wel eens een windows vm onder linux, misschien een paar dockers. Regelmatig demo films maken, mijn verbruik schommelt enorm, dit is soms meerdere dagen gewoon constant tutorial films renderen en maken. Dan is de load altijd wel wat hoger, gaming is misschien 5% ofzo. Maar ik gebruik een desktop veel meer dan de gemiddelde consument. En hoe beter de rating, hoe minder "verwarming" aan de rest van je pc. Enja er bestaan fans, en je kan die ook laten draaien zonder ze te horen. Is hier ook het geval. Maar ik investeer gewoon in goeie componenten. Deze pc moet het terug zo een 3 of 4 jaar doen. Ik heb ook geen tijd om mij een dag of 2 bezig te houden met terug alles te installeren en te customizen zoals ik het wens. Daarom gewoon tegen dat er een nieuwe LTS mint is, nieuwe pc :). Als ik de laatste pc onderdelen kocht dat was deze zomer, dan was het verschil tussen mijn seasonic titanium/platinum (prime 650) ongeveer een 25 euro. Het verschil in een prime tussen gold/titanium is momenteel 50 euro en tussen titanium/platinum 35. Die 50 euro aan electriciteit bespaar ik echt wel op 4 jaar tijd hoor. Natuurlijk als je een computer maar 3-4u per dag gebruikt, dan zal het veel moeilijker zijn. Maar zoals ik al aangaf, tijdens de week van 7u in de ochtend tot een uur of 23 (of veel later) staat deze wel aan. Met gemiddeld een uurtje of 3 idle per dag tijdens de werkweek. En dan is er nog de kwaliteit van de componenten die zijn ook gewoon beter bij een hogere rating. Natuurlijk als het prijsverschil groter begint te worden en het pc gebruik minder is, dan zal dat een nul operatie worden of zelfs verlies worden op langere termijn.
Nee oke denk dat die wel vergelijkbaar zijn met de gemiddelde gamers.
Al zijn er tegenwoordig steeds minder winkels die PC's willen upgraden dan verkopen ze alleen maar kant en klare nieuwe systemen. Het is nog steeds een relatief kleine doelgroep mee eens
Echter is de doelgroep die dat soort specifieke gamers/oc moederborden koopt ook klein.

Pre builds kunnen prima met een veel simpeler bord uitgerust worden. En dat je daar dan die 12VO standaard toepast lijkt mij prima. Maar high end borden en PSU's kunnen in dat opzicht voorlopig nog prima even door zoals het nu is en wat geleidelijker overgaan.
Zoalang ik ATX12VO borden nog met mijn oude PSU kan gebruiken vind ik het ook helemaal prima (wellicht kunnen ze daar wat verloopjes voor maken aangezien highend PSU's volgens meer dan goed genoeg zijn om 12VO borden van prik te voorzien). Maar ben niet van plan mijn Prime Titanium al te gaan vervangen.
Klopt 🙂 de gemiddelde gamer is dan ook voor een groot deel de groep die het hogere segment producten aanschaft en is ook zeker relevant in dit verhaal.

En eens, voedingen in hun huidige vorm hebben voor die groep ook zeker nog een meerwaarde.

Overigens zou ik wel verwachten dat als moederborden in dat segment ook naar 12vo gaan, er adapters komen voor huidige voedingen. Dit gaat niet voor alle voedingen goed gezien de capaciteit per "rail". Maar mijn rx850rmi kan bijvoorbeeld in single rail draaien en daar verwacht ik weinig problemen.
Ik bedoel inderdaad ook de Single Rail PSU's
De meeste high end PSU's van de afgelopen jaren zijn allemaal Single rail en die zouden dat prima aan moeten kunnen. Op die manier is het minder erg.
Wellicht worden toekomstige high end PSU's dan ook wat goedkoper omdat die minder complex hoeven te zijn. Al kan het ook dat de fabrikanten die winst mooi zelf houden.
Nog steeds een aantal dat verwaarloosbaar is over prefab bakken en ook niet het doelwit, zie ook:
Dergelijke producenten zouden uiterlijk eind deze maand al samen moet werken met oem's en odm's
uit het artikel.
Dat zeg je, maar ik vervang best vaak de voeding mee als ik een moederbord vervang. Een slechte voeding geeft moeilijk te herkennen symptomen, en ze waren tot ongeveer een jaar geleden niet heel duur of moeilijk te krijgen. Toen ze rond 2000 overstapten op dat ATX12V systeem, waarbij een groot deel van het vermogen verplaatste van 3,3 en 5V naar 12V was een nieuwe voeding sowieso al aan te raden, en nu dan weer. In die tijd zou ik om bedrijfzekerheid zelfs voor een consumentenapparaat een voeding al twee keer vervangen hebben. Ik denk dat de 'refresh cycle' van deze componenten in mijn specifieke 'user case' helemaal niet zo veel verschilt.

Dit gedrag van mij is een last voor het milieu, zeker waar. Daar ben ik ook geen fan van, maar anderzijds is mijn behoefte te upgraden het echte probleem. Liefst zou ik nu een systeem kopen waar ik de rest van mijn leven mee kan doen en zoeken naar een voeding die makkelijk te repareren is, maar dat is geen echte optie. Dan zou ik nu nog met een logge beige miditower met een floppydrive op mijn bureau zitten.
Een degelijke voeding gaat makkelijk 10 jaar mee als hij niet verkeerd gebruikt werd.
Ik zou liever ook eens voedingen zien met een usb aansluiting zodat je alle voltages en amperes netjes kan uitlezen, inclusief ripple.
Misschien met het nieuwe format als de converters op het moederbord zitten?

Maar zal het eerst moeten zien of dit werkelijk een nieuwe standaard wordt.
Er is niet bepaald een nood aan een verandering. Dit gaat om Intel die een royalty wil mee pikken per moederbord en voeding.
Dit gaat om Intel die een royalty wil mee pikken per moederbord en voeding.
Bron?
duh, waarom stop je miljoenen in R&D als je er niets aan kan verdienen?
Daar heb je heus geen bron voor nodig.
Hoe gebruik je een voeding verkeerd?
sluit maar eens een 8-pin pci-express kabel van een ander merk of ouder model aan. het past soms wel, maar the magic blue smoke kan met wat pech ontsnappen en je voeding en/of videokaart kunnen niet zonder ;)
continu 100% belasten, slechte ventilatie, te warme/koude/vochtige omgeving,...
zie handleiding zou ik zeggen. :)
Hoeft denk ik geen probleem te zijn voor het milieu. Ik moest je reaktie een paar keer lezen omdat hij zelf al het tegendeel leek uit te spreken.

Met de onderdelen verplaatst ook de nodige configureerbaarheid van voedingen naar moederborden. Met andere woorden de voeding wordt eenvoudiger en kent minder variatie.

Vanuit de drive om een computerconfiguratie goed uit te willen balanceren zie ik dit als winst. Iemand met een basis moederbord zal met zo'n voeding geen overkill in huis halen. De functies die in het moederboard worden gekozen krijgen hun bijbehorende energieverzorging. Een computersamensteller koopt daarom meer precies wat nodig is.

Misschien is die lokale energieverzorging op het moederbord ook wel beter in staat om de specifieke behoefte van het circuit dat het onderhoudt te leveren. Maar die bewering kan ik niet met kennis stutten. Misschien dat iemand met meer kennis over voedingstechniek hierover iets kan zeggen?

Een trade off zie ik trouwens ook. Onze nu al met functionaliteit overladen moederborden krijgen dan nog wat groepen componenten erbij waarvoor ruimte moet worden gezocht. Misschien maak ik dit te groot maar met die extra componenten voorzie ik dat de moederbordbouwers de volgende keuze hebben:
 • Selectiever zijn in welke functionaliteit op het moederbord wordt toegevoegd (voor ons betekend dit in aanschaf minder functionaliteit voor hetzelfde geld vergeleken met huidige moederborden)
 • Tegen de klippen op plek zoeken voor de extra componenten. De onderkant van het moederbord? Dat gebied is echter gelimiteerd (stand off hoogte, ATX definitie voor de ruimte onder het moederbord). Ook niet de meest ideale plek voor vermogenselectronica lijkt mij. Een andere benadering is het zoeken in functiespecifieke expansiebordjes. Die bordjes hebben dan nog wel een eigen aansluiting naar het hoofdmoederbord nodig. Deze functies kunnen als optioneel worden beschouwd. De bordfabrikant biedt je de opties, aan jou te bepalen wat je echt nodig hebt. Het moederbord modulariseert dan door het ruimtegebrek verder, naast de modulariteit die de standaard expansiesloten al bieden.
Wet van behoud van ellende is wel dat onze toekomstige moederborden duurder gaan worden, al kan de voeding weer goedkoper. Heffen beide veranderingen elkaar op? Zou het niet kunnen zeggen. Dit verklaart voor mij ook een beetje dat die moederbordbouwers niet staan te trappelen voor deze verandering. Een hogere prijs maakt hun product minder toegankelijk. Kopers zullen ook terughoudender kopen (wat heb ik echt nodig?) en ziedaar het compensatieeffect voor het milieu.

[Reactie gewijzigd door teacup op 16 mei 2021 19:57]

De ATX-stekker plus de EPS12V-stekker op je moederbord nemen héél veel ruimte in. Een 5V DC-DC-omzetter past op een vierkante centimeter. Ik sluit dan ook niet uit dat moederbordfabrikanten hierdoor meer ruimte krijgen i.p.v. minder.
Een 5V DC-DC-omzetter past op een vierkante centimeter
Ja maar ook eentje die tig ampere aan kan?
Nergens in een PC is tig ampere nodig. Je zet zo'n 5V-omzettertje op de plek waar je 5V nodig hebt. Meer plekken waar 5V nodig is? Dan een extra omzettertje. Overigens kunnen de goedkope omzettertjes zo 5A leveren en ik betwijfel of je PC 5A uit de 5V-lijn trekt.
Nou mijn voeding levert 25A aan 5V :) Dat is best veel om om te zetten. Als dat niet nodig zou zijn, waarom zit het er dan op?
Dat klopt, maar vaak word het niet gebruikt. De zaken die 5v gebruiken zijn vooral usb, bepaalde losse delen op het moederbord en aparte extra componenten zoals harde schijven/ssd's. Vroeger werd er veel meer 3.3v en 5v gebruikt, en daarom word het nu in de voedingen gezet. Dit is ook de reden dat tegenwoordig een 650W voeding ook 650W op de 12v rail kan leveren, hij kan dan ook 150W op de 5v/3.3v leveren waar dat gewoon af gaat van de 12v (afhankelijk van de voeding).


Vroeger draaide de cpu's zelfs op 5v of 3.3v. Waar ze tegenwoordig eerder rond de 1v draaien. Omdat 1v erg veel koper kost of veel verliezen mee brengt, word tegenwoordig de 12v naar 1v gebracht door de VRM die vlak naast de CPU zit. Hetzelfde gebeurd op de videokaart (videokaart zit op een iets hogere spanning). Ditzelfde gebeurt ook apart voor het geheugen (12v naar 1.65v bijv) en de kleinere extra rails zoals die van de chipset.

Uiteindelijk betekent het dat de 5v en 3.3v wel gebruikt word, maar er word niet zoveel vermogen door gebruikt, de grootste verbruiker is dan USB en harde schijven. Als het moederbord dan afhankelijk van het aantal usb poorten een VRM toe kan passen (en ook dichter bij de poorten), scheelt dat aardig. Hetzelfde voor het aantal aansluitingen voor harde schijven.
3.3V niet veel meer gebruikt ?

Ik denk dat jij de specs van PCI, PCIe en NVMe eens moet doorlezen dan...
Het antwoord op die vraag is de reden voor ATX12VO. Het zit er voornamelijk op voor legacy en het geval dat, maar het wordt in een moderne PC bijna niet meer gebruikt. Alles draait al grotendeels op 12V.
Welke voeding is dat dan? Moderne voedingen hebben over het algemeen hooguit een paar ampere voor de 5 en 3.3V.

Waarom zit het er nog op als het niet nodig is? Hoogstwaarschijnlijk omdat het een oud ontwerp is.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 17 mei 2021 01:50]

volgens mij is het vrij normaal dat je 5V 15-25A kan leveren op een atx moederbord.
Of het ook zinnig is? kan ik mij niet voorstellen, maar het is wel beschikbaar.
Volgens de Intel spec is die 10 pins connector inderdaad best wat compacter. De spec benoemd alleen in een adem een escape in de vorm van 1 of twee extra 6 pins connectoren. Het kan dus het verschuiven van een probleem zijn. Over hoeveel energieverzorgingscircuits dit op het moederbord verder raakt en die dus extra componenten nodig hebben durf ik nu geen uitspraak te doen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 17 mei 2021 06:38]

Er zit nu in je voeding een overdreven zware 5V-voeding (voor het geval dat) en eveneens een overdreven zware 3,3V-voeding die waarschijnlijk in het geheel niet gebruikt wordt. Tel daar bovenop de kabelboom, er gaan heel wat rode en oranje draadjes van je voeding naar je moederbord.

Dat kun je allemaal weglaten en daar komen een paar piepkleine componentjes op het moederbord voor terug. Lijkt me een schot voor open doel wat betreft duurzaamheid. Dan hebben we het nog niet gehad over de stroom die bespaard wordt.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 16 mei 2021 18:07]

Om die zelfde redenen heb ik in een van me werkstations een 48Volts DC voeding naar het moederbord.
Omdat de 12V rail wel erg groot wordt met groot vermogen.
De lagere spanningen worden doormiddel van DCDC converters op het bord van de processors omgezet naar lagere spanningen.
Scheelt een hoop kabels en energie verspilling, alhoewel het geen zuinig systeem
Is.
Dat niet alleen maar je krijgt ook problemen met de uitbreidbaarheid en het wordt minder modulair. Als je nu meer hardware in je pc wilt hangen stop je er een zwaardere voeding in. Dat gaat niet als het straks allemaal via het mainbord moet lopen.
Heb gisteren nog de voeding van mijn broer zijn computer vervangen. Hij had een videokaart upgrade gedaan, maar 550 watt PSU was met de nieuwe GPU niet genoeg.
Het energieverbruik in idle (wat het merendeel is van de gebruikstijd) is veel lager met 12vo.
Dat het stroomverbruik bij idle lager is is helder.

Mijn punt is dat de onderdelen, die nu nog in de voeding zitten, grondstoffen gebruiken en geproduceerd worden, wat de nodige impact heeft op het milieu.
Als we het moederbord met deze onderdelen vaker (onnodig) vervangen, (bijv. tijdens een upgrade van het moederbord) dan heeft dat dus een grotere negatieve impact op het milieu.
De vraag is dus wat het netto effect van deze verandering op het milieu is. (stroombesparing v.s. productie onderdelen die vaker (onnodig) worden vervangen)

[Reactie gewijzigd door Gijs007 op 18 mei 2021 00:13]

Er komt sowieso een overgangsperiode (daarin zitten we nu al) waarin we gewoon 2 soorten moederborden hebben en 2 soorten voedingen. Je voeding weggooien zal nog lang niet moeten.
Ongetwijfeld zullen er wel voedingen in onbruik raken die nog enkele jaren gebruikt kunnen worden, maar als je dat als breekpunt ziet kan je nooit maar dan ook nooit wat veranderen, en dat lijkt me onwenselijk.

Voedingen zoals we ze nu hebben zijn er al decennia (enige wat veranderde is dat er aansluitingen zijn bijgekomen zoals SATA, PCIe voeding en 4/8 pin CPU voeding), een keer een toekomstgerichte compatibiliteitsbreuk om de efficiëntie te verbeteren lijkt me absoluut geen probleem.
Het gaat mij niet om de comptabiliteitsbreuk, maar om het feit dat voedingen 10jaar of langer mee gaan. Het gemiddelde moederbord wordt vaker vervangen.
Het echte gemiddelde moederbord wordt samen met de kast en CPU en geheugen en harde schijf gewoon op het stort gegooid, tweakers die hun PC per onderdeel upgraden zijn de minieme uitzondering.

Daarnaast zijn er in deze thread al genoeg mensen die je erop wezen dat voedingen de laatste jaren ook vaker moeten worden vervangen door de groeiende honger van GPUs. Waar 5 jaar geleden een 500-600 Watt voeding meer dan voldoende was voor de zwaarste GPUs moet je nu 850 Watt hebben.

En daarnaast zijn er ook nog eens genoeg voedingen die het kwaliteitsgewijs geen 10 jaar volhouden hoor, mensen die een kwalitatieve Seasonic kopen zijn ook nog eens de minderheid binnen die uitzonderingsgroep van zelf-PC-builders.

Kortom: ik denk dat je echt heel erg overdrijft, als je al ergens boos op moet zijn is het imo de GPU makers die vorig jaar beslisten dat een GPU gerust 300 Watt met pieken tot 450 Watt mag trekken.

[Reactie gewijzigd door kiang op 18 mei 2021 13:23]

In Nederland wordt je geacht om elektronica (o.a. oude computers en voedingen) in te leveren voor recycling: https://www.milieucentraa...den/apparaten-en-elektra/

Die "oude" voeding kan prima worden hergebruikt voor een andere computer.

p.s. ik maak mij nergens boos om, ik stel enkel een vraag. Die nog steeds onbeantwoord is ;)
In Nederland wordt je geacht om elektronica (o.a. oude computers en voedingen) in te leveren voor recycling: https://www.milieucentraa...den/apparaten-en-elektra/
Die "oude" voeding kan prima worden hergebruikt voor een andere computer.
Je weet dat die ingeleverde spullen gewoon geshred worden om een klein deel van de meest kostbare grondstoffen te recycleren, waarbij het grootste deel op de stort terecht komt?
Die ingeleverde voeding komt nooit ofte nooit in een andere PC. Als je dat wel wilt: verkoop hem zelf of geef hem weg, of lever hem in in een kringloopwinkel, maar in die recyclage-inleverpunten worden toestellen niet voor hergebruik verwerkt, enkel voor terugwinnen van wat grondstoffen.
p.s. ik maak mij nergens boos om, ik stel enkel een vraag. Die nog steeds onbeantwoord is ;)
Omdat je helemaal geen eenduidige vraag hebt gesteld. Je hebt gemijmerd "is dat wel zo'n goed idee", en dat is geen vraag, dat is een insinuatie dat je het een rotidee vindt :+
Daarop heb ik overigens geantwoord: er komt een overgangsperiode, je zal nog jaren lang moederborden kunnen kopen die met 'klassieke' voedingen werken.
Mijn vraagstelling had duidelijker gekund merk ik uit de reacties. Nogmaals in insinueer niks, ik vind het een prima idee om computers zuiniger te maken, maar als dit netto ten koste zou gaan van het milieu dan is het in mijn ogen een slecht concept.

Ik hoopte eigenlijk op een uiteenzetting van de voor- en nadelen i.c.m. een berekening van de impact op het milieu voor zowel de huidige standaard als de nieuwe 12vo standaard met "componenten" op het moederbord. Het is nu meer een discussie geworden waarbij iedereen zijn mening geeft. ;(
Het schijnt dat de idle power van een pc flink omlaag gaat als er geen 5V en 3.3V rail meer is. Hoe lager de spanning, hoe groter de stromen en dus hoe groter de verliezen.

Tevens lijkt dit een antwoord te zijn op nieuwe wetgeving in Japan die harde eisen gaat leggen aan het stroomverbruik van pc’s in kantoren (die staan immer zo goed als altijd aan). Dit allemaal om milieu technische redenen en vast niet door het verdwijnen van kerncentrales en het vergroten van opwekking via milieu onvriendelijke bronnen :X
Nee dat is gewoon een Prime serie. Die heeft ook de 3.3 en 5v nog in de PSU zelf maar in dit geval brengen ze alleen de 12v naar die externe box en wordt het daar ook omgezet naar 3.3 en 5v.

De nieuwe PSU's die echt alleen een 12V rail hebben moeten nog gaan komen.
Niet alleen dat, dit staat er in de artikel:
Dit verhoogt de complexiteit van het moederbord, maar tegelijkertijd moet de nieuwe standaard zorgen voor een betere efficiëntie. Het stroomverbruik van pc's zou met ATX12VO-voedingen lager liggen. Vooral het idle-stroomverbruik zou minder moeten zijn. YouTube-kanaal Linus Tech Tips publiceerde vorig jaar een test met een ATX12VO-voeding en -moederbord, die het verminderde idle-verbruik bevestigt.
Dus met andere woorden er kan meer stuk gaan met deze nieuwe moederborden, omdat ze een stuk complexer zijn dan moederborden die het door de voeding laat doen, en wil wel eerst zien of ze ook echt wel zuiniger zijn deze nieuwe moederborden.
Ben niet zo zondermeer voorstander van deze ontwikkeling. Mag dan misschien energiezuiniger zijn, maar gaan we HDD's / SSD's / optical drives (hebben 12 V én 5V dc nodig toch?) dan ook voeden vanuit het MoBo? En ja - er zijn nog toepassingen van MoBo + HDD / SSD / optical drive via SATA. Trafo's en spanningsregulators op het MoBo? Is toch niet de juiste weg?
Testen laten zien dat het veel energie zuiniger is: idle bijv van ca 30W naar 7W. Dat telt best aan als je je PC veel gebruikt met bijv thuiswerken.

Dus ja, de 5V komt van het moederbord af, dus ook de sata stekkers!

En heb je wel eens rondom je CPU gekeken wat daar zit? Bomvol met spanningsregelaars om van 12V een lage CPU spanning te maken die zomaar 100A kan leveren. Niet echt een probleem dus om vanaf het moederbord ook nog eens 5V te gaan leveren en in bepaalde situaties 3.3V.
Noem mij vreemd maar of je nu met verschillende spanningen uit 1 voeding werkt of met een 12v waar meerdere spanningen uit geconverteerd wordt, uiteindelijk zal de hele configuratie evenveel trekken.
Het enige wat ik mij kan indenken is dat omdat er over een idle wordt gepraat het energiebeheer ook daadwerkelijk delen kan uitschakelen.
Ik denk dat het o.a. komt omdat het moederbord precies weet hoeveel ampere op 5v en 3.3v nodig is. De Voeding niet, dus die kan heel veel ampere's leveren (en is daar dan voor gemaakt) terwijl er maar een fractie nodig is. De voeding is dan dus te zwaar gedimensioneerd op de 3.3 en 5v lijnen.
Uiteindelijk gaat het nog steeds om de totale wattage, of het nu uit een enkele 12v voeding komt waar dan de 5v, 3.3v etc uit gemaakt wordt of deze spanningen direct uit de voeding komen, de processor, videokaart, HDD's etc blijven een dezelfde wattage vragen.
Een voeding kan dan wel veel amperage leveren maar zal alleen dat afstaan wat er gevraagd wordt, daar is toch echt geen stroommeeting voor nodig.
Niet helemaal: als je voeding 20A op de 5v lijn kan leveren moet deze dus onderdelen gebruiken die 20A kunnen leveren zonder interruptie. Dus zware componenten. Als de PC maar 1A op de 5v nodig heeft kun je met kleinere componenten toe en is het geheel zuiniger. Een beetje als 30Km/u door een woonwijk cruisen in je Ferrari: ja het kan, nee de motor draait daar niet het optimale gebied qua zuinigheid.
Toevoeging: als dus alles op 12V zit stem je alles daar op af in je 300/500/700 watt voeding. Ik weet niet of transportverliezen nog een rol spelen bij 12v versus 3.3v. Zowiezo moet je voor je CPU alsnog 1.8v maken uit wat je voeding levert dus er zit al een powerstage op je moederbord. Ik heb hier een desktop fan Fujitsu staan met zo'n 12v only voeding en die is inderdaad bizar zuinig in idle (i7 en minder dan 8Watt idle)

[Reactie gewijzigd door latka op 16 mei 2021 21:26]

Aansluitend op de bijdrage van @latka: De 3,3V van je voeding wordt mogelijk in het geheel niet gebruikt. Ook dat is een Ferrari, want die kan heel wat ampères leveren en je hebt dus een Ferrari voortdurend stationair draaien. Niet bepaald efficiënt.
De hele configuratie trekt dus wel degelijk beduidend minder... Het is idd vreemd dat je alle info hierover tegenspreekt zonder enig argument ;)
Geloof dat niet zo 123. als ik mijn voeding aan zet gebruikt die maar een paar watt dus geen idee hoe dat zuiniger gaat zijn.
zie niet hoe alle delen die nu stroom gebruiken zijn gewoon niet uit te schakelen. Voltage regelaars op het moederbord gaan dat niet minder maken.
Het overgrote deel is immers de cpu, gpu, ram, asudio controller, lan controller, verlichting, fans en overige apparatuur niet de voeding. Als ik de voeding geforceerd aan zet is de power draw niet eens te meten omdat mijn meter niet onder de 5 watt meet dus ik ben er niet zo zeker van of er wel zo veel te winnen is.

Daarentegen gaat het moederbord waarschijnlijk minder land mee en gaat het veel meer kosten en voedingen gaan niet goedkoper worden. doe mij maar die paar euro stroom waar iedereen van overtuigd is dat die bespaard gaat worden. ill take my chances.
Ok, nu heb je wel argumenten gebruikt, alleen moet je ze niet ter plekke verzinnen ;)
Tag je wel even met prijzen tegen de tijd dat deze onzin de standaard is en we prijzen zien en de fail rates zien verhogen.
Ja voeding komt vanuit het mobo. Dit word dan lokaal geregeld en heb je een voedingsstekker van het mobo naar je euhm optivcal drive wtf. En met de n tijd gaan die weg omdat de drives dan wrs gewoon 12V gaan slikken of toch alles direct kan ingeplugd worden op het mobo
Toch niet zo raar? M.2 drives worden toch ook al gevoed via het moederbord tegenwoordig. Op laptops gebeurd dit altijd al. Daarnaast zijn optical drives nogal zeldzaam tegenwoordig, maar toch moet zowat elke voeding er aan kunnen leveren eventueel. Laat een moederbord dit lekker regelen.

4 sata poorten op je budget plank? Dan ook niet meer componenten dan nodig om 4 drives van sap te voorzien op die plank. Lekker goed op elkaar afgestemd.
Trafo's en spanningsregulators op het MoBo? Is toch niet de juiste weg?
Ah... jouw CPU werkt op 12 volt? of 3,3/5? Of zitten daar spanningsregulators voor op je moederbord?

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 16 mei 2021 19:02]

waarom niet? USB kan toch ook stroom/data zenden en ontvangen? hoe lang gebruiken we de Sata connector al? de kwaliteit van veelal kabels is ook dubieus, misschien eens tijd voor een nieuwe standaard connector. maakt het goedkoper ook nog.

[Reactie gewijzigd door Richo999 op 16 mei 2021 19:14]

De conversie kan ook aan de kant van de HDD's en SSD's zelf worden neergelegd. Die hebben dan dus een 12V optie. Met een schuifschakelaar of zo. Vanuit optiek van modulariteit zou de conversie bij de verbruiker moeten worden gelegd. Wel zo zuiver toch? Dan kunnen de HDD's en SSD's weer direct vanuit de voeding worden gevoed. Voor de huidige HDD's en SSD's is dan een convertor nodig, die altijd goedkoper is dan een nieuwe HDD of SSD.
Hoeveel optical drives denk jij nog tegen te komen? Idem met HDD's of SSD's gezien iedereen op M2 aan het overstappen is.

Langs de andere kant stijgt de vraag naar power via USB, telefoon opladen, scherm voeden via USB C, VR brillen, etc

In de USB PD spec kan je op 20V 5A geven ofwel 100W maar je voeding levert helemaal geen 20V dus je bent sowiezo al verplicht om op je moederbord de spanning te regelen.
Een ander probleem is dat je voeding nogal dom is, er is geen energiebeheer met als gevolg dat moederbord fabrikanten het vandaag niet aandurven om de USB PD spec toe te passen. Immers aan 100W per USB poort tikt dat wel door terwijl het moederbord geen flauw idee of de voeding dat wel kan leveren.

Koppel daar nog eens aan dat de 24 pin connector uitgevonden was om een extra 12V naar het moederbord te brengen tov 20 pin omdat we niet genoeg 12V hadden in het verleden en je begrijpt dat met USB PD poorten de 24 pin connector heel snel in de problemen komt.
Waarom niet dan? GPUs kunnen al tot 100W via mobo. Lijkt mij zalig om alles op 1 bordje te hebben en een hopelijk in de toekomst veel kleinere baksteen voor energie.
Ik zou net verwachten dat OEM'S gebruik maken van zo'n goedkoop mogelijk moederbord, en dat net de high-end moederborden hier zouden opspringen voor de early adopters. Kunnen ze de prijs voor de high-end moederborden nog wat verhogen.
OEMs van complete PCs willen mss een goedkoper mobo, maar mss ook een goedkopere voeding.
Lijkt mij dat als je het omzetten van 3,3/5V alleen maar verplaatst van het een naar het ander, de totaal prijs daarvan hetzelfde blijft.

Maar dan kunnen ze dat omzet circuit afstemmen op de precieze voeding behoefte van de PC, ipv het voor de zekerheid zo groot maken dat het alles kan voeden. edit: Alhoewel, dat kunnen ze ook als ze een complete PC (mobo+voeding combi) ontwerpen.
Dan is er mss nog wat besparing in kosten omdat je minder kabels/connectors nodig hebt.
Ik stel me zo voor dat je dan ook een HDD rechtstreeks op het mobo kan prikken, ipv dat er ook nog een aparte voedingkabel moet lopen.

Nadeel lijkt mij dat er dan meer afhangt van het mobo, bijv als je 20 schijven op je mini-itx bordje wilt aansluiten, kan je nu een SATA controller erin prikken en een dikke voeding nemen en klaar.
Ik stel me zo voor dat dat in een ATX12VO situatie lastiger is.
Daarom is ATX12VO voor dat soort high-end toepassingen mss juist minder interessant.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 16 mei 2021 20:34]

Het voordeel van lokale conversie van 12v naar 5v is dat als je voor een bepaalde functie weet hoeveel vermogen je nodig hebt, waardoor je een converter kan kiezen die dat vermogen efficiënt levert.

Een grote 3,3v rail die 5A kan leveren waar je maar 100mA van verbruikt heeft waarschijnlijk een efficiency van minder dan 10%, een goed gedimensioneerde 100mA voeding kan makkelijk 90% halen.

En dat is nog afgezien van de afgrijselijke kabelverliezen voor 5v en 3,3v. Als je je converters vlak naast de verbruikers zet kan je die bijna volledig elimineren.

Voor harde schijven en USB poorten werkt dit natuurlijk allemaal niet, omdat je daar altijd het maximum vermogen van de poort moet kunnen leveren.
Een grote 3,3v rail die 5A kan leveren waar je maar 100mA van verbruikt heeft waarschijnlijk een efficiency van minder dan 10%, een goed gedimensioneerde 100mA voeding kan makkelijk 90% halen.
Hoewel op weinig load de efficiëntie vaak inderdaad wat lager is, is je voorbeeld wel heel extreem.

Deze buck step-down regulatoren houden vaak gewoon het voltage in de gaten en zodra het onder een threshold valt pompen ze weer heel even stroom er bij. (Dit dan vaak honderdduizenden keren per seconde, afhankelijk van de frequentie waar die IC op draait)

Zou eerder verwachten dat deze efficiëntie van een 3.3V/5A regulator op 100mA 65-90% zou zijn, anders zou het goedkoper zijn om er gewoon te switchen naar een LDO op low loads :)
Bovengenoemde regulatoren kunnen trouwens bij een optimale load zelfs zo hoog als 97% halen, mits je de goede ICs en mofets hebt, vaak zou het meer richting de 95% gaan

[Reactie gewijzigd door smiba op 17 mei 2021 14:15]

Klopt, maar als het verbruik dusdanig klein is tov het maximum dan is een cycle stroom erbij eigenlijk al veel te veel, waardoor de totale efficiency inzakt.

Ik dacht overigens dat ik enorm overdreef met mijn 5A@3v3, maar ik zie dat een willekeurige real-world voeding al 24A op 3v3 kan leveren. Ik kan me niet voorstellen hoe dat stabiel zou kunnen werken onder dynamische load, zeker omdat de toleranties bij deze spanning meestal vrij klein zijn.
Ik vermoed dat deze rail daarom in de meeste mobo's amper gebruikt word en er voor de componenten op 3v3 er toch al iets van een spanningsregelaar op het mobo zit.
OEM's (Dell/HP/... gebruiken al jaren een 12V voeding en kleinere DC/DC 3V3/5V op het mobo omdat dit gewoon goedkoper is.
Dit doen ze tegenwoordig vaak ook al in voedingen. 1 enkele 12-volt rail, waar vervolgens door middel van 2 buck-converters 2 losse 5V en 3,3V uitgangen van worden gemaakt. Alleen een losse 5V standby zal je wel nodig blijven hebben, dus volledig 12V only zal het niet worden..
Aah, overheen gelezen denk ik. Cool!

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 16 mei 2021 18:50]

5V standby wordt vervangen door 12V standby begrijp ik.
De 12Vo standaard wil zeggen dat er alleen maar 12V uit je voeding komt en als je dan een andere spanning nodig hebt dus maar lokaal moet regelen. 5Vstb valt dus weg, dit word 12Vstb

[Reactie gewijzigd door Damic op 16 mei 2021 18:04]

het probleem is met het verplaatsen van de conversie van de PSU naar het moederbord is bij HDD's en SSD's als die geen stroom krijgen moet je kijken of het aan je moederbord ligt of aan de PSU.

en een gemiddelde consument kan echt niet een moederbord vervangen, waardoor die een geheel nieuw systeem moet kopen.

Een Modulaire voeding vervangen is nog vrij simpel. voeding los koppelen kabels loskoppelen, nieuwe voeding erin, kabels inpluggen in de ports.
Weinig om mis mee te gaan,
Bij het vervangen van het moederbord heb je dat je alles moet verwijderen, van kabels, tot videokaarten tot zelfs de CPU.
niet te vergeten dat je ook nieuwe thermalpaste moet gebruiken,
De druk van Intel op de ATX12VO standaard is een goede zaak, veel non-gaming consumenten computers hebben een overmatig grote voeding die bij normale bedrijfsbelasting erg onzuinig is. Op een paar uizonderingen hebben vrijwel alle grote consumenten ATX voedingen een (in)efficientie van rondom 50% op 12V en is het verlies nog hoger op 5V en 3.3V bij een idle verbruik van minder dan 10W.

Met 12 volt only kunnen moederbordfabrikanten zelf bepalen wanneer en waar er 5V of 3.3V wordt geleverd en ook het vermogen regelen en de efficientie optimaliseren. Zodoende is het mogelijk nog zuinigere computers te bouwen.

12V only voedingen zijn als methode niets nieuws, A-merk fabrikanten van kantoorcomputers gebruiken het al jaren. Zodoende is het mogelijk om efficientiedoelstellingen te halen.

Er zijn fabrikanten nodig die ATX12VO voedingen gaan produceren voor lagere belastingen. Die zouden 80 tot 220W moeten zijn. Dat is waar de grootste voordelen zitten.
Echt weer zo`n wild idee van Intel. Proberen een beetje innovatief te zijn.. Zelfde als met BTX van Toen.
Dit zegt voor mij al genoeg. 8)7
ATX is puur gebaseerd op backwards compatibility. Soms is het gewoon logischer om dat te droppen, en over te stappen op wat nieuws. En dan is een puur 12V voeding een stuk logischer.
Euhm je weet toch dat OEM's veel in de pap te brokken hebben he ;) die werken al jaren met een 12V only voeding en kleinere DC/DC voedingen op het mobo om dat dit goedkoper is.
Intel doet heel veel aan innovatie in de IT markt, vergis je niet! En veelal doen ze dat ook goed. Dat het op de CPU markt bekend is en minder goed doet (understatement, maar wacht maar eens op de 12de gen Core CPU's!!) betekent niet dat ze alleen daar een betekenisvolle rol hebben.

Wat was er mis met de BTX form factor trouwens? Nog steeds jammer dat industrie op de oude ATX is blijven steken.
Mijn inziens was BTX mossel noch vis.
Kleiner dan ATX, maar toch niet klein genoeg om compact te zijn, maar wel beperkingen mee bracht zoals minder oppervlakte voor componenten.
Het grootste probleem met BTX is dat er simpelweg geen ondersteuning was vanuit de markt. OEMs hebben zich nooit aan de standaarden moeten houden en deden al jaren hun ding terwijl de zelfbouw consumenten het liever op ATX hielden.

En het feit dat de BTX form factordan ook nog eens veranderde na introductie hielp ook niet echt. De eerste borden konden nog in een ATX kast gemonteerd worden, maar door verdere aanpassingen aan het ontwerp werd ook dat weer onmogelijk maar had je ook weer het nadeel dat die eerste BTX borden ook weer niet meer helemaal compatibel waren met latere behuizingen.
Er was geen ondersteuning, maar er was binnen de kortste keren ook geen reden meer om het te ondersteunen, omdat BTX heel erg ontworpen was naar de Intel-processoren van dat moment. Er was enorm veel ruimte gereserveerd voor de processorkoeler, zodat voor een dikke videokaart geen ruimte meer was. Voor een AMD-moederbord had je er weinig aan en binnen de korste keren was het ook overbodig voor Intel-moederborden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee