De specificaties van de ATX 3.0-standaard zijn uitgelekt en bevatten onder andere details over de komende PCIe 5.0-voedingsaansluiting voor videokaarten. Deze connector zou verschillende vermogensopties krijgen, van 150W tot 600W.
De PCIe 5.0-connector, officieel 12Vhpwr genaamd, krijgt 16 pinnen. Daarvan zijn er twaalf daadwerkelijk bedoeld voor stroomvoorziening. De overige vier zijn gereserveerd voor sidebandsignalen. Dat blijkt uit informatie van een ATX 3.0-ontwerpgids van Intel, die is gepubliceerd door Twitter-gebruiker momomo_us.
Op de foto's zijn vier verschillende kabels met de PCIe 5.0-aansluitingen te zien. Die kabels zijn gelabeld met vermogens van 150W, 300W, 450W en 600W. Er verschenen eerder al voedingen met de PCIe 5.0-connector, onder meer van ASUS, Cooler Master, Gigabyte en MSI. Die fabrikanten adverteerden al met vermogens tot 600W, schrijft ook Wccftech. Dat maximale vermogen lijkt nu dus bevestigd.
De twaalf pinnen, die zijn bedoeld voor stroomvoorziening, kunnen volgens de documenten ieder 9,2A leveren bij een spanning van 12V. Daarbij wordt wel een temperatuurlimiet van 30ºC boven de omgevingstemperatuur aangehouden. Het lijkt er dus op dat het maximale vermogen van de connector wordt beperkt tot 600W, vanwege de hitte die wordt geproduceerd door stroomdoorvoer.
De ontwerpgids vermeldt verder dat de PCIe 5.0-connector niet compatibel is met eerdere PCIe-aansluitingen met zes of acht pinnen, omdat de pinnen een andere onderlinge afstand hebben. Dat werd eerder al gemeld door Igor's Lab. De gebruikers die een videokaart met PCIe 5.0-connector en een oudere voeding hebben, zouden wel adapters kunnen inzetten, zoals ook het geval is met de 12-pinsaansluiting die Nvidia gebruikt voor enkele GeForce RTX 30-referentiekaarten.
De nieuwe PCIe 5.0-aansluiting moet gebruikt worden in next-gen videokaarten. Volgens VideoCardz zou bijvoorbeeld de komende Nvidia GeForce RTX 3090 Ti gebruikmaken van de nieuwe connector. Die videokaart werd in januari aangekondigd, maar sindsdien heeft Nvidia niets meer gemeld over de kaart. Volgens geruchten heeft dat te maken met bios- en hardwareproblemen. Ook de aanstaande Ada Lovelace-videokaarten van Nvidia zouden de aansluiting gebruiken, schrijft VideoCardz.
Afbeeldingen via Twitter-gebruiker momomo_us en Wccftech