Igor's LAB: Nvidia laat 12Vhpwr-connector door twee fabrikanten maken

Nvidia laat de omstreden 12Vhpwr-connector voor RTX 4090-kaarten door twee verschillende fabrikanten leveren. Het bedrijf bevestigt dat aan Igor's LAB. De oververhittingsproblemen zouden voornamelijk voorkomen bij een van die twee fabrikanten.

Igor's LAB deed onderzoek naar de problemen rondom de 12Vhpwr-connector die Nvidia gebruikt op GeForce RTX 4090-gpu's en toekomstige kaarten uit de 4000-serie. Eerder deze maand bleek dat die 16-pinsstekker in sommige gevallen kon oververhitten en daarmee grafische kaarten kon beschadigen. Dat gebeurt uiteraard in lang niet alle gevallen, maar er zijn wel enkele praktijkvoorbeelden bekend. Igor's LAB onderzocht de connectors die Nvidia voor de 600W-kabels gebruikt en zag dat daar twee verschillende varianten van waren, een met een enkel en een met een dubbel veersysteem voor de pinnetjes. Nvidia bevestigt dat twee fabrikanten de stekkers leveren: Astron en NTK. Dat zijn twee Taiwanese fabrikanten die volgens de site met elkaar concurreren.

Het viel Igor's LAB daarbij ook op dat de stekker van NTK wat ruwer is dan die van Astron, maar beide zouden van Nylon 66, een warmtebestendig materiaal, gemaakt zijn. De Astron-connector zou volgens bevindingen van Igor wat meer speling hebben en mogelijk ruimere productietoleranties hebben, waardoor het inpluggen minder consistent zou zijn. Ook zou de manier waarop de stekker wordt ingeprikt en de ruimte voor je vingers bij de connector van de videokaart een rol spelen hoe rechtstandig de connector kan worden bevestigd. Dat heeft weer invloed op de pinnetjes: als de stekker niet recht wordt ingeprikt, kunnen de pinnen wat openbuigen en beschadigen.

Ten slotte zou ook de manier waarop de dikke kabels aan de connector zijn gesoldeerd een zwak punt vormen. Igor's LAB deed enkele korte testen met de beide connectoren en ontdekte dat de connectoren van Astron-adapters ongeveer vier tot vijf graden warmer werden dan het NTK-model. De NTK-adapter zou volgens Igor mogelijk betrouwbaarder zijn en minder probleemgevoelig zijn dan de Astron-connector. De connectors zijn wel te onderscheiden, maar bij aankoop is niet bekend welke connector in een doos zit.

Igors Lab 12Vhpwr
Bron: Igor's LAB

Daaruit zijn volgens Igor's LAB nog geen definitieve conclusies te trekken. Daarvoor moet waarschijnlijk meer onderzoek worden gedaan. Nvidia zou met de 4080-kaarten verloopconnectors met drie 8-pinconnectors naar de 12Vhpwr-stekker van Astron en NTK leveren. Bij de 4070 Ti zou Nvdia gebruikmaken van verloopjes van twee 8-pinconnectors naar 12Vhpwr-stekkers exclusief van NTK, zo schrijft Videocardz. Eerder maakte AMD al bekend de connectoren niet te gebruiken voor de aankomende Radeon RX 6000-kaarten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-11-2022 • 11:24

70

Lees meer

Reacties (70)

70
69
24
2
0
38
Wijzig sortering
DC connectoren zijn altijd gevaarlijk en zeker als het over grote stromen gaat. Als er een zonnepaneel in rook opgaat is het 9/10 te wijten aan een connector.

Het probleem is dat een slecht contact kan inbranden door een spanningsboog (vonken zoals een lasapparaat). Dat fenomeen zie je ook terug bij POE netwerkkabels. Die slijten zodra er een connectie net niet raakt en ook als je ze uit elkaar trekt en zeker als je de 60watt standaard gebruikt.

Geen idee hoeveel vermogen Nvidia door die kabel wil trekken maar 400 watt is redelijk veel. Dat is 30A+, dan kan er wel eens iets mislopen als de connector niet 100% aansluit.
600watt a 12v is 50A.

Pinnen kunnen 8A aan dat ik laatst ergens las
Met 16pinnen a 50A heeft bij gelijke verdeling alle pinnen 4.1A. Dus netjes binnen de grens.
Alleen niet elk pin is gelijk qua weerstand en kans is dat ene wat meer gaat krijgen dan andere. Daarnaast temperatuur van de stekker zelf dat stijgt.

Kans is dat bij hogere omgevingstemperatuur je maar 4A maximaal mag gebruiken. Ondanks dat zit daar ook wel veigheids marge in. Dus dat pin 6A kan hebben voor er maar een kans bestaat dat plastic smelt.

Hoe dan ook door 12 draden verdeel je de load. Alleen dan moet ook alle 12 juist zijn
Die 12 pinnen zijn 6+6 pinnen, op ene groep in en op de andere groep uit.
Dus je krijgt 50A per 6 pinnen, 8,33A per pin gemiddeld.

Maar er zijn altijd verschillen in weerstand tussen de verschillende verbindingen waardoor de stroom ongelijk verdeeld wordt.
Voorbeeld: als er 2 van de 6 connecties wat meer weerstand hebben en daar gaat dan maar 4A per pin overheen dan krijgen de andere 4 pinnen elk 2A extra te verwerken.
Zo kan er in de praktijk misschien wel 10-12A over sommige verbindingen lopen.

De voeding op de videokaart is een schakelende voeding.
Als er 600W nodig is wordt er 600W afgenomen, gaat er vermogen verloren in de kabels of connectoren dan zal er meer stroom worden afgenomen.
Dus bij slechte connecties neemt de stroomsterkte nog eens extra toe.

En het verliesvermogen (warmteontwikkeling in de connectoren) is kwadratisch met de stroomsterkte...

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 24 juli 2024 15:15]

Sowieso is 12V op dit soort hoge stromen gewoon ronduit absurd. Als je meer vermogen wil hebben, dan is het veel beter om de spanning te verhogen omdat je dan ook minder verliezen in je kabels hebt.

Eigenlijk zou er dus een standaard moeten komen die voor dit soort bakbeesten een 24V of 48V spanning op de betreffende lijn zet als de grafische kaart daarom vraagt. Met een beetje slim indelen van de connectoren kan dat zonder veel problemen en ook veilig als je bijvoorbeeld "per ongeluk" de connector los trekt.
Als dat stukje van 8A per pin klopt dan zijn ze bij de volle 600W reeds overbelast?! (De helft zijn namelijk 12V, de andere helft ground zoals Dutchtraveller al aangeeft)

Nogmaals, als dat correct is deze hele standaard een grote flop!
Voor een dyslect wel soms
En voor anderen reden tot zeuren
inmiddels is het wel een beetje duidelijk dat igors lab een beetje een "throw shit against the wall and see what sticks" tactiek gebruikt. ik ben dus benieuwd hoe lang het duurt voor hij dit artikel weer offline haalt, net zoals hij met zijn vorige artikel over dit probleem heeft gedaan.

beide adapters hebben problemen met smelten en zelfs verschillende directe pcie5.0 native kabels hebben last gehad van gesmolten connectoren.

lijkt mij toch tijd eens te stoppen met die plug en gewoon de 8 pin pcie te blijven gebruiken. die connector is veel minder problematisch.
lijkt mij toch tijd eens te stoppen met die plug en gewoon de 8 pin pcie te blijven gebruiken. die connector is veel minder problematisch.
Inderdaad. Het gonst al langer dat men eigenlijk gewoon helemaal zou moeten stoppen met die highpower plug en de hele ATX 3.0 PCIe 5.0 specificatie uit veiligheidsoverwegingen zou moeten herzien.

Ik zou er persoonlijk helemaal geen probleem mee hebben als voor dit soort zaken te ondervangen er gewoon een wettelijke keuring komt die er voor zorgt dat materiaal wat van gevaarlijke zaken zoals contacten die kunnen insmelten gebruik maakt, gewoon niet in de markt gezet kan worden.

Beetje zoals HR-ketels ook ontworpen moeten worden op zo'n manier dat ze niet catastrofaal kunnen falen. En dan nog hebben we dat met de Ferroli plofketels fout zien gaan; ja. Maar het is in elk geval al een flinke stok achter de deur ten opzichte van de huidige situatie, wat eigenlijk - laten we wel wezen - soort van het Wilde Westen is.
Dat heet een CE keurmerk. Probleem is alleen dat we, in onze wijsheid, hebben besloten dat fabrikanten dat er zelf op mogen zetten tot het tegendeel bewezen is.
Veel succes met de gigantische geld en tijdverspilling die het zou zijn om alle CE merken door een instantie te laten keuren voor iets op de markt kan komen.
Dat deden we vroeger met het Kema keurmerk voor NL. CE is voor heel europa, dus als we de buit splitsen dan kan ieder land een deel keuren. Doen we ook voor auto's (type goedkeuring). Dus ik snap niet helemaal wat je probleem is.
Veel succes met de gigantische geld en tijdverspilling die het zou zijn om alle CE merken door een instantie te laten keuren voor iets op de markt kan komen.
Je bedoelt zoals in Duitsland gebeurt met de TüV?
TüV is een redelijk internationaal erkende standaard. Als je als europeaan producten wilt leveren aan de VS is dit vaak een vereiste.
Dat heet een CE keurmerk.
CE is zelf-keuring; en dat haalt geen drol uit.
Voor zover ik weet heeft een full compliance test geen test voor het smelten van je connectoren (nogal letterlijk genomen).
De elektronica wordt alleen elektrisch getest en er wordt gekeken hoe de elektronica reageert. Temperatuur metingen zijn er geen onderdeel van, alleen een belangrijke test voor de fabrikant tijdens hun eigen tests.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 24 juli 2024 15:15]

Ligt eraan welke tests je doet en in welke sector je product gebruikt gaat worden. Automotive standaarden zijn een stuk strenger en daar zal dit zeker mee worden genomen omdat de connector onderdeel is van het product. Dit gebeurd ook zeker in Aviation en Military tests.

met andere woorden. Niet elke full compliance tests zijn het zelfde
Echter is een desktop GPU in dit geval geen Military of automotive, maar "household" compliance waar dat soort dingen dus niet van toepassing zijn. Heb zelf enkel industrial pre compliance gedaan en dat is minder streng dan household.
Nvidia geeft geen duidelijkheid in, ondertussen geeft Nvidia geen garantie meer wanneer je een eigen kabel gebruikt. Ik snap de frustratie wel, en dat mag toch!
gewoon ver weg, heel ver weg blijven van de nieuwe nvidia kaarten - te duur, te veel opgenomen vermogen brakke brandgevaarlijke connectoren..
Ik snap het nut niet van 2 fabrikanten te gebruiken die twee verschillende varianten ervan maken.
Dual sourcing, zodat je niet afhankelijk bent van één leverancier. Echt een hele standaard praktijk in de industrie.
Maar dan hoef je geen 2 varianten te maken. Meer varianten betekent ook dat je meer onderzoeken maar dat gaan ze niet doen.
Je geeft als fabrikant gewoon de specificaties van wat je wenst en de fabrikant maakt dat.
Theoretische moet het kloppen en theoretische zou er geen verschillen moeten zijn toch? Maar het klopt niet want er zijn wel verschillen.
Nee dat is niet waar, afhankelijk van de afspraken is de fabrikant meestal verantwoordelijk voor het in huis halen van de juiste tooling om jouw product te kunnen maken. Je spreekt bij productie altijd op basis van technische tekeningen af binnen welke toleranties alle maten van je product mogen liggen. Het is dan aan de fabrikant om te kijken hoe ze jouw specificaties kunnen halen.

Als beide partijen zelf spuitgietmallen laten maken hoeven die niet identiek te zijn. Die hebben op hun beurt weer andere producenten die ook weer eigen toleranties met zich meebrengen. Zo kan de mal van de ene fabrikant dus beter zijn dan die van de andere, en speelt de gebruikte spuitgietmachine ook nog een rol in het proces.

Als klant bestel je dus altijd een product wat binnen een bepaalde range lijkt op wat je gemodelleerd hebt. Het is in praktijk onmogelijk om een identiek product van twee leveranciers te krijgen als ze niet een 100% identiek productieproces hanteren.
Het resulteert in twee fysiek verschillende stekkers. Ergens dus iets fout aan de vraagkant lijkt me dan.
Zelfs stekkers van de zelfde fabrikant zullen fabricagefouten en dus onderlinge verschillen hebben, daar ontkom je niet aan. Het is aan nVidia om te voorkomen dat die verschillen, tussen verschillende oplages van dezelfde fabrikant (zelfs in dezelfde oplage) en ook tussen verschillende fabrikanten, geen problemen opleveren.

[Reactie gewijzigd door Merlijn1234 op 24 juli 2024 15:15]

Dit valt onder quality control maar ik denk niet dat nvidia dit op connector niveau gaat uitvoeren. Ze zullen afspraken hebben met de leverancier over de gewenste kwaliteit en dat zou als het goed is in de requirements opgenomen moeten zijn van het contract.
De verantwoordelijkheid blijft natuurlijk altijd bij nvidia liggen omdat die de verantwoordelijkheid voor het eind-product hebben maar ze gaan echt niet quality control uitvoeren op alle onderdelen die ze gebruiken (zoals resistors etc). Dat doe je eenmalig bij de qualificatie van je product en dmv afspraken met je suppliers.
Als beide stekkers aan de gestelde specificaties voldoen, is dat geen enkel probleem. Als voorbeeld de kleur van de stekker doet er in dit geval weinig toe dus die kunnen totaal verschillend zijn, beide stekkers zijn dan fysiek verschillend maar voldoen aan de gestelde specificaties. In dit geval zou de fout dus ook in de specificaties kunnen liggen (toleranties te hoog bijvoorbeeld).
Ja maar het het gaat hier om twee verschillende oplossingen. Dubbele slit vs enkele bij de tulpstekker
Requirements en oplossingen zijn twee verschillende dingen. Je kan prima twee technische verschillende oplossingen bedenken die dezelfde specificaties implementeren. Het design van de connectors is zeer waarschijnlijk uitbesteed aan de twee leveranciers want dat is geen core-competency van nvidea (black box uitbesteding). Het zou anders zijn als nvidia als onderdeel van de uitbesteding de exacte design had meegegeven maar dan praat je over een andere vorm van uitbesteding (white box uitbesteding). Er zijn overigens nog vele andere vormen van uitbesteding maar die laat ik voor het gemak maar even weg.
het gaat hier hoofdzakelijk over tolerance variaties, en niet over een ander ontworpen product variant als ik het artikel lees.
Productiecapaciteit, locatie, tooling, supply chains. Dit is een heel vakgebied.
Het zal mogelijk een kwestie zijn van ze hebben gigantische hoeveelheden kabel over de hele wereld nodig. En het is mogelijk dat een van beide simpelweg niet de capaciteit heeft ervoor.
Single point of failure wil je voorkomen omdat je hele productieproces dan verstoort raakt door zoiets kleins.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 24 juli 2024 15:15]

Ik denk dat het precies zo heeft gewerkt als het zou moeten. Als Nvidia deze dingen had aanbesteed bij één fabrikant en deze problemen kwamen vaak voor, koopt niemand nog een Lovelace gpu. Nu kan Nvidia de NTK's blijven verkopen en de Astrons terugroepen. Doordat dit concurrenten van elkaar zijn, wint NTK aanzien en dus toekomstige aanbestedingen. Het deelnemen van Astron heeft er misschien wel voor gezorgd dat NTK beter op hun proces is gaan letten en kwaliteit boven winstmarges heeft gezet. Astron heeft blijkbaar de andere route gekozen, misschien om een hogere afzet te genereren.

Nvidia zal nog wel twee keer nadenken voordat ze Astron weer vragen en de voglende aanbesteding zal NTK en een andere concurrent worden.
Volume en leveringszekerheid. Wellicht dat 1 fabrikant niet kon garanderen 100% van de gevraagde aantallen te kunnen leveren.
dat zie je best vaak

ik zit in leeg blikken en Heineken blik krijgen wij binnen uit 2 plekken in Nederland en dan heb je in Frankrijk England polen Duitsland Italië die ook Heineken blik maken. en bij ander soort blik komt ook vaak uit meer dan een fabriek.

ook daar je zie je soms kleur verschil als pallets naast elkaar staan
beter is een ATX 3.0 PCIe 5.0 voeding koppen, en de meegeleverde kabels gebruiken.
ook daar zijn inmiddels gevallen van waar de connector gesmolten is.

dus ook dat betekend zeker niet dat het probleem niet zal voorkomen.
ook daar zijn inmiddels gevallen van waar de connector gesmolten is.

dus ook dat betekend zeker niet dat het probleem niet zal voorkomen.
con van de videokaart zelf bij FE, of van de meegeleverde kabels van de voeding fabrikant ?
Meegeleverde kabels vbij de voeding van fabrikanten. Hebben deze issue ook.

Is meer dan alleen wat hier vermeld staat.
Alles aan de stekker is verkeerd om 600watt te leveren.
De kans dat 1 pin meer amperage te verduren krijgt dan andere pin is heel goed mogelijk.
Daarom beter 1 dikke dan meerdere kleine pinnen.
Of kabeloogjes en juiste kabels met moment vastzetten. Onder de streep beste optie.
Alleen niet iedereen heeft ruimte voor 2x10mm2 kabel en momentsleutel om goed vast te kunnen zetten.

Ieder geval had ik niet voor deze gekozen. Maar voor maatje groter pinnen.
Als dit molex minifit jr is dan minifit sr.
Momentsleutel lijkt me nergens voor nodig. Een gewone stekker (Schuko) zet je ook niet met een momentsleutel vast en die kan 2000-3600 watt aan.

Bij een videokaart is er geen sprake van significante trekkrachten op de stekker, dus moet frictie voldoende zijn om het op z'n plek te houden. Een mogelijke oorzaak lijkt nu eerder teveel frictie, waardoor mensen denken dat de stekker er volledig in zit, terwijl dat niet zo is.
3600W (vermogen) is bij 230V (spanning) bijna 16A (stroom). En zelfs dan worden sommige stekkers heet, ik heb hier namelijk een elektrische radiator staan die max. 2000W trekt (8,7A bij 230V) en die stekker wordt soms flink warm, ~45-50 graden celsius ongv. als je hem een hele middag aan hebt staan.

Het gaat niet om het vermogen (uitgedrukt in watt), maar om de stroom (uitgedrukt in ampère).

Een videokaart van 450W op 12V trekt 37,5A aan stroom... Deze aansluitingen hebben nauwelijks nog een veiligheidsmarge... Tel daarbij op dat het hier ook om gelijkspanning gaat i.t.t. een normaal stopcontact, dat brengt ook wat meer risico met zich mee.
het staat hieronder al vermeld, maar je moet niet denken in wattage. wattage is irrelevant als het om kabel en connector temperatuur gaat. De hoeveelheid warmte die de kabel te verduren krijgt hangt af van het amperage en de weerstand van de kabel en niet van het vermogen. Als je het voltage verdubbelt en het amperage halveert, koelt de kabel af terwijl je exact even veel vermogen levert.

stopcontact stekkers krijgen in de regel max 16A te verduren voordat de stop doorslaat. 600 watt naar een videokaart komt neer op 50A. Wel verdeeld over meerdere kabels natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 15:15]

Welke nog meer behalve de voeding van MSI?
door de fabrikant van de voeding meegeleverde kabels. volgens mij zelf ook een aantal 3rd party kabels die juist gemaakt zijn om het probleem te voorkomen.

de connector op de videokaart lijkt op dit moment nog geen smeltproblemen te hebben.

edit: ook op de kaarten toch smeltgevallen, zie onderstaande comment

[Reactie gewijzigd door Jeffrey2107 op 24 juli 2024 15:15]

door de fabrikant van de voeding meegeleverde kabels. volgens mij zelf ook een aantal 3rd party kabels die juist gemaakt zijn om het probleem te voorkomen.

de connector op de videokaart lijkt op dit moment nog geen smeltproblemen te hebben.
https://wccftech.com/nvid...-up-melts-the-cable-plug/
Mooi teken dat de vermogens veel te hoog beginnen te worden. Beetje bizar dat een GPU meer vermogen nodig heeft dan een gemiddelde voeding 10 jaar geleden leverde aan een complete desktop.
Dat argument houdt geen steek. Apparaten zoals smartphones verbruiken ook 4x zoveel als een nokia 3310.
Maar geen onlogische uitspraak desondanks.
Brede maatschappelijke discussie over hoe het verbruik terug te dringen terwijl tech de andere kant op beweegt.
Dat argument net zo min, de 3310 is 20 jaar oud en het verbruik is mobiel niet donders veel toegenomen. We doen veel meer met telefoons.

Een modern OLED display van dezelfde grootte verbruikt b.v. ~20mA. Terwijl de backlight van die 3310 al 20mA gebruikt per ledje (waarvan die er 4 heeft). Een smartphone OLEDdisplay gebruikt ~100mA en bij efficiënt zwartgebruik, <40mA.

De CPU in die 3310 heeft een TDP van 5W
https://gadgetversus.com/...nstruments-mad2wd1-specs/

De Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 doet 10W max. https://www.xda-developer...lcomm-snapdragon-8-gen-1/

Bij smartphones is het energieverbruik de afgelopen 20 jaar nauwelijks toegenomen.
Tja aan de andere kant, waarom artificieel de mogelijkheden limiteren als we eigenlijk wel sneller kunnen? Als je een 100 watt GPUtje wil kan dat ook gewoon nog he.

Beetje als supercars afzeiken omdat de Prius efficienter is. En als je de nieuwe GPU's een beetje power limiteert zijn ze nog best efficient ook.
Onzin. De nieuwe 12 pin is juist een gave connector omdat hij ondanks het gebrek aan pinnen juist van de daadwerkelijke 12volt pinnen er veel heeft. 3x8 pin is niets beter, heeft alleen meer "loze" pinnen.

En een restrictie invoeren is dikke onzin. Als jij je er zo druk om maakt, koop je gewoon een lichtere uitvoering of undervolt je. Je kunt de 4090 ook gewoon undervolten naar 150 watt. Inno3D GeForce RTX 4090 iCHILL X3 review door Niels van Wooni

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 15:15]

Alleen MSI voor zo ver ik weet. Ik ben benieuwd naar de kwaliteit van de 12vhpwr connector van MSI. Ik zelf heb een Thermaltake Toughpower gf3 1200W met crimped connectors en 16-24 AWG kabels van hoge kwaliteit.
Dus het probleem zit niet bij de videokaart, maar bij de kabels.
Ik weet niet wat zo’n kabeltje kost, maar marketing-technisch zou het niet eens een slecht idee zijn omdat het zo veel slecht nieuws brengt.


Zo wordt al volop gesuggereerd dat de garantie vervalt als je een ander kabeltje gebruikt terwijl daar helemaal niks over verklaard is door Nvidia.

En het probleem is dat niemand het kan reproduceren terwijl het redelijk vaak gebeurd is en de theorieën lopen van dunne kabeltjes, verkeerd gesoldeerd op soort printplaatje waardoor het overloopt, etc, etc.


Kabeltjes zullen geen $30 kosten als je groot inkoopt en niet iedereen zal er gebruik van maken.
Ik verwacht dat de prijs onder de 2 dollar ligt bij bulk-aankoop. Bij een terugroep-actie zullen de kosten wel veel hoger zijn om de nieuwe kabels bij de consument te krijgen.
En dan? Het moet wel eerst opgelost zijn. Als het een layer-9 / PEBCAK probleem blijkt dan kun je het niet oplossen met het vervangen van de kabel. Misschien zelfs erger maken, als iedereen de kabel weer moet wisselen.
Probleem is een combinatie van een zwakke kabel en de positionering van de connector op de videokaart. Voor zover ik heb kunnen zien wordt voor de probleemgevallen waar Igor's Lab mee heeft getest gewerkt met een 4 naar 6 constructie, waarbij 4 kabels steeds 6 pinnen voeden. Deze kabels zijn op een rail gesoldeerd die de 6 pinnen met elkaar verbindt. Soldeer is alleen nogal zwak in zo'n situatie en dit wordt erger gemaakt doordat de connector op de videokaart dusdanig gepositioneerd is dat 'ie zelfs niet aan de 12Vhpwr spec voldoet. Deze schrijft namelijk voor dat de eerste 3,5cm van de kabel loodrecht op de connector moet staan voor optimale geleiding en om belasting van de pinnen te vermijden. In de meeste PC kasten is dit echter onmogelijk, daar deze net te smal zijn. Alleen de prototype 4090 van EVGA voldoet vziw aan de spec, door de connector aan de korte kant van de PCB te plaatsen en dus wél genoeg vrije ruimte te bieden, maar die gaat nooit uit komen. In principe zit iedereen met een 4090 momenteel dus met een probleemgeval, ongeacht welke kabel men gebruikt.
Waarom blijft men eigenlijk bij die 12V? Naar 24V wat op vlak van dcdc switchers ook niet zo abnormaal is... dan is de isolatie wat meer van belang maar halveert de stroom.
Of gewoon screwterminals :+
Ik ga er van uit dat hoofdzakelijk destijds voor 12 in plaats van 24 is gekozen omwille het stukje veiligheid. Je krijgt net iets makkelijker een schok van 24 (nog steeds doorgaans geen groot probleem). Dat je kaart nu dus in de fik vliegt op 12 is ook niet al te tof.
Screwterminals zijn een beetje te metal voor de gemiddelde persoon die een kaart in zijn PC propt denk ik ;)
PC voedingen leveren al zo'n 50 jaar 12 Volt. Als je daar vanaf stapt, kun je meteen ook de volgende stap nemen en naar 48V gaan. Dat is ook gebruikelijk (Power over Ethernet bijvoorbeeld) en nog steeds laagspanning (50V is de grens).
Als het nu blijkt een issue te zijn met het nieuwe standaard, wat zal er dan gebeuren met de kaarten die al gemaakt en verkocht zijn? Gezien het bij PSU's met het nieuwe standaard en meegeleverde kabels ook kan gebeuren.

Lijkt mij niet te doen om ze allemaal terug te halen om er een andere connector op te solderen.
Gamer nexus heeft er ook al onderzoek naar gedaan, maar er zijn wel meer verschillen als alleen de pennen, o.a. op hoeveel volt de kabels gecertificeerd zijn, 150v vs 300v.
Eerder maakte AMD al bekend de connectoren niet te gebruiken voor de aankomende Radeon RX 6000-kaarten.
Gaat AMD een nieuwe RX 6000 serie uitbrengen? Dacht dat dit RX 7900 serie ging worden, toch?

[Reactie gewijzigd door Zwijntjesdrecht op 24 juli 2024 15:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.