Cooler Master toont NR200P-opvolger, TD 500 Max- en Masterbox 600-behuizingen

Cooler Master introduceert verschillende nieuwe behuizingen tijdens de CES. Het bedrijf komt onder meer met een nieuwe versie van zijn NR200P-behuizing met ruimte voor grotere videokaarten. Er komen ook een TD500 Max-case en een MasterBox 600.

Cooler Master kwam tijdens de CES met de NR200P V2. Deze mini-ITX-behuizing wordt de opvolger van de populaire NR200P-kast, die jaren geleden al op de markt kwam. De nieuwe versie krijgt onder meer ruimte voor grotere videokaarten. De kast kan tripleslot-gpu's met een lengte van maximaal 357mm en een hoogte tot 160mm kwijt. Dat kan dankzij een gat in de frontbracket binnen in de behuizing.

De videokaart in kwestie wordt verticaal gemonteerd met een PCIe 4.0-riser. Dat is eveneens een upgrade; de bestaande NR200P heeft een riser met PCIe 3.0-ondersteuning. De nieuwe kast biedt ook een 120mm-fan aan de onderkant, die de videokaart van voldoende lucht moet voorzien.

Verder beschikt de NR200P V2 over een USB 3.2 Gen 2x2-poort aan de bovenkant, naast twee USB-A-aansluitingen, een 3,5mm-jack en de aan-uitknop. Het geheel heeft een inhoud van 18,25 liter en meet tot 372x185x292mm met een gewicht van 4,35kg. Cooler Master meldt niet wanneer de behuizing op de markt komt. Ook de adviesprijs is nog niet bekend.

Cooler Master NR200P V2 - CES 2024
De Cooler Master NR200P V2. Foto: Tweakers

TD500 Max met voorgeïnstalleerde psu en aio-waterkoeler

Cooler Master introduceert ook zijn TD500 Max-behuizing. De fabrikant toonde dit concept vorig jaar al tijdens de Computex, maar bevestigt nu dat het officieel op de markt zal verschijnen. De behuizing wordt geleverd met een voorgeïnstalleerde 360mm-waterkoeler met een dikte van 38mm. Deze is gemonteerd aan de voorkant van de kast. De behuizing wordt daarnaast standaard geleverd met een GXII 850W-voeding, die de ATX 3.0-standaard ondersteunt en is gecertificeerd voor 80 Plus Gold. De voeding heeft een 12VHpwr-aansluiting voor een videokaart, die is gedraaid met een hoek van 90 graden.

De behuizing zelf beschikt over een frontpaneel van mesh, een zijpaneel van gehard glas en een achterpaneel met psu-aansluitingen, die de stroom doorgeven aan het moederbord van het systeem. Gebruikers kunnen de voedingskabels op de achterkant van dat paneel aansluiten. Op de voorkant zitten dezelfde psu-aansluitingen, die met korte kabels aangesloten kunnen worden op de hardware. Dat leidt volgens Cooler Master tot beter kabelmanagement.

Van de TD500 Max is evenmin bekend wanneer hij precies uitkomt. Ook de adviesprijs is nog niet bekend. Cooler Master bevestigt wel dat de behuizing 'binnenkort' verschijnt.

Cooler Master TD500 Max - CES 2024Cooler Master TD500 Max - CES 2024Cooler Master TD500 Max - CES 2024Cooler Master TD500 Max - CES 2024

Masterbox 600 ondersteunt moederborden met stroomkabels aan achterkant

Tot slot toont Cooler Master zijn Masterbox 600. Dat is de eerste kast van de fabrikant die compatibel is met moederborden met stroomconnectors aan de achterkant. Verschillende fabrikanten bieden dergelijke concepten. Zo heeft ASUS zijn BTF-serie, komt MSI met Project Zero en biedt Gigabyte een Aorus Project Stealth-serie. Die moederborden hebben dus stroomconnectors aan de achterkant voor makkelijker kabelmanagement, maar hebben ook behuizingen nodig die daarvoor de juiste inkepingen hebben.

De Masterbox 600 ondersteunt daarbij een 420mm-radiator aan de voorkant en wordt geleverd met drie 140mm-fans met argb-leds. De kast ondersteunt daarnaast videokaarten van maximaal 410mm lang en cpu-koelers met een hoogte tot 170mm. De voorkant is gemaakt van mesh. Cooler Master zegt niet wanneer de Masterbox 600 uitkomt of wat hij gaat kosten. De fabrikant noemt deze behuizing wel 'entry-level'.

Cooler Master Masterbox 600 - CES 2024Cooler Master Masterbox 600 - CES 2024Cooler Master Masterbox 600 - CES 2024Cooler Master Masterbox 600 - CES 2024

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

10-01-2024 • 12:50

30

Lees meer

Reacties (30)

30
30
12
2
0
16
Wijzig sortering
Waarom onderin de AIO bij de TD500?
Wat ik vaak lees, is dat juist een zeer slechte plek ervoor is.

edit; ind @Richardus27 @Xypod13 reclamefoto`s :F

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 19:55]

Alleen als de hele radiator onder de pomp zit, de radiator zit tegen de voorkant aan en de eventuele lucht blijft dan mooi bovenin de radiatoren, slangen zitten onderaan
Klopt. Lucht in het systeem migreert naar het hoogste punt, in dit geval de pomp welke luchtbellen niet leuk gaat vinden.

Waarom ze de IO in de bodem hebben? Waarschijnlijk omdat dat er strak uit ziet.

Edit: even wat beter gekeken en het is een front rad met de fittingen een de bovenkant, de slangen zijn in de render gewoon niet aangesloten

[Reactie gewijzigd door Richardus27 op 22 juli 2024 19:55]

Deze mythe moet echt eens verdwijnen. In een systeemkast met fans zijn luchtstromen die sterker zijn dan het opstijgen van lucht, dus nee, warme lucht stijgt niet tot nauwelijks in een computer kast (met fans). Onderin de kast gaat het wel meer stof aanzuigen denk ik.
het gaat niet om de lucht, maar om het water.

in elke waterkoeling zit een klein beetje lucht. En gezien natuurkunde eenmaal natuurkunde is stijgt dit belletje lucht naar de hoogste plek toe. Normaal gesproken is dit ergens bovenin de radiator waar dat niet zo erg is.

Echter als het koelblok + pomp hoger liggen dan de radiator dan gaat dit belletje in de pomp zitten. Dat is niet goed voor de pomp, verminderd de koelpreataties een beetje en zorgt voor meer geluid.

Daarom is bottom mount radiator zo slecht. Side mount is ook slecht als de radiator lager ligt dan de pomp (en is sws niet optimaal gezien je on de meeste gevallen dan warme lucht in je kast blaast). Top mount is daarom altijd het beste voor zowel het water als het afvoeren van warme lucht.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2024 19:55]

Top mount is zeker niet het beste, dat heeft Gamers Nexus een poosje terug nog in een video gedemonstreerd. Front mount levert betere prestaties, want je mist eventuele warme lucht die door systeemcomponenten wordt gegenereerd. Ook al noemt Borgia dit een mythe omdat ventilators bestaan, natuurkunde beweert iets anders. Natuurlijk zijn luchtstromen van belang, maar bijvoorbeeld een stevige videokaart van 400W dumpt nou eenmaal hitte in een behuizing, en dat moet ergens heen. Dat is dan naar boven als de top mount radiator daar pushed. Als de top mount pulled dan duw je de warme lucht van de radiator op je systeemcomponenten, met een vergelijkbaar resultaat. Je intake voorin is koud, en daarom ideaal.

Zoals michel.rietveld hieronder al zegt, is een front mount het beste qua koeling, en zolang de pomp niet op het hoogste punt zit is dit prima. Je wil ook je koelblok niet op het hoogste punt, om dezelfde reden (behalve dat je pomp ook echt kapot kan van droogdraaien). Een typische AIO/loop met front mount en slangen onderin, heeft dus een stuk radiator helemaal bovenin de behuizing waar eventueel lucht kan verzamelen, nog boven het componentblok en de pomp zelf.

Dus de front mount van Cooler Master, met de slangen onderin, is uitstekend. Behalve als de pomp om een of andere reden nu bovenin de radiator zou zitten, wat in dit geval niet zo is. Een bottom mount is slecht. Een top mount is suboptimaal.

Referentie: https://www.youtube.com/watch?v=BbGomv195sk Begin van het filmpje (Stop Doing It Wrong) en vanaf 19:40.

[Reactie gewijzigd door Allubz op 22 juli 2024 19:55]

Het klopt dat je CPU beter gekoeld word omdat je koude lucht in de PC zuigt.

Echter betekend dit ook dat de lucht die je in je PC zuigt ook warmer is dan top mount. Je CPU zal dan met wat geluk 2 graden koeler zijn. Maar je videokaart en de de rest van je onderdelen moeten dan koelen met warmere lucht.

Want zeg nou zelf:

Als een videokaart 40 graden is, en lucht in de kast zelf is 20 graden.

VS

Als een videokaart 40 graden is, en lucht in de kast is 25 graden.

In welk van de twee scenario's word dan beter gekoeld?

En dit is ook het grootste kritiek van de video van gm. Ze kijken enkel en alleen naar de CPU, en concluderen dat het dan iets beter is. Maar ze laten elk ander onderdeel buiten beschouwing.

Conclusie is dat front mount enkel beter is voor de CPU
Top mount is beter voor de videokaart en eventuele andere onderdelen in PC.

En betere GPU temps is naar mijn ogen het beste voor een game PC.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2024 19:55]

De eerste zin snap ik niet. Ook niet als er één van de woorden die de dubbele ontkenning maken uit de zin wordt gehaald.

Het klopt dat een radiator warm wordt, dus een front rad warmere lucht in de kast zal dumpen dan alleen fan intake voorin. Je zegt dat met 'geluk' je CPU 2 graden koeler is hierdoor, maar je gaat eenvoudig voorbij aan dat een GPU in een high-end systeem meer hitte produceert dan een CPU voor de meeste gebruiksscenario's waar een GPU ook meewerkt, en al die hete lucht dan door een al warme top mount CPU radiator wordt gezogen, die daardoor dus nóg warmer wordt. Notabene is dit ook de reden dat de meer recente gecompartimentaliseerde mITX behuizingen zo goed werken, omdat de airflow van GPU en CPU in een kleine behuizing het beste gescheiden kan zijn. Dit kan je in een ATX behuizing eventueel met fan ducts bereiken, maar dat is nu niet het onderwerp.

Verder spreek je van 'de rest van de componenten', maar laten we wel wezen, er zijn naast CPU en GPU niet echt componenten die last hebben van hitteproductie. VRMs zijn over het algemeen overgeprovisioneerd, dan wel in koeling of vermogen, en praktisch alle relevante chipsets zitten tegenwoordig in de CPU.

Maar goed, je haalt willekeurige nummers aan. Ik kan alleen maar aanraden de informatie van Gamers Nexus of andere bronnen door te nemen. Ze betrekken wel zeker de GPU in hun verhaal, maar noemen dat een GPU over het algemeen eenvoudiger te koelen is en een iets hogere temperatuur minder invloed heeft op algehele systeemprestaties dan een oververhitte en derhalve throttlende CPU.

Maar goed, als je beter kan onderbouwen dan GN waarom een top mount beter is, dan ben ik benieuwd. Met verzonnen getallen kan elke waarheid worden gecreëert, maar GN doet hun best hun onderzoek zo objectief en dus wetenschappelijk mogelijk uit te voeren, zonder getallen uit hun mouw te schudden.
Helaas had ik niet veel tijd om het commentje fatsoenlijk af te typen (Heb het commentje maar verduidelijkt), en niet de video gezien. Ik weet dat een techtuber ooit een video heeft gemaakt met top vs front mounting, alleen de CPU heeft gemeten, en vervolgens claimde dat front altijd beter was. Ik dacht dat het GN was. Maar dat waren ze blijkbaar niet.

En dat betekend dat ik achteraf ook geen idee waarom je de video van GM aanhoud en dat als ''bewijs'' voert. GM heeft helemaal geen top vs front radiator test gedaan. Ze leggen alleen uit wanneer iemand zijn koeler verknalt.

Top is goed, zoals ze van 13:00 tot 14:44 uitleggen hoe het water zich beweegt.

Bottom is slecht, zoals ze van 14:47 tot 15:50 zeggen

Front is goed MAAR zoals ze tussen 17:56 tot 19:42 uitleggen, moeten je slangen van onder naar boven komen. Als de slangen boven zitten dan is front slecht. Dat is het punt wat ze ook maken tussen 19:42 tot 20:58 ook zeggen. En het kan zijn dat je slangen te kort zijn waardoor je sws top moet mounten.

En dat is alles.

Dus nu de vraag, wat wil je met die gelinkte video in godsnaam zeggen?????

Nu heb ik eens rond gekeken, en bij elke front vs top mount waterkoeler kom ik op mijn conclusie uit. Top mount zorgt voor lagere GPU temps, front mount zorgt voor lagere CPU temps.

https://www.youtube.com/watch?v=t2_EiTL-krM

https://www.youtube.com/watch?v=bL5IsxzpiCA

En aangezien het voor game PC's belangrijker is om een koelere GPU te hebben dan een CPU, is top mount gewoon beter IMO.

Maar eerlijk is eerlijk, ik dacht dat de voordelen van front mount minuscuul waren vs top mount. Dus ik zou zeggen doe wat je denkt wat het belangrijkste is. Zorg er wel voor dat front mout de slangen onderin zitten en niet bovenin.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2024 19:55]

Om het kort te houden, want het is al eerder gezegd: Een moderne CPU throttled veel eerder wat leidt tot meer prestatieverlies dan je GPU zal throttlen, in een scenario waar je beide componenten veel gebruikt. Je CPU wil je in een high-end setup dus prioriteit geven, want deze schieten met gemak richting 100c, terwijl GPUs dit niet doen. Daarom maakt een iets hogere temperatuur voor een GPU praktisch niet uit, terwijl je CPU eronder lijdt, en dat is de reden waarom je, ceterus paribus, liever een front mount voor je CPU wil dan een top mount.
Richardus27 doelt hier op eventueel aanwezige lucht in het AIO systeem, niet de ventilatielucht.
Ik denk dat Richard het heeft of lucht in de loop, en niet in de kast. Lucht in je centrifugaal pomp is echt funest, met de radiator boven de pomp zullen de luchtbellen in slang of radiator blijven zitten en kan de pomp pompen.
Grappigste is denk dat het geedit is :) Zoom in op de foto, je ziet de fittings van de radiator uitsteken aan de bovenkant.
Staat dat deze gemonteerd is aan de coorkant van de kast. De tubes onderaan geeft bij de meeste AIO's de beste prestaties en geluid. Je krijgt bij tubes up vaak wel eens een druppelgeluid van de vloeistof (heb ik bij een Corsair H100i en Deepcool Captain gehad tot ik de tubes naar beneden deed, vanaf dan veel stiller).

De AIO onderaan monteren kan bij sommige wel, zoals de Fractal Design Lumen serie, die hebben de pomp in de radiator. Er zit weinig lucht in waardoor het verschil niet zo heel groot is in temperatuur, maar helemaal onderin monteren is in zowat elk geval negatief voor de temperaturen. Je wil altijd de lucht uit het cpu block houden.

[Reactie gewijzigd door deSenna24 op 22 juli 2024 19:55]

Nét een weekje een systeem in een V1 NR200 gebouwd...

Gelukkig betreft het alleen een nieuwe USB poort, en ik vind de zijpanelen van de V1 mooier dan dit drukke motief op de V2. Verder een erg prettige kast om in te bouwen.
Ikzelf bezit een NR200P (orange) wat langer dan een jaar. Maar door omstandigheden met CM, kreeg ik de binnenkant van een NR200P Max. Gelukkig past dit perfect en hierdoor heb ik eigenlijk een NR200P Max Orange. :+

Prima kast om mee te bouwen. Voordeel van de Max is dat je je AIO radiator boven plaatst ipv beneden (als je een aio hebt). En je GPU kan alleen in een verticale mount.
Mooie upgrade voor de NR200. Hoop ooit nog is eens een keer een NR200 te zien die meer in de hoogte gaat dan in de diepte, dat de voorkant van de kast naar beneden wijst en dat bijv. de voet en IO op een andere plek zitten. Iets als een 2000D maar dan meer als een NR200.
Ja, inderdaad voorkant aflopend. Vergemakkelijkt insteken USB
En w.m.b. vind ik de smalte van 185mm ook een pré.
(Ik heb PC namelijk in houten nis onder een bureau werkblad staan. Dacht indertijd dat 200mm meestal voldoende zou zijn;-( Huideige SilverStone PS15B-PRO bleef daar mooi binnen)
Inderdaad, zelf heb ik een triple monitor setup met PC ernaast. Het zou geweldig zijn als er een mooie kast is met vooral hoogte en weinig diepte. Dan kan ik namelijk ook alle schermen horizontaal neerzetten, ipv eentje verticaal vanwege de PC ernaast.
Dat klinkt mooi...je hebt het breed (of net nog niet genoeg;-)
Haha, nou, ik houd wel van veel schermruimte. Overweeg zelfs om naar een dikke 32:9 OLED te gaan waarmee ik in een klap mijn reeks monitoren vervang met 1 grote.
Nu dus ook met een glazen paneel of zie ik dat verkeerd ?
NR200P kwam al met zowel glazen als 'mesh' paneel.
Ik kan geen NR200P vinden met een glazen paneel aan de zijkant ?
De NR200 had alleen een Mesh panel, the NR200P komt sinds dag 1 met zowel het Mesh als een Tempered Glass paneel, zoals ook gewoon te zien op de productpagina

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 22 juli 2024 19:55]

Ik ben benieuwd hoe die T500 Max het gaat doen en vooral voor welke prijs hij op de markt komt. Met hoe goed budgetcases en waterkoeling tegenwoordig worden moet hij wel goed presteren en scherp geprijst zijn om een interessante optie te zijn. In de video wordt over de koeling van alles beweerd, ik ben benieuwd of hij ook stil gaat zijn. Onder de 300 euro zou het best een interessante optie kunnen worden.
@Settler11
Dat lukt in een NR200 ook, mits je niet bang bent voor een dremel enzo ;)
Een gemiste kans als die nieuwe NR200p weer geen top radiator en micro atx moederbord ondersteunt, daar was maar +-2cm extra hoogte voor nodig.
"Maar" 2cm is er 2 te veel voor een SFF case.
Persoonlijk vind ik hoogte niet erg, footprint is belangrijker. Je krijgt er wel veep voor terug als je ziet hoeveel goedkoper die moederborden zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.